USA – Kanada 3:2 (po pr.)
po prodl.
USA
3:2 (1:1, 0:0, 1:1 - 1:0)
Kanada
Sobota 08.04.2017, 01:45 • USA Hockey Arena 1, Plymouth, Michigan • Mistrovství světa žen • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:38.
     
    Velké finále je tady! Světový šampionát žen v americkém Plymouthu se sice neobešel bez překvapení, ale dva hlavní favority nikdo nedokázal připravit o účast v zápase o zlato. I poosmnácté se v něm utkají Spojené státy a Kanada!
     
    Po změně formátu se v posledních letech stalo tradicí, že oba rivalové na sebe narazili už v základní skupině. Vzájemným zápasem odstartovali mistrovství, výhru 2:0 tehdy slavily USA. Jak si týmy vedly v dalším průběhu?

    Rozhodně suverénnější byly právě Američanky. S Ruskem si poradily 7:0, s Finskem pak 5:3, když výběr Suomi dlouho držela jen skvělá Noora Rätyová. Domácí výběr vyhrál skupinu a postoupil přímo do semifinále, kde nedal sebemenší nárok hlavnímu překvapení turnaje z Německa – výsledek 11:0 je jasným důkazem.

    Zato Kanaďanky po úvodní výhře nezvládly ani druhý zápas s Finskem, na které nestačily vůbec poprvé v historii! Z porážky 3:4 se však oklepaly, následně smetly Rusko 8:0 a rovněž si zajistily přímý postup mezi nejlepší čtyřku. Tam už javorové listy opakování šoku nepřipustily, Finsko zdolaly přesvědčivě 4:0.
    VIDEO: Rozbruslení před soubojem o zlato je v plném proudu.

     
    Američanky dnes chtějí potvrdit aktuální světovou pozici číslo jedna. Vyhrály totiž poslední tři mistrovství světa a zároveň šest z posledních sedmi. Na šampionátech nepoznaly porážku už 18 utkání v řadě, ta "nejčerstvější" se datuje do 2. dubna 2013! Samozřejmě to bylo s Kanadou, v základní skupině MS v Ottawě.

    Finále má pro pořadatelskou zemi ještě další náboj. Na domácí půdě totiž ještě nikdy zlato nevybojovala. V letech 1994 v Burlingtonu, 2001 v Minneapolis i 2012 v Burlingtonu jí ho vždy Kanaďanky vyfoukly.

    Hokejistky Spojených států rovněž favorizují bookmakeři, kurzy jsou na ně poměrně výrazně nakloněné. Tak uvidíme, jak se očekávání odrazí v realitě!
    FOTO: Připomenutí jednoho z nejúspěšnějších šampionátů ve Winnipegu. Kanada před 10 lety na domácím turnaji USA porazila a získala zlato. Od té doby se týmy potkaly ve finále sedmkrát a USA zvítězilo šestkrát. Uspěje počtvrté v řadě?

     
    Úvodní sestavy:

    USA: Hensleyová (Rigsbyová) – M. Lamoureuxová-Morandová (A), Bellamyová (A), Kellerová, Pfalzerová, Steckleinová, Flanaganová, Bozeková – Deckerová, Knightová, Coyneová – Panneková, Kesselová, Pelkeyová – Dugganová (C), Brandtová, Carpenterová – Skarupaová, Stacková, J. Lamoureuxová-Davidsonová – Marvinová.

    Kanada: Szabadosová (Lacasseová) – Larocqueová, Mikkelsonová, Rougeauová, Fortinová, Krzyzaniaková, Ambroseová, Fastová – Johnstonová, Clarková, Poulinová (C) – Agostaová, Wakefieldová, Irwinová (A) – Jennerová (A), Spoonerová, Potomaková – Bramová, Davisová, Turnbullová – Staceyová.

    Rozhodčí: Eskolaová (SUI), Granová (SWE) – Pagonová (SLO), Tauriainenová (FIN).
    FOTO: Fanoušci v USA Hockey Areně se těší na velké finále!

     
    Po ledové ploše ještě krouží rolby, ale USA Hockey Arena už se pomalu začíná těšit na příjezd hokejistek. Už předem vám můžu oznámit, že dnešní finále je vyprodané!
     
    Hala poteměla, po ledě krouží pouze dva mladí hokejisté s vlajkami obou zemí, které dnes budou bojovat o zlato.
    FOTO: V hledišti panuje fantastická atmosféra a velká rivalita!
     
    Nyní už na plochu vjela také čtveřice rozhodčích...
     
    ...a teď už veškerý aplaus patří hokejistkám Spojených států, ale stejně tak i Kanady. I javorové listy tu budou mít podporu.
     
    Hráčky obou soupeřů se sjely ke svým brankám k týmovým pokřikům.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:43
    Úvodní minuta je plná nepřesností, dva útoky Američanek nevedly k úspěchu.
     
    01:01
    Kanada právě vstřelila branku!
    Tak to je start pro Kanadu z říše snů! Javorové listy otevírají skóre hned po 61 sekundách zápasu. Jennifer Wakefieldová ujela do přečíslení s MEGHAN AGOSTAOVOU, která její přihrávku zpracovala a pak kotouč krásně přišpendlila pod břevno – 0:1! Asistence: Jennifer Wakefieldová.
    01:01 Meghan AGOSTAOVÁ - 0:1
     
    01:37
    Takový úvod asi málokdo čekal, uvidíme, jak první gól zamíchá s taktikou obou týmů. Předloňské finále skončilo 7:5...
     
    02:00
    Další komplikace pro Spojené státy. Gigi Marvinová (USA) za svou brankou podrazila soupeřku a Kanada si zahraje přesilovku.
     
    02:26
    Rebecca Johnstonová se parádně otočila kolem branky a i bekhendem zvládla vystřelit, kotouč se však odrazil ven.
     
    02:53
    Američanky se osvobozují a střídají.
     
    03:07
    Irwinová se na hraně brankoviště natahovala po odraženém puku Fortinové, ale ke štěstí domácích ho netrefila.
    FOTO: Kanadští fanoušci oslavující branku Meghan Agostaové.
     
    03:36
    Hala teď burácí na podporu Spojených států, které už zase čelí územnímu tlaku soupeřek.
     
    04:09
    Coyneová přečetla kanadskou rozehrávku a dostala puk z pásma, následně přišlo skákavé nahození na Nicole Hensleyovou. Jenže Kanadě je odpískán úmyslný ofsajd.
     
    04:29
    Vůbec první střelecký pokus Američanek si připsala Megan Bozeková, její projektil od pravého hrazení Szabadosovou nepřekvapil.
     
    04:34
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    No tak se na to podívejme, neuběhlo ani pět minut a už máme vyrovnáno! Američanky vyhrály útočné buly a po pěti sekundách mohly slavit. Na modré čáře napřáhla KACEY BELLAMYOVÁ a Szabadosová se kvůli zakrytému výhledu natahovala marně – 1:1! Asistence: Kendall Coyneová, Brianna Deckerová.
    04:34 Kacey BELLAMYOVÁ - 1:1
     
    05:58
    Nápor povzbuzených Američanek pokračoval, teď už ho soupeřky zastavily. Přesně tohle domácí tým potřeboval jako sůl.
     
    06:18
    Rychlý protiútok zakončila Kali Flanaganová, Szabadosová přerušuje hru a přichází první komerční přestávka zápasu.
     
    06:41
    Marie-Philip Poulinová dobře forčekovala, ale Jocelyne Lamoureuxová si to nenechala líbit. U střídaček vznikla menší třenice.
     
    06:49
    Vida, z třenice plyne druhá kanadská přesilovka! Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová (USA) je vyloučena za hrubost.
    FOTO: Netrvalo to dlouho a radovat se mohli také Američané.
     
    07:29
    Meghan Dugganová zblokovala dělovku Rougeauové a pak se s Carpenterovou vydala dopředu. Ale ani Kanaďanky nenechaly puk projít na svou brankářku.
     
    08:15
    Zatím sledujeme aktivní oslabení v podání Spojených států, teď se jejichs soupeřky málem dopustily zakázaného uvolnění.
     
    08:51
    Ambroseová vypálila jen do zadního hrazení, od toho se puk odrazil trochu nečekaně před branku. Jenže nečekala to ani žádná Kanaďanka.
     
    09:18
    Protiútok čtvrté kanadské formace skončil zákrokem Hensleyové, pravým betonem pohodlně vykopla puk do rohu pásma.
     
    09:54
    Zatímco spoluhráčky rozehrávaly akci, Amanda Pelkeyová skončila v kanadské bráně.
     
    10:13
    Americká obránkyně na modré čáře chvíli váhala, pak pěknou dělovkou donutila Szabadosovou k zákroku lapačkou a přerušení hry.
     
    11:18
    Kanadskou gólmanku se teď snažila překvapit Brianna Deckerová svým výjezdem kolem tyčky. Bylo tam ale přeplněno a co je nejdůležitější, kotouč skončil za bránou.
     
    11:44
    Američanky zastavily protiútok na hraně pravidel, další kanadské snahy jsou zastaveny odpískaným ofsajdem.
     
    11:53
    Dalším technickým prohřeškem je zakázané uvolnění Spojených států.
     
    12:28
    Aktuálně nesledujeme divácky až tak atraktivní podívanou, po hektickém začátku se hra poněkud zklidnila a týmy se více hlídají.
     
    12:55
    Velmi živým průnikem mě chtěla vytrhnout z omylu Amanda Kesselová, leč kanadská obrana ji nakonec zpacifikovala až k ledu.
     
    13:29
    Velké potíže přidělala Američankám při rozehrávce Poulinová, její formace se následně dostala ke kotouči.
     
    14:06
    Nyní už musí Kanaďanky střídat.
     
    14:35
    Kendall Coyneová se hned po zastaveném kanadském útoku vydala na druhou stranu, hledala spoluhráčku před brankou. Do přihrávky ale krásně lehla jedna ze soupeřek.
    VIDEO: USA Hockey Arena oslavující vyrovnávací gól na 1:1.

     
    15:21
    Po střele Dugganové zůstal kotouč chvíli nehlídán před brankovištěm, nakonec ho odpálily ven Kanaďanky.
    15:21 Shannon Szabadosová skvěle rozbila souhru týmu USA!
     
    15:32
    Velmi dobrá minutová aktivita Američanek vede k jejich první přesilovce. Laura Fortinová (CAN) neúmyslně švihla soupeřku vysokou holí do helmy.
     
    15:56
    Po úvodním vyhození Kanady se teď Spojené státy znovu usazují ve třetině.
     
    16:30
    Nabídka Coyneové před branku byla lehce ztečována, i to ale mohlo paradoxně Knightové její situaci vylepšit. Kotouč jí ovšem utekl od hokejky.
    16:30 Knightová číhala před bránou a puk se odrazil mimo.
     
    16:47
    Vzápětí už si Shannon Szabadosová připisuje dvojici zákroků, v prvním případě na ni neplatila dělovka Brianny Deckerové.
     
    17:14
    Amanda Kesselová se z první opřela do křižné přihrávky, ale těsně minula bližší tyčku. O chvíli později už se trefila na branku, jenže střela neměla takové grády.
     
    17:46
    Kanada je kompletní, v závěru přesilovky ještě zkoušela Kesselová trefit puk ze vzduchu, ale to by bylo opravdu z říše snů.
     
    18:09
    Zase má trochu práce Nicole Hensleyová. Proti střele Rougeauové vytrčila lapačku, Poulinová ji nedokázala ze vzduchu tečovat.
     
    18:48
    Nádherná rána! Natalie Spoonerová se musela vydat dopředu sama, spoluhráčky jí střídaly. Odhodlala se ke střele, kterou zastavila spojnice amerických tyčí!
    18:48 Natalie Spoonerová mohla vrátit Kanadě zpět vedení!

     
    19:29
    Zase je tady Poulinová, její forčeking přidělává Američankám v první třetině opravdu velké vrásky. Asi tuší, že ji ještě zvažuji do all-star týmu, nominace se uzavírají o první přestávce.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Zámořské superfinále ženského šampionátu se rozjelo bez bázně a hany. Kanada opařila svého soupeře gólem Meghan Agostaové hned po minutě hry, nicméně rychlou americkou odpověď zajistila v páté minutě Kacey Bellamyové. Pak se hra přece jen trochu uklidnila, nebezpečnější byly Spojené státy, ale v závěru je musela zachránit tyč.

    Druhá třetina začne přibližně ve 2:30.
    FOTO: Připomenutí souboje o bronz. Finky rozstřílely Němky.

     
    Střely na branku v 1. třetině:

    USA – 11
    Kanada – 9
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
    20:01 FOTO: Prostřední část souboje dvou rivalů o zlato začíná.
     
    21:09
    Úvodní minuta druhé části proběhla bez střeleckých možností, po vysoké holi Kanaďanek se vhazuje před Szabadosovou.
     
    21:41
    Náznak přečíslení tři na dva pro Američanky nedopadl dobře. Kelly Pannekové kotouč ujel.
     
    22:06
    Na druhou stranu se vydala mladá Sarah Potomaková, její švihovka netrefila americkou klec.
     
    22:42
    Z levé strany chtěla všechno před sebou prostřelit Jocelyne Larocqueová, ovšem Hensleyová stále nemusela ve druhé třetině zasahovat.
     
    23:19
    První kanadská formace kolem kapitánky Poulinové zase dobře napadala, teď už Američanky spěchají dopředu.
     
    23:53
    Čtvrtý útok Američanek kombinoval kolem brankoviště, Lamoureuxové-Davidsonové i Stackové chybělo málo! Kanaďanky nakonec dostaly puk do bezpečí.
     
    24:18
    Ještě během této útočné akce se domácí hráčky provinily faulem a jdou na třetí oslabení. Právě Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová (USA) je vyloučena za sekání.
    24:18 Rozhodčí ukazuje trest pro Jocelyne Laumoureuxovou.
     
    24:41
    Spojené státy vyhazují, Kanada musí startovat znovu.
     
    25:08
    Mezi kruhy zpracovávala kotouč Laura Fortinová, ale ztratila při tom stabilitu a puk víceméně jen odevzdala soupeřkám.
     
    25:53
    Po rychlém přenesení hry od Jennerové střílela z pravého kruhu Poulinová. Byla to dost nepřipravená pozice, soupeřka zblokovala puk až do ochranné sítě.
     
    26:18
    Tečovaná rána Agostaové skončila k americkému štěstí mimo, to by Hensleyová neměla šanci.
    26:18 Meghan Agostaová a její pěkné bekhendové zakončení.
     
    26:42
    Američanky jsou kompletní, na jejich brankoviště ještě dotírala Haley Irwinová.
     
    26:59
    Až teď se domácí hokejistky skutečně osvobodily a obměnily kompletní pětici na ledě.
     
    27:07
    Poslední minuty pomohly javorovým listům k aktivitě, Hensleyová musela znovu přerušit hru a přichází komerční pauza.
     
    27:07
    Je škoda, že místní publikum dělá hluk prakticky jen, když se na světelných obrazovkách objeví nápis Make some noise... Holt americká kultura.
     
    27:46
    Johnstonová parádně vrátila puk před brankoviště Poulinové, ta v tísni nedokázala na Hensleyovou vyzrát.
     
    28:03
    Američanky odpověděly rychlou protiakcí, jenže znovu přišel zbytečný útočný faul! A je to opět Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová (USA), kdo pyká za podražení.
     
    28:28
    Moc pěkně se po pravém křídle protáhla Meghan Agostaová a vystřelila bekhendem. Hensleyová ramenem vyráží do ochranné sítě.
     
    29:10
    Kanadská kombinace byla nepřesná a Alex Carpenterová se v oslabení vydala dopředu. Velká škoda pro domácí, že si puk předhodila moc daleko před hokejku. Z úhlu ho pak poslala přímo do ochranné sítě.
    29:10 Alex Carpenterová z USA vyrazila v oslabení do úniku!
     
    29:45
    Kanaďankám zatím tahle přesilovka vůbec nevychází, ještě poslední šance...
     
    29:54
    ...nahození Rougeauové sice posadilo Hensleyovou na zadek, jenže v ten moment odpískala hlavní rozhodčí postavení útočící hráčky v brankovišti.
     
    30:05
    Američanky jsou kompletní, tohle oslabení zvládly skvěle.
     
    30:24
    Střela Larocqueové se nebezpečně odrazila od zadního mantinelu a jenom kousek chyběl, aby ho Sarah Potomaková dorazila do branky! Hensleyová se na poslední chvíli přesunula.
     
    31:12
    Diváky rozproudil efektní zákrok Nicole Hensleyové proti střele Bailey Bramové, pak navíc i mela před americkou brankou. Kanaďanky teď diktují tempo hry.
     
    31:44
    O to větším šokem pro ně mohlo být, když se až k Szabadosové nádherně prokousala Haley Skarupaová. Střílela už v pádu, kanadská gólmanka i tak musela vytáhnout puk špičkou levého betonu!
    31:44 Haley Skarupaová z USA předvedla neohrožený průnik!
     
    32:16
    U mantinelu se střetly hokejky Jennerové a Flanaganové. V konečném důsledku to znamenalo cenný suvenýr pro diváky, kteří sedí pod naší novinářskou tribunkou. Reklamní přestávka.
     
    32:47
    Amanda Kesselová teď doslova zlomila hůl o Poulinovou a odjela střídat.
     
    33:13
    Přes obránkyni vyslala hodně nebezpečný kotouč Rebecca Johnstonová. Hensleyová ho vyrazila před sebe, dorážku její spoluhráčky zblokovaly do rohu.
     
    33:32
    Je tady hodně vítaná možnost pro Američanky, jak se zase vrátit na koně a třeba i otočit zápas! Meaghan Mikkelsonová (CAN) pyká za hákování.
     
    34:00
    Než Kanada vyhodila puk přes všechny čáry, přišla střela od modré. Jedna z hráček vyrazila puk daleko mimo branku.
     
    34:29
    Deckerová teď spoléhala na tandem Monique Lamoureuxové, ale ta byla pozadu, takže Spojené státy to musejí zkusit znovu.
     
    35:11
    Deckerová nedokázala zastavit kanadské vyhození. Zatím to Američankám nejde.
     
    35:44
    Kanada je kompletní, tohle oslabení zvládla na výbornou.
     
    35:59
    USA teď neprostřelily hráz před Szabadosovou, na níž šlo ve druhé třetině zatím jenom pět střel.
     
    36:14
    Naopak Nicole Hensleyová musí podržet nerozhodný stav proti úplně volné Rebecce Johnstonové.
     
    36:37
    Lamoureuxová-Davidsonová si krásně přiťukla puk se Stackovou, její zpětnou přihrávku už ale na hranici brankoviště netrefila!
    FOTO: Zajímavý fanoušek má jasno, kdo dnes vyhraje zlato.
     
    36:47
    Na druhé straně vyjela z brankoviště pro puk Hensleyová, dojíždějící Kanaďanka zakopla a do gólmanky nechtěně zajela. Protihráčky jí už vysvětlují, co se jim na tom nelíbilo.
     
    37:49
    Momentu překvapení se snažila využít Kendall Coyneová. Na levé straně rychle vyjela před Szabadosovou, nicméně postrádala potřebný důraz.
     
    38:44
    Aktuálně sledujeme spíš oboustranný boj a také celou řadu nepřesností. Jedna rozehrávka na každé straně teď šla hodně mimo.
     
    39:19
    Poulinová mezi kruhy spíš jen tak zkusmo tečovala puk bekhendem, ale Kanaďanky to ještě zkoušejí.
     
    39:42
    Ovšem bez střely to rozhodně nepůjde.
     
    39:51
    Tak už se Američanky osvobodily.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Obraz hry z první třetiny se nám po přestávce celkem otočil, větší aktivita byla na kanadských hokejkách. Javorové listy nevyužily ani jednu ze dvou přesilovek, také Spojené státy se tou svou víceméně protrápily. Domácí tým možná trochu pošetřil síly a teď na to zase vletí? Uvidíme. Každopádně před sebou máme parádní koncovku celého šampionátu.

    Třetí třetina začne přibližně ve 3:15.
    VIDEO: Nicole Hensleyová předvedla zákrok dnešního finále!

     
    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    USA – 6 (17)
    Kanada – 10 (20)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:28
    Emily Clarková polekala Hensleyovou z mezikruží, její střela branku těsně minula.
     
    40:42
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Obrovská radost otřásá USA Hockey Arenou, protože domácí hokejistky jdou zkraje třetí třetiny poprvé v zápase do vedení! Deckerová za brankou posunula Knightové, která vykouzlila famózní zadovku mezi bruslemi na KACEY BELLAMYOVOU. Ta na brankovišti nezaváhala, puk okamžitě poslala ke druhé tyčce – 2:1! Asistence: Hilary Knightová, Brianna Deckerová.
    40:42 Kacey BELLAMYOVÁ - 2:1
     
    41:48
    Další pěkná kombinace vedla k Hannah Brandtové, jež mezi kruhy ještě udělala stahovačku a pak střílela. Szabadosová třetí gól prozatím nedovolila.
     
    42:25
    Lauriane Rougeauová dlouho vymýšlela, jak puk rozehraje, až ho rozehrála nepřesně a na americké hokejky.
     
    42:53
    První lajna Američanek je zpátky ve hře, nejlepší lajna celého šampionátu! Coyneová teď neprotlačila kotouč před branku své spoluhráčce.
     
    43:21
    Kanada je pod tlakem, její hráčky by už nutně potřebovaly vystřídat.
     
    43:37
    Kendall Coyneová si na závěr svého střídání vystřihla ještě jednu možnost, sama před Szabadosovou neuspěla.
    43:37 FOTO: Američtí fanoušci oslavující možná zlatý gól finále!
     
    44:13
    Až teď se poprvé ve třetí třetině dostaly do útoku také hokejistky s javorovým listem na hrudi.
     
    44:31
    Marie-Philip Poulinová přes obránce pozlobila Hensleyovou, pak kolem ní ještě celkem provokativně projela, jen kousek od její masky. Američanky si to nenechaly líbit.
     
    44:43
    Také na druhé straně přišlo menší dohrání situace v podání třetího útoku Spojených států.
     
    45:24
    Skarupaová neprotlačila puk do brejku na spoluhráčku. Američanky jsou stále živější.
     
    45:54
    Ve třech byly před kanadskou brankou členky čtvrté americké formace. Lamoureuxová-Davidsonová navezla puk do brankoviště, ale Szabadosová schovala mezeru mezi betony a pak si poradila i v nepřehledné situaci.
    45:54 Davidsonová zamíchala krásně s pukem, kanadskou brankářku Szabadosovou ale mezi betony propálit nedokázala!
     
    46:12
    Pokus Kendall Coyneové z pravého puntíku pro vhazování už nebyl ničím, s čím by si gólmanka kvalit Shannon Szabadosové neměla poradit.
     
    46:25
    Po komerční přestávce uběhlo jenom třináct sekund, a znovu se vhazuje v kanadském pásmu – tentokrát po icingu.
     
    46:46
    Pfalzerová sice neyvpíchla Johnstonové kotouč, ale aspoň si pak příkladně pohlídala její tělo.
     
    47:19
    Po srážce dvou hráček ve středním pásmu využila nastalého zmatku Alex Carpenterová, která z pravé strany vykroužila oblouk až k Szabadosové. Nakonec jí ale byla moc blízko.
     
    48:23
    Po delší době o sobě zase dávají vědět i Kanaďanky. Nechybělo moc, a Meghan Agostaová by zametala kotouč do prázdné branky.
     
    49:20
    Špatné. Američanky dobře napadaly kanadskou rozehrávku, ale pak to s forčekingem přehnaly a jdou popáté do čtyř. Brianna Deckerová (USA) – 2 minuty za hákování.
     
    49:44
    Poulinová nabíla Jennerové, která střílela z první. Hensleyová podle všeho vykopla puk až za brankovou čarou, tohle asi bude kanadský gól!
    FOTO: Kanadští fanoušci čekající, zda gól bude platit nebo ne.
     
    49:44
    Rozhodčí zkoumají situaci u videa.
     
    49:44
    U videa sedí Britka Joy Johnstonová, kdyby vás to zajímalo.
     
    49:44
    Kanada právě vstřelila branku!
    Je to tak, videorozhodčí potvrdil gól, Kanada trestá naprosto hloupý a zbytečný faul Deckerové a ve finále znovu jedeme od nuly! Marie-Philip Poulinová z pravé strany vybídla BRIANNE JENEROVOU, která vystřelila z první a Hensleyová zasáhla betonem až za brankovou čarou – 2:2! Asistence: Marie-Philip Poulinová.
    49:44 Brianne JENNEROVÁ - 2:2
     
    50:27
    Deckerová se snažila předešlý moment odčinit, netrefila však kanadskou klec.
     
    51:24
    Kanada nedokáže rozehrát kotouč, ale aspoň nepouští svého soupeře od mantinelu do střeleckých pozic.
     
    51:47
    Teď už Potomaková vyvezla puk dopředu. Doplním, že tři z pěti amerických faulů dnes přišly v útočném pásmu a plynuly z přemíry snahy.
     
    52:11
    Nicole Hensleyová si vylepšuje sebevědomí, lapačkou se natáhla proti ráně Agostaové od mantinelu.
     
    52:36
    No, teď uvidíme pro změnu americkou přesilovku, ale troufnu si říct, že dost spornou. Rozhodčí posílají na trestnou lavici Lauru Staceyovou (CAN) za podražení.
     
    52:36
    Americká střídačka může vymyslet taktiku i díky poslední reklamní přestávce v základní hrací době.
     
    53:19
    Knigthová chtěla i další akci vyšperkovat zadovkou na Coyneovou, ta na puk nedosáhla! To by byla třešinka.
     
    53:47
    Dobrou dělovku Monique Lamoureuxové zastavil chumel hráček před brankou. Šla mezi tři tyče.
     
    54:15
    Kanada vyhazuje přes všechny čáry.
     
    54:42
    Právě ve chvíli, kdy Staceyová naskočila do hry z trestné lavice, vydala se dopředu Marie-Philip Poulinová. Hensleyová její střelu přes obránce nejdřív jen vyrazila, ovšem puk rychle přikryla.
     
    55:05
    Szabadosové na druhé straně rovněž vypadl kotouč, ke smutku domácího publika ho Kanaďanky rychle odpálily do bezpečí.
     
    55:28
    Hra se rychle přesouvá ze strany na stranu, Hensleyovou donutila přerušit hru Haley Irwinová.
     
    55:56
    Meghan Agostaová už už čekala, až její akci dobruslí spoluhráčky, přesto to nakonec zkusila sama. Její střela trošku postrádala razanci, Hensleyová ji v pohodě zachytila lapačkou.
     
    56:38
    Přichází chvilka uklidnění. Strhne tohle drama někdo na svou stranu ještě před prodloužením?
     
    57:07
    Hensleyová s mírnou nejistotou vyrazila puk do rohu pásma, tam ho po boji získaly její spoluhráčky a míří dopředu.
     
    57:36
    K velké nevoli kanadské části publika posílá rozhodčí na trestnou lavici Jocelyne Larocqueovou (CAN) za podražení. Obrovská šance pro domácí!
    VIDEO: Kanadská střídačka oslavující vyrovnávací gól na 2:2!
     
    58:07
    Kanada vyhazuje.
     
    58:16
    Skarupaová byla mezi kruhy při střele zablokována.
     
    58:41
    Pokus Knightové z pravého kruhu se otřel o kanadskou obránkyni mimo, puk letí znovu z pásma.
     
    59:16
    Střelou z mezikruží mohla rozhodnout Stacková, potom měla obrovskou šanci i Kellerová, ale Szabadosová chytá!
     
    59:44
    Obrovský tlak Američanek končí, Kanada je kompletní. To bylo něco.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
    VIDEO: Vyrovnávací gól z pohledu horní kamery. Není o čem!

     
    Šedesát minut hry o nových držitelkách zlatých medailí nerozhodlo, čeká nás dvacetiminutové prodloužení s náhlou smrtí! Třetí třetina probíhala jasně v režii Američanek, které hned po 42 sekundách otočily skóre.

    Pak ale Kanaďanky využily přesilovku a ze své ojedinělé akce znovu vyrovnaly stav. V závěru dostaly Spojené státy dvě přesilovky, první nebyla nic extra, zato druhá už nabídla obrovský tlak na kanadskou branku. Javorové listy to zvládly s vypětím všech sil a kusem štěstí navíc!

    Prodloužení začne přibližně ve 4:04.
    FOTO: Finsko už má bronz. Souboj o zlato rozhodnut není.

     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    USA – 15 (32)
    Kanada – 6 (26)
     
    USA Hockey Arena, jako během mistrovství už několikrát, o přestávce parádně vyzpívala hitovku od Journey Don't stop believing. Zejména pak verš "Born and raised in south Detroit".
     
    Jdeme na prodloužení!
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:43
    Hilary Knightová nejdřív jen protečovala puk do útočného pásma, pak Kanaďanky obrala za brankou.
     
    61:28
    Na obou stranách už mohlo být rozhodnuto! Nejdřív ujela dopředu Kesselová, pak zase Jennerová. Obě brankářky svůj tým podržely!
    61:28 Jennerová se v obrovské rychlosti prodrala do šance!
     
    62:00
    Přesilovka pro Spojené státy! Jennifer Wakefieldová (CAN) je vyloučena za nedovolené bránění.
     
    62:53
    Kanada zatím hraje oslabení aktivně, Poulinová si málem vymohla americký faul, potom přestřelila kanadskou klec Knightová.
     
    63:16
    Zatím přišel jen náznak nápadité kombinace, kanadská hokejka ji na poslední chvíli přečetla. Nyní je útočícímu týmu odpískán ofsajd.
     
    63:31
    A zase skvělá práce bránícího celku, nyní kotouč vypíchla Jennerová.
     
    63:51
    Stacková nabila přes brankoviště Kellerové, ale ta byla přece jenom v moc velké tísni, aby usměrnila kotouč na kanadskou klec.
     
    64:21
    Kanaďanky hrají v plném počtu.
     
    64:42
    Hensleyovou možná trochu polekal puk, který k ní přijel po ledě od mantinelu, každopádně ho bruslí poslala ven.
     
    65:15
    Naděje domácích fanoušků se upínaly k Gigi Marvinové, ta z pravé strany nevměstnala kotouč do prostoru branky, a to celkem výrazně.
     
    65:44
    Američanky stále mají na své straně pověstné "momentum", z velké části díky předcházející přesilovce.
     
    66:16
    Autorka obou amerických gólů Kacey Bellamyová jen nahodila puk do pásma a odjela střídat.
     
    66:40
    Maximálně pět centimetrů od vzdálenějšího růžku kanadské klece prosvištěla střela Deckerové!
     
    67:04
    A tentokrát Deckerovou zblízka vychytala Szabadosová!
     
    67:23
    Před brankovištěm operuje Amanda Pelkeyová, její teč jde naštěstí pro Kanadu mimo. Američanky mají velký tlak.
     
    67:53
    Bozeková nepropálila Wakefieldovou, ale nápor pokračuje.
     
    68:13
    Neskutečné! Panneková málem skórovala, Szabadosové zůstal kotouč pod tělem, ale její spoluhráčka ho za sekundu dvanáct odpálila z brankové čáry před další dotírající Američankou!
    68:13 Szabadosová senzačním zákrokem udržela Kanadu ve hře!
     
    68:13
    Teď už je hra přerušena, vhazovat se bude ve středním pásmu. Shannon Szabadosová ovšem potřebuje spravit masku.
     
    68:13
    Už je všechno v pořádku, můžeme jít na buly.
     
    68:28
    Spojené státy si musely hlídat ofsajdovou linii, nicméně jejich nahození letělo na Szabadosovou, takže musela zastavit hru.
     
    68:43
    Rebecca Johnstonová táhla po dlouhé době zajímavou kanadskou akci, div že se tečovaný kotouč nevešel mezi tři tyče!
     
    69:31
    Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová při napadání doslova zapíchla svou hůl o kanadskou síť.
     
    70:04
    Centr Sarah Potomakové nadělal v americkém brankovišti velkou neplechu, ale nic víc z toho nebylo.
     
    70:17
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Je rozhodnuto, Američanky získávají na domácí půdě svoje vytoužené zlato a počtvrté v řadě se stávají mistryněmi světa! Ještě na své polovině vystihly kanadskou rozehrávku a vydaly se dopředu ve třech proti dvěma. Kacey Bellamyová z levé strany přihrála na střed HILARY KNIGHTOVÉ, která ještě mohla hledat Deckerovou. Místo toho ale vyslala neuvěřitelně přesný kotouč, který o břevno zapadl do kanadské branky a spustil vlnu americké euforie – 3:2 po prodloužení! Asistence: Kacey Bellamyová.
    70:17 Hilary KNIGHTOVÁ - 3:2
     
    Konec zápasu.
     
    To byl zápas! Obrovský zážitek. Spojené státy si za třetí třetinu a prodloužení výhru přece jenom asi zasloužily.
    VIDEO: Američanky vyhrávají na domácím šampionátu zlato!

     
    Střely na branku v prodloužení (celkem):

    USA – 8 (40)
    Kanada – 4 (30)
     
    Všechny tři americké góly zařídila první formace. Jak jinak.
     
    Nejlepšími hráčkami zápasu jsou vyhlášeny za USA Kacey Bellamyová a za Kanadu Emily Clarková.
     
    Nyní je na řadě vyhlášení nejlepších hráček turnaje podle direktoriátu. Nejlepší brankářkou je Noora Rätyová z Finska, obránkyní její spoluhráčka Jenni Hiirikoskiová a útočnicí Brianna Deckerová ze Spojených států.
     
    All-star tým podle novinářů:

    Brankářka: Noora Rätyová (Finsko)
    Obránkyně: Jenni Hiirikoskiová (Finsko), Monique Lamoureuxová-Morandová (USA)
    Útočnice: Brianna Deckerová, Kendall Coyneová (obě USA), Marie-Philip Poulinová (Kanada)
    Nejužitečnější hráčka (MVP): Brianna Deckerová (USA)
    FOTO: Nejlepší brankářka Noora Rätyová (vpravo), nejlepší obránkyně Jenni Hiirikoskiová (vlevo - obě z Finska) a nejlepší útočnice domácí Brianna Deckerová z Ameriky (uprostřed).
     
    Hokejistky Kanady přebírají své stříbrné medaile – zase. Na letošním šampionátu prohrály se Spojenými státy dvakrát, nejprve na úvod v základní skupině 0:2 a pak ve finále.
    FOTO: Kanadské hokejistky přebírají na MS stříbrné medaile.
     
    Připomínám, že Kanaďanky na turnaji vůbec poprvé v historii padly také s Finskem. Jejich výkony zpočátku rozhodně nebyly přesvědčivé, ale vyšponovaly se až k dnešnímu krásnému přestavení.
     
    Kanadská kapitánka Marie-Philip Poulinová přebírá trofej pro druhý tým mistrovství světa. Pozvala si k tomu i Irwinovou, Jennerovou a Spoonerovou.
    FOTO: Marie-Philip Poulinová s týmem převzala stříbrnou trofej.
     
    A teď už je řada na nejlepších hokejistkách světa, zlaté medaile putují na krky domácích Američanek.
     
    Spojené státy prošly turnajem bez zaváhání a s celkovým skóre 28:5.
     
    Americká kapitánka Meghan Dugganová se svými asistentkami převzala pohár pro staronové světové šampionky!
    VIDEO: Ještě jednou zlatý americký gól Hilary Knightové.

     
    A teď už poslední "povinnost" – americká hymna.
     
    To byla nádhera.
     
    Mistrovství světa žen v americkém Plymouthu za Mezinárodní hokejovou federaci oficiálně uzavřela Marta Zawadská.
     
    Samozřejmě nemůže chybět ani týmová fotka Američanek, Kanaďanky už opustily ledovou plochu.
    FOTO: Američanky se počtvrté v řadě staly mistryněmi světa!
     
    Od nás z Plymouthu je to už definitivně všechno. Osm dnů jsme tady sledovali to nejlepší, co nám ženský hokej může nabídnout. A bylo to úžasné. Zažili jsme bohužel zklamání v podání českého týmu, byli jsme ale i u spousty radosti.

    Tímto se s vámi loučím, do České republiky přeju krásné ráno a příště se s vámi budu těšit zase na shledanou! (04:41:00)
    Marken.cz

    Martin Voltr

    Branky a nahrávky: 5. Bellamyová (Coyneová, Deckerová), 41. Bellamyová (Knightová, Deckerová), 71. Knightová (Bellamyová) – 2. Agostaová (Wakefieldová), 50. Jennerová (Poulinová)


    USA: Hensleyová (Rigsbyová) – M. Lamoureuxová-Morandová (A), Bellamyová (A), Kellerová, Pfalzerová, Steckleinová, Flanaganová, Bozeková – Deckerová, Knightová, Coyneová – Panneková, Kesselová, Pelkeyová – Dugganová (C), Brandtová, Carpenterová – Skarupaová, Stacková, J. Lamoureuxová-Davidsonová – Marvinová.
    Kanada: Szabadosová (Lacasseová) – Larocqueová, Mikkelsonová, Rougeauová, Fortinová, Krzyzaniaková, Ambroseová, Fastová – Johnstonová, Clarková, Poulinová (C) – Agostaová, Wakefieldová, Irwinová (A) – Jennerová (A), Spoonerová, Potomaková – Bramová, Davisová, Turnbullová – Staceyová.

    Rozhodčí: Eskolaová (SUI), Granová (SWE) – Pagonová (SLO), Tauriainenová (FIN).

    Diváci: 3917 (vyprodáno)
    bahis siteleri