Venlo – Eindhoven 0:1 (kon.) | Alkmaar – Ajax 1:0 (kon.) | Groningen – Den Haag 1:0 (kon.)
Excelsior – Zwolle 0:2 (kon.)
konec
AZ Alkmaar
1:0 (0:0)
Ajax Amsterdam
Neděle 17.03.2019, 14:30 • AFAS Stadion, Alkmaar • Nizozemská Eredivisie • 26. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Dobrý den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Vítejte u sledování textového přenosu z utkání nizozemské ligy mezi AZ Alkmaar a Ajaxem. Výkop je stanoven na 14:30.
     
    AFC Ajax

    Slavný Ajax v letošním ročníku nizozemské Eredivisie bojuje o ligový titul. Celek z hlavního města dosud odehrál dvacet pět zápasů, ve kteýrých vybojoval šedesát dva bodů a patří mu druhá pozice dva body za vedoucím PSV. Ajaxu se navíc v osmifinále Ligy mistrů porařilo vyřadit Real Madrid. V minulém kole dokázal na svém stadionu přehrát 2:1 Zwolle.
     
    AZ Alkmaar

    Alkmaar je na tom o něco hůře. Dnešní domácí celek v pětadvaceti zápasech vybojoval jen čtyřicet čtyři bodů a patří mu čtvrtá pozice nizozemské ligy. Na třetí Feyenoord ztrácí jen tři body. Na domácím hřišti však rozdává body až příliš zadarmo. Naposledy remizoval bez branek na hřišti Zwolle.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan – Midtsjö, Til, Maher – Stengs, M. Seuntjens, Idrissi.
    Náhradníci: van Rhijn, Wijndal, Bergsma, Hatzidiakos, S. Wuytens, Helmer, A. Gudmundsson, Johnsen.

    AFC Ajax: Onana – Blind, de Ligt, Tagliafico, Mazraoui – Schöne, van de Beek, F. de Jong – Zijach, Tadić, Neres.
    Náhradníci: B. Varela, Lamprou – Kristensen, Veltman, Sinkgraven, Huntelaar, Labyad, Magallán, Dolberg, de Wit, Lang.

    Rozhodčí: Gozybyuk – Schaap, de Vries.
     
    Oba týmy už jsou na hrací ploše. Alkmaar bude hrát v červeném, zatímco Ajax přijel v černých dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí celek obstaral výkop do prvního poločasu dnešního utkání. Alkmaar se ihned vydal do útoku, ale vysoký nákop skončil u obránců Ajaxu.
     
    2
    K míči se už dostali fotbalisté Ajaxu Amsterdam. Hostující celek se také vydal do útoku, jenže Hakím Zijach si nepotykal se zpracováním.
     
    3
    Thomas Ouwejan vystoupil na pravé straně proti rozběhnutému soupeři a odehrál míč hlavou do zámezí. Vhazovat tak budou fotbalisté Ajaxu.
     
    4
    Fredrik Midtsjö získal odražený míč v blízkosti pokutového území, přehodil si balón na pravačku, jenže prudkou střelou trefil obránce před sebou.
     
    5
    Matthijs de Ligt diriguje rozehrávku Ajaxu na polovině hrací plochy. Ani jeden z týmů v úvodních minutách nikam nespěchá. Zatím je to velký boj.
     
    6
    Thomas Ouwejan prošel s míčem na polovinu hostujícího celku, jenže nedokázal přesně rozehrát a odevzdal balón fotbalistům Ajaxu.
     
    7
    Do rozehrávky Ajaxu se nyní musel zapojit také brankář Onana. Gólman Ajaxu vyslal vysoký nákop na polovinu hrací plochy, ale tam uspěl jen domácí hráč.
     
    8
    Matthijs de Ligt si nechtěl přidělávat problémy a raději si pomohl přihrávkou na pravou stranu. Ajax v úvodních minutách spíše vyčkává.
     
    9
    Adam Maher kouzlil s míčem u nohy na hranici pokutového území, ale skvěle proti němu vystoupil Matthijs de Ligt, jež mu míč špičkou kopačky vypíchl.
     
    10
    Matthijs de Ligt podpořil útok Ajaxu, řekl si o přihrávku na pravačku, jenže střelou z pětadvaceti metrů poslal balón vysoko nad břevno.
     
    11
    Hakím Zijach sprintoval za obloučkem za obranu soupeře, jenže přihrávka byla příliš dlouhá a domácí brankář si pro míč bez problémů došel.
     
    12
    Calvin Stengs se po pravém křídle prodral až do pokutového území, z jehož hranice vyslal prudký centr na malé vápno, ale brankář Onana byl připraven.
     
    13
    Adam Maher fauloval v blízkosti vlastního pokutového území. Jeho řádění odnesl Nicolás Tagliafico. Ajax bude zahrávat přímý kop ze zajímavé pozice.
     
    14
    Exekuce přímého kopu Ajaxu se ujal Hakím Zijach, který poslal zajímavý centr na malé vápno, nicméně Guus Til skvěle vystoupil a odehrál míč do bezpečí.
     
    15
    Frenkie de Jong napadal rozehrávku domácího Alkmaaru na polovině hrací plochy. Stopeři AZ si chtěli ulehčit pozici a pomohli si zpětnou přihrávkou.
     
    16
    Fredrik Midtsjö to přehnal s agresivitou při napadání rozehrávky Ajaxu na polovině hřiště. Domácí hráč se dopustil nedovoleného zákroku, což neuniklo zraku arbitra.
     
    17
    David Neres u pomezní čáry dojel Ouwejana. Rozhodčí měl souboj přímo před očima a bez váhání odpískal přímý kop ve prospěch Alkmaaru.
     
    18
    Ron Vlaar měl velké problémy se zpracováním míče na polovině hřiště. Nizozemský stoper svou chybu stačil napravit a dostal se před balón tělem.
     
    19
    Neres sprintoval za prudkou přihrávkou za obranu Alkmaaru, ale nepohlídal si své postavení a nechal se lapit do ofsajdové pasti.
     
    20
    David Neres je v posledních minutách opravdu u všeho. Nyní opět napadal rozehrávku domácích stoperů a dopustil se prohřešku proti pravidlům.
     
    21
    Jonas Svensson dostal přihrávku do skvělé pozice v pokutovém území, jenže měl velké problémy se zpracováním a vůbec nestačil zakončit.
     
    22
    Matthijs de Ligt si nyní počínal hodně zkušeně. Stoper Ajaxu se s míčem krásně otočil a vrátil jej brankáři Onanovi. Alkmaar zatím v první půli skvěle presuje.
     
    23
    Hakím Zijach si v blízkosti pokutového území skvěle zpracoval míč, přehodil si jej na levačku, jenže jeho skákavý pokus mířil do rukavic pozorného Bizota.
     
    24
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Hakím Zijach, přichází Kasper Dolberg.
     
    25
    Teun Koopmeiners si pohlídal nákop na rozběhnutého Tadiče. Domácí stoper však odhlavičkoval míč jen do míst, kam doběhli další hráči Ajaxu.
     
    26
    Kasper Dolberg si naběhl na vysokou přihrávku z pravé strany, skvěle si míč zpracoval hrudí, jenže dlouho váhal se zakončením a přišel o balón.
     
    27
    Mats Seuntjens si v blízkosti pokutového území přehodil míč na pravačku, posunul si jej vpřed, jenže jeho rána prolétla vysoko nad břevnem.
     
    28
    Fredrik Midtsjö prošel s míčem po pravé straně na polovinu soupeře, kde jej fauloval Frenkie de Jong.
     
    29
    Obrovská šance domácího celku! Oussama Idrissi si míč navedl na pravačku, ale Onana s Tagliaficem jeho pokus dokázali zastavit!
    29. Idrissiho nebezpečná rána
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina dnešního utkání a zatím sledujeme hodně zajímavou podívanou! Ajax se sice snaží hrát, ale nebezpečnější jsou hráči Alkmaaru.
     
    31
    Obrana Ajaxu si tentokrát pohlídala další nákop za obranu. Fotbalisté nizozemského celku poté odkopli balón daleko do bezpečí.
     
    32
    Onana se musel znovu zapojit do rozehrávky Ajaxu. Jeho nákop na pravou stranu však skončil jen u pozorného hráče v červeném dresu AZ.
     
    33
    Kasper Dolberg skvěle napadal rozehrávku domácího AZ Alkmaar. Fredrik Midtsjö se jej trošičku zalekl a ukvapeně odkopl míč do zámezí.
     
    34
    Oussama Idrissi dostal další krásnou přihrávku na hranici pokutového území, opřel se do míče bez přípravy a zakončil velice nepřesně.
     
    35
    Zpoza hranice pokutového území se do odraženého míče opřel Thomas Ouwejan. Jeho rána levačkou však prosvištěla vysoko nad břevnem. Obrana Ajaxu teď vůbec nestíhá.
     
    36
    A znovu z toho bylo zakončení! Guus Til měl moře času a prostoru, jenže i jeho pokus prosvištěl vysoko nad břevnem branky Ajaxu.
     
    37
    Dušan Tadič si na středu hrací plochy skvěle zpracoval míč, pokryl si jej tělem a dotírající soupeř jej nedovoleným zákrokem poslal k zemi.
     
    38
    Matthijs de Ligt zahrál v obranném souboji vysokou nohou. Sudí souboj dobře viděl a bez váhání nabídl přímý kop Alkmaaru. Hostující stoper může být rád, že nedostal žlutou kartu.
     
    39
    Ron Vlaar teď zahrál domácím fanouškům na nervy! Stoper Alkmaaru zahrál malou domů hlavou, jenže Bizot byl ven z branky a stačil se vrátit na poslední chvíli.
     
    40
    Po delší době se Ajax usadil na polovině svého soupeře. Lasse Schöne chtěl vyslat kolmici mezi domácí stopery, jenže tam nebyl prostor.
     
    41
    Frenkie de Jong si došel po míč na polovinu hrací plochy, bez problémů se s ním otočil, jenže jeho následná pobídka byla nepřesná.
     
    42
    Také Ajax si vytvořil první nebezpečnou možnost! Na povedený centr si naskočil Donny van de Beek, který překonal Bizoza, ale Ron Vlaar vykopl míč na brankové čáře!
     
    43
    Právě domácí brankář Bizot se nyní musel zapojit do rozehrávky. Ajaxu se však v posledních minutách podařilo otupit tlak domácího mužstva.
     
    44
    Ajax zahrával v závěru prvního poločasu rohový kop. Centr od rohového praporku přiletěl na přední tyč, odkud jej domácí obrana odehrála do bezpečí.
     
    45
    Nicolás Tagliafico sprintoval za centrem do pokutového území. Obránce Ajaxu si však ve vzdušném souboji dovolil nedovolený zákrok na brankáře.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas končí! V úvodní pětačtyřicetiminutovce jsme sledovali zajímavou podívanou! Domácí Alkmaar byl překvapivě o něco lepším celkem a dostával se do zakončení. Největší šanci měl po půlhodině hry Idrissi, ale jeho ránu dokázal zastavil Tagliafico. Také Ajax si vypracoval vyloženou možnost, ale míč z brankové čáry pro změnu vykopl Vlaar. Do kabin se proto odchází za bezbrankového stavu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Fotbalisté Ajaxu obstarali výkop do druhého poločasu dnešního utkání. Favorit dnešního zápasu se ihned vydal do útoku, jenže nákop na pravou stranu byl příliš dlouhý.
     
    47
    Nicolás Tagliafico měl velké problémy se zpracováním na polovině svého soupeře. Hráči Ajaxu přesto udrželi míč, jenže Vlaar prudký centr srazil do bezpečí.
     
    48
    Lasse Schöne se dostal s míčem do pokutového území, jenže ještě zbytečně přihrával na Tadiče, který na prudkou přihrávku nemohl dosáhnout.
     
    49
    Matthijs de Ligt dostal přihrávku na polovinu hřiště, přihrál na pravou stranu, odkud následně přiletěl centr do velkého vápna, ale nikdo v černém nezakončil.
     
    50
    Ajax zahrával přímý kop v blízkosti pokutového území svého soupeře. Jeho rozehrávky se ujal Tadič, jenže jeho centr bez problémů odhlavičkoval Ron Vlaar.
     
    51
    Obrovská šance domácího celku! Calvin Stengs se dostal k přihrávce do pokutového území, přehodil Onanu, ale stopeři Ajaxu míč odkopli před brankovou čárou!
    51. Stengs v obrovské šanci
     
    52
    Znovu se do akce dostal Stengs, který tentokrát střílel z hranice velkého vápna, ale jeho rána prosvištěla vysoko nad břevnem!
     
    53
    Ajax se opět usadil na polovině domácího celku a pokračuje v obléhání pokutového území. Ajax si však musí dávat pozor na rychlé protiútoky AZ.
     
    54
    Domácí celek nyní zahrával přímý kop v blízkosti pokutového území svého soupeře. Jeho rozehrávky se ujal Thomas Ouwejan, jehož centr propadl k Vlaarovi, ale ten na dlouhou nohu netrefil branku.
     
    55
    Domácím fanouškům se po změně stran nesmírně líbí výkon jejich oblíbeného celku! Příznivci Alkmaaru hlasitě skandují a ženou AZ za vstřelením branky.
     
    56
    Mats Seuntjens dostal přihrávku na hranici pokutového území, ale měl velké problémy se zpracováním. Frenkie de Jong míč odkopl na rohový kop.
     
    57
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Po následném rohovém kopu se už domácí celek dostává do vedení! Ron Vlaar vrátil přetažený centr do ohně. Před brankou se odehrál obrovský zmatek a GUUS TIL dokázal míč dopravit do sítě!
    57. Guus TIL - 1:0
     
    59
    Domácí fotbalisté jsou po vstřelení branky herně jasně nahoře a nadále pokračují v útočení. Očekávám, že na hřiště se brzy dostane Klaas-Jan Huntelaar.
     
    60
    Kasper Dolberg se v pokutovém území dostal k odraženému míči, zakončil z otočky, ale jeho pokus vykopl dobře postavený obránce.
     
    61
    Guus Til dostal přihrávku na hranici pokutového území, přehodil si míč na pravačku, jenže ze záklonu zakončil jen vysoko nad břevno.
     
    62
    Dušan Tadič sprintoval do pokutového území, kam přiletěl zajímavý centr z pravé strany hrací plochy, jenže záložník Ajaxu se do zakončení nedostal.
     
    63
    Fotbalisté Alkmaaru se po delší době dostali do blízkosti pokutového území svého soupeře. Takřka každý útok domácího mužstva je nebezpečný.
     
    64
    Nicolás Tagliafico si dělal prostor na pravé straně hrací plochy, odkud chtěl odcentrovat do velkého vápna, ale jeho centr srazil obránce do autu.
     
    65
    Dolberg zastavil rodící se akci Alkmaaru nedovoleným zákrokem a dostává žlutou kartu.
     
    66
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Lasse Schöne, přichází Noa Lang.
     
    67
    Dolberg se pokusil zakončit pravačkou ze střední vzdálenosti. Do rány se mu však položil obětavý obránce, který jeho pokus srazil do bezpečí.
     
    68
    Dušan Tadič se pro změnu ocitl v roli centrujícího fotbalisty. Svou pobídkou tentokrát hledal Dolberga, ale ten ve sprintu nehlavičkoval přesně.
     
    69
    Calvin Stengs se na hranici pokutového území dostal k odraženému míči, zakončil levačkou, nicméně pozorný Onana si připsal snadný zákrok.
     
    70
    Na stadionu panuje parádní atmosféra! Domácí fanoušci cítí, že jejich oblíbenci jsou dnes hodně blízko k důležitému triumfu.
     
    71
    Alkmaar zahrával další rohový kop. Prudký centr tentokrát přiletěl na malé vápno, odkud jej pozorný Matthijs de Ligt odhlavičkoval do bezpečí.
     
    72
    Mats Seuntjens se hnal za prudkou přihrávkou na pravou stranu, ale důrazný zadák v černém dresu jej od míče skvělým způsobem odstavil.
     
    73
    Marco Bizot si dal pozor na vysoký oblouček za obranu Alkmaaru, vyrazil ven z branky a došel si pro odražený balón. Ajax se v útoku hodně trápí.
     
    74
    Frenkie de Jong nevěděl, co s míčem, a proto se rozhodl pro zakončení. Jeho dělovka letěla těsně nad trávníkem, ale Bizot míč skvěle vyrazil.
     
    75
    Také Ajax nyní zahrával rohový kop. Centrovaný míč směřoval na malé vápno, kde číhal Matthijs de Ligt, jenže kapitán Ajaxu se nedokázal prosadit.
     
    76
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází David Neres, přichází Klaas-Jan Huntelaar.
     
    77
    Mohlo být vyrovnáno! Klaas-Jan Huntelaar si naskočil na parádní centr z levé strany, jenže Bizot předvedl skvělý zákrok a vyškrábl jeho hlavičku na roh!
     
    78
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Msma L.idtsjö F., přichází Stijn Wuytens.
     
    79
    Lang sprintoval za přihrávkou na levou stranu hrací plochy, jenže měl velké problémy se zpracováním a získal pro Ajax jen vhazování.
     
    80
    Ajax si vybojoval další rohový kop. Dušan Tadič vyslal centr na přední tyč, jenže důrazný Matthijs de Ligt nedokázal akrobaticky zakončit.
     
    81
    Domácí postupovali do rychlého protiútoku. Guus Til se pustil do souboje se stoperem Ajaxu a dopustil se faulu. Ajax bude rozehrávat.
     
    82
    Slavný Ajax zahrával další rohový kop. Jeho exekuce se pro změnu ujal Lang. Hostující hráč vyslal cnetr na malé vápno, ale nikdo v černém nezakončil.
     
    83
    Oussama Idrissi šel sám na Onanu, jenže fantastický brankář Ajaxu skvěle vyběhl a pravou nohou dokázal míč vykopnout mimo tři tyče!
    83. Idrissiho gólovka
     
    84
    Klaas-Jan Huntelaar prodloužil míč hlavou do pokutového území, kam se dostal Donny van de Beek, jenže ten v tísni zakončil nad břevno!
     
    85
    Ron Vlaar zneškodnil další vysoký centr na hranici velkého vápna. Domácí stoper a lídr obrany Alkmaaru dnes předvádí fantastický výkon.
     
    86
    Další útočnou snahu Ajaxu zastavuje zdvižený praporek asistenta rozhodčího. Své postavení si nepohlídal Klaas-Jan Huntelaar. Ofsajd!
     
    87
    Do rozehrávky Alkmaaru se tentokrát musel zapojit také brankář Bizot, který míč nakopl daleko na polovinu Ajaxu. Hráči v červeném už šetří vteřinky.
     
    88
    Noussair Mazraoui rozkmital své rychlé nohy po levém křídle, pokryl si míč tělem a nechal se faulovat. Ajax může pokračovat v obléhání velkého vápna.
     
    89
    Ajax zahrával další přímý kop v blízkosti pokutového území. Jeho exekuce se ujal Dušan Tadič, jehož prudkou přízemní střelu zastavila zeď.
     
    90
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Oussama Idrissi, přichází Owen Wijndal.
     
    90+1
    Nastavují se tři minuty!
     
    90+2
    Ajax stále pokračuje v obléhání velkého vápna. Hosté zahrávali další rohový kop. K přetaženému centru se dostal Huntelaar, ale nevyšlo mu zakončení.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Alkmaar zvládl domácí duel s Ajaxem a zaslouženě vítězí 1:0! Domácí Alkmaar byl překvapivě o něco lepším celkem a dostával se do zakončení. Největší šanci měl po půlhodině hry Idrissi, ale jeho ránu dokázal zastavil Tagliafico. Také Ajax si vypracoval vyloženou možnost, ale míč z brankové čáry pro změnu vykopl Vlaar. Po změně stran pokračovali hráči AZ v aktivní hře. V 57. minutě se jim jejich snaha vyplatila a Guus Til po rohovém kopu poslal AZ do vedení! Ajax poté sice vrhl všechny síly do útoku, ale největší šanci měl Huntelaar, jehož hlavičku vyškrábl brankář na roh.
     
    Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný den! (16:28:17)

    Tomáš Kubečka

    Branky: 57. Til

    Karty:   65. Dolberg (AJA)


    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 8:6. Střely mimo: 8:5. Rohy: 2:7. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 14:13.
    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan – Midtsjö (78. S. Wuytens), Til, Maher – Stengs, M. Seuntjens, Idrissi (90. Wijndal).
    Náhradníci: van Rhijn, Wijndal, Bergsma, Hatzidiakos, S. Wuytens, Helmer, A. Gudmundsson, Johnsen.

    Ajax Amsterdam: Onana – Blind, de Ligt, Tagliafico, Mazraoui – Schöne (66. Lang), van de Beek, F. de Jong – Zijach (24. Dolberg), Tadić, Neres (76. Huntelaar).
    Náhradníci: B. Varela, Lamprou – Kristensen, Veltman, Sinkgraven, Huntelaar, Labyad, Magallán, Dolberg, de Wit, Lang.

    Rozhodčí: Gozybyuk – Schaap, de Vries
    thejrc.org