Finsko – Švédsko 3:2 (kon.) | Rusko – Česko 7:2 (kon.)
konec
Finsko
3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Švédsko
Sobota 15.12.2018, 09:30 • VTB Ice Palace • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 09:30.
     
    Vítejte u druhého hracího dne Channel One Cupu. Sobotní program otevře severské derby mezi Finskem a Švédskem. Oba celky si ve čtvrtečních zápasech připsaly bod po prohře na nájezdy. Uvidíme, zda se budou dělit body i v tomto utkání.
     
    Finsko
    První utkání na turnaji
    Tým ze země tisíce jezer začal Channel One Cup ve čtvrtek v Tampere, kde se utkal s českým národním týmem. Finové si v úvodu zápasu vytvořili tlak, ale do nebezpečnějších šancí se dostávali čeští hokejisté. Přeci jen to však byl domácí celek, jenž se ujal vedení těsně před první sirénou zásluhou Hakulinena. Prostřední dějství bylo jasně v režii hráčů v modrých dresech, hned zkraje třetiny se trefil Puustinen a o chvíli později přidal třetí branku Rajala a vypadalo to, že si domácí hráči dojdou pro zisk tří bodů. Jenže třetí část přinesla velkolepý obrat Čechů, postupně se trefili Bulíř, Lenc a Kundrátek, takže se za nerozhodného stavu šlo do prodloužení. Hra tři na tři více svědčila Finům, ti si však vylámali zuby na skvělém Hrubcovi v bráně. O druhém bodu tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Jako první se ve čtvrté sérii prosadil domácí Peltola. Vše došlo až do poslední série, kde musel proměnit Kubalík, jenž se nemýlil a hned dalším nájezdem poslal hráče se lvem na hrudi do výhody. Peltola při druhém pokusu Hrubce nepřekonal a bylo rozhodnuto. Seveřané si tak odvezli do Ruska pouze bod.
     
    Švédsko
    Švédové se již na čtvrteční utkání přesunuli do hlavního města Ruska, kde vyzvali domácí celek. Omlazený severský tým vstoupil do utkání lépe a v šesté minutě se ujal vedení zásluhou Holma. Pro hráče s třemi korunkami na hrudi bylo po polovině utkání ještě lépe, jelikož se prosadil Dahlbeck. Rusové však byli v utkání lepší a ve třetí třetině dokázali během minuty srovnat stav utkání. Nejdříve se z přesilovky prosadil Grigorenko a následně již ve hře pět na pět Gavrikov. Další branka už nepadla, takže i toto utkání došlo do prodloužení, respektive samostatných nájezdů. Zde byl jediným úspěšným exekutorem Rus Grigorenko, který tak získal pro domácí celek druhý bod.
     
    Vzájemná utkání
    Poslední utkání těchto týmů proběhlo 11. listopadu na Karjale a úspěšnější byl finský celek, který vyhrál 3:0. O branky se postarali Leskinen, Eronen a Hakanpaa. Loňské utkání na Channel One Cupu vyznělo lépe pro Švédsko, které zvítězilo 4:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Tirronen (Ortio) – Hakanpää, Leskinen, Hietanen, Jürgens, Virtanen, Lindbohm, Lukka, Friman – J. Peltola, Palve, Hakulinen – Puustinen, Kalapudas, Rajala – Turunen, Luostarinen, Partanen – Sallinen, J. Lajunen, H. Ikonen – Ojamäki.

    Švédsko: Reideborn (L. Johansson) – Persson, Dahlbeck, Bengtsson, Lööv, Pettersson, Holm – Davidsson, Davidsson, Brome – Brodin, L. Johansson, Lilja – Lindqvist, Kellman, J. Boqvist – Larsson, Norman, Wedin.

    Rozhodčí: Oskirko, Romasko.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    04:10
    Vyloučení v týmu Finsko (Jani Hakanpää – 2 min., držení).
     
    04:30
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédský tým se dostává do vedení. Joell Kellman našel přesnou přihrávkou MICHAELA LINDQVISTA, který otevírá stav dnešního utkání. Asistence: Joell Kellman, Jesper Boqvist.
    Michael LINDQVIST - 0:1
     
    11:29
    Vyloučení v týmu Finsko (Juuso Hietanen – 2+2 min, vysoká hůl).
     
    12:30
    Švédsko hraje přesilovku a proto se drží v útočné třetině. Už i párkrát vystřelilo, puk v brance nakonec neskočil.
     
    16:19
    Finsko dlouhé oslabení zvládlo a opět může pomýšlet na útočení.
     
    16:58
    O puk se bojue za brankou Švédska. Souboj vyhrálo Finsko a tlačilo se před branku, švédská obrana střelu nedovoli a získala kotouč.
     
    17:53
    Hráči ve žlutých dresech v útoku nic nevymyseli a zpoza své branky tedy zakládá útok Finsko. To má velké problémy s rozehrou a ztratilo kotouč již ve středním pásmu.
     
    18:54
    Finsko se stále snaží vyrovnat ještě v prvním dějství, Švédsko velmi důsledně brání a nedovoluje sebemenší náznak šance.
     
    19:04
    Vyloučení v týmu Finsko (Jukka Peltola – 2 min., podrážení).
     
    19:16
    Vyloučení v týmu Švédsko (Jonathan Davidsson – 2 min. + 10 min. osobní trest, vražení na hrazení).
     
    19:29
    Hraje se tak čtyři na čtyři. Toho se Finsko ještě snaží využít a tlačí se do útoku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 10:22.
     
    První třetina je za námi a zatím jsme mohli vidět jen jednu branku. Dalo ji Švédsko, které tak vede 1:0. Finsko také nehrálo úplně špatně, také si vytvořilo nějaké šance. Reideborn je stále neprůstřelný a drží tak těsné vedení pro svůj tým.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:19
    Finsko začíná lépe a jako první útočí. Střela je sražená nad branku Reideborna a bude se tak vhazovat před švédským gólmanem.
     
    20:29
    Vyloučení v týmu Švédsko (Marcus Davidsson – 2 min., sekání).
     
    21:03
    Finsko hraje přesilovku čtyři na tři a poté na chvíli dostane dvojnásobnou přesilovku. Zatím jen kombinuje v útoku a hledá si střeleckou pozici.
     
    21:55
    Hráči v modrém stále kombinují v útoku, zatím nevystřelili. Jako bych to zakřikl, protože v tu chvíli příšla rána od modré, kterou kryje Reideborn.
     
    22:26
    Švédsko už dostalo kotouč ze své třetiny, což znamená, že oslabení zvládne. Finsko se i přesto poté dostalo do útoku a tak musí být Reideborn pozorný.
     
    23:00
    Finsko se opravdu hodně tlačí za vyrovnáním, většinu času se totiž hraje v útočném pásmu finů. Reideborn chytá skvěle a zatím neinkasuje.
     
    23:36
    Švédský protiútok končí ofsajdem a hra je tak přerušena. Vhazovat se bude ve střední třetině.
     
    24:10
    Finsko se po dlouhé době musí bránit. Fini to zvládli velmi dobře a mohou zahájit protiútok. Ten také nepřinese gól.
     
    24:48
    Švédi se usadili v útočném pásmu a snaží se najít druhou branku utkání.
     
    25:05
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédi využívá další šanci a vedou o dvě branky! Norman našel před brankou volného EMILA LARSSONA, který si položil Tirronena a poté ho bekhendem přehodil. Asistence: John Norman a Philip Holm.
    25:05 Emil LARSSON - 0:2
     
    26:22
    Turunen vystihl kotouč ve středním pásmu, ale po odrazu jsou u kotouče znovu Švédové.
     
    27:31
    Finové rozjeli akci od své branky, Hakanpaa se obtočil za brankou, přihrál na spoluhráče, který donutil Reideborna k zákroku.
     
    29:03
    Souboj v rohu hřiště za brankou Švédska dopadl lépe pro borce v žlutých dresech, kteří se jednoduše dostali do útočné třetiny.
     
    30:04
    Tirronen měl spoustu práce, po průniku hostujícího hráče až přímo před brankoviště.
     
    30:31
    Další útok Švédů zastavuje ofsajd.
     
    31:02
    Luostarinen se dostal do útočné třetiny po pravé straně hřiště, zkusil puk nahodit před branku, kde však byl pouze hráč ve žlutém.
     
    32:14
    Boqvist vystřelil mezi betony Tirronena, ten však šel rychle s betony na led a střelu vyrazil.
     
    33:13
    Ikonen zpoza brány poslal puk do klubka hráčů a málem se ke střele z bezprostřední blízkosti dostal Lajunen, ale měl zablokovanou hokejku a následně i upadl.
     
    34:16
    Po dalším pokusu se bude vhazovat po pravici Reideborna.
     
    34:43
    Pohlednou kombinaci v útočném pásmu zakončil střelou Lindbohm, který si sjel od modré čáry blíž k bráně. Střela šla do pravého horního rohu. Reideborn vytěsnil střelu svým ramenem.
     
    35:18
    Finové na chvíli ztratili útočné pásmo, ale Ikonen kotouč rychle vrátil do třetiny a švédský brankář si připisuje další zákrok. Finové jsou mnohem aktivnější a nepouští svého soupeře k puku.
     
    36:33
    Sallinen se obtočil kolkem brány, ale puk za záda Švéda nezasunul.
     
    36:38
    Vyloučení v týmu Švédsko (Joel Persson – 2 min., podrážení).
     
    36:45
    Švédové se ihned po vhazování osvobozují, když posunuli puk do středního pásma.
     
    37:04
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové využívají přesilovou hru a zúročili tak tlak z posledních minut. Leskinen posunul puk na modrou čáru, kde stál OULA PALVE, který nádhernou střelou trefil pravý horní roh brány, puk se otřel o horní tyč a zapadl za brankovou čáru. Asistence: Otto Leskinen.
    37:04 Oula PALVE - 1:2
     
    39:10
    Wedin si vzal puk a po levé straně se prosmýkl do třetiny, ale byl tam sám, takže o kotouč rychle přišel.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina přinesla branku na každé. Nejdříve se prosadil za Švédsko Larsson. Pak už hra patřila Finům, kteří byli aktivní v útočné třetině a tvořili si jednu šanci za druhou. Z tlaku vznikl faul Perssona, který potrestal v třicáté osmé minutě Palve. Třetí třetina začne v 11:11.
     
    Oba týmy se vrací na ledovou plochu, třetí třetina bude za pár chvil zahájena.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:03
    Švédové byli při vhazování úspěšnější, ale ještě ve středním pásmu ztratili puk a do útoku jdou Finové.
     
    41:08
    Loov nedostal puk ze třetiny, ale dostal se k němu Kellman, který puk vyvezl a nahodil jej do útočného pásma. Zde byl nejrychlejší hráč v modrém.
     
    42:25
    Persson převzal puk ve středním pásmu, poslal jej a modrou, kde však cesta švédského útoku končí.
     
    43:37
    Friman vyslal puk na branku tak, aby ještě šel tečovat, ale prolétl přes těla stojící před brankou až na Reideborna, který neměl dobrý výhled a kotouč vyrazil na poslední chvíli.
     
    44:23
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové vyrovnávají stav utkání v prvních pěti minutách třetí třetiny, Puustinen vyslal puk na branku z mezikruží, střelu ještě dokázal tečovat ANTTI KALAPUDAS, který tak překonal švédského brankáře. Asistence: Juuso Puustinen.
    44:23 Antti KALAPUDAS - 2:2
     
    46:55
    Lukka dostal puk na útočné modré čáře, dovolil si kličku a nabruslil si až na pravou tyčku švédské brány, vystřelil do horních pater, ale byl příliš blízko, takže Reideborn dokázal zakročit.
     
    48:30
    Švédové se dostali do útočného pásma, Boqvist dlouho míchal s pukem u modré čáry, nakonec puk předal na spoluhráče, kterému se nepovedlo dostat puk před branku.
     
    49:45
    Hakulinen napřáhl od modré čáry, Reideborn nic neviděl, ale puk ho naštěstí trefil.
     
    50:50
    Daviddson vypálil z vrcholu levého kruhu a trefil spoluhráče, jenž clonil brankáři.
     
    52:00
    Sallinen po rychlém přechodu Finska do útočného pásma vystřelil z levé strany hřiště, ale vůbec netrefil branku.
     
    53:14
    Na dnešní první utkání sobotního programu si našlo cestu 8873 diváků.
     
    53:25
    Hakanpaa zavezl kotouč do útočného pásma, ale celá jeho pětka již byla na ledě dlouho, takže odešla střídat a puk převzali Švédové.
     
    54:04
    Jurgens donutil střelou od modré Reideborna zákroku betonem.
     
    55:10
    Bengtsson po kratší kombinaci vystřelil od modré čáry. Tirronen nemusel zasahovat.
     
    55:38
    Vyloučení v týmu Švédsko (Emil Larsson – 2 min., vysoká hůl).
     
    55:55
    Švédové začínají oslabení aktivně v útočném pásmu. Finsku se nedaří dostat na kotouč.
     
    56:32
    Lilja využil zaváhání finského obránce, získal puk a natlačil se do brankoviště, jenže zasunout puk do branky nedokázal.
     
    57:30
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové využívají druhou přesilovou hru. JANI LAJUNEN dostal puk mezi dva obránce, dostal se přes ně a následně zakončil přesnou střelu nad lapačku švédského brankáře. Asistence: Juuso Hietanen, Toni Rajala.
    57:30 Jani LAJUNEN - 3:2
     
    57:50
    Vyloučení v týmu Švédsko (Linus Johansson – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Finsko (Jani Lajunen – 2 min., hrubost).
     
    57:50
    Oddechový čas pro Švédsko.
     
    58:30
    Švédové to zkouší v šesti!
     
    59:10
    Finové mohli rozhodnout, ale nepovedlo se jim trefit prázdnou branku. Na druhé straně předvedli Švédové mohutný tlak, ale Tirronen drží Finsko.
     
    Konec zápasu.
     
    Anti Kalapudas je vyhlášen nejlepším hráčem za Finsko, za Švédsko Linus Johansson.
     
    Ve třetí třetině jsme viděli obrat finského týmu. Nejdříve v 45. minutě vyrovnal stav utkání Kalapudas a obrat dokonal dvě a půl minuty před koncem Lajunen. Švédsko si vytvořilo několik dobrých šancí, ale všechny dokázal pochytat finský brankář. Finové si tak připisují tři body do tabulky.
     
    To je pro toto utkání vše. Děkuji za pozornost a u dalších textových přenosů na počtenou. (11:52:12)
    Marken.cz

    Matouš Vojáček

    Lukáš Mihal

    Branky a nahrávky: 38. Palve (Leskinen), 45. Kalapudas (Puustinen), 58. J. Lajunen (Hietanen, Rajala) – 5. Lindqvist (Kellman, J. Boqvist), 26. Larsson (Norman, Holm)


    Finsko: Tirronen (Ortio) – Hakanpää, Leskinen, Hietanen, Jürgens, Virtanen, Lindbohm, Lukka, Friman – J. Peltola, Palve, Hakulinen – Puustinen, Kalapudas, Rajala – Turunen, Luostarinen, Partanen – Sallinen, J. Lajunen, H. Ikonen – Ojamäki.
    Švédsko: Reideborn (L. Johansson) – Persson, Dahlbeck, Bengtsson, Lööv, Pettersson, Holm – Davidsson, Davidsson, Brome – Brodin, L. Johansson, Lilja – Lindqvist, Kellman, J. Boqvist – Larsson, Norman, Wedin.

    Rozhodčí: Oskirko, Romasko

    Diváci: 8873
    thejrc.org