Třinec – Litvínov 3:2 (kon.) | Liberec – Mladá Boleslav 4:3 (kon.) | Kladno – Vítkovice 2:3 (po pr.)
Plzeň – Zlín 5:4 (kon.) | Olomouc – K. Vary 3:2 (kon.) | Kometa Brno – Sparta 2:0 (kon.)
Pardubice – Mountfield HK 1:2 (kon.)
konec
HC Kometa Brno
2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
HC Sparta Praha
Neděle 22.09.2019, 17:00 • DRFG arena • Tipsport extraliga • 4. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Zdravím vás u čtvrtého kola Tipsport extraligy ledního hokeje. Společně se zaměříme na třaskavý souboj tradičních rivalů HC Kometa Brno a HC Sparta Praha.
     
    HC Kometa Brno

    Brněnská Kometa získala ze tří náročných zápasů proti Litvínovu, Třinci a Mladé Boleslavi tři body. Skvělé chytá brankář Karel Vejmelka a spolehlivá je i obrana, která zatím ani jednou neinkasovala v oslabení. Modrobílí ale naopak nedávají mnoho gólů. Nejproduktivnějším hráčem je tak zatím Tomáš Plekanec který si připsal dva kanadské body za jednu vstřelenou branku a jednu gólovou přihrávku.

    Můžeme říci, že kádr Komety prošel v mezisezónním období částečnou generační obměnou. Brusle na hřebík pověsil v Brně legendární dlouholetý kapitán Leoš Čermák. Modrobílou kabinu opustili také zkušení obránci Zbyněk Michálek a Michal Barinka. Z útočníků odešel do Zlína Bedřich Köhler, Tomáš Vondráček zase zamířil na západ do Karlových Varů. Po dvou a půl letech se domluvil na ukončení angažmá kanadský forvard Alexandre Mallet. Pikantní hostování na trase Kometa – Sparta zase odstartoval Martin Dočekal, pro něhož bude zápas jistě speciální.

    Naopak lídr Martin Erat bude po blíže nespecifikované operaci pokračovat, pokud mu to tedy zdraví dovolí. Po krátké anabázi v loňské sezóně se na roční smlouvě v Kometě domluvil Tomáš Plekanec, hokejista s více než tisíci starty v NHL. Z Vítkovic do Brna dorazili hned dva útočníci. Jedná se o Jakuba Lva a Lukáše Kucseru. V kabině se také hlásí dva navrátilci. Luboši Horkému skončilo hostování v Pardubicích, Pavel Jenyš zase opustil po několika letech zámořská kluziště. Ze Spojených států dorazila také zajímavá defenzivní akvizice v podobě Filipa Pyrochty.
     
    HC Sparta Praha

    Sparťané zažili neobvykle divoký vstup do extraligové sezóny. První přestřelku předvedli s Plzní, kterou v utkání plném obratů a gólů zdolala 7:6 v prodloužení. Ještě větší rodeo přišlo o kolo později v Liberci. Pražané vedli po první části již 2:6, jenže Bílí Tygři se následně vzchopili, soupeře dotáhli a nakonec v nadstavbové pětiminutovce završili brankou na 8:7 obrat. Ve třetím zápase ročníku dokázala Sparta na domácím ledě porazit třinecké Oceláře 4:2. Na kontě tak má šest bodů.

    Pražský celek před sezónou také hodně obměnil svůj kádr. Kariéru ukončil Petr Kumstát a s ním definitivně i Jaroslav Hlinka. Spartu opustili také například Lukáš Klimek, Roberts Bukarts, Richard Jarůšek nebo Erik de La Rose.

    Realizační tým v čele s legendárním sparťanem Petrem Tonem naopak zlákal několik reprezentačních jmen. Návrat hlásí útočník Michal Řepík, nový kapitán Sparty, a Adam Polášek. Dorazil také slovenský forvard Matúš Súkeľ a dlouholetý hráč Slavie a následně Chomutova Vladimír Růžička. Dres Sparty oblékají v letošní sezóně také dva hokejisté se zkušenostmi s Komety. Na hostování zamířil do hlavního města Martin Dočekal. Z Liberce zase dorazil Marek Kvapil, který je ale v současné době zraněný.
    Jak si Pražané povedou v Brně?
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Úvodní sestavy:

    HC Kometa Brno: Vejmelka (Čiliak) – Baranka, O. Němec, Pyrochta, Štencel, Gulaši, Bartejs, Malec – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Hruška, Plekanec, L. Horký – Orsava, Lev, Kucsera – Plášek ml., Kusko, Jenyš.

    HC Sparta Praha: J. Sedláček (Machovský) – Košťálek, Polášek, M. Jandus, Kalina, Ďaloga, T. Pavelka, Krutil – Smejkal, V. Růžička, Řepík – Kudrna, Pech, Forman – Rousek, Sukeľ, Říčka – Dočekal, Klíma, Buchtele..
     
    Úvodnímu vhazování zápasu předchozí slavnostní ceremoniál na počest dlouholetého kapitána Komety Leoše Čermáka, který před letošní sezónou ukončil kariéru.
     
    Současně dochází k vyřazení komeťáckého dresu s číslem 12. Žádný jiný hráč jej tak v Kometě již nikdy nosit nebude. Jedná se již o druhý dres s číslem 12 pod stropem brněnské arény. První patří legendě brněnského sportu Vlastimilu Bubníkovi.
     
    Leoš Čermák po příjmu gratulací od celého týmu Komety vhodí čestné buly.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:12
    Úvodní vhazování zápasu vyhrála Kometa a Holík nahazoval kotouč na Sedláčka. Po kratičké chvíli přiletěl na gólmana Sparty druhý, ten tentokrát už přerušil hru.
     
    00:31
    Kometa právě vstřelila branku!
    Parádní začátek pro domácí tým! PETR HOLÍK přihrál k pravému mantinelu Muellerovi a pokračoval v pohybu. Americký útočník mu kotouč následně vrátil mezi kruhy a Holík jej usměrnil mezi betony Sedláčka. Asistence: Peter Mueller.
    00:31 Petr HOLÍK - 1:0
     
    01:24
    Sparťané se poprvé probili do útočného pásma, nahození od modré čáry schytal ale jen Jakub Lev.
     
    02:18
    Kevin Klima obdržel nečekanou přihrávku zpoza brány na levý kruh a rychle zakončil, Vejmelka jeho přízemní pokus tečoval betonem mimo tři tyče.
     
    02:55
    Na druhé straně zase dvakrát po sobě opět zahrozila první útočná letka Komety, tentokrát však bez úspěšného zakončení.
     
    03:44
    Pechovi se zamotal kotouč mezi bruslemi a přišel tak o něj, Sparťané ho však získali zpět a drží se v útočném pásmu.
     
    04:05
    Tuto pasáž první třetiny ukončuje přesným zákrokem proti střele od modré Karel Vejmelka.
     
    04:49
    Druhá lajna Komety dlouho sváděla souboj za bránou soupeře. Nakonec se jí kotouč podařilo vydolovat, k zakončení se už však modrobílí nedostali.
     
    05:43
    Pavel Jenyš sice zastavil první útočnou akci Sparty, nedokázal však poslat kotouč do střední třetiny. Vzápětí tak Kudrna ohrozil brněnského gólmana. Na druhé straně pak byl Sedláček pozorný a přikryl volný kotouč.
     
    06:05
    Puk končí mimo mantinely, následovat bude komerční přestávka a vhazování ve středním pásmu.
     
    06:27
    Andreji Kudrnovi nesedla střela z první a Kometa následně vyhazuje na zakázané uvolnění.
     
    06:52
    Holík povedenou kličkou znovu ukázal svou skvělou technickou vybavenost, tentokrát však neměl dostatečnou podporu od spoluhráčů.
     
    07:35
    I druhá brněnská lajna se držela v útočné třetině a Horký mohl zakončovat z bezprostřední blízkosti, kotouč však jen projel kolem něj.
     
    08:23
    A dusno před Sedláčkem bylo i při dalším střídaní. Gólman Sparty odrazil holí kotouč jen do svého obránce, od něhož se puk vrátil zpět do brankoviště. Hosté situaci ustáli.
     
    09:17
    Po těžkém zákroku Karla Vejmelky ramenem proti střele z vrcholu levého kruhu se domácí osvobozují jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    09:24
    O pár sekund později se píská další icing Komety.
     
    09:38
    Sparťané pokračovali v útočení a vystřídat Kometě pomohl až odraz kotouče od Karla Pláška směrem na domácí střídačku.
     
    09:46
    Kotouč se zjevil před Markem Ďalogou a zkušený slovenský obránce neváhal a napálil jej střelou příklepem na Vejmelku, ten byl pozorný.
     
    09:46
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Tomáš Bartejs – 2 min., pozdní dohrání).
     
    10:05
    Kometa díky Tomáši Plekancovi dvakrát v rychlém sledu vyhazuje až k Sedláčkovi.
     
    10:53
    Spartě se zatím nedaří udržet delší dobu v útočném pásmu. Brno se znovu osvobodilo.
     
    11:46
    Úvodní přesilova hra hostům nevyšla, nedostali se k jediné střele na bránu. Bartejs na ledě.
     
    12:23
    Lukáš Kucsera nabruslil do útočného pásma po pravém křídle a vystřelil na Sedláčka. Ten kotouč udržel ve výstroji a přerušil hru.
     
    12:23
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Jakub Lev – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Tomáš Pavelka – 2 min., hrubost).
     
    14:23
    Hra ve čtyřech na obou stranách přinesla zejména delší po byt Sparty v útoku, nic zajímavého se před bránou Vejmelky ale nestalo
     
    14:50
    Kucsera se zkusil vyslat střelu skrz nohy bránícího hráče, ten však kotouč tečoval mimo bránu.
     
    15:20
    Karel Vejmelka si bez problému poradil s nahozením od levého mantinelu a následně přerušil hru. Vhazuje se po jeho pravé ruce.
     
    15:36
    Petr Holík hraje povedenou třetinu. Tentokrát se efektně zbavil obránce a střílel bekhendem. Kotouč se odrazil k Muellerovi, který ale střelou po zpracování kotouče netrefil bránu.
     
    15:41
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Lukáš Pech – 2 min., vysoká hůl).
     
    16:35
    Hruškova střela z první z pravého kruhu byla zablokována.
     
    16:58
    Sparťané vyhazují a odjíždějí střídat.
     
    17:41
    První přesilovková lajna Komety se ani nedostala do útočného pásma, hosté jsou již v plném počtu.
     
    18:41
    Vejmelka měl co dělat, aby vyrážečkou zastavil tvrdou ránu obránce soupeře. Na druhé straně měl Sedláček lehčí práci proti Kucserovi.
     
    19:15
    Holík prověřil sparťanského gólmana nepříliš razantním zakončím od pravého mantinelu, ten se nenechal překvapit.
     
    20:00
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Martin Zaťovič – 2 min., vysoká hůl).
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    První perioda třaskavého souboje Komety a Sparty je za námi. Brňané se velmi rychle ujali vedení. Petr Holík totiž již po 31 sekundách gólově zakončil souhru s Muellerem a rozjásal brněnské publikum. Zbytek třetiny nabídl poměrně vyrovnaný hokej s mírnou převahou Komety. Hosté však po faulu Zaťoviče odstartují druhou část utkání početní výhodou. Ta startuje přibližně v 18:00.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Brňané vyhráli buly a vyhodili k Sedláčkovi, další osvobození pak zařídil Muller ve spolupráci s Vejmelkou.
     
    21:35
    Sparta se sice přibližně minutu držela v útočném pásmu, k zákroku však Vejmelku nedonutila a Kometa se opět dvakrát osvobozuje.
     
    21:44
    Teď je navíc hostům pískáno postavení mimo hru.
     
    22:00
    Domácí v plném počtu.
     
    22:04
    Hosté se vydali do zajímavé akce, čtyři sekundy po návratu Zaťoviče ale znovu zní píšťalka sudího, která oznamuje další ofsajd.
     
    23:04
    Jan Hruška získal kotouč za bránou a nabil do parádní pozice v mezikruží Tomáši Plekancovi. Puk po ráně legendárního útočníka ale skončil jen ve výstroji Sedláčka!
     
    23:25
    Tentokrát Hruška vnikl do útočné třetiny po levé straně a přihrával Horkému, jeho pokus o rychlé zakončení byl tečován holí obránce.
     
    23:58
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Jan Hruška – 2 min., hákování).
     
    25:05
    První nebezpečná pasáž Sparty s několika střelami na Vejmelku v přesilovce v zápase končí přesným zákrokem domácího gólmana lapačkou.
     
    25:24
    Další práce pro Karla Vejmelku. Tentokrát udržel kotouč po nahození od modré a znemožnil tak sparťanům dorážky.
     
    25:58
    Domácí v plném počtu.
     
    26:40
    Kometa právě vstřelila branku!
    Brňané odskakují do vedení o dva góly! JAN HRUŠKA zůstal po návratu z trestné lavice na ledě, při protiakci Komety pak stál na správném místě a díky svému důrazu dorazil kotouč do brány po střele Štencela. Asistence: Peter Mueller, Jan Štencel.
    26:40 Jan HRUŠKA - 2:0
     
    26:46
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Ondřej Němec – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).
     
    27:39
    Jan Košťálek dnes již poněkolikáté střílel z vrcholu kruhu z první, tentokrát minul. Kometa se o chvíli později osvobozuje.
     
    28:35
    Další pobyt Sparty v útočném pásmu měl krátkého trvání a Filip Pyrochta ušetřil cenné sekundy pro Brno v útočném pásmu.
     
    28:46
    Domácí v plném počtu.
     
    29:37
    Zakázané uvolnění hostujícího celku odkáže hru před branku Sedláčka.
     
    29:46
    Sedláček neudržel Němcovu střelu, Horký ale nedokázal puk dorazit. Hosté se poté znovu provinili icingem.
     
    30:00
    A další zakázané uvolnění hokejistů Sparty...
     
    30:18
    Kometa se ke střele nedostala, jenže Sparťané znovu odpalují kotouč až za Vejmelku.
     
    30:37
    Až nyní hosté vyjeli s pukem do středního pásma a jejich formace tak může vystřídat.
     
    31:19
    Postup Silvestera Kuska po pravém křídle zastavuje postavení mimo hru. Následuje komerční přestávka.
     
    32:35
    Čtvrtá útočná formace Komety zamkla Spartu v její třetině a vybojovala si faul, nyní pokračuje výhoda Komety.
     
    32:52
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Adam Polášek – 2 min., hákování).
     
    33:18
    Muellerovi nesedla střele z jeho oblíbené pozici na kruhu, Kometa však pokračuje s kotoučem.
     
    33:45
    Vypadalo to, že se Sparta vydá do přečíslení. Obrana Kometa však situaci dokázala dobruslit.
     
    34:02
    Na druhé straně kluziště trefil Holík střelou z první boční síť.
     
    34:52
    Hosté v plném počtu.
     
    35:22
    Tomáš Plekanec se pokusil oklamat Ďalogu kličkami s kotoučem, to se mu ale nepovedlo a slovenský obránce jej od puku odstavil.
     
    35:47
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Michal Gulaši – 2+2 min, hrubost).
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Lukáš Pech – 2 min., hrubost).
     
    35:53
    Pyrochta odpaluje kotouč za bránu Sparty, hosté hrají početní výhodu pět na čtyři.
     
    36:31
    Tentokrát získal kotouč Mueller, který jej následně dokázal posunout do středního pásma.
     
    36:34
    Další útočnou akci Sparty zastavuje ofsajd.
     
    37:24
    Sparťané se pokusili souhrou na jeden dotek vyzvat ke střele z první z mezikruží Řepíka, toho však dobře hlídal Tomáš Malec, který kapitána Sparty nepustil k zakončení.
     
    37:47
    Domácí v plném počtu.
     
    38:41
    Zaťovič dokázal napravit své menší zaváhání na útočné modré a nepustili soupeře do přečíslení dva na jednoho.
     
    39:38
    Plekanec nahodil vysokým obloučkem puk do útočné třetiny a odjel střídat. U mantinelu se kotouč snažil vybojovat Horký, to se mu ale nepodařilo.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Brněnská Kometa dokázala ve druhé třetině zdvojnásobit svůj náskok nad pražskou Spartou díky gólu Jana Hrušky,, který byl důrazný na brankovišti a dorazil kotouč za Sedláčka. Celá prostřední část zápasu nabídla hodně vyloučení na obou stranách. Více početních výhod hráli sparťané, ti se však zatím nedokázali gólově prosadit. Uvidíme, co nám přinese třetí perioda, která začíná přibližně v 18:54.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:57
    Luboš Horký se za útočnou modrou zadovkou pokusil přenechat kotouč spoluhráči, první byl u puku ale hráč soupeře, takže Sparta se vydává do protiútoku.
     
    41:32
    Zakázané uvolnění hostujícího celku.
     
    41:43
    Michal Gulaši opět předvedl to, v čem je nejsilnější. Bez servítek narumploval jednoho z protihráčů na hrazení ve středním pásmu.
     
    42:52
    Jeden ze sparťanů už jej po přiťuknutí Řepíka do úniku, na poslední chvíli jej však dokázal zastavit Ivan Baranka.
     
    43:24
    Jan Hruška usměrnil Plekancovu přízemní nabídku před bránu jen do lapačky sparťanského gólmana.
     
    44:06
    Matúš Sukeľ obskočil na pravém křídle Štencela a následně zkusil překvapit Vejmelku střelou z úhlu, brněnský gólman zůstal pozorný.
     
    44:18
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Tomáš Pavelka – 2 min., podrážení).
     
    44:47
    Jeden z obránců Sparty dokázal svou holí přizvednout zakončení Orsavy z mezikruží. Vhazuje se po Sedláčkově levici.
     
    45:12
    Nahození Němce bylo sraženo do roh kluziště, nic nevidí hostující gólman nemusel zasahovat.
     
    45:25
    Sparťanům se nadvakrát podařilo dostat kotouč do středního pásma, následně se Kometě nepovedl přechod modré čáry a je pískán ofsajd.
     
    46:18
    Hosté v plném počtu.
     
    47:45
    Němec nedokázal omést kotouč o mantinel a Sparta tak zůstala v útočném pásmu, žádnou šanci si ale opět vypracovat nedokázala.
     
    48:39
    Kevin Klima byl po hrubce Štencela sám před Vejmelkou, branku Komety ale svou svižnou střelou z ideální pozice netrefil!
     
    49:20
    Hostí pokračovali v ofenzivním snažení do té doby, než se pokusil ujet Jakub Lev. Proti přesile soupeře však nedokázal nic vymyslet.
     
    50:18
    Sparťanům v posledních minutách více jezdí nohy a domácí mají často problém dostat se ze svého pásma...
     
    50:45
    Tentokrát už zvonila levá tyč brány Karla Vejmelky! Kotouč se od ní odrazil po tečované střele od modré čáry.
     
    51:51
    Dlouhá pasáž utkání bez přerušení končí zakázaným uvolněním hostujících hokejistů.
     
    52:12
    Slibná příležitost Komety. Kucsera si pěkně obhodil obránce odražením kotouče o mantinel a pelášil se spoluhráči do přečíslení tři na dva. Jeho pokus zprava Sedláček vyrazil a následně si poradil i s bekhendovou dorážkou Lva.
     
    53:35
    Další brněnskou šanci měl Martin Zaťovič. Z levého kruhu ale nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi sparťanské brány.
     
    54:43
    Orsava nezachytil ve vlastním pásmu kotouč a vzápětí už se puk nacházel na cestě směrem k Vejmelkovi. Ten byl pozorný a zakročil vyrážečkou.
     
    55:17
    Závar před domácím gólmanem. Střela přes hlouček hráčů stojících před Vejmelkou byla nepřesná, proti následným dorážkám se strážce modrobílé brány dokázal roztáhnout!
     
    55:46
    Dnešní utkání sleduje 7700 diváků. V Brně je tak poprvé v sezóně vyprodáno!
     
    56:50
    Druhá brněnská formace strávila několik desítek sekund v útočném pásmu a hostujícímu celku se již krátí čas.
     
    57:15
    Sparta to zkouší v šesti!
     
    57:51
    Kudrna svou bomba poslal jen na zadní hrazení. Se střelou Formana z nápřahu z pravé strany kluziště si Karel Vejmelka bez problémů poradil.
     
    57:51
    Oddechový čas pro hosty.
     
    58:10
    Peter Mueller se pokusil ještě z obranného pásma Komety trefit odkrytou hostující klec. Neuspěl a píská se tak zakázané uvolnění.
     
    58:14
    Plekanec vyhrál čistě buly, Kometa vyhazuje z pásma a hosté se tak do něj musejí znovu probíjet.
     
    59:08
    Mueller zachytil přihrávku a Plekanec kotouč vzápětí obloučkem do útočné třetiny Komety.
     
    59:50
    Hruška se ještě pokusil poslat puk do odkryté klece, jeho rána ze středového kruhu trefila jen soupeře.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Brněnská Kometa vynulovala v tradičním souboji pražskou Spartu a připisuje si tři cenné body do tabulky. Karel Vejmelka pokračuje ve svých spolehlivých výkonech a dnes si připisuje dokonce čisté konto. Na druhé straně kluziště překonali Sedláčka Petr Holík a Jan Hruška.
     
    Hráči utkání:

    Karel Vejmelka (KOM)
    Jakub Sedláček (SPA)
     
    Ode mne je to z brněnské DRFG arény vše. Přeji klidný večer a u dalšího textového sportovního přenosu opět na počtenou. (19:29:22)
    Marken.cz

    Filip Krůza

    Branky a nahrávky: 1. P. Holík (Mueller), 27. Hruška (Mueller, Štencel)


    HC Kometa Brno: Vejmelka (Čiliak) – Baranka, O. Němec, Pyrochta, Štencel, Gulaši, Bartejs, Malec – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Hruška, Plekanec, L. Horký – Orsava, Lev, Kucsera – Plášek ml., Kusko, Jenyš.
    HC Sparta Praha: J. Sedláček (Machovský) – Košťálek, Polášek, M. Jandus, Kalina, Ďaloga, T. Pavelka, Krutil – Smejkal, V. Růžička, Řepík – Kudrna, Pech, Forman – Rousek, Sukeľ, Říčka – Dočekal, Klíma, Buchtele.

    Rozhodčí: Hejduk, Svoboda – Jelínek, Hynek
    thejrc.org