Tisková konference FK Mladá Boleslav (kon.) | Tisková konference SK Dynamo České Budějovice (kon.)
Tisková konference FC Fastav Zlín (kon.) | Tisková konference AC Sparta Praha (kon.)
Tisková konference SK Sigma Olomouc (kon.)
konec
Tisková konference AC Sparta Praha

Středa 10.07.2019, 14:00Tiskové konference
     
    To bylo poslední téma dnešní tiskové konference. Sparta do nové sezóny vstoupí utkáním proti Slovácku v neděli od 19 hodin, z nějž pochopitelně přineseme onlajn přenos.

    Z pražské Letné přeji hezký zbytek dne. (14:35:30)
     
    Václav Jílek o postu brankářské jedničky:

    Vyrovnanost brankářů je obrovská, budou tam hrát detaily, ale rozhodneme se až těsně před prvním mistrovským utkáním.
     
    O startu sezóny proti Slovácku:

    Libor Kozák: Čekáme těžkého soupeře, těžký zápas, ale hrajeme doma a budeme chtít vyhrát. Musíme se nachystat, znát kvality i slabiny soupeře a potom předvedeme naší hru a pak můžeme vyhrát. Bude to těžký zápas, ale můžeme jej zvládnout.

    Matěj Hanousek: Myslím, že Slovácko přijede uvolněné, protože pro ně je to možná ideální zápas na začátek sezóny, kde nemají co ztratit, mohou jen získat. Jsem ale přesvědčen, že pokud podáme výkon, kterého jsme schopni, tak můžeme jednoznačně zvítězit.
     
    Václav Jílek o výšce posil (5 ze 6 hráčů má více než 184 centimetrů):

    Neviděl bych to takto. Nehledali jsme mužstvo, abychom z fotbalového udělali basketbalové, ale je to určitě přidaná hodnota. Nebyl to první focus pohled, zda-li hráč je velkej, ale dívali jsme se na ty dovednosti. Uvědomujeme si ale, že ta fyzická sila či konstituce bude hrát důležitou roli. Pomůže nám to i v útočných a obranných standardních situacích, kde budeme mít větší paletu možností.
     
    Ondřej Kasík (ředitel komunikace) o dění na tribunách:

    Společným cílem pro klub, tým, ty kteří tady sedí a pro fanoušky je to, aby sezóna byla úspěšná. Zásadní téma pro celý klub a pro fanoušky je to, aby sezóna byla úspěšná i na tribunách.

    Čím méně zaplatíme na pokutách, čím méně negativních jevů bude na tribunách, tak tím sezóna bude úspěšnější i na stadiónu. V pondělí jsme zahájili kampaň, aby těch negativních jevů výrazně ubylo. Není to jen kvůli tomu, že jsme loni zaplatili kolem pěti miliónů na pokutách, ale je to kvůli tomu, že rasismus či dělbuchy nepatří nejen na stadión, ale také do společnosti.

    Věříme, že ta sezóna bude úspěšná nejen na hřišti, ale i na tribunách, protože cítíme velký zájem fanoušků o nově tvořící tým. Věříme zároveň, že návštěvnost hned na prvním utkání přesáhne deset tisíc, což by bylo vynikající číslo. Zpětná vazba, kterou máme od fanoušků, je pozitivní a věříme, že tyto projevy se dají vztahovat na jednotlivce či v maximální míře desítky jednotlivců. Věříme, že drtivá většina, která vytváří pozitivní atmosféru a podporu týmu, zažije úspěšnou sezónu spolu s týmem.
     
    Matěj Hanousek o VAR, kdy rozhodčí pouští hraniční situace až do konce akce a pak případně komunikují s VAR:

    Nejdu do zápasu s tím, jestli je VAR nebo ne. Nějaká ofsajdová past v dnešním zápase prakticky neexistuje. Hraniční situace jsou pro rozhodčí velmi těžké, ale pro nás obránce se nic nemění. Musíme bránit naplno a hraje se dokud rozhodčí pískne. Musím bránit ať se děje cokoliv a nemůžu doufat, že VAR to nakonec rozklíčuje.
     
    Libor Kozák také o stejném tématu, nových pravidlech:

    Je to krok dopředu, aby se více hrálo než zdržovalo a to je jedině dobře. První zápasy se budeme muset ještě nějak sžít, ale asi to nebude nějaká velká změna.
     
    Matěj Hanousek o nových pravidlech:

    Přijde mi super, že na konci zápasu se nebude natahovat čas střídáním. Lidi se přišli podívat na fotbal a ne na to, jak se dvě minuty střídá.

    To samé s rozehrávkou od brankáře, tak se stávalo, že týmy tím natahovaly čas. Kdo chce hrát, tak může hrát nakrátko a týmy, co chtějí s balónem něco vymyslet, tak mohou hned rozehrávat a ne jen jej nakopnout dopředu.
     
    Matěj Hanousek o přípravě a trenéru Jílkovi:

    Největší rozdíl byl asi v délce přípravě. Bylo to pro všechny nezvyklé, ale pro všechny týmy je to stejné. Všechny týmy byly na stejné lajně na začátku, tak není na co se vymlouvat. Trenéra Jílka bych přirovnal k trenéru Kozlovi, který dbá na určitých principech.

    Teď jsem byl zvyklý starší trenéry, tak zase po čase mám mladšího trenéra, který chytá ty moderní trendy.
     
    Václav Jílek o cílech při své první sezóně ve Spartě:

    Plnohodnotnou podporu fanoušků a respekt u soupeřů. Toho chceme dosáhnout aktivní hrou, která má i vyvolat divácký zájem. Musí to být podložené i výsledky, ale jsem přesvědčen, že ty přijdou s tou aktivní hrou.
     
    Libor Kozák o souhře s Benjaminem Tettehem:

    Mně se osobně s Benjim hrálo dobře. Jsme typově jiní hráči, takže si umíme vyhovět. Jako tým nemáme problém přepnout na jednoho nebo na dva útočníky. Za mě osobně jsou dobré obě varianty a uvidíme, co bude fungovat v sezóně a co bude účelné.
     
    Václav Jílek o Guéloru Kangovi:

    Dlouhodobě pracuje dobře v tréninku a myslím, že v posledních dvou přípravných zápasech, kdy jsme měli nějaký záměr, který měl plnit, tak neřikám, že jej plnil ze sta procent, ale měl snahu jej plnit, což je pro nás velmi důležité. Ale byly to jen přípravné zápasy, až během mistrovských zápasů jej poznáme úplně.
     
    Václav Jílek o Mandjeckovi, jenž reprezentoval Kamerun na africkém mistrovství:

    Je to hráč, který může být pro Spartu zajímavý, ale v tuto chvíli má po africkém poháru dovolenou.
     
    Václav Jílek o Semihu Kayovi, který odehrál ze stoperů nejvíce minut v přípravě:

    Semih na nás působí velmi dobře. Je tam u něj touha, vítězná mentalita. Také má dobrý vliv na kabinu, která jej hodnotí velmi pozitivně. U toho, že odehrál nejvíce minut v přípravě, má také důležitý vliv aktuální stav připravenosti jednotlivých stoperů.
     
    Václav Jílek o stavu dlouhodobě zraněných hráčů (Dočkal, Drchal, Pulkrab, Kadlec):

    Matěj Pulkrab má reálnou šanci, u ostatních se zdá, že nám během podzimní části nebudou k dispozici.
     
    Libor Kozák o horší produktivitě během připravy:

    Zlepšení do ofenzivy musí být na všech, ale samozřejmě je to hlavně naše práce jako útočníků, takže v tomto je co zlepšovat. Šance byly, ale někdy nám chyběl metřík nebo milisekunda, takže toto je potřeba ještě vyhladit a být nachystáni.
     
    Václav Jílek o kádru

    Myslím si, že je téměr uzavřený. Pokud by se naskytla příležitost, která by pro nás byla zajímavá, tak určitě bychom se o tom byli schopni bavit. V tuto chvíli ale je pro nás kádr uzavřený. Říkáme si případně o jednom-dvou hráčích, ale ne o konkrétních jménech, jen pokud by se nějaká příležitost naskytla.
     
    Václav Jílek o přípravných zápasech, zda-li mu daly představu o ose týmu:

    S ohledem na to množství absencí v přípravě nebo už z minulosti, tak je poměrně náročné teď během těch čtyř týdnů si udělat finální a definitivní obrázek o všech hráčích. Skryté schopnosti se objevují až třeba, když se nedaří, nebo když se hráč musí vyrovnávat se složitější sportovní situací. Máme ještě prostor na to, hráče poznávat.

    Obligátně se říká, že trenéři mají v týdnu před prvním startem z 90 procent jasno, tak u nách je to z 80 procent.
     
    Václav Jílek o zdravotním stavu a o tom, kde Spartu ještě tlačí bota:

    Zdravotní stav není úplně ideální pro start. Nicméně postupně vnímám, že kádr se ještě mění. U Uroše Radakoviće a Martina Frýdka tam byly věci zápasového charakteru, u dalších hráčů jsou to dlouhodobé problémy. Uroš už s námi trénuje a u Martina to také nevypadá na dlouhodobější problém.

    Kádr by během měsíce mohl být v takové podobě, jakou jsme si představovali, poměrně blízko k plnému tréninku už má i Costa.

    Myslím si, že jsme dobře zapracovali na obranných standardkách, z nichž jsme během kempu neinkasovali žádnou branku. Jednoznačně největší problém ale byl v produktivitě a té finální a předfinální fáze. Tam nás teď nejvíce tlačí bota. Přisuzuji to i náročnému programu, kde hráči přeci jen ještě nejsou v úplné fyzické pohodě. Doufám, že na první mistrák už to bude v daleko lepším stavu.
     
    Hosty tiskové konference jsou trenér Václav Jílek a hráči Libor Kozák s Matějem Hanouskem.

    Tomáš Kohlmann

    thejrc.org