Dynamo Drážďany – Norimberk 0:1 (kon.) | Kiel – Sandhausen 1:1 (kon.) | Osnabrück – Heidenheim 1:3 (kon.)
konec
SG Dynamo Drážďany
0:1 (0:0)
1. FC Norimberk
Sobota 27.07.2019, 13:00 • DDV-Stadiom (Dresden) • 2. německá Bundesliga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Druhá nejvyšší německá soutěž má na programu zápasy prvního kola, my budeme společně sledovat souboj mezi SG Dynamo Drážďany a 1. FC Norimberk.
     
    SG Dynamo Drážďany

    Fotbalisté Dynama se v loňském ročníku dostali na dvanáctou pozici, přičemž náskok na sestupové pásmo činil sedm bodů. Drážďany v lize prohrály hned ve čtrnácti případech, navíc pouze jedenáctkrát dokázali zvítězit. Domácí celek tohoto zápasu má za sebou hned pět přátelských zápasů, ve kterých se mu moc nedařilo. Hned tři z nich přinesly porážku, ta poslední se uskutečnila v souboji proti PSG, které zvítězilo vysokým výsledkem 6:1. Doposud jediná výhra přišla v duelu proti Unterhachingu, nicméně také jeden zápas přinesl nerozhodný výsledek. Uvidíme, jak Dynamo vstoupí do své domácí soutěže.
     
    1. FC Norimberk

    Na opačné straně stojí Norimberk, který se stal jedním ze sestupujících do druhé nejvyšší soutěže. Norimberk totiž sestupoval z poslední pozice, přičemž za celou sezónu nasbíral pouze devatenáct bodů, což v konečném součtu činilo tři vítězství a deset nerozhodných výsledků. Norimberk si naplánoval hned sedm přátelských zápasů, avšak rovněž se mu zrovna moc nedařilo. Hostující tým tohoto zápasu prohrál hned třikrát, další tři zápasy přinesly vítězství. Doposud jediná remíza přišla až v posledním utkání, to Norimberk dokázal remizovat s PSG, přičemž zápas skončil poměrem 1:1.
     
    Úvodní sestavy:

    SG Dynamo Drážďany: Broll – Löwe, Ehlers, Müller, Wahlqvist – Burnic, Nikolaou – Horvath, Atik, Kreuzer – Kone.
    Náhradníci: Boss – Atilgan, Ballas, Ebert, Hamalainen, Klingenburg, Möschl, Röser, Taferner.

    1. FC Norimberk: Mathenia – Sörensen, Erras, Margreitter – Handwerker, Behrens, Jäger, Valentini – Dovedan, Hack – Ishak.
    Náhradníci: Lukse – Kerk, Medeiros, Muhl, Nürnberger, Palacios-Martinez, Petrák, Rhein, Sorg.

    Rozhodčí: Zwayer – Unger, Müller.
     
    Dynamo se ještě před úvodním hvizdem prezentuje obrovským choreem přes jednu z tribun za brankou.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop obstarali domácí hráči. Jejich útok končí těsně před půlící čárou. Ovšem za pomoci faulu hostí.
     
    2
    Útok následně pokračoval rozehrou. Domácí se dostali na polovinu soupeře, ale ti se naprosto v klidu ubránili a vrhli se do protiútoku. Dobrou obranu ale předvedl také domácí celek.
     
    3
    Opět mají míč na svých kopačkách fotbalisté z Norimberka. Dostali se těsně za polovinu hřiště, kde následně fauloval Burnic.
     
    4
    Poprvé v zápase se dostal míč do jednoho z pokutových území. Konkrétně do vápna Norimberku. Kone nakonec vybojoval alespoň rohový kop.
     
    4
    A domácí se málem dostali k ohrožení branky. Obrana hostů sice odhlavičkovala míč na hranici pokutového území, ale tam se do něj z první opřel Horvath. Jenže napálil hradbu těl před ním.
     
    6
    Dlouhý nákop za obranu Norimberku nenašel nikoho v bílém dresu. Míč naprosto v klidu ukryl do rukavic Broll.
     
    7
    Hosté jsou nyní více na míči a drží se na polovině soupeře. Jejich další pokus končí faulem Drážďan na levé straně vápna.
     
    9
    Přímý kop se fotbalistům v bílých dresech vůbec nepovedl. Byl kopnutý hodně špatně. Letěl příliš nízko a domácí se ubránili.
     
    10
    Drážďany začínaly se svým útokem až u svých stoperů. Jenže jejich ofenzivní pokus neměl příliš dlouhého trvání, když skončil po nepřesném centru.
     
    11
    Domácí obrana s gólmanem Brollem se dostala do problémů.Vysoký presink Norimberku jim nahnal strach, ale vše nakonec fotbalově vyřešili a hnali se do brejku. Vybojovali tak svůj druhý rohový kop v zápase.
     
    12
    Roh rozhehrálo Dynamo nakrátko, ale Norimberk se ubránil. Následně se z nějakých 35 metrů levačkou opřel do balonu Dzenis Burnic a hodně vystrašil gólmana Matheniu! Břevno minul pouze o pár centimetrů.
     
    14
    A další tvrdá rána z kopačky domácího hráče! Tentokrát těsně za šestnáctkou natáhl Wahlqvist a Mathenia předvedl výborný zákrok! Z následného rohového kopu domácí branku neohrozili.
     
    16
    Nyní má více ze hry Dynamo, které se usadilo na polovině soupeře. Dostalo příležitost dalšího přímého volného kopu, nýbrž bez úspěchu.
     
    17
    Další zajímavá situace v pokutovém území Norimberku. Míš se dostal k Burnicovi, který z otočky vypálil levou, ale trefil pouze boční síť.
     
    19
    Drážďany se snažily prokombinovat z poloviny hřiště až do vápna soupeře. Skončily ale na hranici pokutového území a hosté se pro tuto chvíli ubránili.
     
    20
    Další faul norimberských fotbalistů. Tentokrát už na útočné polovině. Domácí ale míč příliš dlouho neudrželi a hrají hosté.
     
    21
    V polovině prvního poločasu sledujeme aktivní fotbal hlavně ze strany Drážďan. Ty drží míč daleko častěji a jsou nebezpečnější. Hosté zatím nevyslali ani jeden střelecký pokus.
     
    22
    Další příležitost Dynama. Burnic na útočné polovině obral jednoho ze svých soupeřů, následně poslal do vápna Koneho, který už posílal přihrávku na střed pokutového území. Tam však na poslední chvíli zachránil situaci jeden z hostujících obránců. Následoval rohový kop, z kterého Drážďany branku neohrozily.
     
    24
    Máme odehráno 24 minut a jelikož se hraje v úmorném vedru, fotbalisté dostali prostor pro občerstvení a ochlazení.
     
    26
    Už se opět hraje a u míče jsou fotbalisté z Norimerku.
     
    29
    Hra se nám v tuto chvíli uklidnila a hraje se převážně kolem poloviny hřiště.
     
    30
    Je za námi půl hodina hry a stav je stále bezbrankový. Domácí tým je ale lepší, má více ze hry a dostal se do dvou slibných šancí. Zato hosté stále nevyslali ani jednu střelu.
     
    32
    Po delší době opět vzrušení v pokutovém území hostů. Drážďany se do něj dostaly z pravé strany, kde jeden z ofenzivních hráčů předvedl zasekávačku. Míč mu odskočil k jeho spoluhráči, který práskl do balonu, ale přestřelil.
     
    34
    Dynamo chtělo získat na útočné polovině až příliš aktivně. Faulem se provinil Atik a hosté tak mohou rozehrávat.
     
    34
    Jenže opět se jim útok vůbec nezdařil a míč mají domácí.
     
    35
    První žlutou kartu v zápase dostává za faul na polovině hřiště hostující Jäger.
     
    38
    První velká šance Norimberku! Z levé strany mířil do vápna přízemní centr, který na poslední chvíli vyrazil před Ishakem Broll. Následně měl dobrou možnost ke střele Dovedan, ten však přestřelil.
     
    39
    Domácí Nikolaou přejel na polovině hřiště jednoho z norimberských fotbalistů a po právu dostává žlutou kartu.
     
    41
    Jeden z domácích fotbalistů se odhodlal k sólu, které nakonec skončilo na hranici pokutového území.
     
    41
    Důsledkem toho šli hosté do protiútoku, s kterým ale neuspěli.
     
    43
    Norimberk se před koncem prvního poločasu dostává do varu. Z levé strany letěl centr na Dovedana. Ten byl úplně osamocený, ale na zadní tyči mu k míči chybělo pár centimetrů.
     
    44
    Další útok Norimberku zastavuje praporek pomezního a ofsajd.
     
    45
    Už se nám hraje poslední minuta řádné hrací doby. Do útoku se dere Dynamo. Ale zatím je to pouze optický tlak.
     
    45+1
    Nastavovat se bude jedna minuta.
     
    45+1
    Ještě v závěru se domácí dostali k nebezpečné střele z hranice pokutového území. Mathenia nakonec zasahovat nemusel, protože střelu před ním vyrazil jeden z obránců.
     
    45+2
    Už už to vypadalo na další nebezpečnou situaci ze strany Norimberku. Jenže přihrávka za obranu byla do ofsajdu.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas prvního kola 2. německé Bundesligy. Drážďany zatím hrají s Norimberkem nerozhodně 0:0. Po většinu poločasu byl ale lepší domácí celek, který si vytvořil několik zajímavých příležitostí. Hosté se rozehráli až ke konci prvních 45 minut a také několikrát nebezpečně zahrozili. Z gólu se ale zatím nemohl radovat ani jeden tým. Uvidíme, co nám přinese druhá půle.
     
    Statistiky

    Držení míče: 63% – 37%.
    Střely: 8:1.
    Střely na branku: 2:0.
    Střely mimo: 4:1.
    Zblokované střely: 2:0.
    Rohy: 5:0.
    Ofsajdy: 1:3.
    Fauly: 6:5.
    ŽK: 1:1.
    ČK: 0:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu 1. FC Norimberk: ze hřiště odchází Valentini, přichází Sorg.
     
    46
    Za tvrdý faul dostává domácí Müller žlutou kartu.
     
    47
    V úvodu druhého poločasu se domácí provinili faulem a Norimberk zahrával přímý kop z poloviny hřiště. Nakonec míč doplachtil až k Brollovi.
     
    49
    Domácí Kone se hnal do obrovské šance, ale v době přihrávky se nacházel v ofsajdovém postavení.
     
    50
    I na druhé straně mohla být k vidění nebezpečná akce, ale také zastavena praporkem pomezního.
     
    51
    Domácí fotbalisté teď obléhali pokutové území soupeře. Dokonce se po jednom ze zákroků dožadovali penalty. Jenže píšťalka hlavního sudího zůstala němá. Dynamo se pak samo vyhnalo až na polovinu hřiště.
     
    53
    Norimberk právě vstřelil branku!
    Hosté se ujímají vedení! Z pravé strany byl poslán pěkný oblouček za obranu od Olivera Sorga přesně na hlavu NIKOLY DOVEDANA, který umístil míč přesně k tyči. Broll byl bez šance.
    Asistence: Oliver Sorg.
    53. DOVEDAN - 0:1
     
    56
    A mohlo být vyrovnáno. Do vápna Norimberku se dostal jeden z domácích. Ten vyslal přízemní střelu k tyči a Mathenia měl hodně práce, aby míč vyškrábl na roh.
     
    57
    Drážďany se snaží o rychlé vyrovnání, ale jejich další pokus opět zastavil pomezní sudí.
     
    60
    Hodně emocí nyní létá na hřišti. Domácí se dožadovali faulu v blízkosti pokutového území. Místo toho jim je ale odpískán útočný faul. Norimberk tak držel míč a vybojoval další faul. Z následného přímáku ale nic nebylo.
     
    61
    Norimberk byl po vstřelené brance pod tlakem. Z něj už se vymanil a dostává se zpět do hry. Teď posílal centr do vápna, ale neúspěšně.
     
    61
    Střídání v týmu 1. FC Norimberk: ze hřiště odchází Ishak, přichází Petrák.
     
    64
    Dynamo mělo další možnost rohového kopu. Opět ho rozehrálo nakrátko a ke střele se zpoza vápna dostal Bumic. Ale opět přestřelil.
     
    65
    Dovedan si nyní výborně pokryl balon proti pětinásobné přesile a vybojoval další přímý kop. Signál se hostům ale vůbec nepovedl a míč má Broll.
     
    66
    Další faul domácích a další standardka.
     
    67
    Střídání v týmu SG Dynamo Drážďany: ze hřiště odchází Burnic, přichází Röser.
     
    67
    Ani z této standardní situace si Norimberk nic nevypracoval.
     
    Na dnešní zápas dorazilo 29 753 diváků.
     
    69
    Domácí se snaží o vyrovnání, ale tentokrát je zastavuje útočný faul. Rozhodčí posílá hráče se opět občerstvit.
     
    71
    Střídání v týmu SG Dynamo Drážďany: ze hřiště odchází Horvath, přichází Taferner.
     
    73
    Dlouhý nákop za obranu hostů. K míči se na poslední chvíli dostal Atik, ale už byl v těžké pozici a míč do nebezpečných míst nevrátil.
     
    74
    Přesto se o pár chvil později dostávají domácí k dalšímu rohu. Obrana hostů ale míč odkopává do bezpečí.
     
    74
    Poté přišel rychlý protiútok, ale jeden z drážďanských fotbalistů zabránil v dalším útoku perfektním skluzem.
     
    75
    Norimberk ale stále držel balon. Na hranici vápna se však jeden z jejich hráčů dopustil nedovoleného zákroku a míče se tak ujímají domácí fotbalisté.
     
    78
    Hráči ve žlutých dresech se snaží alespoň o vyrovnání, ale zatím jim není přáno. Ve druhém poločase funguje obrana Norimberku na výbornou.
     
    78
    Střídání v týmu SG Dynamo Drážďany: ze hřiště odchází Löwe, přichází Klingenburg.
     
    79
    Střídající Taferner se opřel do balonu z velké dálky a tribunami to jen zahučelo.
     
    81
    Hostům se nyní nelíbí verdikt rozhodčího, po kterém se dožadovali rohového kopu.
     
    81
    Za přílišné prupovídky vidí žlutou kartu hostující Dovedan.
     
    82
    Opět dlouhý pas za obranu hostů. A opět praporek pomezního vylétl nad hlavu.
     
    84
    Fotbalisté Dynama stupňují svůj tlak a jsou stále více a více nebezpeční. Hostující fotbalisté momentálně spíše odkopávají balony.
     
    84
    Ale po jednom z dalších nákopů přichází faul Nikolaoua. Jenže ze standardky si Norimberk opět nic nevypracoval.
     
    85
    A mohlo být vyrovnáno! Centr z pravé strany si našel v ideální střelecké pozici, téměř na penaltovém puntíku, Kone. Jenže jeho pokus vyrazil na roh Mathenia.
     
    86
    Následný rohový kop pouze prolétl pokutovým územím a bude se tak odkopávat od branky.
     
    86
    Nyní to z pravé strany opět zkoušel Kone, jenže toho výborně ubránil Handwerker. Další roh pro domácí.
     
    87
    Jenže Norimberk ustál i další roh a navíc má míč pod kontrolou.
     
    88
    Místo toho, aby hosté podrželi míč, tak zkoušeli střelu z poloviny hřiště, která absolutně neměla nárok na úspěch.
     
    88
    Vzápětí další centr do vápna hostů. Ten byl tečovaný jedním z hráčů Norimberku a domácí budou zahrávat další roh.
     
    89
    Rohové kopy dnes Dynamu absolutně nevychází. A je jedno, zda ho zahrají nakrátko, na přední nebo zadní tyč. Ani tentokrát branku hostů Dynamo neohrozilo.
     
    90
    Střídání v týmu 1. FC Norimberk: ze hřiště odchází Handwerker, přichází Mühl.
     
    90+1
    A mohlo být definitivně rozhodnuto! Do centru z přímého kopu vložil hlavu Čech Ondřej Petrák, ale trefil břevno.
     
    90+4
    Už se hraje čtvrtá minuta nastavení. Zřejmě poslední šance pro útok Drážďan.
     
    90+5
    Ani tentokrát se však branky nedočkaly. Navíc jejich další snažení přerušil hvizd rozhodčího.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Utkání prvního kole 2. německé Bundesligy mezi Drážďanami a Norimberkem je u konce. Z vítězství se nakonec raduje favorit zápasu z Norimberku, který zvítězil 1:0, poté co se v 53- minutě prosadil hlavou Nikola Dovedan. Ve druhém poločase to byl poměrně vyrovnaný fotbal, ale šťastnější jsou hosté, kteří do nového ročníku tak vstupují se ziskem tří bodů z horké půdy Drážďan.
     
    Statistiky

    Držení míče: 63% – 37%.
    Střely: 16:4.
    Střely na branku: 3:2.
    Střely mimo: 11:2.
    Zblokované střely: 2:0.
    Rohy: 12:1.
    Ofsajdy: 7:6.
    Fauly: 16:9.
    ŽK: 2:2.
    ČK: 0:0. (14:59:43)

    Aleš Skok

    Branky: 53. Dovedan

    Karty:   39. Nikolaou (DRE), 46. Müller (DRE) – 35. Jäger (NUR), 81. Dovedan (NUR)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 11:2. Rohy: 12:1. Ofsajdy: 7:6. Fauly: 16:9.
    SG Dynamo Drážďany: Broll – Löwe (78. Klingenburg), Ehlers, Müller, Wahlqvist – Burnic (67. Röser), Nikolaou – Horvath (71. Taferner), Atik, Kreuzer – Kone.
    Náhradníci: Boss – Atilgan, Ballas, Ebert, Hamalainen, Klingenburg, Möschl, Röser, Taferner.

    1. FC Norimberk: Mathenia – Sörensen, Erras, Margreitter – Handwerker (90. Mühl), Behrens, Jäger, Valentini (46. Sorg) – Dovedan, Hack – Ishak (61. Petrák).
    Náhradníci: Lukse – Kerk, Medeiros, Mühl, Nürnberger, Palacios-Martinez, Petrák, Rhein, Sorg.

    Rozhodčí: Zwayer – Unger, Müller

    Diváci: 29 753
    ocianews.com