Třinec – Hr. Králové 1:1 (kon.) | Dukla Praha – Brno 2:1 (kon.) | Sokolov – Vlašim 2:1 (kon.)
Chrudim – Žižkov 0:3 (kon.) | Líšeň – Vyšehrad 0:0 (kon.) | Vítkovice – Prostějov 2:2 (kon.)
konec
FK Dukla Praha
2:1 (0:0)
FC Zbrojovka Brno
Sobota 17.08.2019, 10:15 • Na Julisce, Praha-Dejvice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:15.
     
    Zdravím vás u pátého kola Fortuna:Národní ligy. Stadion na pražské Julisce bude hostit souboj dvou, ještě nedávno ligových soupeřů FK Dukly Praha a FC Zbrojovky Brno. Přeji vám příjemné počtení.
     
    Oba týmy jsou v současné době konkurenti na svých tabulkových pozicích. Zatímco domácí Dukla se drží na šestém místě tabulky se šesti body a bilancí dvou výher a dvou proher, tak brněnská Zbrojovka je na tom o jednu příčku lépe. V současnosti brněnským fotbalistům ale taktéž náleží šest bodů, a to po bilanci jedné výhry a třech remíz.
     
    Pražský celek vstoupil do sezóny na domácí půdě duelem s Třincem. V přestřelce byl nakonec úspěšnější slezský tým, který zvítězil 3:2. Dukla se z toho ale rychle oklepala, načež následovaly dvě výhry 2:0, nejprve nad Hradcem Králové, později nad Žižkovem. V posledním utkání ale Dukla opět svému soupeři podlehla, a sice Vysočině Jihlava na jejich hřišti jen těsně 0:1.
     
    To Zbrojovka zatím sbírá celou řadu remíz, ze čtyřech utkání brněnského celku hned tři skončily nerozhodně. Napoprvé hned na startu sezóny, kdy se Brno utkalo s Vlašimí na jejich hřišti a výsledek se zastavil na metě 2:2. O gól méně na každé straně pak padlo v zápase Zbrojovky proti Pardubicím. Následovala pak doposud jediná výhra Brna na hřišti Sokolova. Poslední utkání pak zase znamenalo remízu 2:2, tentokrát Brněnští nastoupili doma proti Ústí nad Labem.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Dukla Praha: M. Hruška – Chlumecký, Piroch, Doumbia, Preisler – Kozma, P. González, Ayong, Daniel Tetour (C) – Kovaľ, Lu. Holík.
    Náhradníci: F. Rada – Kott, Krunert, D. Souček, Douděra, Jakab, Hadaščok.

    FC Zbrojovka Brno: Floder – Sukup, Jakub Šural, Kryštůfek, Eismann – Sedlák, Bartolomeu, Krška, Šumbera – Magera (C), Růsek.
    Náhradníci: Halouska – Přichystal, A. Fousek, O. Vintr, Bariš, Štepanovský, Černín..
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Prvního výkopu se zmocnili hráči brněnského týmu. Ti se také ihned snažili vydat na útočnou polovinu, ovšem přes zahuštěnou obranu Dukly projít nedokázali.
     
    1
    Zrovna tak se ale chtěli do akce dostat i hráči pražského týmu. Ti se navíc dostali hlouběji do prostoru, až těsně před velkým vápnem odkopl míč Lukáš Kryštůfek.
     
    2
    Následně svou kombinační akci rozjela Zbrojovka. Celou situaci pak pro Duklu musel hasit až gólman Matúš Hruška. Po jeho odkopu jsou u míče stále Brňané.
     
    3
    Marně se snaží Zbrojovka probít z vlastní poloviny. Brněnský tým se sice drží u míče a sérií nahrávek hledá volnou skulinu pro přesun hlouběji před branku Hrušky, toto jim ale domácí obrana nechce povolit.
     
    5
    Míče se po nějaké době chopili Pražané. Ti se po chvilce otálení dostali až těsně k velkému vápnu. Cestu přímo do něj jim ale obrana Zbrojovky neumožnila.
     
    6
    Následně ale může Dukla zahrozit z přímého kopu z celkem slibné vzdálenosti. Nakonec ale zvolila rozehrávku na krátko, což se změnilo v postupnou kombinaci. Ta zahořela na průnikovce na Dominika Preislera směrem do malého vápna.
     
    7
    Tak to byla doposud největší akce Dukly v tomto utkání! Po přihrávce do vápna se nejprve dostal k míči Karsten Ayong. Ten však byl na střelu obklopen několika hráči Brna, načež se s míčem pootočil a našel Dominika Preislera. Jeho střelu ovšem následně srazila dvojice brněnských obránců.
     
    10
    Po chvilkové fázi, kdy se držela u míče Zbrojovka, padl ten opět do spárů Dukly. Pražský tým se tím pádem snaží přibližovat k vápnu a na dostřel Floderovy branky.
     
    11
    Po tvrdém zákroku na Pavla Eismanna je k vidění první žlutá karta dnešního utkání. Tu obdržel domácí Lukáš Holík.
     
    12
    Znovu byl v akci Pavel Eismann. Tentokrát se dlouhým nákopem pokusil uvolnit cestu po křídle pro Šimona Šumberu. Zvolil ale dosti velkou razanci nákopu, čímž letěl míč příliš daleko a doběhl si pro něj až gólman Hruška.
     
    13
    Pro centr z levé strany si doskočil Matúš Hruška. K míči si ale také seběhl Lukáš Magera, který po lapení míče gólmanem neubrzdil včas svůj pohyb a přes brankáře Dukly tak přepadl.
     
    15
    Další velká šance pražského celku! V té se ocitl Juarez Pablo Gonzalez, který už byl zcela sám v pokutovém území a v souboji jeden na jednoho chtěl překonat Jiřího Flodera. V posledním momentu ho ale jeden z brněnských obránců lehce odstrčil a Gonzalez tak svůj oblouček namířil jen velmi těsně vedle levé tyče.
     
    17
    Po odkopu Flodera se několika hlavičkami snažila Zbrojovka přiblížit k soupeřově brance. Na tuto hru ale přistoupila i Dukla, i když v trochu opačném gardu. Obraně pražského týmu se podařilo odrazit nálet Zbrojovky taktéž hlavičkou a přenést rychle hru zpět na brněnskou polovinu.
     
    19
    Pražané stále kombinují po vnějším obvodu útočné poloviny a čekají na vhodný moment, a hlavně volné místo pro přesun do středu hřiště.
     
    20
    Nákop Dukly za brněnskou obranu jako první převzal paradoxně brněnský obránce Pavel Eismann, který si pro míč seběhl do vápna. Zbrojovka se díky tomu dostala k míči a jala se rozehrát vlastní protiakci.
     
    22
    Další Eismannův nákop po křídle na Šimona Šumberu a opět neúspěšně. Navíc se Brněnští dopustili nedovoleného zákroku, čímž se rozehrávalo proti jejich brance.
     
    23
    Pro větší bezpečí při rozehrávce zvolil Lukáš Magera zpětný odkop až k vlastnímu gólmanovi. Zbrojovka díky tomu udržela míč a postupnými krůčky zahájila svůj přesun na opačný konec hrací plochy.
     
    24
    O centr z pravé strany před dukelskou branku se pokusil Ondřej Sukup. Míč ovšem natrefil přímo do rukou Matúše Hrušky, který si pro něj jen lehce povyskočil.
     
    26
    Zprvu velmi slibný pokus Zbrojovky o přesun do útoku zahořel na dlouhém odkopu Davida Kršky. Ten se jistě snažil najít některého ze svých spoluhráčů, míč ale poslal tak daleko, až si k němu na hranici velkého vápna seběhl gólman Hruška.
     
    27
    Už si Daniel Kozma klestil cestu do brejku, když mu ji nedovoleně zkřížil Jakub Šural. Brněnský hráč si díky tomu vysloužil od sudího Machálka žluté napomenutí.
     
    29
    Pražané se opět museli vrátit zpět na vlastní polovinu, odkud se kombinací snaží probít před Flodera.
     
    29
    Což se Dukle nakonec podařilo a Róbert Koval také z pravé strany nacentroval před branku. Míč ale nasměroval příliš blízko ke gólmanovi, který si pro něj také vyskočil a lapil jej.
     
    30
    Už druhý rohový kop v řadě rozehrávala Zbrojovka. Ani z jednoho ale nic zásadního nevytěžila, navíc při zpracování druhé z nich srazil Šimon Šumbera ve skluzu jednoho z hráčů Dukly, čímž se dopustil nedovoleného zákroku a odevzdal tak míč soupeři.
     
    33
    Až příliš překombinovaná akce Dukly! Pablo Gonzalez se s míčem na kopačkách probil až do vápna, kde ovšem přes skupinu hráčů, clonící mu výhled nedokázal vystřelit. Zvolil tak nahrávku doprava na Róberta Kovala, který mu míč po chvilce váhání vrátil a celá akce tak byla odsouzena k zániku.
     
    34
    Tlak pražského týmu ale pokračoval i nadále několika střelami ze střední části vápna. Tu první dokázal vyrazit gólman, tu druhou pak jeden z brněnských obránců stojící ještě za gólmanem.
     
    36
    Zbrojovka ale celou situaci dokázala odrazit, naopak vlastní souhrou přenesla hru na polovinu Dukly. Tam se ale příliš hluboko nedostala, naopak Pražané se po outovém vhazování opět dostali k míči.
     
    37
    Hra u postranní čáry pokračuje i nadále. Díky tomu byl další out, tentokrát však od hráčů Dukly, díky čemuž se míč dostal do držení Zbrojovky.
     
    38
    Velmi pěkně našel Daniel Tetour před brankou Lukáše Holíka. Ten už před malým vápnem si z kličky namiřoval míč ke střele, nepohlídal si ale ofsajd, který mu mezitím sudí odmávali.
     
    40
    Dlouhý centr z levé strany zvolil po svém dlouhém náběhu podél levé strany hřiště Pavel Eismann. Našel s ním až za vápnem Jakuba Šurala, který z této větší vzdálenosti také vystřelil. Jeho střela obloukem ale byla příliš vysoká.
     
    41
    K míči se tak znovu dostala Dukla, která zahájila kombinační akci mezi stopery a postupný posun hlouběji do pole.
     
    42
    Žlutou kartu dostává Daniel Tetour (FK Dukla Praha).
     
    43
    Dlouhý Floderův nákop vyslal přes mezičlánek v podobě Šimona Šumbery do akce Roberta Bartolomeua! Brněnský útočník už z pravé strany, těsně na hranici malého vápna, také vypálil. Gólman Hruška si ale proti jeho střele dokázal skočit a vyrazit ji mimo hřiště.
     
    45
    Hlavní sudí Jan Machálek nastavuje jednu minutu.
     
    45+1
    Tak dlouho otálel Lukáš Holík s vystřelením na Flodera, až nakonec z otočky zvolil střelu po zemi, se kterou neměl brněnský gólman vůbec žádnou práci.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas branku ještě nepřinesl. Blíže k ní ale zatím měla domácí Dukla díky několika svým větším akcím. K překonání gólmana ji ale vždy nějaký malý kousek chyběl. Nutno ovšem říci, že ani Zbrojovka nebyla zcela bez šance. Přesto oba týmy vstupují do druhé půle za nerozhodného stavu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Na počátku druhé půle se u míče drží hráči Dukly, kteří se vrátili k rozehrávce před vlastní branku. Odsud se ale dokázali probít velmi záhy na opačný konec hřiště. Příliš toho ovšem před Floderem nepředvedli.
     
    47
    Dukla právě vstřelila branku!
    Máme tu první gól dnešního utkání! LUKÁŠ HOLÍK si po svém náběhu velmi přesně nasměroval míč na hranici velkého vápna a křižmo obloukem našel z velké vzdálenosti volno těsně pod pravým horním rohem brněnské branky.
     
    48
    Následný výkop ale dostal míč do moci Zbrojovky , která se snaží dostat z vlastní poloviny hřiště. Velmi nadějně si v tomto smyslu počínal David Krška, který se ještě dostal do rohu hřiště. Tam mu ale míč vypíchl Daniel Kozma a poslal jej do outu.
     
    50
    Žlutou kartu dostává Jan Sedlák (FC Zbrojovka Brno).
     
    50
    Jiří Floder svým odkopem od branky našel přesně své spoluhráče krátce za střední čárou. Kombinaci Zbrojovky pak zde zahájil David Krška, který vytěžil rohový kop pro svůj tým.
     
    52
    Tak to byla velká paráda v podání Dukly! Rychlý pozemní centr z levé stray od Dominika Preislera se ve skluzu pokusil do branky dostat Daniel Kozma. Ten ovšem nevystihl o pár centimetrů dráhu míče, čímž ten těsně před ním podjel.
     
    52
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Robert Bartolomeu, přichází Adam Fousek.
     
    54
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Lukáš Magera, přichází Jakub Přichystal.
     
    54
    Další brejk Dukly. Tentokrát po pravém křídle a tentokrát vystřelil Mohamed Doumbia. Svou křižnou střelu ale namířil pouze do rukou gólmana Flodera.
     
    56
    Po odkopu brněnského gólmana se Zbrojovce podařilo otočit hru. Celou akci tak na druhé straně hasil Matúš Hruška.
     
    56
    Přetahovaná o míč pokračovala slibnou šancí Dukly na druhé straně. Do náběhu se dostal Dominik Preisler, jehož v poslední chvíli důležitým obranným zákrokem odstavil od míče Lukáš Kryštůfek. Tlak pražského celku na brněnskou branku ale nijak nepolevuje.
     
    58
    Po chvíli se i Zbrojovka dostala do akce. Centr zprava od Ondřeje Sukupa ale jako první zachytila domácí obrana, která jej vyrazila na opačný konec.
     
    59
    Střela Karstena Ayonga nebyla příliš důrazná, přesto přinesla příliš zmatku před brněnskou brankou! Obloukem totiž přeletěla gólmana Flodera, který se musel v poslední chvíli vracet těsně před brankovou čáru, aby zvládl míč vyrazit mimo hřiště.
     
    60
    Jiří Floder zvolil krátkou rozehrávku po zemi na své obránce. Zbrojovka se ale i tak dostala do protiútoku.
     
    61
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Antonín Růsek, přichází Ondřej Vintr.
     
    62
    Brněnští kombinují na středu hřiště. Stále se ale nemohou dostat na jednu, ani na druhou stranu.
     
    63
    Do přečíslení jednoho proti čtyřem se dostal Juarez Pablo Gonzalez, který zcela sám vyběhl ze středu hřiště a celou dobu ve sprintu držel míč na svých kopačkách. Před vápnem posunul míč doleva na Lukáše Holíka, který vypálil. Gólman Zbrojovky si ale vyběhl příliš vysoko a díky tomu také dokázal střelu od útočníka Dukly vyrazit.
     
    65
    Další šanci na hrozbu před brněnskou brankou má Dukla díky přímému kopu z celkem nadějné vzdálenosti.
     
    66
    Dukla právě vstřelila branku!
    A je z něj také skórováno! Pro míč si jako první skočil MARTIN CHLUMECKÝ, který jej pod velkým úhlem nasměroval přesně k pravé tyči branky Jiřího Flodera.
     
    67
    Zbrojovka se ale v tuto chvíli nevzdává, naopak ještě navýšila svůj tlak na branku Matúše Hrušky.
     
    68
    Brno právě vstřelilo branku!
    Toho také využívá k první trefě utkání! Po rohovém kopu se k míči dostal JAKUB ŠURAL, který stál velmi blízko k Hruškově brance a také do ní z první přesně uklidil míč.
     
    70
    Pražané ale nechtějí nechat toto zaváhání jen tak a zahnízdili se před brněnskou svatyní. Díky tomu získali již druhý rohový kop v krátkém čase.
     
    71
    Po rozehrávce nakrátko se Zbrojovka dostala těsně před velké vápno. Tam ovšem musela svádět boj o míč, v němž nezvítězila. Přesto se Pražané dlouho u míče neudrželi.
     
    72
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Róbert Kovaľ, přichází David Douděra.
     
    72
    Je to Zbrojovka, která se s míčem snaží probít před branku Dukly. Úkol to pro Brněnské je velmi náročný, skoro až nemožný, neboť vápno střeží velké množství hráčů v barvách pražského celku, kteří odrážejí jakoukoliv akci svého soupeře.
     
    74
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Lukáš Holík, přichází Vojtěch Hadaščok.
     
    74
    Jakub Šural obětavě zastavil skluzem pronikajícího hráče Dukly. Byť za cenu toho, že se míč objevil za postranní čárou a pražský tým se tak dostal k outovému vhazování.
     
    76
    Střídavě na jednu, či na druhou stranu se snaží oba týmy roztáhnout hru. Už to vypadalo, že by se více dařilo Dukle, která se dostala k odkopu po zákroku Vintra. Následně ale Zbrojovka rychle převzala míč a sama se dostala do protiakce.
     
    78
    Odkop gólmana Dukly našel pouze Lukáše Kryštůfka, za to až těsně u brněnské branky. Zbrojovka díky tomu na malou chvíli přenesla hru zpět před Matúše Hrušku.
     
    80
    Pražané mají před sebou rohový kop.
     
    80
    K jeho exekuci se postavil David Douděra, který ovšem svou střelu příliš přetáhl a míč tak skončil za postranní čárou na opačné straně hřiště.
     
    81
    Dopoledne na Julisce strávilo hned 956 diváků.
     
    82
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Dominik Preisler, přichází Daniel Souček.
     
    83
    Pražský tým se neustále snaží o průnik do prostoru směrem k Floderově brance. Zpravidla na dělící čáře, čí krátce za ní ale o míč přijde, což naopak otevírá cestu Zbrojovce pro využití této situace.
     
    84
    Žlutou kartu dostává Daniel Kozma (FK Dukla Praha).
     
    85
    Z následného výkopu se Zbrojovka dostala před branku. Přímo na ní ale nedokázala vystřelit, neboť obrana Dukly dokázala akci zmařit a otočit těžiště hry. Ještě se Pražané dostali do brejku.
     
    86
    Brněnským fanouškům se zřejmě nelíbí výkon svých favoritů na hřišti, což dávají najevo hlasitým pokřikem ,,Ostuda!"
     
    87
    Po odkopu Dukly se na malý čas dostali k míči hráči brněnského celku. Přesto se záhy rozjel boj o míč ve středu hřiště, který opět nenachází svého vítěze.
     
    88
    Nakonec mohou být o něco šťastnější Brňané, kteří se dokázali probít do vápna a následně i k zakončení. Mířili ovšem vedle branky.
     
    89
    V závěru utkání se na opačné straně dostal do velké šance Karsten Ayong, který si zcela sám naběhl do vápna, kde také ve volném prostoru vystřelil. Gólman Floder ale tentokrát míč lapil do svých rukavic.
     
    89
    Žlutou kartu dostává David Douděra (FK Dukla Praha).
     
    90
    Dukla se stále snaží o navýšení svého vedení. Volnou pozici pro další střelu měl Ayong, který ovšem nedokázal převzít Gonzalezovu nahrávku a míč prošel do sevření hráčů Zbrojovky.
     
    90+1
    Druhý poločas bude sudí Machálek nastavovat o tři minuty.
     
    90+1
    V něm se ještě snaží Pražané zahrozit z volného přímého kopu. Přetažený nákop už ale Gonzalez na trávníku nestihl, načež se k němu dostal Floder a ten odkopával.
     
    90+2
    Šuralův pokus o centr se odrazil o zahuštěnou obranu pražského týmu.
     
    90+2
    Na druhé straně tak mohl z brejku definitivně rozhodnout utkání Karsten Ayong. Ten ale mířil jen těsně vedle.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 9:5. Střely mimo: 3:2. Rohy: 6:6.
     
    Na Julisce je dobojováno! Daleko více ze hry měla domácí Dukla, která také dokázala již zpočátku druhé půle strhnout vedení na svou stranu po trefě Lukáše Holíka. Pražané ještě své vedení pojistili díky Martinu Chlumeckému. Na tom nic nezměnila ani trefa brněnského Jakuba Šurala. Domácí tým také z dnešního utkání získává velmi důležité tři body, díky kterým se přibližuje k čelu druholigové tabulky.
     
    Já se pro dnešek odsud ze stadionu pražské Dukly loučím a přeji hezký zbytek sobotního dne. (12:10:54)

    Vít Trubička

    Branky: 47. Lu. Holík, 66. Chlumecký – 68. Jakub Šural

    Karty:   11. Lu. Holík (DUK), 42. Daniel Tetour (DUK), 84. Kozma (DUK), 89. Douděra (DUK) – 27. Jakub Šural (BNO), 50. Sedlák (BNO)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 9:5. Střely mimo: 3:2. Rohy: 6:6.
    FK Dukla Praha: M. Hruška – Chlumecký, Piroch, Doumbia, Preisler (82. D. Souček) – Kozma, P. González, Ayong, Daniel Tetour (C) – Kovaľ (72. Douděra), Lu. Holík (74. Hadaščok).
    Náhradníci: F. Rada – Kott, Krunert, D. Souček, Douděra, Jakab, Hadaščok.

    FC Zbrojovka Brno: Floder – Sukup, Jakub Šural, Kryštůfek, Eismann – Sedlák, Bartolomeu (52. A. Fousek), Krška, Šumbera – Magera (C) (54. Přichystal), Růsek (61. O. Vintr).
    Náhradníci: Halouska – Přichystal, A. Fousek, O. Vintr, Bariš, Štepanovský, Černín.

    Rozhodčí: Jan Machálek – Ivo Nádvorník, Jan Váňa – Pavel Orel

    Diváci: 956
    thejrc.org