Finsko – Kanada 0:6 (kon.) | Rusko – USA 6:2 (kon.) | Česko – Švýcarsko 4:3 (4:3 po s.n.)
Slovensko – Švédsko 2:3 (kon.)
konec
Finsko
0:6 (0:3, 0:1, 0:2)
Kanada
Pondělí 05.08.2019, 15:30 • Zimní stadion města Břeclavi, Břeclav • Hlinka Gretzky Cup • Skupina A
Partner:
     
    Krásné odpoledne! Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu Hlinka Gretzky Cupu mezi týmem Finska a Kanady. Utkání začíná v 15:30 a bude vás jím provázet Libor Kokoška.
     
    PREVIEW ZÁPASU

    Prestižní Hlinka Gretzky Cup zahájí duel mezi favorizovanou Kanadou a Finskem. Hráči ze země javorového listu každoročně patří mezi favority mládežnického turnaje do osmnácti let, což potvrdili i minulou sezónu v kanadském Edmontonu a Red Deeru, když získali zlaté medaile.

    Finsko se naopak na poli reprezentací do osmnácti let trápí. Zatímco Leijonat, jak se finské reprezentaci přezdívá, jsou v juniorské a mužské kategorii mistry světa, na minulém Hlinka Gretzky Cupu a mistrovství světa do osmnácti skončili shodně na sedmém místě.

    Nejen u mládežnických reprezentací ale každá sezóna začíná od nuly, takže můžeme jen stěží odhadovat, co v zápase Kanady a Finska uvidíme. Přesto lze předpokládat, že hvězdě zastoupená Kanada nezklame a s Finy si poradí.

    Poslední vzájemné utkání se datuje k 18. dubnu, když se obě reprezentace potkali na mistrovství světa do osmnácti let. Tehdy sice Finové po první třetině vedli 2:0, Kanada utkání nakonec ale dokázala otočit a nakonec zvítězila 5:3.
     
    FINSKO – 7. místo

    Finové chtějí minulou nepovedenou sezónu hodit za hlavu a soustředit se na výzvu v podobě nového ročníku Hlinka Gretzky Cupu. Letos budou mít navíc výhodu té "lehčí" skupiny, když se vyhnou Američanům, Rusům i Švédům. Přesto je nečeká procházka růžovou zahradou, nejenže by chtěli zabodovat proti neporazitelné Kanadě, navíc musí porazit i kousavé Čechy či nepředvídatelné Švýcary.

    Finskou nevýhodou, že za sebou nemají žádný přípravný zápas. Na letním kempu ve finském Vierumäki sice absolvovali modelové utkání proti o rok starší finské reprezentaci, to ale nemůže plně nahradit chybějící zápasovou praxi.

    Největším tahounem by měl být Oliver Suni, který má velmi dobrý prospekt do příštího draftu zámořské NHL. Finskou jedničkou by měl být podle všeho Joel Blomqvist, který se Hlinka Gretzky Cupu zúčastnil již minulou sezónu, byť nenastoupil ani na jedinou minutu.

    První obrannou dvojkou Finska by měla být dvojice hráčů ze zámořských mládežnických soutěží – Ruben Rafkin hraje v OHL za Windsor Spitfires a Kasper Puutio ve WHL za Swift Current Broncos. Zajímavé může být sledovat talentovaného Aatua Rätyho, který patří k největším talentům finského hokeje.

    Velmi zajímavé utkání může být pro Brada Lamberta, který se v pondělí představí v dresu Finska, byť občanství má jak finské, tak i kanadské.
     
    KANADA – 1. místo

    Není pochyb o tom, že se hvězdná Kanada bude i letos ucházet o nejvyšší příčky. Minulou sezónu hráče javorového listu zachránil gól, který padl až po vypršení hrací doby a tudíž neměl platit, jinak bych jejich zlatá cesta končila už v semifinále s USA. Cokoliv jiného než zisk zlata by byl pro severoameričany neúspěch, přeci jen z 28 ročníků turnaje získali Kanaďané zlato ve 22 případech.

    Kanada v sobotu v přípravném zápase porazila slovenskou reprezentaci 4:1. Herní výkon ale podle všeho nebyl ideální, nejenže byli Kanaďané rovnou šestkrát vyloučení, za celý zápas si navíc připsali pouze 26 střeleckých pokusů.

    Tým Kanady je plný budoucích hvězd a hráčů připravených na vysoké umístění v draftu NHL. Quinton Byfield by mohl být dvojkou či trojkou nadcházejícího draftu, Cole Perfetti i Jean -Luc Foudy by se měli vejít do nejlepší desítky. V týmu nechybí ani Daemon Hunt, který má jako jediný z týmu na svém kontě několik startů na mistrovství světa do osmnácti let. V obranné dvojice by měl podle všeho nastupovat s výborným Jamiem Drysdalem.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Blomqvist (Jatkola) – Puutio (A), Viro, Niemelä, Nyman (A), Rafkin, Määttä, Luoto, Koskela – Suni, Hirvonen (C), Karnaranta – Lambert, Aatu Räty, Järventie – Liukas, Mäenpää, Seppälä – Korkalainen, Määttä, Niemi.

    Kanada: Lennox (Garand) – Guhle (A), Drysdale (C), Hunt, Cormier, Sebrango, Poirier, O'Rourke – Neighbours (A), Byfield, Jarvis – Perfetti, Lapierre, Sourdif – Cuylle, Greig, Foudy – McClennon, Bourque, Wiesblatt – Rochette.

    Rozhodčí: René Hradil, Adam Kika – Jiří Gebauer, Vít Lederer.
     
    Ještě jednou vás zdravíme, tentokrát přímo z jihomoravské Břeclavi, kde za necelou hodinu vypukne duel Finska s Kanadou. Přejeme příjemnou zábavu.
     
    Hráči už jsou na hrací ploše a rozcvičují se. Kanaďané dnes nastoupí ve sněhově bílých dresech, Finové přijeli v tmavě modré. Postupně se plní i břeclavská hala, kde zatím ale převládají novináři, skauti a fanoušci země javorového listu. Fina by člověk jen marně hledal.
     
    Začínat se bude o něco později, až teď totiž zazněly hymny obou států.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:04
    Úvodní buly vyhrál Roni Hirvonen! Finsko může jít do útoku.
     
    00:42
    Kanaďané si teď moc nerozuměli a dopustili se zakázaného uvolnění.
     
    01:34
    Finská ztráta v útoku odšpuntovala nadějnou kanadskou akci. Hendrix Lapierre přihrál pod sebe na najíždějícího Justina Sourdifa, který sice měl drobné potíže se zpracováním puku, nakonec ale dokázal vystřelit k bližší tyčce. Tam už byl připravený finský gólman, který si tak připisuje první zákrok dneška.
     
    02:30
    Donovan Sebrango jako poslední obránce na modré nic neriskoval a po nátlakem finského útočníka vyhodil puk za branku skandinávského celku.
     
    03:11
    Eero Niemi se dostal střele švihem z osy hřiště, jeho pokus nakonec ale kanadskou branku přeletěl.
     
    03:32
    Nadějné finské přečíslení končí zbytečně dlouhou přihrávkou na Olivera Suniho, který se v souboji tělo na tělo nechal přetlačit kanadským bekem.
     
    04:06
    Finské zaváhání na hranici útočné třetiny znamená ofsajd. Vhazovat se bude na pravé polovině kluziště.
     
    05:20
    Vyloučení v týmu Finsko (Eetu Liukas – 2 min., podrážení).
     
    05:29
    Hendrix Lapierre našel před brankou úplně volného Quintona Byfielda, který si ale nedokázal pořádně zpracovat puk, který mu tak utekl za branku!
     
    05:52
    Kanada právě vstřelila branku!
    Parádní akce Kanady v přesilové hře, Hendrix Lapierre našel na pravé straně kluziště volného COLEHO PERFETTIHO, který parádní ránou švihem našel mezírku mezi tyčkou a finským gólmanem! Vyloučený Fin už se vrací na hrací plochu, kanadská přesilovka tak končí po pouhé půl minutě. Asistence: Hendrix Lapierre, Jamie Drysdale.
    05:52 Cole PERFETTI - 0:1
     
    07:28
    Kanada právě vstřelila branku!
    Tak to bylo opravdu rychlé. Ridly Greig poslal po lajně pas na WILLIHO CUYLLEHO, který z nenápadné akce vytvořil gól. Potřeboval k tomu jen malý prostor ke střele, který zužitkoval parádní trefou opět k bližší tyči, kde našel mezírku mezi vyrážečkou finského gólmana a tyčkou. Asistence: Ridly Greig.
    07:28 Will CUYLLE - 0:2
     
    09:12
    Kasper Puutio si počíhal na Hendrixe Lapierrea a parádně ho hitnul! Tohle muselo bolet.
     
    10:02
    Přihrávka Ozzyho Wiesblatta prošla finskou obrannou třetinu až k Lukasovi Cormierovi takřka na modré. Kanadský obránce neváhal a z první z příklepu vystřelil, jeho trefa však letěla vysoko nad a skončila v ochranné síti nad finskou brankou.
     
    10:42
    Brad Lambert parádní přihrávkou z levého křídla našel v prostoru mezikruží volného Luka Nymana. Te z první vypálil, kanadského gólmana však z nadějné pozice nepřekonal.
     
    11:13
    Vyloučení v týmu Kanada (Ridly Greig – 2 min., hákování).
     
    11:29
    Střelu Topiho Niemelä z modré do pravé šibenice parádním zákrokem lapil kanadská gólman Tristan Lennox.
     
    12:09
    Daemon Hunt využil finské chyby, dostal se za vlastní brankou k puku a ihned ho vyhodil do bezpečí za finskou branku.
     
    12:57
    Ozzy Wiesblatt obětavě skočil do střely Kaspera Puutia od modré. Finové sice během vlastní přesilovky Kanadu dusí ve vlastní třetině, žádnou vylouženou šanci si ale zatím nevytvořili.
     
    13:12
    Závar před severoamerickou brankou ukončil Tristan Lennox polapením puku do lapačky.
     
    13:13
    Hosté v plném počtu.
     
    13:26
    Přihrávku před branku vystihl finský gólman Joel Blomqvist, který nezaváhal a puk přikryl lapačkou. Pokračovat se tak bude po levici brankáře v modrém.
     
    13:59
    Eetu Liukas se dostal na hranici pravého kruhu ke střele příklepem. Ta letěla doprostřed branky, kde ji i přes menší potíže zachytil kanadský gólman Tristan Lennox.
     
    14:33
    Joela Blomqvista střela z bezprostřední blízkosti po povedené kličce od jednoho z kanadských hráčů nepřekvapila, byť ji dokázal vyrazit pouze před sebe k jednomu z spoluhráčů.
     
    14:40
    Vyloučení v týmu Kanada (Seth Jarvis – 2 min., nedovolené bránění).
     
    15:39
    Daemon Hunt se dostal po nepovedené finské přihrávce k puku před vlastní brankou, dokázal vyhodit sice pouze na modrou lajnu, tam ale puk žabkou přeskočil hůl Kaspera Puutia a utekl až do finské obranné třetiny.
     
    16:40
    Hosté v plném počtu.
     
    16:42
    Nepovedenou finskou přesilovku, během které nedokázali ani vystřelit, zakončil zbytečný ofsajd.
     
    17:39
    Kanadu teď v útoku trápí nepřesnosti, už tři útoky ztroskotaly na špatné přihrávce.
     
    18:19
    Tak to byla šance! Po střele z osy hřiště, která se odrazila od zadního mantinelu zpět před kanadskou branku, se k puku dostal Juuso Mäenpää. Ten sice měl před sebou překvapeného severoamerického gólmana, nedokázal ale svou střelu usměrnit někam jinak než doprostřed branky, kde kanadský brankář klečel.
    18:19 Obrovská šance Mäenpää
     
    19:00
    Minuta do konce první třetiny.
     
    19:23
    Kanada právě vstřelila branku!
    Těsně před koncem první třetiny Finové dostávají další branku. Quinton Byfield našel na levé straně úplně volného SETHA JARVISE, který parádní střelou švihem pod víko prostřelil finského gólmana a vsítil tak třetí kanadskou branku.
    19:23 Seth JARVIS - 0:3
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi. Kanada zatím ukázala, proč je zaslouženě historicky nejlepším týmem Hlinka Gretzky Cupu a Finy doslova herně přejela. Rozhodovaly zejména technické schopnosti ve kterých se může hráčům s javorovým listem na dresu rovnat málokdo.

    První branka padla už v 6. minutě, když se Cole Perfetti během kanadské přesilovky po parádní kombinaci blýskl střelou, která propadla mezi brankářem a bližší tyčkou. Na další gól museli fanoušci na břeclavském zimním stadionu čekat pouhé dvě minuty, Will Cuylle si z nenápadné akce, kdy zůstal v útoku prakticky sám, vytvořil dobrou střeleckou pozici a z levého kruhu poslal chytatelnou ránu mezi tyč a finského gólmana. Třetí gól byl obzvlášť nepříjemný, byl totiž lidově řečeno "do šatny". Seth Jarvis se z ničeho nic objevil úplně osamocený na levé straně hřiště a střelou pod víko potřetí v dnešním zápase překonal Joela Blomqvista.

    STATISTICKÉ OKÉNKO:

    Vhazování: 9:9
    Trestné minuty: 2:4
    Střely: 7:11
     
    Druhá třetina začne přibližně v 16:26.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:02
    Druhá třetina zahájena, Finové podobně jako v první periodě vyhrávají úvodní buly.
     
    21:02
    Přízemní střelu Lukase Cormiera z pravé poloviny kluziště vyrazil Joel Blomqvist betonem.
     
    21:23
    Zakázané uvolnění Finska. Vhazovat se bude po levici Joela Blomqvista.
     
    22:06
    Kanada právě vstřelila branku!
    Obrovská hrubka finské obrany! RIDLY GREIG si nejdříve jemným nahozením narazil o finského gólmana puk, aby se následně prorval před brankoviště a parádním technickou střelu vymetl levou šibenici finské branky! Bez asistence.
    22:06 Ridly GREIG - 0:4
     
    22:39
    Jake Neighbours našel parádní přihrávkou na hranici levého kruhu volného Setha Jarvise. Kanadský útočník už neměl na střelu tolik času, zmohl se tak pouze na příliš nerazantní trefu doprostřed branky.
     
    22:48
    Oddechový čas pro domácí.
     
    22:52
    Tak to byla dělovka! Lukas Cormier se ihned po vyhraném buly napřáhl na modré lajně k dělovce do levé šibenice, kterou parádní zákrokem zastavil finský gólman Joel Blomqvist.
     
    23:03
    Nahození Jérémieho Poiriera od modré lajny minulo finskou branku, Kanaďané jsou přesto stále u puku v dostřelu skandinávského brankoviště.
     
    23:43
    Vyloučení v týmu Finsko (Valtteri Karnaranta – 2 min., podrážení).
     
    24:01
    Vyloučení v týmu Finsko (Jesse Seppälä – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).
     
    24:20
    Hendrix Lapierre poslal puk na Colea Perfettiho, ten však z první minul finskou branku.
     
    24:51
    Finům se podařilo vyhodit.
     
    25:01
    Seth Jarvis vypálil od modré! Přestřelil, puk navíc utekl pryč z kanadské třetiny.
     
    25:43
    Valtteri Karnaranta se hrací na hřiště, Finové hrají ve čtyřech!
     
    26:01
    Domácí v plném počtu.
     
    26:36
    Vyloučení v týmu Kanada (Kaiden Guhle – 2 min., držení).
     
    26:58
    Nepřesná kombinace vyhání Finy z útoku, Kanaďané získávají cenné vteřiny do konce přesilovky.
     
    27:23
    Závar před kanadskou brankou! Ani jeden ze tří Finů ale nedokázal zmateného severoamerického gólmana prostřelit.
     
    27:53
    Dělovku Eetua Liukase z pravého křídla vyrazil kanadský gólman Tristan Lennox nad branku ramenem.
     
    28:29
    Eetu Liukas poslal puk doprostřed hřiště na Rubena Rafkina, ten vystřelil, ani tentokrát zatím bezchybně chytajícího kanadského gólmana Tristana Lennoxe nepřekonal.
     
    28:36
    Hosté v plném počtu.
     
    29:22
    Kanada teď vyla velmi blízko další brance! Lukas Cormier našel přízemní střelou od modré škvíru mezi betony finského gólmana, ten však šťastně srazil bruslí puk mimo tři tyče.
    29:22 Přízemní střela Cormiera končí těsne vedle branky
     
    30:34
    Justin Sourdif získal ve finské obranné třetině puk, přejel takřka celou šíři hřiště a nahrál pod sebe najíždějícímu Kaidenovi Guhlemu. Střela kanadského obránce do pravé šibenice skončila vyražená finským gólmanem.
     
    31:40
    Oliver Suni prostrčil puk za kanadskou obranu na úplně volného Oskariho Luotoa, který ale z bezprostřední blízkosti kanadské branky dokázal napálit puk pouze do betonu. Odražený puk si už Tristan Lennox přikryl lapačkou.
     
    32:26
    Oskari Luoto nedosáhl na dlouhou přihrávku z osy hřiště. Puk tak utekl až za finskou branku, což může znamenat jediné – ofsajd.
     
    32:48
    Tristan Lennox nic neriskoval a puk mířící na jeho branku se rozhodl nerozehrát a jednoduše ho přikryl lapačkou.
     
    32:53
    Ani tentokrát to Finům nevyšlo! Kasper Puutio sice parádně od modré lajny vypálil někam do prostoru mezi betonem a lapačkou kanadského gólmana, Tristan Lennox však i tentokrát perfektně zasáhl.
     
    34:08
    Topi Niemelä ukončil nevýraznou dvouminutovku bez jediné střely prudkým nahozením z pravé strany, které Tristan Lennox bez problémů chytil lapačkou.
     
    34:29
    Chyba v kanadské rozehrávce končí zakázaným uvolněním.
     
    35:47
    Kanada teď trpí na nepřesnosti – nahození Ryana O'Rourkeho letělo metr vedle finské branky.
     
    36:30
    Tohle mohla být zajímavá šance! Střelu od modré od Valtteriho Koskela tečoval jeden z jeho spoluhráčů, k finské smůle tím vlastně srazil puk mimo kanadskou branku.
     
    37:10
    Vyloučení v týmu Kanada (Ozzy Wiesblatt – 10 min. osobní trest, zásah do hlavy nebo krku). Trest odpyká Connor McClennon.
     
    38:44
    Brad Lambert se procpal ke kanadské brance po brankové lajně a vystřelil. Tristan Lennox si ale dobře pokryl pravou tyč své branky a trefu hráče s finským i kanadským pasem za svá záda nepustil.
     
    39:00
    Právě probíhá poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:10
    Hosté v plném počtu.
     
    39:30
    Vyloučení v týmu Kanada (Cole Perfetti – 2 min., hákování).
     
    39:35
    Kanada ihned po vyhraném buly vyhazuje puk z vlastní obranné třetiny.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Už i druhá třetina je minulostí. Ta na rozdíl od té druhé nebyla už tolik gólová, k vidění totiž byla jen jedna kanadská branka. V 23. minutě se po hrubce finské obrany prosadil Ridly Greig, když si nejdříve puk nahodil o finského brankáře, aby ho následně parádní technickou střelou z bezprostřední blízkosti do levé šibenice překonal.

    STATISTICKÉ OKÉNKO:

    Střely: 15:20.
    Vyloučení: 3:5.
    Trestné minuty: 6:20.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 17:16.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:07
    Finové kompletují hattrick a vyhrávají i buly na úvod třetí třetiny. Ihned po něm následuje střela z pozice levého křídla. Ta nenadělala Tristanovi Lennoxovi větší problémy, jelikož ji zatím bezchybný kanadský gólman bez problémů srazil betonem do rohu kluziště.
     
    41:30
    Hosté v plném počtu.
     
    41:51
    Kanada právě vstřelila branku!
    Demolice Finska pokračuje! SETH JARVIS se dostal na pravé straně kluziště k puku a parádní trefou švihem vymetl pravou šibenici skandinávské branky! Bez asistence.
    41:51 Seth JARVIS - 0:5
     
    42:23
    Kanada právě vstřelila branku!
    Tak to bylo rychlé! Neuplynula ani minuta od poslední kanadské branky a Joel Blomqvist si zase vyndavá puk z branky. COLE PERFETTI se uvolnil na levé straně kluziště a slušnou střelou švihem k tyči překonal finského gólmana. Asistence: Hendrix Lapierre, Justin Sourdif.
    42:23 Cole PERFETTI - 0:6
     
    44:41
    Další obrovská kanadská šance! Jean-Luc Foudy si počkal na správný moment a parádní přihrávkou do prostoru mezikruží našel volného Willa Cuylleho. Ten velkou šanci ke vstřelení své druhé branky nevyužil, jeho trefu k levé tyči vyrazil finský gólman beton. Puk se tak k finskému neštěstí odrazil k dalšímu kanadskému hráči, ani Lukas Cormier ale nedokázal z bezprostřední blízkosti branky gólově zakončit.
    44:41 Kanada opět v přečíslení
     
    46:51
    Vyloučení v týmu Finsko (Roni Hirvonen – 2 min., krosček).
     
    46:59
    Tak tohle byl parádní zákrok! Quinton Byfield našel skvělou přihrávkou na druhé straně hřiště úplně volného Coleho Perfettiho, ten neváhal a z první poslal prudkou ránu do pravé šibenice finské branky. Joel Blomqvist se dokázal neuvěřitelně natáhnou a takřka jistý gól uklidit v lapačce.
    46:59 Parádní zákrok Blomqvista
     
    48:09
    Topi Niemelä vybojoval puk za vlastní brankou a vyhodil ho do bezpečí pryč z vlastní obranné třetiny.
     
    48:34
    Tristan Lennox byl pod tlakem a tak radši finské nahození od modré schoval v lapačce. Cenné vteřiny teď Finové získávají do konce vlastního oslabení.
     
    48:51
    Domácí v plném počtu.
     
    49:28
    Útočnou akci Finů zastavuje ofsajd.
     
    50:04
    Ridly Greig se teď přepočítal, když chtěl hitnout Olivera Suniho. Finský útočník se na střed dobře připravil a tak nakonec na zemi skončil dřív kanadský hráč.
     
    51:06
    Joel Blomqvist se musel opět činit! Mavrik Bourque totiž do dobré střelecké pozice z pravé strany vybídl Ozzyho Wiesblatta, kanadský útočník na správný moment na střelu čekal moc dlouho a tak trefil pouze finského gólmana, od kterého se odrazil puk tak metr před brankoviště. Naštěstí pro finské hráče se už žádný Kanaďan ke střele nedostal.
     
    52:43
    Jakmile doputoval odražený puk z rohu kluziště k finskému gólmanovi, tak ho Joel Blomqvist přikryl lapačkou. Vhazovat se teď bude tak po jeho levici.
     
    53:27
    Tohle kanadské přečíslení mohlo skončit gólem! Will Cuylle se v situaci 3 na 1 rozhodl pro přihrávku přes celou šířku kluziště na volného Jeana-Luca Foudyho. Ten si však nedokázal správně zpracovat puk a tak se nakonec k žádné střele ani nedostal.
     
    54:45
    Ruben Rafkin možná trochu nečekaně prokličkoval okolo trojice kanadských obránců a vystřelil. Tristan Lennox si ale pohlídal mezeru mezi betony a puk jednoduše nepropustil.
     
    54:45
    Vyloučení v týmu Kanada (Kaiden Guhle – 2 min., držení).
     
    55:18
    Závaru před kanadskou brankou utnul Tristan Lennox, který sebevědomě přikryl puk lapačkou.
     
    Dnešní utkání sleduje 425 diváků.
     
    56:21
    Tohle nebyl gól?! Značnou část hokejové geniality prokázal Ruben Rafkin, když úžasnou přihrávkou našel na vzdálenější tyči volného Brada Lamberta. Už se zdálo, že Fin s kanadským pasem prostrčil puk až do branky, když v tom rozhodčí rozpažil. Gólman Tristan Lennox totiž těsně před brankovou lajnou puk přilehl a zabránil tak jasnému gólu!
    56:21 Lennox parádním zákrokem zachránil čisté konto
     
    56:45
    Hosté v plném počtu.
     
    57:08
    Eetu Liukas to vzal na sebe a z pozice pravého křídla z jedné nohy vystřelil. Jeho pokus ale letěl doprostřed branky, kde už klečel připravený kanadský gólman, který bez problémů puk vyrazil někam do rohu kluziště.
     
    58:00
    Právě probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    59:07
    Kanada u puku, do žádné sebemenší šance se ale za poslední minuta nedostala.
     
    59:43
    Mavrik Bourque dobrou přihrávkou zpoza branky našel v prostoru mezikruží volného Connora McClennona. Ten na závěr dnešního utkání ale nedokázal puk nadzvednout natolik, aby přestřelil beton finského gólmana.
     
    Konec zápasu.
    Konec utkání 0:6!
     
    Dnešní utkání je u konce! Kanada po dominantním výkonu vítězí 6:0 a udělala tak důležitý krok k postupu do semifinále prestižního Hlinka Gretzky Cup.

    První branka padla už v 6. minutě, když se Cole Perfetti během kanadské přesilovky po parádní kombinaci blýskl střelou, která propadla mezi brankářem a bližší tyčkou. Na další gól museli fanoušci na břeclavském zimním stadionu čekat pouhé dvě minuty, Will Cuylle si z nenápadné akce, kdy zůstal v útoku prakticky sám, vytvořil dobrou střeleckou pozici a z levého kruhu poslal chytatelnou ránu mezi tyč a finského gólmana. Třetí gól byl obzvlášť nepříjemný, byl totiž lidově řečeno "do šatny". Seth Jarvis se z ničeho nic objevil úplně osamocený na levé straně hřiště a střelou pod víko potřetí v dnešním zápase překonal Joela Blomqvista.

    Druhá třetina byla o něco málo gólovější, k vidění totiž byla jen jedna kanadská branka. V 23. minutě se po hrubce finské obrany prosadil Ridly Greig, když si nejdříve puk nahodil o finského brankáře, aby ho následně parádní technickou střelou z bezprostřední blízkosti do levé šibenice překonal.

    Po čtyřiceti minutách hry bylo už jasné, jak zápas dopadne, avšak v žádném případě se jen nedohrávalo. Krátce po začátku třetiny se ve 42. minutě prosadil Seth Jarvis, o necelou minutu později pak přidal branku Cole Perfetti.

    STATISTICKÉ OKÉNKO:

    Hráči utkání: Eemil Viro (Finsko) a Ridly Greig (Kanada).
    Střely: 17:34.
    Vyloučení: 4:6.
    Vhazování: 31:30.
     
    To je z naší strany vše, my děkujeme za pozornost a někdy zase na viděnou. Třeba u Onlajnu z večerního utkání Hlinka Gretzky Cupu mezi Českem a Švýcarskem.
     
    CITACE PO UTKÁNÍ:

    Michael Dyck (Kanada, trenér): "Myslím, že jsme hráli opravdu dobře, všechny čtyři lajny a šest obránců. Musíme však zapracovat na disciplíně, nemůžeme být tolik trestáni. Myslím, že se každým dnem zlepšujeme. První den byl těžký, dlouho jsme cestovali a pak hned šli na led. Zabere nějaký čas, než se srovnáme s časovým posunem, ale už je to lepší." (22:55:38)

    Libor Kokoška

    Branky a nahrávky: 6. Perfetti (Lapierre, Drysdale), 8. Cuylle (Greig), 20. Jarvis (Byfield), 23. Greig, 42. Jarvis, 43. Perfetti (Lapierre, Sourdif)


    Finsko: Blomqvist (Jatkola) – Puutio (A), Viro, Niemelä, Nyman (A), Rafkin, Määttä, Luoto, Koskela – Suni, Hirvonen (C), Karnaranta – Lambert, Aatu Räty, Järventie – Liukas, Mäenpää, Seppälä – Korkalainen, Määttä, Niemi.
    Kanada: Lennox (Garand) – Guhle (A), Drysdale (C), Hunt, Cormier, Sebrango, Poirier, O'Rourke – Neighbours (A), Byfield, Jarvis – Perfetti, Lapierre, Sourdif – Cuylle, Greig, Foudy – McClennon, Bourque, Wiesblatt – Rochette.

    Rozhodčí: René Hradil, Adam Kika – Jiří Gebauer, Vít Lederer

    Diváci: 425
    thejrc.org