Švédsko – Švýcarsko 7:2 (kon.) | USA – Finsko 9:4 (kon.) | Slovensko – Kanada 1:5 (kon.)
Česko – Rusko 11:2 (kon.)
konec
Česko
11:2 (2:1, 5:0, 4:1)
Rusko
Středa 13.08.2014, 19:00 • ZS Břeclav • Hlinka Gretzky Cup
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Příjemný středeční večer! Je pro mě milou povinností přivítat vás u posledního zápasu základní skupiny A, v němž se spolu na břeclavském ledě střetnou Česká republika a Rusko. Utkání začíná v 19:00.
     
    Česká republika se zatím může na turnaji pochlubit stoprocentní úspěšností. Po nesmírně těžkých vítězstvích nad Spojenými státy americkými (4:2) a nad Finskem (4:3) si s předstihem zajistila první místo ve skupině A, čímž má postup do bojů o medaile jistý.
     
    Rusko se nachází ve zcela odlišném psychickém rozpoložení. Muselo skousnout dvě nepříjemné porážky, když při prvním hracím dni nestačilo na Finsko (2:5) a nespravilo si chuť ani proti USA (4:7), i když dlouho vedlo a Američané dokonali obrat až v poslední třetině. Sborná už nemá šanci na postup do semifinále ani v případě, že Čechy zdolá za všechny tři body. S USA a Finskem má totiž horší vzájemný zápas, ve skupině tak skončí na poslední příčce.
     
    Mladí Češi svého semifinálového soupeře ještě neznají, o postup do finále se utkají s vítězem dnešního zápasu Švédsko – Švýcarsko. Naopak Rusové už vědí, že v souboji o předposlední místo na turnaji vyzvou domácí Slovensko.
     
    Český výběr se zatím mohl v obou dvou předchozích zápasech opřít o skvělé břeclavské publikum, které neustále hnalo hráče do boje a postaralo se o velice bouřlivou atmosféru. Do ochozů si našlo cestu vždy více než 1000 fanoušků (proti USA 1200, vítězství nad Finskem jich sledovalo 1060).
     
    Česká reprezentace už sice může hrát v naprostém klidu, protože první místo v základní skupině a postup do semifinále už jí nikdo nevezme, ale rozhodně se nedá očekávat, že do utkání půjde lehkovážně. „Hrát před tímto publikem je každý zápas obrovská výzva, takže si nemůžeme proti Rusům dovolit něco vypustit. Půjdeme do toho na maximum a nic jiného než stoprocentní koncentrace a stoprocentní výkon neexistuje,“ odmítá polevení trenér Jakub Petr.
     
    Oblíbencem publika se stal díky svým spolehlivým výkonům gólman Daniel Vladař, který odchytal oba náročné zápasy. Proti Finsku, které mělo více střel než česká reprezentace, si připsal 37 úspěšných zákroků. Dá se očekávat, že v dnešním zápasu dostane šanci si zachytat dosavadní dvojka Aleš Stezka.
     
    Je to jasné, Česká republika si to v semifinále rozdá se Švédskem, které dnes s přehledem rozstřílelo Švýcarsko 7:2!
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Stezka (Vladař) – Zbořil, Weinhold, Krenželok, Kaňák, Hájek, Doudera, Kalina – Koblížek, F. Chlapík (A), Jašek – Dufek, D. Kaše (C), Suchý (A) – Anděl, Šoustal, Dymáček – Stránský, Dvořák, Gago.

    Rusko: Krasotkin (Kolesnikov) – Sidorov (A), Bannikov, Nestěrov, Rykov (C), Fatkullin, Platonov, Kozyrev – Ivašov, Alexejev, Žebelev – Bjakin, Bočkarev, Ivanjuženkov – Jemec, Žukenov (A), Kaprizov – Podlubošnov, Barabanov, Volkov – Karnauchov.

    Rozhodčí: Hradil, Šír – Gebauer, Lederer.
     
    Tribuny jsou už teď velmi slušně zaplněné, do zápasu ale ještě zbývá celá čtvrthodinka. Kotel českých fanoušků už je na svých místech a ještě před začátkem zápasu zkouší své bubny. I v dnešním utkání domácí reprezentace se dá očekávat skvělá atmosféra.
     
    Na ledě už máme čtveřici delegovaných rozhodčích.
     
    Ruský tým už naskočil na led.
     
    A za hlasitého jásotu tribun naskočili do ledového kolbiště i čeští reprezentanti. Čekají nás obě státní hymny.
     
    V ochozech sedí i Američané, kteří vybojovali postup po triumfu 9:4 nad Finskem.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:04
    Češi byli úspěšnější na úvodním vhazování a od své modré čáry mohou založit první útočnou akci utkání.
     
    00:20
    Rusové se dostali s pukem z obležení protihráčů za brankou a tlačili se do zakončení, ale bez úspěchu. Obrana domácích byla pevná.
     
    00:37
    Tohle vypadalo hodně slibně! Češi založili bleskový útok a z pravého kruhu zkusil štěstí David Kaše. Jeho zápěstní střela měla dobré parametry a trefila boční síťku Krasotkinovy branky. Fanoušci už se radovali z gólu.
     
    01:12
    Rusko se sice probilo ke kotouči, ale rozehrávka mu nevyšla a píská se tak zakázané uvolnění.
     
    01:32
    Hřiště halí hustá mlha, kterou se pořadatelům nedaří rozehnat mohutným ventilátorem. Nahrávku do pravého kruhu obdržel Lukáš Anděl a svižnou střelou vyprášil pravý Krasotkinův beton.
     
    01:59
    Vpřed se žene po zisku kotouče sborná.
     
    02:14
    Česká obrana zapracovala spolehlivě a fanoušci ženou domácí reprezentanty, kteří dnes nastoupili v bílých dresech, kupředu.
     
    02:41
    Sledovali jsme dlouhý a urputný souboj o střední pásmo, který končí přerušením hry. Rusko se sice probilo za útočnou modrou čáru, ale jen za cenu ofsajdu.
     
    03:04
    Vypadá to, jako kdyby si mladí Češi oblíbili střeleckou pozici v pravém kruhu. Z tohoto prostoru vypálil i Tomáš Šoustal, ale jen do Krasotkinových betonů u první tyče.
     
    03:25
    Vladimir Barabanov mohl ohrozit gólmana Stezku, jenže jeho rána z prostoru mezi kruhy byla sražena do ochranné sítě.
     
    04:00
    Zatím sledujeme svižný a útočný hokej. V další šanci se ocitl Tomáš Šoustal, jenže z mírného úhlu na pravé straně nepřehodil ležícího gólmana Krasotkina!
     
    04:19
    Češi hrají velmi aktivně a publikum má zatím důvod k potlesku. Lukáš Anděl našel před brankou aktivního Tomáše Šoustala, jenže tomu střela z dobré pozice mezi kruhy moc nesedla.
     
    05:54
    Česko právě vstřelilo branku!
    Rusové se nechtěli zahanbit a vydali se také kupředu, ale střela Arťoma Ivanjuženkova byla nepřesná a Češi jdou do vedení! Šimon Stránský vypálil tvrdě od modré čáry, a i když gólman Krasotkin vyrazil tvrdou střelu betony, FILIP DVOŘÁK z dorážky nadvakrát uspěl! Asistence: Šimon Stránský.
    Filip DVOŘÁK - 1:0
     
    06:00
    Tak to je velká nepříjemnost pro Rusko! Sborná už se radovala z bleskového vyrovnání, jenže Pavel Karnauchov dostal puk do brány vysokou holí a gól neplatí!
     
    06:28
    Češi mají teď více ze hry a tlačí se ze všech sil do zakončení. Ruská obrana má spoustu práce, ale nejnebezpečnější prostor před brankovištěm se jí daří čistit.
     
    07:03
    Sborná čelila mohutnému tlaku a proto si po zisku kotouče raději nekomplikovala situaci. Kotouč vyhodila přes celou délku hřiště na zakázané uvolnění.
     
    07:28
    Domácí si počínají i nadále velmi aktivně a Rusové nevědí, kam dřív skočit. Z otočky teď vypálil v ostrém úhlu na levé straně David Kaše, ale z těžké pozice jen vyprášil Krasotkinovi betony.
     
    08:33
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Velkou šanci nejdříve nevyužil střelou z levého kruhu Michail Bjakin, který nechal vyniknout jen náruč připraveného gólmana Stezky, ale toto varování Čechům nestačilo a je vyrovnáno! Jegor Rykov zkusil štěstí v blízkosti modré čáry, brankář Stezka jeho střelu vyrazil přes zakrytý výhled před své brankoviště, jenže tam číhal volný KIRILL KAPRIZOV a pohotovou dorážkou uklidil zblízka kotouč do sítě! Asistence: Jegor Rykov.
    Kirill KAPRIZOV - 1:1
     
    09:04
    Svěřenci trenéra Petra se nechtějí s nerozhodným stavem smířit a tlačí Rusy v hloubi jejich obranného pole.
     
    09:56
    Timor Fatkullin (RUS) odchází na trestnou lavici za hákování. Pomohl si háčkem při velké šanci Čechů, když Lukáš Anděl hledal z pravého kruhu před branku najíždějícího Romana Dymáčka, jenže ten na puk nedosáhl!
     
    10:10
    Češi ihned rozjeli po vyhraném vhazování svou přesilovkovou kombinaci.
     
    10:33
    Rusko se nakonec po chvíli přeci jen probilo ke kotouči a dokázala se osvobodit dlouhým vyhozením.
     
    10:48
    Domácí reprezentace se marně pokouší přejít přes střední pásmo, kde sborná dobře zahušťuje prostor. Oslabení zatím hraje velmi dobře, její hráči se skvěle pohybují.
     
    11:07
    Čechy zastavilo postavení mimo hru.
     
    11:28
    Jakub Zbořil dostal nabito na modrou čáru a vyslal ze své hole svou vyhlášenou jedovku, jenže jeho projektil byl nepřesný a proletěl nad horní Krasotkinovou tyčkou.
     
    11:39
    Český výběr zůstal v útočném pásmu a po zmatcích před ruským brankovištěm pálil od modré čáry znovu Jakub Zbořil, ale trefil jen zadní mantinel.
     
    12:23
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak to je paráda, Češi jdou do zaslouženého vedení, když soupeře sevřeli pod obrovský tlak! Tomáš Šoustal při obléhání ruské branky posunul puk na Petra Kalinu, který ještě přihrál na modrou čáru ROMANU DYMÁČKOVI, jehož dělovka proletěla brankáři Krasotkinovi, který měl zcela zakrytý výhled, mezi betony! Asistence: Petr Kalina, Tomáš Šoustal.
    Roman DYMÁČEK 2:1
     
    12:42
    Michail Sidorov (RUS) – 2 minuty – hákování.
     
    12:54
    Češi pálí ze všech možných pozic a ruský gólman Krasotkin má spoustu práce, obrana sborné je hodně přetížená.
     
    13:21
    Sborná nakonec získala puk a po velkém náporu soupeře se osvobodila.
     
    14:01
    Hezkou střelu vyslal z bezprostřední blízkosti Filip Suchý, jenže byl už přímo u gólmana Krasotkina a na zakončení měl minimum času. Nadvakrát trefil jen betony!
     
    14:40
    Rusko teď drží svého soupeře daleko od branky a šetří cenné vteřinky ze svého trestu.
     
    15:12
    V Břeclavi zatím panuje skvělá atmosféra, zdejší fanoušci jsou opravdu fantastičtí. Neúnavně podporují české barvy, které jim zatím dělají radost.
     
    15:39
    Z pravé strany se probil k zakončení Jegor Rykov, jenže jeho dvě rány z úhlu skončily jen na betonech brankáře Stezky, který byl u přední tyčky připravený.
     
    16:00
    Stále přihlížíme svižnému hokeji, který s sebou přináší hodně vzruchu před oběma brankami.
     
    16:42
    Radek Koblížek (CZE) hákoval unikajícího Kirilla Kaprizova, který zatím vstřelil jedinou ruskou branku.
     
    17:00
    Pavel Karnauchov (RUS) ale poslal k zemi protihráče n levé straně kluzistě a odjíždí pykat za podražení. Hraje se 4 na 4.
     
    17:21
    Aktivní Filip Suchý se znovu dostal ke slovu, jeho svižné ráně z mezikruží, jež proletěla těsně vedle levé tyčky gólmana Krasotkina, moc enchybělo!
     
    18:00
    Sborná se zabydlela na dostřel brankáře Stezky, ale ten nakonec mohl zůstat ve svém brankovišti klidný. Jeho obránci odvedli skvělou práci a důrazného soupeře k ničemu nepustili.
     
    18:20
    Alexander Žebelev využil chvilky času k tomu, aby z pravého křídla vyslal svižnou střelu zápěstím. Kotouč ale nasměroval jen do náruče připraveného brankáře Stezky u první tyče.
     
    19:00
    Češi se pokusili po rychlou kombinaci kolem ruské branky, jenže Roman Dymáček dostal mezi kruhy těžkou přihrávku, kterou nedokázal zpracovat
     
    19:15
    Česká reprezentace pokračuje v útočné aktivitě a žene se kupředu.
     
    19:30
    Roman Dymáček (CZE) oslabuje svůj tým, obdržel dvě minuty za hrubost. Předtím hledal Lukáš Kaňák z pravého kruhu spoluhráče mezi kruhy, jenže ti byli obsazení.
     
    19:41
    Češi bleskově ukořistili kus černé gumy a vyhodili jej daleko od svého gólmana Stezky. Stihnou Rusové ještě jeden útok?
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Nestihnou, úvodní dvacetiminutovka je u konce. Oba soupeři se prezentovali útočným a svižným hokejem, který s sebou přinesl nejen spoustu slibných šancí, ale také tři branky. Český výběr poslal do vedení Filip Dvořák, jenže Rusové odpověděli pohotovou dorážkou Kirilla Kaprizova. Spokojeněji jdou ale do kabin přeci jen domácí, kterým vrátil nejtěsnější vedení přesnou ranou Roman Dymáček. Před 2. třetinou, jež začne zhruba v 19:46, vedou Češi nad sbornou 2:1.
     
    Střely na branku v 1. třetině:

    Česko – 9
    Rusko – 12
     
    Rusové budou mít po první přestávce k dispozici ještě minutu a 29 sekund přesilovku 5 na 4.
     
    Oba týmy už jsou zpět na hrací ploše, prostřední část za pár okamžiků začne. Publikum je ve varu.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:07
    Skvělou práci odvedl po vyhraném vhazování svého spoluhráče Jakub Zbořil, který od české branky nejenže vyhodil, ale navíc i ohrozil gólmana Krasotkina.
     
    20:30
    Domácí družina si zatím vede na jedničku podtrženou, puk se jí daří držet daleko od brankáře Stezky, který tak v klidu sleduje dění před sebou.
     
    20:50
    Tak ani teď to Rusům nevyšlo. Když už se probili přes obrannou hráz svého soupeře do útočného pásma, zastavil jejich útok sudí kvůli ofsajdu.
     
    21:07
    Sborná se nakonec zabydlela v pásmu soupeře a rozvinula rychlou kombinaci. Povedlo se jí sice zakončit, jenže střela z mezikruží byla zblokována.
     
    21:33
    Rusko zakládá další útok z hloubi svého obranného pole, ale už to bude mít o poznání těžší, protože Češi jsou kompletní .
     
    22:01
    Andrej Nestěrov převzal nahrávku na modré čáře a okamžitě vypálil, jenže nesešteloval si dobře mířidla a poslal puk těsně vedle Stezkovy svatyně.
     
    22:26
    Brankář Stezka se následně vyznamenal, když ho Rusové zasypali nepříjemnou sprškou střel z prostoru kruhů. Nyní už mohou hrát Češi.
     
    22:50
    Petrova parta se protlačila s pukem až do útočného pásma, jenže s pevnou ruskou obranou si nedokázala poradit.
     
    23:49
    Česko právě vstřelilo branku!
    Bravo, břeclavské publikum je na nohou! Česká reprezentace sevřela svého soka do pevného objetí, od Daniela Krenželoka putoval kotouč před branku k FILIPU SUCHÉMU, který napoprvé sice zblízka gólmana Krasotkina nepřekonal, když trefil jen jeho betony, ale napodruhé už dotlačil kus černé gumy do sítě! Asistence: Daniel Krenželok.
    Filip SUCHÝ - 3:1
     
    24:06
    A Češi stále nemají dost, snaží se ze své aktuální psychické výhody vytěžit co nejvíce. Ruská defenziva v čele s brankářem Krasotkinem má pořád napilno.
     
    24:45
    Tomáš Šoustal se ujal kotouče a zkoušel gólmana Krasotkina zaskočit rychlým obkroužením brány, ale přes jeho betony k tyčce puk nezasunul.
     
    25:01
    Rusku se nedaří získat na delší dobu puk do své moci a Petrova družina toho dokonale využívá. Sborná je pod enormním tlakem.
     
    25:48
    A ten nakonec vyústil ve vyloučení Andreje Nestěrova (RUS), který se provinil faulem kolenem.
     
    26:10
    Fanoušci si žádají hlasitým pokřikem gól, ale k tomu mají teď Češi daleko, Rusům se podařilo vyhodit přes celou délku hřiště.
     
    26:35
    Domácí výběr si postupným útokem našel cestu do útočného pásma a ke střele se probil v pravém kruhu Tomáš Šoustal, který hraje opravdu skvěle. Brankář Krasotkin byl u první tyčky pozorný.
     
    26:55
    Hokejisté z největší země na světě dokázali ukořistit po chvíli snažení puk a osvobodili se dlouhým vyhozením. Jejich přetížená obrana to potřebovala jako sůl.
     
    27:12
    Jan Dufek převzal puk na levém křídle a okamžitě zkoušel vystřelit, jenže poslal puk vysoko nad branku a kus černé gumy skončil v ochranné síti.
     
    27:59
    Dvě obrovské příležitosti se urodily na obou stranách ledové plochy! Nejdříve zblízka marně dorážel přes Krasotkinovy betony Filip Suchý, vzápětí ujel české obraně Alexander Žebelev, ale zblízka jen vyprášil betony pozorného Aleše Stezky!
     
    28:32
    Česká reprezentace i nadále hýří aktivitou a to je moc dobře. Rusové to mají hodně těžké.
     
    29:00
    Michail Bjakin se ocitl v dobré palebné pozici mezi kruhy, jenže zezadu byl tísněný a pod tlakem zakončil hodně nepřesně, když poslal puk vedle pravé Stezkovy tyče.
     
    29:20
    Dvě slibné příležitosti zahodila sborná, která se čím dál víc osměluje. Kirill Kaprizov pálil úplně sám několik kroků před českým brankovištěm, ale zápěstím poslal puk vedle levé Stezkovy tyčky. Vzápětí ještě zkusil štěstí z pravého kruhu Dmitrij Žukenov, ale trefil Stezkovu náruč!
     
    29:37
    Rusové mají v těchto chvílích mnohem více ze hry a kombinují na dostřel brankáře Stezky, který se musí mít před aktivními střelci soupeře neustále na pozoru.
     
    29:58
    Červenobílí jsou stále nastěhováni u brankáře Stezky, jenže česká defenziva si počíná svědomitě a i nadále hlídá svá zadní vrátka úspěšně.
     
    30:28
    Kupředu uháněl David Kaše, jenže na levém křídle neměl dostatečnou rychlost. Brzy byl odzbrojen, hrát může Rusko.
     
    31:17
    Tohle hlasitě volalo po čtvrtém gólu v ruské síti! Roman Dymáček s Tomášem Šoustalem se utrhli do přečíslení 2 na 1, několikrát si spolu narazili, ale druhý jmenovaný zblízka minul levou Krasotkinovu tyčřku! Michail Sidorov (RUS) si pomohl hákováním.
     
    31:40
    Češi se drží v útočném pásmu.
     
    31:57
    Gólman Stezka musel vypomoci své obraně, když se vydal na výlet ze svého vymezeného území a odpálil před rozjetým protihráčem puk do bezpečí.
     
    32:29
    Česko právě vstřelilo branku!
    Rusové jsou na kolenou, Češi jim zasadili už čtvrtý tvrdý úder! Od Lukáše Weinholda převzal puk David Kaše, který ještě přihrál mezi kruhy na JANA DUFKA, jehož střela propadla mezi betony brankáře Krasotkina! Asistence: David Kaše, Martin Weinhold.
    Jan DUFEK - 4:1
     
    32:36
    Česko právě vstřelilo branku!
    Rusko je zralé na ručník, Česká republika vede už o čtyři góly! Tomáš Šoustal posunul na pravém křídle puk na hůl ROMANA DYMÁČKA, který se bleskově zorientoval, nic složitého nevymýšlel a vypálil z mírného úhlu na pravé straně zápěstím. Udělal moc dobře, kotouč totiž zapadl přesně ke vzdálenější tyčce! Asistence: Tomáš Šoustal.
    Roman DYMÁČEK - 5:1
     
    33:25
    Česko právě vstřelilo branku!
    Neskutečné!!! Fanoušci jsou jako utržení ze řetězu, šestý puk končí v ruské síti! Lukáš Doudera přihrál do jízdy ŠIMONU STRÁNSKÉMU, který si sjel až k brance a zblízka prostřelil podél přední tyčky ležícího gólmana Krasotkina! Asistence: Lukáš Doudera.
    Šimon STRÁNSKÝ 6:1
     
    33:25
    Tohle už je na gólmana Antona Krasotkina moc, v ruském brankovišti ho střídá jeho kolega Nikita Kolesnikov.
     
    33:56
    Češi nepolevují ve své spanilé jízdě, opět brankář Ruska měl obrovské štěstí! Zblízka střílel nadvakrát Radek Koblížek, jenže z levé strany puk za Kolesnikova záda nedotlačil!
     
    34:19
    Na ruskou bránu se valí jeden útok za druhým a fanoušci se nemohou nabažit. Hráčům stále komplikuje život hustá mlha.
     
    34:48
    To byla šance jako hrom! David Kaše posunul před branku puk na rozjetého Tomáše Šoustala, kterého si ruští obránci vůbec nevšímali, ale zblízka nedostrkal puk za Kolesnikova záda, který podržel svůj tým! Prvně jmenovaný vzápětí pálil z pravého kruhu, ale minul vzdálenější tyčku.
     
    35:23
    A znovu bylo pořádně rušno před Kolesnikovou svatyní, Češi hrají opravdu znamenitě a jestli v nastoleném trendu vydrží, mohou to na turnaji dotáhnout klidně až do finále.
     
    35:55
    Rusko teď otupilo mohutný nápor Čechů, který s sebou přinesl tři slepené góly. Nabralo už pětigólové manko a proti rozjetým Čechům, které navíc žene rozjásaná hala, to budou mít nesmírně těžké.
     
    36:29
    Sborná zavřela Čechy u jejich branky a protlačila se po dlouhé době k zakončení, jenže brankář Stezka byl připravený úspěšně zasáhnout.
     
    37:02
    A znovu zasahoval gólman Kolesnikov, kterého prověřil hezkou střelou z mírného úhlu na pravé straně Radek Koblížek. Ruský muž s maskou udržel puk na betonech.
     
    37:32
    Česká reprezentace nemá se svým mátožným soupeřem vůbec žádné slitování, nadále tlačí v ofenzivní fázi ze všech sil na pilu. Jan Dufek se cpal před bránu, ale jeho střela byla sražena vysoko nad.
     
    37:57
    Roman Dymáček ukázal nejen rychlé nohy a šikovné ruce, ale i velké hokejové sebevědomí. Po pravé straně se protáhl kolem ruských beků až před branku, jenže při těžkém manévru ztratil rovnováhu a zakončoval vleže. Těsně minul!
     
    38:22
    Rusko opět dokázalo vyklouznout z nejhoršího ven, nyní kombinuje s pukem na holích ve středním pásmu a nechá vydechnout svou defenzivu, jež dostává pořádně zabrat.
     
    39:10
    Česko právě vstřelilo branku!
    Dvacetiminutovka hrůzy je pro Rusko dokonána se vším všudy, Češi vedou vysoko 7:1 a arénou se rozléhá bouřlivý pokřik "Deset!"! Kotouč ukořistil ŠIMON STRÁNSKÝ, který pláchl rusům na levé straně, najel si do blízkosti kruhu a krásnou střelou zápěstím prostřelil brankáře Kolesnikova, který stejně jako celý jeho tým nevěří vlastním očím! Bez asistence.
    Šimon STRÁNSKÝ 7:1
     
    39:51
    Arťjom Ivanjuženkov (RUS) obdržel dvě minuty. Musel si pomoci za hranicí pravidel, Češi totálně rozebrali ruskou obranu a byli blizoučko osmé trefě! Před odkrytou bránou zakončoval zřejmě Jan Dufek, ale puk mu sjel z hole!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Třikrát hurá pro český výběr! To, co teď svěřenci trenéra Jakuba Petry provedli s ruským sebevědomím, to se jen tak nevidí. Troufám si říci, že o vítězi utkání je s největší pravděpodobností rozhodnuto, protože Češi zasadili sborné hned pět těžkých úderů a vedou po dvou třetinách už 7:1! Postupně se zapsali do střelecké listiny dvakrát Šimon Stránský, Filip Suchý, Jan Dufek a Roman Dymáček. Třetí dějství začne přibližně ve 20:37, společně s břeclavskými fanoušky se ho po spanilé jízdě Čechů už nemůžeme dočkat.
     
    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    Česko – 20 (29)
    Rusko – 8 (20)
     
    Česká reprezentace bude na začátku třetí třetiny dohrávat ještě přesilovku, z níž aktuálně zbývá minuta a 51 sekund.
     
    Domácí výběr se za potlesku tribun vrací na led.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:05
    Češi se ujali kotouče ve svém pásmu.
     
    40:22
    Zatím se jim nedaří po křídlech projít do útočného pásma.
     
    40:48
    Nakonec našli recept na ruskou obranu a protlačili se do koncovky. Z mezikruží vypálil Radek Koblížek, jehož střelu nadvakrát zkrotil ve své výstroji gólman Kolesnikov, kterému komplikuje situaci hustá mlha, jež by se dala v ruském pásmu krájet.
     
    40:55
    Libor Hájek po vyhraném vhazování přiťukl na modré čáře puk na vedle sebe stojícího Martina Weinholda, jehož rána z mohutného nápřahu a bez přípravy doplachtila do Kolesnikovy náruče.
     
    41:23
    Sborné se povedlo vyhodit, a když se Češi snažili vrátit do přesilovkového postavení dlouhou nahrávkou, je jim odpískáno zakázané uvolnění.
     
    41:37
    Domácí hráči už jsou za hlasité podpory svých fanoušků v útočném pásmu.
     
    41:51
    Rusové odehráli zbytek oslabení velmi dobře, puk udrželi v rohu útočného pásma.
     
    42:11
    Úsměvná chvilka. Na ledě si ustlal jeden z hlavních rozhodčích, což rozesmálo i místního hlasatele.
     
    42:50
    Češi i nadále diktují tempo hry a pokoušejí se proniknout do útočného pásma. Ruská defenziva ale obdržela dobré pokyny o druhé přestávce, nyní si počíná znamenitě.
     
    43:09
    Obrázek hry se nemění, v Břeclavi sledujeme snahu českého výběru o proniknutí do útočného pásma. Rusové stále dobře střeží svou modrou čáru.
     
    43:40
    Puk se teď nejčastěji zdržuje v blízkosti středového kruhu, kde o něj hráči bojují.
     
    44:11
    Sborná získala útočné pásmo.
     
    44:30
    Brankář Stezka musel poprvé výrazněji zasahovat, štiplavou ránu z mezikruží zkrotil ve své náruči a přerušil hru, buly po jeho pravici.
     
    44:54
    Kupředu už míří s pukem ve své moci Češi.
     
    45:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    Domácí se usadili v útočném pásmu a slaví už poosmé, stadionem se rozléhá pokřik "Kdo neskáče, není Čech!" Od Filipa Suchého převzal puk DAVID KAŠE, který z otočky prostřelil z bezprostřední blízkosti bezmocného brankáře Kolesnikova! Asistence: Filip Suchý, Aleš Stezka.
    David KAŠE - 8:1
     
    46:34
    Rusko právě vstřelilo branku!
    To byla nejlepší možná odpověď, s jakou mohla sborná vyrukovat! Mezi kruhy se do puku opřel DMITRIJ ŽUKENOV a jeho parádní rána zapadla za záda brankáře Stezky, který nemohl vůbec nic dělat! Asistence: Kirill Kaprizov.
    Dmitrij ŽUKENOV - 8:2
     
    47:00
    Hra je značně neurovnaná, kotouč se rychle stěhuje od jedné branky ke druhé, ale na ledě dominují pozorné obrany.
     
    47:33
    Rusové se drží v útočném pásmu, kde si vyměňují puk. Zatím nedokázali přesněji zakončit.
     
    48:00
    Češi odrazili soupeřův útok a sami se vydali podél pravého mantinelu kupředu.
     
    48:33
    Češi sevřeli svého soupeře do pevného objetí a drží ho přimáčknutého u jeho branky. Rusové zatím náporu v husté mlze odolávají.
     
    49:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    Nejdříve nevyužil velkou šanci na ruské straně Ivan Jemec, který z pravé strany těsně minul pravou tyčku, a vzápětí udeřili Češi už podeváté, ze svého soupeře si dělají trhací kalendář! Libor Hájek předložil puk na hůl FILIPA DVOŘÁKA, který si srovnal puk a vyslal z blízkosti pravého kruhu tvrdou ránu, jež zapadla za Kolesnikova záda! Asistence: Libor Hájek.
    Filip DVOŘÁK - 9:2
     
    50:00
    Češi na ledě jasně dominují i nadále. Puk drží mnohem častěji ve své moci a vytrvale dotírají na gólmana Kolesnikova, který si nemůže ani na chviličku vydechnout.
     
    50:26
    Michal Gago ze čtvrtého útoku se zjevil před ruským brankovištěm a mířil k pravé tyčce brankáře Kolesnikova, jíž jen o kousek minul. Kotouč skončil v rohu pásma.
     
    51:00
    A znovu bylo pořádně rušno před ruskou brankou, kam se tlačila celá útočná trojice českého týmu. Rusové nakonec dokázali počínající požár uhasit.
     
    51:28
    Rusko posunulo kotouč alespoň ke středovému kruhu.
     
    51:57
    Filip Suchý si vybruslil s pukem na vrchol kruhů a vypálil zápěstím, jenže poslal kotouč vedle pravé Kolesnikovy tyčky. Domácí zůstávají u puku.
     
    52:14
    Libor Hájek, který si připsal asistenci u posledního českého gólu, vypálil z podobné pozice jako jeho spoluhráč Filip Suchý a se stejným výsledkem. Mířil těsně vedle.
     
    52:41
    Češi mají ponechanou výhodu.
     
    53:13
    Na trestnou lavici usedl Michail Bjakin (RUS) na 2 minuty za podražení a při ponechané výhodě si nevybíravě vyšlápl na protihráče v rohu pásma, za což obdržel další dvojku za napadení. Čtyřminutová přesilovka 5 na 4 pro český tým.
     
    54:22
    Vladimir Barabanov (RUS) – 2 minuty – držení protihráče.
     
    54:36
    Česko právě vstřelilo branku!
    Neuvěřitelné, potupná desítka je na světě a břeclavské publikum se hlasitě raduje, zatímco Rusové protestují u rozhodčích! Při přesilovce 5 na 3 Martin Weinhold přiťukl na modré čáře na vrchol kruhů k JAKUBU ZBOŘILOVI, jehož vyhlášená dělovka bez přípravy zapadla přesně do levého horního rohu brány gólmana Kolesnikova, který byl absolutně bez šance! Asistence: Martin Weinhold-
    Jakub ZBOŘIL - 10:2
     
    54:36
    Utkání sleduje 1548 diváků, dosud nejvyšší návštěva na zimním stadionu v Břeclavi v průběhu turnaje!
     
    54:50
    Češi pokračují v náporu a v přesilovce 5 na 3.
     
    55:16
    Michail Sidorov (RUS) obdržel další dvouminutový trest, Rusové jsou velmi nedisciplinovaní.
     
    55:50
    Rusko je pod obrovským tlakem, Češi už hrají v naprosté pohodě.
     
    56:20
    Rusku se povedlo po dlouhém snažení získat ve vlastním pásmu puk a vyhodit až k brankáři Stezkovi.
     
    56:45
    Domácí výběr opět kombinoval na dostřel brankáře Kolesnikova a opět z toho byl pořádný průvan v obraně totálně rozložené sborné.
     
    57:10
    Sborná už je ve čtyřech, nyní opět vyhazuje kotouč přes celou délku hřiště podél pravého mantinelu.
     
    57:31
    Alexander Žebelev (RUS) se dopustil podražení a usedá ke dvěma minutám na lavici hanby.
     
    57:39
    Česko právě vstřelilo branku!
    To je neuvěřitelné, máme tu suverénně nejvyšší triumf turnaje!!! Kotouč putoval při přesilovkové kombinaci po ose Filip Chlapík – Martin Weinhold – JAKUB ZBOŘIL, přičemž posledně jmenovaný propálil z vrcholu kruhů vše, co mu stálo v cestě! Asistence: Martin Weinhold, Filip Chlapík.
    Jakub ZBOŘIL - 11:2
     
    57:53
    Na lavici hanby usedl ke dvěma minutám za Roman Dymáček (CZE), oba týmy budou pokračovat ve hře ve vyrovnaném počtu 4 na 4.
     
    58:18
    Jegor Rykov vypálil z prostoru mezi kruhy, jenže trefil se jen doprostřed branky, kde měl svou náruč nachystanou na letící puk gólman Stezka.
     
    58:47
    Češi drží hru v útočném pásmu.
     
    59:15
    Běží už poslední minuta, Češi si jdou suverénně pro hladký triumf s jedenáctigólovou sladkou příchutí.
     
    59:42
    Fanoušci už si užívají zbytek utkání opravdu plnými doušky. Všichni stojí, tleskají ze všech sil a skandují hlasitě "Češi!".
     
    59:42
    Trest na 2 minuty plus osobní trest na deset minut obdržel Arťjom Ivanjuženkov (RUS).
     
    59:53
    Puk je v rohu českého pásma.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Opravdu bych vám přál vidět obrovskou radost na české straně. Hráči naskákali na gólmana Stezku, který si užil fantastickou premiéru se vším všudy. Češi vítězí vysoko 11:2 a užívají si slastný triumf, zatímco Rusové si ještě na něco stěžují u rozhodčích.
     
    Nejlepší hráči utkání:

    Česko – Filip Suchý (útočník)
    Rusko – Kirill Kaprizov (útočník)
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Česko – 11 (40)
    Rusko – 7 (27)
     
    Na břeclavském stadionu probíhá velká děkovačka, fanoušci i čeští reprezentanti si spanilou jízdu opravdu užívají naplno. Češi zatím proplouvají turnajem jako nůž máslem, zatím jsou stoprocentní. Dnes hokejovým příznivcům dali astronomickým triumfem 11:2 tu nejlepší pozvánku na semifinále, v němž se utkají se Švédskem.
     
    Individuální děkovačku si opět užívá gólman, v dnešním případě je to liberecký talent Aleš Stezka.
     
    Zítra je na programu den volna, boje v rámci Memoriálu Ivana Hlinky budou pokračovat v pátek.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a ze zimního stadionu v Břeclavi vám přeji příjemný zbytek středečního večera. (21:20:30)

    Ladislav Vácha

    Branky a nahrávky: 6. Dvořák (Stránský), 13. Dymáček (Kalina, Šoustal), 24. Suchý (Krenželok), 33. Dufek (Kaše, Weinhold), 33. Dymáček (Šoustal), 34. Stránský (Doudera), 40. Stránský, 46. Kaše (Suchý, Stezka), 50. Dvořák (Hájek), 55. Zbořil (Weinhold), 58. Zbořil (Weinhold, Chlapík) – 9. Kaprizov (Rykov), 47. Žukenov (Kaprizov)


    Česko: Stezka (Vladař) – Zbořil, Weinhold, Krenželok, Kaňák, Hájek, Doudera, Kalina – Koblížek, F. Chlapík (A), Jašek – Dufek, D. Kaše (C), Suchý (A) – Anděl, Šoustal, Dymáček – Stránský, Dvořák, Gago.
    Rusko: Krasotkin (od 34. Kolesnikov) – Sidorov (A), Bannikov, Nestěrov, Rykov (C), Fatkullin, Platonov, Kozyrev – Ivašov, Alexejev, Žebelev – Bjakin, Bočkarev, Ivanjuženkov – Jemec, Žukenov (A), Kaprizov – Podlubošnov, Barabanov, Volkov – Karnauchov.

    Rozhodčí: Hradil, Šír – Gebauer, Lederer

    Diváci: 1548
    thejrc.org