Švýcarsko – Rusko 4:7 (kon.) | Kazachstán – Slovensko 2:11 (kon.) | Dánsko – Česko 0:4 (kon.)
konec
Dánsko
0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Česko
Pondělí 31.12.2018, 22:07 • Rogers Arena, Vancouver, Kanada (kapacita: 18 910 míst) • Mistrovství světa do 20 let • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Základní skupinu uzavírají Češi první tříbodovou výhrou na letošním juniorském šampionátu. Národní tým pod vedením lodivoda Václava Varadi zvládl třetí třetinu po taktické stránce na výbornou a přidal ještě čtvrtou branku, která zpečetila vítězství nad bojovným Dánskem. Čeští mladíci se tak rázem posunují na třetí pozici ve skupině A, jež jim ve čtvrtfinále přihraje druhý celek skupiny B, která se hraje ve Victorii. Podle většiny předpokladů by mělo jít o jednoho z dvojice Finsko – USA (za předpokladu, že Švédové neprohrají s Kazachstánem). Duely druhé souběžně hrané skupiny budou ovšem odehrány až v průběhu české noci, ráno by již podle všeho mělo být jasno. Již teď je jisté, že play-off odehraje česká dvacítka právě v hlavním městě provincie Britská Kolumbie, nikoliv ve Vancouveru. Dány na druhé straně čeká boj o udržení s Kazachstánci. Ode mě je to z Rogers Areny pro dnešek vše, přeji do střední Evropy krásné první minuty roku 2019 a klidnou noc. (00:36:58)
     
    Nejlepší hráči utkání: Jonas Röndbjerg (Dánsko) – Martin Kaut (Česko)
     
    Střely na branku celkem: Dánsko – Česko 19:34
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Dánsko – Česko 6:7
     
    Konec zápasu.
     
    59:37
    Lauko pronikal přes mezírku mezi dánskými beky přímo na dánskou klec, jenomže před samotnou střeleckou fázi své akce mu puk vysekl Victor Andersen (DEN), jenž také vyfasoval trest za sekání.
     
    58:58
    Po Kautově přihození se dostal k palbě Jeník, Mads Søgaard si ovšem připisuje další jistý zákrok. Hra je v této chvíli přerušena.
     
    58:42
    Daniel Baasstrup to ještě vyzkoušel od modré čáry, rána ale letěla těsně vedle branky. Dostál tak nemusel ani zasahovat.
    57:46 Filip KRÁL - 0:4
     
    57:46
    Česko právě vstřelilo branku!
    Národní tým si zřejmě již jistojistě pojišťuje čtvrtfinále! Po krásném obloučku z obranného pásma se totiž v této chvíli do opuštěné dánské branky trefil obránce FILIP KRÁL. Dánové nyní už prohrávají o propastně čtyři branky, do konce základní hrací doby zbývá něco málo přes dvě minuty. Asistence: Daniel Bukač, Jan Kern.
     
    57:05
    České vyhození končí asi dva metry vedle dánské klece!
     
    56:42
    Nečas opuštěnou dánskou branku těsně minul, v Rogers Areně to jen zahučelo!
     
    56:07
    Dánové zkouší power-play!
     
    56:05
    Jakub Galvas (CZE) nyní neobstál v souboji s Röndbjergem, když mu nechal hokejku pod bruslemi. Za podražení tak logicky vyfasoval dvouminutový trest.
     
    55:50
    Victor Cubars se dostal na pravé straně ke kombinaci, jenže v rozhodující moment podklouzl. Puk tak sice směřoval k Wittendorfovi, ten už ale nezakončoval.
     
    54:39
    Česká eskadra se dostala pod tlak napadajících hráčů, zatím to národnímu týmu v zadních řadách nyní neklape. Nicméně zásluhou Kauta už puk míří přímo do útočného pásma. Český výběr soupeře začíná presovat.
     
    Dnešní utkání sleduje 10204 diváků.
     
    53:38
    Cubars ujížděl do dalšího brejku, jenomže české obraně se podařilo tohoto nenápadného dánského štírka velmi brzy zastavit. Puk končí za českou brankou, Varaďův výběr střídá.
     
    52:27
    Zadina se dostal ke střelbě z pravé strany útočné třetiny, jenže jeho skákavá žabka už dánskému brankáři příliš neplechy nenatropila. Puk doskákal i přes bránícího a dorážejícího hráče přímo do lapačky.
     
    51:43
    Na řadě je další komerční přestávka, oba celky mají čas na oddech po dlouhé, velmi dynamické a rychlé hokejové části zápasu.
     
    51:23
    Jeník se vrací zpět na led. Češi sice měli pořádně nahnáno, když je Dánové zasypávali pořádnou sprškou střel, avšak taktéž si připsali obrovskou tutovku. Jak již bylo ale zmíněno, české trio v brejku smůlu Dánů netrestalo.
     
    50:25
    Dánové českou čtveřici vydatně zasypávali střelbou, jenomže Malte Setkov poté zlomil hokejku. Čechům však ani přečíslení tří proti jednomu, udatnému Phillipu Schulzovi nestačilo ke vsítění branky. Galvasovi se rána vůbec nepovedla.
     
    49:23
    Jan Jeník (CZE) nyní viditelně podrazil unikajícího Jakoba Wittendorfa, jenž se snažil střílet z rychlé brejkové situace. Po odpískání se ještě do sebe pustili Daniel Baasstrup a právě Jeník, ale nepůjde o nic vážného.
     
    48:14
    Zadina nesobecky v brejku přihrával ještě na Kauta, ale Jonas Röndbjerg jim na poslední chvíli zabránil ve skórování. Puk skončil sklepnutý za brankou, český útok se drží za hlavu.
     
    47:25
    Po českém ofsajdu se nyní na malou chvíli přerušuje, neboť na řadě je další komerční pauza. Češi se nyní postupně z ofenzivní zóny vytrácejí, spíše se do tlaku dostává dánská eskadra, jež ještě viditelně touží po zdramatizování.
     
    46:37
    Lucas Andersen se opřel do kotouče a vyslal na Dostála hezký padáček, po něm se ještě k šanci dostal i Bach, avšak český brankář znovu obstál. Ani jedna rána přes něj neprošla, česká obrany nyní hoří.
     
    45:07
    Dánové měli další obří tutovku! Tentokrát se české lajně ale povedlo odrazit obě rány seveřanů mimo tři tyče, Dostál pracuje v brankovišti taktéž zatím na výbornou.
     
    44:10
    Victor Cubars trefuje tyč! Jeho rána z pravé strany se podle všeho otřela o spojnici, Dostál se po této bombě jen ohlédl. Puk skončil na zadním plexiskle.
     
    43:21
    Martin Nečas se dostal na pravé straně k parádní střelecké pozici na pravé straně, Mads Søgaard si připsal další důležitý zákrok, puk skončil v jeho lapačce.
     
    42:19
    Do Čech přejeme šťastný nový rok! Češi jej oslavili ubráněným dánským kontrem.
     
    41:24
    Machala se dostal do obrovské šance! Jeho únik málem zakončil parádním blafákem, jenomže těsně před Madsem Søgaardem se mu nepovedlo puk vydriblovat do sítě. Velké štěstí pro Dány!
     
    41:04
    Čechy čeká další oslabení. Matěj Pekař (CZE) se ještě těsně před zakončením Madsena stačil s hokejkou pod jeho brusle. Za podražení tak míří na trestnou lavici.
     
    40:41
    Celá Rogers Arena tleská, Michael Gaspar míří na nosítkách mimo kluziště a zřejmě přímo do nemocnice. Zraněný bek ještě stačil dát divákům prst nahoru, potlesk se zintenzivňuje.
     
    40:41
    I nadále pokračuje ošetřování Gaspara, který už je nakládán na přivezená nosítka. Jeho stav nevypadá zrovna nadějně. Jonas Röndbjerg jej podle opakovaných záběrů narazil přímo na tyčku, český bek tak dostal asi pořádnou ránu do boku. Zjevně má problémy i s pohyblivostí. Je sice při vědomí, ale viditelně velmi otřesen.
     
    40:41
    Na hrací ploše zůstal ležet za českou klecí Gaspar, který byl natlačen zezadu do zadní sítě, což způsobilo i posunutí Dostálovy branky. Zřejmě půjde o problémy se žebrem, na led míří nosítka. Nepříjemná situace pro českou obranu.
     
    40:19
    Galvas se dostal ke střelbě od modré čáry, nicméně pro dánského brankáře nebyl tento pokus nijak náročným oříškem. Puk skončil vyražen mimo prostor brankoviště, po ofsajdu se navíc hra posléze přerušuje.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Druhá třetina ukázala, že dánský výběr je už pod psychickou dekou. Ve většině herních činnostech se nedokázal svému soupeři vyrovnat, Češi se navíc nijak nestresovali a výsledek opticky neměli zájem vůbec prokoučovat. Navíc zásluhou Martina Kauta zvýšili své vedení už na rozdíl tří branek, třetí třetina tak bude spíše o tom, zda se duel už nezdramatizuje a čeští mladíci si udrží jistotu postupu do čtvrtfinále. Pokračujeme přibližně v 23:47 středoevropského času.
     
    Přestávka je určitě vhodná pro čtenáře ze střední Evropy k připravení šampaňského, magická půlnoc se blíží. V Rogers Areně se v té době zrovna bude hrát přibližně 45. minuta duelu.
     
    Střely na branku ve 2. třetině: Dánsko – Česko 6:13
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:19
    Martin Nečas měl šanci po zajímavé kombinaci pálit z levé strany, ale mířil těsně vedle. Na druhé straně pak musel zasahovat i Dostál, dánský brejk měl velmi nebezpečné vzezření.
     
    38:25
    David Kvasnička pálil z levé strany pořádně tvrdě, Mads Søgaard ale se štěstím zasahuje! Po Hrabíkově návratu navíc pokračuje česká přesilovka.
     
    38:12
    Jonathan Brinkman (DEN ) se nyní musí poroučet na trestnou lavici, za podražení českého hráče při rozehrávce si vysloužil menší trest.
     
    37:50
    Jakob Wittendorf nebyl daleko snížení! Dostál ale proti němu vytahuje spektakulární zákrok lapačkou. Dánského bombera si nyní vychutnal na maximální možnou míru při ráně z pravého křídla.
     
    36:40
    Machala se dostal na led, čímž začala klasická dánská přesilovka s jedním absentujícím mužem na české straně. Forvard Čechů měl hned první velkou tutovku po odjezdu z boxu, jeho otočka ale nakonec nedošla k závěru. Mads Søgaard byl připraven.
     
    36:24
    Čechy čeká něco málo přes čtvrt minutu ve třech, Kryštof Hrabík (CZE) obdržel menší trest za držení, když si soupeře zastavil příliš okatě u mantinelu.
     
    36:10
    Mikyska zvládl návrat do zadních řad na výbornou, v této chvíli zřejmě zachránil Čechy od inkasování. Green byl velmi dobře rozjetý.
     
    34:40
    Češi půjdou znovu do oslabení, Ondřej Machala (CZE) byl při bránění Schultze až příliš důrazný. Za náraz s dánským hráčem na plexisklo obdržel dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    34:15
    Před dánským brankovištěm se střetlo pár českých útočících hráčů s dánskými buldoky-obránci, nicméně není z toho nic vážného. Mads Søgaard má kotouč v lapačce, potyčky byla zastaveny sudími.
     
    33:31
    Jonas Röndbjerg nebyl daleko od snížení dánského manka! Dánský plejer se vehnal do českého obranného pásma a nikým nehlídán se dostal až tváří tvář Dostálovi. Český brankář znovu zasahuje, dorážka Wittendorfa už nebyla přesná.
     
    32:27
    Kvasnička se dostal přesně na ose kluziště k dalekonosné palbě, avšak jeho perimetr byl dost ztížený. Před dánskou klecí se pohybovalo velmi mnoho překážek, puk ovšem proskákal až k dánskému brankáři. ten si připisuje další kvalitní zákrok.
     
    31:18
    Jan Jeník se prodral po levém křídle, odkud se mu povedlo i z bekhendové pozice vystřelit vstříc dánské kleci. Jeho oblouček ale nebyl pro Madse Søgaarda problém, puk ukrývá znovu pod výstrojí.
     
    30:57
    Zadina pálí z mezikruží, nicméně po jeho kličce byl Mads Søgaard připraven. Dánský brankář puk udržel i s velkou námahou nakonec v lapačce, vhazovat se tak bude právě před jeho brankovištěm.
     
    30:36
    Dalimil Mikyska zabránil na poslední chvíli v úniku Wittendorfovi, jenž se hnal naprosto sám na bránu. Českému bekovi se ho podařilo zbrzdit a zahnat s pukem o rohu, Václav Varaďa si může pořádně oddechnout.
     
    29:30
    Češi pokračují i po vstřelené brance v rychlém tlaku na soupeřovu branku. Nicméně nyní se už Dánové z jejich sevření vymanili, dánská elitní formace může zahájit postupný útok na Dostálovu branku.
    28:03 Martin KAUT - 0:3
     
    28:03
    Česko právě vstřelilo branku!
    I další přesilovka je v českém podání využita! Fantastická souhra české trojice přenesla hru na Kondelíka za brankou, který však nelenil a okamžitě nahrál na MARTINA KAUTA, jenž stál přesně na ose hřiště. Pro Madse Søgaarda naprosto nechytatelné, expardubický útočník si mohl prakticky vybrat stranu. Asistence: Jáchym Kondelík, Martin Nečas.
     
    27:45
    Českou eskadru čeká další přesilovka, za nedovolené bránění je tentokrát vyloučen Magnus Koch (DEN).
     
    27:24
    Pekař je zpět na ledě, Dánové ji ani tentokrát nezužitkovali. Zejména Schultz se musí držet za hlavu, jeho tutovka byla stoprocentní.
     
    26:50
    Dostál pracuje zatím velmi dobře, když tentokrát pomohl rychlým vyhozením puku do středního pásma k uklidnění české čtveřice. Kmenový hráč Komety Brno zatím září i ve třetím zápase na turnaji.
     
    26:31
    Dostál předvádí zákrok z říše snů! Jeho parádní přemet a rozštěp v jednom zabránil Phillipu Schultzovi v zakončení po přesné nahrávce Jonase Röndbjerga. Češi si mohou pořádně oddechnout.
     
    25:24
    Čechy čeká další oslabení, za podražení v útočném pásmu si půjde odsedět menší trest Matěj Pekař (CZE).
     
    25:19
    Jáchym Kondelík se pořádně opřel do puku na modré čáře, což muselo Ellerův výběr pořádně vylekat. Bomba z první letěla těsně vedle branky Madse Søgaarda.
     
    24:36
    Michael Gaspar a jeho bomba z pravé strany uzavřela půlminutku českého výběru, kterou se dánská obrana pořádně zapotila. Předtím i rána Kauta nebo nebo mířená nahrávka Kerna byly nebezpečné, Dánové al drží.
     
    23:44
    David Kvasnička ozkoušel s přispěním teče svého spoluhráče Madse Søgaarda, avšak dánský brankář byl na lehkou nadýchanou střelu připraven. puk končí vyražen vyrážečkou mimo tři tyče.
     
    22:48
    Malte Setkov a Victor Cubars předvedli před českou brankou pořádný kolotoč. Prvně jmenovaný vypálil těsně vedle Dostálovy branky, druhý zmíněný pak jen těsně vedle dorážel. Varaďův výběr je stále pod velkým tlakem.
     
    21:23
    Andreas Grundtvig zastavil první český brejk, když využil i podklouznutí Karla Pláška. Následný kontr vedený zejména právě Gruntvigem s Röndbergem ale ničeho nedosáhl. Pouze tlaku na českou branku.
     
    20:28
    Češi se momentálně vůbec nikam netlačí, jejich postup se zastavuje převážně ve středním pásmu. Nicméně Dánové jsou zarputilí, rozhodně nenechávají rozehrávku soupeře netknutou.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    V první třetině to na startu s českým týmem nevypadalo vůbec růžově. Na svěřencích kouče Václava Varadi byla vidět jen od pohledu velká nevozita svazující jim ruce v útočných akcích. Nebojácní Dánové pronikali s ladností do útočného pásma a nebyli daleko úvodní trefy. Zradila je však efektivita, která je jejich hlavní překážkou v dosavadním turnaji. Národní tým se tak mohl dostat k uklidňujícím trefám, které zařídil Jakub Lauko a Martin Nečas. Do druhé třetiny tak vstoupí Češi s uklidňujícím náskokem, pokračujeme přibližně ve 22:57 středoevropského času.
     
    Střely na branku v 1. třetině: Dánsko – Česko 7:14
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:34
    Radim Šalda velmi zajímavě vystřelil do clony před Madsem Søgaardem, nicméně Kryštof Hrabík ještě stačil jeho žabku lehce ztečovat. Dánský brankář ale nemusel zasahovat, kotouč se k němu nakonec nedostal.
     
    18:28
    Lauko se vrací zpět na hrací plochu. Češi měli v oslabení obrovskou porci štěstí, u Dostála to pořádně hořelo. Dánové nebyli daleko od kontaktní trefy.
     
    17:44
    Kautovi se sice dlouho dařilo napadat dánskou rozehrávku, nyní už se však před Dostálovou bránou tvoří přesilovkový deštník. Český brankář je pod velkým tlakem, Jonathan Brinkman pálil třeba těsně vedle tyče.
     
    16:28
    Češi půjdou do čtyř, za zkování si půjde odsedět menší trest Jakub Lauko (CZE).
     
    16:12
    Hra se v těchto minutách už postupně vyrovnává. Češi spíše zařazují udržovací režim, v rychlosti se jim Dánové postupem času vyrovnávají. Seveřané ale zatím nemají dostatek šancí na vytvoření šancí.
     
    15:48
    Dánové zlepšili svou defenzivní činnost v předbrankovém prostoru, kam prakticky nikoho nepouštějí. Kryštof Hrabík tak v této chvíli pálil jen do vyjetého Daniela Baasstrupa, který schytal bombu do plecí.
     
    14:39
    Koch je zpět na ledě, česká eskadra tuto početní výhodu prohospodařila. Spíše se v těchto minutách hodně prala s rozehrávkou a celkově i kombinací.
     
    13:46
    Českým hráčům se zatím příliš nedaří nabourat dánskou hradbu před vlastní bránou. Seveřanům se prozatím daří na výbrnou blokovat jednu střelu za druhou.
     
    12:39
    Čechům se nyní naskýtá další přesilová hra, za podražení míří na trestnou lavici Magnus Koch (DEN).
    11:59 Martin NEČAS - 0:2
     
    11:59
    Česko právě vstřelilo branku!
    Dvoubrankový náskok je na světě! Čechům se povedlo využít přesilovku, když se po rychlém překročení modré čáry v podání Zadiny také podařilo bleskově přenést hru na pravé křídlo. Diagonálu přes celou šířku pásma využil český kapitán MARTIN NEČAS na maximum možného. Jeho bombu neměl Mads Søgaard šanci chytit. Asistence: Filip Zadina, David Kvasnička.
     
    11:46
    Mads Søgaard si připisuje exkluzivní zákrok! Zadinovu ránu ukryl do lapačky tarzaním skokem, celá Rogers Arena tleská.
     
    11:38
    Češi se dostanou k první přesilovce. Machalovi v palbě lehce zabránil phillip Schultz, jemuž se povedlo českého beka zaháčkovat. Sudí jej tak logicky posílají s menším trestem za z hákování na trestnou lavici.
     
    11:15
    Jáchym Kondelík se snažil nalézt Lauka, který se taktéž dostal k velmi zajímavé palbě. Mads Søgaard nicméně i tentokrát zasahuje, Dánové jsou i nadále pod tlakem.
     
    10:30
    Češi dlouho bušili do unavených dánských obránců, až se dostal na modré čáře k bombě Michael Gaspar. Mads Søgaard ale zasáhl ramenem, české dorážky pak byly neúspěšné.
     
    09:01
    Jonas Röndbjerg se zjevil na opačné straně hřiště a asi pořádně vylekal Dostála v brance. Český brankář si nicméně připisuje kvalitní zákrok, kterým zachraňuje pro tentokrát hubený náskok.
    08:10 Jakub LAUKO - 0:1
     
    08:10
    Česko právě vstřelilo branku!
    Česká nervozita je ta tam! Hrabíkovi se povedlo na levém křídle dostatečně pečlivě udržet kotouč na holi a chytrou zadovkou našel na ose hřiště JAKUBA LAUKA, který parádním golfákem prostřelil bezmocného Madse Søgaarda. Česká radost tak může nyní naplno propuknout. Asistence: Kryštof Hrabík.
     
    07:17
    Victor Cubars se pokoušel projít rychle se formující českou obrannou formací, nicméně jeho nahrávka a snaha o narušení tohoto bloku byla marná. Kotouč nenašel nikoho ze seveřanů čímž trefuje jen zadní mantinel.
     
    06:53
    Matěj Pekař se snažil navézt kotouč do brankoviště, ale Magnus Koch byl na tuto variantu připraven. Dánský obránce startuje protiútok vlastního týmu.
     
    06:27
    Kern se probojoval do první větší české šance. Po dorážce před Madsem Søgaardem si sice počínal důrazně, na manipulaci s pukem mu ale nezbývalo moc místa a hlavně času. Dánský brankář, který má třetí nejlepší úspěšnost zákroků v zámořské WHL, si připisuje jistý zákrok betonem a lapačkou.
     
    05:44
    Victor Cubars si bez potíží prošel po levém křídle do českého pásma, když se českému bekovi nepovedlo udržet puk na holi po zpracování odražené přihrávky. Česká obrana se ale stačila vrátit.
     
    04:35
    Mikyskova formace se dlouho pokoušela obléhat dánskou klec, jenomže se zatím nedokáže dostat do lepší střelecké pozice. Dánové zatím v obraně prakticky nechybují, což dělá Varaďovým hochům velké potíže.
     
    03:32
    Jonas Röndbjerg si naprosto bez potíží prokráčel českou defenzívou a vypálil z kruhů pořádnou dělovku. Dostál znovu připraven, český brankář pro jistotu přerušuje hru. Český tým je zatím dost rozhozený.
     
    02:59
    A další dánská šance! Jonas Röndbjerg zvládl vybojovat kotouč před očima nepozorného českého obránce a ještě nahrál na úplně volného Brinkmana. Dánský forvard ale vypálil jen do Dostála, česká sestava přežila i tento nápor.
     
    02:33
    Galvas udělal pořádnou minelu na hranici vlastního obranného pásma, když mu ujel kotouč. Olomoucký talent si ale může naštěstí oddechnout, Victor Cubars si připsal při přechodu modré čáry ofsajd, brejk tak byl zastaven.
     
    02:09
    Čechům se prozatím příliš v ofenzívě příliš nedaří. Tentokrát se po ofsajdu na modré čáře hra zastavuje, vhazovat se bude znovu ve středním pásmu. Oba celky střídají.
     
    01:25
    Lucas Andersen a Andreas Grundtvig způsobili pořádně velké starosti české obraně. Po minele v rozehrávce se druhý jmenovaný dostal k první tutovce, Dostál však jeho nájezd vychytal. Štěstí pro českou sestavu!
     
    00:19
    Jako první se do kombinace dostávají Dánové, nicméně práci Kerna a Kvasničky se hra znovu otáčí. první český útok ovšem končí neúspěchem, dánská obrana jej stačila pokrýt a po tečovaném vyhození puku na tribuny následuje vhazování ve středním pásmu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Aktéři tohoto duelu právě vstupují na hrací plochu, startujeme za pár okamžiků.
     
    Podobně jako ostatní zámořské zápasy, i na tomto šampionátu v Britské Kolumbii je zvykem začínat chvíli po oficiálním startu. Úvodní buly tak lze očekávat okolo 22:07 středoevropského času.
     
    Oba celky v této chvíli končí své rozbruslení a postupně se vrací do kabin. Klíčový duel pro české hokejisty startuje za necelých dvacet minut. .
     
    Úvodní sestavy:

    Dánsko: Søgaard (Rørth) – Setkov, Koch, Baasstrup (A), Urup Mogensen, V. Andersen, Mortensen, Schulze – Brinkman, Röndbjerg (C), Schultz – Grundtvig (A), Madsen, L. Andersen – Marcussen, Green, Wittendorf – Cubars, Kjær, Bach – Gath.

    Česko: Dostál (Škarek) – Kvasnička, J. Galvas (A), D. Mikyska, Gaspar, Bukač, F. Král, Šalda – M. Kaut (A), Kern, Zadina – Pekař, Nečas (C), Plášek ml. – Pour, Kondelík, Hrabík – Jeník, Hladonik, Machala – Lauko.

    Rozhodčí: Ingram (CAN), Stano (SVK) – Chaput (CAN), Oliver (USA).
     
    Hlavními rozhodčími tohoto utkání jsou Kanaďan Jeff Ingram a Slovák Peter Stano. Jako čároví jsou pak delegováni Kanaďan Maxime Chaput a Američan Brian Oliver.
     
    V české brance dnes odstartuje Lukáš Dostál, většina útočných formací je zároveň přebudována. Martin Nečas se kupříkladu přesunuje do druhé lajny.
     
    Co se stane, když....?

    ČEŠI UZMOU TŘI BODY: Na národní tým bude čekat ve čtvrtfinále celek, který skončí ve skupině B na druhém místě. Rozhodne se tak mezi USA, Finskem a Švédskem.

    ČEŠI ZÍSKAJÍ DVA BODY: Na národní tým bude čekat ve čtvrtfinále celek, který skončí ve skupině B na druhém místě. Rozhodne se tak mezi USA, Finskem a Švédskem.

    ČESKO ZÍSKÁ JEN BOD: Na národní tým bude čekat ve čtvrtfinále celek, který skončí ve skupině B na prvním místě. Rozhodne se tak mezi USA, Finskem a Švédskem.

    ČESKO NEZÍSKÁ ANI JEDEN BOD: Českou republiku by čekal boj o udržení v elitní divizi šampionátu do 20 let. Od vzniku samostatného státu musel národní tým bojovat o záchranu jen třikrát, v letech 1999, 2010 a 2011. Tehdy se však hrála ještě baráž se čtyřmi účastníky. Tentokrát by šlo o přímý souboj s Kazachstánem, na dva vítězné zápasy. Česku v případě vyřazení hrozilo odebrání pořadatelství šampionátu kategorie U20 v roce 2020 nebo turnaj bez českých zástupců na českém území. Direktivy IIHF v tomto případě nejsou přesné, prozatím tak jde v tomto případě jen o spekulace.
     
    Konečné nominace obou týmů

    DÁNSKO
    Brankáři: William Rorth (Rödovre Kodaň/Dánsko), Mats Sogaard (Medicina Hat/WHL), Albert Adamsen (Herning/Dánsko)

    Obránci: Magnus Koch (Herlev/Dánsko), Malte Setkov (Malmö/Švédsko), Lasse Mortensen (Rödovre Kodaň/Dánsko), Lasse Laderbon Carlsen (Hvidovre/Dánsko), Victor Andersen (Herning/Dánsko), Jeppe Mogensen (Sioux Falls/USHL), Daniel Baastrup Andersen (Linköping/Švédsko), Oscar Winther Schulze (Rungsted/Dánsko)

    Útočníci: Jonathan Brinkman Andersen, Emil Marcussen (oba Aalborg/Dánsko), Soren Dietz-Larsen (Malmö/Švédsko), Oliver Kjaer, Andreas Grundtvik (oba Esbjerg/Dánsko), Oliver Mahler Reuter, Christoffer Thrane Gath (oba Herlev/Dánsko), Jonas Rondbjerg (Växjö/Švédsko), Lucas Lasse Andersen (Karlskoga/Švédsko), Jakob Wittendorf (Odense/Dánsko), Lukas Bach Nielsen (Zug/NLA), Gustav Green (Rungsted/Dánsko), David Madsen, Victor Cubars (oba Malmö/Švédsko), Philip Schultz (Victoria/WHL)

    ČESKO
    Brankáři: Jakub Škarek (Lahti/Finsko), Jiří Patera (Brandon/WHL), Lukáš Dostál (Kometa Brno/Třebíč).

    Obránci: Jakub Galvas (Olomouc), Filip Král (Spokane/WHL), Radim Šalda (Rimouski/QMJHL), David Kvasnička (Plzeň/Litoměřice), Dalimil Mikyska (Kometa Brno/Třebíč), Matyáš Zelingr (Kladno), Michael Gaspar (Mountfield HK/Litoměřice), Daniel Bukač (Niagara, OHL).

    Útočníci: Martin Nečas (Charlotte/AHL), Filip Zadina (Grand Rapids/AHL), Martin Kaut (Colorado/AHL), Jan Jeník (Liberec), Karel Plášek (Kometa Brno), Jakub Pour (Plzeň/Litoměřice), Petr Čajka (Erie,/OHL), Jan Hladonik (Třinec), Jáchym Kondelík (University Connecticut/NCAA), Jakub Lauko (Rouyn Noranda/QMJHL), Matěj Pekař (Barrie/OHL), Ondřej Machala (Pardubice), Kryštof Hrabík (Tri-City/WHL), Jan Kern (Omaha/USHL)
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    29.12.2016 Dánsko x Česko 3:2 pr. (MS U20 2017)
    22.12.2015 Česko x Dánsko 5:0 (příprava)
    29.12.2014 Česko x Dánsko 4:3 pr. (MS U20 2015)

    PS: Uvedené výsledky dosáhli naprosto rozdílné sestavy, které se od dnešních kompletně liší. Statistika má spíše ukázat, jak jednotlivým celkům vyhovuje hokejový styl určité země.
     
    Dosavadní utkání obou týmů na turnaji

    Dánsko
    Dánsko x Švýcarsko 0:4
    Rusko x Dánsko 4:0
    Kanada x Dánsko 14:0

    Česko
    Kanada x Česko 5:1
    Česko x Rusko 1:2
    Česko x Švýcarsko 2:1 pr.
     
    Česko
    Česká hokejová dvacítka prošla během letní přestávky několika změnami. Nejvýraznější byla přestavba realizačního týmu, v němž nahradil Filipa Pešána třinecký šíbr Václav Varaďa, který k sobě přivedl jako asistenty Patrika Eliáše a Aleše Krátošku. Právě oni měli změnit dlouhé, už čtrnáctileté čekání na jakoukoliv medaili z mistrovství této kategorie. Úkol je to značně složitý, vždyť i poslední titul juniorů je značně vousatý. Vybojovala jej eskadra okolo kouče Jaroslava Holíka ve stínu zlatého hattricku v roce 2001.

    Celý reprezentační cyklus odstartovala letos dvacítky dvěma výhrami nad Švýcarskem v brněnském Sportcentru Lužánky, následně si v srpnu zapsali mladí hokejisté po debaklu s Finskem relativně překvapivou výhru 5:1 nad stejným soupeřem, který je považován za jednoho z favoritů celého letošního mistrovství. Na konci srpna na Turnaji 4 zemí ve švédském Örnsköldsviku se stejné kategorii ale vůbec nedařilo. Varaďův výběr skončil v konkurenci Ruska, Švédska a kádru Suomi poslední, vše bylo podtrženo zejména ofenzivním trápením. Bez zisku jediného bodu. V říjnu už ovšem přišel záblesk výrazného zlepšení, na domácím Turnaji 4 zemí v Hodoníně si mančaft okolo kapitána Jakuba Galvase připsal velecenný skalp Švédů, s Ruskem pak sehrál velmi napínavou partii, kterou nakonec ukončil prohrou 5:6. Po závěrečné prohře s Finy ovšem stejně národní tým skončil až třetí.

    Před samotným šampionátem byla ovšem atmosféra naprosto odlišná. Reprezentačnímu managementu se podařilo získat klíčové opory ze zámořských týmů, které hrají na pomezí prvních týmu NHL a farem v nižší AHL. Podle mnoha expertů nebylo vůbec troufalé tvrdit, že po zlanaření Nečase, Kauta i Zadiny se může aktuální reprezentační sestava stát jednou z nejsilnějších za posledních deset let. Prakticky jedinou velkou hvězdou, jež se nakonec na turnaji neobjevila byl Filip Chytil, který již pravidelně obléká dres New Yorku Rangers. Generálky na samotný šampionát ovšem nedopadly asi úplně dle vysněných představ, česká dvacítka horko těžko udolala Slovensko na nájezdy, v posledním duelu před turnajem pak padla v poměru 2:6 s ambiciózními Američany. I sám lodivod střídačky Václav Varaďa označil výsledek za tvrdou facku, leč možná částečně prospěšnou.

    Prospěšnost se zatím ovšem hledá marně. Češi vstoupili do šampionátu, který pořádá kanadská provincie Britská Kolumbie, nevýrazným výkonem v duelu proti Švýcarům, Hráči ze země helvétského kříže prozatím ovšem ve Vancouveru předvádějí skvostně výkony, když výrazně potrápili Kanadu i Rusko. Výhra v prodloužení tak sice byla v Česku podceňována, nyní se však jeví jako velmi důležitá. Národní výběr totiž následně padl velmi těsně s Ruskem, od Kanady pak dostal tvrdou lekci. K jistotě čtvrtfinále tak nyní potřebuje urvat z duelu s Dánskem minimálně jeden bod. Prubířským kamenem Čechů je i nadále ofenzíva, v efektivnosti střel mají druhou nejhorší produktivitu ze všech účastníků turnaje. Hůře je na tom jen Kazachstán. Očekávané hvězdy navíc povětšinou gólově mlčí.

    Kdo vůbec tvoří pilíř letošních mladých bojovníků se lvem na hrudi? Bezkonkurenčně největší hvězdou je Martin Nečas. Rodák z Nového Města na Moravě, odchovanec žďárských Plamenů a brněnské Komety. Přirozený lídr, hokejista s fantastickou technikou a vrozeným citem pro hru. Letos sice odstartoval v prvním týmu Caroliny, v říjnu jej ale poslal management Hurricanes celkem nečekaně na farmu do San Antonia. Mnohými je zřejmě neprávem odsuzován coby protekční dítě určité skupiny novinářů, nicméně na turnaji podobně jako ostatní čeští hokejisté mnoho nepředvedl. Na kontě má jen jednu asistenci, mnoha fanoušky je kritizován za často zbytečné vylučování. Jeho velký kamarád z lajny Martin Kaut, 16. draftovaný prospekt letošního draftu, si taktéž celý podzim zvyká na americký život. Coby naděje Avalanche válčí v dresu farmářského Colorade Eagles zatím obstojně, pardubický odchovanec se tak rázem taktéž zařadil mezi největší hvězdy kádru. Ani on ale naděje českých fanoušků zatím nenaplňuje. Na podobné úrovní důležitosti měl být i Filip Zadina, šestá letošní volba Detroitu, který bojuje na farmě v Grand Rapids. Komplexní útočník loni nastřílel na šampionátu v Bufallu celkem sedm branek,letos prozatím gólově mlčí. Nelze opomenout ani Jáchyma Kondelíka nebo Jakuba Lauka. Obranu pak má na starost zejména olomoucký bek Jakub Galvas a plzeňský David Kvasnička, se zájmem se čeká i na výkony Daniela Bukače, jenž měl v minulosti častou smůlu na zdravotní lapálie. Trenéři mají na výběr i nesmírně vyrovnanou trojici brankářů. Proti Švýcarům sice předvedl fantastický výkon Lukáš Dostál, hodně se ale očekávalo i od talentovaného Jakuba Škarka (přesně 80% úspěšnost zákroků) nebo Jiřího Patery (90 %). Prozatím ovšem nad všemi vévodí prvně jmenovaný, Dostál má nadstandardní úspěšnost 94,55 %.

    Nejproduktivnějším hráčem národního týmu je momentálně Martin Kaut, který se na středeční výhře nad Švýcarskem podílel jedním gólem a jednou asistencí. Stejný počet kanadských bodů má i bek David Kvasnička, který vstřelil rozhodující trefu u jediné dosavadní české výhry na turnaji a k tomu si připsal ještě jednu asistenci. Sedm dalších hráčů pak má po jednom bodu, ani jeden z Varaďova výběru se zatím nevlezl do elitní třicítky bodování šampionátu.
     
    Dánsko
    Dánský hokej se v posledních letech dostává do čím dál kvalitnější sféry, což je zejména podpořeno i růstem zájmu fanoušků o tento jinak okrajový sport v samotné severské zemi. Nicméně letošní mistrovství světa dospělých ukázalo, že rozšiřování hokeje mimo tradiční země má svůj smysl. Dánská dvacítka pamatuje i doby, kdy ji trénoval legendární český hokejový pionýr Jiří Justra, momentálně však už častěji promlouvá i do nejelitnější divize šampionátu, k níž uhájila příslušnost již popáté v řadě. Pokaždé s ní válčil na nejprestižnější světové akci této kategorie trenér Olaf Eller, jenž v roce 2017 dotáhl Dány k historickému čtvrtfinále. Loni v Buffalu už to ovšem nebylo tak blyštivé, neboť se dánští hokejisté museli zachraňovat v baráži s Bělorusy.

    I letos k tomu podle všech odhadů směřují, neboť do turnaje vstoupili debaklem s Kanadou v poměru 0:14, o den později pak podlehli i Rusům, kterým dovolili celkem čtyři branky. Dánové padli i duelu, v němž podle zámořských expertů měli největší šanci na vítězství. Nad Švýcarskem měli sice slibnou převahu, postupně je však hráči s helvétským křížem na prsou přehrávali a nastříleli jim další čtyři. Seveřané ale mají paradoxně i s hrůzně vypadajícím skóre 0:22 šanci na hladký postup do čtvrtfinále. Pokud nad Čechy zvítězí v základní hrací době, nic jim nebraní v boji o medaile. Do čtvrtfinále by šli ze čtvrté pozice.

    Mezi největší hvězdy týmu patří brankář Mads Søgaard, jenž letos zaujal skauty klubů z NHL svými výkony v Medicina Hat – účastníkovi juniorské WHL. Do nadcházejícího draftu půjde ve velice slibné pozici, v žebříčcích prospektů mu patří páté místo mezi brankáři. Na juniorském šampionátu si nicméně již musel letos protrpět čtrnáctibrankový příděl od Kanady, kouč Eller jej totiž nestřídal. I kvůli tomu má tak úspěšnost pouhých 77,61 %. Jeho kolega William Rorth ji má momentálně jen 71,43%. Kromě nich stojí určitě za zmínku i Jonas Rondbjerg, kterého draftovalo před rokem Las Vegas, momentálně se stále vyhrává ve švédském Vaxjö. Dalším zástupcem Dánů v zámoří je útočník Phillip Schultz hrající WHL, který se v sobotu netajil v rozhovoru pro Hokejka.TV ambicemi na možný úspěch v duelu s Čechy. Fakta znějí jasně, Dány nelze rozhodně podceňovat, do souboje s národním týmem jdou s čistým štítem a rozhovoru se zmíněným hráčem také bez zbytečného respektu.
     
    Hezký pondělní večer, světový šampionát hokejistů do 20 let dnes vyvrcholí posledními duely skupinového boje. Program ve Vancouveru odstartuje duel, který bude mimořádně sledovaný tuzemskými fanoušky. Český národní tým totiž vyzve o postup do čtvrtfinále výběr Dánska. Silvestrovské utkání startuje ve 22:00 středoevropského času!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:00.
    Marken.cz

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 9. Lauko (Hrabík), 12. Nečas (Zadina, Kvasnička), 29. M. Kaut (Kondelík, Nečas), 58. F. Král (Bukač, Kern)


    Dánsko: Søgaard (Rørth) – Setkov, Koch, Baasstrup (A), Urup Mogensen, V. Andersen, Mortensen, Schulze – Brinkman, Röndbjerg (C), Schultz – Grundtvig (A), Madsen, L. Andersen – Marcussen, Green, Wittendorf – Cubars, Kjær, Bach – Gath.
    Česko: Dostál (Škarek) – Kvasnička, J. Galvas (A), D. Mikyska, Gaspar, Bukač, F. Král, Šalda – M. Kaut (A), Kern, Zadina – Pekař, Nečas (C), Plášek ml. – Pour, Kondelík, Hrabík – Jeník, Hladonik, Machala – Lauko.

    Rozhodčí: Ingram (CAN), Stano (SVK) – Chaput (CAN), Oliver (USA)

    Diváci: 10204
    thejrc.org