Kanada – Švýcarsko 8:0 (kon.) | Švédsko – Rusko 0:3 (kon.) | Česko – Finsko 1:5 (kon.)
Slovensko – USA 3:4 (po pr.)
konec
Česko
1:5 (0:1, 0:4, 1:0)
Finsko
Úterý 06.08.2019, 19:00 • Břeclav • Hlinka Gretzky Cup • Skupina A
Partner:
     
    Utkání je za námi. O tom, jak dopadne, definitivně rozhodla prostřední třetina, ve které se českému týmu nedařilo. Beranovi svěřenci inkasovali rovnou čtyřikrát a finský náskok již stáhnout nedokázali.

    Nejlepšími hráči utkání jsou vyhlášeni Jan Myšák a Roni Hirvonen. (21:23:25)
     
    Konec zápasu.
     
    59:24
    Kasper Puutio si sjel do dobré střelecké pozice, načež dostal ideální pas ke střele. Puutio vypálil z první, ovšem český strážce svatyně byl pozorný a prudkou střelu vyráží mimo dosah finských hráčů.
     
    58:34
    Vyloučení v týmu Česko (Dominik Vacík – 2 min., podrážení).
     
    57:27
    Vladimír Kremláček zkoušel rozehrát z obranného pásma až skoro do toho útočného. Namísto toho ale poslal puk na finskou střídačku, kde měli členové realizačního týmu co dělat, aby se kotouči vyhnuli.
     
    56:35
    Rami Määttä hledal prostor ke střele na modré čáře tak dlouho, až jej skutečně našel. Jeden z pohotových českých hráčů ale padl do střely a změnil trajektorii puku, který nakoneck končí výrazně mimo Čajanovu branku.
     
    55:24
    Kasper Puutio nabral parádní rychlost a v útočném pásmu byl u kotouče jako první. Vypadalo to, že bude střílet z první, puk si ale srovnal na hokejce a snažil se zakončit zblízka branky. To se mu nakonec nevyvedlo podle představ, nebot jeho pokus proklouzal jen brankovištěm.
     
    54:23
    Sebastíán Malát zkoušel se spoluhráčem vymyslet parádní kombinaci. Malát posílal přihrávku před odkrytou část klece, kde bohužel jeden z jeho spoluhráčů na kotouč nedosáhl a Blomqvista tedy neohrozil.
     
    52:56
    Finové se drželi dlouho v pásmu. Už i na nich je ale vidět, že nikam nechvátají. Jejich útočné snažení ke střeleckému pokusu nyní nevedlo. Rami Määttä se totiž dostal s kotoučem na holi do ofsajdu.
    51:36 Jan Hampl propadl na útočné modré a byl z toho malér!
     
    51:36
    Kotouč se po souboji dvou protihráčů ocitl v ochranné síti. Jako poslední se dotkl finského hráče, takže se vhazování přesouvá do středního pásma.
     
    50:20
    Na dnešní utkání si našlo cestu 1 911 fanoušků!
     
    49:38
    Pavel Novák držel kotouč na pravém křídle, využil toho, že měl prostor, udělal stahovačku a vypálil. Jeho pokus finský brankář ale také drží ve výstroji.
     
    49:21
    Ondřej Baláž vypálil od modré čáry, pro Blomqvista však žádný problém. Finský gólman se jen sklouzl po ledě a Balážovu střelu bezpečně drží v rukavici.
     
    48:56
    Čeští fanoušci dnes také zaslouží velkou pochvalu. I za nepříznivého stavu svůj tým v Břeclavi vytvrale podporují.
     
    48:33
    Marek Bláha vystřelil od modré čáry velmi dobře! Jeho pokus se možná odrazil i od tyčky, každopádně za brankovou čáru nakonec nezapadl.
     
    47:53
    Po předchozích vyloučeních hrají čeští hokejisté přesilovou hru. Už jsou usazeni v pásmu a kombinují!
    47:53 Jakub Malý se nebál a svedl zápasnický souboj s Määttou
     
    47:53
    Vyloučení v týmu Finsko (Eero Niemi – 2 min., podrážení).
    Vyloučení v týmu Finsko (Joel Määttä – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Česko (Jakub Malý – 2 min., hrubost).
     
    47:53
    Následně nastala v rohu kluziště roztržka mezi oběma týmy. Rozhodčí budou udělovat i tresty.
     
    47:51
    Pavel Čajan si musel poradit se závarem těsně u jeho levé tyče. Kotouč za svá záda nakonec nepropustil a celou situaci společně s obranou vyřešil.
     
    47:01
    Ivan Ivan se hnal za kotoučem do útočného pásma. Rozhodčí jej ale přistihli v ofsajdovém postavení, a tak se bude vhazovat v neutrálním pásmu. To tedy až po komerční přestávce, která tempo hry na chvíli uklidní.
     
    46:24
    Michal Hrádek má zřejmě svou první střleu v zápase. Otevřela se mu cesta k brance, a tak zkusil své štěstí. Jeho projektil letěl doprostřed brány, kde stál pozorný finský gólman.
     
    45:24
    Jakub Konečný ujížděl s kotoučem na holi po levém křídle, načež zamířil na vzdálenější tyč. Jeho pokus nakonec končí v připravené Blomqvistově lapačce.
     
    44:42
    Nyní se ani jeden z týmů nemůže na delší dobu usadit na kotouči a případně v pásmu. Hra se přelévá z pásma do pásma, nicméně bez šancí.
     
    43:15
    Luka Nyman z pozice obránce najel hluboko do pásma, odkud zkoušel štěstí z velkého střeleckého úhlu. Čajan byl přitisklý k tyčce, jak potřeboval, a pokus dokázal vytěsnit.
    42:39 Jan MYŠÁK - 1:5
     
    42:39
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak přecijenom se i čeští hokejisté dočkávají gólové trefy! Dočkal se JAN MYŠÁK, který ujel finské obraně a stál tváří v tvář Blomqvistovi. A tentokrát prostřelil naprosto přesně! Asistence: Jakub Konečný.
     
    42:14
    Brad Lambert zůstal ležet v rohu ledové plochy po jednom z nepříjemných střetů. Po chvíli se ale zvedá a vypadá to, že snad bude v pořádku.
     
    41:47
    Jesse Seppälä si sjížděl před branku. Její část před ním byla úplně odkrytá. Naštěstí jeden z pohotových českých hráčůch kotouči na Seppäläu zabránli a odvrátil hrozící nebezpečí.
     
    41:29
    Pavel Čajan si připisuje první úspěšný zákrok v tomto oslabení. Bude se vhazovat po jeho levé ruce.
     
    41:22
    Vyloučení v týmu Česko (Tomáš Chlubna – 2 min., podrážení).
     
    40:38
    Finové se však dobře ubránili a jsou to oni, kdo se pustí do útoku. Puk má na holi Eemil Viro, jenž hledá možnost, komu přihrát.
     
    40:15
    Kotouč zavezen do útočného pásma a první čeksá formace se pokouší o ohrožení Blomqvistovy svatyně.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Statistiky po druhé třetině:

    Střely na branku – 21:13
    Zblokované střely – 4:12
    Zásahy brankářů – 8:21
    Vhazování – 23:19
    Trestné minuty – 8:10
     
    Máme za sebou i prostřední dějství, které se českému týmu nepodařilo. Beranovi svěřenci hned čtyřikrát inkasovali a Finové se tím pádem dostali do náskoku, který už jen tak nepustí. Především v druhé části třetiny se Čechům nedařilo. Na hřišti jako kdyby byli jen Finové. Dolšo i na střídání gólmanů. Poprvé na turnaji se v brance představuje Pavel Čajan.

    Posledních dvacet minut začne přibližně v 20:44.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:49
    S posledními sekundami druhé třetiny se ještě zkoušel Pavel Matěj protlačil před branku a zakončit. Bohužel neúspěšně. Byl stíhán finským obráncem, který mu zakončení ani neumožnil.
     
    39:04
    Finové stále hýří pohybem, díky kterému si vytvářejí nejednu dobrou šanci za druhou. Aatu Räty je dnes velmi aktivní, přičemž nyní zavezl kotouč do pásma a jeho tým už před Čajanem kombinuje.
     
    38:25
    Českým hokejistům toho v posledních okamžicích moc nevychází. Když jsou u kotouče, mají problémy s přechodem přes střední pásmo. Jako třeba teď.
    36:40 Eero NIEMI - 0:5
     
    36:40
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak Finové Pavla Čajana přivítali v brance ve velkém stylu. Ke kotouči se zhruba mezi kruhy kruhy dostal EERO NIEMI, a ten nenápadnou střelou vymetl přesně horní růžek – 0:5. Asistence: Joel Määttä.
     
    35:48
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Jan Bednář, přichází Pavel Čajan.
    35:48 Roni HIRVONEN - 0:4
     
    35:48
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Nyní už to vypadá s českými šancemi velmi bledě. RONI HIRVONEN dostal přihrávku na pravý kruh, odkud pozemní střelou potřetí v zápase propálil a kompletuje tak hattrick! Asistence: Kasper Puutio, Aatu Räty.
     
    35:24
    Jakub Malý se po vhazování hnal za kotoučem jako beran. A vyplatilo se. Puk dostal až do obranného finského pásma. Malý tak ušetřil pár cenných vteřinek.
     
    35:12
    Vyloučení v týmu Česko (Stanislav Svozil – 2 min., napadení).
     
    35:04
    Michal Gut zkoušel přispěchat s odpovědí na druhé straně. Najížděl z pravého křídla, jenže ani při něm nestálo střelecké štěstí. Kotouč se zastavil jen o prvního bránícího Fina.
    33:41 Roni HIRVONEN - 0:3
     
    33:41
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Máme tu třetí branku finského týmu! Oliver Suni vyslal střelu na branku, přičemž do jeho pokusu ještě stihl sáhnout RONI HIRVONEN. Bednář neměl moc prostoru pro adekvátní reakci – 0:3, Asistence: Oliver Suni.
     
    32:50
    Po delší době jsme viděli střelecký pokus také na druhé straně kluziště. Jakub Malý vystřelil po zadovce, kterou mu věnoval spoluhráč, velmi razantně, nicméně Bmloqvist včas zareagoval a vyrážečkou kotouč dostal mimo nebezpečí.
    31:31 Češi měli obrovské štěstí! Rätyho střela šla od jedné tyče do druhé a ven! Brankář Jan Bednář jen bezmocně přihlížel.
     
    31:31
    Aatu Räty předvedl parádní pohyb. Sám pro sebe si vybojoval šanci, když se s kotoučem dostal až do prostoru mezi oba kruhy. Odtdu vypálil, ale trefil jen tyčku, od které se kotouč odrazil do druhé tyče a následně ven z branky. Obrovské štěstí pro svěřence Karla Berana.
     
    30:25
    Oliver Suni si díky parádnímu pohybu vybojoval dobrou střeleckou příležitost. Z pravého kruhu to zkusil do bližšího horního růžku, ale jen těsně přestřelil. Český tým tak zůstává ještě relativně na dostřel.
     
    29:14
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Finsko (Aatu Räty – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Česko (Dominik Vacík – 2 min., hrubost).
     
    28:50
    Stanislav Svozil neměl na modré čáře příliš prostoru, přesto zkusil nahodit. Kotouč nakonec skončil za finskou svatyní, kde se jej hosté ujímají a zkusí něco vymyslet směrem na druhou stranu.
    Jan Myšák zvolil bekhendový blafák a gól mu zůstal zapovězen!
     
    27:34
    Jan Myšák se ujal trestného nájezdu, nicméně neuspěl! Před Blomqvistem si kotouč stáhl na bekhend, ale kotouč mezi tři tyče nepropasíroval.
    27:34 Jan Myšák předvedl dravý průnik a vybojoval pro český národní tým trestné střílení! Šance na bleskovou odpověď.
     
    27:34
    Vyloučení v týmu Finsko (Joel Määttä – trestné střílení, hákování).
    27:26 Aatu RÄTY - 0:2
     
    27:26
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Naopak tu máme druhou branku a Finové se rázem dostávájí do komfortnější pozice. Nyman vypálil od modré čáry. Bednář vyrazil do vzduchu a AATU RÄty pohotově dorazil. Asistence: Luka Nyman.
     
    27:10
    O chvíli později se z levé strany před brankou objevil Ivan Ivan, jehož pokus ale jen těsně přelétl tyčku a fanoušci v Břeclavi, kterých si našlo cestu na stadion stejně jako včera poměrně dost, se tak vyrovnání stále ne a ne dočkat.
     
    26:47
    Stanislav Svozil se z obranných řad vydal podpořit útok. Neměl ale příliš příhodnou pozici, přesto vystřelil. Blomqvist s jeho pokusem nemohl mít problémy.
     
    25:20
    Tomáš Chlubna byl v prostoru mezi oběma kruhy. Tam se k němu dostal kotouč. Chlubna do něj plácl, ale jeho pokus nebyl příliš výrazný a finský strážce svatyně i nadále odolává.
    25:06 Blomqvist ucpal bránu jako špunt umyvadlo. Stále 0:1!
     
    25:06
    Jakub Konečný nejprve jen lehce poslal kotouč na branku, z čehož nic nebylo. Jeho formace se pak v pásmu ještě udržela a už vyslala o něco povedenější pokus. Ten však Blomqvist nadvakrát krotí a zařizuje vhazování po jeho levé ruce.
     
    24:07
    Ivan Ivan stál přesně tam, kde měl. Přímo před brankou, kde byl sám! Zpoza finské svatyně dostal přihrávku, ale bohužel ji jen těsně minul. Tribuny opět jen smolně zahučely.
     
    23:20
    Brad Lambert, Fin s kanadskými kořeny, zavezl kotouč do pásma, načež jej posunul na Rätyho, který ale nic moc nevymyslel. Naopak o kotouč přišel a jeho tým tak ztrácí útočné pásmo.
     
    22:45
    A je po dvojnásobné přesilové hře. Těžké chvilky zvládli finští hokejisté skvěle. Čechy, až na jednu výjimku, do větších šancí nepouštěli.
    21:45 To je škoda! Jan Myšák měl na hokejce vyrovnávací gól
     
    21:45
    Šance jako hrom! Tomáš Chlubna s Janem Myšákem byli za zády finské obrany, už proti nim stál jen finský brankář! Celou akci zakončoval Myšák, který to zkusil zřejmě mezi betony, ty měl však Blomqvist secvaklé.
     
    21:03
    Myšák zavezl kotouč za modrou čáru, ten se následně dostal zhruba k vrcholku kruhu, kde stál Pavel Novák, jehož pokus ale k brance nedoletěl, byl totiž zblokován.
     
    20:49
    Češi samozřejmě začínají ve dvojnásobné přesilovce. Nyní vybojovali vhzaování v útočném pásmu. Pravý čas usadit se ve třetině a vytvořit si tlak.
     
    20:38
    Už to vypadalo, že Roni Hirvonen unikne do samostatného nájezdu, ale jeden z českých obránců k finskému útočníkovi měl přecijen blízko a včas jej zastavil.
     
    20:05
    Jdeme na to, druhá třetina začíná. Češi se ujímají kotouče, uvidíme tedy, co s ním vymyslí. Zatím jsou ve středním pásmu.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Statistiky první třetiny:

    Střely na branku – 13:5
    Zblokované střely – 1:7
    Zásahy brankářů – 4:13
    Bloky – 7:1
    Vhazování – 13:8
    Čeští hokejisté dnes zkřížili hokejky s Finy a těsně prohrávají
     
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku, která byla odehrána ve velmi solidním tempu. Češi měli dobrou příležitost při první přesilové hře, kterou jen těsně nepřetavili v gól. Celkově pak na finskou svatyni vyslali třináct střel, jen pár z nich ale prot Blomqvista představovalo větší problém. Pak už přebrali otěže Finové, kteří hýřili pohybem a měli velmi slušné pasáže. Ke konci periody pak i oni sehráli povedenou přesilovku, a dokonce i s gólovým efektem. Po Hirvonenově trefě tedy vedou těsně 1:0.
    Do dalšího dějství ale budou vstupovat s těžkým úkolem ubránit českou přesilovku v pěti proti třem. Češi ji budou mít k dsipozici více než minutu a půl, pokud ji tedy samozřejmě nepromění.

    Další část hry začne zhruba v 19:52.
    Klíčovým faktorem dnešního střetnutí jsou zatím přesilové hry
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:58
    Finové během chvilky inkasují dva tresty a budou muset čelit dvojnásobnému vyloučení. Do konce periody zbývají pouhé dvě sekundy, uvidíme, zda se ještě něco stane.
     
    19:58
    Vyloučení v týmu Finsko (Kasper Puutio – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hřiště).
     
    19:35
    Vyloučení v týmu Finsko (Luka Nyman – 2 min., držení).
     
    19:31
    Na jedné straně zablokoval Tomáš Chlubna střelu, na té druhé Pavel Matěj jen těsně nedosáhl na kotouč a tím pádem se nedostal do střelecké pozice, od které ale nebyl jinak vůbec daleko.
     
    18:34
    Eemil Viro využil prostoru na modré čáře a ze zápěstí nahodil. Kotouč se ještě otřel o některého z clonících hráčů, ale naštěstí pro domácí vypadl kousíček od levé Bednářovy tyče.
    17:45 Roni HIRVONEN - 0:1
     
    17:45
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Přesilovka Finů netrvala dlouho a je proměněna. Puutio vystřelil od modré čáry. Kotouč se pak povaloval před brankovištěm, odkud jej Oliver Suni posunul na dojíždějícího RONI HIRVONENA, a ten neměl se zakončení do horních pater branky problémy. Asistence: Olver Suni.
     
    17:28
    Vyloučení v týmu Česko (Stanislav Svozil – 2 min., nedovolené bránění).
     
    17:20
    Finové se opět usadili v útočném pásmu, načež rozhodčí zdvihá svou pravici a signalizuje výhodu právě pro hráče v modrém dresu.
     
    16:37
    Kasper Puutio se stihl zapojit i do ofenzivních aktivit! Vydal se do rychlého protiútoku. Najel si do mezikruží, odkud příklepem pálil na pravou Bednářovu tyč. Kotouč končí jen těsně mimo.
     
    15:56
    Finové jsou kompletní. Kasper Puutio si odseděl trest za krosček a rovnou z trestné lavice se zapojuje do hry. Musí bránit české útočníky, kteří drží puk v jeho pásmu.
     
    15:06
    Jan Myšák dostal kotouč do odbré střelecké pozice. S ničím nechvátal, puk podržel a zkoušel zacílit na vzdálenější tyč. S tímto řešením Blomqvist počítal a puk vyráží mimo dosah českých útočníků.
     
    14:40
    Pavel Novák i podruhé. Tentokrát se objevil na modré čáře na pozici levého beka. Odtud vystřelil z první. Blomqvist na Novákův pokus ale viděl a neměl s ním sebemenší problém. S ledovým klidem ho drží v lapačce.
     
    14:12
    Pavel Novák nedostal úplně ideální přihrávku, přesto zkusil vystřelit. Kotouč ale zablokoval jeden z finských hráčů a vyhazuje do středního pásma.
    13:57 Jan Myšák udělal krásnou myšku dvěma protihráčům!
     
    13:57
    Přesilovka, která se po obrovském finském tlaku Čechům hodí! Puutio inkasuje od rozhodčího dvě minuty za krosček.
     
    13:29
    Roby Järventie jen potvrzuje předchozí slova. Finský útočník si sjel před branku a z její blízkosti zakončoval. Naneštěstí pro něj přestřelil horní tyčku.
     
    12:53
    V posledním okamžicích byli Finové velmi aktivní a nastolili parádní tempo. I nyní jsou na kotouči a předvádějí ofenzivní choutky. Česká obrana ale zatím odolává.
     
    12:53
    Po delší době se na opačnou stranu dostali také čeští hokejisté. Jakub Konečný, stejně jako jeho formace, toho ale měl dost. Kotouč tak jen nahodil a odchází střídat. Puk drží Blomqvist v rukavici, bude se tedy vhazovat po jeho pravé ruce.
    11:55 Pochvala! Štěpán Macháček prokázal velkou obětavost
     
    11:55
    Štěpán Macháček teď zaslouží obrovskou pochvalu! Nadvakrát zablokoval soupeřovu střelu. Jednu na levém kruhu, druhou dělovku pak schytal od hráče, který střílel od modré. Macháček rychle odjíždí na střídačku za potlesku, který si stoprocentně zasloužil.
     
    11:01
    Toto zavánělo prvním gólem v české síti! Roni Hirvonen si sjížděl k levé tyči, kam se k němu pomalu snesl také kotouč. Český strážce svatyně byl ale připraven a pozorný, takže se stihl přemístit a puk betonem vytěsnit!
     
    10:21
    Aatu Räty stál na pravém kruhu zcela sám. Toho si všiml pozorný finský obránce, který mu poslal svižný pas. Räty se opřel do střely z první, ale trefil jen vnější část branky.
     
    09:04
    Hru v početní výhodě si vyzkouší také finští reprezentanti. Ti už jsou usazeni v pásmu a rozjíždějí svou kombinaci.
     
    09:04
    Vyloučení v týmu Česko (Jakub Konečný – 2 min., podrážení).
     
    09:03
    A Češi pokračují v přesilovkovém tlaku. Na ledě zůstala stejná přesilovková formace jako ta, která si před chvílí vytvořila skvělou šanci. Žádná střela, která by výrazněji Blomqvistovu svatyni ohrozila, však nepřišla. Přesto tato první početní výhoda, která pomalu končí, nebyla vůbec špatná!
    08:18 Ivan si přehodil puk na bekhend, z dorážky však neuspěl!
     
    08:18
    Český tým nebyl vůbec daleko od prvního góu! Z pravého kruhu pálil Pavel Novák, načež se kotouč odrazil před branku, kde dorážel Ivan Ivan. Ten ale zamířil jen do boční síťky. Tribuny jen zahučely!
     
    07:27
    Pavel Novák měl prostor u vrcholku kruhu a šikovně nahazoval kotouč před branku, kde byl spoluhráč. Ten se však nestihl v rychlosti otočit a tím pádem nemohl ani zakončovat.
     
    07:15
    Uvidíme první přesilovou hru vůbec! Bude ji hrát český tým. Hirvonen se totiž provinil podrážením.
     
    06:34
    Finové jsou stále na kotouči a nastěhováni v útočném pásmu. Roby Järventie se zkoušel vydat k brance a z vrcholku kruhu zakončit, v čemž mu ale dobře zabránil jeden z domácích obránců, který do jeho pokusu včas padl.
     
    05:58
    V posledních okamžicích je to finská palba od modré! Další dalekonosný pokus vyslal Topi Niemelä. Jeho dělovka ale zaduněla jen o zadní mantinel, Bednář tedy zasahovat nemusel.
     
    05:06
    Tohle už byl o něco zajímavější finský pokus! Eemil Viro vystřelil také sice z větší vzdálenosti, ale zacílil mezi tři tyče. Jan Bednář ale dával pozor a puk stihl vyrazit ještě včas.
     
    04:29
    MInimálně prozatím ne. Naopak se dopředu vydali Finové a hned z toho byla střela. Tu vyslal z velké vzdálenosti obránce Ruben Rafkin. Kotouč přeletěl brankovou konstrukci.
     
    04:15
    Český kapitán Michal Gut vybojoval kotouč na vhazování v útočném pásmu. Čeští fanoušci si žádají gól, tak uvidíme, zda se druhé útočné formaci podaří jejich přání naplnit.
    03:52 Pavel Novák nyní těsně nedosáhl na Malátovu přihrávku
     
    03:52
    Za malý moment budeme pokračovat. Finská branka je mimo své postavení.
     
    03:03
    Jan Myšák dostal parádní průnikovou přihrávku, díky čemuž se mu otevřel prostor směrem dopředu. Myšák zakončoval z velkého úhlu, navíc z bekhendu. Blomqvist si s jeho pokusem poradil bez obtíží.
     
    02:31
    Eero Niemi obral o kotouč jednoho z českých útočníků a vybojoval ho pro svůj tým. On sám pak zaváží do útočné třetiny, kde však nestačil na soupeřovu přesilu a z pásma se tak musí opět pakovat.
     
    02:09
    A vhazování ve středním pásmu se bude opakovat. Ani jeden z týmů si zatím nevytvořil solidnější šanci, uvidíme, zda se to v následujících sekundách změní.
     
    01:42
    Už to vypadalo na rychlý úprk ve třech proti dvěma. Pavel Matěj vedl celou akci, jenže když přejel útočnou modrou čáru, ozval se hvizd. Rozhodčí totiž viděl postavení mimo hru jednoho z českých hráčů. Bude se vhazovat v neutrálním pásmu.
     
    01:23
    A v útočném pásmu se na chvíli ohřáli také hokejisté v modrých dresech, tedy Finové. Nevymysleli ale nic, co by Jana Bednáře v bráně ohrozilo. Domácí obrana může být zatím v klidu.
    00:29 Pavel Novák předvedl dobrý forčeking a poté vystřelil
     
    00:29
    Kotouče se ale záhy zmocnili čeští hráči. Do pásma se dostala druhá útočná formace a rovnou ohrozila soupeřova brankáře. Pavel Novák vystřelil zprostředku hřiště, ale trefil taktéž jen prostředek branky. Zde byl připravený Blomqvist.
     
    Jan Myšák se postavil k úvodnímu vhazování, ale nevybojoval jej. U kotouče jsou tak první Finové, kteří se pokusí o první útočnou akci.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
    Český brankář Jan Bednář si pochvaloval včerejší atmosféru
     
    Hymny obou týmů zazněly. Startu zápasu tak již nic nebrání. Za minutku začínáme!
     
    Ještě před startem utkání si poslechneme hymny obou týmů.
     
    Hráči finského týmu už nastoupili na led. Čeští hokejisté za potlesku domácích tribun právě přijíždějí.
    První krok mají čeští mladíci úspěšně za sebou!
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Bednář (Čajan) – Hrádek, Baláž, Bláha, Hampl, Vacík, Svozil, Kremláček – Chlubna, Myšák, Handl – P. Novák, Gut, Malát – Matěj, Ivan, Macháček – Simon, Konečný, Malý – Binias.

    Finsko: Blomqvist (Jatkola) – Puutio, Nyman, Niemelä, Määttä, Viro, Rafkin, Koskela, Karnaranta – Järventie, Hirvonen, Suni – Seppälä, Aatu Räty, Lambert – Luoto, Mäenpää, Korkalainen – Niemi, Määttä, Liukas.

    Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Rampír, Rožánek.
     
    Dnešní utkání budou jako hlavní rozhodčí řídit Oldřich Hejduk a Daniel Pražák. Na čarách jim budou pomáhat Lukáš Rampír s Vladimírem Rožánkem.
    Dočkáme se podobné radosti i dnes?
     


    Finsko

    Reprezentanti Suomi budou chtít na první zápas na turnaji zcela určitě zapomentou. A to co nejrychleji to jen půjde. Do utkání proti Kanadě sice jednoznačně nevstupovali jako favorité, nicméně podobnou "rychtu" čekal asi jen málokdo. Po jasné prohře 0:6 tak mají finští hráči co odčinoňovat. V úterý ovšem nejenže půjdou proti svěřencům Karla Berana samotným, ale i proti domácím tribunám.

    Javorové listy udávaly tempo zápasu již od samého začátku. V první dvacetiminutovce si vypracovaly komfortní tříbrankový náskok. A ten kanadští hokejisté, ať už jde o jakoukoli věkovou kategorii, pouštějí jen málokdy.

    Jedinou statistikou, ve které reprezentanti Suomi drželi se zámořským soupeřem krok, byly zblokované střely (11:10) a vyhraná vhazování (31:30).
     


    Česká republika

    Čeští reprezentanti po vydařené gerálce nad USA natěšeně vstoupili do Hlinka Gretzky Cupu prvním zápasem proti Švýcarsku. V parádní atmosféře, o kterou se staralo více než 1 500 fanoušků, domácí hokejisté sice gólově dlouze ztráceli. Přesto měli herně poměrně výrazně navrch, což se nakonec projevilo.

    Necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby se prosadil obránce Ondřej Baláž, který nahodil kotouč z velké dálky, a ten si nějakým způsobem našel cestu až za záda švýcarského gólmana.

    Finové si budou muset dát pozor na útočníka Pavla Nováka, který se v posledních zápasech dostal do skvělé formy. Úřadoval v přípravě ve Švýcarsku, skóroval v generálce v USA a skvělé výkony podrthl proti Švýcarsku, když srovnával na 2:2 a jednou se trefil v samostatných nájezdech.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Adam Pavlíček

    Branky a nahrávky: 43. Myšák (Konečný) – 18. Hirvonen (Suni), 28. Aatu Räty (Nyman), 34. Hirvonen (Suni), 36. Hirvonen (Puutio, Aatu Räty), 37. Niemi (Määttä)


    Česko: Bednář (36. Čajan) – Hrádek, Baláž, Bláha, Hampl, Vacík, Svozil, Kremláček – Chlubna, Myšák, Handl – P. Novák, Gut, Malát – Matěj, Ivan, Macháček – Simon, Konečný, Malý – Binias.
    Finsko: Blomqvist (Jatkola) – Puutio, Nyman, Niemelä, Määttä, Viro, Rafkin, Koskela, Karnaranta – Järventie, Hirvonen, Suni – Seppälä, Aatu Räty, Lambert – Luoto, Mäenpää, Korkalainen – Niemi, Määttä, Liukas.

    Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Rampír, Rožánek

    Diváci: 1 911
    thejrc.org