Chrudim – Vlašim 2:1 (kon.) | Sokolov – Znojmo 2:2 (kon.) | Třinec – Žižkov 4:0 (kon.)
Vítkovice – Brno 2:4 (kon.)
konec
MFK Vítkovice
2:4 (1:3)
FC Zbrojovka Brno
Sobota 11.05.2019, 17:00 • Městský stadion, Ostrava-Vítkovice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 28. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Pro tuto chvíli je to z mé strany vše. Přeji hezký večer a u dalších online přenosů na shledanou. (18:58:53)
     
    Je dobojováno a hosté v dnešním duelu udělali velmi důležitý krok k baráži. Za tímto cílem si šli hned od úvodních okamžiků a odměnou jim byl gól Petera Štepanovského hned v 3. minutě. Na ten ovšem odpověděli domácí hned o dvě minuty později. Rána Martina Motyčky z pravé strany vápna zaplula přesně k zadní tyči. O další dvě minuty však již Brno znovu vedlo. To se prosadil opět Peter Štepanovský, jenž podruhé v rozmezí čtyř minut překonal Květoně. Na další gól si diváci museli počkat do 23. minuty. Po Magerově chytré přihrávce z přímého kopu skóroval nikým nehlídaný Šimon Šumbera. V první půli ještě velké šance zahodili Šumbera s Motyčkou a gól Kaloče nebyl uznán kvůli ofsajdu.

    Ze začátku druhé půle bylo Brno znovu aktivnějším celkem, ale své šance již proměnit nedokázalo. Poté se však karta obrátila a Vítkovice zatlačily svého soka. Ze svého tlaku vytěžily kontaktní gól, o který se krásnou ranou postaral střídající Jiří Januška. Jenže místo vyrovnání přišel v poslední minutě čtvrtý gól Zbrojovky. Výhru Moravanů pečetil přesnou střelou Ondřej Vintr a hosté tak po zásluze slaví zisk tří bodů.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Další nebezpečný kontr se ještě hnal na Flodera. Jenže Pašek se při přihrávce od svého kolegy nacházel znovu v ofsajdovém postavení.
     
    90+1
    Vintr si po vstřelené brance připisuje také žlutou kartu, když se provinil proti pravidlům faulem v prostoru u střídaček.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    90
    Brno právě vstřelilo branku!
    Vypadá to, že je rozhodnuto! Po akci na pravé straně se míč dostal až na střed vápna, kde se nacházel osamocený ONDŘEJ VINTR, jenž se tváří v tvář Květonovi nemýlil a uklidil míč chladnokrevně k tyči.
     
    89
    Hra se nyní odbývá na polovině Vítkovic, což hostům bohatě vyhovuje. Zbrojovka navíc bude vhazovat.
     
    88
    Vítkovice s Paškem v čele nemohou pokračovat v útoku. Domácí útočník byl totiž lapen v ofsajdu a hrát budou opět hosté.
     
    87
    Hostující hráč již je ale na nohou a velmi rychle upaluje na půlící čáru, aby se mohl zapojit zpět do hry.
     
    86
    Cverna nyní zastavil Štepanovského čistým skluzem, ale hostující hráč i přesto zůstává ležet na trávníku a sudí k němu povolává lékaře Brna.
     
    85
    Eismann skvěle zachytil Paškovu přihrávku do strany a utíkal s míčem do protiútoku. Na své polovině však brněnského beka odzbrojili domácí obránci.
     
    83
    Zbrojovka poté ale míč získala a vyvezla ho na polovinu MFK v rychlém brejku. Střela Sukupa však letěla nad bránu a Květon celou situaci jen kontroloval.
     
    82
    Nyní se nám role obrátily. Tentokrát je to Brno, kdo se úporně brání náporu soupeře, který se ale zatím znovu nedostal do blízkosti brněnské šestnáctky.
     
    81
    Vítkovice následně čelily zajímavé standardce Brna, avšak centr hostů hravě zneškodnila domácí obrana.
     
    79
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Tak na závěr nás ještě čeká drama. Hosté jakoby trochu přestali hrát, čehož domácí dokonale využívají. JIŘÍ JANUŠKA dostal opravdu hodně času a prostoru ve středu pole, čehož využil k nádherné ráně z pětadvaceti metrů, která zapadla přesně k levé tyči.
     
    78
    Střídání v týmu MFK Vítkovice: ze hřiště odchází David Mikula, přichází Ondřej Chvěja.
     
    78
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Ondřej Pachlopník, přichází Dominik Kříž.
     
    77
    Hodně prostoru se posléze otevřelo na levé straně před domácími, ale ti toho nevyužili a vůbec nedokázali z nadějné pozice zakončit.
     
    76
    Floder navíc musel zase rychle do skluzu. Míč však zachytil včas před dotírajícím domácím hráčem a pro Brno tak vše dobře dopadlo.
     
    75
    Paškovi se nyní centr zprava nepovedl, ale míč se následně nebezpečně snášel do horního rohu. Floder se však nenechal zaskočit a míč stáhl ze vzduchu do své moci.
     
    74
    Vítkovice i poté pokračují v útočné aktivitě. Celbův centr od rohového praporku hosté hravě zlikvidovali a následně svého soka vytlačili od svého vápna.
     
    72
    Domácí měli nyní dvě velmi dobré pozice, ale jednu z nich nepřetavili v kontaktní branku. Nejprve se za míčem vstříc Floderovi hnal Celba, jenž ale hostující brankáře zblízka nepřekonal. Celba poté ještě vrátil odražený míč pod sebe Januškovi, který pro změnu nepropálil bránící beky Brna.
     
    71
    Mikula byl nyní dobře dostoupen při pokusu o nákop vpřed, ale Vítkovice i poté zůstanou u míče a budou alespoň vhazovat.
     
    69
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Lukáš Magera, přichází Martin Zikl.
     
    68
    Střídání v týmu MFK Vítkovice: ze hřiště odchází Martin Motyčka, přichází Jiří Januška.
     
    67
    Celba posléze pokazil přihrávku na pět metrů a akce Vítkovice je u konce. Ještě před odkopem Flodera bude následovat střídání.
     
    66
    Brno však z následné standardní situaci nezahrozilo a posléze zvládlo rychlý návrat zpět, když se vstříc Floderově bráně řítila dvojice domácích.
     
    65
    Eismann ještě stihl odcentrovat od brankové čáry a Vítkovice poté z části samy zavařily. Zbytečná hlavička zpět do vápna připravila střeleckou pozici pro Mageru, jehož pokus byl sražen na roh.
     
    64
    Až nepřesný nákop připravil Brno o míč. Jenže Motyčka v následném útoku podle všeho fauloval a domácí tak opět o balón přicházejí.
     
    63
    V současné chvíli to vypadá, že má Brno zápas pod kontrolou. Domácí jen vyčkávají na své půlce a nechávají svého soka kombinovat na jeho polovině.
     
    61
    Hosté nyní vyslali příliš pomalou malou domů, za kterou velmi rychle uháněl Pašek. Ten byl přeci jen o chlup později u balónu než brankář Floder, načež došlo k nepříjemnému střetu obou zúčastněných. Oba hráči se drželi za nohu, ale vypadá to, že budou moci pokračovat dále.
     
    60
    Hra je nyní přerušena, jelikož u středového kruhu zůstal ležet Martin Motyčka. Po krátkém ošetření je už opět na nohou a připraven zpoza postranní čáry zapojit se zpět do hry.
     
    59
    Brno i ve druhém poločasu kontroluje hru a momentálně kombinuje s míčem v okolí půlící čáry. Vítkovice se zatím marně snaží dostat k balónu.
     
    58
    Další centr Brna směřoval do vápna na nabíhajícího Štepanovského. Ten ale v těžké pozici míč lidově řečeno nezalepil a Květon tak bude moci odkopávat.
     
    56
    Brno poté zahrávalo rohový kop, po kterém se ale k hlavičce neprotlačilo. Následně ještě šikovně Vintr hledal ve vápně Mageru, jenž se ale k míči nedostal.
     
    55
    Dnešní utkání sleduje 712 diváků.
     
    54
    K Magerovi se nyní odrazil míč po několika soubojích. Hostující kapitán však s vědomím, že se nacházel v ofsajdu, plácl do míče, jenž byl zastaven domácí obranou. Tím také celá akce skončila.
     
    53
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Šimon Šumbera, přichází Ondřej Vintr.
     
    52
    Domácí brankář nyní pořádně vyčinil svým spoluhráčům, kteří opět nechali hosty vystřelit z blízkosti pokutového území. Ke smůle Brna ovšem ani tato rána nemířila mezi tři tyče.
     
    51
    V 51. minutě tady byla první vážnější akce druhé půle. Ondřej Pachlopník předal míč svému kolegovi, který mu následně přihrávku vrátil, avšak pohotová rána Pachlopníka z pravé strany vápna minula Květonovu bránu.
     
    50
    Vítkovice nyní dobře ubránili akci Brna po levé straně. Eissmanovi ani dalším hráčům Zbrojovky se nepodařilo dostat míč do vápna.
     
    49
    Domácí se už hnali do slibného brejku, když v tom zazněla píšťalka sudího, který odpískal faul Kaloče v předchozím souboji na polovině hřiště.
     
    48
    Bzirský to vzal nyní na sebe a vypálil zhruba z dvaceti metrů. Zadáci Zbrojovky však dokázali jeho pokus zablokovat.
     
    47
    Samo poté mohlo vyrazit do útoku, avšak jeho hráči nedokázali přesně přihrát, a tak se bude jen kopat od Květonovy brány.
     
    46
    Domácí začali druhou půlku aktivně, ale Brno si všechny pokusy soupeře o vytvoření gólové šance pohlídalo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:01.
     
    Je za námi úvodní polovina duelu, která začala velmi divoce. Hned ve 3. minutě se totiž po rohu postaral o otevření skóre po rohovém kopu Peter Štepanovský. Jenže vedení hostům nevydrželo dlouho. O dvě minuty vypálil z pravé strany vápna Martin Motyčka a bylo to 1:1. Ani tento stav však neměl dlouhého trvání. V 7. minutě se prosadil dorážkou sražené střely opět Peter Štepanovský, ačkoliv domácí reklamovali ofsajd soupeře. Zbrojovka poté měla více ze hry, ale na další šanci si muselo počkat až do 23. minuty. Magera standardní situaci rozehrál velmi chytře a jeho nabídku zužitkoval ve třetí gól Šimon Šumbera. Brno navíc nepřestávalo s aktivní hrou a krátce po půlhodině si vypracovalo další gólovku. Šumbera ovšem ve své druhé tutovce ztroskotal na domácím Květonovi. Následně mohli udeřit i domácí, avšak Motyčka tentokrát ve své šanci bránu těsně minul. V poslední minutě ještě domácí dokázali vstřelit gól, ale přesný zásah Kaloče nakonec zhatil praporek pomezního sudího, který mával ofsajd. Brno si tak odnáší do kabin vedení 3:1.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Vítkovice se už už radovaly z druhého gólu, ale jejich euforie trvala snad jen dvě vteřiny. Poté si domácí všimli, že pomezní sudí mává ofsajd zakončujícího Kaloče a branka tak nemůže platit.
     
    44
    Pro následný centr si poté vybíhal Josef Květon, jenž byl opět faulován a sudí Franěk tak píská nedovolený zákrok i ve prospěch MFK.
     
    43
    Kaloč posléze atakoval zezadu svého soupeře přesně před zraky pomezního sudího, který okamžitě signalizuje nedovolený zákrok svému kolegovi.
     
    42
    Jenže akce domácích sotva překročila hranici půlící čáry a přišel faul Josefa Celby, který je navíc potrestán žlutým kartónkem.
     
    41
    Početná skupina hostujících fanoušků celý první poločas povzbuzuje svůj celek, který se jim ale nyní neodvděčil další šancí. Místo toho přišla ztráta na levé straně a hrát budou znovu domácí.
     
    40
    Následně to byli domácí, kdo se probíjel kupředu. Hostující zadáci nedokázali zastavit zřejmě Prause, před kterým musel rychle pro míč ve skluzu brankář Floder.
     
    39
    Mikula nyní dobře vystoupil s Magerou, který se po souboji skácel k zemi. Dle sudího se jednalo o čistý zákrok a hra pokračuje dál bez přerušení.
     
    38
    Zničehonic tady mohla být kontaktní branka. Ve zmíněném brejku dokázali domácí vyslat přízemní centr na přední tyč, kam si skvěle naběhl Motyčka. Jeho křižné zakončení ovšem minula vzdálenější tyč o malý kousíček.
     
    37
    Hodně prostoru měl nyní ve středu pole Bariš, ale na poslední chvíli jej domácí připravili o balón a vyrážejí do brejku.
     
    36
    Domácí následně míč de facto znovu jen odevzdali svému soupeři, který tak se tak může tlačit za vstřelením čtvrté branky.
     
    35
    Zbrojovka je zatím jednoznačně lepším celkem a snaží se držet míč na svých kopačkách. Teď však domácí dobře přečetli přihrávku za obranu, načež Květon sebral míč do svých rukavic.
     
    33
    Nechybělo mnoho a domácí mohli inkasovat počtvrté. Na skvělý centr z pravé strany od Štepanovského si na zadní tyči naběhl Šimon Šumbera, kterého však skvěle vychytal vybíhající Květon.
     
    32
    Brnu se nyní nepovedla kombinace na levé straně, odkud se hosté snažili míč prostrčit do pokutového území. Prudká přihrávka však končí jen v autu.
     
    30
    Mikula následně odvracel balón po dalším centru ze strany a domácí mohli po chvíli vyrazit kupředu. Po kombinaci se také dostali k ráně z pětadvaceti metrů, avšak Floder měl proti slabému pokusu opět snadnou práci.
     
    29
    Dlouhý nákop hostů na pravé straně dobře přečetl Celba, ale po jeho hlavičce se míč opět uzmuli hosté, kteří obléhají polovinu soupeře.
     
    27
    Střídání v týmu MFK Vítkovice: ze hřiště odchází Roman Holiš, přichází Filip Kaloč.
     
    26
    Stejně tak se na druhé straně vedlo i hostům, kteří museli zastavit rychlý brejk Vítkovic. Domácí tak mohou rozehrávat z půlky hřiště.
     
    25
    MFK se opět snažilo o rychlou odpověď, avšak tentokrát si střeleckou pozici vypracovat nedokázali.
     
    23
    Brno právě vstřelilo branku!
    Gólové hody z úvodu duelu sice na chvíli utichly, ale s koncem 23. minuty opět přicházejí. Lukáš Magera rozehrál standardku z dvaceti metrů chytře po zemi na pravý roh malého vápna, odkud z první procedil míč do brány ŠIMON ŠUMBERA za pomoci tyče Květonova zařízení.
     
    22
    Brno se znovu velmi snadno dostalo až k vápnu Vítkovic, odkud centroval Lukáš Magera. Na zadní tyči se však ve vzdušném souboji dopustil faulu hostující Bariš.
     
    21
    Z této standardní situace však nic nevytěží. Sudí Franěk totiž viděl útočný faul na Josefa Květoně, který si za malou chvíli vezme na starost rozehrávku.
     
    20
    Aktivní Sukup na pravé straně opět cpal míč do ohně. Jenže ani teď se mu to nepovedlo, ale Zbrojovka rozehraje rohový kop.
     
    19
    Štepanovský následně centroval z pravé strany, ovšem zadáci Vítkovic byli dobře připraveni. Míč poté odpálil do bezpeční vzdálenosti od svého zařízení.
     
    18
    Zbrojovka se také po pěkné narážečce dostala do zakončení zpoza šestnáctky, ale Květon nemusel vůbec zasahovat, jelikož míč letěl až na tribuny za domácí bránou.
     
    17
    Motyčka se nyní velmi zlobí na asistenta na pomezí, který po souboji přisoudil aut ve prospěch Brna. Budou to tak hosté, kdo míč uvede zpět do hry.
     
    16
    Martin Motyčka teď při své snaze o centr vybojoval alespoň roh pro Vítkovice, ale ty s ním nenaložili příliš dobře. Na centr si totiž nejvýše vyskočil jeden z hostů a následná rána ze střední vzdálenosti se velmi pomalu dokutálela až do zámezí.
     
    15
    Na následný centr si tak mohl naběhnout Lukáš Magera, jenž však míč pouze lízl a ten poté sebral do rukavic Josef Květon. Hostující kapitán si ještě stěžuje, že byl atakován nedovoleným způsobem, ale pískat se v tomto případě nebude.
     
    14
    A to bude mít navíc k dispozici standardní situaci z levé strany. Veškeré dění se tak stěhuje k vápnu MFK.
     
    13
    Floder si poté smlsnul na velmi slabé střele domácích ze střední vzdálenosti a míč uschoval ve své náruči. Útočit tak bude opět Brno.
     
    12
    Pašek nyní opravdu nevybíravým šlapákem vlétl do souboje s hostujícím stoperem na půlící čáře a zle dojel brněnského beka. Od sudího následuje zcela po zásluze žlutá karta.
     
    10
    Sukup se posléze snažil dostat ostrým centrem míč před bránu, ale jeho přízemní nabídku zlikvidovala domácí obrana.
     
    9
    Rozhodčí nyní přerušil hru, jelikož jeden z hostů zůstal ležet na hrací ploše. S největší pravděpodobností se však nejedná o nic vážného, jelikož dotyčný již opět pokračuje ve hře.
     
    7
    Brno právě vstřelilo branku!
    No to jsou věci! Na Městském stadionu v Ostravě běží teprve sedmá minuta a diváci již viděli tři góly! V dalším kontru Brna natáhl jeden z hostů k ráně z pětadvaceti metrů, ale ta byla zablokována domácí obranou. Ke smůle MFK však pouze k nohám osamoceného PETERA ŠTEPANOVSKÉHO, který se dle všeho nepohyboval v ofsajdovém postavení a z blízka překonal Květoně podruhé.
     
    5
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Domácí ale nenechali své fanoušky dlouho čekat a přispěchali s bleskovou odpovědí. K odraženému míči se dostal na pravé straně vápna MARTIN MOTYČKA a křižnou ranou překonal brankáře Flodera, který se za balónem marně natahoval.
     
    3
    Brno právě vstřelilo branku!
    Tak to je opravdu výborný vstup v podání Zbrojovky! Hosté měli možnost ve třetí minutě zahrávat první rohový kop, po kterém přiletěl centr na přední tyč. Tam jej prodloužil za sebe jeden z hostujících hráčů a PETER ŠTEPANOVSKÝ jej následně přeci jen dostal za brankovou čáru.
     
    2
    Hosté po krátkém úseku bez míče opět kontrolují hrací předmět a kombinují s ním na polovině soupeře.
     
    1
    Zbrojovka se ihned od úvodních minut snažila ohrozit bránu Květone, ale pokus Šumbery nebyl vůbec povedený a vysoký míč sebrali na penaltě domácí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Brno odehraje dnešní duel v červeném provedení, zatímco domácí nastoupí v tradiční modro-bílé kombinaci.
     
    Hráči obou celků právě opustili útroby stadionu a přicházejí na hrací plochu. Za malou chvíli začínáme.
     
    Úvodní sestavy:

    MFK Vítkovice: Květon – Celba, Mikula (C), V. Cverna, Surzyn – Pašek, Bzirský, Praus, Vasiljev – Holiš – Motyčka.
    Náhradníci: Simkanič – Chvěja, Kaloč, Januška.

    FC Zbrojovka Brno: Floder – Sukup, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský, Bariš, Pachlopník, Šumbera – Růsek, Magera (C).
    Náhradníci: Halouska – Kotula, Přichystal, Kříž, M. Vintr, Pavlík, Zikl.

    Rozhodčí: Franěk – Vlasjuk, Horák.
     
    Vzájemná utkání

    4.11.2018 (FNL) Brno – Vítkovice 4:1
    6.10.2017 (PU) Brno – Vítkovice 1:2
     
    FC Zbrojovka Brno

    Zbrojovka i díky novému systému má stále šanci na postup do FORTUNA:LIGY. Momentálně totiž drží 3. pozici, která zajišťuje účast v baráži, díky 48 bodům. Současné místo však nemá ještě ani zdaleka jisté, jelikož jí na záda s dvoubodovým odstupem dýchá Hradec Králové a Ústí nad Labem.

    Brno je na tom o poznání lépe, i co se týče střílení gólů. Celkem jich ve 27 kolech nasázelo 48 a řadí se tak v tomto ohledu na 2. příčku pomyslné tabulky. Lépe si počínají už pouze první České Budějovice.

    Moravskému mužstvu se relativně daří také na hřištích soupeřů. Ze třinácti duelů vytěžili 18 bodů, které mu vynesly prozatimní 4. místo v tabulce venkovních týmů.
     
    MFK Vítkovice

    Vítkovice sice poslední tři utkání prohrála, ale jejich předchozí výsledky, zejména z podzimní části, zaručily ostravskému celku s velkým předstihem účast ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE i v příštím ročníku. Aktuálně MFK patří 9. místo v klidném středu tabulky se 34 body.

    Slabinou Vítkovic ovšem je ofenzivní činnost. V dosavadním průběhu nastřílely pouze 26 branek, což je vůbec nejhorší počin v soutěži.

    Ostravané si na jaře trochu pokazili svou bilanci na vlastním hřišti, ale i tak na Městském stadionu vytěžili 26 z celkových 34 získaných bodů. Právem tak sídlí na 7. příčce v tabulce domácích celků.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z utkání 28. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Vítkovicemi a Brnem . Zápas začíná v 17:00.

    Radomír Fukala

    Branky: 5. Motyčka, 79. Januška – 3. Štepanovský, 7. Štepanovský, 23. Šumbera, 90. O. Vintr

    Karty:   12. Pašek (VIT), 42. Celba (VIT) – 90+1. O. Vintr (BNO)


    MFK Vítkovice: Květon – Celba, Mikula (C) (78. Chvěja), V. Cverna, Surzyn – Vasiljev, Holiš (27. Kaloč), Praus, Bzirský – Motyčka (68. Januška) – Pašek.
    Náhradníci: Simkanič – Chvěja, Kaloč, Januška.

    FC Zbrojovka Brno: Floder – Sukup, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský, Bariš, Pachlopník (78. Kříž), Šumbera (53. O. Vintr) – Růsek, Magera (C) (69. Zikl).
    Náhradníci: Halouska – Kotula, Přichystal, Kříž, Pavlík, Zikl, O. Vintr.

    Rozhodčí: Franěk – Vlasjuk, Horák

    Diváci: 712
    thejrc.org