Ostrava – Plzeň 0:1 (kon.) | Příbram – Slovácko 0:3 (kon.) | Dukla Praha – Jablonec 2:6 (kon.)
Olomouc – Opava 2:2 (kon.) | Zlín – Karviná 2:1 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
2:2 (1:2)
Slezský FC Opava
Sobota 03.11.2018, 17:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • FORTUNA:LIGA • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne, fotbalová FORTUNA:LIGA celkem pětici napínavých bitev svého v pořadí už 14. kola. Jedním z nich bude i moravskoslezské derby mezi Olomoucí a Opavou. Utkání startuje v 17:00!
     
    SK Sigma Olomouc
    Zažehnání krize? Kardinální otázka, jejíž rozřešení bude mít vliv na dojem z aktuálně probíhající sezóny pro olomouckou fotbalovou komunitu. Aktuální situace hanáckého klubu totiž nelze posuzovat bez kontextu posledních dvou let. Ty byly pro Sigmu mimořádně bouřlivé. Rok 2016 byl znamení sestupového šoku i tápání ve druhé lize, ten následující pak v obrovské sportovní i výkonnostní revoluci. Svěřenci kouče Václava Jílka totiž dokázali porážet jednoho soupeře za druhým, postoupit zpět mezi českou klubovou smetánku. A v první lize pokračovala dominance celkem překvapivě i nadále. Progresivní herní systém z pera trenéra, kterého vycepoval ve své líhni talentů renomovaný teoretik a metodik Jaroslav Hřebík ve Spartě, totiž platil i na jinak etablované kádry plné hvězd. Olomouc tak byla rázem médii označovaná za hanácký Leicester či rovnou za černého koně soutěže.

    Konečné 4. místo v předešlém ligovém ročníku tudíž nebylo až takovým překvapením, bylo spíše dostatečnou satisfakcí za poslední půl dekádu plnou olomouckého smutku a naštvání na fotbalového pána boha. Kádr Hanáků navíc zůstal i po konci letní přípravy takřka pohromadě, kromě jediného odchodu Uroše Radakoviče tak zůstala sestava plná objevů ligové scény kompletní. Fotbaloví experti sice i pravě tento faktor brali k dobru, podpořil je v odvážných analýzách favorizující Olomouc na přední příčky, nicméně konzistentnost nakonec ničemu nečekaně nepomohla.

    Sinusoida úspěchu a neúspěchu je ve sportu neúprosná. Po krátkém bilancování v průměrných výkonech na přelomu července a srpna totiž Olomouc poznala herní krizi v její nesyrovější podobě. Sigma sice bavila v Evropské lize, vyřadila ambiciózní kazašský klub Karjat Almaty, se španělskou Sevillou se pak prala o účast ve skupinové fázi tak úspěšně, že zaujala i světovou fotbalovou komunitu. Účast v evropských pohárech se nicméně projevila na ligové formě. Šest porážek v řadě seslalo hráče znovu dolů. Na samé dno. Tabulky i motivace. Největší výsledková krize klubu za posledních několik let a nelichotivý rekord v počtu neúspěchů dokázal logicky rozkývat židli Václava Jílka. V půlce září stejný muž, který byl některými novináři po prohře s Příbramí vyzýván k odchodu, podle všeho zachránil Olomouci sezónu.

    Od jednobrankové výhry nad pražskou Duklou se datuje nová tvář Olomouce. Krizi, na které se podle některých názorů podílela únava hráčů z napěchovaného zápasového itineráře, taktická čitelnost, pokles motivace nebo i z toho všeho vyplynuvší spory v kabiny, zažehnala autooprava Jílkova rukopisu. Angažování asistenta Jiřího Saňáka pak totiž dalo po dvou a půl letech větší možnost reflece práce i samotnému hlavními kouči. Olomouc sice hned za týden prohrála ostudně 0:3 v Liberci (kde byl velmi zvláštně vyloučen Šimon Falta), na druhé straně však poslední tři duely už tým neprohrál. Sladké vítězství nad Spartou, ubojovaná remíza se Zlínem a minulý týden neskutečný obrat v Karviné.

    Přímo duel, v němž Hanáci zvládli otočit vývoj duelu z 0:2 na 3:2, ukázal, kam se posunula hra modré laviny. Kouč Jílek dokázal i při množství zranění v obraně nastartovat ve druhé půli krizový scénář v podobě systému na tři beky. Z předem nastudovaného herního řádu olomoucké hry se tak stal pro soupeře hlavolam, šťastná ruka na střídání pak zajistila všechny tři branky během rozmezí pouhých osmi minut. Ze dna tabulky se rázem stalo aktuální 13. místo, které je přeci jen o trošku sympatičtější než sestupové příčky.

    Na kom vlastně stojí momentální hra Sigmy? Naprosto bezkonkurenčním pilířem zůstává brankář Miloš Buchta. Zkušený harcovník sice i kvůli horší kopací technice či odhadu hasí některé situace na poslední chvíli, až na pár blikanců prozatím patří mezi nejužitečnější golmany soutěže. V obraně pak drží prapor veletalentovaný Václav Jemelka spolu s kapitánem Michal Vepřek, jenž se zvládl otřepat z herního poklesu na přelomu srpna a září. Záloha pak stále patří již relativně protřelým jménům – Šimonu Faltovi, Jiřímu Texlovi, Lukáši Kalvachovi i Davidu Houskovi. Stabilní místo v sestavě získal po úspěšné rekonvalescenci i Václav Pilař, který částečně i nahrazuje Jakuba Plška, jenž prožívá momentálně pokles formy. Útočník Martin Nešpor sice coby letní posila jako náhrada za hráče typu Řezníček nebo Chorý nastřílel jen tři branky, prozatím mu to však stačí k pozici nejlepšího střelce týmu. Velký otazník pak visí nad Milanem Lalkovičem, na něhož míří zraky mnohých expertů, neboť přišel coby akvizice nahrazující dlouhodobě zraněného Martina Hálu. V Anglii nebo Mladé Boleslavi byl i vinou smůly persona non grata, když přicházel ve špatný čas na špatné místo. Tentokrát by se však bývalému slovenskému megatalentu měl nabízet ideální moment pro restart. Klapne mu to na Hané?
     
    SFC Opava
    Pro Opavu bude duel v Olomouci plný paradoxů. Slezský fotbalový klub totiž z Androva stadionu má v posledních dvou sezónách špatné vzpomínky. V roce 2017 se zde rozhodlo o jeho třetím místě ve FNL, tak dlouho vytoužený postup do nejvyšší soutěže mu kromě Olomouc vzal i ostravský Baník. Na konci tak úspěšné sezóny navíc na totožném trávníku svedli Opavští fantastickou bitvu se Zlínem v rámci finále MOL Cupu, nezapomenutelný duel tehdy ovšem prohráli. Kromě historického úspěchu v podobě trofeje přišli i o účastnické místo v základní skupině Evropské ligy. V letošním roce se ale na Hanou vrací Slezané v naprosto odlišné situaci. Po úspěšném návratu do elitní soutěže po čtrnáctileté pauze nemají ideální startovací podmínky. Neexistovalo pro ně domácí prostředí, kvůli nutné rekonstrukci vlastního stadionu pouze azyl v dalekém Brně. Skok mezi elitu byl navíc tvrdým střetem s realitou. Družstvo, které i díky svému útočnému drajvu, bylo zvyklé na výhry, během prvních šesti ligových duelů vybojovalo jen jeden jediný bod.

    Smůla a čekání na první výhru sice SFC protrhl proti Jablonci, o čtyři dny později přišel ale šok. Skončila éra Romana Skuhravého, jenž se rozhodl předčasně skončit své angažmá z rodinných důvodů. Progresivní kouč byl jedním z hlavních faktorů a hybatelů opavské renesance, tento konec na startu září tak donutil opavský management hledat jeho nástupce. Ivan Kopecký byl nakonec volbou zřejmě akurátní. Opava zvládla po jeho příchodu potrápit Plzeň, díky výhře nad Teplicemi i paradoxně přispět k vyhazovu kouče Šmejkala, velice podobně nalomila roli Michala Korduly na Slovácku díky triumfu Slezanů 2:0. Nový opavský lodivod tak byl rázem opěvován, logicky se mu dostalo i ocenění Trenér měsíce.

    Říjen byl ale měsícem smůly. Opavě se sice povedlo postoupit v MOL Cupu, když poprvé po rekonstrukci zavítalo na svůj čistokrevně domácí stadion a porazila Jihlavu. Nejtěsnější možné prohry s Bohemians a Duklou nicméně poslaly hráčské sebevědomí znovu na nejzákladnější úroveň. Smůla skončila ovšem úderem reprezentační pauzy, první ligový zápas v Městských sadech korunovala Opava bombastickou výhrou 5:0 nad Příbramí. Rázem z toho po minulém víkendu byl posun na 12. pozici.

    Samostatnou kapitolou nicméně zůstávají zprávy ohledně hledání nového vlastníka klubu. Donátor – takový termín se pro investora našel v olomouckých médiích. Podobnost příběhu Opavy s děním v Sigmě před dvěma lety je však pozoruhodná. Slezané už měli těsně před podpisem s investorem, který sliboval přísun arabského kapitálu. Vše je momentálně rázem jinak. K podpisu smlouvy o prodeji dvou třetin akcií SFC nedošlo, padesát milionů slíbených podnikatelem Martinem Grohem totiž na účet města nepřišlo v termínu. Ten byl začátkem října, nyní už v médiích mluví náměstek opavského primátora o celé události, citujme doslova, jako o „šarádě“. Otázka nadcházející budoucnosti klubu tak zůstává i nadále otevřená.

    Mezi hlavní opory Opavy patří brankářská jednička Vojtěch Šrom, jako lídr se dá označit bývalý brněnský šíbr Pavel Zavadil, který se stále oprávněně platí za výraznou osobnost ligových trávníků. Nejlepším střelcem týmu momentálně zůstává Srb Nemanja Kuzmanovič se třemi zásahy, stejný počet asistencí si připsal záložník Petr Zapalač.
     
    Poslední 3 zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    27.10.2018 Karviná x Olomouc 2:3 (liga)
    20.10.2018 Olomouc x Zlín 1:1 (liga)
    06.10.2018 Olomouc x Sparta 1:0 (liga)

    SFC Opava
    27.10.2018 Opava x Příbram 5:0 (liga)
    21.10.2018 Dukla Praha x Opava 1:0 (liga)
    12.10.2018 Opava x Jihlava 1:0 (pohár)
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    24.01.2018 Olomouc x Opava 3:0 (příprava)
    24.06.2017 Olomouc x Opava 3:2 (příprava)
    24.06.2017 Olomouc x Opava 2:2 (příprava)
     
    Perličky zápasu
    PO 14 LETECH ELITNĚ: Oba týmy se sice tradičně utkávají v letní i zimní přípravě, oba celky se potkaly i při olomoucké anabázi ve FNL, nikdy to však nebylo s prvoligovým nádechem. A to dokonce 14 let v řadě. Tradičně vyhecovaný duel – bitva mezi Slezskem a Hanou – přinesla při olomoucké „verzi“ jen jednou výhru Opavy. Ta se Andrově stadionu radovala konkrétně 20.11.2004 při výhře 1:0, jednou remizovala a šestkrát prohrála.

    NÁVRAT NA HANOU: Hned pro několik opavských hráčů je olomoucké fotbalové prostředí speciální. Sám velký lídr SFC Pavel Zavadil je rodák z hanácké metropole. Odchovanec Uničova si však v první lize kopl v dresu Sigmy jen dvakrát. Obránce Jaroslav Svozil pak sice hned osmkrát, ale bývalý člen olomoucké mládežnické líhně byl i u prvního sestupu do druhé ligy. V rezervě Olomouce navíc hrával Michal Stříž, v konkurenčním HFK Olomouc započal svou kariéru brankář Vojtěch Šrom.

    BILANCE: Olomouc 3 ligové zápasy po sobě neprohrála, Opavští letos naopak pětkrát z šesti ryze venkovních duelů na svého soupeře nevyzráli.

    ABSENCE: Na straně Olomouce bude chybět dlouhodobě zraněný Martin Hála, svalové problémy stále trápí i stopera Romana Poloma. Rusý vůdce hanácké obrany Václav Jemelka sice už vyléčil pásový opar, kvůli tréninkovému manku ale zřejmě ještě do zápasu taktéž nezasáhne. V opavské sestavě pak bude absentovat David Puškáč, jehož trápí achillovka.
     
    Rozhodčím tohoto utkání je Radek Příhoda, na čarách mu pak budou asistovat Jiří Kříž a Matěj Vlček. Jako čtvrtý rozhodčí je delegována Jana Adámková, coby delegát asociace bude na utkání přítomen Ladislav Dofek,
     
    V Olomouci je momentálně typické podzimní počasí, teploty se pohybují okolo 10 °C. Tribuny Androva stadionu se tak logicky zaplňují velice pozvolna, oba celky začínají svou předzápasovou rozcvičku.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek (C) – Kalvach – Pilař, Houska, P. Dvořák, Falta – Nešpor.
    Náhradníci: Reichl – Kotouč, Plšek, Lalkovič, Yunis, Zahradníček, Texl.

    SFC Opava: Šrom – Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek – Zavadil, Jursa – Kayamba, Zapalač – Kuzmanović (C), Smola.
    Náhradníci: Fendrich – Helebrand, Jan Řezníček, Schaffartzik, Jurečka, Janetzký, Juřena.

    Rozhodčí: Příhoda – Kříž, Vlček.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba celky v této chvíli vcházejí na trávník Androva stadionu, startujeme za malinký okamžik.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Olomouc se jako první vrhá do rychlejší kombinace na vlastní polovině, nicméně Hanáci prozatím nezvládají svého soupeře výrazněji svou ofenzivní taktikou přehrávat. Opavanům se daří neutralizovat tlak soupeře na únosnou míru, Sigma se tak musí vracet s míčem až k vlastnímu vápnu.
     
    2
    Kayamba se nazalekl přesily na středové čáře a chytrou nahrávkou se pokusil vyzvat k akci Zavadila. Nahrávka opavského záložníka byla příliš nepřesná, míč tak skončil v zámezí.
     
    3
    Na hřišti zůstává ležet po hlavičkovém souboji Nešpor, který vypadá viditelně otřesen. Za doprovodu zdravotnického týmu odchází za postranní čáru, vážnější problémy však zřejmě mít nebude, po pár chvílích se vrací na hrací plochu.
     
    4
    Pilař se mohl řítit relativně sám po pravém křídle na soupeřovu polovinu, ale Faltova nahrávka byla až příliš dlouhá. Míč tak skončil u nohou Šroma. který dostává prostor k rozehrávce.
     
    5
    Hanáci měli první vážnější šanci, když se dostal centr z levého křídla přímo nad Pilaře, ten se ovšem v souboji se Svozilem nestačil vznést dostatečně vysoko. Balón tudíž nezvládl trefit, Olomouc přesto i nadále tlačí.
     
    6
    Kombinace Hanáků je sice výrazně dynamická, jenomže Opavě tento režim v zadních řadách soupeře vyhovuje. Aktivní presink Smoly s Kuzmanovičem blokuje všechny šance o průnik.
     
    7
    Olomoucký roh po Žídkově zákroku nohou v poslední chvíli nic výrazného nepřinesl, Slezané si centr do vápna pohlídali. Balón se dostává mimo nebezpečnou zónu před Šromem.
     
    8
    Oba celky měly ve středu hřiště dost problémů s přesností nahrávek, v jednu chvíli se sice valil do předních řad Kalvach, jenomže ani jeho směr nebyl volný. Opava se stačila zkonsolidovat.
     
    9
    Opava právě vstřelila branku!
    Blesk z čistého nebe! Opava se poprvé v utkání dokázala dostat před vápno olomouckého týmu a okamžitě z toho je první branka utkání. PETR ZAPALAČ si totiž bez výraznějších potíží pokryl balón u levého růžku šestnáctky a po namíření se balón snesl na zadní tyč. Brankář Buchta ani nestačil reagovat.
    9. Petr ZAPALAČ - 0:1
     
    10
    Olomouc se sice okamžitě pokouší o odpověď, prozatím je ale ofenzivní výkon domácích dost zmatený a rozkolísaný. Vepřek totiž trefil při snaze o centr vlastního spoluhráče.
     
    11
    Kayamba měl neskutečnou tutovku! Podklouznutí hned dvou hráčů, včetně Václava Jemelky, jej poslalo do samostatného úniku, který opavský záložník málem zúročil ve druhou branku SFC: Buchta ve spolupráci s Jemelkou jej však o míč obrali podle názoru sudího čistě. Opava bude kopat roh.
     
    12
    Olomouc se dokázala opavskému rohu dostatečně vyvarovat, domácí obrana totiž zaúřadovala ve vzdušných soubojích na jedničku a nenechala si nikoho zakončovat.
     
    12
    Václav Pilař unikal po pravém křídle úplně sám, což se znelíbilo Joelu Kayambovi (OPA), který celou situaci hasí skluzem. Sudí Příhoda opavskému špílerovi uděluje žlutou kartu.
     
    14
    Pilař padá po kontaktu s opavskými hráči ve vápně v situaci, kdy nedržel míč. Sudí Příhoda ovšem zůstává ledově klidný, penalta se i přes protesty domácích pískat nebude.
     
    15
    Po zákroku Jemelky na Kayambu před vápnem na levém křídle se sice Opavě naskytl zajímavý přímý kop, centr na zadní tyč ale nebyl úspěšným řešením. O hlavičku se nikdo nepostaral.
     
    16
    Po další opavské standardce se tentokrát bude kopat i opavský roh. Centr letící do olomoucké šestnáctky totiž mírně tečoval hlavou, domácí beci se tentokrát moc dobře nedohodli.
     
    17
    Pilař unikal úplně sám po pravém křídle po krásné Kalvachově nahrávce, jenomže olomouckého záložníka zkosil k zemi brankář Vojtěch Šrom, nicméně vše mimo vápno. Olomoucké a opavské družstvo se do sebe následně vrhlo jako rugbyoví protivníci. Postrkovanou musí uklidňovat i pomezní sudí.
     
    18
    Vojtěch Šrom (OPA) obdržel za předchozí zákrok na Pilaře žlutou kartu.
     
    19
    Olomouci se přímý kop po inkriminovaném momentu u opavského vápna příliš nepovedl, míč totiž skončil jen u bránících hráčů slezského celku.
     
    20
    Tak to byla šance jako hrom! Smola si dokázal ve vápně podržet míč na kopačce a bez potíží si zvládl i otočit zorné pole o 180 stupňů. Jeho rána po otočce ale nebyla přesně, mířila těsně nad břevno.
    20. Smola se uvolnil, ale poslal balon nad břevno
     
    21
    Vepřek musel zasahovat ve svém perimetru, kam zamířil znovu Smola. Jeho centr byl však zblokován, hosté budou kopat rohový kop.
     
    22
    Opava právě vstřelila branku!
    A je tu další úder! Olomouc se podobně jako před týdnem proti Karviné dostává do nelichotivé situace, když prohrává už o dvě branky. TOMÁŠI SMOLOVI se tentokráte podařilo ve vápně začarovat a i s dávkou štěstí protlačil míč přes padajícího Buchtu. Opava je dnes maximálně efektivní.
    22. Tomáš SMOLA - 0:2
     
    23
    Olomoucká hra nyní po dvou ranách dostává trhliny, Opava nemá problémy s vysokým presinkem, který je nyní enormně efektivní. Sigma si opticky v útoku neví rady.
     
    24
    Šrom musel i tentokrát vyběhnout z brankové čáry, když zpracovával propadlý míč od olomouckých hráčů. Lehce krizovou situaci ale zvládl.
     
    25
    Hanácký tým je pod palbou pískotu vlastních fandů, neboť se mu ani tentokrát nepovedlo překročit půlící čáru, Blok Opavy je stále maximálně zkonsolidován, obránci SFC prakticky nedělají chyby.
     
    26
    Další olomoucký nákop skončil jen v zámezí, Vojtěch Šrom tak dostává možnost dalšího odkopu. Sigma je momentálně viditelně takticky v úzkých, beci totiž nemají komu přihrávat.
     
    27
    Houskovi se sice povedlo udržet míč, jenomže nahrávka ve vápně na Dvořáka byla příliš dlouhá. Hanáci tak prohospodařili další náznak šance, vykopávat bude Šrom.
     
    28
    Kuzmanovičovi se sice nepovedlo nacentrovat z levé strany, ale míč se zásluhou Jemelky a Vepřka dostal za pomezní čáru. Opavský tým tak čeká další roh, jen potvrzení zatím fantastického výkonu hostí.
     
    29
    Domácímu celku se tentokrát povedlo pohlídat situaci při rohovém kopu, Dvořák totiž poskakující balón odpálil z vápna. Opava se dostává znovu ke kombinaci, Slezané mají viditelný hald po dalším gólu.
     
    30
    Olomoucký kouč Václav Jílek si připravil první střídání, aby zareagovat na aktuální vývoj utkání. Místo stopera Jana Štěrby jde na hřiště Jiří Texl, zřejmě tedy přichází na řadu hra na tři beky.
     
    32
    Jemelka se ve vápně provinil útočným faulem na Smolu, opavský tým si okamžitě jde danou situaci vyřídit s faulujícím. Sudí Příhoda musí horké hlavy klidnit.
     
    33
    Smola znovu unikal po levém křídle, jenomže Jemelkův skluz byl podle hlavního rozhodčího čistým zákrokem. O penaltu se tak i přes nevoli opavského forvarda nejedná, Olomouc může jít do brejku.
     
    34
    Domácí výrazně chybují při rozehrávce, Zavadil si tak může nají chvilku na prokázání své technické vyspělosti. Slezané nyní mají obrovské sebevědomí, které hodlají viditelně zúročit.
     
    35
    Buchta musel být ve vápně ve střehu, když se centr z pravé strany snesl přímo na penaltový puntík. Jemelka však stačil míč skluzem odpálit z vápna, Olomouc se může zkonsolidovat.
     
    36
    Hanáci se snaž o rychlou rozehrávku, ale mají problémy s centrováním a zejména přesností dlouhých nabídek. Další od Falty tak míří bez ohrožení branky přímo u Šroma.
     
    37
    Pilař se sice dostal do náznaku šance, jenomže na něj byla nachystána čtyřnásobná přesila. Olomoucký záložník tak velmi brzy o balón přichází, znovu se může ujmout hlavní úlohy Vojtěch Šrom.
     
    38
    Zapalač se sice dostal k exekuci standardní situace z pravé strany, jenže centr nedosáhl svého cíle. Kalvach jej ve vápně dokázal odpálit hlavou mimo nebezpečnou zónu. Ostrava přesto pokračuje v tlaku.
     
    39
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Hanáci se dostávají v této chvíli na dostřel! Po několikanásobné snaze olomouckých hráčů o střelu se nakonec dostal míč ke kapitánovi MICHALU VEPŘKOVI, který se nerozpakoval a rychlou ranou se nakonec trefil přímo do levé šibenice. Šrom letěl vzduchem jen marně.
    39. Michal VEPŘEK - 1:2
     
    40
    Hrabina zřejmě něco utržil v předešlé situaci, což je také důvodem odloženého rozehrání Slezanů. Po krátké chvíli a rychlém ošetření se však vrací opavský fotbalista zpět na hřiště.
     
    41
    Dvořákovi se podařilo diagonální nahrávkou z levé strany dostat míč i díky přispění teče přímo na Texla. Jeho rána měla zajímavé parametry, ale zpětná rotace míč nakonec poslala o dobré dva metry bedle šibenice.
     
    42
    Smola se pokoušel presovat na domácí hráče, jenomže jeho snaha nakonec nenesla výsledky. Buchta ve spolupráci s beky vše náročné zvládli bez chyb.
     
    43
    Pilařovi se povedlo rozvířit vody na pravé straně, kde jeho střelu zblokoval Svozil. Olomoucký tlak se nyní lehce otupí, domácí totiž budou kopat kousek od rohového praporku.
     
    44
    Sladký se před vápnem zkoušel ujmout vlády nad míčem, jenže místo toho okatě fauloval Žídka. Po přerušení opavské výhody se tak hra vrátí kousek před vápno u Šromovy brány.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje 3 minuty nad standardní hrací čas!
     
    45+1
    Opavští si sice připsali velice zajímavý nápor při rohovém kopu, Kayamba nicméně svou ránu zpoza šestnáctky napálil jen do domácího bloku. Olomouc se na chvíli osvobozuje.
     
    45+2
    Smola znovu ve vápně ukázal své fyzické predispozice pro ostré souboje, nicméně v obležení Buchty a dvou beků nakonec nedokázal zakončovat. Domácí kouč Jílek si musel zřejmě pořádně oddechnout, tohle byla velká tutovka.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas moravsko-slezského derby přinesl pořádnou dávku emocí i parádní fotbal na obou stranách. Začátek sice patřil v poměru držení míče i náznaků šancí Hanákům, kteří se hned několikrát před Šromem málem prosadili, do vedení šla jako první Opava. A po 22 minutách už vedla dokonce o dvě branky. Hanáci se ale nevzdali, zlepšeným výkonem si dokázali vybojovat kontaktní trefu, která do druhé půle přináší dech beroucí zápletku. Pokračujeme přibližně v 18:05.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Olomouc se hned od startu druhé půle snaží rozpohybovat opavskou defenzívu, prozatím se jí to však příliš nedaří. Hanáci mají v předních řadách příliš okaté nápady.
     
    47
    Svozil nepůsobil před Pilařem úplně nejjistěji, když odhlavičkovával vysoký centr Falty. Svou těžkou úlohu ale zvládl, Hanáci budou vhazovat na úrovni šestnáctky.
     
    48
    Pilař byl znovu středem pozornosti, jenže nahrávka na Texla nebyla dostatečně načasovaná. Olomoucký záložník tak byl nápadem svého kolegy spíš připraven, Olomouc přesto může pokračovat v náporu.
     
    49
    A znovu Václav Pilař. Jeho nákop z pravého křídla do vápna nicméně příliš nebezpečí opavské defenzívě nepřinesl, Šrom si vysoký míč stáhl ze vzduchu do rukavic.
     
    50
    Domácí se nikam příliš neženou, olomoucká obranná řada totiž startuje svou rozehrávku až z dost velké hloubky. Přesto se povedlo dostat míč do vápna, zde vše hasí připravený Žídek.
     
    51
    Domácí roh z levé strany nakonec nic výrazného nepřinesl. Pila si sice naběhl na domnělý signál, zdvojení mu však zabránilo v zakončení.
     
    52
    Smola nebyl daleko od třetí opavské branky! Po krásné průnikové nahrávce Kayamby se dostal do samostatného úniku za obrannou linií., jenomže vyběhnutý Buchta mu míč vyrazil z kopaček. Domácí si mohou pořádně oddechnout.
     
    53
    Pilař se zkoušel tlačit do další šance na pravém křídle, nicméně pomezní sudí jej nachytal v ofsajdu. Rozehrávku si tak může vzít na starost sám Vojtěch Šrom.
     
    54
    Joel Ngandu Kayamba se znovu pokoušel rozvířit atmosféru ve vápně, jenže jeho nahrávka nikoho nenašla. Následně byl při úniku faulován dvojicí Hanáků Petr Zapalač. Opava se může připravit na zajímavou standardku.
     
    55
    Přímý kop sice nabídl velice zajímavou možnost Slezanů na ohrožení branky po krásném centru Zavadila, avšak nikdo se nakonec k zakončení před Buchtou nedostal. Olomoucký brankář bude rozehrávat.
     
    56
    Na řadu přichází dvojice střídání. Olomoucký kouč Václav Jílek pouští na hřiště místo Lukáše Kalvacha Milana Lalkoviče. Nemanju Kuzmanoviče pak na hřišti nahradil Jan Schaffartzik.
     
    58
    Hanáky nyní rozezlel kontroverzní moment na půlící čáře, kde fauloval Martin Nešpor (OLO) viditelně Jaroslava Svozila. Olomoucký forvard za svůj zákrok obdržel žlutou kartu.
     
    59
    Po opavském faulu si tentokráte mohou standardní situaci okusit i hráči Olomouce. K míči se saví Šimon Falta.
     
    60
    Na řadě je celkem neobvyklý moment, neboť sudí Radek Příhoda přibíhá ke střídačkám s žádostí o úpravu mikroportu. Zápas se tak na necelou minutu přerušuje.
     
    61
    Jursa dokázal při standardní situaci Olomouce vyskočit přímo do trajektorie rány, olomoucká rozehrávka se tak musí vracet až k půlící čáře. Opava si může na chvíli oddechnout.
     
    62
    Olomoucký tým málem potřetí inaksoval! Simerský i Kayamba totiž po opavské standardce jen tak tak netrefili poskakující míč před brankovou čárou. Celou situaci hasí Buchta lapením balónu do náruče.
    62. Zavadil skvěle zakroutil balon do vápna, Simerský se netrefil ideálně
     
    63
    Hanákům se nedaří ani na několikátý pokus projít do opavského vápna, Slezané jsou v obraně prozatím velice dobře rozestavení a konsolidovaní.
     
    64
    Vepřek se až příliš hamižně vrhl po skákajícím míči před vápnem, ale celou situaci zachránil Houska taktickým vyčkáváním. Joel Ngandu Kayamba se už totiž valil málem na druhou stranu hřiště.
     
    65
    Smola zkoušel přízemním centrem rozvířit aktuální rozestavení v olomouckém vápně, ale pokus se mu moc nevydařil. Vepřek míč stačil vystihnout a poslat mimo šestnáctku.
     
    66
    Jan Schaffartzik se poprvé výrazněji po střídání v zápase ukázal u míče, ale centr se mu vůbec nevydařil. Míč letěl o několik metrů vedle brankové konstrukce na zadní tribunu.
     
    67
    Lalkovič se opřel na pravé straně, u hranice vápna do balónu, avšak diagonální ránu stačil Vojtěch Šrom na poslední chvíli vyrazit konečky prstů mimo branku. Olomouc čeká exekuce rohu.
     
    68
    Svozil se v šestnáctce dostal po natlačení Dvořákem na trávník, což byl pokyn pro přerušení hry. Sudí Příhoda totiž viděl útočný faul, Slezané tak budou moci rozehrávat od vlastní branky.
     
    69
    Opava se díky Smolově a Zapalačově aktivitě dostala k dalšímu rohu, avšak při něm si musel velmi obratně počínat v chumlu hráčů Buchta. Jeho vyboxování nebylo úplně nejjistější, ale nakonec míč přesto letí mimo vápno.
     
    70
    Jan Schaffartzik (OPA) obdržel žlutou kartu za zákrok u postranní čáry, s rozehrávkou se ještě musí vyčkat na pokyn sudího Příhody.
     
    72
    A další extrémně vyhrocené momenty! Vše začalo pádem Petra Zapalače, na kterého začal křičet Martin Sladký (OLO). Ten byl okamžitě pacifikován celou opavskou sestavou, žlutou kartu si vysloužil ještě Tomáš Jursa (OPA).
    72. Další potyčka, Sladký pořádně zajel do Zapalače a vyčinil mu
     
    72
    Další žlutou kartu obdržel Václav Pilař (OLO) za vulgární nadávky na ležícího Zapalače, který se neměl k přesunu za postranní čáru. Stejně oceněn je i Pavel Zavadil (OPA) za následné potyčky.
     
    73
    Sudí Příhoda musel řešit mnoho šarvátek přímo na hřišti, ale na řadě jsou také dvě střídání. Olomoucký Jakub Pilař střídá Václava Pilaře , opavského Tomáše Smolu pak Václav Juřena.
     
    75
    Plšek se nyní musí hodně držet za hlavu! Jeho rána totiž letěla těsně nad opavskou branku!
    75. Plšek ve velké šanci hlavičkoval nad bránu
     
    76
    A další olomoucká tutovka! Texl svou dalekonosnou bombou trefil břevno, Vojtěch Šrom si musel pořádně oddechnout.
    76. Texl technickou ranou trefil břevno!
     
    Hanáci dostávali další šanci na průnik přes opavskou defenzivní zeď, ale Jemelka si to ještě rozmyslel. Opava se tak ještě může lehce vysunout, Smola začíná soupeře presovat s rychlostí sobě vlastní.
     
    79
    Opava dnes napotřetí střídá, místo Tomáše Jursy jde na hřiště Jakub Janetzký.
     
    Dnešní utkání sleduje 3512 diváků.
     
    80
    Olomouc se ještě snaží co nejrychlejší cestou proniknout do opavského obranného pásma, jenomže po lehké chybě v rozehrávce se celá kombinační řada musí vrátit. Slezané se tak díky tomu stačili zformovat.
     
    81
    Nešpor si dokázal naběhnout přesně na centr od Sladkého z pravé strany, ale v malém prostoru se nakonec nedokázal zorientovat. Jeho dělovka tak míří těsně nad opavskou branku.
     
    82
    Nešpor nyní upadl celkem nezaviněně ve vápně, na kterého okamžitě začal Zavadil křičet podobně jako Olomoučtí na Zapalače v předešlé situaci. Domácí tým se penalty nedočká.
     
    83
    Hanáci se i nadále pokoušejí o rychlé přehrání opavského bloku, ale Sigmě se příliš v kombinaci nedaří. Slezané tak mají relativně konsolidovanou defenzivní řadu.
     
    84
    Dvořák se takřka skoro omylem dostal k teči centru, jenže jeho pokus hrudí do branky jen tak tak nedoletěl. Šrom si musel na míč ještě lehce zřejmě sáhnout, Hanáky totiž čeká další rohový kop.
     
    85
    Jemelka se protlačil ve vápně k dalšímu zajímavému pokusu, ale jeho hlavička letěla těsně vedle branky. Stadionem to jen zahučelo šokem, Olomouc nyní nebyla daleko od vyrovnání.
    85. Jemelka hlavičkoval těsně vedle brány
     
    86
    Lalkovič se pokusil dostat do rychlého kontru, jenomže diagonála přes celou šířku hřiště byla na něj příliš dlouhá. Opava tak bude v této chvíli alespoň vhazovat od rohového praporku-
     
    87
    Jakub Janetzký si velmi chytře došel při souboji s Houskou pro faul, Opavským nyní přerušení jen nahrává. Budou mít totiž k dispozici další standardní situaci.
     
    88
    Opavští se příliš nerozpakovali a rozehráli nakrátko, ke Kayambovi se poté ještě snesl vysoký centr. Ten si však už pohlídal Falta.
     
    89
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Tak to je zápas s velkým z! Hanákům se nyní totiž podařilo v posledních sekundách standardní hrací doby. Vepřek se totiž ještě rozhodl na poslední chvíli místo rány pro nahrávku. Následný centr se podařilo MARTINU NEŠPOROVI silou vůle dopálit do brankové sítě. Šrom už na ránu ani zřejmě neviděl.
    89. Martin NEŠPOR - 2:2
     
    89
    Jan Janetzký (OPA) nyní obdržel žlutou kartu zřejmě za předchozí zákrok, Olomouc rozehrává z vlastní poloviny.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 4 minuty nad standardní hrací čas!
     
    90+2
    Jaroslav Svozil (OPA) obdržel žlutou kartu za nebezpečně vypadající zákrok před olomouckým vápnem na Texla.
     
    90+2
    Olomouc sice měla k dispozici další standardní situaci, Hanákům se ovšem moc nepovedla. Rána totiž byla okamžitě zblokována opavskou defenzivní řadou naskládanou za zdí.
     
    90+3
    Olomouc byla pár centimetrů od obratu! Šrom totiž tečovanou ránu zpoza vápna vyrazil jen díky velkému štěstí. Hanáci budou kopat ještě roh.
     
    90+4
    Další obrovská tutovka! Neskutečnou tutovku tentokrát spálil Žídek, když se dostal spolu s Kayambou do samostatného úniku. V jednoznačně pozici ale napálil pouze břevno, Olomouc přežila klinickou smrt.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 4:4. Rohy: 7:7. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 15:16.
     
    To byl zápas! Olomouc i Opava ukázaly fantastickou podívanou, které nechybělo nic. Ať už vyhrocené souboje, dramatická koncovka či kontroverzní momenty. Olomouc nakonec dosáhla přeci jen na vytoužené vyrovnání, když ve druhé půli ukázala objektivně o něco lepší výkon. Opava pak potvrdila svou vzrůstající kvalitu a absenci nováčkovské bázlivosti. V celém zápase se prezentovala velice pohledným stylem a i bod z půdy rozjeté Olomouce je pro ni zřejmě dostatečnou útěchou. I přesto zřejmě promrhaná tutovka Žídka z posledních sekund zápasu a obecně i promrhaný náskok z první půle muže mrzet. Tabulkoví sousedi si na druhé straně body důležité pro posun pryč od barážových pozic nepřipisují. Ode mě je to z chladné Olomouce vše, přeji hezký zbytek večera. (19:05:42)

    Johan Čáp

    Branky: 39. Vepřek (Falta), 89. Nešpor (Sladký) – 9. Zapalač (Kayamba), 22. Smola (Jursa)

    Karty:   58. Nešpor (OLO), 72. Sladký (OLO), 72. Pilař (OLO) – 12. Kayamba (OPA), 18. Šrom (OPA), 70. Schaffartzik (OPA), 72. Jursa (OPA), 72. Zavadil (OPA), 89. Janetzký (OPA), 90+2. Svozil (OPA)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 4:4. Rohy: 7:7. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 15:16.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Štěrba (30. Texl), Jemelka, Vepřek (C) – Kalvach (56. Lalkovič) – Pilař (73. Plšek), Houska, P. Dvořák, Falta – Nešpor.
    Náhradníci: Reichl – Kotouč, Plšek, Lalkovič, Yunis, Zahradníček, Texl.

    Slezský FC Opava: Šrom – Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek – Zavadil, Jursa (79. Janetzký) – Kayamba, Zapalač – Kuzmanović (C) (56. Schaffartzik), Smola (73. Juřena).
    Náhradníci: Fendrich – Helebrand, Jan Řezníček, Schaffartzik, Jurečka, Janetzký, Juřena.

    Rozhodčí: Příhoda – Kříž, Vlček

    Diváci: 3512
    thejrc.org