Finsko – Švédsko 1:5 (kon.) | Kanada – Rusko 2:3 (kon.)
konec
Kanada
2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Rusko
Sobota 10.08.2019, 17:00Hlinka Gretzky Cup • Finále
Partner:
     
    Hlinka Gretzky Cup je definitivně za námi. Rusové berou zlato, Kanada stříbro a v Piešťanech bronz vybojovali reprezentanti Švédska. Pro letošní turnaj je to tedy vše, děkujeme vám za pozornost! (20:07:51)
     
    Kanadští hráči již mají pohár za druhé místo ve svých rukou a míří do kabin. Nyní pohár přebírají také vítězní Rusové a ještě jednou se všichni společně radují. Do Ruska naposledy zlatý pohár z tohoto turnaje putoval v roce 1995!
     
    Stastistiky utkání:

    Střely na branku – 37:13
    Zblokované střely – 11:8
    Vhazování – 31:35
    Trestné minuty – 6:12
     
    Ruští hokejisté propukají v jásot a společně se radují! V posledních sekundách museli ustát obrovský tlak, což se jim podařilo a nyní je čekají šťastné chvilky. Na druhé straně jsou smutní Kanaďané, kteří byli především po základní skupině pasováni do role favoritů na zisk zlata. Musí se však spokojit se stříbrem.


    Nejlepším hráčem poraženého celku byl vyhlášen Jamie Drysdale, z toho vítězného pak Daniil Čajka.
     
    Konec zápasu.
     
    59:53
    Kanada má na ledě to nejlepší, co vůbec může nabídnout. Na brankovišti nastala další nepřehledná situace. Hned několik hráčů se snažilo o dorážku, nicméně ruská obrana obrovksý nápor ustála!
     
    59:20
    Ridly Greig hledal prudkým pasem někoho před brankou. Nikdo z jeho spoluhráčů se v těchto prostorech ale nenacházel. Pak stálo štěstí i při Kanadě, když vyhozený kotouč jen těsně minul její odkrytou branku.
     
    58:14
    Quinton Byfield pálil z větší vzdálenosti, ovšem jeho pokus mezi tři tyče nedoputoval. Pak štěstí zkusil také Perfetti, po jehož pokusu nastala v brankovišti trma vrma, kterou Rusové se štěstím přestáli! Kanada také hraje bez brankáře, Garand je na střídačce.
     
    57:52
    Drysdale se dnes od modré čáry nebojí střílet, což ukázal i nyní. Navíc nestřílí vůbec špatně. Jeho pokus měl parádní parametry, ale skončil ve výstroji připraveného Askarova, který připisuje další důležitý zákrok.
     
    57:42
    Kanadská střídačka si bere oddychový čas. Poslední minuty základní hrací doby nás zřejmě čeká ještě pořádné drama!
     
    57:42
    Kanada pomalu mobilizuje všechny své síly a tlačí se do útoku. Nyní Rusové vyhodili kotouč přes všechny čáry až k brankáři, tudíž se píská zakázané uvolnění, a to vrátí hru před Askarovova.
     
    56:39
    Pavel Ťutněv se vytočil s kotoučem zpoza branky a zkoušel hledat někoho před ní. Bohužel pro něj a jeho spoluhráče ale nikoho nenašel, a tak se javorové listy mohou přesunout na opačnou stranu, neboť kotouč ukořistili.
    55:01 Jean-Luc FOUDY - 2:3
     
    55:01
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanadští fanoušci se radují, jejich hokejisté jsou totiž znovu jen branku od vyrovnání. JEAN-LUC FOUDY se dostal blízko k brance. Odtud pak posílá puk pod horní tyč. Askarov sice od těchto míst lapačkou máchl, puk v ní však neschoval. Bez asistence.
     
    54:42
    Ivan Didkovskij se dostal ke kotouči. Neměl ale palebnou pozici, přesto zkoušel zakončit bekhendem. Střleu ale poslal výrazně mimo horní tyč.
     
    53:51
    Mavrik Bourque dostal přihrávku na levý kruh, kde byl poměrně dlouho sám. Chvíli mu ale trvalo, než si kotouč srovnal. Pak vystřelil. Mezitím se k němu ale stačil stáhnout obránce a střelu mu ztečovat mimo nebezpečí.
     
    53:28
    Na dnešní břeclavské finále Hlinka Gretzky Cupu si našlo cestu 834 fanoušků.
     
    52:41
    Dnes to Kanaďanům v útoku příliš nevychází. Nyní měli velký problém s udržením se v pásmu a rozestavením. Pak jim jeden z Rusů dokonce málem upláchl do samostatného nájezdu. Tato situace ale byla zažehnána.
     
    51:39
    Hendrix Lapierre se zkoušel dostat do šance protáhnutím se přes dva obránce. Už ten první ho ale zastavil a nepřipustil žádné komplikace. Kanada je pak z pásma vyhnána.
     
    50:31
    Po zákroku nastala v brankovišti strkanice a rozhodčí udělovali tresty. Z ruského týmu dostává dvě minuty za hrubost Ponomarjov, z toho kanadského Seth Jarvis.
     
    50:31
    Fantasticky Askarov drží svůj tým! Cole Perfetti si stáhl kotouč na bekhend těsně před brankou, ovšem beton ruského brankáře nepřehodil. Askarov se skvěle přemístil a zastavil i další výraznou gólovku. Stejně jako ve včerejším semifinále, i dnes Rusko táhnou dva hokejisté – Alexandr Pašin a v bráně Jaroslav Askarov.
     
    50:24
    Pavel Ťutněv se hnal za kotoučem, ovšem kanadského beka nepřebruslil. Sudí tak tentokrát pískají zakázané uvolnění. Bude se vhazovat v ruském obranném pásmu.
     
    49:48
    Marat Chusnutdinov už se hnal se spoluhráčem do akce dva na dva. V tom je ale nezastavili kanadští obránci, ale čárový rozhodčí, kterému jejich ofsajdové postavení neuniklo. Hra se tedy přestěhuje od neutrální zóny.
    48:38 Alexandr PAŠIN - 1:3
     
    48:38
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Rusové jsou sice méně aktivnějším týmem, přesto nyní vedou již o dvě branky! ALEXANDR PAŠIN dnes dává svou druhou a moc důležitou branku! Trefil se zblízkosti branky, Garand na jeho pokus nedosáhl. Asistence: Pavel Ťuťněv.
     
    48:12
    Ilja Ryčkov a Daniil Guščin ujeli do přečíslení dva na jednoho! Prvně jmenovaný poslal dobrou přihrávku na ke vzdálenější tyči, kam si sjížděl právě Guščin. Ten ale nezpracoval ideálně a nenadělal brankáři moc práce.
     
    47:22
    Will Cuylle dostal přihrávku před branku. Prostor pro střelu sice měl, ale tentokrát mu střelecký pokus nesedl. Puk se jen sklouzl z čepele a sotva k Askarovovi doputoval. Ruský brankář jej pak v klidu sbírá do lapačky.
     
    46:39
    Daniil Averšin ujížděl po levém křídle. Společně s ním se vracel také obránce Lukas Cormier, avšak ruskému útočníkovi nestačil. Averšin pak ze své hokejky vyslal razantní střelu, jež ovšem zaduněla jen o zadní mantinel.
     
    45:40
    Kaiden Guhle neměl u modré čáry vůbec žádný prostor, přesto stihl vyslat na branku střelu po ledě. Tu Askarov i přes zacloněný výhled našel a velmi jistě ji sebral do své lapačky.
     
    44:45
    Ruští hokejisté, konkrétně Sejmon Bujvan, vyhodili až ke Garandovi, od kterého tak začínala další útočná akce. Na jejím počátku se ale Seth Jarvis dostal do postavení mimo hru, načež se bude vhazovat v neutrální zóně.
     
    44:05
    Obávaná spolupráce Lapierra s Hendrixem tentokrát nevyšla. Druhý jmenovaný hledal právě Lapierra, ten ael ve velké rychlosti nestačil usměrnit kotouč, kam by bylo třeba. Tedy do odkryté části branky.
     
    43:38
    A ruský brankář se musel činit i o chvíli později, když na své výstroji ztlumil střelu zblízka. Bude se tedy vhazovat po Askarově levé ruce.
     
    43:23
    Kanadský kapitán dostal zpětnou přihrávku na modrou a tak vystřelil. Jeho pokus byl velmi razantní a také přesný. Drysdale se však z gólu nakonec neraduje, neboť Askarov sithl na poslední chvíli zasáhnout, nicméně nikterak jistě.
     
    43:06
    Vyloučení v týmu Rusko (Kirill Steklov – 2 min., podrážení).
     
    42:42
    Utkání zatím gólovými šancemi tedy neoplývá. Ani nyní se dlouho dobu nedostali jak Kanaďané, tak Rusové do šance.
     
    40:53
    Ilja Ryčkov neměl moc prostoru, a tak nemohl zakončovat, jak by chtěl. Od mantinelu tak vyslal jen lehký pokus, který Garand bez obtíží schoval v rukavici a ještě stilh rozehrát.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Statistiky po druhé třetině:

    Střely na branku – 24:10
    Zblokované střely – 8:8
    Vhazování – 18:20
    Trestné minuty – 4:8
     
    V další části už se přesného zásahu dočkali oba týmy. Rusové stále drží jednobrankové hubené vedení, ale Kanada především ke konci třetiny začala svůj tlak stupňovat a útočit na vyrovnání.

    Další perioda začne přibližně v 18:48.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:42
    Po delším odmlce se do pásma dostali raké ruští hokejisté. Spíš jen takovou propagační střelu vyslal z větší vzdálenosti Dmitrij Zlodějev. Ta nbyla razantní, nikoliv však přesná. Garand se vzrušovat nemusel.
     
    38:46
    Rusové už jsou zpět v plném počtu. Muchamadullin se vrátil na ledovou plochu a ihned se zapojil do obranné činnosti. Kanada v posledních okamžicích stupňuje svůj tlak.
     
    37:01
    V posledních okamžicích vypadá střelec Cole Perfetti mnohem dravější než třeba v první třetině. Nyní se snažil agilně nacpat před branku a odsud zakončovat. To mu nakonec nevyšlo, přesto ruské obraně nadělal starosti.
     
    36:26
    Vyloučení v týmu Rusko (Šakir Muchamadullin – 2 min., hákování).
     
    36:24
    Na opačné straně se do rychlého úprku dostal Daniil Guščin. Na Garanda si ale nepřišel, nemohl totiž plnohodnotně zakončovat. Jeden z kanadských obránců mu situaci totiž hodně ztížil. Gušin nakonec stihl puk poslat jen do Garandových betonů.
     
    36:11
    Lukas Cormier zkusil své štěstí, tentokrát z větší vzdálenosti, i na podruhé. Branku ale tentokrát minul a kotouč se zastavil jen o zadní mantinel. S tím sám Cormier nebyl spokojen a hlasitě si ulevil.
     
    35:04
    Lukas Cormier neměl vůbec špatnou pozici, čehož zkusil využít. Cormierům pokus byl velmi razantní a patřil k nebezpečnějším, ovšem Askarov si společně se svými obránci poradil.
     
    34:23
    Ruský tým se možná poprvé na delší dobu osvobodil. Čtverice na oslabení tak mohla jít vystřídat. Záhy se Kanaďané opět v pásmu usazují a už kombinují.
     
    33:42
    Sice v přesilovce, ale konečně se Kanaďané odhodlali ke střelbě a Askarova ohrozili! Od modré napřáhl kapitán týmu Drysdale. Jeho pokus se zastavil až o výstroj ruského brankáře.
     
    33:28
    Cole Perfetti podržel kotouč a následně jej poslal nebezpečně na brankoviště, kde se ještě některý z Kanaďanů pokusil o dorážku. Askarov byl ale přesně tam, kde být měl, a tak nepřipustil žádné výraznější problémy.
     
    33:19
    Vyloučení v týmu Rusko (Daniil Kuzmin – 2 min., krosček).
     
    32:26
    Jeden z kanadských obránců vypálil od modré čáry a Askarov si musel nebezpečnou střelu pohlídat. Letěla do nebezpečných prostorů, avšak ruský brankář odolává.
     
    31:28
    Tohle už ale gólem přecijenom zavánělo! Po jedné ze střel se kotouč odrazil k dobře postavenému Willu Cuyllemu. Askarov se proti kanadskému útočníkovi ale stihl přemístit a jeho pokus zastavit betonem.
     
    30:34
    Na ledové ploše opět není k vidění příliš mnoho akcí. Nyní zkusil štěstí od modré čáry Daemon Hunt, který však nezamířil přesně a jeho pokus skončil výrazně mimo branku.
    28:09 Vasilij PONOMARJOV - 1:2
     
    28:09
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Sourdif tedy na trestné lavici nepobyl vůbec dlouho! VASILIJ PONOMARJOV vybojoval kotouč za brankou. Tu objel a následně z bekhendu zakončil přesně, jak potřeboval. Gerard na bekhendový pokus nestačil. Bez asistence.
     
    27:55
    Vyloučení v týmu Kanada (Justin Sourdif – 2 min., nedovolené bránění).
     
    27:35
    Kanada tak dlouho kombinovala v útočném pásmu, až je z něho po ruském vyhození nucena odejít. Askarov zatím práci neměl, kanadští hráči nyní jakoby kdyby nevěděli co s kotoučem.
     
    26:29
    Vyloučení v týmu Rusko (Dmitrij Zlodějev – 2 min., podrážení).
     
    26:29
    A ruský gólman zasahuje i o chvíli později. Tentokrát drží puk bezpečně ve výstroji. Po komerční přestávce bude hra pokračovat.
     
    25:56
    Will Cuylle nestál sice v ideální střelecké pozici, přesto své štěstí zkusil. Zamířil k bližší tyči z velkého úhlu, s čímž nakonec neměl brankář Askarov výraznější problémy. Vyrážečkou včas zasáhl.
     
    24:36
    Alexandr Pašin dojel kotouč za Garandovou brankou jako první a odvrátil zakázané uvolnění. Pak hledal zadovkou dojíždějícího Pavla Ťutněva. Ten se však až ke střeleckému pokusu nedostal.
    23:03 Quinton BYFIELD - 1:1
     
    23:03
    Kanada právě vstřelila branku!
    Obrovská radost kanadských fanoušků! Máme totiž srovnáno! McClennon zakončoval zblízka branky, ovšem Askarovem byl vychytán. Kotouč se ale odrazil velmi příhodně pro QUINTONA BYFIELDA, kterému stačilo poslat puk do dkryté branky! Asistence: Connor McClennon, Hendrix Lapierre.
     
    22:38
    Vyloučení v týmu Kanada (Jean-Luc Foudy – 2 min., podrážení).
     
    22:30
    Jean-Luc Foudy si dobře pokryl kotouč a byl faulován Burujanovem. Rozhodčí už zdvihá pravici na znamení výhody pro Kanadu. Uvidíme, zda zamářoský celek zvládně něco se šesti hráči v poli.
     
    21:31
    Se začátkem třetiny se toho moc neděje, šance nepřicházejí. Akorát Jake Neighbours si najížděl před brankoviště. Jeho spoluhráč měl v úmyslu poslat mu přihrávku, ale o kotouč přišel.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Oba týmy už jsou zpět z kabin. Druhá třetina finálového zápasu za malý okamžik začne!
     
    Máme za sebou úvodní finálovou dvacetiminutovku! Na jejím začátku vypadala slibně kanadská útočná kombinace, která ale gólem neskončila. A naopak se na druhé straně prosadil Alexandr Pašin, který potvrzuje svou střeleckou formu. Včera se v semifinále prosadil třikrát, dnes má na kontě prozatím jeden zásah.

    Další třetina začne přibližně v 17:56.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:57
    S posledními sekundami první třetiny se v útoku ještě zkoušela prosadit elitní formace Kanaďanů. Ani ona ale ruské vedení nesmazala, a tak bude muset v další části stále dotahovat.
     
    19:23
    Ryan O'Rourke si na modré čáře se střelou chvíli počkal a zkusil to v ten pravý moment. Askarov se ani v tomto případě nenechal rozhodit. Zaklekl a střelu ztlumil na své výstroji.
     
    18:54
    Donovan Sebrango vypálil nenápadně od modré čáry. Střílel z otočky, přesto velmi svižně a poměrně nebezpečně. Askarov si s jeho pokus ale věděl rady a vyrazil ho mimo nebezpečí.
    17:55 Jarvise vychytal Askarov
     
    17:55
    Ridly Greig sjel s kotoučem na holi až na brankoviště, odkud pak do tandemu poslal pas na Setha Jarvise. Jemu do střely ale padl obránce, a tak pokus neletěl, jak by si kanadský celek přál.
     
    17:14
    Jeremej Šumilin už si počínal při střele o něco lépe. Stál v prostoru mezi oběma kruhy, odkud vyslal jedovatý pokus. Garand ale zareagoval včas a střelu bezpečně na první pokus drží ve výstroji,
     
    17:00
    A i o chvíli později střela končí vysoko nad brankou. Dmitrij Zugan najel do útočného pásma, ale i v tomto případě s k němu kanadský obránce včas stáhl a střelu mu ztečoval mimo.
     
    16:23
    Quinton Byfield vytvořil parádní šanci pro Willa Cuylleho. Z rohu kluziště mu poslal přihrávku před branku, kde byl Cuylle zcela sám. Z první zkoušel narvat střelu pod horní tyč, nicméně ani v tomto případě nekončí kotouč mezi třemi tyčemi, nýbrž nad horní tyčí.
     
    15:45
    Hra se sice přelévala ze strany na stranu, ovšem šance nepřišla ani na jedné straně. Snad nejblíže k ní měl Jeremej Šumilin, kterému při pokusu ale obránce do střely sáhl a tím pádem znemožnil její šanci na úspěch. Puk skončil výrazně mimo.
     
    14:55
    A i nyní, při hře pět na pět, mají Rusové problém s přechodem pásma. Kanaďané je o kotouč opět obrali a zakládají novou útočnou akci. Tak uvidíme, zda dopadne lépe.
     
    13:47
    Théo Rochette najížděl přes střední pásmo směrem do toho útočného. Jeden z jeho spoluhráčů mu málem v pádu stačil poslat přihrávku do úniku, nakonec ale celou situaci zachránil ruský obránce.
     
    12:50
    Rusové se zatím nemohou probít skrze střední pásmo. Nyní jim rozehrávku překazil Ridly Greig, který následně poslal zdravici až k ruskému brankáři, který kotouč zastavuje betony.
     
    11:51
    Vyloučení v týmu Kanada (Kaiden Guhle – 2 min., nedovolené bránění).
     
    11:45
    Jarvis zkoušel najít do útočného pásma příjíždějícího spoluhráče. Jeden z ruských bránících hráčů byl ale pohotový a puk vypíchl včas. Nepřipustil tak nebezpečí.
     
    11:21
    Nikita Burujanov zkoušel přebrat těžkou přihrávku. Dotkl se ji, ale ještě za červenou čarou. Kotouč pak končí až za Garandovou svatyní a sudí píská zakázané uvolnění.
     
    10:51
    Ridly Greig si najížděl před branku a už to vypadalo, že bude zakončovat do prázdné branky! Jeden ze spoluhráčů mu totiž adresoval přihrávku, která ovšem skončila jen na bránícím obránci, jenž do ní lehl. Puk se pak odrazil k Askarovovi, a ten ho před dojíždějícími soupeři přikryl.
     
    09:53
    První útočné formaci Kanady chvíli trvalo, než se v útočném pásmu zorientovala a rozestavila, jak potřebovala. Pak ale stejně o kotouč přichází a Rusové míří na opačnou stranu.
     
    09:17
    Daniil Averšin přispěchal na druhé straně s odpovědí! Ruský útočník si najížděl před branku, kam dostal pohotovou přihrávku. Z první pak ale zakončení posílá jen do Garandovy výstroje.
     
    08:37
    Seth Jarvis se zničehonic obejvil v pozoruhodné šanci! Dostal se ke kotouči v blízkosti branky, a tak pálil, co nejrychleji to šlo. Askarov ale svůj tým podržel a jednobrankové vedení Růsů tedy stále trvá.
     
    07:39
    Daniil Guščin nabral dobrou rychlost, načež v útočném pásmu zasekl a vypálil. Jeho pokus ale nebyl vůbec dobrý. Letěl pomalu a navíc úplně mimo. Garand se tedy nemusel výrazně přemáhat.
     
    06:31
    Nikita Burujanov se vydal do útoku. Jel proti jedinému obránci, a to byl Jamie Drysdale. Burujanov nakonec pálil zřejmě mezi obráncovými bruslemi. Garand jeho střelu ale nepodcenil, včas zaklekl a vyrazil ji.
     
    06:16
    Daemon Hunt si sjel od modré čáry hlouběji do útočného pásma. Viděl, že má Askarov zakrytý výhled, a tak zkusil své štěstí. Rusk gólman nepředvedl příliš jistý zákrok, nicmémě puk ve výstroji nakonec udržel a hru přerušil. Vhazovat se bude po komerční přestávce.
    05:21 Obrovská šance Kanady na vyrovnání
     
    05:21
    Rusové ale nic moc nevymysleli. Naopak zahrozila Kanada z protiútoku! Jake Neighbours střílel z dobré pozice, ovšem Askarov byl úspěšnější. Jean-Luc Foudy měl ještě lepší šanci, když střelu dorážel. Odkrytou část i vinou toho, že byl tísněn, netrefil.
     
    04:53
    Kirill Steklov zachytává kanadské vyhození a zakládá útočnou akci svého celku.
    03:45 Alexandr PAŠIN - 0:1
     
    03:45
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Máme tu první branku! Kanada si sice vytvořila díky kombinaci dobré šance, je to ale Rusko, které jde poprvé do vedení. ALEXANDR PAŠIN najel sám do pásma. Srovnal si kotouč na forhend a z něho vymetl parádně horní růžek! Asistence: Vasilij Ponomarjov.
     
    03:19
    Justin Sourdif se po pohledné kombinaci dostal do zajímavé pozice. Pálil přímo z mezikruží! Askarov ale včas zaklekl a kotouč vyrazil. Sourdiff se pak pokusil i o dorážku, nicméně tentokrát neprostřelil blok hráčů.
     
    02:20
    Askarov nyní předvedl parádní postřeh a vysloužil si potlesk fanoušků. V lapačce totiž udržel střelu, jež směřovala do horního růžku. Ruský gólman jen máchl a předvedl efektní i efektivní zákrok.
     
    01:58
    Lukas Cormier ze středního pásma dobře uvolnil Connora McClennona, jemuž se otevřel prostor na pravém křídle, odkud útočil. Jeho pokus směřoval na bližší tyč, s čímž Askarov počítal a vyrazil. Puk ale vyrazil jen před sebe, kde se dojíždějící Cormier pokusil o dorážku. Neúspěšně.
     
    01:28
    Po zakázaném uvolnění, kterým se provinil ruský tým, se hra poprvé stěhuje před Askarova.
     
    01:03
    Ozzy Wiesblatt ujížděl s kotoučem. Dojel až za soupeřovu branku, kde ho však jeden z obránců přitlačil na mantinel a nedovolil mu jakékoliv pokračování v akci.
     
    00:20
    Lukas Cormier nepřesně vyhodil kotouč z obranného pásma. Puk jen těsně vylétl z útočného ruského pásma. Rusové jsou tedy na puku a zkusí ohrozit branku jako první.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Oba týmy už jsou na ledové ploše. Zazněly také hymny obou týmů, tudíž start zápasu tu máme do pár okamžiků!
     
    Poslední dva ruští hráči právě opustili led po rozbruslení. Utkání bude začínat o pár minut později, než bylo původně v plánu. Do 17:10 by měl zápas začít.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Garand (Lennox) – Hunt, Cormier, Guhle (A), Drysdale (C), Sebrango, Poirier, O'Rourke – Rochette, Perfetti, Lapierre – Sourdif, Cuylle, Byfield – Jarvis, Neighbours (A), Greig – Foudy, McClennon, Bourque – Wiesblatt.

    Rusko: Askarov (Motorygin) – Čajka (A), Steklov, Kuzmin, Muchamadullin, Grušnikov, Kirsanov, Zotov, Bujvan – Didkovskij, Zlodějev (A), Šumilin – Ryčkov, Chusnutdinov (C), Guščin – Ťutněv, Ponomarjov, Pašin – Burujanov, Zugan, Averšin.

    Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Lhotský, Svoboda.
     


    Kanada

    Výběr javorového listu nikoho nenechává pochybovat o svých kvalitách. Kanada projela skupinou velmi snadno, když porazila všechny tři protivníkovi s celkovým skóre 21:1. Kanonádu tohoto celku nejvíce odneslo Švýcarsko, které se muselo oklepávat s porážky 0:8.

    O tom, kdo skončí ve skupině na prvním místě, bylo tedy jasno. K semifinále proti tomuto celku do Břeclavi přicestovalo Švédsko, které bylo více než důstojným soupeřem. Vyrovnané utkání po základní hrací době skončila stavem 2:2. Šlo se tak do prodloužení, ovšem ani to o vítězi nerozhodlo, tudíž se šlo do nájezdů. V nich už byl šťastnější celek, jenž odsoudil Tre Kronor k zápasu o bronz.

    Rusové si budou muset dát pozor zejména na dvojici kanadských útočníků. Řeč je o Hendrixu Lapierrovi a Cole Perfettimu. Ačkoliv spolu před turnajem nikdy nehráli, předvádí bok po boku fantastické výkony. Právě Perfetti (8 gólů, 4 asistence) je už po semifinále! historicky nejproduktivnějším hráčem turnaje.

    Týmové statistiky

    Góly – 24
    Góly v přesilovce – 5
    Střely – 125
    Úspěšnost střelby – 19,20 %
     


    Rusko

    Sborná se na turnaji předvádí ve skvělém světle. Ve čtyřech utkáních, která odehrála, ještě nepoznala přemožitele. Namále měla v posledním skupinovém zápase proti domácím Slovákům. Tehdy musela výhru ztvrdit až v prodloužení. Ve skupině si poradila také suverénně se Švédskem a Spojenými státy.

    V semifinále se Rusko utkalo s Finskem. Dvěma klíčovými muži bylli brankář Jaroslav Askarov a útočník Alexandr Pašin. Zatímco první jmenovaný za svá záda pustil pouze jednu branku, druhý nasázel soupeři do sítě hattrick.

    Týmové statistiky:
    Góly – 15
    Góly v přesilovce – 2
    Střely – 132
    Úspěšnost střelby – 11,36 %
     
    Hezké odpoledne z Břeclavi, kde je od 17:00 na programu finále Hlinka Gretzky Cupu! Potkají se v něm vítězové základních skupin. Na jedné straně Kanada, na té druhé Rusko.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

    Adam Pavlíček

    Branky a nahrávky: 24. Byfield (McClennon, Lapierre), 56. Foudy – 4. Pašin (Ponomarjov), 29. Ponomarjov, 49. Pašin (Ťutněv)


    Kanada: Garand (Lennox) – Hunt, Cormier, Guhle, Drysdale, Sebrango, Poirier, O'Rourke – Rochette, Perfetti, Lapierre – Sourdif, Cuylle, Byfield – Jarvis, Neighbours, Greig – Foudy, McClennon, Bourque – Wiesblatt.
    Rusko: Askarov (Motorygin) – Čajka, Steklov, Kuzmin, Muchamadullin, Grušnikov, Kirsanov, Zotov, Bujvan – Didkovskij, Zlodějev, Šumilin – Ryčkov, Chusnutdinov, Guščin – Ťutněv, Ponomarjov, Pašin – Burujanov, Zugan, Averšin.

    Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Lhotský, Svoboda

    Diváci: 834
    ocianews.com