Finsko – Česko 2:1 (2:0 po s.n.) | Švédsko – Rusko 2:0 (kon.)
po s.n. (2:0)
Finsko
2:1 (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Česko
Neděle 04.05.2014, 12:30 • Globen Arena, Stockholm • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    Finové si i na půdě odvěkého rivala drží formu nejlepšího týmu celosezonního hokejového seriálu. Tu potvrdili naposledy právě proti Švédům, s nimiž sehráli fyzicky velmi náročnou bitvu, jež došla až do samostatných nájezdů. V těch pak výhru vystřelil Pakarinen. Hlavním mužem zápasu byl přesto gólman Pekka Rinne, jenž držel švédské nájezdníky na uzdě po většinu duelu.

    Ještě před severským derby vyzval finský výběr v Helsinkách Rusy, se kterými si taktéž těsně poradil – 2:1. Rusům se navíc vůbec nedařilo dostat do zápasu a kontaktní branku vsítili až v 59. minutě. Do zápasu s Čechy tedy jdou ve velké herní pohodě, kterou si, jak už bylo zmíněno, drží po celou sezonu.
     
    Český tým má za sebou dvě dost odlišná utkání na posledním turnaji série Euro Hockey Tour. Ve čtvrtek svěřenci Vladimíra Růžičky možná i překvapivě přetlačili domácí Švédy poměrem 3:2 a navázali tak na povedené výsledky z předchozích týdnů, kdy v Euro Hockey Challenge pravidelně opouštěli ledovou plochu.

    Po volném pátku ale přišlo sebevědomí Čechů k velké újmě. Sobotní podvečer jim totiž v Globenu naservíroval souboj s Ruskem, který ale národnímu týmu hrubě nevyšel. Rusové už během prvních dvaceti minut odskočili na čtyři branky a v pohodě si dokráčeli za třemi body, když přidali ještě další dvě trefy.

    To ale nebyla jediná špatná zpráva z českého tábora, na začátku druhého dějství totiž dějiště zápasu opustil Jaromír Jágr a z útrob stadionu se již nevrátil. Podle zpráv by rekonvalescence zraněné nohy měla zabrat několik dní a ostřílený forward tak do nedělního zápasu nezasáhne.
     
    Česko a Finsko se v letošní reprezentační sezoně utkali v rámci EHT pochopitelně třikrát a lépe z těchto měření sil vycházejí Finové. Ti ovládli zápasy na českém turnaji (3:1) a svém domácím (3:2). Jediný úspěch českého výběru přišel v prosinci v Rusku (2:0), kde národní tým ovládl i celý turnaj.
     

    Momenta z předzápasového rozbruslení
     
    Přestože původní zprávy naznačovaly, že Jaromír Jágr by kvůli lehkému zranění neměl do dnešního zápasu nastoupit, tak minimálně na první střídání se postaví na své tradiční místo, tedy pravé křídlo první formace.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Utkání bylo zahájeno. Kotouč jako první získali na své hole Finové, avšak jejich pokus o útok velmi rychle skončil.
     
    00:33
    Češi okamžitě otáčí hru. Jágr zavezl kotouč po levé straně s nabízel ho před branku Rolinkovi, ten ale na dlouhou přihrávku nedosáhl.
     
    00:50
    Špatná rozehrávka finské obrany končí až za Salákem, hra se tak znovu přesune do pásma domácích.
     
    01:20
    Komarov mohl jít se spoluhráčem do slibné šance, avšak nepohlídal si přechod modré čáry a vystavil se do postavení mimo hru.
     
    01:50
    Český tým se v samém úvodu zápasu drží častěji na kotouči a přechod středního pásma mu zatím nedělá potíže.
     
    02:36
    Čeští obránci si dávali hodně na čas s rozehrávkou, avšak k úspěšnému založení akce to nevedlo. Po zakázaném uvolnění se bude vhazovat u Saláka.
     
    02:56
    Zaťovič se dostal společně s Buchtelem do útočného pásma, kde proti nim stál jediný finský bek. Přihrávka karlovarského útočníka však zamířila do bruslí bránícího hráče.
     
    03:34
    První trest zápasu. Huhtala (FIN) podrazil pronikajícího Rolinka a dostává dvě minuty za podražení.
     
    04:25
    Uběhla už téměř minuta přesilové hry a Čechům se nedaří obsadit útočné pásmo. Nyní jsou dokonce ve čtyřech u Saláka.
     
    04:55
    Nyní už to vypadá, že by se Kousalova formace měla udržet, když obránci drží kotouč na modré.
     
    05:25
    Krejčíkovu střelu od modré Rinne pouze vyrazil před sebe a okamžitě se okolo kotouče nahromadily české a finské hokejky. Úspěšněji však z tohoto závaru vyšli obránci.
     
    05:34
    Finsko se první české přesilovce ubránilo a nyní je zpět s pěti bruslaři na ledové ploše.
     
    06:10
    Akcím domácích hokejistů zatím chybí povedená finální fáze. Většina jejich pokusů končí v rohu, či u zadního mantinelu.
     
    07:00
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Teď už tomu bylo jinak. MICHAEL KERÄNEN si převzal na útočné modré kotouč, pronikl po levém křídle, prohodil si Jordána a prostřelil Saláka. Asistence: Teuvo Teräväinen a Juuso Hietanen.
     
    07:40
    Český národní tým se pokouší rychle odpovědět, ale několikrát ztroskotal ve středním pásmu.
     
    08:00
    Po českém ofsajdu následuje komerční pauza, svěřenci kouče Růžičky pokračují v aktivním hokeji.
     
    08:57
    Snaha se upřít nedá, ale hostujícímu celku se vůbec nedaří vypracovat si dobrou střeleckou pozici, ze které by byla šance ohrozit Rinneho. Ten s nahozeními od mantinelů problém nemá.
     
    09:37
    Fini jsou stále pod mírným tlakem. Zdá se, že se budou soustředit zejména na pozornou práci ve střední a vlastní třetině a spoléhat na rychlé kontry.
     
    10:15
    Po delší době jsou bílomodří v útočné třetině. Už to sice vypadalo na ztracený kotouč, ale Komarov ho tvrdým napadáním zase vybojoval.
     
    10:45
    Finové sice kotouč u Saláka kontrolovali, ale také se jim nedaří dostat se od mantinelu alespoň do prostoru kruhů.
     
    11:23
    Nyní se jim to jednou rychlou přihrávkou podařilo a hned z toho byla povedená akce. Pöysti si odstoupil na vrcholek kruhu a z voleje prověřil Saláka, tomu ale kotouč zapadl přímo do náručí.
     
    12:05
    Se svým ofenzivním snažením tu jsou znovu čeští hráči, kteří dnes nastoupili v červených dresech. Po zisku pásma a dvou soubojích v rohu se však hra znovu sune zpět.
     
    12:50
    Trend, kdy se Češi snaží tvořit hru a Fini staví hráze ve střední třetině stále platí.
     
    13:09
    A Finům tato taktika vychází mistrně. Komarov získal ve středním pásmu kotouč a řítil se s Keränenem na jediného českého beka. Komarovovi se podařilo narýsovat přesnou přihrávku, načež si Keränen blafákem položil Saláka, který ale ještě stačil vytrčit beton a úspěšně zasáhnout.
     
    13:30
    Teď mohl jít jeden na jednoho Gulaš, avšak skákavý kotouč se mu v útočné třetině nepodařilo zkrotit a společně s obráncem odjel až do rohu.
     
    14:37
    Finové zabrali na několik desítek vteřin české pásmo, načež je česká obrana vytlačila do pravého rohu třetiny, kde v tlačenici ztratil sudí kotouč z dohledu a přerušil hru.
     
    15:10
    Jágrovo nahození z pravého kruhu zkoušel tečovat Rolinek, ale neuspěl a kotouč zapadl vedle branky.
     
    15:30
    Český tým stále drží útočné pásmo, avšak výtečný pohyb finské obrany jim znovu nedovoluje dostat se do střelecké pozice.
     
    15:49
    Rychlé zahrození na druhé straně kluziště. Jormakkova střela přes obránce ale úspěch neslavila, když ani nezamířila do prostoru branky.
     
    16:45
    Finové se dostali do útočného pásma, kde ale příliš dlouho znovu nepobyli a Češi obracejí hru. Ani jim se ale nedaří delší dobu v útočení setrvat.
     
    17:12
    Finové se rychlou přihrávkou napříč dvě pásma pokusili vyslat Wirtanena, avšak česká defenziva záměr vystihla a přihrávku vystihla.
     
    17:33
    Češi teď mohli jít ve třech na dva, Kašpat si ale nepohlídal přechod útočné modré a píská se ofsajd.
     
    18:07
    I Finové si necelé dvě minuty před koncem prvního dějství vyzkouší hru proti čtyřem. Jan Kolář (CZE) inkasuje dvě minuty za hru vysokou holí.
     
    18:31
    Přesilovou hru zahajují domácí velmi rozvážně až od své vlastní branky.
     
    19:07
    Ale početní výhoda jim zatím také moc nevychází. Prakticky okamžitě poté, co se dostanou do pásma, ztratí kotouč a Češi vyhazují.
     
    19:40
    Petružálek se v oslabení řítil téměř sám na Rinneho, ale bekhendem ho nepřekonal. Navíc do něj následně narazil a rozhodčí zvedá pravici.
     
    20:00
    Jakub Petružálek (CZE) si za svůj kontakt s Rinnem vysloužil dvě minuty za nedovolené bránění. Finsko tam zahájí druhé dějství šestivteřinovou přesilovkou pěti proti třem.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina zápasu, který byl v hale Globen zahájen krátce po poledni, je u svého konce. Mírnou herní převahu si v ní drželi čeští hráči, avšak pravidelně naráželi na výborně rozestavenou finskou defenzivu. Z té navíc Fini přecházeli do nebezpečných protiútoků. Jeden takový, byť ne čistokrevný brejk, pak skončil přesným zásahem a právě díky trefě Michaela Keränena vedou domácí 1:0.
     
    Statistiky 1. třetiny:

    Střely na branku: 6:4
    Vyhraná vhazování: 16:8
    Trestné minuty: 2:4
     
    Hráči se již trousí z kabin na ledovou plochu, za několik málo okamžiků začne druhá třetina zápasu mezi Finskem a Českem.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:08
    Finové se okamžitě po vhazování vrhají do útočného pásma, Kolář se mezitím vrací na led a domácí pokračují v klasické přesilovce pěti proti čtyřem.
     
    20:50
    Jak rychle do útočné třetiny finský tým vtrhl, tak rychle jí opouští a nedaří se mu do ní vrátit.
     
    21:21
    Zaťovič získal ve středním pásmu kotouč a v oslabení mohl jít zcela osamocen na Pekku Rinneho. Chyběla mu však rychlost a finští hráči ho dobruslili, přesto si výborným pokrytím kotouče vybojoval trest pro Tuukku Mäntylëho (FIN).
     
    22:00
    Český tým je v plném počtu a zahajuje zkrácenou přesilovou hru.
     
    22:34
    Ta se jim ale znovu příliš nedaří a kotouč často opouští jejich hokejky a útočné pásmo. Finové se tak brání celkem bez potíží.
     
    23:21
    A v podobném duchu proběhl i zbytek české početní výhody. Zdá se, že pro oba celky jsou přesilovky v dnešním zápas zakleté.
     
    23:48
    Seveřané už jsou několik desítek vteřin v plném počtu a okamžitě zaměstnávají soupeřovu obranu rychlými nájezdy a důrazem u mantinelů.
     
    24:30
    Finům se daří držet české hráče pod zámkem u Saláka a rotací unavují bránící protihráče. Zatím se ale neodhodlali ke kreativnější akce.
     
    25:20
    Tlak domácích hokejistů stále trvá a už je v přímém ohrožení i Saláka. Nejprve jej z ostrého úhlu prověřil Teräväinen, po jehož střele kotouč dokonce zavadil o konstrukci a poté z druhé strany obránce Hietanen. Ani ten ale úspěch neslavil.
     
    26:28
    Po dlouhém pobytu ve vlastním pásmu se už čeští hráči oklepali a jsou to oni, kdo drží soupeře v šachu. Poté, co Rinne podržel kotouč v rukavici, se navíc bude vhazovat po jeho pravé ruce.
     
    26:40
    A znovu Rinne v akci. I tentokrát si s českými nájezdníky poradil zásahem lapačkou a znovu kotouč raději drží a čeká na hvizd.
     
    27:10
    Jere Sallinen vyslal z pravého kruhu hodně nepříjemnou střelu těsně nad ledem, kterou Salák pouze vyrazil na brankoviště. Tam si s volným kotoučem na několik pokusů nakonec Češi poradili.
     
    27:50
    Svěřenci trenéra Růžičky mají nyní velké problémy s opuštěním vlastního pásma. Jejich soupeř znovu praktikuje vysoké a velmi důrazné napadání.
     
    28:45
    Po sérii nepřesností ve středním pásmu, na kterých se podílely obě strany, se najedou u levého hrazení zjevil Immonen a zkoušel Saláka překvapit střelou nad rameno z velmi ostrého úhlu.
     
    29:30
    Finský tým začíná být s každou minutou nebezpečnější. Nyní se ve velmi dobrých pozicích ocitli Teräväinen, jenž pálil z pravého kruhu, a následně obránce Mäntylä, který si sjel od modré čáry na druhý kruh. jeho střelu ale zblokoval český obránce.
     
    30:10
    Čechům se podařilo narušit finskou převahu a také oni podnikají nájezdy do útočného pásma. Zatím však bez většího úspěchu.
     
    31:00
    Daří se jim to i nadále. Klepiš se už dokonce dostal i ke střele z levého kruhu, Pokka ale jeho pokus srazil.
     
    31:40
    Hra se v posledních desítkách vteřin přelévá z jedné strany na druhou. O vyložených gólovkách si ovšem zatím oba soupeři mohou jen nechat zdát.
     
    32:13
    Keränen sebral špatnou českou rozehrávku a získal kotouč na spodku pravého kruhu. Jeho střelu mezi betony si Salák pohlídal a drží své spoluhráče stále na dostřel.
     
    32:59
    Hra se znovu otočila a na druhé straně se po rychlé kombinaci ve středním pásmu pokoušel proniknout Petružálek. Když se už ale za modrou čárou rozhodl natáhnout ke střele, vracející se Fin mu přizvedl hůl.
     
    34:18
    Česko právě vstřelilo branku!
    Po pasáži, kdy se oba soupeři přetahovali o střední pásmo, chybovali Fini při střídání a Klepiš měl otevřenou cestu do útočného pásma. V tandemu měl MARTINA RŮŽIČKU, jemuž přes obránce poslal přesný pas a český střelec střelou pod horní tyč vyrovnal. Asistence: Jakub Klepiš a Michal Vondrka.
     
    34:50
    Český tým vstřelená branka pochopitelně povzbudila. Hráči se ihned usazují v útočném pásmu, které se jim daří držet po delší intervaly.
     
    35:33
    Ovšem přidávají i Finové. Jejich rychlost a agresivita se dostala na ještě vyšší úroveň a česká pětka je znovu u svého brankáře.
     
    35:49
    Martin Zaťovič (CZE) dobře dohrál soupeře u mantinelu, avšak po hitu ho přidržel u mantinelu a dostává dvouminutový trest za držení.
     
    36:15
    Tato přesilová hra zatím Finům vychází. Obsadili útočné pásmo a už za tak krátkou chvilku několikrát ohrozili Saláka.
     
    36:55
    Bránící čtyřce se sice podařilo na krátko dostat ven z pásma, ale Finové jsou zpět. A velký rozruch dělá před brankou jejich první formace. Zejména Huhtala je na brankovišti velmi nebezpečný.
     
    37:46
    Dvě vteřiny scházejí z Zaťovičova trestu a chystá se vhazování ve středním pásmu. Už můžeme očekávat, že i tato přesilová hra nebude využita.
     
    38:08
    To se stalo skutečností. Hra se navíc dostává dvě minuty před koncem třetiny před Rinneho. Nadechne se český tým k tlaku?
     
    38:40
    Zdá se, že ne. U kotouče jsou totiž znovu hráči v bílém, kteří jej okamžitě zavezli do útočného pásma a drží ho v jeho pravém rohu.
     
    39:09
    Vypadalo to, že Jordán na poslední chvíli udrží útočnou čáru a vyřadí tím dva atakující Finy ze hry, avšak sudí hru přerušuje. Kotouč se zřejmě o pár centimetrů z pásma dostal.
     
    39:40
    Blíží se konec druhé třetiny, finští beci drží kotouč u vlastní branky a vypadá to, že se už nikam vydávat nebudou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Českému národnímu týmu se ve druhé třetině podařilo zásluhou výborně vyřešeného přečíslení podařilo srovnat s Finy střelecký krok a do závěrečných dvaceti minut se tedy půjde za nerozhodného stavu. K vidění je velmi fyzická bitva, kdy často hráčům nezbude než svádět boj o střední pásmo.
     
    Statistiky 2. třetiny:

    Střely na branku: 7:6
    Vyhraná vhazování: 14:3
    Trestné minuty: 2:2
     
    Formace, které zahájí třetí dějství a sudí jsou na svých místech. Vše je tedy připraveno na posledních dvacet minut základní hrací doby.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Finský tým znovu získává úvodní kotouč, ale jejich první rozehrávka je nepřesná. Puk tedy mají v držení Češi.
     
    40:40
    Český tým se ve zbytku zápasu bude muset obejít bez Jaromíra Jágra. Ten v průběhu druhé třetiny zamířil do kabiny a nyní se z ní už nevrátil. Na jeho místo naskočil Gulaš.
     
    41:20
    Fini se ze začátku třetiny dostávají pod mírný tlak, Češi ale troskotají na nepřesných pasech.
     
    41:38
    Už se ale přeci jen osvobodili a posílají kotouč před Saláka. Immonen se svou střelou kousek za modrou čárou neměl štěstí.
     
    42:50
    Rinne zaváhal za vlastní brankou a málem z toho byl český gól. Jeho chyby totiž využil Rolinek, jenž sebral kotouč za brankou a naslepo jej poslal do předbrankového prostoru. Jeho přihrávka propadla přes finské obránce až k Jiřímu Hudlerovi, který pálil bez přípravy. Cestu ale kotouči zatarasil finský blok.
     
    43:03
    Petter Wirtanne (FIN) neudržel při snaze o nadzvednutí soupeřovy hokejky tu svou dostatečně nízko a dostává dvě minuty za faul vysokou holí.
     
    43:50
    Vidíme asi nejpovedenější českou přesilovku, přestože se nedá mluvit o nějakém jasném zámku. Nechybí však clona gólmanovi a pokusy z kruhů i od modré.
     
    44:47
    S blížícím se koncem početní výhody si Češi vypracovali zatím největší šanci. Mojžíš dostal kotouč na modrou čáru, ideálně na volej a vyslal na Rinneho tvrdý projektil. Finský gólman ale tentokrát viděl a kotouč vyrazil.
     
    45:03
    Finští hráči se však ubránili i této české přesilovce a poté, co se Wirtanen vrátil na led, hrají znovu v pěti.
     
    45:50
    Po skončení české přesilovky se na ledě znovu hlavně bojuje o samotný přechod středního pásma. Ani jednomu z celků se to zatím nedaří a většina akcí končí nahozením na zadní mantinel.
     
    46:28
    Tato situace pokračuje, byť mají opticky navíc Finové. Ti si totiž při dojíždění svých nahození počínají agresivněji a čas od času kotouč vybojují.
     
    47:00
    České problémy s útočnou modrou pokračují. Beci zkouší i dlouhé průnikové pasy, finští hráči si ale pozorně najíždějí české útočníky a každý takový pokus končí prakticky v samém začátku.
     
    47:34
    Ani na druhé straně přechod do útoku nezažívá žně. Celkově nejsou poslední minuty tohoto klání něčím, co by zásadně potěšilo oko diváka.
     
    48:03
    Vody se až nyní daří rozčeřit Finům, kteří vybojovali vhazování v útočném pásmu a následně poslali několik střel na Saláka. Huhtalova střela dokonce po lehké teči skončila na oblouku branky.
     
    48:58
    Finům se nadále daří bořit české útočné choutky, do dnešního zápasu nastoupili takticky skvěle vybaveni. Stále se však hraje 1:1 a lídr EHT jistě spokojen být nemůže.
     
    50:00
    Češi nyní několikrát finskou hráz narušili. Ve velmi dobré pozici se ocitl Zaťovič, jenž měl chvíli času mezi kruhy. Než si ale srovnal kotouč, tak mu do střely klekl obránce a Rinne ani nemusel zasahovat.
     
    50:23
    Finský tým jako by si vybíral oproti dosavadnímu výkonu slabší chvilku a českým hráčům se daří zařezávat do útočné třetiny. Jako ale celý zápas této snaze chybí lepší střelba.
     
    51:18
    Po lehké odmlce se o ofenzivní slovo přihlásili i hráči vedení v zápise jako domácí. I česká obrana s gólmanem Salákem si však chyby odpouští a moc šancí není k vidění.
     
    51:50
    Ve třetí třetině se prakticky nepřerušuje, hra se přelévá z jedné strany na druhou, ale musím se znovu opakovat, akce obou soupeřů zřídka kdy končí střelou na branku.
     
    53:00
    Češi se s přibývajícím časem stále více osmělují a daří se jim usazovat v útočném pásmu. Hrají ale hlavně po rozích a takřka každá odvážnější přihrávka neslaví úspěch.
     
    53:50
    Obrázek hry se stále nemění, už je to několik minut, co si jeden z týmů vypracoval viditelnou herní převahu.
     
    54:35
    Finský národní tým se na nějaký čas znovu dostal do útočného pásma, ale opakoval stejnou písničku. Zavezl kotouč k mantinelu a po několika soubojích je puk zase ve střední třetině.
     
    55:50
    Finsko se dost možná pomalu chystá k závěrečnému tlaku. Jeho rychlé výpady jsou stále častější, byť ovoce nepřináší.
     
    56:46
    Teď ale jeho snaha málem dostala velkou ránu. Zaťovič šel s Kašparem ve dvou na jednoho. Prvnímu jmenovanému se podařilo propasírovat kotouč na druhého. Kašpar jej ale dostal lehce za tělo a jeho střela neměla tolik razance. Přesto ji Rinne s obtížemi pouze vyrazil nad.
     
    57:24
    Po Kašparově šanci se ale vše vrací do starých kolejí třetí třetiny. Finové občas zahrozí a Čechům se nedaří přechod modré čáry.
     
    58:20
    První finská formace nadělala pár vrásek české obraně, když se Jormakka umě uvolnil na pravém křídle. Branku ale netrefil.
     
    59:30
    Blíží se konec třetí třetiny a vypadá to, že oba týmy se spokojily s tím, že si body rozdělí až v prodloužení. Třetí třetina rozhodně moc pohledné hokejové akce zatím nenabídla.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Zápas tedy dospěl do prodloužení, když se na každé straně našel jediný střelec.
     
    Statistiky 3. třetiny

    Střely na branku: 6:13
    Vyhraná vhazování: 9:5
    Trestné minuty: 2:0
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:15
    Jako první se v prodloužení osmělil Pekka Jormakka, jeho střelu z pravého křídla vyrazil Salák do rohu.
     
    60:33
    Nyní se už ale hraje před Rinnem, po jehož pravé ruce se bude vhazovat.
     
    61:10
    Češi jsou v úvodu prodloužení hladovější a zavřeli svého soupeře v pásmu. Žádná ze střel se ale gólově neujala.
     
    61:48
    Po krátké pauze jsou hosté znovu u Rinneho. Dobrou střelu vyslal po Petružálkově akci Lukáš Kovář, Rinne měl ale dobrý výhled a poradil si.
     
    62:34
    Hráči Finska drží kotouč za vlastní brankou a vypadá to, že se svým případným výpadem si dají na čas.
     
    62:57
    To sice splnili, ale o kotouč okamžitě přišli. Na druhé straně chytře zkoušel štěstí Rolinek, jenž z úhlu prověřil střelou na bližší rameno Rinneho. Ten s velkými potížemi zasáhl a po skrumáži se přerušuje.
     
    63:28
    Tutovka na straně druhé. Jormakka se ocitl za českou obranou a pádil na Saláka. Neměl ale příliš času a s kličkou po ruce si český brankář skvěle poradil.
     
    64:25
    Komarov tvrdě zastavil ve středním pásmu jednoho z českých hráčů a diváci se dožadují trestu, sudí však nechává hru běžet.
     
    64:50
    Souboj dnešních soupeřů podle všeho nerozhodne ani prodloužení.
     
    65:00
    Prodloužení skončilo.
     
    Zápolení Čechů a Finů tedy rozhodnou až samostatné nájezdy, když zápas za 65 minut našel po jednom střelci na každé straně. Po úpravě ledu tedy nastane definitivní rozhodnutí.
     
    Statistiky prodloužení

    Střely na branku: 4:3
    Vyhraná vhazování: 1:2
    Trestné minuty: 0:0
     
    Samostatné nájezdy začínají.
     
    Samostatné nájezdy zahajuje Jarkko Immonen a se střelou zápěstím slaví úspěch – 1:0.
     
    Na straně druhé neuspěl s blafákem do bekhendu Jakub Klepiš.
     
    Michael Keränen si naznačením kličky do bekhendu a strhnutím kotouče na druhou stranu vymíchal Saláka – 2:0.
     
    Za Čechy jede Martin Růžička. Se střelou k pravé tyči ale úspěšný není, když netrefil branku.
     
    65:00
    V samostatných nájezdech zvítězil tým Finsko.
    Autorem branky je IMMONEN.
     
    Konec zápasu.
     
    Z druhého bodu za výhru po samostatných nájezdech se tedy radují Finové, z jejichž tábora uspěli oba vyslaní střelci. S Euro Hockey Tour, kterou ovládli, se tedy loučí vítězně. Český tým naopak končí přípravu na mistrovství světa v Bělorusku porážkou.
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku: 24:26
    Vyhraná vhazování: 40:18
    Trestné minuty: 6:6 (15:00:04)
    Marken.cz

    Martin Zíta

    Branky a nahrávky: 7. Keränen (Teräväinen, Hietanen), rozh. náj. Immonen – 35. Růžička (Klepiš, Vondrka)


    Finsko: Rinne (Saros) – Pokka, Ohtamaa, Hietanen, Mäntylä, Lajunen, Korpikari, Marttinen, Kivistö – Huhtala, Immonen, Jormakka – Komarov, Teräväinen, Keränen – Pakarinen, T. Sallinen, Pöysti – Savinainen, Wirtanen, J. Sallinen.
    Česko: Salák (J. Kovář) – Jordán, Kolář, Vitásek, Zámorský, Krejčík, Jank, Mojžíš, L. Kovář – Rolinek, Hudler, Růžička – Vondrka, Klepiš, Petružálek – Gulaš, Kousal, Radil – Buchtele, Zaťovič, Kašpar – Jágr.

    Rozhodčí: Björk, Sjöqvist – Pihlblad, Haster.

    Diváci: 913
    ocianews.com