Česko – Finsko 1:2 (kon.)
konec
Česko
1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Finsko
Sobota 09.11.2019, 16:00 • Zimní stadion Děčín • Reprezentace do 19 let
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Zdravím vás z druhého mezistátního klání mezi reprezentacemi Česka a Finska do devatenácti let z děčínského zimního stadionu, Předchozí tuhý boj v Teplicích zvládl o něco lépe tým Suomi, který v samém závěru utkání ubojoval vítězství 5:4.
     
    Do prvního utkání vstoupili o něco lépe čeští hokejisté. Ti zásluhou FIlipa Přikryla vedli již po necelých osmi minutách hry 2:0. Pak ale přišla rychlá sprcha v podobě gólové trefy Mikka Petmana, tu finský útočník vsítil již devatenáct vteřin po druhém Přikrylově gólu. Druhá třetina byla v režii finského týmu. Celek ze země tisíce jezer v ní nejprve dokázal srovnat zásluhou Matiase Mäntykiviho, následně se díky Eliasu Laitamäkimu dostat do vedení. Závěrečná perioda už byla o něco vyrovnanější. Nejprve vyrovnal na české straně Šimon Jelínek. Dlouhou dobu byl stav 4:4, až v samém závěru zápasu se nejdříve prosadil Matias Mäntykivi a hned po něm Aleksi Matinmikko. Českým hráčům se sice povedlo ještě v čase 59:59 snížit díky Petru Poppelovi , avšak úvodní výhru 5:4 už Finsku vzít nedokázali.
     
    Nominace českého týmu k trojzápasu s Finskem:
    Daniel Dvořák (LHK Jestřábi Prostějov)
    Milan Antoš (HC Slavia Praha)
    Roman Málek (HC Slavia Praha)
    Robin Všetečka (HC Slavia Praha)
    František Klejna (HC Stadion Litoměřice)
    Filip Přikryl (HC Stadion Litoměřice)
    David Vitouch (HC Stadion Litoměřice)
    Adam Rutar (HC Olomouc)
    Michal Houdek (HC Plzeň 1929)
    Jiří Suhrada (Tappara Tampere – FIN)
    Daniel Kowalczyk (HC Kometa Brno)
    Jakub Michálek (HC Frýdek-Místek)
    Matyáš Hamrlík (PSG Berani Zlín)
    Šimon Jelínek (Rytíři Kladno)
    Adam Klapka (HC Benátky nad Jizerou)
    Adam Najman (HC Benátky nad Jizerou)
    Jakub Rychlovský (HC Benátky nad Jizerou)
    Jakub Žůrek (HC Benátky nad Jizerou)
    Petr Fridrich (HC AZ Havířov)
    Adam Křemen (HC Baník Sokolov)
    Theodor Pištěk (Örebro HK – SWE)
    Petr Poppel (Mountfield HK)
    Erik Čermák (SK Kadaň)
    František Řehák (Rapperswill – SUI)
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Málek (Dvořák) – Žůrek, Klejna (C), Suhrada, Michálek, Rutar, Kowalczyk, Hamrlík, Antoš – Čermák, Vitouch, Všetečka, Jelínek (A), Přikryl, Fridrich, Rychlovský, Najman, Klapka (A), Pištěk, Křemen, Poppel.

    Finsko: Randelin (Taponen) – Kemppainen, Airola, Luoto, Tuomisto (A), Laitamäki, Matinmikko, Koskenkorva, Kuusela – Pytthiä, Pärssinen (A), Mäntykivi, Petman (C), Nikkanen, Intonen, Lahnaviik, Hakanen, Miettinen, Puhakka, Vilén, Valkeejärvi.

    Rozhodčí: Micka, Pražák – Ganger, Klouček.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:04
    Do zápasu vstoupili lépe Finové. Ti se dostali k rozehrávce od vlastní branky a rychle se vydali do prostoru před Málkem.
     
    01:06
    První vážnější šanci ale měli čeští hokejisté. Konkrétně Filip Přikryl, který se prosmýkl do mezikruží a rychle dojížděl směrem k brance. Ležícího Eetu Randelina ale nepřekonal.
     
    02:45
    Santtu Hakanen dokázal udržet finský tým v útočném pásmu. Naproti tomu ale k prověření Romana Málka se finští hokejisté nedostali.
     
    03:17
    O zastavení Mikaela Pyyhtiäy a tedy i dalšího finského brejku se postaral Jakub Michálek, který odstavil finského protivníka od kotouče svým tělem.
     
    04:10
    Vzápětí se ale stejně dostali Finové před Romana Málka. Nic před ním ale nedokázali vytěžit.
     
    04:41
    Naopak z těsné blízkosti mohl český tým do vedení poslat David Vitouch. I tentokrát ale zůstal Eetu Randelin obezřetný a puk udržel před sebou.
     
    05:22
    Zakázané uvolnění Česka znamená usazení Finů v útočném pásmu. Stále se však nemohou dostat k pořádné střele, kterou by prověřili Málka.
     
    06:18
    Podél mantinelu projížděl Robin Všetečka. Ten ale nepřešel na průnikové modré čáře přes finského beka. Suomi tak opět otočili těžiště hry k českému gólmanovi.
     
    07:30
    Rychlý výhoz kotouče se snažil dostihnout Adam Klapka. Finská obrana ho ale dokázala podržet, byť o malou chvíli později vyhodila puk na icing.
     
    07:49
    Velkou neplechu se snažil v útočném pásmu nadělat Veeti Miettinen. Dobrou obrannou práci ale předvedl Adam Rutar, který udržel finského nájezdníka u mantinelu.
     
    09:07
    Vzápětí český tým přenesl hru. Byť se k prověření Randelina nedostal, na chvíli závan před finskou brankou udržel.
     
    10:07
    Český tým se opět dostal před Randelina. Finská obrana ale stále dělá co může, aby udržela svého soka od střely na branku.
     
    10:43
    Po vhazování se musel Roman Málek protáhnout! Střelu z pravé strany na něj vyslal Mikko Petman. Český gólman ale dokázal proti puku včas vytáhnout svou lapačku.
     
    11:25
    Finové pozvolna rozehrávají od vlastní branky. Z této šance se dostali k další střele na Málka. Ta ale strážci české svatyně nečinila žádné obtíže.
     
    11:59
    Češi se opět dostali do útočného pásma a snaží se přelstít pevnou finskou obranu.
     
    12:30
    Skandinávci ale odolali, navíc získali puk do svých rukou a rozehrávali zpoza branky.
     
    12:53
    Dost dlouho projížděl středem kluziště Santeri Airola. Stopku mu vystavil až Adam Rutar, který se jej ještě snažil dostihnout za brankou Málka.
     
    13:24
    Vyloučení v týmu Česko (Adam Rutar – 2 min., hákování).
     
    13:40
    Svou první přesilovku nezačali Finové zrovna přesvědčivě. Naopak. Záhy museli hasit český nájezd vyhozením kotouče na zakázané uvolnění.
     
    14:12
    Jakoby přesilovka byla na české straně! Z těsné blízkosti levé hranice brankoviště se ke střele dostal Matyáš Hamrlík. Eetu Randelin ale včas zamkl svou branku a nepustil gól za svá záda.
     
    14:46
    Finové se ale nakonec do pásma dostali, byť česká obrana si počíná důrazně a drží je daleko od Romana Málka.
     
    15:12
    Krásná akce Adama Klapky! Český forvard vypíchl na modré kotouč finskému bekovi a přes střední pásmo si zcela sám najížděl až na Randelina. Těsně před vystřelením ho ale sevřela dvojice obránců finského týmu, přes které nedokázal kotouč přesně nasměrovat za Randelina a gólman Finska kotouč bez obtíží lapil.
     
    15:24
    Domácí v plném počtu.
     
    16:49
    Finové se pokoušeli o další výjezd, tentokrát ve čtyřech.
     
    17:17
    A další nadějná česká akce! Po výjezdu podél pravého mantinelu poslal z rohu Adam Rutar kotouč na Filipa Přikryla, který stál těsně před brankou. Tam ale nezvládl přesně doklepnout kotouč do branky.
     
    18:28
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Další nájezd Finsku vyšel a máme tu první gól dnešního utkání! Z pravé strany nastřelil kotouč na branku Antti Tuomisto a jeho střelu těsně před brankovištěm tečoval za Málkova záda MIKKO PETMAN. Asistence: Antti Tuomisto a Mico Luoto.
     
    19:04
    Vyloučení v týmu Finsko (Elias Laitamäki – 2 min., hákování).
     
    19:29
    Přesilovku zatím zvládají Češi celkem dobře a drží svého soupeře v tlaku v útočném pásmu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina dnešního utkání je u konce. K vidění v ní byl velmi atraktivní hokej s množstvím šancí na obou stranách. O něco málo více štěstí ale měli Finové, kteří v závěru třetiny překonali Romana Málka a ujali se vedení.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:44.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:12
    Druhou třetinu zahájili Češi rychlým výpadem proti finské brance. Z toho nájezdu sice na Randelina nevyzráli, přesto stále drží kotouč na holi.
     
    21:04
    Hosté v plném počtu.
     
    21:20
    Po vyrovnání početních sil se Finové lehce osmělili, přesto kotouč stále patří českým hokejistům a jejich snaze o výjezdy proti Randelinovi.
     
    22:19
    Vyloučení v týmu Finsko (Matias Mäntykivi – 2 min., nesportovní chování).
     
    22:58
    Tato přesilovka pomohla Česku k usazení se v útočném pásmu. Dělovku od modré čáry vyslal prudce na branku Adam Klapka. Ten ovšem mířil těsně vedle.
     
    23:52
    Česká souhra v útočném pásmu pokračuje i nadále. Zároveň se ovšem lvíčata nemohou dostat k další prudší střele na Randelina.
     
    24:19
    Hosté v plném počtu.
     
    24:43
    Český výjezd do útočného pásma zahořel na přihrávce Filipa Přikryla na střed hřiště. Kotouče se totiž zmocnil Mico Luoto, který využil situace k otočení hry.
     
    25:48
    Na dva finské protihráče nestačil Adam Klapka. Oba beci ho sevřeli ještě ve středním pásmu a sebrali mu kotouč. Produktivní český útočník pak odjel na střídání.
     
    26:05
    Laitamäkiho nahození kotouče od modré dokázal Málek včas vyrazit.
     
    26:32
    Vyloučení v týmu Česko (Theodor Pištěk – 2 min., vysoká hůl).
     
    26:46
    Finové se na startu další přesilovky museli vypořádat s rychlým českým nájezdem. Po něm ale převzali kotouč a rozjeli se proti Romanu Málkovi, jehož zasypali několika střelami.
     
    27:43
    Českému týmu se daří účinně bránit nápor Finů a vyhazovat kotouče mimo útočnou třetinu.
     
    28:34
    Domácí v plném počtu.
     
    28:42
    I po vyrovnání početních sil jsou Finové aktivnější a snaží se svého tlaku využít k prověření Romana Málka. Český gólman ale zvládá svou úlohu celkem úspěšně a hasí finské šance.
     
    29:23
    Randelina se pokusil několika pokusy v řadě překonat Robin Všetečka. Ani v jednom případě ale kotouč do branky neprostrčil.
     
    29:42
    Vyloučení v týmu Finsko (Aarne Intonen – 2 min., držení).
     
    30:08
    Český tým se dostal k výjezdu na branku. Naproti tomu Finové rychle vyhodili až k Málkovi.
     
    31:00
    Už už viděli jistě hráči kotouč v síti po střele Petra Fridricha! Eetu Randelin sice zprvu odrazil kotouč svými betony, avšak ne tak daleko, aby ho měl pod kontrolou. Ani sudí chvíli nevěděli, kde puk je, nakonec však rozpažili.
     
    31:42
    Hosté v plném počtu.
     
    32:27
    David Vitouch posunul skákavý kotouč na dorážku k Petru Poppelovi. Po puku ale rychle vyskočil Eetu Randelin, který tak dokázal zabránit celkem jasné gólové situaci v podobě doklepnutí puku do prázdné branky.
     
    32:40
    Vyloučení v týmu Česko (Milan Antoš – 2 min., napadení).
     
    33:11
    Finům se daří kombinovat a držet se v útočném pásmu. Ze souhry po obvodu třetiny čekají na vhodný moment ke střele.
     
    33:46
    Tohle musí Robina Všetečku mrzet! Nikým nehlídán se řítil na branku, avšak celou situaci prováhal a vystřelil až příliš pozdě, čímž Randelin puk lapil.
     
    33:53
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové navíc z následného brejku využívají přesilovku a navyšují své vedení! Rychlou souhru doklepl do branky HENRI NIKKANEN. Asistence: Rasmus Lahnaviik.
     
    35:24
    Další nájezd na branku Finsku nevyšel. Před průjezdem středním pásmem nakonec vyhodili kotouč na icing namísto pokračování rozjeté akce.
     
    35:51
    Českému týmu se tento stav nelíbí a nadále se pokouší o vlastní gólovky. Eetu Randelina ale ne a ne přesně prověřit.
     
    36:36
    Finové se dostali k rozehrávce od vlastní branky. V útočném pásmu se snažili o kombinaci a tu proměnit ve střelu na branku. Obrana českého týmu ale finským přihrávkám precizně vzdorovala.
     
    37:49
    Do další souhry se dostali i čeští hokejisté. Tu zakončili střelou mezi nohy Randelina, kde finský gólman kotouč sevřel. Zároveň se utkání začíná mírně přiostřovat a dochází k drobným strkanicím.
     
    38:42
    Důrazně bojují čeští hokejisté v útočném pásmu ve snaze dobýt finskou branku. Finové ale zrovna tak důrazně hájí svůj předbrankový prostor a nepustí český tým téměř k ničemu.
     
    39:42
    Ještě v posledních chvílích jsou aktivnější Finové. Roman Málek se tak musí držet na pozoru.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá perioda jakoby přesně odpovídala třetině první. K vidění byl opět aktivní vyrovnaný hokej s řadou šancí jak na české, tak na finské straně. Gólově se ale opět dařilo více Finům. Ti tak do závěrečné třetiny vstupují s dvoubrankovým vedením.
     
    Závěrečná perioda začne cca v 17:34.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Vyloučení v týmu Česko (Adam Rutar – 2 min., faul kolenem).
     
    40:55
    Finové v další přesilovce pokračují v ostřelování Málkovy branky! Ten se ovšem s několika tvrdými střelami od soupeře zvládá vypořádat celkem dobře.
     
    42:00
    Domácí v plném počtu.
     
    42:35
    Litý boj o kotouč probíhá ve středním pásmu. Oba týmy dělají maximum, aby otočily hru ve svůj prospěch.
     
    43:09
    Česko právě vstřelilo branku!
    A je tu první gól českého týmu! Rychlou kombinaci mezi útočníky čtvrté formace nakonec proměnil v přímou gólovou trefu z mezikruží THEODOR PIŠTĚK. Asistence: Petr Poppel a Adam Křemen.
     
    44:43
    Za masivního skandování českých fanoušků vyjel proti soupeřově brance Adam Klapka. Ten ale z šance na středu kluziště ale Randelina prostřelit nedokázal.
     
    46:03
    Theodor Pištěk měl na své holi druhý gól, když rychle najížděl do mezikruží! Tentokrát si ovšem Eetu Randelin střelu od českého forvarda dokázal pokrýt.
     
    47:22
    Střelu Milana Antoše od modré čáry vyhodili hosté nad branku do ochranné sítě. Vhazuje se tak po Randelinově levici.
     
    48:09
    Filip Přikryl připravil krásnou šanci pro Petra Fridricha! Druhý zmiňovaný dorážel kotouč k levé tyči, nakonec se však puk prosmýkl kolem vnější brankové sítě. To ale nemění nic na zvýšeném českém tlaku v posledních chvílích.
     
    50:01
    Vyloučení v týmu Finsko (Elias Vilén – 2 min., držení).
     
    50:27
    Češi se i v další přesilovce drží v útočném pásmu a dostávají se do řady střel na Randelina. Finský gólman si ale s nimi zatím zvládá poradit.
     
    51:29
    Vzápětí Finové vytlačili svého soupeře až k Romanu Málkovi. Českým hráčům se zde povedlo dostat k rychlé rozehrávce a následně zpět do pásma.
     
    52:01
    Hosté v plném počtu.
     
    53:24
    V posledních vteřinách Češi ve velkém tlačí na Randelina!
     
    53:25
    Vyloučení v týmu Finsko (Santeri Airola – 2 min., držení).
     
    53:45
    V další přesilovce Češi rychle rozehráli kotouč směrem k brance a také se velmi rychle dostali k zakončení z pravé strany. Finský gólman ale i tuto šanci zvládl pokrýt.
     
    54:16
    Český tým pokračuje i nadále pokračuje v útočném tlaku na branku. Řadě i vážnějších pokusů ale zvládá Randelin odolávat.
     
    55:15
    Nakonec finští hokejisté vytlačili své spoluhráče až za Málka, kde navíc s nimi sváděli boj o kotouč.
     
    55:25
    Hosté v plném počtu.
     
    55:43
    Od modré nahodil kotouč na branku Jakub Žůrek. Finský gólman srazil kotouč lapačkou, avšak neměl puk zcela pod kontrolou. Tak se jej Češi pokusili dotlačit z těsné blízkosti do branky, avšak to již Randelin dokázal pokrýt.
     
    56:30
    Český tým se snaží osvobodit z vlastní obranné třetiny, v níž jej sevřeli Finové.
     
    57:08
    Nakonec s pukem vyjel Adam Klapka. Na mantinelu ale narazil na finského obránce, který ho odstavil od kotouče.
     
    58:06
    Do poslední dvouminutovky vstoupili Češi dalším výjezdem směrem k brance. Finové jim ale cestu zavřeli již ve středním pásmu.
     
    58:44
    Šimon Jelínek nedokázal vystřelit přes Kimiho Kuuselu. Český tým se ale v útočném pásmu dokázal udržet.
     
    59:02
    Roman Málek opustil branku!
     
    59:19
    Oddechový čas pro domácí.
     
    59:19
    Vyloučení v týmu Česko (František Klejna – 2 min., faul kolenem).
     
    59:23
    I v oslabení pokračují Češi v útočném tlaku. Po výjezdu navíc Roman Málek opět opustil brankoviště.
     
    Konec zápasu.
     
    Závěrečný tlak českému týmu bohužel nevyšel a Finové si tak připisují druhou těsnou výhru ve vzájemných soubojích. Nutno říct, že ale utkání bylo velmi vyrovnané a Češi dlouho sahali po vyrovnání.
     
    Nejlepší hráči utkání:
    CZE: František Klejna
    FIN: Eetu Randelin
     
    Pro dnešek je to ode mne odsud z Děčína vše. Přeji vám hezký zbytek večera a hodně zábavy u posledního vzájemného duelu, který se odehraje zítra v Teplicích. (18:08:55)

    Vít Trubička

    Branky a nahrávky: 44. Pištěk (Poppel, Křemen) – 19. Petman (Tuomisto, Luoto), 34. Nikkanen (Lahnaviik)


    Česko: Málek (Dvořák) – Žůrek, Klejna (C), Suhrada, Michálek, Rutar, Kowalczyk, Hamrlík, Antoš – Čermák, Vitouch, Všetečka, Jelínek (A), Přikryl, Fridrich, Rychlovský, Najman (A), Klapka, Pištěk, Křemen, Poppel.
    Finsko: Randelin (Taponen) – Kemppainen, Airola, Luoto, Tuomisto (A), Laitamäki, Matinmikko, Koskenkorva, Kuusela – Pytthiä, Pärssinen (A), Mäntykivi, Petman (C), Nikkanen, Intonen, Lahnaviik, Hakanen, Miettinen, Puhakka, Vilén, Valkeejärvi.

    Rozhodčí: Micka, Pražák – Ganger, Klouček
    thejrc.org