K. Vary – Kladno 7:4 (kon.) | Litvínov – Pardubice 1:2 (kon.) | Mladá Boleslav – Kometa Brno 3:2 (po pr.)
Zlín – Olomouc 1:4 (kon.) | Vítkovice – Liberec 4:5 (2:3 po s.n.) | Mountfield HK – Plzeň 6:5 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
EC Red Bull Salzburg
Pátek 20.09.2019, 17:15 • Malá sportovní hala, Praha 7 (Bubeneč) • turnaj O Pohár DHL • 5. kolo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:15.
     
    Příjemný páteční podvečer z Bubeneče! V Malé sportovní hale je dnes na programu souboj pátého kola turnaje O pohár DHL mezi juniorkami Sparty a Salcburku.

    Čtyři zápasy, čtyři výhry – taková je v zatím bilance domácího celku v aktuálním ročníku. Žemličkovi svěřenci postupně zdolali Litvínov, Chomutov, Jihlavu a Kometu, ovšem jen poslední dva zmíněné zvládli porazit už v šedesáti minutách. Celkem tak nasbírali deset bodů.

    Oproti tomu Red Bull už dvakrát zaváhal: v Brně prohrál 1:4 a na svém ledě podlehl Vítkovicím 2:4. Vítězství si pak na své konto připsal po duelech s Duklou a Třincem, přičemž Oceláře, aktuálního juniorského mistra, v posledním kole poslal domů s pětibrankovým přídělem.

    Výborný vstup do sezóny prožívá sparťanský útočník Jakub Prchal, který s osmi body (1+7) vede kanadské bodování nejen svého celku, ale i celého turnaje. O titul nejproduktivnějšího hráče hostí se pak dělí Julian Lutz (2+2) a Jakub Borzecki (0+4).
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Cichoň (Krbeček) – Vorobjev, Krutil, Bláha, Havlín (A), Prchal (C), Gajdoš – Kulhánek, Klimo, Krchňák, Vaňous, Slavíček, Rubeš, Bespalchenko, Konečný, Vágner, Arnošt (A), Gluzman, Kuracina.

    EC Red Bull Salzburg: Bugl (Pfarrmaier) – Obu, Schwaiger (A), Menner, Szuber, Wimmer, Hadamczik – Cimmerman, Hänelt, Eham (C), Lutz, Eliáš, Maier (A), Leonhardt, Hengelmüller, Borzecki, Pronin, Bjerrum, Müller.

    Rozhodčí: Bejček – Frodl, Komárek.
     
    Ještě jednou vám přeji příjemný podvečer, tentokrát už přímo z mrazivé haly. Rozbruslení je zde v plném proudu, duel začne zhruba za pětadvacet minut.
     
    Rakušané se vrací na ledovou plochu, kde už na ně čeká trojice rozhodčích. Za chvilku se k nim připojí i sparťané, začínáme za pár desítek sekund.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:31
    Jako první se do útočného pásma probojovali sparťané, které ale nekompromisní defenzíva Salcburku nepustila do zakončení. Bugl je zatím bez práce.
     
    01:36
    Hra se přelévá z jednoho konce ledové plochy na druhý, častěji jsou v úvodu duelu na kotouči domácí. Red Bull se je ale snaží držet v jejich obranném pásmu.
     
    02:46
    Po souboji za Cichoňovou brankou skončil kotouč v ochranné síti, po krátké pauze se tak bude vhazovat po levé straně domácí klece. Hra je přerušena.
     
    03:03
    Rakušané jsou pevně usazení na domácí třetině ledové plochy, Cichoň musí být konstantně ve střehu. Sparta začíná ztrácet krok se svým soupeřem.
     
    04:09
    Krutilovi se na modré hlásil volný Vorobjev, pražský obránce se ovšem nakonec rozhodl sám vystřelit. Jeho ránu zblokoval jeden z protihráčů před klecí.
     
    05:11
    Bláha se protáhl za modrou čáru, Red Bull ho ale rychle odzbojil a vzal si kotouč na své hole. Sledujeme rychlou a relativně vyrovnanou podívanou.
     
    06:36
    Odpískáno první zakázané uvolnění dnešního utkání, kterého se dopustili hokejisté Sparty. Po přestávce se tak bude podruhé vhazovat před Cichoněm.
     
    07:20
    Bláha nahodil kotouč směrem na branku z hranice útočného pásma, svatyni Salcburku minul o několik desítek centimetrů – kotouč jen orazítkoval plexisklo.
     
    08:30
    Na Christiana Oba se nalepili hned dva protihráči, forvard Red Bullu ovšem i tak zvládl zakončit. Slabý pokus z pravé strany zaletěl do Cichoňovy výstroje.
     
    09:45
    Krchňák svou krátkou individuální akci zakončil pokusem z vysokého úhlu, který Bugl hravě zastavil. Ke kotouči se následně dostali hráči Salcburku.
     
    10:52
    V rohu za hostující svatyní se bojuje o kotouč, do tahanice je zapojeno hned několik borců z obou celků. Uvidíme, kdo si nakonec pryž odveze na své holi.
     
    11:58
    Krutil si vzal ujíždějící kotouč na svou hůl, zajel za vlastní klec a následně pryž rozehrál dopředu. Uvidíme, co sparťané před Buglem vymyslí tentokrát.
     
    12:49
    Red Bull dnes vyniká v obraně, takřka všechny domácí výpady dopředu končí krátce za modrou čárou. Domácím se nedaří usadit před svatyní soupeře.
     
    13:34
    Poprvé v utkání se vylučuje, přesilovku budou hrát hosté ze Salcburku. Potrestaným hráčem je Josef Slavíček (SPA), jenž je vyloučen za hákování.
     
    13:49
    Eham vystartoval s pukem na hokejce z vlastního pásma, rychlá akce následně skončila zákrokem Oldřicha Cichoně. Na první gól tak stále čekáme.
     
    14:58
    Hadamczik na Cichoně vyslal jedovatou střelu od modré čáry, do které se ale obětavě položil jeden z domácích borců. Gólman Sparty tak nemusel zasahovat.
     
    15:59
    Red Bull má na ledě převahu, tato pasáž zápasu se odehrává hlavně před svatyní pražské Sparty. Domácí ale skvěle brání a nepouští soupeře ke střelám.
     
    16:53
    Podruhé se v dnešním duelu přerušuje kvůli icingu, za chvilku se tak hra po dlouhé době vrátí před brankoviště dosud neprůstřelného Floriana Bugla.
     
    17:23
    Tentokrát sudí přerušil hru během souboje o kotouč u mantinelu, vhazovat se bude u domácí modré čáry. Do pauzy zbývá odehrát jen kolem dvou a půl minuty.
     
    18:15
    Prudká rána Marka Bláhy zmizela kdesi v chumlu těl před Buglovou brankou, hostující gólman byl v následném závaru nucen po kotouči doslova skočit.
     
    18:22
    Přesilovku si v závěru periody vyzkouší také Sparta, na trestnou lavici usedá Phillpp Peter Wimmer (SLZ). Ten byl z kluziště na dvě minuty vykázán za krosček.
     
    19:34
    Třetina se dohrává před klecí Oldřicha Cichoně, domácím se nedaří protlačit ven z vlastního pásma. Red Bull drží Spartu na její modré čáře.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:56.
     
    Úvodní dvacetiminutovka je za námi, gól jsme v mrazivé Malé sportovní hale ještě neviděli. Po většinu periody měli na ledě více ze hry hokejisté Red Bullu – domácí byli možná o něco málo aktivnější, enormně je však brzdily jejich vlastní chyby. Oproti tomu Salcburk zahrozil snad při každém tažení na Cichoňovu klec.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:02
    Druhá třetina budiž zahájena, Sparta bude mít ještě asi dvacet sekund přesilovku. Uvidíme, jestli se jí povede ji přetavit v úvodní branku dnešního utkání.
     
    20:39
    Sparťané soupeře zavřeli do jeho obranného pásma, Bugl už musel ze svého rukávu vytáhnout první zákrok. Salcburk se snaží co nejrychleji vysvobodit.
     
    21:18
    Sparta právě vstřelila branku!
    Domácí do prostřední části vlétli po hlavě a už minutu a půl po jejím startu jdou do vedení! Rychlý výpad na klec v přesnou trefu přetavil SIMEON GLUZMAN, jenž se prosadil z bezprostřední blízkosti brankoviště – 1:0! Asistence: Michal Klimo.
     
    22:23
    Z levé strany zkusil štěstí Hengelmüller, jehož projektil od modré čáry Cichoň vyrazil betonem. Hra se teď přelévá zase do salcburského pásma.
     
    23:14
    Závar před Buglovou svatyní k dalšímu gólu nevedl, salcburské obrana zvládla celou situaci vyřešit včas. Sparta má zatím v periodě jednoznačně více ze hry.
     
    24:12
    Na konci krátké kombinace Sparty stál Tomáš Krchňák, jehož zakončení z prostoru pro vhazování minulo hostující klec jen o několik málo centimetrů.
     
    24:49
    Další domácí tažení na Buglovu branku předčasně ukončil hvizd píšťalky čárového rozhodčího, který Žemličkovy svěřence nachytal v postavení mimo hru.
     
    25:03
    Holešovičtí hrají jako vyměnění, Bugl takřka od začátku druhé třetiny nemá ani chvíli klidu. Rakouskému celku se teď vůbec nedaří dostat do zápasu.
     
    25:22
    Red Bull se po delší době dostal před Cichoně, který zakončení hostujícího borce z hranice brankoviště hravě zastavil. Hra je opět na chvilku přerušena.
     
    26:11
    Leonhardt zakončil z prostoru pro vhazování mimo domácí klec, projektilem orazítkoval jen plexisklo za Cichoňovou brankou. Salcburk se rozehřívá.
     
    26:35
    Rakušané dostávají příležitost srovnat stav utkání v přesilovce, sparťané totiž špatně střídali. Trest za příliš mnoho hráčů odpyká Simeon Gluzman (SPA).
     
    27:40
    Domácí se poprvé v oslabení propracovali ven z vlastního pásma, dokonce se jim povedlo zajet až k soupeřově kleci. Do zakončení se ovšem nedostali.
     
    28:40
    Salcburk se usadil na soupeřově polovině a kombinuje, zatím ale snad ani jednou neohrozili klec Oldřicha Cichoně. Uvidíme, kdy se konečně dostanou ke střele.
     
    29:44
    Obu nahodil kotouč na branku od modré čáry, pryž se ale ztratila někde mezi před klecí stojícími hráči. Nakonec si jej na své hole vzali domácí.
     
    30:58
    Od domácího vyloučení se hraje výhradně ve sparťanském obranném pásmu, hokejistům Sparty se nedaří dostat za modrou čáru. Red Bull má převahu.
     
    32:23
    Prchal se vysmekl hostující obraně, přejel k Buglovi a zakončil. Salcburský gólman jeho pokus bez větších potíží vykryl, dopředu nyní jdou zase hosté.
     
    33:29
    Hraje se nahoru dolu, prim momentálně na ledě hrají obrany obou dvou celků. Zajímavější střeleckou šanci jsme už nějakou dobu neviděli.
     
    33:36
    Lavička Richarda Žemličky si bere oddechový čas.
     
    34:08
    Slavíček chtěl ve středním pásmu nabídnout kotouč Vaňousovi, přihrávku ale zachytil jeden z hostujících borců. Salcburk se nyní snaží prorazit za modrou.
     
    35:13
    Klimo poslal perfektní přihrávku na rozjetého Gluzmana, který se z hranice brankoviště pokusil uklidit puk mezi Buglovy betony. Rakušan se zasáhl včas.
     
    35:58
    Michael Krutil nic neřešil a okamžitě po přejezdu modré čáry zakončil, maskovaný strážce svatyně Red Bullu projektilu do cesty nastavil lapačku.
     
    36:35
    Hostující výpad do útočného pásma zastavil ofsajd, jeden z borců přejel hranici pásma moc brzy. Po krátké pauze se bude vhazovat u modré čáry.
     
    36:54
    Před sparťanskou klecí byla k vidění první menší potyčka, na trestnou ale nakonec míří jen Daniel Pronin (SLZ). Hostující borec byl vyloučen za sekání.
     
    37:21
    Poměr sil na ledě se vyrovná, pražská přesilovka velmi rychle končí. Tentokrát byl vyloučen Ondřej Havlín (SPA), který dostal menší trest za podrážení.
     
    37:32
    Ihned po vyhraném buly před soupeřovou klecí zkusil své štěstí Jonas Bjerrum, jehož prudkému zakončení ale chyběla notná dávka přesnosti.
     
    38:44
    Szuber proklepl reflexy domácího gólmana střelou z prostoru pro vházování, připravený strážce sparťanské svatyně včas zasáhl rukavicí.
     
    39:56
    Několik sekund před koncem zblízka zakončoval František Gajdoš, Bugl byl ale ve střehu i tentokrát. Oba brankáři dnes odvádí výbornou práci.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:43.
     
    Druhá perioda rozhodně nenudila, v Holešovicích byl k vidění rychlý a relativně vyrovnaný hokej – chvíli byli vepředu domácí, chvíli zase gólmana Pražanů trápili Salcburští. Překonat brankáře soupeře se ale zatím povedlo jen sparťanům, kteří tak před třetí částí vedou o jednu branku. Pod tu se podepsal Simeon Gluzman.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:27
    Slavíček poslal krátkou přihrávkou do útoku Arnošta, který ale kotouč krátce po přejetí modré čáry ztratil. U puku jsou nyní hokejisté rakouského Salcburku.
     
    41:27
    Fanoušci defenzivního hokeje by teď pukli radostí. Sledujeme poměrně vyrovnanou podívanou, ani jednomu celku se nedaří usadit před svatyní soupeře.
     
    42:11
    Cichoň si po rychlé akci Red Bullu připsal na své konto další zákrok a následně se rozhodl kotouč podržet. Po pauze se tak bude vhazovat před jeho klecí.
     
    43:20
    Eliáš se protáhl do útočného pásma, obrana Sparty ho ale velmi rychle odzbrojila. Domácí krátce poté vyhodili pryž až na zakázané uvolnění.
     
    43:48
    Klimo na sebe upoutal pozornost zakončením z pravého kruhu pro vhazování, které si Bugl pohlídal. Kotouč si následně na své hole vzali hosté.
     
    44:43
    Další ofenzivní tažení Red Bullu skončilo pohotovým zákrokem pražské obrany, krátce poté se ovšem v útočném pásmu nepodařilo usadit ani sparťanům.
     
    45:44
    Julian Lutz chtěl kotouč protlačit do domácí třetiny kluziště, jeden z jeho spoluhráčů ale modrou překročil dříve než on – sudí tedy pískají další ofsajd.
     
    46:32
    Salcburští se snaží něco vymyslet před brankovištěm Oldřicha Cichoně, dotěrná domácí defenzíva jim ale na ledě nenechává moc prostoru pro kombinování.
     
    47:33
    Defenzíva Sparty pracuje jako švýcarské hodinky, ofenzivní tažení Red Bullu teď úplně rozebrala během několika sekund. V útoku je to už ale o něco horší...
     
    48:49
    V rohu za Buglem se bojuje o kotouč, Salcburk drží svého soupeře u mantinelu a snaží se ho co nejrychleji odzbrojit. Sparťané se brání ze všech sil.
     
    49:45
    Slabou střelu hostů od modré zblokoval jeden z bránících hráčů v mezikruží, následná útočná akce Sparty byla Red Bullem rychle zneškodněna.
     
    50:30
    Polovina závěrečného dějství je pryč, o něco málo více ze hry mají na ledě momentálně Rakušané. Těm se ovšem nedaří dostat do slušnější střelecké šance.
     
    51:39
    Na modré se Konečnému nabízel Bláha, domácí forvard se ovšem nakonec rozhodl nahrát jinému spoluhráči na mezikruží. Protihráč pak do nabídky strčil hůl.
     
    52:45
    Holešovičtí kontrolují hru a nepouští soupeře ke kotouči, hráči Salcburku ale výborně brání, kvůli čemuž Sparta už nějaké dvě tři minuty nevyslala na Bugla ani ránu.
     
    54:10
    Do konce základní hrací doby zbývá už jen kolem šesti minut, hokejisté Sparty jsou stále usazení v útočném pásmu a snaží se klec Red Bullu ohrozit.
     
    55:17
    Paže sudího po dlouhé době vyletěla vzhůru, situace se pro Red Bull ještě víc komplikuje. Juraj Eliáš (SLZ) dostává za vražení na hrazení krom menšího trestu také desetiminutový "osobák".
     
    56:29
    Marek Bláha zastavil vyhozený kotouč na kruhu, zajel za klec a počkal, až jeho spoluhráči dostřídají. Sparta se následně znovu vypravila před Buglovu klec.
     
    57:04
    Cichoň si ve vlastním oslabení na své konto připsal další zákrok, maskovaný strážce sparťanské klece teď udržel hubený náskok svého klubu při životě.
     
    58:02
    Florian Bugl bere nohy na ramena, Red Bull už nemá co ztratit a zkusí štěstí v powerplay! Za chvilku se bude vhazovat před Cichoněm.
     
    58:35
    Salcburk se drží před soupeřovou klecí, Cichoň má teď plné ruce práce. Obrana domácích se snaží Red Bull co nejdříve odzbrojit.
     
    59:22
    Půl minuta do konce, jeden z domácích se pokusil vyhodit kotouč ven z pásma. Ještě před modrou čárou ho ale zastavil borec ze Salcburku.
     
    Konec zápasu.
     
    Dohráno! Sparta dnes ve vyrovnaném utkání poráží Salcburk fotbalovým výsledkem 1:0, a v novém ročníku je tak stále neporažena! To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Na počtenou! (19:09:08)

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 22. Gluzman (Klimo)


    HC Sparta Praha: Cichoň (Krbeček) – Vorobjev, Krutil, Bláha, Havlín (A), Prchal (C), Gajdoš – Kulhánek, Klimo, Krchňák, Vaňous, Slavíček, Rubeš, Bespalchenko, Konečný, Vágner, Arnošt (A), Gluzman, Kuracina.
    EC Red Bull Salzburg: Bugl (Pfarrmaier) – Obu, Schwaiger (A), Menner, Szuber, Wimmer, Hadamczik – Cimmerman, Hänelt, Eham (C), Lutz, Eliáš, Maier (A), Leonhardt, Hengelmüller, Borzecki, Pronin, Bjerrum, Müller.

    Rozhodčí: Bejček – Frodl, Komárek.
    thejrc.org