Turecko – Jihoafrická rep. 2:4 (kon.) | Nový Zéland – Mexiko 0:5 (kon.) | Španělsko – Čína 4:0 (kon.)
konec
Nový Zéland
0:5 (0:1, 0:2, 0:2)
Mexiko
Neděle 06.04.2014, 16:30 • Jaca, Španělsko • Mistrovství světa - II. B Divize
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Dalším dnešním zápasem skupiny B na mistrovství světa Divize 2 ve Španělsku je střet Nového Zélandu s Mexikem. Zéland má za sebou přesvědčivou výhru nad Tureckem 6:3, hokejisté Mexika podlehli 3:5 Španělsku. Jak dopadnou dnes?
     
    NOVÝ ZÉLAND

    Tým od "protinožců", jak se lidově říká zemím australského kontinentu, bojuje druhým rokem o návrat do áčkové skupiny druhé divize. V roce 2012 totiž ostrovní tým protrpěl islandské mistrovství až do hořkého konce, který znamenal pád o skupinu níže. Paradoxem je, že se Novozélanďané rok předtím pokoušeli dokonce o postup do první divize. To byl totiž poslední rok, kdy se výkonnostní skupiny nedělili. V Chorvatsku tak zemi s neuvěřitelně krásnými přírodními divy a podmínkami utekl postup o pouhý vlásek. Minulý rok v Turecku taktéž proběhla smolná chvilka, druhé místo a nutnost snažení o návrat ve španělské Jace.

    Novozélandský hokej, stejně jako jeho soukmenovci této divize, nemá příliš velkou tradici a historii. Nicméně, rozvoj šel v této zemi a v tomto sportu strmě vzhůru. V roce 2005 byla vytvořena s cílem zvýšit konkurenci celostátní liga, kterou dosud hraje pět týmů. Nejúspěšnější z nich je Botany Swarm. Tým z Aucklandu dokázal opanovat trůn hned třikrát. Ovšem, největší týmové zastoupení v nynější nominaci drží jiný tým, městský rival West Auckland Admirals, který poslal na šampionát hned šest hráčů.

    Lahůdku v nominaci si však zpět vzal dosavadní lídr v počtu vítězství – Botany Swarm. Ten vychovává mladého talenta, Oliver Hay se narodil v roce 1997, tudíž se do Španělska vydal v pouhých sedmnácti letech. Jako jeho "ochránce" působí jeho starší bratr, Andrew Hay, jenž se stal jedním ze strůjců včerejšího vítězství nad Tureckem. První utkání v turnaji skončilo poměrem 6:3. Napodobí Novozélanďané svůj sobotní výkon i dnes a nasměrují se k postupu do A skupiny druhé divize?
     
    MEXIKO

    Tým ze severoamerického kontinentu se může vzhledem ke svému sousedství s USA a Kanadou snadněji přiučit. Ovšem, fenoménem v této zemi je bezpochyby fotbal. I přesto se Mexičané netají svými sympatiemi k hokeji. Tento sport se tu provozuje již od roku 1964, oficiálně pak místní federace patří k IIHF od roku 1985. Mezistátní zápas číslo jedna se přesto odehrál až v roce 2000. Mexiko podlehlo Belgii poměrem 0:5. Od té doby se již severoamerický tým s jižanským temperamentem účastní veškerých šampionátů. Až na tři pády do třetí divize se Los Tricolores pohybují výhradně ve druhé divizi. A poslední umístění? Třetí místo, hned za Novým Zélandem, na loňském šampionátu v Turecku.

    Stejně blízko stojí dnešní soupeři také v celkovém pořadí IIHF. Novozélanďané rovná se 38. příčka, Mexičané hned za nimi. Čeká nás tedy rozhodně zajímavý duel. Už jen proto, že na loňském šampionátu v Turecku zvítězil Nový Zéland poměrem 4:2. Zeleno-bílý tým tak má co vracet.

    Když už jsem mluvil o tom, že v Mexiku mají hokej rádi, tak vězte, že to nebylo na lehkou váhu. V roce 2010 se totiž v Lomas Verdes konalo MS druhé divize a přestože domácí tým obsadil pátou příčku, byl každý zápas domácí reprezentace beznadějně vyprodán. Kapacita stadionu se pohybuje kolem tří tisíc.

    Vstup do letošního turnaje byl pro Mexičany obtížný, narazili totiž na domácí Španělsko, které o svém vítězství rozhodlo v závěrečné power-play. Za tým v zelených dresech se na dvou brankách podílel Hector Majul, útočník mexického celku Pumas Distrito Federals. Kolik branek zajistí dnes. A zajistí tím první vítězství své země v turnaji?
     
    Úvodní sestavy:

    Nový Zéland: Coleman (Pine-Murphy) – Frear, Wilson, Lawrence, Haines, A. Hay, McLeish, Henderson – Huber, J. Hay, Cox – Henderson, Pickering, Lee – Attwell, Chai, Burns – Ellis, O. Hay, Moses – Craig

    Mexiko: de Alba (de la Garma) – Escandon, Colas, Ugarte, Gonzalez, Martinez, Padilla – Sierra, Cervantes, Majul – Ehlers, Kelo, Ortega – Ramirez, Arroyo, Gomez – Carrero, Cuevas, Samperio – Smithers

    Rozhodčí: Takizawa – Cerne, Garcia Banos.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    05:57
    První přesilovou hru si zahraje Nový Zéland. Vyloučen je Fernando Ugarte na dvě minuty.
     
    10:19
    I Mexiko si zahraje v početní výhodě. Za nedovolené bránění je vyloučen Regan Wilson.
     
    17:54
    Je tu další vyloučení na straně Nového Zélandu. Podruhé si jde odpočinout Regan Wilson, tentokrát za podražení.
     
    19:26
    Vylučuje se i u hostujícího týmu. Sebastian Ortega je potrestán dvěma minutami za sekání.
     
    19:39
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Tak přeci jen jsme se dočkali branky před koncem první třetiny. CARLOS GOMEZ je prvním úspěšným střelcem dnešního utkání. Asistence: Brian Arroyo, Adrian Cervantes.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je za námi úvodních dvacet minut. Mexičané jsou zatím střelecky aktivnější a to potvrdili brankou Gomeze jednadvacet vteřin před koncem první části.
     
    Střely po první třetině: 7 – 15
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    22:06
    Mexiko si zahraje přesilovou hru, na lavici hanby odchází Joshua Hay (NZL).
     
    24:17
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Krátce po skončení přesilovky se Mexiko dočkalo zdvojnásobení vedení. Druhou branku svého týmu vstřelil MANUEL ESCANDON. Bez asistence.
     
    33:16
    Mužstvo z Jižní Ameriky má k dispozici další přesilovku, dalším vyloučením hráčem Nového Zélandu je Oliver Hay, který se provinil krosčekem.
     
    39:40
    Paradoxní situace, v této třetině je vyloučený třetí hráč Nového Zélandu, který má příjmené Hay. Tentokrát to byl Andrew, který vrazil svého soupeře na hrazení.
     
    39:50
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Když už to vypadalo, že se do kabin půjde za stavu 0-2, tak udeřil HECTOR MAJUL, který využil přesilovku a výrazně přiblížil svůj tým k vítězství. Asistence: Carlos Gomez.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Nový Zéland doplatil ve druhé třetině na tři vyloučení. Krátce po skončení první přesilovky zvýšil vedení Mexika Manuel Escandon, na jehož trefu deset vteřin před skončením druhé periody navázal Hector Majul.
     
    Střely po druhé třetině: 23 – 31
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:04
    Čtyři vteřiny po začátku třetiny usedá na trestnou lavici za nedovolené bránění Adrian Cervantes.
     
    47:46
    Novozélanďané mají možnost ke sníženi stavu. Vyloučený je totiž Sebastian Ortega, který podrazil jednoho ze soupeřů.
     
    49:55
    Oliver Hay se postaral o další zápis tohoto jména do zápasových statistik. Díky jeho sekání má Mexiko početní výhodu.
     
    54:59
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Pravděpodobně je rozhodnuto, Mexičané vedou už o čtyři góly. O ten poslední se postaral HECTOR MAJUL, který po přihrávce Cervantese zaznamenává svojí druhou dnešní trefu. Asistence: Adrian Cervantes.
     
    55:42
    Šance na případné snížení stavu jsou opět o něco menší. Za zdržování hry míří na trestnou lavici Callum Burns (NZL).
     
    57:54
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    V brance Nového Zélandu je už pátý kotouč, který se tam ocitl po přesném zásahu ARTURA SAMPERIA. Asistence: Sebastian Ortega, Cristofer Kelo.
     
    58:10
    Aspoň o čestný gól se můžou Novozélanďané pokusit po vyloučení Christiana Smitherse (MEX), který je vyloučený za vražení na hrazení.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Střely po konci zápasu: 31 – 44.
     
    Díky čistému kontu de Alby a pěti přesným zásahům v podání Mexika se situace v tabulce dost zdramatizovala. Všechny týmy, až na výjimku Turecka mají totiž na svém kontě tři body. Vytěžit z toho může jeden z dvojice Čína – Španělsko, tyto dva týmy si to mezi sebou rozdají od dnešních dvaceti hodin.
     
    Z tohoto utkání je to vše, hezký zbytek víkendu! (18:54:16)

    Alan Šrámek

    Petr Kašpárek

    Branky a nahrávky: 20. Gomez (Arroyo, Cervantes), 25. Escandon, 40. Majul (Gomez), 55. Majul (Cervantes), 58. Samperio (Ortega, Kelo)


    Nový Zéland: Coleman (Pine-Murphy) – Frear, Wilson, Lawrence, Haines, A. Hay, McLeish, Henderson – Huber, J. Hay, Cox – Henderson, Pickering, Lee – Attwell, Chai, Burns – Ellis, O. Hay, Moses – Craig
    Mexiko: de Alba (de la Garma) – Escandon, Colas, Ugarte, Gonzalez, Martinez, Padilla – Sierra, Cervantes, Majul – Ehlers, Kelo, Ortega – Ramirez, Arroyo, Gomez – Carrero, Cuevas, Samperio – Smithers

    Rozhodčí: Takizawa – Cerne, Garcia Banos

    Diváci: 600.
    bahis siteleri