4. etapa Víťaz: Ben King (Dimension Data) (kon.)
konec
4. etapa

Víťaz: Ben King (Dimension Data)

sk Úterý 28.08.2018, 15:40La Vuelta a Espaňa
     
    Dnešná etapa s cieľovým stúpaním Puerto de Alfacar má nečakaného víťaza. Je ním Američan Ben King, ktorý ťažil z pomalého tempa pelotónu. Ten nabral stratu takmer desať minút a už ju nedokázal zmazať. V záverečnom špurte jazdec tímu Dimension Data zdolal Kazacha Nikitu Stalnova, ktorý bol takisto členom úniku. Z pretekárov na celkové poradie si najviac polepšili Simon Yates a Emanuel Buchmann. Získali 27 sekúnd a momentálne sú v TOP 3 priebežnej klasifikácie. V červenom drese zostáva Michal Kwiatkowski, hoci to v dnešnej etape vyzeralo všelijako. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (18:06:33)
     
    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:

    1. Ben King (Dimension Data) 4:33:12 hod.
    2. Nikita Stalnov (Astana) +0:02
    3. Pierre Rolland (Education First-Drapac) +0:13
    4. Luis Ángel Maté (Cofidis) +1:08
    5. Ben Gastauer (AG2R La Mondiale) +1:39
    6. Jelle Wallays (Lotto Soudal) +1:57
    7. Oscar Cabedo (Burgos BH) +2:24
    8. Simon Yates (Mitchelton – Scott) +2:48
    9. Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) +2:50
    10. Miguel Ángel López (Astana) +3:07.
     
    Dnešná etapa sa skončila.
     
    CIEĽ
    Simon Yates prichádza do cieľa o 27 sekúnd skôr než skupina favoritov okolo Michala Kwiatkowskeho. Veľmi dobrý výkon ale predviedol aj Emanuel Buchamann, ktorého atak nezachytila španielska réžia. Nemec zaostal za Yatesom len o dve sekundičky.
    V záverečnom špurte mal najviac síl Američan Ben King.

     
    CIEĽ
    Víťazom dnešnej vrchárskej etapy sa stáva BEN KING! Americký cyklista zvládol záverečné metre najlepšie. Pierre Rolland sa vďaka taktizovaniu súperov ešte dokázal dotiahnuť, ale na špurt mu už nezostali sily. Rýchlosti Bena Kinga nemohol konkurovať ani 26-ročný Kazach Nikita Stalnov, ktorý obsadil druhú pozíciu.
     
    1 km
    Dostávame sa do záverečného kilometra. Pierre Rolland skončí na treťom mieste a nezapojí sa do súboja o víťazstvo. Okrem toho možno konštatovať, že Simon Yates si vypracoval náskok 20 sekúnd na hlavných favoritov celkového poradia.
    Tesne pred vrcholom stúpania to skúša Simon Yates.

     
    2 km
    Strata Pierra Rollanda sa prehlbuje – už je na hranici 25 sekúnd. Vyzerá to tak, že si to o etapové víťazstvo rozdajú Ben King (Dimension Data) a Nikita Stalnov (Astana). Okrem toho zo skupiny favoritov nastupuje Simon Yates.
     
    3 km
    Už len tritisíc metrov zostáva do konca dnešnej etapy. Okrem toho možno konštatovať, že Michal Kwiatkowski si zrejme udrží červený dres aj po dnešnej etape. Strata skupiny favoritov totiž predstavuje už len 4:20 minúty. Pierre Rolland sa nepribližuje.
     
    4 km
    Štyri kilometre pred cieľom má vedúce duo náskok už len 16 sekúnd pred Pierrom Rollandom. Ten zjavne vynikajúco klame telom, pretože rozhodne nevyzerá byť čerstvý. Ťažko povedať či si to ešte stihne dostihnúť. Okrem toho, v problémoch je aj Fabio Aru.
     
    5 km
    Michal Kwiatkowski dnes musí poďakovať pretekárom tímu Lotto NL-Jumbo. Tí poriadne stiahli manko pelotónu, ktoré je už len 5:20 minúty. To zároveň znamená, že Ben King má virtuálne náskok pred majstrom sveta z roku 2014 už len jednu minútu.
    Podobne ako v nedeľu zaostáva Vincenzo Nibali.

     
    6 km
    Vincenzo Nibali nie je zdravotne v poriadku a vystupuje si z pelotónu. Žralok z Mesiny potvrdzuje svoje slová, že rozhodne nepôjde na celkové poradie. Možno to skúsi v nejakej etape, ale skôr sa bude pripravovať na MS v Innsbrucku.
     
    7 km
    Hlavné pole ťahajú jazdci tímu Lotto NL-Jumbo. Aj to svedčí o tom, že Steven Kruijswijk či George Bennett dnes majú dobré nohy. Naopak, pokiaľ som dobre videl, tak kontakt s hlavnými favoritmi začína strácať Ilnur Zakarin, ktorý je lídrom tímu Kaťuša – Alpecin.
    Osamotene to skúša Francúz Pierre Rolland.

     
    8 km
    Pierre Rolland by mal aktuálne strácať už len 25 sekúnd. Okrem toho sme videli na čele Bena Kinga, ktorý nabáda Nikitu Stalnova k väčšej aktivite. Zároveň pelotón naďalej sťahuje svoje manko a vyzerá to tak, že Michal Kwiatkowski si môže udržať červený dres.
     
    10 km
    Desať kilometrov pred cieľom si vedúca dvojička drží náskok 45 sekúnd. Za ňou sa však už osamotene vydáva Pierre Rolland, ktorý je stále najväčším favoritom na etapový vavrín. Okrem toho zrýchľuje aj pelotón, jeho manko je už len sedem minút.
    Na čele pretekov zostali už len Ben King a Nikita Stalnov.

     
    12 km
    Dostávame sa do záverečnej fáze dnešnej etapy. Cieľové stúpanie Puerto de Alfacar má priemerný sklon 5,4%. Jelle Wallays potvrdzuje to, že nie je žiadnym parádnym vrchárom a nestačí tempu vedúcej dvojice. Ben King a Nikita Stalnov si vypracovali náskok okolo 40 sekúnd.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Ben King (Dimension Data) 4:33:12 hod.
    2. Nikita Stalnov (Astana) +0:02
    3. Pierre Rolland (Education First-Drapac) +0:13
    4. Luis Ángel Maté (Cofidis) +1:08
    5. Ben Gastauer (AG2R La Mondiale) +1:39
    6. Jelle Wallays (Lotto Soudal) +1:57
    7. Oscar Cabedo (Burgos BH) +2:24
    8. Simon Yates (Mitchelton – Scott) +2:48
    9. Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) +2:50
    10. Miguel Ángel López (Astana) +3:07
    Horská prémia Puerto de Alfacar (0 km):
    1. Ben King (Dimension Data) 10 bodov
    2. Nikita Stalnov (Astana) 6b.
    3. Pierre Rolland (Education First-Drapac) 4b.
    4. Luis Ángel Maté (Cofidis) 2b.
    5. Ben Gastauer (AG2R La Mondiale) 1b.
    Šprintérska prémia Granada (17 km):
    1. Ben King (Dimension Data) 4 body
    2. Jelle Wallays (Lotto Soudal) 2b.
    3. Pierre Rolland (Education First-Drapac) 1b.
    Horská prémia Alto de la Cabra Montés (94 km):
    1. Luis Ángel Maté (Cofidis) 10 bodov
    2. Ben Gastauer (AG2R La Mondiale) 6b.
    3. Pierre Rolland (Education First-Drapac) 4b.
    4. Ben King (Dimension Data) 2b.
    5. Lars Boom (Lotto NL-Jumbo) 1b.
    bahis siteleri