Ukrajina – Slovinsko 2:0 (kon.) | Švédsko – Dánsko 2:1 (kon.)
konec
Švédsko
2:1 (1:0)
Dánsko
Sobota 14.11.2015, 20:45 • Friends Arena, Solna • Kvalifikace ME • Baráž
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Zdravím všechny příznivce kopané. Na programu je další barážový zápas o účast na Mistrovství Evropy, které je na programu příští rok a uskuteční se ve Francii. Dnes se utkání Švédsko s Dánskem a dá se očekávat velká bitva. Favoritem na postup do Francie je podle sázkových kanceláří domácí celek, tak uvidíme, jak dopadne první zápas, který hodně napoví.
     
    ŠVÉDSKO bylo v kvalifikační skupině s označením G, kde nakonec obsadilo třetí místo. Získalo 18 bodů, druhé Rusko získalo bodů 20 a první Rakousko bylo suverénní, protože nasbíralo bodů 28. Parta kolem hvězdného Zlatana Ibrahimoviče tak musí do baráže. Domácí hráči se netajili tím, že dostali přijatelného soupeře a jasným cílem je postup do Francie. Úplně stejný plán má ale samozřejmě i Dánsko. Nejlepším střelcem Švédska byl samozřejmě Zlatan, který se trefil osmkrát. Uvidíme, co tento borec předvede dnes.

    DÁNSKO bylo ve skupině s označením I. Tam nasbíralo 12 bodů, druhá Albánie měla bodů 14 a první Portugalsko nasbíralo bodů 21. Dánsko nevstoupilo do kvalifikace vůbec špatně, ale poslední tři duely nezvládlo, když dvakrát remizovalo a naposledy prohrálo v Portugalsko. Nejlepším střelcem Dánska byl v kvalifikaci Bendtner, který se trefil dvakrát. Hosté tedy nemají takového střelce, jakým je Zlatan Ibrahimovič a musí spoléhat na týmový výkon.
     
    Poslední vzájemné zápasy

    Dánsko – Švédsko 1:0
    Dánsko – Švédsko 2:0
    Dánsko – Švédsko 1:0
    Švédsko – Dánsko 0:1
    Švédsko – Dánsko 0:0
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Isaksson – Lustig, Antonsson, Granqvist, M. Olsson – Durmaz, Lewicki, Källström, Forsberg – Berg, Ibrahimović (C).
    Náhradníci: Olsen, Carlgren – E. Johansson, Bengtsson, Seb Larsson, Svensson, Khalili, Zengin, Guidetti, Toivonen, Hiljemark, Kujović.

    Dánsko: Schmeichel – Jacobsen, Kjaer (C), Agger, Durmisi – Kvist – Braithwaite, Kahlenberg, Eriksen, Fischer – Bendtner.
    Náhradníci: Andersen, Lössl – S. Poulsen, Vestergaard, Christensen, Wass, Delaney, J. Poulsen, Højbjerg, Jørgensen, Y. Poulsen, Falk.

    Rozhodčí: Rizzoli – Di Liberatore, Tonolini.
     
    Hráči přicházejí na trávník. Barážový duel mezi Švédskem a Dánskem tedy začne za malý okamžik. Máme se na co těšit.
     
    Úvodní oficiality jsou za námi a duel může začít, jdeme na to!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop obstarali hostující fotbalisté, jako první se kulatého nesmyslu dotkl Bendtner.
     
    2
    Ale z první akce hostů nic nebylo. Domácí skvěle napadali, nakonec i získali míč, ale zastavil je rozhodčí, který v souboji uviděl faul švédského hráče.
     
    2
    Jimmy Durmaz se dostal do vápna, ale jeho střela byla sražena na první roh. Švédsko začalo hodně aktivně.
     
    3
    Míč poslal do vápna zkušený Källström, ale žádný z jeho spoluhráčů se k němu na přední tyči nedostal. Dánsko se tedy v pohodě ubránilo.
     
    4
    Poprvé něco kloudného vymysleli i hostující fotbalisté. Na pravé straně měl hodně prostoru Braithwaite, ale centr se mu příliš nepovedl a míč sebral pozorný Isaksson.
     
    5
    Zlatan Ibrahimović je zatím velmi pečlivě střežen a ještě se nedostal k míči. Hostům je jasné, že si na domácího kanonýra musí dát velký pozor.
     
    6
    A další povedená akce Dánska. Nejdříve se ke střele dostal Braithwaite, ale hradbu těl nepropálil. Poté se k centrovanému míči dostal Eriksen, ale netrefil ho podle představ. Roh pro hosty.
     
    7
    Ani z tohoto rohu nic nebylo a na úvodní branku tedy stále čekáme. Zatím ale sledujeme zajímavý duel a diváci se rozhodně nenudí.
     
    8
    Ibrahimović se zkoušel dostat k míči, ale byl hodně důrazný a po souboji s ním upadl Agger. Rozhodčí nakonec odpískal domácí hvězdě faul.
     
    9
    Nyní bylo k vidění několik tvrdých osobních soubojů ve středu hřiště, podle rozhodčího ale vše v rámci pravidel a nebyl tak důvod přerušit hru.
     
    10
    Oscar Lewicki zkoušel vysunout některého ze svých spoluhráčů, ale přihrávka byla velmi nepřesná a od své branky bude rozehrávat Schmeichel, syn dánské brankářské legendy.
     
    11
    Další útočný faul, tentokrát se provinil hostující Bendtner. Akce Dánska tedy velmi rychle skončila a na tahu jsou borci ve žlutém, tedy Švédsko.
     
    12
    Ale ani domácí nic kloudného nevymysleli. U míče už jsou zase hosté, kteří trpělivě kombinují na své polovině a nikam nepospíchají.
     
    14
    Hra se stále přelévá ze strany na stranu, ale na první větší šanci stále čekáme. K vidění zatím bylo pouze mnoho nepřesných přihrávek a tvrdých osobních soubojů. Je vidět, že se hraje o hodně.
    14.
     
    15
    Z dálky to vyzkoušel domácí Jimmy Durmaz, ale jeho tečovaná rána nebyla nebezpečná a Schmeichel si s tímto pokusem v pohodě poradil.
     
    16
    Ani jeden trenér zatím není spokojený. Jak Erik Hamrén tak Morten Olsen přešlapují u postranní lajny a radí svým svěřencům. A že je co zlepšovat...
     
    17
    Zlatan Ibrahimović skvěle napadal hostující rozehrávku, nakonec získal míč, ale podle rozhodčího si i tentokrát pomohl faulem.
     
    18
    Další velmi nepřesná přihrávka směrem dopředu ukončila útok Švédska. Schmeichel ale nechtěl riskovat a míč okamžitě poslal daleko od své branky.
     
    19
    Nicklas Bendtner při rozehrávce opět fauloval a tentokrát může být rád, že za svůj zákrok nevyfasoval žlutou kartu. Rozhodčí ho ale důrazně napomenul.
     
    20
    První velká šance tohoto zápasu. Na zpětnou přihrávku si do vápna naběhl Marcus Berg, ale s jeho střelou si Schmeichel poradil a podržel svůj celek!
    20.
     
    20
    A další snažení domácích ukončil pomezní rozhodčí, protože Durmaz byl podle něj v ofsajdu.
     
    21
    Rohový kop pro domácí celek.
     
    21
    Domácí nakonec dokázali zakončit, ale to byla spíše střela, aby hosté nešli do protiútoku. Schmeichel stejně rychle rozehrál, ale nepřesně.
     
    22
    Hvězdný Zlatan Ibrahimović se dostal ve vápně k míči, ale jeho přihrávka před branku nebyla povedená a Dánsko se tedy i tentokrát v pohodě ubránilo.
     
    23
    A po bleskové akci hostů je tu rohový kop. Dočkáme se úvodní branky?
     
    23
    Ale ani z tohoto rohu se nic neurodilo. Nakonec z toho byl jen nepřesný centr, míč doputoval do zámezí a rozehrávat tak bude Isaksson.
     
    24
    Aktivní Jimmy Durmaz to vzal na sebe, obešel dva protihráče, ale třetí ho už zastavil a ani takhle to tedy nepůjde.
     
    25
    Braithwaite odcentroval a Isaksson míč pouze vyrazil na hranici velkého vápna, tam se k němu dostal Bendtner, ale s jeho přízemním pokusem si domácí brankář poradil.
     
    26
    Po jednom ze soubojů zůstal ležet na trávníku Mikael Antonsson a rozhodčí hru přerušil, bude se ošetřovat. S domácím hráčem to zatím nevypadá vůbec dobře.
     
    27
    A vypadá to, že Mikael Antonsson v utkání pokračovat nebude, protože u postranní lajny už stojí připravený náhradník.
     
    28
    Zajímavá standardní situace pro domácí celek, u míče už stojí Zlatan, tak uvidíme, co vymyslí.
     
    29
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Mikael Antonsson, přichází Erik Johansson.
     
    30
    Vyzkoušel to nakonec opravdu Zlatan, ale poslal míč jen do zdi. Domácí zůstávají u míče a snaží se něco vymyslet.
     
    30
    Ale ani tentokrát z toho nic nebylo a po úvodních třiceti minutách je stav stále bezbrankový.
     
    31
    Ibrahimović skvěle poslal míč do vápna a Berg byl zcela sám před brankářem, ale v zakončení selhal a branku vůbec netrefil! To byla obrovská šance Švédska!
    31.
     
    32
    Švédsko přidalo a nyní je jasně lepší. Domácí se stále tlačí dopředu, ale hosté zatím drží cennou remízu.
     
    33
    Schmeichel musel zasahovat, ale s centrovaným míčem si poradil a vyrazil ho na rohový kop.
     
    34
    A opět pozorný Schmeichel, který si i tentokrát poradil s centrovaným míčem. Hostující brankář zatím předvádí skvělý výkon.
     
    35
    Ani z další přihrávky do vápna hostů nic nebylo, protože u míče byl jako první Kjaer, který ho sebral, ale následně pouze nakopl na polovinu Švédska.
     
    36
    Držení míče: 46% – 54%.
     
    37
    Bendtner dostal dobrou přihrávku za obranu, ale nezvládl zpracování a o šanci se připravil. Nakonec vybojoval alespoň standardní situaci.
     
    38
    Eriksen to vyzkoušel, ale míč skončil ve zdi. Vypadá to, že v prvním poločase se už branky nedočkáme.
     
    39
    Dánsko se stále drží na polovině domácího celku, ale hosté kombinují daleko od branky, kterou střeží Isaksson.
     
    40
    Zlatan Ibrahimović se skvěle odpoutal od svého obránce, na hranici velkého vápna se dostal k míči, ale po jeho přízemní střele skončil kulatý nesmysl jen těsně vedle levé tyče!
     
    41
    A opět Zlatan Ibrahimović, který získal míč a hnal se do vápna, ale rozhodčí opět odpískal útočný faul. S tím domácí útočník absolutně nesouhlasí.
     
    43
    Nyní to domácí zkusili dlouhým nákopem, ale Zlatan Ibrahimović byl dobře bráněn a k míči se nedostal.
     
    44
    Bendtner dostal parádní přihrávku na hranici malého vápna, byl přidržen, ale i tak z dobré pozice zakončil, jenže ve skluzu branku minul!
     
    45
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Ale pozor, protože na druhé straně byl EMIL FORSBERG o poznání úspěšnější a domácí Švédsko jde v závěru prvního poločasu do vedení. Z pravé strany přihrál do vápna Lustig, u míče byl jako první Forsberg, který pohotově překonal Schmeichela.
    45. Emil FORSBERG - 1:0
     
    45+1
    Žlutou kartu dostává Daniel Agger (Dánsko).
     
    45+2
    Velká šance pro domácí, protože po faulu Aggera je tu standardní situace téměř z hranice velkého vápna.
     
    45+3
    Na sebe to vzal samozřejmě Zlatan, který to neprovedl vůbec špatně, ale s jeho dělovkou si Schmeichel parádně poradil a míč jednou rukou vyrazil!
    45+3.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi. Viděli jsme několik šancí a nakonec jsme se dočkali i jedné branky, kterou v samém závěru vstřelil EMIL FORSBERG. Švédsko, které bylo aktivnější, tak nad Dánskem vede zaslouženě 1:0. Ve druhém poločase je ale stále o co hrát a máme se tak na co těšit.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:52.
     
    Hráči se vrací zpět na trávník. Druhý poločas tedy začne za malý okamžik.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Dánsko vstoupilo do druhého poločasu velmi aktivně a hned se vydalo dopředu, ale z centru z pravé strany nic nebylo.
     
    47
    Žlutou kartu dostává Emil Forsberg (Švédsko).
     
    48
    Další akci Dánska ukončil pomezní rozhodčí, ofsajd. U míče jsou domácí, kteří nikam samozřejmě nepospíchají.
     
    50
    Ibrahimović se dostal ve vápně k hlavičce, ale měl to těžké a kulatý nesmysl skončil nad brankou. Rozehrávat tak bude Schmeichel.
     
    51
    Pokutový kop pro Švédsko!
     
    51
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Domácí celek udělal velký krok k postupu do Francie, protože ZLATAN IBRAHIMOVIĆ pokutový kop proměnil a Švédsko jde tak do vedení 2:0! Tohle už je hodně nadějný výsledek.
    51. Zlatan IBRAHIMOVIĆ - 2:0
     
    52
    Nutno ještě dodat, že penaltě předcházela faul Kahlenberga, který nedovoleně zastavil dnes dobře hrajícího Forsberga.
     
    53
    Domácí jsou při chuti. Z dálky to vyzkoušel Jimmy Durmaz, ale jeho rána nebyla přesná a stav zápasu se tentokrát nemění.
     
    54
    Dánsko vstoupilo do druhého poločasu dobře, ale poté inkasovalo a nyní vůbec neví, co má hrát.
     
    54
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Thomas Kahlenberg, přichází Nicolai Jørgensen.
     
    55
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Viktor Fischer, přichází Pierre-Emile Højbjerg.
     
    56
    Po rychlé akci vstřelil další branku Ibrahimović, ale ta kvůli ofsajdu nakonec neplatí a Švédsko tak i nadále vede o dvě branky.
     
    57
    Dánsko se snaží, bojuje, ale směrem dopředu se trápí. Švédsko kontroluje své vedení a míří za důležitým vítězstvím.
     
    58
    Po rychlé akci přišla parádní přihrávka před branku Dánska, ale žádný z domácích borců nedokázal uklidit míč za Schmeichela!
     
    60
    Zlatan upadl ve vápně Dánska, ale rozhodčí pokutový faul neodpískal a u míče jsou hosté.
     
    61
    Dánsko má zhruba třicet minutek na to, aby s nepříznivým výsledkem něco udělalo. Nebude to ale vůbec lehké, protože Švédsko na trávníku dominuje.
     
    63
    Hostům se vůbec nedaří držet míč. Dopředu hrají hlavně domácí, ale ve finální fázi je nyní trápí nepřesnost.
     
    64
    Rychlý výpad Dánska ukončil nepřesný centr a stav zápasu se tedy ani tentokrát nemění.
     
    66
    A po dalším nepřesném centru už musel Isaksson zasahovat a míč raději poslal na rohový kop.
     
    67
    Niclas Bendtner se natlačil do zakončení, ale z dobré pozice branku těsně minul!
     
    69
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Jimmy Durmaz, přichází Sebastian Larsson.
     
    70
    Rohový kop pro Švédsko.
     
    71
    Po rohu si pro míč skvěle došel pozorný Schmeichel, který tak výrazně pomohl svým zadákům.
     
    72
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Martin Braithwaite, přichází Yussuf Poulsen.
     
    73
    Po centru se na zadní tyči zjevil Zlatan, ale měl to hodně těžké a v akrobatické pozici nedokázal zakončit.
    73.
     
    75
    Dopředu se dral dnes dobře hrající Berg, ale tentokrát ho zastavil pomezní rozhodčí, ofsajd.
     
    77
    Dánům se nedaří něco kloudného vymyslet. Švédsko drží dvoubrankové vedení a kráčí za důležitým vítězstvím.
     
    78
    Zlatan Ibrahimović nyní něco signalizoval na lavičku náhradníků, vypadá to, že největší hvězda domácího celku bude muset vystřídat.
     
    79
    Rohový kop pro Dánsko.
     
    80
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Tak pozor, protože z ničeho nic hosté snižují a rázem jejich šance na postup výrazně stoupla. Po centru se k hlavičce dostal Poulsen, který míč poslal na zadní tyč, kde byl NICOLAI JØRGENSEN a ten neměl problém překonat Isakssona.
    80. Nicolai JØRGENSEN - 2:1
     
    82
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Zlatan Ibrahimović, přichází John Guidetti.
     
    83
    Pátý rohový kop pro hostující celek.
     
    84
    Míč poslal do vápna Eriksen, ale z tohoto centru nic nebylo a skóre se tentokrát nemění.
     
    86
    Dopředu se po delší době vydali i domácí fotbalisté, ale s centrovaným míčem si opět skvěle poradil Schmeichel.
     
    87
    Na druhé straně se po dobrém centru dralo do zakončení několik hostujících hráčů, ale nakonec z toho nic nebylo a rozehrávat bude Isaksson.
     
    89
    Dánsko je v závěru zápasu lepší a domácí se pouze brání. Bude to ještě zajímavých pár minutek.
     
    90
    Hraje se poslední minuta řádné hrací doby.
     
    90+1
    Rozhodčí přidal tři minutky.
     
    90+2
    Vypadá to, že další branky se už nedočkáme, ani jeden celek nechce udělat zbytečnou chybu.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Sledovali jsme hodně zajímavý zápas, který nakonec zvládlo lépe Švédsko, které doma porazilo Dánsko 2:1. Domácí byli lepším celkem, vedli 2:0, jenže pak z ničeho nic Dánsko udeřilo a v závěru zápasu bylo lepší. Žádná branka už ale nepadla a Švédsko tak doma vyhrálo, ale je jasné, že odveta bude ještě hodně zajímavá, protože vše je otevřené.
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 5:5. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 12:9.
     
    To je z mé strany vše, hezký večer. (22:43:57)

    Jakub Kopřiva

    Branky: 45. Forsberg (Lustig), 51. Ibrahimović (pen.) – 80. Jørgensen (Y. Poulsen)

    Karty:   47. Forsberg (SWE) – 45+1. Agger (DEN)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 5:5. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 12:9.
    Švédsko: Isaksson – Lustig, Antonsson (29. E. Johansson), Granqvist, M. Olsson – Durmaz (69. Seb Larsson), Lewicki, Källström, Forsberg – Berg, Ibrahimović (C) (82. Guidetti).
    Náhradníci: Olsen, Carlgren – E. Johansson, Bengtsson, Seb Larsson, Svensson, Khalili, Zengin, Guidetti, Toivonen, Hiljemark, Kujović.

    Dánsko: Schmeichel – Jacobsen, Kjaer (C), Agger, Durmisi – Kvist – Braithwaite (72. Y. Poulsen), Kahlenberg (54. Jørgensen), Eriksen, Fischer (55. Højbjerg) – Bendtner.
    Náhradníci: Andersen, Lössl – S. Poulsen, Vestergaard, Christensen, Wass, Delaney, J. Poulsen, Højbjerg, Jørgensen, Y. Poulsen, Falk.

    Rozhodčí: Rizzoli – Di Liberatore, Tonolini
    Úterý 17.11.2015
    Dánsko - Švédsko 2:2

    Branky: 81. Y. Poulsen (Durmisi), 90+1. Vestergaard (Eriksen) – 19. Ibrahimović (Källström), 76. Ibrahimović

    Karty:   51. Durmisi (DEN), 59. Y. Poulsen (DEN) – 10. Bengtsson (SWE), 70. Seb Larsson (SWE)

    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 7:2. Rohy: 11:5. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 8:16.
    thejrc.org