Boavista – Aves 1:0 (kon.) | Benfica – Porto 1:0 (kon.) | Portimonense – Sporting 4:2 (kon.)
konec
Benfica Lisabon
1:0 (0:0)
FC Porto
Neděle 07.10.2018, 18:30 • Estádio do Sport Lisboa e Benfica • Portugalská Primeira Liga • 7. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Portugalská Primeira Liga má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi Benfica Lisabon a FC Porto.
     
    Benfica Lisabon

    Domácí Benfica se v loňské sezóně musela smířit se druhým místem, na vedoucí Porto ztrácela sedm bodů. Celek z Lisabonu by v letošním ročníku chtěl usednout na první pozici, po šesti odehraných zápasech se ale nachází až na třetí pozici, přičemž druhé místo okupuje Porto, to vedoucí překvapivě Braga, která doposud ještě neprohrála. Benfica ztratila body hned ve dvou zápasech, nejprve remizovala s lisabonským Sportingem 1:1, poté svedla další remízovou bitvu, tentokráte proti Chavesu. Tam Benfica dlouho sahala po vítězství, avšak ve čtvrté minutě nastavení přišlo vyrovnání.
     
    FC Porto

    Jak už bylo řečeno, Porto se v loňské sezóně opět stalo mistrem domácí soutěže. Tento ambiciózní celek doposud nasbíral patnáct bodů, tedy o jeden bod méně, než vedoucí Braga. Porto sice vyhrálo v pěti zápasech, avšak přišla také jedna porážka, o kterou se postarala Guimares, která sice na půdě soupeře prohrála už 0:2, nakonec ale zápas otočila na konečných 3:2. Porto se tradičně opírá o velice dobrou ofenzívu, která zatím nastřílela vůbec nejvíc branek. Na druhou stranu se ideálně jeví také obrana, která inkasovala pět branek, což je to lepší, co portugalská Primeira Liga nabízí.
     
    Úvodní sestavy:

    Benfica Lisabon: Vlachodimos – A. Almeida, Lema, Rúben Dias, Grimaldo – Pizzi, Fejsa, Gabriel – Salvio, Seferović, Cervi.
    Náhradníci: Svilar – Semedo, Jonas, Samaris, R. Silva, Castillo, G. Fernandes.

    FC Porto: Casillas – Maxi Pereira, Militao, Felipe, Telles – Otávio, H Herrera, D. Pereira, Brahimi – Tiquinho Soares, Marega.
    Náhradníci: V. Alves – Awaziem, Ó. Torres, J. M. Corona, André Pereira, Mbemba, S. Oliveira.

    Rozhodčí: Veríssimo – Soares, Pereira.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali domácí, kteří budou hrá zprava doleva.
     
    3
    K autovému vhazování se postavil Telles, který v útoku hledal Soarese. Ten byl u míze pozdě, následně si nedovoleným zákrokem pomohl Otávio.
     
    4
    Poprvé si práci s míčem vyzkoušel Casillas, který odkop poslal daleko za středový kruh. Balón ale směřoval přesně na kopačku Pereiry.
     
    5
    Opět je pískáno, v tomto případě ve prospěch Lisabonu. Na zemi se ocitl domácí Dias, kterého tak trochu nechtěně fauloval Soares.
     
    6
    Felipe posílal prudkou hlavičku k půlící čáře, kde se na zemi ocitl zkušený Pizzi. Domácí záložník se drží za tvář, chvíli se hrát nebude.
     
    7
    Benfica založila rychlý protiútok, který táhl Seferović. Domácí forvard se snažil využít rychlosti Salvia, který se ale nedokázal dostat přes Pereiru.
     
    8
    Pizzi se okamžitě po zisku míče pokoušel přenést hru na pravou stranu, kde číhal Salvio. Do dráhy letu balónu ale strčil nohu Herrera.
     
    9
    Žlutou kartu dostává Alejandro Grimaldo (Benfica Lisabon).
     
    10
    Na druhé straně si centrovaný balón přichystal Telles, který ale našel pouze rukavice brankáře. Vlachodimos se postará o odkop.
     
    11
    Za obranu soupeře se dostával Otávio, který se v pokutovém území ocitl na zem. Pokutový kop se nepískáo, Vlachodimos bude opět vykopávat.
     
    12
    Na pořadu dne byla standardní situace pro domácí, kterou obstaral obránce Grimaldo. Centr směřující směrem od branky nakonec skončil u Militaa.
     
    13
    Přetahovanou u středového kruhu nakonec lépe zvládli domácí, kteří se dokonce dostali k centru. Almeida ale trefil pouze protihráče.
     
    14
    Dias si v poklidu pohlídal padající míč, který posléze poslal k brankáři Vlachodimosovi, jenž pro změnu rozehrál po zemi na Grimalda.
     
    15
    Seferović se už rozhýbal, nicméně kolega Cervi měl málo prostoru na kloudnou přihrávku. Posléze Pereira odklidil míč do bezpečí.
     
    16
    Nyní se Diasovi podařilo vybojovat další autové vhazování, po kterém jsme se dočkali dalšího faulu. Ten tentokráte spáchal záložník Otávio.
     
    17
    Blesková rozehrávka směřovala na Seferoviće, který se málem dostal do vyložené šance. Včas z branky ale vyběhl Casillas, jenž míč vyboxoval.
    17. Casillas musel rychle z brány.
     
    18
    Tohle se Pereirovi vůbec nepovedlo. Aut se snažil poslat kolem postranní čáry, avšak míč přeci jenom doskákal za autovou lajnu.
     
    19
    Lemova vzdušná nabídka nenašla kýženého adresáta, posléze si útočným faulem pomohl Seferović, který důrazně odstavil do balónu Militaa.
     
    19
    Žlutou kartu dostává Iker Casillas (FC Porto).
     
    20
    Marega se pokoušel natlačit do vzduchu, i tak se mu nepodařilo odhadnout dráhu letu míče. Aby toho nebylo málo, tak si faulem pomohl Salvio.
     
    21
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku, zatím sledujeme hodně bojovnou podívanou, avšak bez výraznějších šancí.
     
    22
    Španělský brankář ve službách Porta se opět zapojil do kombinace svého celku, posléze se na zemi ocitl Pereira, který se okamžitě chytil za koleno.
     
    23
    Na hrací plochu se nakonec dostavila nosítka, Pereira nakonec odkulhal za postranní čáru. Tam se už připravuje možný náhradník.
     
    24
    Pereira je zpět na hrací ploše, oba celky jsou tak kompletní. Ihned poté se za obranu dostal Soares, který zakončoval pouze do boční sítě.
     
    29
    Stále sledujeme celkem bojovné představení, tentokráte Grimaldo vybojoval autové vhazování, které posléze sám rozehrál.
     
    30
    Felipe vyvezl míč za půlící čáru, tam ale neviděl žádného kloudného adresáta, proto zvolil přihrávku do strany na vedle stojícího Militaa.
     
    31
    Fejsa se dostal do úzkých, i přesto ale dokázal z obležení dvojice protihráčů "vybruslit" celkem dobře, nyní bude jeho celek vhazovat.
     
    32
    Žlutou kartu dostává Cristian Lema (Benfica Lisabon).
     
    33
    Telles posílal do šestnáctky dalekonosný aut, který si pohlídal domácí kapitán Almeida. Toho ve vzdušném souboji ještě fauloval Felipe.
     
    34
    Na druhé straně hrací plochy vybíhal Seferović z ofsajdu, čehož si všiml také pomezní rozhodčí, který okamžitě vztyčil svůj praporek.
     
    35
    Porto se chopilo rozehrávky volného kopu, ke které se postavil obránce Telles. Jeho centr mířil na zadní tyč, Militao hlavičkou trefil pouze protihráče.
     
    36
    Telles pro změnu obstaral rohový kop z levé strany, tentokráte se mu podařilo najít pouze Diase, který odklidil míč daleko ze šestnáctky.
     
    37
    Marega se po kontaktu s Diasem ocitl na zemi, avšak ani tentokráte se nejednalo o penaltový zákrok. Bude se odkopávat od domácí branky.
    37. Měla se pískat penalta?
     
    38
    Marega měl dlouhou dobu zdravotní problémy, nakonec jeho celek rozehrál další rohový kop, po kterém hlavičkoval daleko vedle brány Danilo Pereira.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    40
    Benfica se usadila na útočné polovině, kde se pokoušela vybojovat alespoň faul, hostující Pereira si ale pomáhal v rámci pravidel.
     
    43
    Po jednom ze soubojů skončil na zemi hostující Danilo, nicméně šlo o rutinní souboj v šestnáctce. Hlavičkový pokus Lemy směřoval nad bránu.
     
    44
    Obrovská šance domácích! Cervi hezky z první popíchl míč na Seferoviće, který ale svůj nájezd zakončil vedle brány. O ofsajd se dle sudího nejednalo, opakovaný záběr ale ofsajd skutečně potvrdil.
    44. Seferović zamířil vedle brány.
     
    45
    První poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    45+1
    Otávio se zmocnil rozehrávky volného kopu z útočné poloviny. Porto se dostal do úzkých, nakonec muselo spolupracovat s Casillasem.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který nám žádnou branku nenabídl. Dnešní utkání je bohaté na nedovolené zákroky, oba celky jich obstaraly už opravdu hodně . Směrem dopředu je mírně aktivnější domácí celek, avšak Porto v posledních minutách hru výrazně vyrovnalo. Ke konci úvodního dějství jsme se dočkali největší šance, domácí Seferović ale tváří v tvář Casillasovi zamířil vedle brány. Druhý poločas začne přibližně v 19:34.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní slovo si tentokráte vzali na starost hosté, kteří budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    47
    Žlutou kartu dostává Otávio (FC Porto).
     
    48
    Pereira neměl na práci s míčem téměř žádný prostor, neboť ho neúnavně napadal Seferović, který nakonec přihrávku zablokoval za čáru.
     
    49
    Nyní se za nohu chytil hostující Herrera, který se ale zdá být v pořádku, navíc se o nedovolený zákrok vůbec nejednalo. Casillas bude rozehrávat.
     
    50
    Lemovi sice uskočil míč daleko od koapčky, to ale příliš nevadilo, neboť domácí zadák vyslal pas na Seferoviće, který roh nevybojoval.
     
    51
    Salvio se prodíral podél autové čáry, následně předal míč Gabrielovi, kterému se ale nepodařilo dostat přes blok protihráčů.
     
    52
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Otávio, přichází Sérgio Oliveira.
     
    53
    Almeida ještě odcentroval po hvizdu, což se nelíbilo hostujícímu celku, který se okamžitě do domácího kapitána pustil.
     
    54
    Brahimi postupoval vpřed, nakonec se přes něj dostal Salvio, který si nakonec vymodlil nedovolený zákrok. Další z řady faulů.
     
    55
    Cervi se dostal s míčem až k hranici šestnáctky, odkud prudkým centrem trefil před sebou stojícího Pereiru. Benfica bude ještě vhazovat.
     
    56
    Žlutou kartu dostává Maximiliano Pereira (FC Porto).
     
    57
    Gabriel se snažil napadat rozehrávajícího Pereiru, který si zkušeně pohlídal balón. Následně vybojoval také standardku, ke které se staví Brahimi.
     
    58
    Střídání v týmu Benfica Lisabon: ze hřiště odchází Franco Emanuel Cervi, přichází Rafa Silva.
     
    59
    Tellesova vzdušná nabídka směřovala do dobré pozice, kde se nacházel Marega. Hlavička druhého jmenovaného nebyla zrovna přesná.
     
    59
    Žlutou kartu dostává Héctor Herrera (FC Porto).
     
    60
    Domácím byla ponechána výhoda, jenomže Seferović akci svého celku zazdil. Přihrávka na Gabriela byla totiž příliš prudká, směřovala až do zámezí.
     
    61
    Pizziho standardka směřovala do malého vápna, kde se nejvýše do vzduchu dostal Oliveira. Posléze Brahimi odkopl míč až k Vlachodimosovi.
     
    62
    Gabriel se opřel do míče na hranici šestnáctky, Casillas si ale svojí bližší konstrukci pohlídal. Po delší době konečně kloudnější zakončení.
     
    62
    Benfica právě vstřelila branku!
    Domácí se konečně dostávají do vedení! Gabriel na dlouho nohu vyslal pas na Salvia, který ještě hlavičkou oslovil rozeběhnutého HARISE SEFEROVIĆE, který pravačkou propálil Casillase. Ojedinělá šance, avšak domácí jsou do zaslouženého vedení.
    62. Haris SEFEROVIĆ - 1:0
     
    63
    Nyní to budou mít hosté hodně složité, do konce totiž nezbývá moc času. Ihned po rozehrávce se do šestnáctky dral Herrera, bude z toho alespoň roh.
     
    64
    Tak nakonec úplně jinak, neboť hlavní sudí ukázal, že se bude odkopávat od domácí branky. Vlachodimos se připravuje k dalekonosnému odkopu.
     
    65
    V Lisabonu se začíná slavit, avšak ještě ani zdaleka není konec zápasu. Nutno dodat, že domácí jsou aktivnější, Porto má na vyrovnání dostatek času.
     
    66
    Nyní se do ofsajdového postavení dostal domácí Gabriel, který o tom možná ani nevěděl. Nakonec ho v ofsajdu přichytil pomezní sudí.
     
    67
    Tentokráte se Seferović zjevil s míčem u postranní čáry, odkud se mu ale nepodařilo kloudně přihrát do šestnáctky. Porto okamžitě žene vpřed.
     
    68
    Jenomže Militao tak dlouho hledal vhodného adresáta, až vyslal zpětnou přihrávku až na Casillase, který pro změnu oslovil Felipeho.
     
    69
    Tentokráte byl ve středu hrací plochy faulován Danilo, kterého nedovoleně zastavil Almeida. Následně hlavní sudí pustil hru, na zemi ale skončil Fejsa.
     
    70
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Maximiliano Pereira, přichází Jesús Manuel Corona.
     
    74
    Felipe si nebral servítky a míč nekompromisně poslal až na druhou stranu, kde číhal Dias, jenž přeposlal balón Vlachodimosovi.
     
    75
    Corona posílal do šestnáctky nadýchaný bochánek, který se stal snadnou kořistí Lemy. Následně Pereira vybojoval rohový kop z pravé strany.
     
    76
    Žlutou kartu dostává Rafa Silva (Benfica Lisabon).
     
    76
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Tiquinho Soares, přichází André Pereira.
     
    77
    I tentokráte se k míči postavil Telles, který nemířil vůbec špatně. I v tomto případě se do zakončení dostal Pereira, jenž hlavičkoval vedle brány.
     
    77
    Žlutou kartu dostává Yacine Brahimi (FC Porto).
     
    78
    Tentokráte Telles zahrával standardku z obrovské vzdálenosti, míč směřoval k penaltovému puntíku, kde si patřičně důrazně počínal Lema.
     
    79
    Do pokutového území domácích létá jeden centr za druhým, avšak k ničemu vážnějšímu nedochází. Benfica si ale v posledních vteřinách zahrává.
     
    80
    Další nedovolený zákrok, tentokráte byl do hlavy zasažen Telles, který se okamžitě svíjel na zemi. Almeida i tentokráte neobdržel žlutou kartu.
     
    81
    Střídání v týmu Benfica Lisabon: ze hřiště odchází Pizzi, přichází Alfa Semedo.
     
    82
    O autové vhazování se postaral Oliveira, který hnal své spoluhráče do šestnáctky. Nakonec jeho nabídka skončila pouze u Diase.
     
    83
    Následně si Vlachodimos ještě zkušeně došel pro padající míč, po kterém odkopl od své svatyně. Jeho kolegové se ale nedostali k ničemu vážnějšímu.
     
    83
    Tak pozor! Lema dnešní utkání nedohraje, hlavní sudí mu totiž ukázal druhou žlutou kartu, a tedy červenou. Hodně nevydařený debut pro domácího obránce.
     
    84
    Do konce zápasu zbývá něco málo přes pět minut. Porto se neustále tlačí za vyrovnávací brankou, Vlachodimos ale nemusel řešit nic nebezpečného.
     
    86
    Oliveira obstaral další autové vhazování, i tentokráte se jednalo o dalekonosný hod. Domácí obrana dokázala nebezpečí odvrátit.
     
    87
    Nyní se k míči dostal Brahimi, který si přichystal balón na pravou nohu, načež sympaticky vypálil. Jeho rána prosvištěla kousek vedle tyče.
     
    88
    Salvio byl s míčem už za postranní čárou, čehož si všiml také hlavní sudí, který okamžitě přisoudil autové vhazování hostujícímu celku.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby. Opět jsme sledovali nedovolený zákrok, tentokráte v podání hostujícího Herrery.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o čtyři minuty.
     
    90+1
    Střídání v týmu Benfica Lisabon: ze hřiště odchází Haris Seferović, přichází Andreas Samaris.
     
    90+2
    Porto se stále nemůže dostat k tlaku, Benfica zatím odolává. Nyní je míč až na polovině hostujícího celku, konkrétněji na kopačce Felipeho.
     
    90+3
    Nyní se k míči dostal také Vlachodimos, který okamžitě vykopl od své brány.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec nabídlo jedinou branku, o kterou se postaral domácí Seferović. Sledovali jsme celkem vyrovnanou podívanou, která ale nebyla zrovna atraktivní. Fanoušci se místo vyložených šancí dočkali celé řady nedovolených zákroků, hlavní sudí musel tasit hned devět žlutých karet. Benfica dnešní utkání dohrávala bez vyloučeného Lemy, závěrečný nápor ale vyrovnávací branku nepřinesl. Benfica tak zvládla pikantní duel mnohem lépe, naopak Porto se dnes spíše trápilo.
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 2:1. Střely mimo: 2:7. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 24:20. (20:31:50)

    David Suchý

    Branky: 62. Seferović

    Karty:   9. Grimaldo (BNF), 32. Lema (BNF), 76. R. Silva (BNF) – 19. Casillas (PRT), 47. Otávio (PRT), 56. Maxi Pereira (PRT), 59. H Herrera (PRT), 77. Brahimi (PRT)   83. Lema (BNF)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 2:1. Střely mimo: 2:7. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 24:20.
    Benfica Lisabon: Vlachodimos – A. Almeida (C), Lema, Rúben Dias, Grimaldo – Pizzi (81. Semedo), Fejsa, Gabriel – Salvio, Seferović (90+1. Samaris), Cervi (58. R. Silva).
    Náhradníci: Svilar – Semedo, Jonas, Samaris, R. Silva, Castillo, G. Fernandes.

    FC Porto: Casillas – Maxi Pereira (70. J. M. Corona), Militao, Felipe, Telles – Otávio (52. S. Oliveira), H Herrera (C), D. Pereira, Brahimi – Tiquinho Soares (76. André Pereira), Marega.
    Náhradníci: V. Alves – Awaziem, Ó. Torres, J. M. Corona, André Pereira, Mbemba, S. Oliveira.

    Rozhodčí: Veríssimo – Soares, Pereira
    ocianews.com