Dánsko – Česko 0:4 (kon.) | Švédsko – Kazachstán 4:1 (kon.) | Rusko – Kanada 2:1 (kon.)
USA – Finsko 4:1 (kon.)
konec
Švédsko
4:1 (3:0, 0:0, 1:1)
Kazachstán
Úterý 01.01.2019, 00:40 • Save-On-Foods Memorial Centre • Mistrovství světa do 20 let • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 00:30.
     
    Souboj Davida s Goliášem. Utkání, které má jasného favorita a jiný výsledek by se rovnal zázraku. Švédsko v základních skupinách juniorského šampionátu téměř neprohrává, o opak se budou pokoušet outsideři z Kazachstánu. Začíná se půl hodinu po půlnoci!
     
    KAZACHSTÁN

    Kazaši jsou nováčkem juniorské mistrovství světa a už si s jistotou zahrají baráž. Asijský tým odehrál tři duely, ze kterých si odnesl tři vysoké porážky. Padli s Finskem (0:5), USA (2:8) a naposledy vysoko s týmem Slovenska (2:11). Kazachstán se tak může připravovat na horšího z dvojice Dánsko – Česko, se kterým se utkání v baráži o setrvání v elitní skupině.

    Nejproduktivnější hráči
    Artur Gaťjatov – 3 zápasy, 3 body (2+1)
    Valeri Orechov – 3 zápasy, 3 body (0+3)
    Samat Danijar – 3 zápasy, 2 body (0+2)

    Poslední duely
    Finsko 5:0 Kazachstán
    Kazachstán 2:8 USA
    Kazachstán 2:11 Slovensko
     
    ŠVÉDSKO

    Skandinávský celek s největší pravděpodobností projde skupinou bez ztráty kytičky a do play-off půjde z prvního místa. Švédsko do této doby vyhrálo všechny duely a ztratilo jediný bod, nyní je čeká nejlehčí soupeř, který během tří utkání inkasoval 24 branek. Hokejisty Tre Kronor bodově táhnout obránci, Erik Brännström a Adam Boqvist nasbírali již čtyři body, první jmenovaný je dokonce se čtyřmi zásahy nejlepším střelcem!

    Nejproduktivnější hráči
    Emil Bemström – 3 zápasy, 5 bodů (3+2)
    Erik Brännström – 3 zápasy, 4 body (4+0)
    Adam Boqvist – 3 zápasy, 4 body (1+3)

    Poslední duely
    Finsko 1:2 Švédsko
    Švédsko 5:2 Slovensko
    Švédsko 5:4pp USA
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Ersson (O. Eriksson Ek) – Brännström, Westerlund, Sandin, Boqvist, Lundkvist – Olofsson, Lundeström, Zetterlund – Holmberg, Bäck, Bemström – Elvenes, Gustafsson, Fagemo – Hållander.

    Kazachstán: Karatajev (Jeremejev) – Samat Danijar, Orechov, Musabajev, Chripkov, D. Muratov, Šinkareckij, A. Koroljov – Gaťjatov, Sajan Danijar, B. Muratov – Musorov, Mitěnkov, Vereščagin – Bojko, Bujalskij, Ďomin – Gusejnov, Treťjakovskij, Žorabek – Makuckij.

    Rozhodčí: Anderson, Ansons – Nikulainen, Šišlo.
     
    Krásné novoroční ráno! Oba celky jsou v menší hale připraveni na akci a poslední utkání základní skupiny mezi Švédskem a Kazachstánem brzy začne.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:25
    Utkání začalo a Kazachové se pokoušeli dostat do útoku, ale přihrávka zachycena nebyla. Ke kotouči se za brankou dostali Švédové, kteří vymýšlejí první akci.
     
    00:49
    Pontus Holmberg hned unikal sám na branku, ale šel do takové kličky, kterou nezakončoval. Brankář Kazachstánu tedy zasáhl a pokračuje se za stavu 0:0!
     
    02:16
    Hokejisté Tre Kronor se dostali ke střeleckému pokusu od modré čáry, ale ten branku nakonec ani neohrozil. Hra nicméně pokračuje v útočné třetině severského státu.
     
    03:07
    Produktivní Emil Bemström se následně dostal od levého mantinelu až před branku, ale zblízka se mu dát branku nepovedlo! Kazachstán následně vyhodil na icing.
     
    03:34
    Samuel Fagemo následně objel branku a David Gustafsson v brankovišti zakončoval. Druhý jmenovaný ale neprocpal kotouč do branky a následně se kazašskému brankáři omlouval.
     
    04:12
    Švédsko pokračuje v aktivní kombinaci a hraje se vlastně na jednu branku, což se očekávalo. Denis Karatajev ale stále stoprocentní, nyní zlikvidoval další akci zblízka.
     
    04:46
    Artur Gaťjatov se dostal po dlouhé době do útoku svého celku, který zakončoval po otočce z pravého kruhu. Jeho zakončení ale přesné nebylo a kotouč skončil na zadním hrazení.
     
    05:42
    Další snažení asijského celku zakončoval Ivan Vereščagin, který si na levém kruhu dostal ke střele. Ta ale přesná nebyla a puk skončila vedle branky.
     
    07:10
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Následně se favorit duelu i celého šampionátu dostal do přečíslení. Oskar Bäck šel sám na brankáře, ale o kotouč se podělil. EMIL BEMSTRÖM dostal přihrávku do prázdné branky a zakončením po ledě otevřel stav duelu! Asistence: Oskar Bäck a Rasmus Sandin.
    07:10 Emil BEMSTRÖM - 1:0
     
    08:15
    Švédsko se hnalo do rychlé akce, ale ta byla přerušena. Vedoucí celek skupiny se dostal do ofsajdové pozice a hra bude pokračovat vhazováním ve středu ledové plochy.
     
    09:41
    Samuel Fagemo se od levého mantinelu dostal až před branku, kde zblízka zakončoval. Denis Karatajev ale betony pohotově zakročil a pokračovat se bude po jeho pravici.
     
    11:11
    Švédsko se pokoušelo něco vymyslet, ale nakonec z toho nic nebylo. Nils Lundkvist šel do kličky, ale kotouč mu ujel a skončil v lapačce. Pokračovat se tak bude před brankou Karatajeva.
     
    11:29
    Lucas Elvenes se dostával ke dvěma pokusům. Švédský forvard zakončoval od modré čáry a pár sekund na to střílel také mezi kruhy. Ani jeden pokus ale gólem neskončil!
     
    12:13
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Isac Lundeström připravil v útočné třetině kotouč pro RASMUSE SANDINA, jenž si najel mezi kruhy, kde udělal kličku a zakončoval do vzdálenější šibenice. Denis Karatajev nemohl zareagovat a švédský bek se prosazuje na juniorském šampionátu poprvé! Asistence: Isac Lundeström.
    12:13 Rasmus SANDIN - 2:0
     
    12:53
    Švédové pokračovali v aktivní kombinaci, zakončit se jim ale nepovedlo a dokonce se dostali do ofsajdové pozice. Hra tak bude pokračovat vhazováním ve středu ledové plochy.
     
    13:33
    Batyrlan Muratov se pokoušel zastavit pronikajícího Holmberga, kterého ale nakonec hokejkou zasáhl do obličeje a inkasuje dvouminutový trest. Švédsko si zahraje přesilovku.
     
    13:55
    Hodně brzy se Švédsku povedlo zakončit, ale Denis Karatajev zachytil první střelecký pokus i nátlak v brankovišti, kdy se puk do branky pokoušelo dostat hned několik hráčů.
     
    14:37
    Kombinace Švédska byla zakončena pokusem od modré čáry, který se od zadního mantinelu odrazil před branku. Samuel Fagemo zakončoval, ale Denis Karatajev naprosto fantasticky zareagoval!
     
    15:32
    Pokračující kombinace se Švédsku nepovedla a přihrávka na modrou čáru byla zachycena. Kazaši se alespoň na chvilku osvobodili a právě nyní jsou v plném počtu.
     
    16:51
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Třetí trefa v první třetině pro švédský celek! Seveřané si najeli do brankoviště, kde ale nezakončili. Rychle se ovšem kotouč dostal na modrou čáru, odkud NILS LUNDKVIST zakončoval. Mladý bek zamířil přesně do šibenice a ležící Karatajev nestihl zareagovat. Bez asistence.
    16:51 Nils LUNDKVIST - 3:0
     
    17:24
    Denis Karatajev parádně zakročil proti pokusu Fagema, který zakončoval již do poloodkryté branky a sám nevěřil tomu, že se mu vlastně nepovedlo skórovat!
     
    18:21
    Emil Bemström prověřil kazašského brankáře pokusem z levé strany, Karatajev si ale s jeho střelou na vzdálenější tyčku poradil. Ve stejný čas byl vyloučen Erik Brännström za nesportovní chování.
     
    19:25
    Asijskému outsiderovi celého juniorského mistrovství se ale v přesilovce vůbec nedaří a Švédsko i ve čtyřech hraje aktivněji na kotouči a nejspíše takhle třetinu dohraje.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina potvrdila to, co se od ní očekávalo. Švédsko hrálo naprosto jasně na kotouči a nikam se nehnalo. I v takovém pohodovějším tempu vstřelilo tři branky a jde si za vítězstvím ve skupině. Gólově se v první třetině prosadili Emil Bemström, Rasmus Sandin a Nils Lundkvist. Poměr střel je naprosto neuvěřitelný...

    Střely na branku: 24:1
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:21
    Švédsko v plném počtu.
     
    21:10
    Na startu druhé třetiny jsou na kotouči o něco aktivnější Kazaši, kterým se ale nedaří vymyslet nic nebezpečného. Jejich akce nyní skončila icingem.
     
    21:45
    Švédové následně kombinovali v útočné třetině, ale nic nevymysleli. Asijský celek se tak pokoušel vyvézt kotouč, ale brzy o něj přišel a pokračuje se další akcí severského mužstva.
     
    23:04
    Isac Lundeström se hnal sám na branku soupeře, ale čtvrtá branka nepřišla! Jeho rána šla do horní části branky, ale gólem nakonec neskončila. Pokračuje se před brankou Kazachstánu.
     
    24:05
    Sám na švédskou branku se hnal Artur Gaťjatov, kterému se ale nepovedlo prostřelit Erikssona Eka v brance! Dorážka kazašského hráče šla pak vedle branky.
     
    25:10
    Filip Hållander další hráčem, jenž se pokoušel přidat čtvrtou branku svého celku. Mladičký útočník ale recept nenašel a po zákroku brankáře se bude pokračovat vhazováním.
     
    26:20
    Emil Bemström zakončoval aktivní kombinaci svého celku bombou z první. Produktivní švédský útočník dostal nabito na levý kruh, ale branku se mu nakonec trefit nepovedlo.
     
    27:07
    Následně si Kazachstán zahraje druhou přesilovku v utkání. Samuel Fagemo inkasuje za zbytečné podražení dvě minuty a asijský celek to vyzkouší v početní výhodě.
     
    27:27
    Pěkně to Kazaši zahráli. Valerij Orechov střílel od modré čáry, aby se kotouč od zadního mantinelu odrážel do brankoviště. Zde doráželi hokejisté v modrém, ale branka z toho nebyla.
     
    28:55
    Kazašský celek následně dlouho kombinoval v útočné třetině a ke střele se dostal až Samat Danijar. Jeho rána od modré ale byla zablokována a puk skončil ve střední třetině.
     
    29:07
    Švédsko v plném počtu.
     
    30:14
    Adam Boqvist zakončoval snažení své reprezentace pokusem z pravého kruhu. Zkoušel to po ledě, ale Denis Karatajev předvedl další pohotový zákrok, Kazachstán následně vyhodil na icing.
     
    31:01
    Aktivně si do zakončení najížděli hokejisté ve žlutém, ale přihrávka skrz brankoviště parádně zachytil bránící hráč Kazachstánu. Pokračuje se tak hrou outsidera.
     
    31:59
    Pontus Holmberg unikal sám na kazašskou branku a vše vyřešil střelou po ledě. Denis Karatajev si ale připsal další dobrý zákrok a zatím v duelu chytá i přes tři inkasované branky velice dobře!
     
    33:05
    Kazachstán svoji hru vylepšil a ve druhé třetině začíná trochu i kousat. Otázkou ovšem je to, na kolik procent hrají reprezentanti Švédska.
     
    34:02
    Isac Lundeström si aktivně najel až k pravé tyčce, kde chtěl bekhendově přihrávat před branku. Vše ale zachytila pozorná obrana asijského celku a jdou do útoku.
     
    35:02
    Akitvní Pontus Holmberg se dostal až před branku, kde se po kličkách dostal ke střele k levé tyčce. Jeho rána po ledě ale skončila na betonu připraveného Karatajeva!
     
    35:19
    Ajdos Žorabek si po levé straně najel do útoku a z kruhu to zkoušel na přední tyčku. Olle Eriksson Ek si ale připsal snad pátý zákrok v tomto duelu.
     
    36:31
    Po akci Švédska se ke střele od modré dostal Nils Lundkvist, jenž útočil na svou druhou trefu v utkání. Jeho rána ale nevyšla a kotouč skončil vysoko nad klecí.
     
    37:50
    Kazachstán se pokouší něco vymyslet směrem dopředu, ale moc se jim proti dobré obraně nedaří. Po nepovedené akci musel předvést zákrok po střele z levého kruhu Denis Karatajev.
     
    38:40
    Asijští bránící hráči nyní sympaticky bránili svého brankáře, kterého se pokoušeli překonat hráči Švédska. Denis Karatajev ale pokračuje v parádním výkonu.
     
    39:30
    David Muratov se dostal do útočné třetiny, ale puk jej moc neposlouchal a zakončit se mu nepovedlo. V protiakci zakončovali Švédové, ale ani oni neposlali puk mezi tři tyče.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina branku nenabídla, což je pořádné překvapení! Kazachstán sice přežil i velké šance skandinávského celku, sám si ovšem něco vypracoval a bezgólová třetina je úspěch. Kazaši se zvedli herně a občas překvapili obranu Švédska. Hokejisté Tre Kronor ovšem duel kontrolují a nikam se neženou.

    Střely na branku: 41:5
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:45
    Filip Hållander se hnal na startu třetí části dostal do úniku, který po kličce zakončoval po ledě k levé tyčce. Karatajev se ale nenechal oklamat a nadále drží skvělý výsledek!
     
    41:59
    Kazaši prošli po levé straně do útoku, ale přihrávka před branku nevyšla. Ke kotouči se dostává skandinávský celek, který se dostává do rychlé útočné akce.
     
    43:15
    Švédský celek je aktivní v útočné třetině, ale nedaří se mu dostat se do nějaké nebezpečné akce. Hokejisté Tre Konor to spíše hrají na krásu...
     
    44:25
    Adam Boqvist se vydal do individuální akce a chtěl ukázat světu, jak to s kotoučem umí. Před bránícími hráči mezi kruhy mu ale klička nevyšla a hraje Kazachstán.
     
    45:23
    Po pravé straně si až do zakončení najel útočník Jacob Olofsson, který to zkoušel z úhlu. Denis Karatajev v brance byl ovšem pozorný a u tyčky se nachytat nenechal.
     
    46:49
    Dalším hrdinou se chtěl stát Oskar Bäck, ale tomu se nepovedlo po najetí do útočné třetiny procpat kotouč na branku kazašského brankáře. Dostali se k němu hráči asijského celku.
     
    48:05
    Ajdos Žorabek si najel aktivně do útočné třetiny a pokoušel se od levého kruhu zakončovat. Puk ale nepropadl až do branky a skončil na bránících hráčích Švédska.
     
    48:32
    David Gustafsson následně naprosto zbytečně sekl jednoho z hráčů Kazachstánu a je dalším vyloučeným hráčem tohoto duelu. Kazaši mají přesilovku.
     
    49:46
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Za snahu, odvahu a nebojácnost si tuto branku Kazachstán zasloužil! BATYRLAN MURATOV se na levém kruhu dostal k odraženému kotouči a z voleje se mu povedlo překonat přesouvajícího se Erikssona Eka! Asistence: Valerij Orechov a Samat Danijar.
    49:46 Batyrlan MURATOV - 3:1
     
    50:34
    Žlutomodří se pokoušeli odpovědět následně, kdy svou akci zakončovali pokusem z pravého kruhu. Pokus na přední tyčku ale orazítkoval brankovou konstrukci a odrazil se ven.
     
    51:42
    Outsider duelu ožil a pokoušel se něco vymyslet. Artur Gaťjatov vletěl do pásma hodně rychle a pokoušel se zakončit zpoza branky, ale puk mu nakonec ujel. Nakonec se bude vhazovat po zákroku Erikssona Eka.
     
    52:35
    Maxim Musorov si najel do útočné třetiny a na pravém kruhu se po stahovačce pokoušel prosadit. Jeho zakončení se ale mezi tři tyče nakonec nedostalo.
     
    52:55
    Mimo hru si počínal nedovoleně švédský útočník Lucas Elvenes, který za podražení inkasuje dvě minuty a Kazaši se mohou dostat na dostřel. To by asi nečekal opravdu nikdo.
     
    53:28
    Tak pozor, výhoda Kazachstánu bude dvojnásobná! Rasmus Sandin se pokoušel zpoza branky vyhodit kotouč do útočné třetiny, místo toho jej ale poslal mimo hrací plochu a inkasuje trest!
     
    54:09
    Velice pěkná kombinace Kazachů byla zakončena tvrdou ránou Orechova od modré čáry. Švédský brankář ale kotouč viděl a ukryl jej ve své rukavici, pokračuje se po jeho levici.
     
    54:45
    Poté se ale hokejistům Tre Kronor povedlo vyhodit třikrát v řadě a dvojnásobná přesilovka asijského mužstva je u konce.
     
    55:29
    Švédsko v plném počtu.
     
    55:55
    Švédové se následně dostali do brankoviště, ale čtvrtá branka stále nepřišla a dost možná dnes už ani nepřijde. Denis Karatajev to opět zamkl a pokračovat se bude po kratší pauze.
     
    56:13
    Kazachstán se dostal do útoku a Oleg Bojko mohl zakončovat z dobré pozice mezi kruhy. Rychle se k němu ovšem stáhli bránící hráči a mladý bek nezakončil.
     
    57:56
    Dobrý den, já jsem Denis Karatajev a zapamatujte si mé jméno. Kazašský brankář zlikvidoval další velkou šanci Filipa Hållandera zblízka. Šlo o téměř šedesátou střelu na branku!
     
    59:01
    Začala poslední minuta duelu. Švédsko kombinuje v útočné třetině a nahazuje kotouče do brankoviště Kazachstánu. Asijský celek ale toto zvládá a nadále se dobře brání.
     
    59:21
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    I mistr Karatajev si dnes ale vybral slabou chvilku, a to v poslední minutě duelu! RASMUS SANDIN se po vyhraném vhazování opřel do kotouče a i s trochou štěstí se mu povedlo propálit hvězdu dnešního duelu. Asistence: David Gustafsson.
    59:21 Rasmus SANDIN - 4:1
     
    Konec zápasu.
     
    Utkání, které mělo jasného favorita, končí vítězstvím Švédska, které si ale nedošlo pro tak jednoznačný triumf, než se očekávalo. Denis Karatajev se stal hrdinou duelu, protože pochytal 52 střel a aréna jej po duelu odměnila potleskem ve stoje. V utkání se dvakrát prosadil obránce Rasmus Sandin, po brankách pak přidali Emil Bemström a Nils Lundkvist. Za Kazachy se v utkání prosadil Batyrlan Muratov.

    Střely na branku: 56:11
     
    Ode mě je to všechno. Díky za pozornost a zase někdy u hokejových přenosů na počtěnou! (02:55:42)
    Marken.cz

    David Panuška

    Branky a nahrávky: 8. Bemström (Bäck, Sandin), 13. Sandin (Lundeström), 17. Lundkvist, 60. Sandin (Gustafsson) – 50. B. Muratov (Orechov, Samat Danijar)


    Švédsko: O. Eriksson Ek (Ersson) – Brännström, Westerlund, Sandin, Boqvist, Lundkvist – Olofsson, Lundeström, Zetterlund – Holmberg, Bäck, Bemström – Elvenes, Gustafsson, Fagemo – Hållander.
    Kazachstán: Karatajev (Jeremejev) – Samat Danijar, Orechov, Musabajev, Chripkov, D. Muratov, Šinkareckij, A. Koroljov – Gaťjatov, Sajan Danijar, B. Muratov – Musorov, Mitěnkov, Vereščagin – Bojko, Bujalskij, Ďomin – Gusejnov, Treťjakovskij, Žorabek – Makuckij.

    Rozhodčí: Anderson, Ansons – Nikulainen, Šišlo
    thejrc.org