Ghana – DR Kongo 2:2 (kon.) | Mali – Niger 1:0 (kon.)
konec
Ghana
2:2 (1:0)
Demokratická republika Kongo
Neděle 20.01.2013, 16:00 • Stadion Nelsona Mandely, Port Elizabeth (JAR) • Africký pohár národů
Předzápasové kurzy
     
    Také třetí utkání afrického šampionátu, kterým byl souboj v rámci skupiny B mezi Ghanou a Demokratickou republikou Kongo, končí smírně. Tentokrát už jsme i viděli vstřelené branky, o něž se oba týmy postaraly dvěma příspěvky.

    Ghaňané promarnili dvoubrankový náskok, ten jim zařídili svými trefami na přelomu obou poločasů Agyemang Badu a Kwadwo Asamoah. Favorit zápasu tak směřoval k důležité výhře na úvod turnaje, ovšem Konžanům se podařilo dvoubrankové manko smazat. Nejdříve perfektní pas Mabiely proměnil v kontaktní branku kapitán Mputu a vyrovnání měl na svědomí Dieumerci Mbokani. Ten se po takřka celý zápas proti důsledné ghanské obraně téměř neprosadil a když už se zdálo, že je na vystřídání, udeřil tak jak to umí parádně. V pokutovém území vybojoval faul Akaminka a sám proměnil následně nařízený pokutový kop. V závěru utkání ještě oba týmy měly šance na rozhodnutí zápasu, ale stav už se nezměnil.

    Skupina B pokračuje druhým dnešním utkáním od devatenácti hodin, v němž se střetnou papíroví outsideři tohoto kvarteta Mali a Niger. Už nyní je takřka jisté, že poražený tým jen stěží vůbec bude bojovat o postupové pozice. (18:06:51)
     
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Na Pantsilův centr si naskočil zcela neobsazený Asamoah Gyan a měl na hlavě rozhodnutí dnešního zápasu, ovšem v obrovské příležitosti střílel pouze do připraveného brankáře Kitiaby!
     
    90+2
    Do pokutového území Ghany se dral rychlý Kaluyituka, ovšem ve finální fázi svého průniku si míč mírně ukopl od kopačky a následnou zpětnou přihrávku před branku ukryl do svého hrudního koše brankář Dauda.
     
    90+1
    K dnešním devadesáti přidává arbitr Daniel Bennett pět nastavených minut.
     
    90
    V rozběhnuté devadesáté minutě měli fotbalisté Konga ještě možnost standardní situace v hloubi útočné poloviny, Kasusulův centr ale doletěl až za ghanskou branku.
     
    87
    Rychlé tempo, které jsme měli možnost sledovat po takřka celý druhý poločas, už výrazně ustalo a oba celky v koncovce zápasu preferují vyhnutí se nějaké hrubé chybě, která by mohla vést k inkasování.
     
    83
    Konžané měli na dosah dovršení senzačního obratu! Makiadi přesným pasem uvolnil na pravém křídle Kaluyituku, ten si od postranní čáry sběhl do pokutového území, kde tak dlouho vyčkával s finální přihrávkou, až si z nabíhajících spoluhráčů vybral Mulumba a střední záložník anglického West Bromwiche Albion ránou k tyči z vyložené pozice nechal vyniknout brankáře Daudu!
     
    81
    Závěrečné střídání zápasu, pro dnešek má odpracováno Albert Adomah, kterého nahrazuje Harrison Afful.
     
    79
    Konžané po druhé brance jakoby vyklidili střed pole a nechávají tam soupeři až příliš prostoru k rozehrávce.
     
    77
    Na přetažený centr Wakasa si nabíhal Boye, toho ale ve vzduchu předčil Mabiala a hlavou odehrál míč za postranní čáru.
     
    75
    Brankář Kidiaba měl plné ruce práce, aby stačil vytěsnit nad svoji branku překvapivý střílený centr Wakaso Mubaraka a ač byl zválcován dobíhajícím Akaminkem, svoji úlohu zvládl.
     
    74
    A další vynucené střídání na straně Konga, zraněný je stoper Mongongu, kterého zastoupí Zakuani.
     
    73
    Střídají i Ghaňané, Anthony Annanovi přepouští místo na hřišti právě zmíněný Derek Boateng.
     
    73
    Druhá změna v konžské sestavě, Kanda si zahraje místo Lua Luy, tomu nedovolilo pokračovat v zápase zranění, které utrpěl po jednom z ostrých zákroků Boatenga.
     
    72
    Následný rohový kop Ghany už k ohrožení soupeřova brankáře nevedl.
     
    71
    Parádní fotbal po přestávce pokračuje, v další šanci se ocitl Asamoah Gyan, když si před pokutovým územím našel prostor k zakončení a z osmnácti metrů pořádně protáhl Kidiabu. Ten stačil míč vyrazit vedle branky.
     
    69
    Kongo právě vstřelilo branku!
    DIEUMERCI MBOKANI si sám postavil míč na bílý bod uvnitř pokutového území a naprosto neomylně poslal míč k tyči!
     
    68
    Ještě před pokutovým kopem Kongo střídá, Kabanga nahrazuje Kaluyituka.
     
    67
    Poprvé se do dějin dnešního zápasu zapisuje Dieumerci Mbokani a to velmi významně, když po evidentním přidržení Akaminka vybojoval pokutový kop pro Kongo!

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 41. Agyemang Badu, 49. Asamoah - 53. Mputu, 69. Mbokani

    Karty:   42. Adomah (GHA), 54. Wakaso (GHA)


    Ghana: Dauda - Pantsil, Akaminko, Boye, Asamoah - Agyemang Badu, Boateng, Admoah, Atsu - Wakaso, Gyan

    Demokratická republika Kongo: Kidiaba - Issama, Mabiala, Mongongu, Kasusula - Kaiadi, Mulumbu, Kabangu, Mputu - Mbokani, Lua Lua

    Rozhodčí: Bennett - Range, Zakhele (JAR)
    thejrc.org