Den Haag – Eindhoven 0:7 (kon.) | Graafschap – Venlo 1:2 (kon.) | Ajax – Groningen 3:0 (kon.)
Willem II – Excelsior 2:2 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
3:0 (1:0)
FC Groningen
Sobota 15.09.2018, 20:45 • Johan Cruijff Arena, Amsterdam • Nizozemská Eredivisie • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký sobotní večer přeji všem příznivcům fotbalu. Dnes je na programu nizozemská nejvyšší soutěž a my budeme prostřednictvím tohoto textového online přenosu sledovat duel mezi týmy AFC Ajax a FC Groningen.
     
    AFC Ajax

    Domácí Ajax patří jako obvykle ke špičce nizozemské ligy. Po čtyřech odehraných utkáních je na druhém místě v těsném závěsu za PSV, na který ztrácí dva body. Fotbalisté hvězdného Ajaxu mají na svém kontě deset bodů za tři výhry a jednu remízu. Naposledy si připsali všechny body s Vitesse, na jeho hřišti zvítězili vysoko 4:0. A dnes před svými diváky by si chtěli počínat stejně. Budou proti hostů úspěšní a potvrdí roli favorita?
     
    FC Groningen

    To hosté z Groningenu jsou na tom mnohem hůře, jsou na šestnácté pozici se třemi získanými body. Připsali si tak dosud jednu výhru a tři prohry. Naposledy se utkali doma se Zwolle a padli těsně 0:1. Rádi by tak tuto prohru odčinili na hřišti velkého favorita, ale nebudou to mít vůbec jednoduché. Pokusí se alespoň hráče Ajaxu potrápit. Čeká nás zajímavý duel, tak si ho nenechte ujít.
     
    Vzájemná utkání

    V loňské sezóně byl Ajax s Groningenem stoprocentní. Nejprve zvítězil na svém hřišti 3:1, poté venku 2:1. Hosté tak mají svému soupeři rozhodně co vracet.
     
    Ze zápasu je pro Vás připraven online přenos, kterým Vás mile ráda provedu. Takže o nejdůležitější momenty tak rozhodně nepřijdete. Přeji Vám příjemnou počtenou.
     
    Úvodní sestavy:

    AFC Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Blind, Tagliafico – Schöne, Neres, F. de Jong – Zijach, Huntelaar, Tadić.
    Náhradníci: Lamprou – Wöber, Kristensen, Eiting, van de Beek, Sierhius, Labyad.

    FC Groningen: Padt (C) – Zeefuik, te Wierik, Chabot, Memišević, Handwerker – Doan, Reis, Hrustic, Warmerdam – Mahi.
    Náhradníci: Hoekstra, Begois – Kramer, Absalem, Van de Looi, Antuna, Pohl, Mendes Moreira, Breij, Cassierra.

    Rozhodčí: Higler – Honig, Siebert.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí se hned po úvodním výkopu vydali do útočné akce, jenže přechod na polovinu hostů se jim příliš nepovedl. Začínají tak znovu odzadu.
     
    1
    Hosté pak zakopli míč do zámezí a domácí budou mít k dispozici autové vhazování. Zůstávají tak prozatím u balonu.
     
    2
    Ten se na chvilku dostal k hostům, kteří o něj záhy přišli. Vybojovali ho zpět a hned se zrodila akce na jejich straně. Handwerker střílel z hranice velkého vápna, leč neúspěšně.
     
    3
    Po nepřesné střela Ajaxu sebral míč hostující brankář a hned ho odkopl daleko od své branky. Poslal tak své spoluhráče do další útočné akce.
     
    4
    Dušan Tadić centroval míč z levé strany do pokutového území, tam ho však hlavou poslal pryč jeden z hostujících obránců. Balon skončil v zámezí a je tu další autové vhazování pro Ajax.
     
    5
    Podobně si počínal na opačné straně také Deyovaisio Zeefuik, jenž se pokusil také o centr do do vápna, který domácí fotbalisté odvrátili do bezpečí.
     
    7
    Domácí se znovu uhnízdili na polovině Groningenu a snaží se projít před branku hostů. Přes pevnou obrannou hráz se jim to zatím ale nedaří.
     
    8
    David Neres byl tísněn obranou, přesto dokázal rozehrát balon od levé čáry směrem k velkému vápnu, tam však míč sebrali hosté a mají ho dosud ve své moci.
     
    9
    Dušan Tadić se chtěl prosmýknout přes hostujícího hráče, ten ho však srazil nečistě k zemi a vyslechl tak důraznou domluvu od hlavního sudího. Domácí budou zahrávat volný přímý kop.
     
    10
    Domácí z volného přímého kopu udeřili, když k odraženému míči přispěchal Nicolás Tagliafico, ovšem gólová situace byla z ofsajdu a sudí tak branku neuznává!
    10. Neuznaná branka Tagliafica.
     
    12
    Hned na to se domácí hráči pokoušeli opět ohrozit banku hostů, Tadićova střela však zamířila mimo tři tyče.
     
    14
    Hakím Zijach se pokoušel o střelu z hranice velkého vápna, svůj projektil však poslal pouze vysoko nad branku hostujícího celku.
     
    16
    Další šance domácích zůstala nevyužita a do útoku šli hosté. Ale ani ti nic nevymysleli. Série nepřesností na obou stranách byla nyní k vidění.
     
    17
    Domácí Tagliafico byl faulován v pokutovém území a sudí nařizuje pokutový kop pro domácí celek!
    17. Faul na Tagliafica v pokutovém území.
     
    18
    Ajax právě vstřelil branku!
    Na značku pokutového kopu si míč postavil KLAAS-JAN HUNTELAAR a poté nekompromisní střelou překonal hostujícího brankáře k jeho pravé tyči, který tak o chvilku později stejně musel inkasovat – 1:0.
    18. Klaas-Jan HUNTELAAR - 1:0
     
    20
    Domácí ožili ještě více a natlačili se znovu před branku Groningenu. Tentokráte však byla Tadićova střela hodně nepřesná a skončila vedle branky Padta.
     
    23
    Nyní se dlouho nic nedělo na hrací ploše, až nyní se do akce dostali znovu domácí hráči. Dušan Tadić z hranice velkého vápna poslal míč jen vysoko nad.
     
    25
    Hosté zahráli míč na malou domů, Padt tak bude mít k dispozici další odkop od své branky.
     
    26
    Huntelaar se ocitl v dobré střelecké pozici, trefil ale jen náruč hostujícího brankáře, který tak bude v krátkém sledu po sobě znovu balon odkopávat daleko od svého zařízení.
     
    26
    Následovala tak akce hostů, do střely z rohu velkého vápna se opřel Ricu Doan, André Onana však v pádu ukryl míč do svých rukavic a poslal ho hned svým spoluhráčům.
     
    27
    Tadić se po srážce se soupeřem ocitl otřesený na zemi, ale nakonec je v pořádku. Faul na něho byl potrestán volným přímým kopem. Z této standardní situace ale nezapršelo.
     
    28
    Tagliafico znovu pronikl mezi dvěma obránci, dále se však nedostal. Poté tvrdě poslal k zemi te Wierika a sudí už si ho volá a bude udělovat žlutou kartu.
     
    29
    Žlutou kartu dostává Nicolás Tagliafico (AFC Ajax).
     
    30
    Dušan Tadić byl tísněn hostujícím hráčem, přesto stačil balon odcentrovat směrem k pokutovému území. Nikdo z jeho spoluhráčů však nebyl připraven míč převzít.
     
    31
    Dlouhý nákop Huntelaara skončil jen v moci brankáře hostů a ten tak bude mít další odkop od své branky.
     
    32
    de Jong zatančil s míčem před velkým vápnem a poté se jak ke střele. Vyslal ale příliš prudkou ránu, která končí daleko na tribuně za domácí brankou.
     
    33
    Domácí propadli v obraně a do úniku se málem dostal Julian Chabot. Nakonec se však obrana stihla vrátit zpátky a zažehnala nebezpečí.
     
    34
    Nebezpečný centr do pokutového území, který směřoval těsně před branku domácích, odvrátil pravačkou do bezpečí Matthijs de Ligt a zastavil tak šanci hostů!
    34. de Ligt zastavil šanci hostů.
     
    35
    Lasse Schöne inkasuje další žlutou kartu pro domácí tým, když poslal tvrdě k zemi soupeře.
     
    37
    Domácí dlouho operovali na polovině hostů, ke střele se nakonec nedostali a nyní budou u míče zase hosté.
     
    39
    Blíží se závěr poločasu a domácí stále vedou rozdílem jedné branky. Hosté se několikrát pokoušeli o srovnání stavu skóre, domácí ale byli proti.
     
    40
    Zijach zahrával rohový kop a po něm pak z pravé strany střílel Huntelaar, jeho rána šla vedle branky Padta.
     
    42
    Další dobrá střela domácích byla zastavena obranou Groningenu a hosté tak míří do další útočné akce.
     
    44
    Před Onanou pak střílel Hrustic, ale jeho projektil zastavil hlavou domácí obránce, jenž hned na to dostal míč na polovinu hostů.
     
    45
    Nad rámec řádné hrací doby v prvním poločase se bude nastavovat jedna minuta navíc.
     
    45+1
    David Neres se ocitl tváří v tvář hostujícímu brankáři, svou střelou však poslal míč jen do jeho rukou. Padt si tak připisuje další veledůležitý zákrok.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je za námi. V něm nejprve nebyla uznána branka domácímu celku, jenž se trefil z ofsajdu. O chvíli později si to však domácí hráči vynahradili, po faulu na Tagliafica v pokutovém území kopal penaltu Klaas-Jan Huntelaar a poslal svůj tým do vedení. Tento těsný náskok vydržel až do konce první části hry a uvidíme, co nám nabídne druhý poločas, který začne přibližně ve 21:48.
     
    Střely na branku: 3 – 1
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí fotbalisté se hned v úvodu druhého poločasu dostali na polovinu Groningenu, kde po zemi střílel Dušan Tadić, jeho pokus byl nepřesný.
     
    47
    Hosté zakopli balon do zámezí a Hakím Zijach se hned chopil autového vhazování. Ajax tak zůstává na hostující polovině i nadále.
     
    48
    Na druhé straně se zrodila akce Groningenu, Djanog Warmerdam však zakončoval hlavou pouze do boční sítě domácí branky. Následuje tak odkop od ní, který provede Onana.
     
    49
    Zijach chtěl projít do blízkosti velkého vápna, obtočil se kolem hostujícího obránce, ale nakonec přes něho neprošel a o míč přišel.
     
    50
    Klaas-Jan Huntelaar zakončoval skluzem v pokutovém území, ale brankář hostů proti němu včas vystartoval a balon dostal do své moci.
     
    51
    Matthijs de Ligt odhlavičkoval vysoký míč do bezpečí a do akce tak útočníka Groningenu nepustil. Hráči Ajaxu se hned přemisťují na polovinu Groningenu.
     
    52
    Další náznak akce na domácí straně. Tagliafico vyslal přízemním centrem do úniku Zijacha, jenže druhý jmenovaný pouze přestřelil.
     
    54
    Po další šanci Ajaxu, kdy střílel Daley Blind, sebral balon hostující brankář a hned ho odkopl od své branky.
     
    55
    Blindova střela z hranice velkého vápna nijak zvlášť brankáře Padta neohrozila a ten tak v poklidu mohl provést další odkop od své branky.
     
    56
    Podél levé postranní čáry unikl Ludovit Reis, dostal se pak k hranici velkého vápna, ale ze slibně se rodící akce Groningenu nakonec vůbec nic nebylo.
     
    57
    Hakím Zijach si seběhl na centrovaný míč do pokutového území, jeho pokus zamířil vedle pravé tyče branky Groningenu.
     
    59
    Tadićův centr z pravé strany uklízel ze levačkou Hakím Zijach, jenže jeho střela skončila jen vedle branky Groningenu.
     
    61
    A další pokus Zijacha, který chtěl zakončovat hlavou, v tom mu však zabránila obrana hostů a poslala míč do bezpečí.
     
    62
    Mimoun Mahi utekl podél pravé strany, poté poslal míč spoluhráči, který ho překopl hodně vedle. Ten pak srazili domácí do zámezí a hosté budou vhazovat.
     
    63
    Poté se míč dostal přímo k brance Ajaxu, kde ho Onana rukou odehrál mezi své spoluhráče, kteří už míří do útočné akce.
     
    64
    Zijach byl opět aktivní a vybojoval autové vhazování pro Ajax. Domácí si tak pobyt na polovině hostů ještě o něco prodlouží.
     
    65
    Domácí stále operují na polovině hostů a brankář Padt tak musí být v pohotovosti ve svém brankovišti.
     
    66
    Ajax právě vstřelil branku!
    Domácí odskakují svému soupeři na rozdíl dvou branek. KLAAS-JAN HUNTELAAR si naběhl středem hřiště k pokutovému území, kde byl odražený míč a ten pak tvrdou ránou uklidil k pravé tyči – 2:0.
    66. Klaas-Jan HUNTELAAR - 2:0
     
    67
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Mimoun Mahi, přichází Mateo Cassierra.
     
    69
    Domácí se dostali do další slibné šance, střela Tadiće však skončila pouze vysoko nad brankou hostujícího celku.
     
    70
    Z levé strany si do pokutového území sbíhal Dušan Tadić, poté se k míči dostal jeden z obránců Groningenu a poslal ho na malou domů Padtovi. Ten ho tak odkopne od své branky.
     
    71
    Neres nyní přetáhl přihrávku na spoluhráče a míč skončil v zámezí. Autové vhazování tak provedou hosté.
     
    72
    Hakím Zijach pronikl do útočného pásma, kde po jemném kontaktu s hostujícím hráčem padl k zemi. Hlavní sudí jde žádat video o potvrzení či vyvrácení penalty.
     
    73
    Je rychle rozhodnuto, o penaltový zákrok se nejednalo a sudí tak pokutový kop nenařizuje. Následuje tak jen odkop od hostující branky, který provede Padt.
     
    74
    Čím dál více agilní Hakím Zijach se dostal opět do blízkosti hostující branky, svou střelou po zemi však Padta nepřekonal.
     
    75
    Další pokus Ajaxu končí na brankáři hostů a ten má k dispozici další odkop od svého zařízení.
     
    76
    Série nepřesností na obou stranách nyní zdobila oba celky a až teď se k míči dostlali domácí hráči, kteří jdou zaútočit.
     
    77
    Ajax právě vstřelil branku!
    Krásná akce domácích. Hakím Zijach se zbavil obránce na pravé straně a poté nacentroval balon přímo do pokutového území, kde střelou z první nedal Padtovi žádnou šanci DUŠAN TADIĆ – 3:0.
    77. Dušan TADIĆ - 3:0
     
    77
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Lasse Schöne, přichází Carel Eiting.
     
    78
    Hráči Ajaxu opět zahrozili před hostující brankou, kde střílel po zemi Hakím Zijach, jeho pokus však brankář hostů dokázal pokrýt.
     
    79
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Dušan Tadić, přichází Donny van de Beek.
     
    80
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Ludovit Reis, přichází Tommie Van de Looi.
     
    80
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Julian Chabot, přichází Michael Breij.
     
    81
    Jdeme do poslední desetiminutovky tohoto duelu a Ajax už má bezpečný tříbrankový náskok. Nyní však jsou na polovině domácích hosté, kde střílel po rohovém kopu Cassierra, ale jeho pokus šel mimo.
     
    82
    Padt byl u své branky a jal se míč odkopnout. Dotíral na něho ale domácí hráč a hostující brankář tak raději míč vzal do rukou a až pak ho odkopl daleko od své branky.
     
    83
    Zijach si znovu seběhl na pravou část před pokutovým územím, tentokráte se k centru nedostal, neboť ho o míč připravili hráči hostů.
     
    84
    Domácí stále zatápí hostům na jejich polovině, van de Beek vyslal střelu z hranice velkého vápna, ta ale skončila pouze na hostující obraně.
     
    86
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Hakím Zijach, přichází Zakaria Labyad.
     
    87
    Labyad se hned zapojil do hry a po jeho centru do blízkosti hostující branky se ke střele dostal Huntelaar, jeho pokus šel však mimo tři tyče.
     
    88
    Padt musel sebrat míč přímo před nabíhajícím domácím hráčem a poté ho odkopl daleko od svého zařízení.
     
    90
    Nad rámec řádné hrací doby ve druhém poločasu se budou nastavovat ještě dvě minuty navíc.
     
    90+1
    Domácí hráči se už příliš nikam neženou a jen kontrolují hru. Vedou o tři branky a o tento svůj náskok už rozhodně nepřijdou.
     
    90+2
    Ani další pokus hostů nekončí alespoň čestnou brankou a zápas je pomalu, ale jistě u definitivního konce.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Domácí Ajax rozhodl o své výhře ve druhém poločase, kdy vsítil dva góly a dostal se do vedení 3:0. Hosté nedokázali jakkoli zareagovat, nedočkali se ani čestné branky a ze hřiště silného Ajaxu si tak neodvezou ani bod. Domácí tak pokračují v bodovém zisku a stále se tak drží na špičce nizozemské ligy.
     
    Držení míče: 71 % : 29 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 8:4. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 6:16.
     
    To je pro tuto chvíli z mé stran už vše. Přeji hezký zbytek sobotního večera a u dalších online přenosů z fotbalu se budu těšit zase na shledanou. (22:40:19)

    Vendula Zdražilová

    Branky: 18. Huntelaar (pen.), 66. Huntelaar, 77. Tadić

    Karty:   29. Tagliafico (AJA), 35. Schöne (AJA)


    Držení míče: 71 % : 29 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 8:4. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 6:16.
    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Blind, Tagliafico – Schöne (77. Eiting), Neres, F. de Jong – Zijach (86. Labyad), Huntelaar, Tadić (79. van de Beek).
    Náhradníci: Lamprou – Wöber, Kristensen, Eiting, van de Beek, Sierhius, Labyad.

    FC Groningen: Padt (C) – Zeefuik, te Wierik, Chabot (80. Breij), Memišević, Handwerker – Doan, Reis (80. Van de Looi), Hrustic, Warmerdam – Mahi (67. Cassierra).
    Náhradníci: Hoekstra, Begois – Kramer, Absalem, Van de Looi, Antuna, Pohl, Mendes Moreira, Breij, Cassierra.

    Rozhodčí: Higler – Honig, Siebert
    thejrc.org