Rumunsko – Nizozemsko 3:1 (kon.) | Polsko – Japonsko 7:4 (kon.) | Estonsko – Ukrajina 4:3 (po pr.)
konec
Rumunsko
3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Nizozemsko
Sobota 04.05.2019, 12:00 • Tondiraba Ice Hall, Tallinn • Mistrovství světa - I. B Divize • 5. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (14:10:28)
     
    Dnešní utkání sledovalo 431 diváků.
     
    Výhra Rumunska rozesmutnila polské hokejisty, kteří nastoupí ke svému zápasu za 80 minut, ale už nyní mají jistotu, že skončí na druhém místě. Nebylo přitom většího favorita na zlaté medaile a postup do I.A divize. Jenže ve vzájemném utkání s Rumunskem po prodloužení prohráli.
     
    Rumunsko potvrdilo v utkání role favoritů, své soupeře přestříleli 32-15, ale možná až překvapivě se trápili v útoku a ještě dvě minuty před koncem vedli jen o gól. Pak se ale do prázdné branky trefil Balasz Peter, jenž definitivně rozhodl o zisku zlatých medailí pro Rumunsko. A zlaté medaile znamenají postup do I.A divize, v níž se příští rok Rumuni pokusí šokovat hokejový svět a postoupit mezi elitu.

    V TOP divizi si Rumunsko naposledy zahrálo v roce 1977, tehdy ale hokejový svět nebyl tak bohatý na počet hokejových týmů a případný postup mezi elitu při současném formátu by znamenal neskutečný šok. Ale... je to hokej a v něm je vše možné. Jak ukázalo Rumunsko už letos. Přitom se původně počítalo s tím, že bude bojovat jen o udržení.
     
    Nejlepším hráčem poraženého Nizozemska se v tomto utkání stal Niels van der Vossen (0+0). Na straně Rumunska byl zvolen Daniel Tranca (0+1).
     
    Nizozemsko naopak sestupuje do II.A divize, kam se po roce opět vrátí.
     
    Je konec! Na ledě propuká obrovská radost rumunských hokejistů, kteří zahazují rukavice a helmy a slaví na zadním mantinelu postup do I.A divize! Poprvé od zavedení nového formátu se v novodobé historii podívají do druhé nejvyšší kategorie. Doposud pouze pendlovali mezi I.B a II.A divizí.
     
    Konec zápasu.
     
    59:56
    Klec za rumunským brankářem je posunuta. Toke do ni úmyslně vrazil a dostává dvě minuty.
     
    59:43
    Nizozemci drží útočné pásmo, ale už ví, že pro ně šampionát končí sestupem.
     
    59:15
    Tlak na branku Tokeho, jemuž se podařilo odrazit puk do strany, mimo nebezpečí.
     
    58:52
    Vhazovat se bude před rumunskou brankou. Oosterwijk jde znovu na střídačku!
     
    58:16
    Osobní trest na 10 minut obdržel Steven Mason za nesportovní chování. Po inkasované brance u mantinelu, kde seděl po souboji na ledě, zbytečně podrazil jednoho ze soupeřů.
    58:16 PETER - 3:1
     
    58:16
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    A je rozhodnuto! Branku přes celé kluziště vsítil BALASZ PETER, který se zmocnil puku u mantinelu ve svém pásmu. Asistence: Yevhen Yemelianenko, Daniel Tranca.
     
    58:01
    Probíhají poslední dvě minuty. Puk je před brankou Tokeho.
     
    57:33
    Rumuni se hnali po buly za pukem, ale ve středním pásmu se k němu nedostali.
     
    57:27
    Oosterwijk zůstává na střídačce!
     
    57:27
    I Nizozemci hrají o hodně. Potřebují bodovat, aby měli šanci se zachránit. Porážka v normální hrací době pro ně znamená sestup do II.A divize.

    Jan Vojkůvka

    Branky a nahrávky: 4. Biro (Borysenko, Yemelianenko), 21. Goga (Butochnov, Rokaly), 59. Peter (Yemelianenko, Tranca) – 38. Boer (Nordemann)


    Rumunsko: Toke (Polc) – Borysenko, Yemelianenko, Sallo, Farkas, Goga, Bors, Mihaly, Gyorey – Molnar, Gliga, Biro – Rokaly, Butochnov, Reszegh – Peter, Tranca, Constantin – Casaneanu, Irimia, Csergo.
    Nizozemsko: Oosterwijk (Hrelja) – Collier, Klem, Vogelaar, Suurhoff, van Haren, van der Vossen, Boer, Knoop – de Hondt, Stempher, Mason – Verkiel, Oosterveld, Bison – den Edel, Nordemann, Borgman – Smit, Willems, Sikma.

    Rozhodčí: Barcelo (FRA) – Merten (GER), Nedeljkovič (SRB)

    Diváci: 431
    ocianews.com