Tisková konference 1.SK Prostějov (kon.) | Tisková konference FC MAS Táborsko (kon.)
Tisková konference SFC Opava (zruš.) | Tisková konference FK Dukla Praha (kon.)
Tisková konference MFK Chrudim (kon.) | Tisková konference Ligové fotbalové asociace (kon.)
konec
Tisková konference Ligové fotbalové asociace

Čtvrtek 19.07.2018, 18:00Tiskové konference
     
    Díky za pozornost a mějte se fajn. První zápas nového ročníku soutěže obstarají týmy Dukly Praha a Viktorie Plzeň. (18:33:09)
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce, díky za pozornost.
     
    Kindernay: Součástí dohody jsou i tzv. betting rights. Je zde ale horší kvalita v porovnání s televizemi a sázkař navíc musí být i zaregistrován a přihlášen.
     
    Kindernay o vysílání nadstavbové části: Máme právo si volit z top zápasů. Čtvrtou volbu i zde odvysílá ČT Sport.
     
    Kindernay o vysílání: I zápas, který bude vysílat ČT Sport bude součástí naší multidimenze. Diváci si ho mohou u nás pouštět kdykoliv.
     
    Bárta: Vyškoleno je aktuálně pro FORTUNA:LIGU celkem šest rozhodčích. I jedenáct hlavních rozhodčích je vyškoleno podobně tak, aby komunikace obou subjektů probíhala hladce.
     
    Svoboda: Videorozhodčí budou nově minimálně ve třech zápasech kola. Jsem rád, že jsme dostáli závazku, který jsme si sami na sebe upletli. V derby Sparta – Slavia jsme viděli vše, co video může do fotbalu přinést. Je patrné, že užití videa výrazně fotbalu pomůže. Zpřesní verdikty rozhodčích a eliminuje jejich chyby. Na MS v Rusku jsme prakticky neviděli jediný gól, který by padl z ofsajdu. Nevyřeší to však na sto procent. Jsem rád i za to, že zde lidský faktor zůstává. I díky častým podnětům, které byly zasílány na univerzitu, věřím, že se zavedení videa do fotbalu povedlo a uděláme vše proto, aby bylo co nejdřív na všech zápasech. Zatím se budeme držet trendu tří zápasů z kola na podzim a na jaře zkusíme jeho užití možná ještě trochu rozšířit. Za sebe slibuji, že uděláme v LFA vše proto, aby bylo video rozšířeno na všechna utkání co nejdříve.
     
    FORTUNA:LIGA má novou televizní znělku stejně jako FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA.
     
    Nyní je uvedeno video, které zahrnuje grafické novinky pro novou sezonu.
     
    Kindernay: Pro O2 TV je nová spolupráce také revoluční. Poprvé v historii televizního vysílání budou k vidění všechny přenosy daného kola v takzvané multidimenzi. Stejně jako v Lize mistrů si tedy diváci budou moci vychutnat všechny zápasy. Dnes jsme se domluvili s Českou televizí na povinném vysílání. Čtvrtá volba tedy bude vysílaná na kanále ČT Sport. Česká televize by měla předehrávat kolo v pátek a měla by pozvat na celé kolo, které se bude odehrávat na O2 TV.
     
    Vysílací časy FORTUNA:LIGY

    Pátek 18:30
    Sobota – 15:00, 17:00 a 19:00
    Neděle – 15:00 a 18:00
    Pondělí – 18:00
     
    Poslední ligové duely se pak hrají od 27. května až 2. června 2019 a představují barážové duely. Kvalifikaci o evropskou ligu hraje vítěz prostřední skupiny buď s týmem na čtvrtém nebo pátém místě. Záviset bude na výsledcích poháru.
     
    Tomáš Bárta (výkonný ředitel LFA): Týmy na 1. až 6. místě se utkají ve skupině o titul. Body ze základní části se započítávají. Týmy na prvním až třetím místě jsou zvýhodněny větším počtem domácích zápasů. Ve skupině o 7. až 10. místo se hraje modelem play-off o kvalifikace Evropské ligy. Přímo padá pouze jediný tým, a to ten na 16. místě. Týmy na 14. a 15. pozici se pak utkají v baráži s druhým a třetím týmem FNL.
     
    Petr Vaněček (provozní ředitel AAA Auto a Mototechna): Vstupujeme společně s fotbalovou ligou už do třetí sezony. Naše dojmy jsou zatím veskrze pozitivní. Moc kvitujeme zásadní změny, které se směrem k novému ročníku udávají. Díváme se na to hodně pozitivně i vzhledem k tomu, že charakter naší společnosti je hodně inovativní a dynamický. Věřím, že i díky novému složení portfolia partnerů ligy, dokážeme vymyslet nové akce pro fanoušky. Z aut, která poskytujeme jednotlivým klubům, se stal poměrně zajímavý artikl. Narostl nám počet zákazníků z řad samotných hráčů, jejich rodin, a tak dále. Chceme určitě pokračovat ve fanzónách v průběhu zápasů na vybraných duelech jednotlivých kol. Chystáme navíc jedno až dvě překvapení pro návštěvníky určitých fotbalových zápasů. Snad tím přispějeme k pohodové atmosféře jednotlivých zápasů. Přejeme si, aby další sezona byla opět o kus úspěšnější.
     
    Vaněk pokračuje o vstupu Fortuny: Dochází nejen ke změně herního modelu, ale Fortuna bude všechny zápasy nabízet na svém webu zdarma všechny zápasy soutěže. Široké veřejnosti nabídneme i další projekty. Dnešním dnem rozjíždíme projekt prihraj.cz. Zde se budeme snažit zkoncentrovat veškerou zábavu, soutěže týkajících se nejenom FORTUNA:LIGY, ale i dalších projektů. Na podzim ovšem na stadionech chceme rozjet i další věc. Inspirovali jsme se u tohoto v Anglii. My jsme si to pojmenovali jako Fotbalová střelnice. Je to koncept, který v zásadě znamená, že chceme, aby fanoušci, kteří přijdou na fotbal věděli, že samotný fotbal začíná již odpoledne. Fotbalová střelnice má rozlohu zhruba 200 metrů čtverečných a bude k dispozici všem fotbalovým příznivcům.
     
    Vaněk: Bude to přelomová sezona, což ale opakovat nebudu. Je to ale z našeho pohledu vidět i na sázkách. Těch evidujeme už v řádech milionů korun. A to nejen na první kolo, ale jsou tam i uloženy dlouhodobé sázky. Podle bookmakerů je favoritem na titul Slavia, která je následovaná Spartou a Plzní. 50% sázek však jde v tuto chvíli na Spartu, 30% na Slavii a 10% na Plzeň. Zbytek se dělí mezi Ostravu či Jablonec. Pro nás je především důležité fandit fotbalu a je pro nás důležitá spokojenost fanoušků. Ta se dá měřit i z hlediska sledovanosti. Důležité bude sledovat, kolik lidí na stadiony přijde. Po osmnácti letech loni padl rekord návštěvnosti a bookmakeři Fortuny věří novému modelu a věří, že by tento rekord mohl být v tomto ročníku ještě překonán.
     
    Svoboda: Jsme rádi, že FORTUNA:LIGA dál rozvíjí i projekt videorozhodčího. Chceme ho v minimálně třech utkáních. MS v Rusku ukázalo, jak moc je tento projekt přínosný. V tomto projektu jsme se dostali už teď poměrně daleko a je to celkově moc důležité. Přeju si, aby fanoušků přišlo na stadiony ještě více než v té minulé sezoně.
     
    Dušan Svoboda: Čeká nás první rok, kdy je profesionální liga opravdu samostatná. LFA počínaje novou sezonou obchoduje marketingová a vysílací práva. Byl bych rád, kdyby fanoušky zajímala především samotná soutěž. Věřím, že nový model tuto ligu ještě více zatraktivní. Snad se dočkáme i těžkých zápasů, které jsou důležité pro rozvoj hráčů a připraví je to na boje v evropských pohárech. Na začátku sezony nás čeká důležitý moment, kterým je kvalifikace českých klubů do evropských pohárů. Je super, že už teď máme jisté tři zástupce ve skupinové fázi evropských pohárů. Je to pro nás dobré vysvědčení a přeji si, aby to u těchto tří zástupců neskončilo a česká liga měla pět pohárových zástupců.
     
    Přítomni jsou předseda LFA Dušan Svoboda, generální ředitel Fortuny David Vaněk, Petr Vaněček (AAA Auto), Tomáš Bárta (výkonný ředitel LFA),Marek Kindernay (O2 TV Sport).
     
    Prvních devatenáct kol základní části soutěže bude odehráno již během podzimní části, která končí 17. prosince 2018. Dalších jedenáct pak do konce dubna 2010. Od 4. května se pak bude hrát nadstavbová část a nový mistr bude definitivně znám 25. května 2019.

    Radek Barkman

    thejrc.org