Emmen – Sittard 3:3 (kon.) | Arnhem – Heracles 4:0 (kon.) | Willem II – Feyenoord 1:1 (kon.)
Ajax – Alkmaar 5:0 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
5:0 (1:0)
AZ Alkmaar
Neděle 07.10.2018, 16:45 • Johan Cruijff Arena, Amsterdam • Nizozemská Eredivisie • 8. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:45.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji poklidnou neděli a příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu osmého kola nizozemské Eredivisie. Od šestnácti hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na utkání mezi Ajaxem a Alkmaarem!
     
    AFC Ajax

    Tradiční adept na zisk mistrovského titulu je v zápasovém zápřahu už od konce července, kdy započal své úspěšně boje v předkolech Ligy mistrů. Možná i proto podcenil utkání prvního ligového kola a doma jenom remizoval s Heraclesem. Další čtyři kola už Ajax zvládl s plným počtem bodů, nicméně ve velkém šlágru s PSV prohrál 0:3 a nechal si tohoto soupeře odskočit. Před tímto duelem klub z Amsterdamu ztrácí z druhé pozice na čelo už osm bodů, a tak si proti nebezpečnému Alkmaaru nemůže dovolit další zaváhání. Před pár dny Ajax absolvoval úspěšnou cestu do Mnichova, kde v Lize mistrů ubojoval remízu 1:1.
     
    AZ Alkmaar

    Hosté už dlouhou dobu patří mezi týmy "druhého sledu", které pravidelně bojují o účast v Evropské lize. Do té se však AZ letos neprobojoval, neboť už ve druhém předkole vypadl s Kajratem Almaty. V rozehraném osmém kole je Alkmaar jedním ze čtyř týmů, které mají na kontě jedinou porážku. Tu utrpěl na začátku září v Heraclesu, načež remizoval s Feyenoordem, porazil Groningen a naposledy zase remizoval, tentokrát 2:2 se Zwolle. V osmnáctičlenné tabulce patří zaměstnavateli dlouhodobě zraněného Ondřeje Mihálika páté místo, z něhož ztrácí na svého dnešního soupeře čtyři body.
     
    Vzájemné zápasy

    29.04.2018 Ajax – Alkmaar 3:0
    17.12.2017 Alkmaar – Ajax 1:2
    05.04.2017 Ajax – Alkmaar 4:1
    06.11.2016 Alkmaar – Ajax 2:2
    28.02.2016 Ajax – Alkmaar 4:1.
     
    Úvodní sestavy:

    AFC Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Wöber, Tagliafico – Schöne, van de Beek, Blind – Zijach, Dolberg, Tadić.
    Náhradníci: Lamprou – F. de Jong, de Wit, Eiting, Huntelaar, Kristensen, Labyad, Neres, Schuurs.

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, van Rhijn, Koopmeiners, Ouwejan – Midtsjö, Vejinović, Til (C) – A. Gudmundsson, Johnsen, Idrissi.
    Náhradníci: Velthuizen – Druijf, Hatzidiakos, Maher, M. Seuntjens, Vlaar, Wijndal.

    Rozhodčí: Higler – Polman, Brondijk.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v černých, zatímco domácí ve svých tradičních bíločervených dresech.
     
    2
    Bizot dobře přečetl hru a pohlídal si dlouhý pas na Zijacha, před kterých lapil míč do rukavic.
     
    3
    Ajax právě vstřelil branku!
    Naprosto snový začátek pro domácí, kteří se hned na začátku utkání dostávají do vedení! Po chybě v rozehrávce Alkmaaru se k míči dostal Tadić a ideálně načasovanou přihrávkou dostal do šance DONYN VAN DE BEEKA, jenž se za obranou nezalekl vybíhajícího gólmana a střelou podél něj otevřel skóre.
    3. Donny van de Beek - 1:0
     
    5
    Fredrik Midtsjö byl atakovaný zepředu i zezadu. Těžko říct, kdo tedy fauloval, ale míč každopádně připadl hostům.
     
    6
    Ti se dostali i k první střele. S pokusem z delší vzdálenosti ale neměl brankář Onana sebemenší problém.
     
    8
    Hosté mají od začátku velké problémy s rychlostí ofenzivních hráčů Ajaxu, kteří se neustále tlačí do útoku.
     
    9
    Potvrdili to i nyní, po faulu a rychlé rozehrávce zkusil štěstí Zijach, ovšem pokus z nějakých šestadvaceti metrů gólové parametry neměl.
     
    10
    Tagliafico zleva posunul míč Tadićovi, který ho zkraje vápna dával rovnou na branku, ale pomalu letící zakončení si Bizot pohlídal.
     
    11
    Ojediněle útočí také Alkmaar. V jeho podání to však je mnohem statičtější, neboť domácí jsou zatažená v pevném bloku.
     
    12
    Trochu zmatky v domácí rozehrávce po odmávaném ofsajdu. Zůstalo to ale bez potrestání, AZ se sám prokombinoval do zámezí.
     
    13
    Marko Vejinović si zpracoval míč na pravou nohu a z dálky pořádně protáhl Onanu, který se proletěl ke své pravé tyči, aby projektil vytěsnil na roh.
     
    14
    Nakonec Alkmaar rozehrával rohy hned dva, ale oba byly neškodné. Zijach vyrazil do protiakce, nicméně po kličce na levou nohu mu byla střela zablokovaná.
     
    15
    Tak to mohl být přímo senzační gól! Lasse Schöne si všiml Tagliafica, který si nabíhal mezi stopery. Ti o něm nevěděli a pak jenom přihlíželi parádním nůžkám, které měly jedinou vadu – míč putoval přímo k nohám Bizota.
    15. Nicolás Tagliafico (AJA)
     
    17
    Na svižné kombinace hráčů Ajaxu je radost pohledět. Schöne byl opačného názoru a raději práskl do míče z dvaceti metrů. Střela mu však vůbec nesedla a ani nedoletěla k brance.
     
    18
    Johnsen roztáhl hru k levé postranní čáře, kde měl trochu prostoru Idrissi, jenže u něj už ofenzivní snažení AZ skončilo.
     
    19
    Tagliafico se opět vydal až do pokutového území, kde přijal centr od Tadiće, ale střela z levé strany mu tentokrát nevyšla podle představ. Bizot zasahovat nemusel.
     
    20
    Hakim Zijach dlouhou diagonálou vybídl ke sprintu Tadiće, Únik se ale nekonal, protože pomezní sudí zaregistroval Srbův ofsajd.
     
    22
    Domácí se po ztrátě míče vždy velmi rychle stáhnou na vlastní polovinu a nutí hráče Alkmaaru ke kombinaci hodně vzdálené od Onanovy brány.
     
    23
    Kasper Dolberg se do hry zatím moc nedostává. Teď se marně snažil dostat k neúplně přesnému nákopu z půlící čáry.
     
    24
    Fredrik Midtsjö hasil doutnající požár evidentním faulem na rozbíhajícího se Zijacha. K překvapený mnohých se to obešlo bez karetního napomenutí.
     
    25
    Teď už se Dolberg dočkal kontaktu s míčem, po slušném centru od Tagliafica ale nevtěsnal svou hlavičku mezi tři tyče.
     
    26
    Zijach si došel pro míč do hloubky a zároveň pro faul, po kterém Ajax kombinuje od vlastních obránců.
     
    27
    Znovu v akci Zijach, který se tentokrát převtělil do role faulujícího může. Útočný nedovolený zákrok odnesl Ouwejan.
     
    28
    Niclás Tagliafico nebyl líný na krok a nepustil hosty ani k autovému vhazování z půlící čáře. Domácí však musí útočit do plných.
     
    29
    Schöne nechal míč volnému Zijachovi, jehož centr vypadal dosti odfláknutě, ovšem Dolberg se přesto v menším závaru dostal ke střele, kterou Bizot pohotově vyrazil na roh.
     
    30
    Idrissi šel do skluzu v situaci, kdy neměl šanci Blindovi balón vypíchnout. Místo toho trefil jeho nohy a vysloužil si premiérovou žlutou kartu.
     
    31
    Držení míče: 56% – 44%.
     
    32
    V lóži na tribuně samozřejmě nechybí ani trenér nizozemského národního týmu Ronald Koeman, jenž si pro příští sraz vybral z Ajaxu čtyři hráče.
     
    33
    Van de Beek byl trochu zahnán do blízkosti praporku a rozhodl se pro zpátečku na Tagliafica. Ten zase přihrál Schönemu a to už se míč dostal k půlící čáře.
     
    34
    Onana chtěl kombinovat se spoluhráči i v době, kdy byl snad pětadvacet metrů od vlastní šestnáctky. Chvíli to smrdělo průšvihem, a tak se domácí gólman raději šupem vrátil.
     
    35
    Jeden z mnoha nákopů od Zijacha byl určen pro van de Beeka. Míč však zaplul do náruče brankáře Bizota.
     
    36
    Maximilian Wöber se neměl šanci dostat k centru od Tadíće. Domácí musí brát alespoň zisk rohového kopu.
     
    37
    Zijach kroutil míč směrem od branky. Na míč si naskakoval de Ligt, ale o pár centimetrů na něj nedosáhl, takže se všechno dění posunulo ven z vápna.
     
    38
    Už je to hodně dlouho, co se Alkmaar naposledy usadil na útočné polovině. Ajax zatím utkání kontroluje a zdá se být otázkou času, než přidá druhý gól.
     
    39
    Onana se trochu ukopl při rozehrávce a daroval hostům aut. Ti ale také vyprodukovali výraznou nepřesnost a míč poslušně vrátili.
     
    40
    Mazraoui se na pravé straně neprosadil a nakonec nevybojoval ani roh. Míč se zastavil pár decimetrů před koncovou čarou, načež si ho přivlastnil jeden z obránců.
     
    41
    Blind dával do běhu Schönemu. Vstup do šestnáctky ale byl zabarikádovaný a nizozemský šikula se k ničemu nedostal.
     
    42
    Van de Beek usiloval o druhou branku, po centru Tadiće trochu ukradl míč Dolbergovi a z malého vápna hlavičkoval nad břevno.
     
    43
    Koopmeiners nepochopitelně přihrával skrz vlastní vápno a přitom namazal Tadićovi. Ten chtěl ihned střílet do odkryté branky, ale trefil patu zmíněného obránce Alkmaaru, kterému určitě spadl velký kámen ze srdce.
    43. Dušan Tadić (AJA)
     
    44
    Idrissi šel za nakopnutým míčem a tlačil před sebou Mazraouiho. Do všeho se vložil i Onana, který balón odhlavičkoval a jen doufal, že rozhodčí nebude pískat faul na útočníka AZ, což se nakonec nestalo.
     
    45
    Alkmaar se nikam nežene a v poklidu kombinuje na vlastní polovině. Hlavní sudí už se dívá na hodinky a dost možná hosty už nenechá zaútočit.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Skutečně se tak stalo, první půle končí ihned po vypršení pětačtyřicáté minuty. Ajax do ní vstoupil tím nejlepším možným způsobem, když se hned ve třetí minutě prosadil Donny van de Beek. Alkmaar na druhé straně neměl vůbec nic a celou dobu jenom bránil. Za zmínku stojí hlavně nůžky Tagliafica, šance Dolberga a Tadićem nepotrestná hrubice od Koopmeinerse.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hned na startu druhé půle se zažlutilo před hostujícím záložníkem Marko Vejinovićem.
     
    47
    Žádný z trenérů během pauzy nestřídal, takže na obou stranách pokračujeme v původních základních sestavách.
     
    48
    Ajax právě vstřelil branku!
    I ve druhé půli tým z Amsterdamu skóruje hned ve třetí minutě! Bizot trochu podcenil střelu z dálky od Zijacha a jenom vyrazil míč před dobíhajícího KASPERA DOLBERGA, který měl už velmi snadný útok v podobě dorážky.
    48. Kasper DOLBERG - 2:0
     
    50
    Teď už to bude mít Alkmaar hodně složité. O něco se snažil Gudmundsson, jenže centr ve vápně skončil na hlavě bránícího protihráče.
     
    51
    Domácí vedou o dva góly a to ještě mají v záloze útočníka Klaasa-Jana Huntelaara, který se zvedl z lavičky a vyrazil se rozcvičovat.
     
    52
    Ajax právě vstřelil branku!
    A navíc přichází už třetí zásah domácích fotbalistů, kteří kráčí za jasným vítězstvím. Teď měli i trochu štěstí, neboť Blindovu dalekonosnou střelu si do vlastní branky smolně srazil RICARDO VAN RHIJN. Bizot skákal proti původní střele k levé tyči a balón naopak putoval od lýtka van Rhijna do jeho protipohybu.
    52. Ricardo van Rhijn - 3:0
     
    54
    Tadič jednoduše doběhl k levému kraji velkého vápna, odkud přihrál nabízejícímu se Zajechovi. Toho zezadu fauloval van Rhijn a hlavní sudí nemilosrdně nařídil penaltu! Pro obránce Alkmaaru to jsou hodně těžké minuty.
     
    56
    Tak pozor, všechno je nakonec jinak! Hostující smůla se díky videu proměnila ve velké štěstí. Celé situaci totiž předcházel ofsajd! Místo penalty následuje rozehrávka Bizota.
     
    57
    Domácím to však vadit vůbec nemusí. Po individuální akci Dušana Tadiće už zase okupují polovinu soupeře.
     
    58
    Červenobílou snahu uťal až faul Lasse Schöneho.
     
    59
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Marko Vejinović, přichází Pantelis Hatzidiakos.
     
    60
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Kasper Dolberg, přichází Klaas-Jan Huntelaar.
     
    61
    Huntelaara trochu zradil první dotek po centru Tadiće. Míč nechtěně odrazil před vápno na Zijacha, který to zkusil z delší vzdálenosti, ale přízemní střela Bizotovi moc problémů nenadělala.
     
    61
    Ajax právě vstřelil branku!
    O pár vteřin později už to marockému hráči vyšlo a může slavit čtvrtý gól svého týmu! De Light přihrával dopředu právě na HAKÍMA ZIJACHA, který využil podklouznutí Ouwejana a měl otevřenou cestu do vápna, kde si zasekl míč před van Rhijnem a precizní střelou na vzdálenou tyč nedal Bizotovi tentokrát žádnou šanci.
    61. Hakím ZIJACH - 4:0
     
    63
    Björn Maars Johnsen se přetlačoval ve středovém kruhu s Wöberem, kterého obešel jen díky faulu. Onana tak zůstává v klidu a z dálky pozoruje snažení svých spoluhráčů.
     
    64
    Teď už byl hostující přechod do útoku podle všech fotbalových pravidel. Johnsen dostal přihrávku z pravého kraje velkého vápna, nicméně jeden z obránců mu srazil střelu na roh.
     
    65
    Když to nejde, tak to prostě nejde. Svensson chtěl rychle rozehrát rohový kop, jenže místo míče trefil praporek a ze standardní situace nebylo zhola nic.
     
    67
    Huntelaar se přesně na půlce hřiště marně snažil vyprostit z těsného sevření Hatzidiakose. Žlutou kartu ale dostali oba dva.
     
    68
    Ajax v posledních minutách přece jenom trochu polevil. Ve výsledku to ale nebude mít na nic vliv, Alkmaar už je dávno bez šance se zápasem něco
    udělat.
     
    69
    Jeden z domácích fauloval na útočné polovině. Následovat bude střídání, připraven už je Neres.
     
    70
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Daley Blind, přichází David Neres.
     
    71
    Neres hned dostal od Tadiće míč do vápna. Byl ale proti třem obráncům najednou a přes svou mrštnost jimi byl odzbrojen.
     
    72
    Své bývalé spoluhráče sleduje také velký talent Justin Kluivert, který si před reprezentační přestávkou udělal čas a vydal se do Amsterdamu z Říma, kde od této sezóny působí.
     
    73
    Neúnavný Dušan Tadić si vyměnil míč s pokrytým spoluhráčem a pokračoval vstříc Bizotovi. Až na hranici vápna ho s trochou štěstí dokázal čistě zastavit Hatzidiakos.
     
    74
    Ještě někdo po změně stran trochu vymizel, tak je to argentinský reprezentant Nicolás Tagliafico. I on se nyní bude věnovat rohovému kopu v podání Zijacha.
     
    75
    Marocký reprezentant si chtěl zvednout reputaci po přetaženém centru přihrávkou na Tagliafica, ovšem jeden z obránců ji do pokutového území nepustil.
     
    76
    Jenom to zahučelo po přímém kopu rozehraném Lasse Schönem! Ten z osmnácti metrů mířil ze svého pohledu do levého horního rohu a minul ho jen o pár centimetrů.
    76. Lasse Schöne (AJA)
     
    78
    Ajax si užívá každou přihrávku. Občas v tom jsou i známky exhibice. Důkazem budiž úsměv na tváři Zijacha, který se neustále snaží o něco překvapivého.
     
    79
    Tadić hned dvakrát neúspěšně hledal Nerese. Nejprve k němu neprošla krátká přihrávka do běhu, další nákop si sebral Bizot.
     
    80
    Po dlouhé době se dostal do hry také André Onana, který nepustil k Johnsenovi centr z kopačky Idrissiho.
     
    81
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Maximilian Wöber, přichází Perr Schuurs.
     
    82
    Domácí i za stavu 4:0 docela aktivně napadají a lehce brnkají na nervy rozehrávajícím obráncům Alkmaaru.
     
    83
    Jonas Svensson stihl odehrát míč před Tagliaficem, který šel do skluzu a ten zkrátka musel být ohodnocen žlutou kartou.
     
    84
    Ajax právě vstřelil branku!
    Demolice bezbranného Alkmaaru pokračuje pátým gólem! Vše začalo ziskem míče od van de Beeka. Střídající Neres poté potáhl puk po ose hřiště a přihrál doleva na Zijacha. Jeho přízemní centr Neres nechal projít mezi svýma nohama na DUŠANA TADIĆE a ten už to měl se zakončením poměrně snadné, protože dostal od přihlížejících stoperů spoustu času na zpracování a následnou přípravu střely z nějakých sedmi metrů.
    84. Dušan TADIĆ - 5:0
     
    86
    Hra se teď prakticky zastavila. Alkmaar je rád, že na chvíli drží balón a nežene se do útoku.
     
    87
    Hosté se pozvolna vydali na levou stranu, kde získali roh. Ten rozehráli nakrátko, až po chvilce přišel dlouhý nákop a útočný faul Guuse Tila.
     
    89
    Zatímco jedna část publika hlasitým chorálem děkuje hráčům za skvělý výkon, tak stovky fanoušků houfně opouští svá místa ještě před skončením zápasu.
     
    90
    Oussama Idrissi je jedním z mála hostujících hráčů, který neodehrál úplně špatný zápas. Až do úplného konce srdnatě bojuje, nicméně teď se ve vápně na koncové čáře nezískal ani roh.
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány dvě minuty.
     
    90+1
    Tak tohle může být skoro až tragická koncovka zápasu pro Ajax! Hakím Zijach opět nastartoval své motory a přes několik soupeřů pronikl až do šestnáctky. Zleva trefil vzdálenější tyč a co hůř, poranil si přitom stehenní sval. Všichni určitě doufají, že se nebude jednat o nic vážného.
    90+1. Hakím Zijach (AJA)
     
    90+2
    Hráči Alkmaaru trochu nesportovně pokračovali ve hře, i když moc dobře věděli o ležícím Zijachovi. Z útoku do nekompletní obrany vytěžili alespoň dalekonosnou střelu na branku, která na čistém kontu brankáře Onany ale nic nemění.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Asi jen málokdo čekal, že zápas druhého s pátým nabídne tak jednoznačnou podívanou. Ajax výtečně vstoupil do obou poločasů, když dvakrát skóroval hned ve třetí minutě. Hosty definitivně zlomila situace z 53. minuty, kdy si Blindovu střelu ztečoval do vlastní sítě van Rhijn. Poté už to byla naprosto jednoznačná záležitost, Alkmaar během čekání závěrečný hvizd ještě dvakrát inkasoval od Zijacha a Tadiće a odváží si z Amsterdamu prohru 0:5.
     
    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 11:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 11:14.
     
    Z tohoto utkání je to vše, mějte se fajn. (18:49:03)

    Michal Břuchanský

    Branky: 3. van de Beek, 48. Dolberg, 52. van Rhijn (vla.), 61. Zijach, 84. Tadić

    Karty:   67. Huntelaar (AJA), 83. Tagliafico (AJA) – 30. Idrissi (ALK), 46. Vejinović (ALK), 67. Hatzidiakos (ALK)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 11:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 11:14.
    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Wöber (81. Schuurs), Tagliafico – Schöne, van de Beek, Blind (70. Neres) – Zijach, Dolberg (60. Huntelaar), Tadić.
    Náhradníci: Lamprou – F. de Jong, de Wit, Eiting, Huntelaar, Kristensen, Labyad, Neres, Schuurs.

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, van Rhijn, Koopmeiners, Ouwejan – Midtsjö, Vejinović (59. Hatzidiakos), Til (C) – A. Gudmundsson, Johnsen, Idrissi.
    Náhradníci: Velthuizen – Druijf, Hatzidiakos, Maher, M. Seuntjens, Vlaar, Wijndal.

    Rozhodčí: Higler – Polman, Brondijk
    thejrc.org