Žižkov – Sokolov 1:1 (kon.) | Vlašim – Hr. Králové 0:0 (kon.) | Č. Budějovice – Pardubice 1:0 (kon.)
Brno – Ústí n. L. 0:0 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
1:0 (0:0)
FK Pardubice
Neděle 07.04.2019, 14:30 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 21. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, ve kterém se v neděli od 14:30 představí na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích domácí Dynamo a hosté z Pardubic.
     
    FK Pardubice už pátou sezonu po sobě hrají druhou nejvyšší soutěž a rozhodně v ní nehrají druhé housle. Nejlepšího výsledku dosáhli Východočeši v minulé sezoně, kdy skončili na skvělém třetím místě za postupující dvojicí Příbram-Opava. Také v probíhajícím ročníku se svěřenci trenérské dvojice Jaroslav Novotný – Jiří Krejčí drží v popředí tabulky. Po dvou třetinách soutěže zaujímají šestou příčku se dvaatřiceti body, na barážovou třetí pozici ztrácejí pět bodů.

    Brankářskou jedničkou perníkářů je teprve dvacetiletý Jiří Letáček, jenž už pětkrát udržel čisté konto. Obraně zpravidla šéfuje kapitán Jeřábek, který ale v posledním zápase pykal za čtyři žluté karty. Stejný trest potkal i Emila Tischlera, který nosí kapitánskou pásku pro změnu v reprezentační dvacítce, a tak se v neděli vrátí na Střelecký ostrov po dvou týdnech. Důležitými postavami ofenzivní části týmu jsou Ladislav Mužík, zkušený Pavel Černý či nejlepší střelec mužstva se zkušenostmi z Českých Budějovic – osmigólový Michal Petráň.
     
    Českobudějovické Dynamo se veze na vítězné vlně a v televizní dohrávce v Ústí nad Labem zapsalo sedmou výhru za sebou. Jihočeši neprohráli už desetkrát v řadě a i díky zaváhání soupeřů odskočili na čele tabulky druhé Jihlavě už na sedm bodů. Horejšův celek je tak na jaře nadále stoprocentní a další úspěch bude chtít přidat na vlastním stadionu proti nebezpečným Pardubicím. „Jdeme zápas od zápasu, pořád je ve hře ještě třicet bodů,“ krotil po výhře v Ústí euforii trenér David Horejš, který v neděli odkoučuje stý zápas na lavičce Dynama.

    Jestli černobílé něco může trápit, jsou to zranění hráči. Do Ústí vůbec neodcestovala trojice Mršič, Havelka, Mareček. Už v průběhu prvního poločasu se navíc zranil i Ladislav Martan a jeho nedělní start je nejistý. Zbytek týmu by měl být kompletní. Na případný čtvrtý karetní trest si musí dávat pozor hned pětice hráčů – Helešic, Wermke, Čavoš, Ledecký a čerstvě také brankář Staněk. Po nedělním duelu s Pardubicemi pojede Dynamo o týden později do Vítkovic.
     
    Vzájemné zápasy:

    Prakticky na vlas vyrovnaná je vzájemná bilance obou celků. Zkraje tisíciletí Dynamo pravidelně Východočechy poráželo, ale od roku 2013 dokázali Jihočeši zdolat tým z města perníku pouze jednou. Stalo se tak v květnu roku 2014. Od té doby českobudějovičtí fotbalisté nedokázali porazit Pardubice sedmkrát za sebou. Poslední neúspěch přišel v sedmém kole probíhající sezony, kdy Jihočeši neproměnili své šance a domácí je ve druhém poločase dvěma góly potrestali.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Ondřej Ginzel, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Zdeněk Dobrovolný a Miroslav Fišer.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), P. Novák, L. Havel, Helešic – Čavoš, Javorek – Martan, Provod, Wermke – Ledecký.
    Náhradníci: Křížek – Fišl, Táborský, Šplíchal, Řezáč, Brandner, Grajciar.

    FK Pardubice: Letáček – Prosek, Šejvl, Piroch, T. Čelůstka – Jeřábek (C) – Mužík, Tischler, Sokol, A. Fousek – P. Černý.
    Náhradníci: Šmíd – Zukal, Toml, Lee, Kovář, Huf, Solil.

    Rozhodčí: Ginzel – Dobrovolný, Fišer.
     
    Úvodní sestavy jsou odtajněny. Domácí základní jedenáctka je stejná jako v předchozích zápasech. Zranění Ladislava Martana se neukázalo tak vážné. Mimo hru tak z Dynama zůstávají Mršič, Havelka a Mareček. Do pardubické sestavy se vrací po karetních trestech Jeřábek a Tischler, na svůj bývalý domovský stadion se nevrátil Michal Petráň. Nejlepší střelec hostů je mimo hru.
     
    Sudí Ondřej Ginzel přivádí oba celky na Střelecký ostrov. Dynamo v černobílém, Pardubice v červenobílém.
     
    Před utkáním proběhne předání dvou pohárů pro fustalový tým Dynama, který rok po svém vzniku ovládl druhou nejvyšší futsalovou soutěž a postoupil do VARTA ligy. Zároveň tým včera ovládl i superpohár s vítězem moravské skupiny. Skvělá sezona týmu, v němž se nacházejí bývalí fotbalisté Dynama Petr Benát, Roman Lengyel či Luboš Pecka.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hned v úvodu obrovská šance domácích! Kladrubského centr odvrátila hostující obrana k Čavošovi, jeho ránu zblokovali hosté k Ledeckému, který ale sám před brankářem Pardubic neprostřelil Jiřího Letáčka!
     
    3
    Následný roh už tak nebezpečný nebyl, ale hodně svižný úvod domácích.
     
    4
    Na druhé straně pálil ze střední vzdálenosti levačkou Pavel Sokol, ale jeho diagonální pokus se mezi tři tyče nevešel.
     
    6
    Úvodní nápor Dynama se hostům podařilo trošku otupit, nicméně s míčem hrají nadále prakticky jen hráči v černobílém.
     
    7
    Východočechům se naskytla šance po podklouznutí Javorka při rozehrávce, zastoupil jej však kolega ze zálohy Čavoš. Vše končí rohovým kopem.
     
    8
    Po něm se k zakončení dostal stoper Jiří Piroch, ale málo při ráně sklopil nárt, a tak se Staněk zvolna chystá k rozehrávce.
     
    9
    Po souboji s Martanem se na trávníku svíjí hostující Černý. Nešlo o žádný hrozný faul, ale úder zřejmě přišel do míst, která jsou pro pány hodně citlivá.
     
    11
    V posledních minutách se černobílým nedaří projít kombinačně přes obranu soupeře. Na druhou stranu ani Pardubičtí získané míče nedokáží přetavit v nebezpečné situace.
     
    13
    Pardubičtí vyrazili na jih Čech s respektem, ale zároveň bez strachu z vedoucího týmu soutěže. „Jsme na těžkou zkoušku připravení a víme, že to bude těžký zápas. Domácí jsou favoritem, náladu si ještě zlepšili výhrou v Ústí, ale budou chtít zvítězit i v neděli,“ prozradil pro klubový web trenér Jaroslav Novotný, jemuž se do sestavy vrátili po čtyřech žlutých kartách Jeřábek a Tischler.
     
    14
    Další pardubickou akci zakončoval Adam Fousek, ale zakončení uspěchal, míč neměl připravený a levačkou poslal hodně nepřesný pokus.
     
    15
    Rohový kop pro stále aktivnější FK Pardubice.
     
    16
    Centr Tomáše Čelůstky na hranici malého vápna vyboxoval Staněk a dal tak možnost spoluhráčům rozehrát útočnou akci.
     
    18
    Po delší době stadion tleská útočné akci Dynama. Centr Kladrubského ale odvrátil na roh Šejvl.
     
    19
    Provod levačkou točil míč do branky, Letáček ale ustál situaci.
     
    20
    Přímočará akce hostů nevypadala vůbec špatně. Sokol hledal na zadní tyči Fouska, který se ale rozhodl zakončit hlavou, což nebyla dobrá volba. Slabou hlavičku stáhl Staněk.
     
    21
    O povedeném fotbalovém řemeslu se však dá hovořit i na druhé straně. Dlouhý míč v náběhu sklepl Ledecký pro Wermkeho, jehož tvrdá rána šla zhruba metr nad branku.
     
    22
    Rohový kop s pořadovým číslem tři pro hostující celek.
     
    23
    Tentokrát žádné nebezpečí, patička zřejmě Fouska šla mimo branku.
     
    24
    Nejde to, nejde. Dynamo zatím marně hledá cestičky skrz dobře se pohybující bránící blok Pardubic. Plynou z toho ztráty, po nichž mohou červenobílí směle vyrážet vstříc Staňkovi.
     
    26
    To byla zatím největší možnost Východočechů! Adam Fousek se na středu hřiště šikovně uvolnil, nasadil jesličky Čavošovi a tvrdě vypálil. Staněk ránu s obtížemi nadvakrát zkrotil!
     
    27
    Hra se záhy vrátila do zaběhlých kolejí. Domácí hráči si zkoušejí měnit pozice, aby hosty překvapili. Zatím bez úspěchu.
     
    28
    Nyní se bude po Provodově centru a dobré obranné práci Čelůstky kopat roh.
     
    29
    Poměrně pomalý centr Provoda dolétl až k Lukáši Havlovi, který ale placírkou zakončil mimo branku.
     
    31
    Dynamo má soupeři z města perníku co vracet. Jihočeši nezvítězili sedmkrát za sebou proti Pardubicím, naposledy zde prohráli 0:2 v podzimní části. Východočeši jsou tak se Znojmem a Brnem jediným týmem, který dokázal v probíhající sezoně českobudějovické fotbalisty porazit.
     
    32
    Ozývají se diváci, kteří se sešli ve slušném počtu. Fanoušci si přejí branku v pardubické síti.
     
    33
    Ostrý skluz Jana Jeřábka na Helešice oceněn první žlutou kartou utkání.
     
    34
    Kladrubský točil následný přímý kop rovnou do branky, ale nezakroutil. Balon zamířil o necelý metr mimo.
     
    36
    Trenér domácích David Horejš dnes povede Dynamo ve stém utkání v ligových soutěžích. Lepší jsou v tomto ohledu v klubu pouze Pavel Tobiáš (293) a František Cipro (126).
     
    37
    Ledecký hledal pod sebou ve vápně Čavoše, k němuž přihrávka díky výbornému obrannému zákroku Šejvla nedoputovala.
     
    39
    V posledních minutách se zkouší domácí dostat do šance po dlouhých autech. Zatím to nevypadá marně, ale vyložená možnost ještě nepřišla.
     
    41
    Dlouhý pas Wermkeho sice nebyl úplně přesný, ale domácí mohli pokračovat v útoku. Jenže Provod následně vyslal Martanovi nechytatelnou přihrávku.
     
    42
    Dynamo se zlobí, když po střetu ve vápně šel k zemi Provod. Penalta by to byla asi hodně přísná, hra pokračuje.
     
    43
    Střelecká chuť Adamu Fouskovi zjevně nechybí. Tohle však byl jeho nejméně povedený dnešní pokus.
     
    44
    Při napadání ostře zajel Pavel Černý do Lukáše Havla. I když se hostující veterán hájí, že hrál míč, tak tady to byla jasná karta.
     
    45
    Nastavovat se bude jedna minuta v prvním poločase.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas je u konce, branku jsme neviděli. Dynamo mělo největší šancí hned v úvodu, kdy Ledecký neproměnil svou možnost. Hosté zodpovědně brání a nepouštějí domácí do dalších šancí či tlaku. Sami hrozí Pardubičtí po rychlých brejcích, kdy se nebojí střílet. Zejména Fousek je hodně aktivní. Uvidíme, co nabídne druhé dějství.
     
    Hráči se vracejí na trávník, půjdeme na druhou půli.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Dynamo i po pauze pokračuje v tlaku. Ale nadále se mu nedaří dostat přes neprostupnou obranu soupeře.
     
    48
    Jihočeši zkoušejí dlouhé auty, po jednom z nich se do střely pokládal Čavoš, ale těžký kop nezvládl.
     
    50
    Další ofenzivní rozmary černobílých uťal zdvižený praporek sudího na pomezí, Wermke se nacházel v ofsajdu.
     
    51
    Hodně prostoru se otevřelo před Sokolem, jeho ránu vykryl Kladrubský na roh.
     
    52
    Stoper Havel vyskočil nejvýše a odhlavičkoval balon daleko pryč. Pokračující pardubická akce skončila ofsajdem Černého.
     
    53
    Postavení mimo hru se mává a píská i po akci, při níž byl za domácími stopery nachytán Mužík.
     
    55
    Na utkání dorazila i početná skupinka odhadem padesáti fanoušků Pardubic. Je otázka, jestli zamíří i na hokejové utkání baráže mezi Motorem a Pardubicemi, které začíná v nedaleké Budvar aréně v 17 hodin. Naopak domácí kotel byl první poločas prázdný a nacházela se v něm pouze černá vlajka. Po pauze fanoušci přišli a nyní zaházeli roh hřiště papírovými konfetami.
     
    56
    Nesmyslné počínání domácího kotle pokračuje. S úklidem začali pomáhat už i samotní hráči. Zbytečně se nehraje.
     
    57
    První střídání Dynama. Martan toho v týdnu možná po zranění moc nenatrénoval, po necelého hodině jde ze hřiště a do hry jde Ivo Táborský.
     
    59
    Čavoš hledal pasem za obranu své spoluhráče, ale neporozuměli si domácí fotbalisté, míč pro Letáčka.
     
    61
    Ivo Táborský se lišácky protáhl kolem Pirocha, který jej zastavil jen za cenu žluté karty. Navíc je tu standardka ze dvaceti metrů pro domácí.
     
    62
    Pálil Jiří Kladrubský, mířil na stranu gólmana, který se ani nepohnul. Míč zamířil těsně vedle.
     
    64
    Na chvíli v útoku opět hráči v červenobílém. Hosté nechtějí hrát úplného "zanďoura", to by byla cesta do pekel.
     
    65
    Vše končí centrem Fouska, který se stal snadnou kořistí brankáře Staňka.
     
    66
    Druhá změna v domácím dresu, Martin Šplíchal zaujal místo Romana Wermkeho.
     
    67
    Šplíchal hned uhrál balon pro Provoda, ten si to dal z levé na pravou a vypálil, branku minul.
     
    69
    Standardní situace a souhra zkušených Kladrubského a Táborského nevedla k ohrožení Letáčkovi svatyně.
     
    71
    Dvakrát sražený centr Helešice proskotačil až k Ledeckému, jehož ránu vytáhl Letáček na roh!
     
    73
    Penalta pro Dynamo!
     
    73
    Adam Fousek stáhl ve vápně při rohu Nováka a dostává navíc ještě žlutou kartu.
     
    74
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Muž v černobílém dresu pro tyto momenty IVO TÁBORSKÝ opět nezklamal, poslal Letáčka k jedné tyči, sám zamířil k té druhé a Dynamo vede 1:0.
     
    75
    Střídání v týmu FK Pardubice: ze hřiště odchází Pavel Černý, přichází Tomáš Solil.
     
    76
    Standardní situace Kladrubského končí rohem.
     
    77
    Po něm to v pardubickém vápně hodně vřelo, ale druhý gól prozatím nepřišel.
     
    78
    Jsou to nyní ale hosté, kteří musejí začít útočit, aby skóre dorovnali.
     
    80
    Jihočeši drží míč a nechtějí pustit soupeře do územní převahy. Nyní navíc budou rozehrávat rohový kop.
     
    81
    Signál nevyšel, přesto mohou být domácí spokojeni, čas ubíhá.
     
    82
    Střídání v týmu FK Pardubice: ze hřiště odchází Ladislav Mužík, přichází Sang-hjuk Lee.
    Střídání v týmu FK Pardubice: ze hřiště odchází Pavel Sokol, přichází Daniel Kovář.
     
    82
    Hosté tak mají vystřídáno, Dynamu ještě jedna možnost změny zbývá.
     
    83
    Po Jeřábkově ztrátě vyrazili dopředu Javorek s Ledeckým, uhráli roh.
     
    84
    Táborskému vyšla rána na slabší pravou nohu, navíc do ni skočili obránci.
     
    85
    2071 diváků dorazilo dnes na Střelecký ostrov.
     
    86
    Po pěkném prostrčení za obranu šel Ledecký sám na branku, ještě chtěl vylepšit pozici pro Táborského, ale k němu balon nedošel.
     
    87
    Hosté měli k dispozici roh, ale Provod vyskočil nejvýš a odhlavičkoval balon daleko pryč.
     
    88
    Aktivní Dynamo drží míč na polovině soupeře a nechce připustit žádné komplikace.
     
    89
    Centimetry chyběly k vyrovnání! Staněk podběhl centr a Lee trefil hlavou tyč! Následně by dorážel do prázdné branky Solil, ale Havel míč odpálil!
     
    90
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    90+1
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází David Ledecký, přichází Patrik Brandner.
     
    90+2
    Čas možná ještě na poslední útok, poslední nákop hostů.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Zápas je u konce. Dynamo zvítězilo nad Pardubicemi 1:0 a nadále si drží na čele tabulky sedmibodový náskok. Utkání rozhodla situace ze 74. minutě, kdy proměnil penaltu Táborský. V závěru mohl vyrovnat Kim, ale trefil tyč. Jihočeši byli aktivnější, hosté povětšinou bránili. Dynamo si více šlo za výhrou, to zřejmě dnes rozhodlo. Jinak šlo o vyrovnaný duel. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek dne. (16:19:59)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 74. Táborský (pen.)

    Karty:   33. Jeřábek (PCE), 44. P. Černý (PCE), 61. Piroch (PCE), 73. A. Fousek (PCE)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), P. Novák, L. Havel, Helešic – Čavoš, Javorek – Martan (57. Táborský), Provod, Wermke (66. Šplíchal) – Ledecký (90+1. Brandner).
    Náhradníci: Křížek – Fišl, Táborský, Šplíchal, Řezáč, Brandner, Grajciar.

    FK Pardubice: Letáček – Prosek, Piroch, Šejvl, T. Čelůstka – Jeřábek (C) – A. Fousek, Tischler, P. Černý (75. Solil), Sokol (82. Kovář) – Mužík (82. Lee).
    Náhradníci: Šmíd – Zukal, Toml, Lee, Kovář, Huf, Solil.

    Rozhodčí: Ginzel – Dobrovolný, Fišer

    Diváci: 2071
    ocianews.com