Emmen – Sittard 3:3 (kon.) | Arnhem – Heracles 4:0 (kon.) | Willem II – Feyenoord 1:1 (kon.)
Ajax – Alkmaar 5:0 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
5:0 (1:0)
AZ Alkmaar
Neděle 07.10.2018, 16:45 • Johan Cruijff Arena, Amsterdam • Nizozemská Eredivisie • 8. kolo
Předzápasové kurzy
    90+1. Hakím Zijach (AJA)
     
    90+1
    Tak tohle může být skoro až tragická koncovka zápasu pro Ajax! Hakím Zijach opět nastartoval své motory a přes několik soupeřů pronikl až do šestnáctky. Zleva trefil vzdálenější tyč a co hůř, poranil si přitom stehenní sval. Všichni určitě doufají, že se nebude jednat o nic vážného.
    84. Dušan TADIĆ - 5:0
     
    84
    Ajax právě vstřelil branku!
    Demolice bezbranného Alkmaaru pokračuje pátým gólem! Vše začalo ziskem míče od van de Beeka. Střídající Neres poté potáhl puk po ose hřiště a přihrál doleva na Zijacha. Jeho přízemní centr Neres nechal projít mezi svýma nohama na DUŠANA TADIĆE a ten už to měl se zakončením poměrně snadné, protože dostal od přihlížejících stoperů spoustu času na zpracování a následnou přípravu střely z nějakých sedmi metrů.
     
    83
    Jonas Svensson stihl odehrát míč před Tagliaficem, který šel do skluzu a ten zkrátka musel být ohodnocen žlutou kartou.
     
    81
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Maximilian Wöber, přichází Perr Schuurs.
    76. Lasse Schöne (AJA)
     
    76
    Jenom to zahučelo po přímém kopu rozehraném Lasse Schönem! Ten z osmnácti metrů mířil ze svého pohledu do levého horního rohu a minul ho jen o pár centimetrů.
     
    70
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Daley Blind, přichází David Neres.
     
    67
    Huntelaar se přesně na půlce hřiště marně snažil vyprostit z těsného sevření Hatzidiakose. Žlutou kartu ale dostali oba dva.
    61. Hakím ZIJACH - 4:0
     
    61
    Ajax právě vstřelil branku!
    O pár vteřin později už to marockému hráči vyšlo a může slavit čtvrtý gól svého týmu! De Light přihrával dopředu právě na HAKÍMA ZIJACHA, který využil podklouznutí Ouwejana a měl otevřenou cestu do vápna, kde si zasekl míč před van Rhijnem a precizní střelou na vzdálenou tyč nedal Bizotovi tentokrát žádnou šanci.
     
    60
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Kasper Dolberg, přichází Klaas-Jan Huntelaar.
     
    59
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Marko Vejinović, přichází Pantelis Hatzidiakos.
     
    56
    Tak pozor, všechno je nakonec jinak! Hostující smůla se díky videu proměnila ve velké štěstí. Celé situaci totiž předcházel ofsajd! Místo penalty následuje rozehrávka Bizota.
     
    54
    Tadič jednoduše doběhl k levému kraji velkého vápna, odkud přihrál nabízejícímu se Zajechovi. Toho zezadu fauloval van Rhijn a hlavní sudí nemilosrdně nařídil penaltu! Pro obránce Alkmaaru to jsou hodně těžké minuty.
    52. Ricardo van Rhijn - 3:0
     
    52
    Ajax právě vstřelil branku!
    A navíc přichází už třetí zásah domácích fotbalistů, kteří kráčí za jasným vítězstvím. Teď měli i trochu štěstí, neboť Blindovu dalekonosnou střelu si do vlastní branky smolně srazil RICARDO VAN RHIJN. Bizot skákal proti původní střele k levé tyči a balón naopak putoval od lýtka van Rhijna do jeho protipohybu.
    48. Kasper DOLBERG - 2:0
     
    48
    Ajax právě vstřelil branku!
    I ve druhé půli tým z Amsterdamu skóruje hned ve třetí minutě! Bizot trochu podcenil střelu z dálky od Zijacha a jenom vyrazil míč před dobíhajícího KASPERA DOLBERGA, který měl už velmi snadný útok v podobě dorážky.
     
    46
    Hned na startu druhé půle se zažlutilo před hostujícím záložníkem Marko Vejinovićem.
    43. Dušan Tadić (AJA)
     
    43
    Koopmeiners nepochopitelně přihrával skrz vlastní vápno a přitom namazal Tadićovi. Ten chtěl ihned střílet do odkryté branky, ale trefil patu zmíněného obránce Alkmaaru, kterému určitě spadl velký kámen ze srdce.
     
    30
    Idrissi šel do skluzu v situaci, kdy neměl šanci Blindovi balón vypíchnout. Místo toho trefil jeho nohy a vysloužil si premiérovou žlutou kartu.
    15. Nicolás Tagliafico (AJA)
     
    15
    Tak to mohl být přímo senzační gól! Lasse Schöne si všiml Tagliafica, který si nabíhal mezi stopery. Ti o něm nevěděli a pak jenom přihlíželi parádním nůžkám, které měly jedinou vadu – míč putoval přímo k nohám Bizota.
    3. Donny van de Beek - 1:0
     
    3
    Ajax právě vstřelil branku!
    Naprosto snový začátek pro domácí, kteří se hned na začátku utkání dostávají do vedení! Po chybě v rozehrávce Alkmaaru se k míči dostal Tadić a ideálně načasovanou přihrávkou dostal do šance DONYN VAN DE BEEKA, jenž se za obranou nezalekl vybíhajícího gólmana a střelou podél něj otevřel skóre.

    Michal Břuchanský

    Branky: 3. van de Beek, 48. Dolberg, 52. van Rhijn (vla.), 61. Zijach, 84. Tadić

    Karty:   67. Huntelaar (AJA), 83. Tagliafico (AJA) – 30. Idrissi (ALK), 46. Vejinović (ALK), 67. Hatzidiakos (ALK)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 11:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 11:14.
    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Wöber (81. Schuurs), Tagliafico – Schöne, van de Beek, Blind (70. Neres) – Zijach, Dolberg (60. Huntelaar), Tadić.
    Náhradníci: Lamprou – F. de Jong, de Wit, Eiting, Huntelaar, Kristensen, Labyad, Neres, Schuurs.

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, van Rhijn, Koopmeiners, Ouwejan – Midtsjö, Vejinović (59. Hatzidiakos), Til (C) – A. Gudmundsson, Johnsen, Idrissi.
    Náhradníci: Velthuizen – Druijf, Hatzidiakos, Maher, M. Seuntjens, Vlaar, Wijndal.

    Rozhodčí: Higler – Polman, Brondijk
    thejrc.org