Třinec – Jihlava 0:1 (kon.) | Sokolov – Brno 0:2 (kon.) | Pardubice – Vlašim 1:0 (kon.)
Líšeň – Hr. Králové 3:3 (kon.)
konec
SK Líšeň 2019
3:3 (1:2)
FC Hradec Králové
Sobota 03.08.2019, 17:00 • SK Líšeň • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 3. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Sportu zdar a fotbalu zvlášť. Hlásím se z brněnské Líšně, kde je na programu 3. kolo druhé nejvyšší soutěže. Nováček zatím nehraje v lize vůbec špatně a po remíze s Varnsdorfem a výhře v Chrudimi ho dnes čeká další oříšek. Přijede Hradec Králové, který má každoroční cíle, a to je postup do první ligy.
     
    Hradec však nezačal ligu dobře a má tak rozhodně co napravovat. Zatím pouze remizoval a prohrál. O tom, že východočeské mužstvo patří k favoritům soutěže, můžeme hovořit navzdory nepříznivému startu do sezóny, v níž zatím Hradec Králové nevyhrál. V uplynulých dvou ročnících skončil vždy čtvrtý, nicméně na renovovaném stadiónu pod lízátky by rádi viděli nejvyšší soutěž, z níž tým sestoupil před dvěma lety.

    Druhý soutěžní zápas odehrál Hradec až v pondělí před televizními kamerami. Před svým publikem podlehl Dukle Praha 0:2. Tím víc se bude v Líšni snažit prolomit dosavadní vývoj. Trenér Zdenko Frťala má v týmu 21 hráčů a tři brankáře. Je však velmi pravděpodobné, že z mužstva odejde Filip Zorvan. V prvním soutěžním utkání v Sokolově, kde Hradec remizoval 0:0, se Zorvan nedostal ani na střídačku a tak se s vedením klubu na začátku minulého týdne dohodl na možnosti najít si nový dres.
     
    „Domácí respektujeme. Jsou nováček, prožívají euforii, navíc jsou povzbuzeni vítězstvím v Chrudimi a dobrým výkonem i předtím doma s Varnsdorfem. Jsou tam hráči, kteří mají zkušenosti, požene je fantastická atmosféra,“ poznamenává na klubovém webu hradecký trenér Zdenko Frťala.

    „Nevydařený vstup do soutěže Hradce je pro nás nepříznivý. Bude se tu enormně snažit vstřelit první gól a získat první výhru. Respektujeme sílu soupeře, kterou jako čtvrtý celek loňského ročníku Hradec zajisté má,“ upozorňuje líšeňský kouč Miloslav Machálek.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Líšeň: Šustr – Jeřábek, Hlavica, Bednář – Ad. Čermák – Reteno Elekana (65. M. Vintr), Málek (76. Fila), Minařík (69. Rolinek), Krška (C) – T. Machálek, Hladík.
    Náhradníci: Leznar – Suchý, M. Vintr, Minarčik, Fila, Kříž, Rolinek.

    FC Hradec Králové: Vízek – Kopečný, Zbrožek, Martinec (C), Urma – Jukl, Ch. Frýdek (87. M. Černý), Šípek (74. D. Procházka), Vlkanova, Djurdević (65. Kvída) – Prekop.
    Náhradníci: Ottmar – Soukeník, M. Černý, Firbacher, Kvída, D. Procházka, Doležal.

    Rozhodčí: Berka – Novák, Ratajová.
     
    Počasí v Líšni je hodně nepříznivé, v Brně prakticky celé odpoledne prší a je něco kolem 15 stupňů. I tak je trávník poměrně v dobrém stavu. Může to být pro hráče i výhoda, každá střela může gólmanům nadělat problémy.
     
    Oba týmy nastupují na hrací plochu brněnského stadionu, který je nacpaný k prasknutí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hladík se prokličkoval do vápna, obešel celkem tři hráče a poté upadl. Rozhodčí penaltu nepíská, naopak brněnského hráče ústně napomíná.
     
    3
    Domácí jsou na začátku utkání častěji u míče, jsou nastěhování na útočné polovině Hradce.
     
    4
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Tak to je výborný úvod pro hosty. Hradec založil rychlý kontr po levé straně, který potáhnul Durděvič, nahrál do vápna, kde byl nejprve faulovaný Vlkanova brankářem Šustrem. Rozhodčí nechal situaci dohrát a do prázdné brány se trefuje JAKUB ŠÍPEK. Pokud by hradecký hráč nezakončil, pískala se by jistojistě penalta.
     
    6
    Hladík mohl jít do brejku, ale Líšni se nepodařila kombinace.
     
    8
    Ačkoliv Brňané nezačali špatně, Hradec ze své první akce okamžitě trestal.
     
    9
    Autor první branky Šípek zůstal na hřišti, Reteno zatím také jen napomínán ústně, nikoliv v podobě žluté karty.
     
    9
    Líšeň právě vstřelila branku!
    I domácí měli k dispozici rychlý brejk. JAN HLADÍK si zaběhl za hradeckou obranu, kterou přesprintoval, dostal se až k Vízkovi a jeho překonává takovým píchnutím, respektive dloubnutím do míče. Hradecká obrana ještě dělala co mohla, aby míč vytáhla ze sítě, nepodařilo se.
     
    10
    Domácí ožili po vstřelené brance. Machálek mohl pálit z dobré pozice, nakonec volil přihrávku na pravou stranu.
     
    12
    Máme za sebou zajímavou pasáž utkání, rozhodně se máme na co koukat. Fanoušci mají určitě jednak radost z vyrovnání, ale také z toho, že konečně přestalo pršet.
     
    14
    Obránce Bednář se dostal pod tlak, nakonec místo malé domů raději volil odkop do autu.
     
    15
    Už jsem chtěl říct, že Hradec se v sezóně poprvé radoval ze vstřelené branky, ale radost jim vydržela pouze pět minut. To vyrovnal Hladík a od té doby jsou Brňané lepší.
     
    16
    Nyní zahrávali standardku, ale rozhodčí Berka viděl ve vápně útočný faul. Vízek bude rozehrávat od svého pracoviště.
     
    18
    Už to zase vypadalo na slibný brejk Líšně, Machálek upaloval s Hladíkem směr vápno, ale Urma v pravý moment zakročil.
     
    19
    Vlkanova nebezpečně centroval do vápna na Prekopa, u bližší tyčky však byl Hlavica, který v pravý čas dokázal míč odpálit do bezpečí.
     
    20
    Hladíkův přetažený centr musel Vízek likvidovat.
     
    21
    Obrovská šance Líšně. Reteno poslal přetažený centr na velké vápno, kde byl Bednář a jeho pumelice z první šla do horních pater brány. Vízek však předvedl výtečný zákrok, konečky prstů se dokázal proti míči natáhnout a vyrazit ho na roh.
     
    23
    Stále je stav nerozhodný, Líšeň je u míče, protože Hradec si v rozehrávce vůbec nerozumněl.
     
    24
    Neuvěřitelné, co se nedá dát. Prudký centr na malé vápno propadl na Tomáše Machálka, kterému stačilo pouze zakončit do prázdné brány. Jenže zamířil kousek vedle levé tyče. Vízek se jen díval a čekal, co se bude dít. Celý Hradec byl blízko pohromy.
     
    26
    Naopak Líšeň hraje stále ve velkém laufu, herně je lepší a stále vymýšlí útočné akce.
     
    26
    Hradec po delší době vylezl na svou ofenzivní polovinu, Šustr musel jít do souboje s Prekopem, ale nakonec se píská ofsajd.
     
    27
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Pravidlo nedáš – dostaneš platí v tomto případě dvojnásobně. Hradec totálně rozebral líšeňskou obranu, ADAM VLKANOVA v obležení snad čtyř hráčů hledal co nejlepší pozici na střelu a nakonec zakončil z malého vápna do sítě. Vyšachoval ze hry jednak gólmana Šustra, ale i oba obránce, kteří stáli na lajně a chtěli míč vykopnout, to se jim přes veškerou snahu nepodařilo.
     
    28
    Domácí tak musí opět přidat, přičemž především Machálek si ještě teď musí drbat hlavu, protože jeho tým mohl jít do vedení. Místo toho druhá akce Votroků končí druhým gólem.
     
    30
    Prekop fauloval Jeřábka, rozhodčí píská faul. Hradec se v hlavách určitě uklidnil, druhá branka mu dodala rázem více elánu.
     
    32
    Hradec je teď častěji u míče, domácí borci se nemohou vrátit k aktivní hře, kterou za stavu 1:1 praktikovali.
     
    34
    Mohlo být vyrovnáno. Jako hromotluk se teď Machálek procpal do vápna přes obránce, akce pokračovala a Reteno Elekana střílel do opuštěné brány, ale z těžkého úhlu zamířil do boční sítě.
     
    36
    Žlutou kartu dostává Jakub Šípek (FC Hradec Králové).
     
    37
    Řekl bych, že dnes rozhoduje zkušenost. Zatímco Votroci umí se svými šancemi naložit takřka stoprocentně, Líšeň měla tři jasné tutovky a ty neproměnila.
     
    38
    Žlutou kartu dostává Michal Bednář (SK Líšeň).
     
    40
    Líšeň měla další dva náznaky šancí, Vízek musel vytáhnout do bezpečí střílený centr do vápna.
     
    41
    Vízek se rozhodně nenudí. Domácí opět přiložili pár polínek pod kotel a zvýšili úsílí. Z dvaceti metrů napřáhl Reteno Elekana a jeho tvrdou bombu hradecký mág chytá.
     
    42
    Blíží se závěr poločasu, který plnému stadionu nabídl výborný fotbal na obou stranách. Líšeň mohou mrzet zahozené tutovky, stav by byl jistě úplně jiný. Hradec však prokazuje zkušenost a kvalitu v zakončení. Díky tomu vede.
     
    43
    Krškova taková utajená střela z osmnácti metrů skotačila kolem pravé hradecké tyče. Šla nakonec asi metřík vedle.
     
    45
    Hladíkova sražená střela z otočky šla přímo do míst, kde byl gólman Vízek. Domácí na střely jednoznačně vedou, o gólových akcích netřeba diskutovat.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Potlesk tribun oceňuje výkon domácích hráčů, kteří v prvním poločase předvádělí pěkný fotbal plný šancí. Jenže hraje se na góly. Hradec využil dvě brejkové situace a s rozvahou a klidem je proměnil. Líšeň naopak zahazovala jednu tutovku za druhou, největší měl Machálek, který z pár metrů netrefil zařížení. Zápas má dobré parametry a slušela by mu spíše remíza.
     
    Pokračujeme přibližně v 18:01.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Parádní střela Jukla z dvaceti metrů, která šla pod víko, ale Šustr se dokázal vytáhnout do horních pater brány a konečky prstů míč vyškrábal nad.
     
    48
    Další obrovská šance Hradce. Vlkanova vysunul do brejku Djurděviče, který šel sám na bránu a Šustr jej v klíčový moment dokázal vychytat.
     
    48
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Nedáš – dostaneš platí i na druhé straně. Kopečný se nechal obehrát od JANA HLADÍKA, který si hodil míč na pravou stranu a jeho utěšená pumelice vymetla všechny pavučiny v hradecké síti. Parádní gól, to se musí nechat. Je vyrovnáno a fotbal dostává znovu pořádné grády.
     
    50
    Líšeň je znovu v laufu. Hladík si šteloval míč na hattrick, ale do jeho rány se vrhl jeden z hostujících hráčů.
     
    52
    Žlutou kartu dostává Michal Jeřábek (SK Líšeň).
     
    53
    Hosté budou rozehrávat standardku z velmi nebezpečné vzdálenosti.
     
    54
    Žlutou kartu dostává Erik Prekop (FC Hradec Králové).
     
    55
    Po faulu Prekopa zůstal chvíli na hřišti ležet Reteno, byl ošetřen a bude pokračovat ve hře. Gabonský fotbalista hraje dnes velmi dobře.
     
    56
    Je to teď takové neurovnané, oba týmy kazí přihrávky. Akce jsou kostrbaté.
     
    57
    Domácí kapitán Krška faulován, standardka tentokrát pro Líšeň. I diváci jsou slyšet, přejí si třetí branku v hradecké svatyni.
     
    58
    Parádní centr na zadní tyč vyslal Krška a hlavička Machálka nemohla Vízka ohrozit. Každopádně potlesk obecenstva.
     
    59
    Dnešní utkání sleduje 1572 diváků (vyprodáno).
     
    60
    Centr Šípka proletěl vápnem, kde nikdo nebyl. Líšeň se může uklidnit a založit další akci.
     
    60
    Reteno přenechal míč na velkém vápně Čermákovi, jehož rána šla sice prudce po zemi, ale hodně vedle.
     
    61
    Žlutou kartu dostává Miloš Kopečný (FC Hradec Králové).
     
    62
    Kopečný spíš házenkářsky hodil míčem a dostal za to žlutou za nesportovní chování. Navíc mu fanoušci také pěkně "naložili".
     
    64
    Hradec měl solidní šanci po střele Djurděviče. Brankář Šustr chytá míč do rukavic. Ovšem je třeba říct, že Hradec začíná zlobit, možná se projevuje lepší fyzická připravenost.
     
    65
    Střídání v týmu SK Líšeň: ze hřiště odchází Guy Reteno Elekana, přichází Marek Vintr.
     
    65
    Střídání v týmu FC Hradec Králové: ze hřiště odchází Fahrudin Djurdević, přichází Jan Kvída.
     
    67
    Ale Líšeň se rozhodně nevzdává a stále předvádí parádní výkon. Rozhodně se nováček nemá za co stydět.
     
    68
    Prudký centr Urmy přeletěl do autu, Hradec ale stále víc přitápí pod kotlem.
     
    68
    Hradec bude kopat nebezpečnou standardku ze zhruba dvaceti metrů. To je velmi nebezpečná situace pro Líšeň.
     
    69
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Hosté svůj tlak přetavili ve vedoucí gól. CHRISTIAN FRÝDEK krásnou střelou z trestného kopu nedal Šustrovi žádnou šanci. Zamířil přesně do horní části brány, gólman byl bez šance.
     
    69
    Střídání v týmu SK Líšeň: ze hřiště odchází Václav Minařík, přichází Martin Rolinek.
     
    70
    Vzápětí tvrdá přízemní rána Minaříka, jehož pokus šel jen těsně vedle pravé Vízkovy tyče!
     
    72
    Domácí se určitě nevzdávají, ale sil má asi více Hradec, který je na útočné polovině.
     
    74
    Střídání v týmu FC Hradec Králové: ze hřiště odchází Jakub Šípek, přichází Daniel Procházka.
     
    75
    Žlutou kartu dostává Adam Vlkanova (FC Hradec Králové).
     
    76
    Střídání v týmu SK Líšeň: ze hřiště odchází Jaroslav Málek, přichází Adam Fila.
     
    77
    Vízek dobře přečetl hru, byl u míče dřív, než střídající Fila.
     
    78
    Líšeň už jen nakopává míče do vápna, bude hrát určitě na riziko.
     
    79
    Vypadá to na hektický závěr, Lišeň si jde za vyrovnáním. Teď to byl Vintr, který se málem dostal do zakončení, píská se ale ofsajd.
     
    80
    Kapitán Martinec zůstal na hřišti, ale bude pokračovat ve hře.
     
    81
    Vlkanova hledal ve vápně Prekopa, tomu však rána vůbec nevyšla.
     
    81
    Žlutou kartu dostává David Krška (SK Líšeň).
     
    82
    Hradec teď natahal zhruba tři minuty, poté Vlkanova z trestňáku netrefil bránu.
     
    84
    Domácí kapitán Krška zahrával trestný kop a svou ránou a nechal vyniknout brankáře Vízka. Pro něj to bylo takové protahovací cvičení.
     
    85
    Ještě pět minut a něco zbývá do konce zápasu. Líšeň v hektickém závěru nakopává jeden míč za druhým.
     
    86
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Líšeň se zaslouženě dočkala vyrovnání. Krška vybídl krásnou přihrávku za obranu pro MARKA VINTRA, který si položil brankáře a rozjásal vyprodaný líšeňský stadion. Česká ulička, pěkná akce a přesné zakončení.
     
    87
    Střídání v týmu FC Hradec Králové: ze hřiště odchází Christian Frýdek, přichází Milan Černý.
     
    88
    Neuvěřitelný fotbal se hraje pod Špilberkem, Líšeň stále nemá dost a tlačí svého soupeře. Oba týmy nám nachystaly parádní představení. To je nutné říct.
     
    89
    Líšeň za tři kola vstřelila osm branek, což je nejvíc z celé ligy.
     
    90
    Nastavují se tři minuty nad plán tohoto parádního zápasu.
     
    90+1
    Ještě Hradec bude mít možnost rozhodnout. Vlkanova bude rozehrávat trestný kop.
     
    90+2
    Hosté to rozehráli mizerně a málem z toho byl smrtící brejk. Leč finální fáze tentokrát pro Líšeň nebyla ideálně nakloněna.
     
    90+3
    Hradec rozehrává rohový kop.
     
    90+3
    Líšeň je pod tlakem, bojuje do posledních chvil.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Neskutečný fotbal končí zřejmě spravedlivou remízou. Oba týmy zaslouží absolutorium za výkon, který se divákům musel líbit. Celá tribuna stojí a děkuje svým hráčům. Byla to skutečně reklama na fotbal. Plno šancí, plno pěkných gólů, utkání mělo náboj a nováček z Líšně dál pokračuje ve výborných výkonech. Po třech kolem má pět bodů – 2 nerozhodné výsedky, 1 výhra. Naopak Hradec má druhou remízu a jednu prohru.
     
    Hradec v tomto zápase třikrát vedl, ale ani jednou výsledek neudržel. Bojovně naladěná Líšeň si pro remízu šla a nakonec si bod v hektickém závěru vydřela.
     
    V Líšni se slaví v podstatě výhra domácích, bod je skutečně zasloužený. Z Brna se loučím a přeji pěknou sobotu. (18:52:38)

    Roman Zajíček

    Branky: 9. Hladík, 48. Hladík, 86. M. Vintr – 4. Šípek, 27. Vlkanova, 69. Ch. Frýdek

    Karty:   38. Bednář (LIS), 52. Jeřábek (LIS), 81. Krška (LIS) – 36. Šípek (HKR), 54. Prekop (HKR), 61. Kopečný (HKR), 75. Vlkanova (HKR)


    SK Líšeň 2019: Šustr – Jeřábek, Hlavica, Bednář – Ad. Čermák – Reteno Elekana (65. M. Vintr), Málek (76. Fila), Minařík (69. Rolinek), Krška (C) – T. Machálek, Hladík.
    Náhradníci: Leznar – Suchý, M. Vintr, Minarčik, Fila, Kříž, Rolinek.

    FC Hradec Králové: Vízek – Kopečný, Zbrožek, Martinec (C), Urma – Jukl, Ch. Frýdek (87. M. Černý), Šípek (74. D. Procházka), Vlkanova, Djurdević (65. Kvída) – Prekop.
    Náhradníci: Ottmar – Soukeník, M. Černý, Firbacher, Kvída, D. Procházka, Doležal.

    Rozhodčí: Berka – Novák, Ratajová.

    Diváci: 1572 (vyprodáno)
    thejrc.org