Los Angeles Rams - New England Patriots 3:13 (kon.)
konec
Super Bowl LIII: Los Angeles Rams - New England Patriots

3:13

(0:0, 0:3, 3:0, 0:10)

Pondělí 04.02.2019, 00:30 • Mercedes-Benz Stadium, Atlanta, Georgia • Americký fotbal
    Julian Edelman byl po zásluze vyhlášen nejužitečnějším hráčem tohoto finále

     
    Nejužitečnějším hráčem Super Bowlu LIII byl nakonec vyhlášen wide receiver Patriots Julian Edelman a stal se teprve sedmým hráčem na této pozici, který toto ocenění získal!
    Patriots vyrovnali Steelers v počtu získaných titulů.
     
    NEW ENGLAND PATRIOTS VÍTĚZÍ V SUPER BOWLU LIII!
    Je rozhodnuto, Patriots dnes zvítězí.
     
    0:08
    LA, 2&10, NE 30
    Je rozhodnuto! Rams šli kopat field goal a v případě úspěchu zkoušet onside kick, ale Greg Zuerlein situaci vůbec nezvládl a z 48 yardů výrazně minul branku! Patriots slaví zisk šestého titulu v klubové historii!
     
    0:45
    LA, 2&10, LA 25
    Krátký míč na střed, ale Cooks měl po zachycení hodně místa a dokázal doběhnout až na polovinu. Ale čas je proti Rams.
    Gostkowski přiblížil svůj tým k zisku trofeje.
     
    1:16
    NE, 4&INCHES, LA 24
    Patriots neriskovali, šli kopat a STEPHEN GOSTKOWSKI udržel nervy na uzdě! V pohodě proměnil 41yardový field goal a posunul skóre na rozdíl dvou skórování! 3:13 a Rams musí doufat v zázrak!
    Tohle nebude první down.
     
    2:00
    NE, 3&1, LA 24
    Sony Michel se vrhl do skuliny v lajně a na první pohled to vypadalo, že první down těsně nezískal. A potvrdilo to i měření, chybělo několik centimetrů! Budou Patriots riskovat a hrát na vítězství, nebo budou kopat field goal?
    Burkhead přidal další yardy a jsou blízko vítězství.
     
    2:42
    NE, 2&7, NE 41
    Patriots jsou už opravdu velmi blízko šestému titulu! Rex Burkhead přijímá gratulace spoluhráčů po skvělém průniku středem obrany a běhu pro dalších 26 yardů! Patriots jsou na dostřel!
    Michel se proběhnul a získal parádních 26 yardů.
     
    3:38
    NE, 2&9, NE 5
    Sony Michel tentokrát našel díru v obraně a veledůležitým během získává skvělých 26 yardů! Patriots jsou velmi blízko vítězství!
    Goff našel svoji přihrávkou pouze Gilmora, je tady interception.
     
    4:24
    LA, 2&10, NE 27 – INTERCEPTION
    Možná klíčový okamžik zápasu a Stephon Gilmore korunuje svůj výborný výkon skvělou poziční hrou, při které si počkal na podhozený dlouhý míč na Cookse a zachytil jednoduchou interception! Výrazně se tak přihlásil o cenu MVP tohoto Super Bowlu! Patriots budou útočit z vlastních 4 yardů.
    Woods si našel přihrávku a je z toho první down.
     
    5:01
    LA, 1&10, NE 44
    Woods udržel obránce za sebou a mohl tak zachytit do náruče přesný míč Goffa pro 17 yardů! Rams jsou na dostřel, ale raději by víc.
     
    7:00
    LA, 1&10, LA 25
    Screen na Cookse, který měl př catchi štěstí, že nebyl složen, a poté mohl využít volného místa k běhu pro 19 yardů!
     
    7:00
    EXTRA POINT – GOOD
    STEPHEN GOSTKOWSKI neměl problém s proměněním extra pointu a upravil na 3:10! Rams mají 7 minut na odpověď.
    TOUCHDOWN PATRIOTS
     
    7:03
    NE, 1&GOAL, LA 2 – TOUCHDOWN PATRIOTS
    A to se také ihned stalo, Patriots skórují první touchdown tohoto Super Bowlu a znovu se ujímají vedení! SONY MICHEL našel skulinu v obraně, protáhl se do end zóny a dvouyardovým během zapisuje již šestý běhový touchdown v tomto play off! 3:9!
    Gronkowski získal 29 yardů, Pats jsou blízko prvního TD.
     
    7:43
    NE, 2&3, LA 31
    Gronkowského chytal linebacker a to bylo pro Rams hodně špatné! Brady totiž hodil dlouhý míč až k end zóně a Gronk chytá 29 yardů! Patriots útočí na první touchdown zápasu!
     
    1:18
    NE, 1&10, NE 31
    Michel se vyhnul prvnímu tacklu a získal tím prostor ke skvělému 19yardovému běhu až na polovinu!
     
    2:15
    LA, 4&16, NE 35 – FIELD GOAL RAMS
    GREG ZUERLEIN ale zachoval chadnou hlavu a dlouhý pokus z 53 yardů proměnil! Rams po 43 minutách poprvé v zápase skórují a vyrovnávají na 3:3!
    Rams prolomili prokletí třetích downů.
     
    4:25
    LA, 3&7, NE 47
    Jenže Goff zvládl situaci a přesným dlouhým hodem do středu hřiště na Woodse zařídil posun o 18 yardů! Rams jsou poprvé v zápase v pozici pro skórování!
     
    11:45
    NE, 3&4, NE 14
    Julian Edelman se výrazně hlásí o cenu MVP totoho Super Bowlu, je totiž zatím jediným hráčem útoku obou týmů, který něco hraje! Uvolnil se ve slotu, dostal míč a rozběhl se do prostoru pro 27 yardů!
     
    14:56
    LA, 2&10, LA 25
    Gurley dokonale využil perfektních bloků své lajny a pronikl do volného prostoru pro 16 yardů!
     
    1:13
    LA, 1&10, LA 32
    Ale takhle to nepůjde, Hightower byl u Goffa hodně rychle a složil ho k zemi, ztráta 6 yardů!
    Gronkowski nedokázal zachytit přihrávku.
     
    1:16
    NE, 4&1, LA 32
    Patriots se rozhodli hrát čtvrtý down, Brady měl poměrně dost času, ale Gronkowski byl skvěle pohlídán a nedokázal v pád zachytit přihrávku! Rams slaví a mají možnost do poločasu konečně skórovat.
     
    9:48
    LA, 2&5, LA 33
    Goff házel dlouhý míč k lajně Woodsovi, který se musel hodně natahovat, dokázal zachytit, ale otázkou je, zda dokázal udržet nohy ve hřišti? Rozhodčí tvrdí, že ano, a Rams spěchají s rozehrávkou, aby soupeř nehodil challenge.
    Gostkowski se tentokrát trefil a poslal Patriots do vedení.
     
    10:33
    NE, 4&5, LA 24 – FIELD GOAL PATRIOTS
    STEPHEN GOSTKOWSKI není evidentně úplně ve své kůži, ale tento kop z 42 yardů s trochou štěstí poslal do branky a Patriots se stávají prvním týmem tohoto Super Bowlu, který dokázal dkórovat! 0:3!
    Edelman dnes hraje vynikající zápas, chytil už pátou přihrávku Bradyho v tomto zápase.
     
    12:39
    NE, 3&1, NE 46
    Sice vše vypadalo na běhový pokus, ale Edelman utekl svému strážci, byl úplně volný, Brady mu hodil míč a je z toho dalších 25 yardů pro Edelmana, který je zatím nejvytíženějším receiverem zápasu!
    Dalšího Bradyho chyba, který byl sackován.
     
    1:51
    NE, 1&10, LA 45
    Vzápětí Brady nedokázal ani zahodit míč a byl sackován Franklinem, navíc přitom upustil míč, ale tento fumble okamžitě zalehl Andrews a Patriots zůstávají u míče. Jen se ztrátou 9 yardů.
     
    2:20
    NE, 2&10, NE 19
    Brady našel Edelmana dlouhou přihrávkou doprava a je z toho posun o 25 yardů!
    Gostkowski se ze 46 yardů netrefil.
     
    5:39
    NE, 4&5, LA 28 – FIELD GOAL MISSED
    Neuvěřitelné, Patriots dostávají své bilanci v prvních čtvrtinách Super Bowlů a neskórují ani z druhého drivu! Stephen Gostkowski totiž nedokázal poslat míč z 46 yardů mezi tyče a to v sezóně proměnil 25 z 27 pokusů pod 50 yardů!
    První Bradyho interception v zápase.
     
    12:14
    NE, 2&7, LA 34 – INTERCEPTION
    Brady šel poprvé do vzduchu, ale Hogana výborně bránil Robey, srazil míč do vzduchu a těsně před pádem na zem ho zachytil Littleton, který tak hned na start zápasu zařizuje první turover, interception!
    Vynikající return Pattersona zastavil až samotný kicker Rams.
     
    15:00
    Hned na začátek se ukázal returner Patterson! Zuerlein poslal výkop na okraj end zóny, ale Patterson dokázal s míčem doběhnout až na linii 39 yardů a připravil Patriots výbornou startovní pozici!

    Libor Štěpán

    John Parry
    70 081
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad LA, 3&5, NE 42 – U míče je Los Angeles, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině New Englandu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Kkaždý tým má také tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    ocianews.com