Los Angeles Rams - New England Patriots 3:13 (kon.)
konec
Super Bowl LIII: Los Angeles Rams - New England Patriots

3:13

(0:0, 0:3, 3:0, 0:10)

Pondělí 04.02.2019, 00:30 • Mercedes-Benz Stadium, Atlanta, Georgia • Americký fotbal
     
    Děkuji za pozornost u všech onlajnů z play off NFL a přeji úspěšný start do nového týdne. (05:18:30)
     
    Sezóna 2018 je u konce. Sezóna 2019, jubilejní 100. v historii NFL, začíná draftem, který se uskuteční 25. – 27. dubna v Nashvillu. V srpnu pak proběhnou kempy a přípravné zápasy, ostrý start pak bude ve čtvrtek 5. září, kdy úřadující mistři New England Patriots na svém hřišti přivítají zatím neznámého soupeře.
    Předání trofeje pro vítěze NFL v sezóně 2018

     
    Do rukou majitele Patriots Roberta Krafta pak předal trofej komisionář NFL Roger Goodell, který si vyslechl mírný pískot z publika. Není totiž mezi fanoušky dvakrát oblíben.
    Vince Wilfork, Emmett Smith a Joe Namath postupně donesli Lombardiho trofej až na pódium


     
    Lombardiho trofej postupně donesly na pódium tři legendy NFL. První část cesty ji nesl dvojnásobný šampión s Patriots, nose tackle Vince Wilfork, který ukončil kariéru teprve před 2 lety. Druhou část cesty absolvovala v rukou Emmitta Smitha, trojnásobného vítěze Super Bowlu s Dallasem Cowboys a jednoho z nejlepších running backů historie. Na pódium ji potom vynesl Joe Namath, který jako quarterback New York Jets dovedl tento tým k dosud jedinému zisku této trofeje přesně před 50 lety.
    Majitel Patriots Robert Kraft a quarterback Tom Brady se dojetím dokonce políbili

    Bezprostřední reakce tight enda Roba Gronkowského po pravděpodobně posledním zápase profesionální kariéry

    Julian Edelman byl po zásluze vyhlášen nejužitečnějším hráčem tohoto finále

     
    Nejužitečnějším hráčem Super Bowlu LIII byl nakonec vyhlášen wide receiver Patriots Julian Edelman a stal se teprve sedmým hráčem na této pozici, který toto ocenění získal!
     
    Utkání sledovalo přímo na stadionu 70 081 diváků.
     
    Co všechno znamená tento výsledek v tabulce rekordů?

    Super Bowl LIII se zapsal do historie jako finále s nejmenším počtem bodů. Dosud tento rekord držel Super Bowl VII, ve kterém Miami Doplhins porazili Washington Redskins 14:7.

    Bill Belichick se stal nejstarším trenérem a Tom Brady nejstarším quarterbackem, kteří vyhráli Super Bowl. Tom Brady se navíc osamostatnil na prvním místě tabulky, když vyhrál již svoji šestou Lombardi Trophy.

    New England Patriots se dotáhli vítězstvím v 6. Super Bowlu na čelo týmového pořadí, které nyní sdílí s Pittsbrurghem Steelers. Zároveň se 37. vítězstvím v play off osamostatnili na prvním místě historické tabulky v této statistice.
    První sekundy oslav Patriots pohledem z hlediště

     
    Také ve druhém poločase pokračovala defenzívní bitva, kterou nakonec rozhodl jediný touchdown! Ve třetí čtvrtině pokračovaly obrany ve výborných výkonech, přesto se Rams poprvé dokázali dostat aspoň na dostřel a Greg Zuerlein proměnil dlouhý 53yardový field goal. Vyrovnali tak na 3:3, ale ve čtvrté čtvrtině se ukázalo mistrovství Toma Bradyho. Třemi výbornými pasy přešel hřiště a závěrečný dvouyardový běh Sonyho Michela definitivně převážil misky vah na stranu Patriots. Klíčový drive poté Rams zpočátku zvládali solidně, ale při pokusu dobýt end zónu zachytil klíčovou interception Stephon Gilmore a ve spolupráci s running backy, kteří poté dokázali získávat první downy, rozhodl zápas. New England ještě 76 sekund před koncem potvrdil vítězství uspěšným 41yardovým field goalem Stephena Gostkowského. Rams ještě zkusili odpovědět, ale 8 sekund před koncem nezvládli 48yardový pokus o field goal a nedostali se ani k onside kicku poslední naděje.
    Patriots vyrovnali Steelers v počtu získaných titulů.
     
    NEW ENGLAND PATRIOTS VÍTĚZÍ V SUPER BOWLU LIII!
     
    Konec utkání.
    Poslední sekundy zápasu
     
    0:05
    NE, 1&10, NE 38
    Ještě jedna povinná hra, zakleknutí a oslavy Patriots můžou vypuknout naplno!
    Je rozhodnuto, Patriots dnes zvítězí.

    Libor Štěpán

    John Parry
    70 081
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad LA, 3&5, NE 42 – U míče je Los Angeles, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině New Englandu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Kkaždý tým má také tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org