Ural – Rostov 2:2 (kon.) | Samara – Lok. Moskva 1:2 (kon.) | Spartak – Dynamo 0:0 (kon.)
Zenit – FK Krasnodar 1:1 (kon.)
konec
FK Zenit Petrohrad
1:1 (0:0)
FK Krasnodar
Sobota 03.08.2019, 20:30 • Gazprom Arena, Petrohrad • Ruská Premier Liga • 4. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:34:46)
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 6:3. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:22.
     
    Je dobojováno! Obhájci titulu měli šlágr čtvrtého kola pod herní kontrolou. V předfinální fázi se ale trápili a v osmdesáté minutě museli překousnout šok v podobě nešikovného vlastence Douglase Santose. Krasnodar se v závěru ale nezatáhl do hlubokého bloku a hned několikrát nechal v obraně větší mezery. Jedné z nich na začátku nastavení využil Arťom Dzjuba a stanovil konečnou podobu skóre 1:1. Dělba bodů na čelních místech Premier Ligy nic nezměnila, Zenit zůstává s dvougólovým náskokem na čele, zatímco třetí Krasnodar je bodík za druhým Rostovem.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Ivanović fauloval ve velké vzdálenosti od Luňova. Ramírez si přesto troufl na přímou střelu, nicméně ta neměla tolik rychlosti, aby ji domácí gólman pustil do sítě.
     
    90+4
    Malcom táhl další domácí přečíslení, které chtěl vyřešit diagonální přihrávkou na Azmúna. Jeden z obránců však předvedl naprosto klíčové zachycení balónu.
     
    90+3
    Hosté si ještě stěžovali, že byl Vilhena na půlící čáře faulován. Videorozhodčí nic takového ale neviděli a vyrovnávající branka tak platí.
    90+1. Arťom DZJUBA - 1:1
     
    90+1
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Na začátku nastaveného času je srovnáno na 1:1! Krasnodaru se stala osudná ztráta Vilnehy, po které Zenit upaloval do přečíslení čtyři na tři. Na konci celé akce byl ARŤOM DZJUBA, který se po nahrávce Azmúna zjevil sám před gólmanem a toho pokořil chladnokrevným obloučkem.
     
    90
    Nad rámec druhého poločasu je přidáno pět minut!
     
    89
    Ari si za svými zády držel Ozdojeva, kterého trefil rukou do obličeje. Přestože měl Brazilec míč, vysloužil si žlutou kartu.
     
    88
    Obrana Krasnodaru pracuje takřka bezchybně. Obrovskou zásluhu na tom má i brankář Safonov, který teď lapil další z celé řady neúspěšných centrů.
     
    87
    Malcom ukázal své rychlé nohy, které se úplně nezalíbily faulujícímu Olssonovi. Zenit má standardní situaci z pravé strany.
     
    86
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Jurij Žirkov, přichází Daler Kuzjajev.
     
    85
    Hra se na chvíli začala přelévat ze strany na stranu. Krasnodar se proto rozhodl situaci uklidnit a na útočné polovině pošetřil alespoň pár drahocenných vteřinek.
     
    84
    Před Malcomem se otevřela pravá strana. Ještě před pokutovým územím se rozhodl posunout míč na Dzjubu, jenže ten byl hraničním zákrokem sražen k zemi. Penalta se nepíská!
     
    83
    Krasnodar standardní situaci nadvakrát ubránil. Safonov zachytil další špatný centr a bleskově vhodil míč svým kolegům, kteří svůj protiútok nakonec zbrzdili.
     
    82
    Magomed Ozdojev dostal míč do běhu, nicméně Stockij jeho vysoký centr z pravého křídla přesměroval na rohový kop.
    80. Douglas SANTOS - 0:1
     
    80
    Krasnodar právě vstřelil branku!
    Tak to je hodně nečekané, býci se deset minut před koncem dostávají do vedení! Ari svým nákopem neúspěšně hledal Olssona, kterého ustrážil DOUGLAS SANTOS. Ten se ale vůbec nedohodl s gólmanem a hlavou poslal balón do vlastní sítě.
     
    79
    Domácí brejk tři na tři skončil u Azmúna, kterého už poněkolikáté fantasticky ubránil Uroš Spajić. Ten se dá zařadit mezi největší adepty pro cenu o nejlepšího hráče zápasu.
     
    78
    Střídání v týmu FK Krasnodar: ze hřiště odchází Sergej Petrov, přichází Dmitrij Stockij.
     
    77
    Dosud neviditelný Kristoffer Olsson byl zezadu sražen k zemi Azmúnem. Při pádu si zřejmě pochroumal levé rameno, kvůli kterému musí podstoupit ošetření.
     
    75
    Ariho centr neprošel přes Rakyckého, který měl obě ruce za tělem, a tak protesty žádající odpískání penalty vyšly vniveč.
     
    74
    První Malcomův dotek s balónem se do historie Zenitu nezapíše. Oblouček z rohu pokutového území zaplul do rukavic hostujícího gólmana.
     
    73
    Narážečka mezi Dzjubou a Azmúnem se nepovedla podle domácích představ. Íránského útočníka dnes většina balónu o metr míjí.
     
    72
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Alex Suťormin, přichází Malcom.
    71. Arťom Dzjuba (PET)
     
    71
    Poprvé se Arťom Dzjuba dostal k hlavičce a hned z toho bylo velké nebezpečí pro branku Krasnodaru! Po centru zleva od Suťormina proletělo zakončení ruského útočníka těsně vedle Safonovovy branky.
     
    70
    Spajić výtečně vystihl kolmou přihrávku, která měla jít za hostující obranu. Mezitím se u domácí střídačky skutečně chystá do hry Malcom!
     
    69
    Čas na rozhodnutí pomalu dochází, nicméně to domácím obráncům nezabránilo vyměnit si celou řadu přihrávek na půlce hřiště. Až po nákopu Rakyckého se Zenit posunul blíže k pokutovému území.
     
    68
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Sebastián Driussi, přichází Alexandr Jerochin.
     
    68
    Opět centr Driussiho, který jeden ze stoperů vrátil do místa, odkud přišel. Před vhazováním Ramíreze se zřejmě bude střídat.
     
    67
    Menší ofenzivní zmar Zenitu by mohly napravit střídání. Na lavičce je připravený třeba Malcom, který teprve před pár hodinami dokončil dosti nečekaný přesun z Barcelony.
     
    65
    Čtyřiapadesát tisíc fanoušků sleduje poměrně velký tlak Petrohradu. Tomu ale vůbec nefunguje předfinální fáze, takže gólové šance stále nepřichází.
     
    64
    Dzjuba si velmi často chodí pro míče do křídel, takže je takřka nereálné, aby se ve vápně dostal k hlavičce. Nestalo se tak ani po centru Driussiho, který nepřevzal ani Azmún.
     
    63
    Driussi nastartoval na levé straně Žirkova, kterému ale scházela rychlost k tomu, aby zvládl odcentrovat přes svého osobního strážce Petrova.
     
    62
    Ari měl kolem sebe spoustu volného místa, kterého využil ke střele z nějakých pětadvaceti metrů. Ani tento balón mezi tyče ale nesměřoval.
     
    61
    Ari prohrál souboj s Driussim a pustil ho na útočnou polovinu Zenitu. Hned za půlící čárou však přišel faul Ramíreze, jenž byl oceněn žlutou kartou.
     
    61
    Během přímočaré akce po levé straně byl v hlavní roli hostující krajní bek Ramírez. Ten z téměř nulového úhlu i zakončil, ale Luňov s jeho pokusem moc práce neměl.
     
    60
    Střídání v týmu FK Krasnodar: ze hřiště odchází Younes Namli, přichází Ivan Ignatěv.
     
    59
    Obraz hry se po změně stran nezměnil. Zenit je mnohem více u balónu, ale prakticky vůbec si není schopen vytvořit žádnou šanci. Nic na tom nezměnila ani brachbídná střela ze střední vzdálenosti od Alexe Suťormina.
     
    57
    Střídání v týmu FK Krasnodar: ze hřiště odchází Rémy Cabella, přichází Magomed Sulejmanov.
     
    57
    Hosté zbrzdili svou akci po bleskovém přechodu středu hřiště. Petrohrad se vrátil v dostatečném počtu k tomu, aby obral o balón Namliho.
     
    56
    Driussiho centr přeletěl Azmúna i všechny ostatní hráče v přelidněném pokutovém území. Následný nákop ze středu hřiště už obranu Krasnodaru nepotrápil.
     
    55
    Cristian Ramírez u postranní čáry nestíhal Suťormina a raději zvolil faul, za který tentokrát nebyl potrestán vesměs očekávanou žlutou kartou.
     
    54
    Po dlouhém nákopu z obranné poloviny se Zenit rychle dostal do zakončení. Jmenovitě to byl Azmún, kterému střela zleva moc nesedla a míči kvůli tomu nedal žádnou razanci potřebnou na překonání brankáře.
     
    53
    Rémy Cabella ve svém debutu v nejvyšší ruské soutěži dostává žlutou kartu. Na ose hřiště jednoznačně fauloval Sebastiána Driussiho.
     
    52
    Prudký centr z levého konce hřiště minul nabíhajícího Azmúna snad o pět metrů, čehož okamžitě využil zasahující Matvej Safonov.
     
    51
    Býci se snad poprvé od úplného začátku zápasu usadili na útočné polovině. Kromě zlikvidovaného nákopu ale sídlí daleko od Luňova.
     
    50
    Dzjubův centr z pravé strany byl hostující obranou odvrácen k Žirkovovi, jehož tečovaná střela přinesla Zenitu rohový kop. Po něm zakončoval znovu Žirkov, ale rozměry branky mu byly velmi nedostatečné.
     
    49
    Pětatřicetiletý rodák z Tambova vypadal hodně otřeseně, ale nakonec se zvedl na nohy zanedlouho po hostujícím záložníkovi. Hrát se bude v plném počtu.
     
    48
    Jurij Žirkov toho dnes schytal už poměrně dost. Nyní se nepříjemně srazil s hlavou Namliho a není pochyb o tom, že bude potřebovat ošetření.
     
    47
    Dlouhý nákop na osamoceného Ariho domácí obranu moc neprověřil. Zkušenému brazilskému útočníkovi byla odpískaná přihrávka rukou.
     
    46
    Ani jeden z trenérů před začátkem prvního poločasu nestřídal, a tak na obou stranách pokračujeme v původních základních jedenáctkách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
    Choreo domácího kotle
     
    Šlágr čtvrtého kola ruské Premier Ligy toho ve své první polovině moc nenabídl. Zenit měl trochu více ze hry, ale za celou dobu si vypracoval jen jednu větší šanci, když měl Safonov co dělat s dalekonosným projektilem Santose. Do šaten se tedy odchází za nezměněného stavu 0:0.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Ivanović rozdal balón doleva na Žirkova, který se sérií zbavil Namliho a odcentroval do pokutového území. K zakončení Dzjuby došlo v těsné blízkosti branky, ale tu balón přesto netrefil.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45
    Cabella byl po Namliho přihrávce okamžitě sestřelen Rakyckým. Rozehrávka na krátko se pak hostům vůbec nevyplatila, Namli si sám naběhl do obránců.
     
    44
    Santos přihrál na osu hřiště, kde ke střele z dobrých třiceti metrů napřáhl Ozdojev, ale trefil jenom nejbližšího protivníka v bílém trikotu.
     
    43
    Ofenziva Krasnodaru se po solidním začátku ze hry úplně vydařila. Poslední akce býků skončila kvůli nedovolenému zákroku.
     
    42
    Suťormin na pravém křídle převzal nahrávku od Santose. Pak si navedl míč na levačku, ale vyhlášeného hlavičkáře Dzjubu ani tentokrát neobjevil.
     
    41
    Douglas Santos poslal centr do prostoru, kde se po míči natahoval Ivanović. Balón propadl k Azmúnovi, jenže ten vybíhal z ofsajdového postavení.
     
    40
    Driussi si po autovém vhazování vyměnil přihrávky s Azmúnem. Míč se pak dostal k Žirkovovi a ten na Vilhenovi udělal rohový kop.
     
    38
    Ari se poslušně zapojil do defenzivy a sám se postaral o zisk balónu, když si došel pro faul v podání Jaroslava Rakyckého.
     
    37
    Po dlouhém centru Santose se do hlavičky vyšponoval Sardár Azmún. Íránský útočník branku trefil, ale Safonovovi stačilo předvést jen rutinní zákrok.
     
    36
    Tonny Vilhena trochu zbytečně dohrál Žirkova a jako první fotbalista v bílém dresu si řekl o udělení žluté karty.
     
    35
    Dzjuba intuitivně prodlužoval prudkou přihrávku za sebe. Azmún sice byl v náběhu, ale Martynovič to měl k balónu mnohem blíže.
     
    33
    Znovu v akci Ari, který u penaltového bodu neměl dostatek klidu na zpracování nákopu ze středu hřiště. Krasnodar se musel vrátit s míčem až ke stoperům.
     
    32
    Naprosto nenápadným útokem po levé straně se ke střele dostal Ari. Po rychlé narážečce však vypálil z šestnácti metrů nad branku.
     
    31
    Driussi zazdil přenesení hry k pravé postranní čáře, u které nesprávně tušil Suťormina. Následuje vhazování Ramíreze.
     
    30
    Hra je na chvíli přerušena. Hlavní rozhodčí Jeskov potřebuje menší opravu svého komunikačního zařízení.
     
    29
    Standardní situace zatím nejsou silnou stránkou ani jednoho z mužstev. I Krasnodar po ledabylé rozehrávce balón rychle ztratil.
     
    28
    Wílmar Barrios byl pozdě v souboji uprostřed hřiště a ke své nelibosti byl za nepovedený skluz odměněn žlutou kartou.
     
    27
    Driussiho přízemní pas k Dzjubovi nedošel. Zenit alespoň vhazoval a jeho zvětšující se tlak může pokračovat.
     
    26
    Ivanović jednoduše zneškodnil centr z levého kraje hřiště. Po šikovné patičce Dzjuby upaloval do brejku Azmún, ovšem Martynović se Spajićem ho v pokutovém území čistě odzbrojili.
     
    25
    Všechno vyřešil brankář Safonov, který stáhl ze vzduchu přespříliš vysoký centr a rychlou rozehrávkou založil protiakci hostů.
     
    24
    Veterán Žirkov dostal ve vzdušném souboji naloženo od Petrova. Zadní řady Krasnodaru tak musí zůstat v pozoru.
     
    23
    Ani tento roh nebyl z domácího pohledu vůbec povedený. Hráči Petrohradu naopak měli co dělat, aby zastavili rodící se rychlý protiútok.
     
    22
    Přímý kop zhruba z pětadvacetimetrové vzdálenosti obstaral ukrajinský obránce Rakyckyj. Spajić se u brankové čáry nedomluvil s připraveným Safonovem a odhlavičkoval balón na roh.
     
    21
    Tak se musím omluvit, protože se pískalo v neprospěch Martynoviče. O chvíli později došlo k dalšímu faulu na Dzjubu, po kterém musí Safonov vyhlásit poplach.
     
    20
    Dzjuba se vrátil na vlastní polovinu. Moc platný na ní ale nebyl, protože faulem na Martynoviče daroval hostům standardní situaci.
     
    19
    Petrohradští mohli pokračovat rohovým kopem, ale z toho už nevznikla sebemenší zajímavější situace.
    18. Douglas Santos (PET)
     
    18
    První solidní možnost pro Zenit! Suťormin vrátil míč do druhé vlny na Douglase Santose, který solidně vypálil z dálky, ale Safonov pohotovým skokem k tyči míč do sítě nepustil.
     
    17
    Ramírezova chyba nabídla příležitost Azmúnovi. I toho ale zradil první dotek a nedaleko stojící obránci Krasnodaru balón okamžitě odkopli.
     
    16
    Nadýchaný centr Petrova odvrátil Ivanović jen k dalším hostujícím fotbalistům, jejichž akce trvala kvůli faulu Vilheny už jen pár vteřin.
     
    15
    Ramírez z levé autové čáry přihrál před pokutové území, odkud to zkusil Francouz Cabella, ale přímé ohrožení Luňovovy brány z toho nebylo.
     
    14
    Ari nedosáhl na průnikový nákop mezi dvojici domácích stoperů. Právě ti se zapojují do probíhající rozvážné rozehrávky.
     
    13
    Cabellův centr z rohového kopu Azmoun prodloužil ještě blíže branky. Luňov si šel pro balón, přičemž ho nedovoleně zablokoval Martynovič.
     
    12
    Žádná sláva to v domácím podání ale nebyla, pokus o překonání obrany dlouhým nákopem skončil až v rukavicích Safonova.
     
    11
    Oba týmy se poslušně zatahují pod balón, takže diváci sledují jen hodně pomalé postupné útoky. O ten další se nyní snaží Zenit.
     
    10
    Snadná práce pro domácího gólmana Luňova, který si nikým neobtěžován doskočil pro neškodný centr Petrova.
     
    9
    Santos kroutil svůj centr směrem od branky. Azmún se poměrně snadno propracoval k hlavičce, jenže ji nasměroval přímo do Safonovovy náruče.
     
    8
    Namli ve vlastním vápně uhlídal mnohem urostlejšího Dzjubu, přestože byl donucen poslat balón na rohový kop.
     
    7
    Sergej Petrov vhazoval z blízkosti pokutového území. Hosté toho ale nevyužili, po souboji Ariho byl máván ofsajd.
     
    6
    V prvních minutách je to trochu překvapivě Krasnodar, který diktuje tempo hry. Pozorná obrana Petrohradu zatím s přehledem odolává.
     
    4
    Nová akvizice Krasnodaru Rémy Cabella svůj první rohový kop nezahrál vůbec dobře, domácí obrana krátký centr odvrátila do klidnějších vod.
     
    3
    Ozdojev neriskoval a odvrátil Ariho centr na roh. V přerušené hře dostal hodně brzkou žlutou kartu Suťormin, a to za faul na Namliho v přechodové fázi Krasnodaru.
     
    2
    Začátek zápasu byl naplánován až na 21:30 petrohradského času, což se negativně projevilo i na návštěvě. Svatostánek Zenitu není zaplněn ani ze dvou třetin.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří nastupují v modrých, zatímco hosté v kompletně bílých dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Zenit Petrohrad: Luňov – Žirkov, Ivanović (C), Rakyckyj, Santos – Driussi, Barrios, Ozdojev, Suťormin – Azmún, Dzjuba.
    Náhradníci: M. Keržakov, Vasjutin – Djorděvić, Jerochin, Kuzjajev, Malcom, Mammana, M. Mevlja, Le Musajev, Noboa, Rigoni, Smolnikov.

    FK Krasnodar: Safonov – Petrov, Martynovič (C), Spajić, Ramírez – K. Olsson, Kambolov, Vilhena – Cabella, Ari, Namli.
    Náhradníci: Kricjuk, Ješčenko – Berg, Fjóluson, Gricajenko, Ignatěv, Skopincev, Stockij, Sulejmanov.

    Rozhodčí: Jeskov – Nazarov, Šalamberidze.
     
    Vzájemné zápasy

    20.04.2019 Krasnodar – Zenit Petrohrad 2:3
    07.10.2018 Zenit Petrohrad – Krasnodar 2:1
    07.04.2018 Zenit Petrohrad – Krasnodar 1:2
    24.09.2017 Krasnodar – Zenit Petrohrad 0:2
    17.05.2017 Zenit Petrohrad – Krasnodar 1:0.
     
    FK Zenit Petrohrad

    Slavný a bohatý petrohradský klub se v sezóně 2017/18 poprvé od roku 2018 umístil mimo stupně vítězů, když skončil až na pátém místě. O rok později už byl Zenit naprosto suverénní a zejména díky snové první polovině sezóny získal s náskokem osmi bodů na nejbližší pronásledovatele svůj pátý titul v samostatné ruské lize. V úvodu nového ročníku potkal svěřence Sergeje Semaka asi nejsnadnější los, jaký je mohl potkat. Postupně totiž narazili na Tambov, Soči a Orenburg, se kterými při skóre 6:1 neztratili ani bod a znovu se zabydleli na prvním místě s dvoubodovým náskokem na druhý Rostov a třetí Kazaň.
     
    FK Krasnodar

    Hostující klub vznikl teprve před jedenácti lety, ale i tak se už dávno stihl zařadit mezi to nejlepší, co ruský fotbal v současnosti nabízí. Býci už šestkrát za sebou skončili v nejlepší pětce, přičemž poslední sezónu obsadili vynikající třetí pozici. Přinejmenším stejné ambice má Krasnodar i pro tuto sezónu, kterou zahájil ziskem šesti bodů z dosavadních devíti možných. Hned v prvním kole totiž utrpěl porážku 0:1 v Grozném, kterou napravil těsnou výhrou 3:2 v Ufě. Domácí premiéra už byla pro zelenočerné klidnější, protože skončila jasnou výhrou 3:0 nad nováčkem ze Soči. Před čtvrtým kolem tak Krasnodar sídlil na čtvrté příčce.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze šlágru čtvrtého kola ruské Premier Ligy. Od dvaceti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na měření sil mezi Zenitem Petrohrad a Krasnodarem!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.

    Michal Břuchanský

    Branky: 90+1. Dzjuba (Azmún) – 80. Santos (vla.)

    Karty:   3. Suťormin (PET), 28. Barrios (PET) – 36. Vilhena (KRS), 53. Cabella (KRS), 61. Ramírez (KRS), 89. Ari (KRS)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 6:3. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:22.
    FK Zenit Petrohrad: Luňov – Žirkov (86. Kuzjajev), Ivanović (C), Rakyckyj, Santos – Driussi (68. Jerochin), Barrios, Ozdojev, Suťormin (72. Malcom) – Azmún, Dzjuba.
    Náhradníci: M. Keržakov, Vasjutin – Djorděvić, Jerochin, Kuzjajev, Mammana, M. Mevlja, Le Musajev, Noboa, Rigoni, Smolnikov, Malcom.

    FK Krasnodar: Safonov – Petrov (78. Stockij), Martynovič (C), Spajić, Ramírez – K. Olsson, Kambolov, Vilhena – Cabella (57. Sulejmanov), Ari, Namli (60. Ignatěv).
    Náhradníci: Kricjuk, S. Ješčenko – Berg, Fjóluson, Gricajenko, Ignatěv, Skopincev, Stockij, Sulejmanov.

    Rozhodčí: Jeskov – Nazarov, Šalamberidze
    ocianews.com