Tirreno Adriatico - 2. etapa Víťaz: Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step) (kon.)
konec
Tirreno Adriatico - 2. etapa

Víťaz: Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step)

sk Čtvrtek 14.03.2019, 14:15Cyklistika
     
    Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck–Quick-Step sa stal víťazom druhej etapy pretekov Tirreno Adriatico. Najlepšie si poradil so záverečným stúpaním Pomarance a v klasikárskom dojazde zdolal Grega van Avermaeta. Ako tretí preťal cieľovú čiaru Alberto Bettiol. Slovák Peter Sagan mal smolu, 23 kilometrov pred cieľom dostal defekt a následne sa už nestihol vrátiť do hlavnej skupiny. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (16:31:53)
     
    Výsledky dnešnej etapy:

    1. Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) 4:48:09
    2. Greg van Avermaet (CCC Team)
    3. Alberto Bettiol (EF Education First)
    4. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
    5. Adam Yates (Mitchelton – Scott)
    6. Valerio Conti (UAE Emirates)
    7. Primož Roglič (Jumbo – Visma)
    8. Wout Poels (Team Sky)
    9. Jakob Fuglsang (Astana)
    10. Tim Wellens (Lotto Soudal) – rovnaký čas.
    Záver dnešnej etapy ovládol Julian Alaphilippe.

     
    CIEĽ
    Víťazom dnešnej etapy je JULIAN ALAPHILIPPE! Francúzsky cyklista tak nadviazal na svoje nedávne víťazstvo z klasiky Strade Bianche. V závere zviedol šprintérsky súboj s olympijským víťazom Gregom van Avermaetom, ale napokon ho zdolal. Tretí končí Alberto Bettiol.
     
    1 km
    Do záverečného kilometera vstupuje s minimálnym náskokom trojica Julian Alaphilippe, Primož Roglič a Alexej Lutsenko. Je to silné trio, ale za ním je skupina takisto výborných pretekárov. Kto dnes vyhrá?
     
    2 km
    Vpredu je veľmi silná päťčlenná skupina s Primožom Rogličom, Tomom Dumoulinom či Zdeňekom Štybarom. Ich náskok je ale zatiaľ malý a momentálne to vyzerá tak, že sa všetko znovu spojí.
     
    3 km
    Od hlavnej skupiny sa odčlenilo niekoľko pretekárov. Je medzi nimi Julian Alaphilippe či Primož Roglič. Zatiaľ ťažko môžeme predpokladať či tento nástup bude úspešný alebo sa ešte všetko spojí dokopy.
     
    5 km
    Zlé dva dni tímu Bora-Hansgrohe sa snažil zachrániť Daniel Oss. Ten sa rozhodol zaútočiť ďaleko pred cieľom, ale jeho náskok bol minimálny. Pelotón nemal problém dostihnúť skúseného talianskeho pretekára.
     
    6 km
    Sme v cieľovom stúpaní dnešnej etapy. Najskôr sa pôjde na 3400-metrový úsek s priemerom cez päť percent, potom sa cesta vyrovná na dvoch kilometroch a na cieľovú pásku zavedie cyklistov 1600 metrov s priemerom šesť percent.
     
    8 km
    Borci tímu Mitchelton – Scott sa snažia roztrhať pelotón, ktorý sa blíži k záverečnému stúpaniu. Na veľmi dobrej štvrtej pozícii sa pozične drží Adam Yates, ktorý je jednotkou tohto austrálskeho zoskupenia.
     
    10 km
    Tempo sa teraz poriadne zvýšilo a pelotón doslova letí. Vpredu sa výborne drží líder celkového poradia Michael Hepburn, Fernando Gaviria či favoriti ako Julian Alaphilippe alebo Greg van Avermaet.
    Peter Sagan na pelotón výrazne stráca.

     
    12 km
    Dvanásť kilometrov pred cieľom dostihnutá päťčlenná skupina, ktorá bola skoro päť hodín v úniku. Okrem toho sme videli v zábere aj Petra Sagana, ktorý spoločne so zraneným tímovým kolegom Rafalom Majkom stráca viac než dve minúty na pelotón.
     
    15 km
    Bohužiaľ, Peter Sagan sa nestihol vrátiť do hlavnej skupiny a nabral výraznú stratu. Je tak jasné, že dnes o víťazstvo bojovať nebude. Je to škoda, keďže pred dvoma rokmi tu v nabitej konkurencii finišoval tretí.
     
    17 km
    Pelotón už vidí unikajúcu skupinu a myslím si, že jeho strata je aj menej ako 35 sekúnd, čo ukazuje talianska réžia. Môžeme sa tešiť na dramatické cyklistické divadlo, v ktorom by mali hrať prím klasikári.
     
    20 km
    Dvadsať kilometrov do konca – náskok úniku je už len 70 sekúnd. Okrem toho vidíme aktivitu jazdcov tímu Deceuninck – Quick-Step, ktorí sa snažia roztrhať pelotón. Lídrom belgického tímu je Jullian Alaphilippe, ale na Pomarance už triumfoval aj Zdeněk Štybar.
     
    23 km
    Peter Sagan dostal zrejme defekt, a tak musel zastaviť vedľa trate. Dúfajme, že sa skoro vráti späť do pelotónu. Okrem toho sme sa dozvedeli správu, že tesne pred koncom druhej etapy odstúpil z pretekov Gianni Moscon z tímu Sky.
     
    26 km
    Ďalšiu minútu siahol pelotón na únik, ktorého hviezdne chvíle sa čoskoro skončia. Každopádne, spokojný určite bude Natnael Berhane, ktorý svoj hlavný cieľ splnil a teda získal desať bodov do vrchárskej súťaže.
     
    29 km
    Menej ako tridsať kilometrov zostáva do konca dnešnej etapy. Pelotón stenčil svoje manko na úroveň troch minút a očividne začína zrýchľovať. Dostávame do záverečnej časti, ktorá vyvrcholí stúpaním na 6,8 kilometrov dlhý kopec Pomarance.
     
    32 km
    Portál ProCyclingStats prišiel so zaujímavou grafikou, ktorá sa týka jazdcov z úniku. Podľa nej je to pre Rusa Stepana Kurjanova celkovo pätnásty súťažný deň, kedy participuje v úniku. Naopak, najmenej aktívnym mužom je Natnael Berhane, ktorý je v úniku len piaty raz.

    Miroslav Kováčik

    Výsledky dnešnej etapy:
    1. Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) 4:48:09
    2. Greg van Avermaet (CCC Team)
    3. Alberto Bettiol (EF Education First)
    4. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
    5. Adam Yates (Mitchelton - Scott)
    6. Valerio Conti (UAE Emirates)
    7. Primož Roglič (Jumbo - Visma)
    8. Wout Poels (Team Sky)
    9. Jakob Fuglsang (Astana)
    10. Tim Wellens (Lotto Soudal) - rovnaký čas.

    Šprintérska prémia (36 km):
    1. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Stepan Kurjanov (Gazprom - Rusvelo) 2b.
    4. Markel Irizar (Trek - Segafredo) 1b.

    Horská prémia Serrazzano (47 km):
    1. Natnael Berhane (Cofidis) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Markel Irizar (Trek - Segafredo) 2b.
    4. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 1b.
    Šprintérska prémia (56 km):
    1. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Stepan Kurjanov (Gazprom - Rusvelo) 2b.
    4. Markel Irizar (Trek - Segafredo) 1b.

    Horská prémia Castellina Marittima (96 km):
    1. Natnael Berhane (Cofidis) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 2b.
    4. Markel Irizar (Trek - Segafredo) 1b.
    thejrc.org