Beerschot – Eupen 2:0 (kon.) | Waregem – Mouscron 2:2 (kon.) | Cercle Brugge – Waasland-Beveren 3:2 (kon.)
Kortrijk – St.Gilloise 0:1 (kon.) | Sint-Truiden – Oostende 1:0 (kon.) | Gent – Antverpy 1:2 (kon.)
konec
KV Kortrijk
0:1 (0:0)
Royale Union St-Gilloise
Sobota 13.04.2019, 20:00 • Guldensporen Stadion, Kortrijk • Belgická liga • O Evropskou ligu
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 14:4. Rohy: 5:3. (22:02:50)
     
    V Kortrijku je dobojováno a zrodilo se překvapení! Hostující Saint-Gillose, byť postupivší z nižší soutěže, se drží stále na vítězné vlně a i v dalším boji za vytouženou vstupenkou do Evropské ligy bere tři body. Naproti tomu Kortrijk se musí smířit s první porážkou.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Po něm se ale míče opět chopil Saint-Gilloise, jehož hráči vyslali kolmici do zcela opuštěného prostoru před Pereirou. Tam se záhy seběhlo několik hráčů Kortrijku ve snaze zahájit protiútok.
     
    90+4
    Přesto se ještě Saint-Gilloise snaží zahrozit z rohu. Míč však skončil mimo hřiště a Pereira si ho postavil k patrně poslednímu odkopu.
     
    90+2
    Žlutou kartu dostává Bennard Kumordzi (KV Kortrijk).
    Kumordzi si vysloužil žlutou kartu
     
    90+2
    V posledních minutách si hosté vykopli míč hluboko do svého obranného pásma, kde už jen v poklidu sehrávají a vyčkávají na konec utkání.
     
    89
    Kortrijk se ještě z posledních chvil snaží vytěžit maximum a přesunout se do útoku. V tom mu však brání pronikající hráči ve žlutomodré, kteří si navíc umějí vybojovat, a více podržet míč na kopačkách.
     
    86
    K míči se ale dostali hosté, kteří naopak zkouší navýšit své vedení! Poslední centr si ovšem lapil pro sebe Pereira.
     
    84
    Domácí to ale nevzdávají a pokračují ve velkém tlaku na soupeřovu branku. Zatímco hostující obrana ale dělá naprosté maximum pro udržení čistého konta a tedy i čtvrté výhry v řadě.
     
    83
    Kortrijk se ale posléze dostal k šanci, ze které mohl vyrovnat! Avenattiho centr poslal ve skoku na branku Aboubakary Koita, jehož ovšem také potkala smůla a velmi těsně branku minul.
     
    82
    Míč ale nakonec skončil mimo hřiště a Kristiansen jej odkopával.
     
    81
    Velmi nadějný přímý kop mají před sebou hráči domácího týmu, téměř z hranice velkého vápna.
     
    80
    Střídání v týmu KV Kortrijk: ze hřiště odchází Andrij Bacula, přichází Imoh Ezekiel.
     
    80
    Z pozvolné rozehrávky Kortrijku se nakonec stal dlouhý nákop do prostoru, v němž ovšem nikdo z bíločervených nestál. K míči se tak celkem snadno dostali hosté.
     
    78
    Domácí obrana si poradila s vyběhnutím Selemanieho po levém křídle. Díky tomu se navíc udržela u míče a mohla zahájit další rozehrávku proti brance soupeře.
     
    77
    Velkou smůlu měl Niakate, který mohl ještě navýšit skóre ve prospěch svého týmu. V klíčovém momentu se ocitl před Pereirou zcela sám, ovšem míč poslal jen velmi těsně k pravé tyči.
    75. Hosté nebyli daleko od zvýšení vedení
     
    75
    Slibnou příležitost z velké vzdálenosti měl Teddy Chevalier. Míč však zalétl o něco málo vedle, než by potřeboval a skončil vedle levé tyče.
     
    74
    Žlutou kartu dostává Abdelrafik Gérard (Royale Union Saint-Gilloise).
     
    71
    Střídání v týmu Royale Union Saint-Gilloise: ze hřiště odchází Teddy Teuma, přichází Mathias Fixelles.
     
    70
    Do samostatné akce se dostal Youssoufou Niakate po sérii několika přihrávek svých spoluhráčů. V zakončení už byl před ním jen gólman, který ovšem stál dosti vepředu a míč spolehlivě svým tělem zablokoval.
    69. Žlutá karta
     
    69
    Žlutou kartu dostává Faïz Selemanie (Royale Union Saint-Gilloise).
     
    68
    Saint-Gilloise pokračuje v útočném snažení. Domácí hráči ale o něco důrazněji brání a výkopy míče mimo hřiště s velkou pravidelností přerušují akce hostí.
     
    67
    Střídání v týmu KV Kortrijk: ze hřiště odchází Jovan Stojanović, přichází Aboubakary Koita.
    66. Domácí fotbalisté nebyli daleko od vyrovnání
     
    66
    Hosté si nadále drží herní převahu a postupují do útočné části hrací plochy. V první chvíli ale nenašli žádnou oporu až v úplném konci, což otevřelo cestu pro míč Joelu Pereirovi.
    64. Faïz SELEMANIE - 0:1
     
    64
    Tým Saint Gilloise právě vstřelil branku!
    Hostující tým se ujímá vedení! Z dlouhého autového vhazování se dostal k míči FAIZ SELEMANIE, který z první vypálil velmi tvrdě do branky Kortrijku a otevírá skóre dnešního duelu.
     
    62
    Dlouhý nákop od pronikajícího hráč Saint-Gilloise bez větších obtíží Joel Pereira přijal a následně lehce po zemi přihrál na své obránce.
     
    61
    Během této situace ale mají více ze hry hosté, kteří se alespoň zvládají pohybovat na útočné polovině.
     
    59
    Kombinace na krátkou vzdálenost příliš nevychází ani jednomu z týmů. Častokrát během ní ztrácejí míče, což dává soupeři příležitost k zaútočení.
     
    58
    Střídání v týmu Royale Union Saint-Gilloise: ze hřiště odchází Roman Ferber, přichází Percy Tau.
     
    57
    Další protiútok domácích a další centr Baculy. Tentokrát jej však odrazil hostující obránce.
     
    56
    Hra Saint-Gilloise nabírá na obrátkách a i hosté zvládají delší dobu udržet se v útočné zóně. Stále jim však chybí malý kousek k přímému zakončení, což dodává obraně Kortrijku ještě větší motivaci k blokaci šancí soupeře.
     
    54
    Velmi slibný centr na levé straně vyslal Andrij Bacula! K jeho zakončení na středu hřiště se hlavičkou dostal Felipe Avenatti, ovšem jeho posunutí míče hlavou byla příliš vysoké a zaseklo se na horní síti branky Andrease Kristiansena.
     
    53
    Tlak domácího výběru v posledních minutách narůstá. Zrovna tak ale narůstá i vzdor obrany Saint-Gilloise, která vynese hru na střed pole, ovšem posléze opět pošle míč zcela odevzdaně na soupeřovu polovinu.
     
    51
    Kortrijk vyzkoušel další postupný přechod do útoku. Ještě před velkým vápnem ve středu hřiště ale pronikajícímu hráči odkopl míč hostující obránce. Díky tomu se i hráči Kortrijku museli vrátit zpět a bojovat opět o míč.
     
    49
    Dosti nadějný přímý kop čeká na domácí fotbalisty! Přetažený centr ale našel zrovna tak dlouhý kontr. Střela velmi vysoko přeletěla branku Kristiansena.
     
    48
    Saint-Gilloise odbránil snahu domácích o průnik na jejich polovinu. Opět ale hosté zvolili nákop na opačný konec hřiště, z něhož se Kortrijk dostal do dalšího brejku.
     
    46
    Úvodního výkopu druhé půle se zmocnili domácí hráči, kteří se s míčem sice v první chvíli vrátili za půlku, o to důrazněji si ovšem počínali při průniku na druhou polovinu hřiště.
     
    46
    Střídání v týmu KV Kortrijk: ze hřiště odchází Brendan Hines-Ike, přichází Bennard Kumordzi.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První půle týmů, které dosud v bojích do Evropskou ligu neprohrály, je za námi. Daleko více šancí měl domácí Kortrijk, který je ovšem nedokázal proměňovat. Ovšem ani hosté se nenechali zahanbit a několikrát obraně Kortrijku zavařili. Do druhé půle se ale přesto bude vstupovat za vyrovnaného stavu 0:0.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    V poslední chvíli první půle se Kortrijk ještě snaží o průnik přes střední část hřiště. Ovšem nedařilo se mu, naopak musel bránit předbrankový prostor.
     
    45+1
    Hlavní sudí nastavuje jednu minutu!
     
    45
    Kortrijk zvolil další rozehrávku od vlastních stoperů.
     
    44
    V pokutovém území, i přes sevření dvěma protihráči, vypálil na branku Felipe Avenatti. Právě díky nim ale nedokázal vyslat míč přesně mezi tři tyče, tam mu nakonec skočil o něco výše nad horní tyč.
     
    42
    Již podruhé v krátkém čase je na hřišti ošetřovatelská služba. Tentokrát k drobným šrámům přišel Roman Ferber, který ovšem dokázal z hřiště odejít po svých, nejednalo se tak o nic závažného.
     
    41
    S lehkou pomocí se dostal míč po nákopu Joela Pereiry až k Andreasi Kristiansenovi.
     
    39
    Dva daleké nákopy vysunuly do slibné příležitosti Romana Ferbera. Ten ovšem nezvládl souboj na tělu s Larrym Azounim, načež Pereira vykopl míč daleko od své branky.
     
    39
    Saint-Gilloise opět rozehrává od stoperů, opět je také sevřen na půlce a musí poslat míč zpět na gólmana.
     
    38
    Žlutou kartu dostává Christophe Lepoint (KV Kortrijk).
     
    37
    Hosté se marně snažili vymanit ze sevření domácí letky. Když už se zdálo, že může být situace úspěšná, tak díky dvěma dlouhým passům poslali míč na Pereiru, který jej svým nákopem vrátil zpět za dělící čáru hrací plochy.
     
    36
    Domácí uhájili míč ještě na hrací ploše a od stoperů začínají další průnikovou souhru.
     
    34
    Hráči Saint-Gilloise zvládli i další důležitou obrannou situaci, za což jim může být odměnou získaný míč na kopačkách a téměř volná cesta k průchodu na opačný konec hřiště.
     
    33
    Tak teď se Christophe Lepoint zcela po právu chytá za hlavu. Po přihrávce do malého vápna si úspěšně obehrál soupeře, načež téměř z penaltového puntíku vypálil tvrdě na branku. Zvolil ale poněkud vyšší střelu, po které zazvonilo břevno Kristiansenovy svatyně.
     
    32
    Už se připravoval Julien De Sart k zakončení z běhu, když tu náhle zdvihl pomezní sudí praporek a kdesi, cosi, útočník Kortrijku se zčistajasna ocitl v postavení mimo hru.
     
    30
    Saint-Gilloise zahájil svůj další křídelní průnik. Jak je již zvykem, i nyní se z něj vyklubal kontr domácího týmu, na což hosté zareagovali pouze vysunutím míče mimo hřiště.
     
    28
    Navíc mají před sebou první rohový kop utkání. Skákavý míč po jeho exekuci převzal na hranici velkého vápna Gérard, který neváhal ani vteřinu a z první jej poslal na branku. Lehce mu ale zaplaval a ocitl se mimo prostor vymezený třemi tyčemi.
     
    27
    Hosté si vyběhli z krátkodobého sevření na vlastní polovině. Po křídle tak zahájili svůj přesun na opačný konec travnaté plochy, což se jim, i s přispěním nedovoleného zákroku Stojanoviće, vydařilo.
     
    25
    Po jeho rozehrávce to Saint-Gilloise opět zkouší na hranici velkého vápna. I tentokrát jim ale nevyšel nákop přímo do vápna, kde nejenže nestál nikdo z hráčů ve žlutomodrém, navíc míč letěl přímo na stopera Kortrijku.
     
    24
    Centr z pravé strany si Andreas Kristiansen pohlídal a bez obtíží ho lapil ve středu malého vápna do svých rukavic.
     
    23
    Kolmicemi na středu pole zahájil svůj přesun do útoku Saint-Gilloise. Na polovinu soupeře se nakonec dostal, ovšem za cenu ztráty míče a následného kontru Kortrijku.
     
    21
    Ovšem Kortrijk je v dobývání soupeřovy půdy přecijen úspěšnější. O skórování se pokusil Teddy Chevalier, ovšem ten měl zakrytý výhled, tak nepálil úplně jistě. A na střele to bylo znát, míč s několika odskoky zaplachtil vedle bližší tyče branky Kristiansena.
     
    19
    Míče se ve středu hřiště zmocnili hosté. I oni se pokoušejí o kombinační přesun na opačný konec hřiště, ovšem sami velmi brzy o míč přišli, ve prospěch domácího týmu.
     
    18
    Po odkopu Joela Pereiry to Kortrijk opět zkouší středem pole. I tentokrát však naráží na rychlý blok Saint-Gilloise, která jim nedovolí jakoukoliv snahu o přesun hlouběji do vápna.
     
    16
    Zrovna tak nepříliš troufale zakončil na druhé straně Abdelrafk Gérard, jehož přízemní střela bez důrazu nečinila Pereirovi příliš velké problémy k zachycení.
     
    15
    Trochu troufalý pokus o zakončení Garryho Kagelmachera z velké vzdálenosti poslal míč přímo do rukavic Kristiansena.
     
    14
    Po výkopu gólmana Saint-Gilloise se domácí opět dostali k míči a opět zahájili svou kombinaci. Na podruhé už ovšem není pro Kortrijk tak snadné dostat se za polovinu, ba přímo do vápna.
     
    13
    Kortrijk opět kombinuje na úrovni půlící čáry hřiště a vyčkává na vhodný moment pro průnik blížeji k brance Andrease Kristiansena.
     
    11
    Hráči Saint-Gilloise ale celou akci s velkou vervou ubránili a sami se naopak vydali do protiútoku. Ten jim však v průběhu zastavili sudí díky nedovolenému zákroku jednoho z pronikajících hráčů.
     
    10
    Dalekým odkopem vyřešil Andreas Kristiansen malou domů od svých spoluhráčů. Ve středu pole se ale k míči dostali domácí, jimž vyšlo zahájení vlastní přechodové kombinace do velkého vápna.
     
    9
    Postupným přechodem se Kortrijk dostal za polovinu hřiště. Tam si však Julien De Sart počínal nedovoleně vůči Faizovi Selemaniemu, čímž sudí obrátil hru na opačný směr.
     
    7
    V přetahované si míč pro sebe ukořistili fotbalisté Saint-Gilloise, kteří následně neváhali ani vteřinu a vydali se do protiútoku. Celá akce ovšem našel své vyústění dosti daleko od branky Pereiry, který navíc musel vykopávat.
     
    6
    Vzápětí si ovšem míč opět převzali hosté, kteří podnikli výpad po křídle. Ten obrana Kortrijku zvládla úspěšně, když jej přerušila vykopnutím míče mimo hřiště.
     
    5
    Kortrijk byl ale v obraně úspěšný a naopak si ukořistil míč pro sebe. S ním se posléze vydal na vlastní útočnou výpravu.
     
    3
    Kortrijk se pokusil o přechod za polovinu. Na dělící čáře ale domácí tým o míč přišel a musel bránit dalšímu vpádu Saint-Gilloise na svou polovinu.
     
    2
    Na míči se drží Saint-Gilloise, který přechází obloukem po celé délce hrací plochy. Vzápětí však přišel o míč díky jeho odkopu mimo hřiště.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    KV Kortrijk: Pereira – Hines-Ike, Kagelmacher, Azouni, Stojanović – Van der Bruggen, Lepoint, De Sart, Bacula – Chevalier, Avenatti.
    Náhradníci: Bruzzese – Rougeaux, Golubović, Kumordzi, Koita, Charisis, Rolland, Ezekiel.

    Royale Union Saint-Gilloise: Kristiansen – Perdichizzi, Kis, Hamzaoui, Kandouss – Selemanie, Gérard, Mehlem, Teuma – Ferber, Niakaté.
    Náhradníci: Saussez – Vega, Tabekou, Moreno, Fixelles, Morren, Tau..
     
    Pro oba týmy se bude jednat o první zápas téměř po dvanácti letech a úplně první v rámci nejvyšší belgické soutěže. Zatím se střetly pouze v Second Division. V nich však měl převahu Kortrijk, neboť třikrát vyhrál, zatímco Saint-Gilloise jen jednou. Zbylou čtveřici vzájemných duelů zakončila remíza.
     
    Základní část oba týmy sehrály v jiné soutěži. Zatímco Kortrijk se statečně rval v Jupiler Pro League, kterou zakončil na osmém místě se získanými 43 body, tak Saint-Gilloise bojoval ve First Division B. Tu zakončil na třetím místě a získanými 45 body.
     
    Oba týmy zatím v nadstavbě odehrály tři soutěžní zápasy, v nichž ani jeden z nich ani jednou neprohrál. Tabulkově je ale o místo výše Saint-Gilloise, neboť inkasoval o tři branky méně než Kortrijk, patří mu tak první místo a Kortrijku místo druhé.
     
    Zdravím Vás u 4. kola skupiny B kvalifikace o Evropskou Ligu belgické Jupiler Pro League. Guldensporen Stadion v Kortrijku bude hostit střetnutí dvou týmů, které v nadstavbě ještě ani jednou neprohrály, KV Kortrijk a Royale Union Saint-Gilloise. Přeji příjemné počtení.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

    Vít Trubička

    Branky: 64. Selemanie

    Karty:   38. Lepoint (KRT), 90+2. Kumordzi (KRT) – 69. Selemanie (GIL), 74. Gérard (GIL)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 14:4. Rohy: 5:3.
    KV Kortrijk: Pereira – Hines-Ike (46. Kumordzi), Kagelmacher, Azouni, Stojanović (67. Koita) – Van der Bruggen, Lepoint, De Sart, Bacula (80. Ezekiel) – Chevalier, Avenatti.
    Náhradníci: Bruzzese – Rougeaux, Golubović, Kumordzi, Koita, Charisis, Rolland, Ezekiel.

    Royale Union St-Gilloise: Kristiansen – Perdichizzi, Kis, Hamzaoui, Kandouss – Selemanie, Gérard, Mehlem, Teuma (71. Fixelles) – Ferber (58. Tau), Niakaté.
    Náhradníci: Saussez – Vega, Tabekou, Moreno, Fixelles, Morren, Tau.
    thejrc.org