Finsko – Itálie 6:3 (kon.) | Indie – Švýcarsko 0:5 (kont.) | Česko – Řecko 4:3 (kon.)
USA – Portugalsko 8:2 (kon.) | Slovensko – Kanada 6:4 (kon.)
konec
Finsko
6:3 (3:1, 1:1, 2:1)
Itálie
Sobota 10.06.2017, 10:30 • Malá hala, Pardubice • Mistrovství světa mužů • O 9. - 10. místo
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:30.
     
    Poslední den hokejbalového šampionátu je tu a s ním také závěrečné souboje o konečné pozice. O deváté a desáté místo si to rozdají Finsko a Itálie.
     
    Finsko zdolalo ve čtvrtek celek Francie poměrem 3:1, díky čemuž si nyní zahraje o dvojici míst uzavírajících elitní desítku. Čtvrteční duel byl několik minut vyrovnaný 1:1, Finové ale udeřili v polovině třetí třetiny. Vsítili dva góly a rozhodli tak o své příslušnosti k A-pool skupině i pro příští mistrovství.
     
    Hokejbalisté Itálie si na následujícím šampionátu taktéž zahrají v elitní A skupině, když ve čtvrtek dovedli klíčové klání s Haiti do vítězného konce. Haiťané Italům dělali nemalé problémy, nicméně doplatili na efektivitu a prohráli 0:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Kuru (Kuusamo) – J. Viitanen, Väänänen, Uusimäki, L. Viitanen, Kuha, Eskola, Kariniemi, Pukema, S. Pietsalo, Kangas, Siikavirta, Pelto-Arvo, Juvani, Leppäniemi, A. Pietsalo, Pohjola, Sirkkala.

    Itálie: Cusimano (C. Bernardo) – Ferlisi, Fiacconi, Verrelli, Antoniali, Cerone, Divizio, C. Di Giacomo, M. Bernardo, Bowers, Velenosi, Peragine, Pulicicchio, Bonanno, Fiore, Carroccia, Pagendam, Dentamaro, D'Ettore, P. Di Giacomo, D'Elia.

    Rozhodčí: Sakkas, Varca.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:20
    Sami Pietsalo chtěl rozehrát míček křižně a přejít do útočného pásma, nastřelil ale jen běžícího spoluhráče do nohy.
     
    01:08
    Ani tentokrát se Finsku nepovedlo přejít modrou čáru, ba ani červenou. Po nepřesné rozehrávce je tu icing.
     
    01:30
    Anthony Dentamaro se coby útočník dostal ke střele z osy hřiště, Tommi Kuru ale na jeho dělovku viděl. Nejprve ji ztlumil a potéé přikryl rukavicí.
     
    01:57
    V krátké době je tu další technický přestupek, tentokrát na straně Itálie. Ta se vystavila do ofsajdového postavení.
     
    02:26
    Oba týmy zatím spíše vyčkávají, co předvede jejich protivník. Neženou se zbytečně dopředu a soustředí se především na obranu modré linie.
     
    03:11
    Jonathan Pulicicchio se dostal do dobré pozice na levý kruh a jeho rána ještě Kurovi vypadla z výstroje. Před finským gólmanem ale nebyl nikdo v bílém, kdo by míček dorazil do branky.
     
    03:54
    Na druhé straně ukázal své střelecké schopnosti Lauri Viitanen a Chris Cusimano musel balónek vytahovat pravým ramenem.
     
    04:42
    Johannes Pukema čekal na přihrávku napříč pásmem, aby mohl zakončovat do prázdné, míček mu ale přeskočil hůl.
     
    05:11
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Ale tahle finská akce už končí v bráně a zástupci skandinávského hokejbalu jdou do vedení! Ze všeho nejdřív přišla střela zleva, jež byla vyslána z velkého úhlu. Cusimano vyrazil míček jen před sebe, kde na něj čekal JOHANNES PUKEMA. Napoprvé ještě úspěšný nebyl, druhým pokusem už ale oranžový předmět překulil přes brankářův beton. Asistence: Ville Väänänen, Jari Pohjola.
     
    05:59
    Itálie právě vstřelila branku!
    Ale Itálie zareagovala, jak nejlépe mohla, a skóre je opět vyrovnané! Rána od modré čáry se od zadního mantinelu odrazila zpět do brankoviště, kde si na ni počíhal PHIL DI GIACOMO. Italský útočník slaví branku z dorážky. Asistence: Justin Bowers, Marco Cerone.
     
    07:08
    Vyloučení v týmu Finsko (Kuru – 2 min., zdržování hry). Trest odpyká Pietsalo.
     
    08:12
    Tak tohle bylo velké finské štěstí! Tanner Pagendam totiž vypálil od modré čáry a jeho střela se od zadního mantinelu odrazila přes horní tyč zpět do brankoviště. Tam se znovu odrazila, tentokrát od zad Tommi Kuruho, brankář ale nezazmatkoval a míček nakonec odskákal vedle tyče.
     
    09:40
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Chvilku poté, co finský hráč opustil trestnou lavici, je znovu ve vedení tým ze Skandinávie! Rychlý protiútok vedl po levé straně finský útočník, který nakonec vystřelil a Cusimano střelu jen vyrazil. Před bránu si dobře sběhl JUHO KANGAS, jenž míček bekhendem doklepl do sítě. Asistence: Santtu Sirkkala, Jouni Leppäniemi.
     
    11:24
    Po opatrném úvodu už se soupeři neostýchají útočit a sledujeme rychlý hokejbal nahoru – dolů. Ještě přidat o něco více střelby.
     
    12:22
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A je tu další gól v italské síti, Finové vedou už 3:1! A opět je to branka dosažená z dorážky. Na vyraženou střelu Petteri Uusimäkiho si tentokrát počíhal SANTTU SIRKKALA, který dokáza l zamířit k pravé tyči. Asistence: Petteri Uusimäki Juho, Kangas.
     
    13:48
    Finsko hraje v ponechané výhodě, jeden z jeho hráčů byl faulován.
     
    13:54
    David Peragine už putuje na trestnou lavici, dvě minuty si odpyká za sekání.
     
    14:34
    Dělovku od modré čáry v podání Lauriho Viitanena zablokoval svým chráničem první bránící hráč.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je u konce a i když to tak z počátku nevypadalo, nabídla vcelku ofenzívní podívanou. Tu dokázali aktivnější Finové přetavit ve tři góly, Italové pak kontrovali jednou trefou. Do druhé periody, která začne přibližně v 11:05, se tak půjde za stavu 3:1 pro Finsko.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:54
    Přesilová hra, kterou si Finové přenesli do druhé periody, právě skončila. Italové jsou na hřišti s pěti pohybujícími se hráči.
     
    16:38
    Jeden z finských obránců udělal chybu na modré čáře a Itálie šla do předu ve třech proti jednomu! Přečíslení ale vůbec nezužitkovala dobře, poněvadž do čitelné nahrávky vložil hokejku jediný vracející se finský hráč Lauri Viitanen.
     
    17:27
    Jonathan Pulicicchio nedovoleně krosčekoval soupeře, a tak je tu další početní výhoda pro Finy.
     
    18:01
    Jenže do příležitosti se dostala Itálie. Než ale stihl Mike Antoniali něco vymyslet, byl obrán o míček.
     
    18:59
    Finové se konečně dokázali usadit v útoku a zahájili přesilovkové kombinace.
     
    19:19
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A ty jsou využity právě nyní, osm vteřin před návratem Itala do hry! Na modré čáře napřáhl hokejku až ke stropu haly bek JANI VIITANEN, který pravděpodobně i přispěním nechtěné italské tyče překonal Kuruho do horní poloviny jeho brány. Asistence: Sami Juvani, Sami Pietsalo.
     
    19:52
    Vyloučení v týmu Finsko (Kuha – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Itálie (Pulicicchio – 2 min., hrubost).
     
    20:44
    Téměř polovina času, kdy se hraje čtyři na čtyři už uplynula. Zasahovat nyní musel finský Tommi Kuru, který vykopl střelu z větší vzdálenosti betonem.
     
    21:19
    Teď se Italové dostali z obrany jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    21:19
    Cris Cusimano opouští italské brankoviště a místo něj se mezi tři tyče staví Carlo Bernardo.
     
    21:52
    Oba před dvěma minutami potrestaní hráči jsou už na hrací ploše a pokračuje tak nyní hra v klasickém počtu hokejbalistů.
     
    22:33
    Finové sice vedou o tři branky, i nadále se ale snaží tvořit hru a nechtějí se pouze zatáhnou do obrany. Itálie buší na skandinávskou obranu zatím neúspěšně.
     
    23:46
    Teď ale Finy zastavil technický přestupek v podobě ofsajdu a poté, co oba celky vyšlou na hřišti čerstvé síly, se bude vhazovat ve střední třetině.
     
    24:04
    Míček přeletěl z italských hokejek všechny tři čáry, tedy více jak polovinu hřiště, a rozhodčí jeho počin odměnili písknutím zakázaného uvolnění.
     
    24:13
    Do horkých vod brankoviště chytře nahazoval balónek Juho Kangas, teč jeho spoluhráče se ale odrazila jen vysoko nad italskou klec.
     
    25:04
    Hokejbalisté z Apeninského poloostrova včetně svých fanoušků se teď zlobí, to ale nic na rozhodnutí sudích odpísknout ofsajd nic nemění.
     
    25:25
    Itálie právě vstřelila branku!
    Italové snižují na rozdíl dvou branek! Dopředu šli v přečíslení, s nímž tentokráte naložili lépe než v první třetině. Odpovědnost vzal na sebe DAVID PERAGINE, který předvedl lehkou, ale rychlou a efektivní kličku do bekhendu a zasunul míček za beton roztaženého finského brankáře. Asistence: Jordan Velenosi, Adriano Fiacconi.
     
    26:40
    Justin Browns to zkoušel zprava z úhlu, Tommi Kuru byl ale ke své tyči přilepený natěsno.
     
    27:08
    Tanner Pagendam se ocitl v mezikruží při střele z první, Kuru se však přemístit stihl!
     
    27:56
    Hra vysokou holí se teď stala faktorem, proč je dění na hřišti přerušeno hvizdem píšťalky. Vhazovat se bude v neutrální zóně.
     
    28:20
    Sami Juvani to zkoušel z otočky po oběhnutí brány, ale mířil nepřesně. Míč proletěl podél brankové čáry jen do rohu.
     
    29:08
    Santtu Sirkkala měl našlápnuto do samostatného úniku, míček byl ale pro něj příliš rychlý. Dolétl na icing dříve, než stihl Sirkkala vyvinout sprinterskou rychlost.
     
    29:29
    Finové teď tak trochu zahodili šanci dvou proti jednomu, když přihrávka napříč hřištěm měla velmi nepřesné parametry.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Sledujeme sice "pouze" boj o deváté místo, přesto jsme svědky kvalitního hokejbalu. Oba celky jsou aktivní a snaží se v útočném pásmu něco vymyslet, zároveň ale také příliš často nezapomínají na obranu. Přesto Finové mají o kousek více ze hry a vedou 4:2. Další třetina začne přibližně v 11:39.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:18
    Johannes Pukema měl před sebou otevřenou italskou klec, bekhendem ale poslal míček mimo!
     
    30:56
    Vincenzo D'Elia se provinil podražením a jde si odpykat dvě minuty na trestnou lavici.
     
    31:22
    Přesilovka 5 na 3 pro Finy! Fiacconi je vyloučen za podražení.
     
    31:51
    Proti dobrému pokusu Akiho Pietsala se stihl přesunout Carlo Bernardo, jenž ukryl míček ve své výstroji.
     
    32:26
    Italové se osvobozují vyhozením přes všechny čáry a získávají tak cenné vteřiny.
     
    32:57
    Jeden z italských hokejbalistů právě opustil trestnou lavici a Finové tak budou pokračovat už jen v klasické přesilovce.
     
    33:02
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A tahle početní výhoda už je využita, Finové opět vedou o tři góly! SAMI PIETSALO využil toho, že brankář přes clonícího hráče téměř nic neviděl, a z pravého kruhu se nemýlil. Asistence: Jari Pohjola.
     
    33:12
    A početní výhodu si teď vyzkouší i Italové, jelikož Mikael Kuha je potrestán za držení protihráče.
     
    34:20
    Dvojnásobná přesilovka pro Italy, za sekání jde pykat Jani Viitanen!
     
    34:55
    Výborný zákrok Tommiho Kuruho! Finský brankář uže ležel roztažený na brankové čáře, přesto stihl ještě natáhnout ruce a pokrýt dorážku Adriana Fiacconiho.
     
    35:17
    Finsko hraje už ve čtyřech, i ono dvojnásobné oslabení zvládlo.
     
    36:07
    Finové dobře brání modrou čáru a nedovolují Italům přechod do útoku.
     
    36:30
    A už jsou také hráči Skandinávie kompletní, Itálii se v přesilovce snížit nepovedlo.
     
    36:54
    Itálie právě vstřelila branku!
    V přesilovce ne, nyní už ano! Nepříjemnou střelu dokázal Tommi Kuru vyrazit jenom před sebe, kam si stihl seběhnout sám její autor JUSTIN BOWERS. Ten poté do míčku dvakrát šťouchl a posunul ho až za brankovou čáru. Bez asistence.
     
    38:13
    Italové pořád zápas nevzdali a snaží se vyrovnat. A není to vůbec nereálné, ještě totiž mají téměř sedm minut času na vstřelení dvou branek.
     
    39:02
    Italská brána byla vychýlena ze své obvyklé pozice a hra je tak přerušena,
     
    39:15
    Johennes Pukema měl v mezikruží dobrou pozici, bekhendem ale zvedl míček příliš vysoko, jen nad horní tyč.
     
    39:53
    V krátkém sledu museli nelehké zákroky předvést gólmani na obou stranách! Tommi Kuru vyrážečkou, Carlo Bernardo zase betonem.
     
    40:26
    Zakázané uvolnění vrací hru před brankáře Finska.
     
    41:01
    Pokus finské desítky, tedy Pauluse Kariniemiho, vytáhl Bernardo vyrážečkou nad bránu.
     
    42:18
    Úkoly na zbytek třetiny jsou rozdány jasně: Itálie útočit, Finsko bránit.
     
    42:49
    Mike Antoniali napřáhl na modré lajně a vypálil, nemířil ale mezi tři tyče.
     
    43:23
    A mohlo to být 6:3, dokonce dvakrát! Samiho Pietsala totiž Barnardo nejprve skvěle vychytal levým betonem a pak mu ještě překazil radost bleskovou lapačkou.
     
    44:09
    Adriano Fiacconi se proti pravidlům provinil sekáním a míří na trestnou lavici, navíc ještě s deseti minutami za nesportovní chování. Přesilovka pro Finy.
     
    44:39
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finsku pět branek nestačilo, a tak přidává další! Z levého kruhu zkusil své štěstí JOUNI LEPPÄNIEMI a Bernardo se natahoval marně. Asistence: Juho Kangas, Santtu Sirkkala.
     
    Konec zápasu.
     
    Duel je u konce, devátí končí na letošním šampionátu Finové! Ti v první třetině vstřelili hned tři branky, kterými Itálii odskočili. Své vedení poté ještě zdvojnásobili, načež Italové kontrovali třemi trefami. Po porážce 3:6 tak Itálie končí na desátém, ve skupině A posledním, místě.
     
    Nejlepší hráči utkání:

    Mike Antoniali (ITA)
    Tommi Kuru (FIN)
     
    Já se s vámi v tuto chvíli z pardubické malé haly loučím a přeji spoustu dalších hokejbalových zážitků. Na shledanou! (12:25:27)

    Klára Petrásková

    Branky a nahrávky: 6. Pukema (Väänänen, Pohjola), 10. Kangas (Sirkkala, Leppäniemi), 13. Sirkkala (Uusimäki, Kangas), 20. J. Viitanen (Juvani, S. Pietsalo), 34. Pietsalo (Pohjola), 45. Leppäniemi (Kangas, Sirkkala) – 6. Di Giacomo (Bowers, Cerone), 26. Peragine (Velenosi, Fiacconi), 37. Bowers


    Finsko: Kuru (Kuusamo) – J. Viitanen, Väänänen, Uusimäki, L. Viitanen, Kuha, Eskola, Kariniemi, Pukema, S. Pietsalo, Kangas, Siikavirta, Pelto-Arvo, Juvani, Leppäniemi, A. Pietsalo, Pohjola, Sirkkala.
    Itálie: Cusimano (22. C. Bernardo) – Ferlisi, Fiacconi, Verrelli, Antoniali, Cerone, Divizio, C. Di Giacomo, M. Bernardo, Bowers, Velenosi, Peragine, Pulicicchio, Bonanno, Fiore, Carroccia, Pagendam, Dentamaro, D'Ettore, P. Di Giacomo, D'Elia.

    Rozhodčí: Sakkas, Varca
    thejrc.org