Novosibirsk – Kunlun 3:2 (3:2 po s.n.) | CSKA Moskva – Viťaz 3:0 (kon.) | Nižněkamsk – Omsk 2:6 (kon.)
N.Novgorod – Riga 5:2 (kon.) | Soči – Jokerit 4:3 (po pr.) | Kazaň – Jaroslavl 3:0 (kon.)
po prodl.
HK Soči
4:3 (1:0, 1:3, 1:0 - 1:0)
Jokerit Helsinky
Sobota 28.12.2019, 15:00 • Bolšoj dvorec sporta, Soči • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    S konstatováním, že Jokerit neudržel vedení 1:2 a 2:3 a domácí tým HK Soči vyhrává 4:3 v prodloužení, se s Vámi loučí a hezký hokejový zbytek roku 2019 přeje Tomáš Lysý. (17:34:15)
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 4-3
    Střely na branku: 18-33
    Zásahy gólmanů: 30-14
    Vyloučení: 1-3
    Využití: 0-0
    V oslabení: 0-0
    Vyhraná buly: 26-29
    Hity: 14-11.
     
    Soči v dnešním zápasu vedlo jen jednou, ale i to mu stačilo, aby nakonec vyhrálo. V první třetině se trefil Sergej Šmejlov, jemuž ke gólu dopomohl i hodně nezdařilým zákrokem Niemi.

    Ve druhé třetině nejprve po krásné kombinaci vyrovnal Jesse Joensuu a zanedlouho hosté po trefě Bryana O'Neilla vedli. Jenže jen dvě minuty, než Šmejlov bekhendovou střelu překvapil Niemiho a Denis Mosajlov doklepl puk do sítě. Jenže do kabiny šli spokojenější hosté, když se po pasu Pihlströma krásně prosadil David Sklenička.

    Domácím stačilo jen 160 sekund ze třetí třetiny, aby vyrovnali. Simon Bertilsson dostal přihrávku na kruh od Vyglazova a střelou ke vzdálenější tyči srovnal. Toto byla také poslední trefa do konce základní části a další přišla až v čase 60:57, kdy domácí hráči ujeli do situace dva na jednoho. Vjačeslav Leščenko dostal výbornou přihrávku od Bertilssona a neměl problém prostřelit přesouvajícího se brankáře – 4:3.
     
    Konec zápasu.
    60:57 Vjačeslav LEŠČENKO - 4:3
     
    60:57
    Soči právě vstřelilo branku!
    Hra tři na tři nabízí spoustu takových šancí a jednu z nich Soči využilo. Do úprku dva na jednoho totiž ujel Bertilsson s VJAČESLAVEM LEŠČENKEM, první jmenovaný posunul puk druhému a ten neměl problém rozhodnout zápas nad přesouvajícím se Niemim. Asistence: Simon Bertilsson, Sean Collins.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    Prodloužení začne přibližně v 17:17.
     
    Třetí třetina je u konce a stejně jako v třetině první jsme viděli jednu branku – do sítě Jokeritu. V čase 42:40 se o vyrovnání postaral Simon Bertilsson, který dostal výbornou přihrávku od Vyglazova a trefil se z první krásně a přesně ke vzdálenější tyči.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje prodloužení?

    Tipovat můžete do začátku prodloužení.

     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    59:50
    Poslední sekundy se dohrávají v klidu za brankou Jokeritu.
     
    59:04
    Ale nezadařilo se jim a do prodloužení zbývá jen něco málo kolem padesáti sekund.
     
    58:43
    Hráči Soči mají puk za svojí brankou a zkouší rozjet ještě jeden útok.
     
    58:00
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    56:25
    Čím dál více začíná být jasné, že dneska zřejmě uvidíme prodloužení.
     
    55:21
    Jokerit kritický moment zvládl a hraje v plném počtu.
     
    54:52
    Robert Rosén hledal crossovou přihrávkou spoluhráče, ale do pasu sáhl zřejmě Sami Lepistö. Oslabení hrají hráči Jokeritu moc dobře.
     
    54:15
    Stejně jako nyní.
     
    53:59
    Domácí musí začít znovu od své branky, přišlo totiž úspěšné vyhození hostí.
     
    53:21
    Denis Mosajlov přes hráče výborně prohodil puk na Pavla Makarenka, který byl před brankou nedovoleně zastaven držením. Možná může být Jesse Joensuu rád, že z toho nebylo rovnou trestné střílení, jelikož Makarenkovi bylo znemožněno zakončit.
     
    52:51
    Za brankou byl Henri Ikonen proti dvěma hráčům soupeře bez šance, ale ani hráči Jokeritu se poté z protiútoku nedostali do žádného zakončení.
     
    51:26
    Nahození Leščenka raději pokryl Antti Niemi a přerušuje hru.
     
    50:43
    Kdyby skóre 3:3 svítilo i v hodně vzdálené Ostravar Areně, určitě by se čeští fanoušci nezlobili. V rámci probíhajícího šampionátu juniorů je třeba připomenout, že národní tým prohrává v průběhu třetí třetiny s Německem 1:3.
     
    49:30
    Zápas je nyní plný osobních soubojů, žádné výrazně pohledné okamžiky nenabízí – na rozdíl od druhé třetiny.
     
    48:26
    Vjačeslav Leščenko prošel přes útočnou modrou, když dokázal na modré udělat dobrou kličku, ale ani z této akce nebylo přímé ohrožení branky Jokeritu.
     
    47:37
    Stejně tak jako nyní. Henrik Haapala zkoušel kličku na pravém kruhu, ale bez úspěchu.
     
    46:58
    Také nyní si hosté bez problémů pohlídali puk a rozjíždějí útočnou akci od svojí branky.
     
    45:59
    Vjačeslav Leščenko si nabruslil po pravé straně před branku a kryl si kotouč tělem, ale poté do něj najel jako bagr Timmi Kivistö a celá situace končí posunutou brankou za zády Antti Niemiho.
     
    45:25
    Menší náznak šance domácích rychle odezněl, dopředu jdou opět hokejisté Jokeritu. Napoprvé nezahrozili, napodruhé uhlídali puk defenzívní hráči Soči.
     
    44:59
    Pihlström nyní může litovat, že jeho přihrávka z pravé strany před branku nebyla přesnější.
     
    43:38
    Soči se ale po vstřelené vyrovnávací brance opět stáhlo trošku do defenzívní ulity.
    42:40 Simon BERTILSSON - 3:3
     
    42:40
    Soči právě vstřelilo branku!
    Je opět srovnáno, již potřetí během dnešního mače! Vyglazov si počkal, až mu k levému kruhu sjede SIMON BERTILSSON. Poté na něj vyslal přihrávku, kterou zadák Soči z první uklidil ke vzdálenější tyči. Asistence: Nikita Vyglazov.
     
    42:20
    Pavel Makarenko má za sebou výborné střídání! Nyní se opět pokusil vystřelit přes dva hráče na gólmana a vzápětí znovu vybojoval kotouč.
     
    41:23
    Ale i v ní jsou okénka. Pavel Mararenko z pravé strany jen těsně minul vzdálenější tyč. Ještě před tím po pokusu Simona Bertilssona zazvonila sraženým pukem horní tyčka!
     
    40:38
    Jokerit možná během první minuty poslední třetiny ukázal, jak by se mohla hra vyvíjet. Finové jdou do poslední dvacetiminutovky ze zabezpečené obrany.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:48.
     
    Statistiky po druhé třetině:
    Góly: 2-3
    Střely na branku: 13-27
    Zásahy gólmanů: 24-11
    Vyloučení: 1-2
    Využití: 0-0
    V oslabení: 0-0
    Vyhraná buly: 19-22
    Hity: 8-7.
     
    Druhá třetina byla podstatně pohlednější než třetina první, i díky čtyřem vstřeleným brankám. Na začátku osmadvacáté minuty se prosadil Jesse Joensuu, který po kombinaci s O'Neillem a Reginem vyrovnal stav. Neuběhly ani tři minuty a hráči Jokeritu již vedli, když Brian O'Neill po chybě domácích výborně zakončil samostatný únik. V čase 31:57 už bylo opět srovnáno, třetí branku během necelých čtyř minut vsítil Denis Mosajlov, který dorazil puk za Niemiho, jehož překvapila bekhendová střela Šmejlova. Ale do kabin odešli spokojenější hráči Jokeritu, když v čase 37:07 dostal David Sklenička výbornou přihrávku a velkou šanci tváří v tvář Proskurjakovovi zakončil na jedničku – 2:3.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:00
    Probíhá poslední minuta druhé třetiny.
    37:07 David SKLENIČKA - 2:3
     
    37:07
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Tým z Helsinek se znovu dostává do vedení! Antti Pihlström na útočné modré čekal, až se mu uvolní DAVID SKLENIČKA. Českého zadáka také výbornou přihrávkou našel a bek Jokeritu ukázal, že i přes hlavní defenzívní činnost umí s pukem na jedničku. Zamíchal s ním před Proskurjakovem a střelou do horní části branky nad lapačku ho poslal na švestky. Asistence: Antti Pihlström, Ahti Oksanen.
     
    36:40
    Jurij Alexandrov si způsobil za brankou zbytečnou kličkou problémy a nakonec může být rád, že se hráči Jokeritu nedostali do vážnější šance.
     
    36:07
    Steve Moses si v levém rohu poradil i s dvěma protihráči a obratem poslal kotouč před branku, kde si s ním neporadil žádný se spoluhráčů.
     
    35:32
    Andrej Altybarmakjan, což je pro neruské hlasatele hodně obtížné jméno, čekal u tyčky Neimiho, že by mu přesně do tohoto prostoru mohla přijít nahrávka. Tak to i bylo, ale rychle k němu přistoupil jeden z hráčů hostí.
     
    33:52
    Souboj o puk v rohu kluziště přinesl více úspěchů pro hráče Soči, kteří nakonec získali puk.
     
    33:30
    Ilja Proskurjakov si nyní bez potíží poradil se střelou Ahti Oksanena, který zkusil z pravého kruhu střelu na vzdálenější šibenici. Bez problémů.
    31:57 Denis MOSALJOV - 2:2
     
    31:57
    Soči právě vstřelilo branku!
    Zápas ve druhé třetině nabírá na dramatičnosti! Hned po buly si Sergej Šmejlov nabruslil až na druhou stranu hřiště. Na levém kruhu udělal výbornou otočku kolem Sami Lepista a bekhendem vystřelil. To zřejmě Niemi nečekal a puk mu propadl před brankovou čáru, kde ho ještě dorazil do sítě DENIS MOSAJLOV. Asistence: Sergej Šmejlov.
     
    31:22
    Střela Alexeje Petrova od modré až na branku neprošla.
     
    30:58
    Domácí tým se ihned snaží o odpověď, ale při pobytu v útočném pásmu si žádnou větší šanci nevytvořil.
    29:55 Brian O'NEILL - 1:2
     
    29:55
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Hosté sice ztratili puk, ale nyní se vůbec nezadařilo Kirillu Vorobjovovi, který puk špatně nahrál na ose hřiště ve středním pásmu. Kotouče se chopil BRIAN O'NEILL, jenž zcela sám upaloval sám na Proskurjakova a trefil se mu přesně nad lapačku. Bez asistence.
     
    29:26
    John Norman nedokázal zastavit kotouč na útočné modré. Pomoct se mu snažil ještě Brian O'Neill, ale ani on nebyl úspěšný.
    27:11 Jesse JOENSUU - 1:1
     
    27:11
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Vzápětí je vyrovnáno. Chyba domácích v útočném pásmu byla využita, Regin poslal puk zpoza branky na O'Neilla a konečným adresátem celé akce byl JESSE JOENSUU, po jehož trefě z kruhů začíná mač zase od začátku. Asistence: Brian O'Neill, Peter Regin.
     
    25:08
    Hosté hrají v plném počtu.
     
    24:35
    A pozor, čtveřice hráčů hostí nejenže se dobře brání, ale ještě nyní trošku zatopila v oslabení před brankou Proskurjakova.
     
    24:14
    Následuje další úspěšné vyhození Jokeritu.
     
    23:48
    Ale Soči se zatím naplno nemůže usadit v útočném pásmu.
     
    23:08
    Další možnost pro Soči! Teemu Eronen je vyloučen na dvě minuty za podrážení.
     
    22:33
    Akce Henrika Haapaly nemůže pokračovat, jelikož si finský hokejista nepohlídal ofsajd.
     
    21:28
    Domácí hokejisté jsou opět trošku pod tlakem, stejně jako na začátku třetiny první.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:57.
     
    Statistiky první třetiny:
    Góly: 1-0
    Střely na branku: 5-14
    Zásahy gólmanů: 14-5
    Vyloučení: 1-1
    Využití: 0-0
    V oslabení: 0-0
    Vyhraná buly: 10-9
    Hity: 4-1.
     
    První třetina je u konce. Na jejím začátku měli výrazně více ze hry hokejisté finského týmu, jenže hráči Jokeritu nedokázali z tlaku nějak více ohrozit Ilju Proskurjakova. Naopak domácí při prvním výraznějším útočném pobytu dokázali skórovat, když si Antti Niemi srazil střelu Sergeje Šmejlova přes vyrážečku kolem hlavy do sítě – 1:0.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:25
    Zdá se, že si domácí hokejisté bez problémů uhlídají vedení a půjdou do kabin s nejtěsnějším možným rozdílem.
     
    19:00
    Probíhá poslední minuta první třetiny.
     
    17:42
    Také hosté hrají v plném počtu.
     
    17:01
    Až nyní! Sean Collins čekal před brankou střílenou přihrávku, která také přišla, ale jemná teč byla Collinsovou holí usměrněna nad branku.
     
    16:35
    Hráči domácího týmu se ale zatím pořádně nedostali do zakončení.
     
    15:42
    Mikko Lehtonen oslabuje svůj tým, když dostává dvě minuty za sekání.
     
    15:09
    Antti Niemi si vyjel hodně daleko z branky, aby odpálil kotouč před sebe. Byl napadán Normanem, který puk ztlumil, avšak jen za pomocí vysoké hole.
     
    14:34
    Henri Ikonen se tlačil k pravé tyči, kde čekal přihrávku od spoluhráče. Avšak byl pokryt.
     
    14:11
    Následuje další komerční přestávka.
     
    13:57
    Soči se ubránilo a hraje v plném počtu.
     
    13:54
    Moses zkusil střelu z levého kruhu na bližší tyč, kde byl Proskurjakov připravený – stačil se do tohoto místa přesunout.
     
    12:56
    Také nyní si Ilja Proskurjakov bez problémů poradil se střelou Mikka Lehtonena z první od modré.
     
    12:10
    Mikko Lehtonen vypálil tvrdě od modré, avšak Proskurjakov byl připravený a překvapit se – jako před malou chvílí Niemi – nenechal.
     
    11:57
    Hosté mají po faulu šanci na vyrovnání, Dmitrij Lugin si jde odsedět dvě minuty za hákování.
     
    11:03
    Jurij Alexandrov byl na útočném výletu. Dostal se de facto až na pravý kruh a tvrdě vystřelil. Antti Niemi byl podruhé za sebou pozorný.
     
    10:31
    Domácí se snaží o rychlou pojistku, nyní ale Niemi předvedl dobrý zákrok a pomohl svým spoluhráčům.
     
    09:53
    Finální rozhodnutí je opravdu jasné – branka platí.
     
    Tak celá situace se jde ještě jednou zkoumat videem.
     
    09:53
    Gól platí a Soči tak skutečně jde do vedení.
     
    09:53
    Celá situace je ještě přezkoumávána videosudím.
    09:53 Sergej ŠMELJOV - 1:0
     
    09:53
    Soči právě vstřelilo branku!
    Sledovali jsme snad první výraznější tlak domácích do branky. SERGEJ ŠMEJLOV se na pravém kruhu obtočil s pukem a tvrdě vystřelil na branku. Antti Niemi se pokusil o jakýsi neúspěšný zákrok vyrážečkou, po které se kotouč odrazil kolem jeho helmy. přelétl jí a zapadl pod horní tyčku. Na brankovišti ještě operoval Vjačeslav Leščenko a je otázka, jak moc znemožnil gólmanovi zasáhnout.
     
    08:39
    David Sklenička se vydal na ofenzívní výlet a bojoval v rohu za brankou o puk, ovšem neúspěšně.
     
    07:58
    Brian O'Neill se snažil poslepu servírovat puk podél brankové čáry do ohně, ale žádného ze spoluhráčů nenašel.
     
    07:39
    Zakázané uvolnění domácího celku.
     
    06:42
    I útok Soči je zastaven hned v zárodku, oba týmy nyní hodně chybují v rozehrávce.
     
    06:23
    Hráči Soči po zbytečné ztrátě mohli jít opět dopředu, ale na útočné modré byl na hranici faulu zastaven. Sudí faul nepískají, následuje komerční přestávka.
     
    05:44
    Hodně špatnou rozehrávku Morgana Ellise na obranné modré zachytili hosté a Proskurjakov vzápětí raději nahození podržel, aby se poté zformovaly hodně vychýlené řady jeho týmu.
     
    04:58
    Henri Ikonen neprošel přes střední pásmo, kde mu jeden z hráčů domácích vystavil stopku.
     
    04:07
    Hned po buly v obranném pásmu Soči se puk dostal znovu na druhou stranu kluziště, avšak hráči Jokeritu jsou ve finální fázi zatím hodně jaloví.
     
    03:19
    Další nebezpečný protiútok! Nyní získal puk ve středním pásmu Denis Mosajlov, který z levého kruhu pořádně tvrdě vystřelil na lapačku Antti Niemiho. Finský gólman máchl lapačkou za pukem dobře.
     
    03:09
    Mikko Lehtonen viděl, že je před brankou Proskurjakova pořádně rušno, proto vystřelil a puk se v mlýnici zastavil někde před brankářem Soči.
     
    02:31
    Eemeli Räsänen trefil od modré prvního soupeře, proto hosté přišli o útočné pásmo.
     
    02:04
    Opět se hraje před brankou HK Soči, Jokerit vstoupil do zápasu hodně ofenzívně.
     
    01:31
    John Norman pravzal puk na pravém kruhu a hledal soupeře, ale nepovedlo se mu to. Hned z toho byl nebezpečný protiútok, který vedl Denis Mosajlov, který vzal odpovědnost na sebe, ale nedokázal trefit tři tyče.
     
    01:00
    Proskurjakov si vyjel zpoza branky k puku, aby ho zastavil a rozehrál.
     
    00:19
    Hned po pár sekundách hry zde máme první přerušení. Hráči Jokeritu nyní tahají puk po pravé straně do útočného pásma, ale bez úspěchu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Československá stopa v zápasu:
    David Sklenička (SOC)
     
    Stadionem zní finská a ruská hymna, za malý okamžik zápas začne.
     
    Úvodní sestavy:

    HK Soči: Proskurjakov (Nalimov) – Ellis, Bertilsson, A. Petrov, Pogorišnyj, J. Alexandrov, K. Vorobjov, Gordějev – R. Rosén, Strömwall, Altybarmakjan – Lugin, Leščenko, Collins – Makarenko, Mosaljov, Šmeljov – Archipov, Starkov, Vyglazov – Rybakov.

    Jokerit Helsinky: A. Niemi (Kalninš) – D. Sklenička, Lehtonen, Lööv, Lepistö, Eronen, Kivistö, E. Räsänen – O'Neill, Joensuu, Regin – H. Ikonen, Kontiola, Halme – Haapala, Moses, Norman – Anttila, Oksanen, Pihlström.

    Rozhodčí: Roman Gofman, Jurij Cyplakov – Konstantin Gordenko, Jevgenij Strelcov.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Oba celky jsou členy Západní konference. Zatímco ale Jokerit je pátý s 52 body a tedy na nejlepší cestě do play off, Soči je deváté. Na kontě má jen 37 bodů a ztrácí hned 9 bodů na vysněnou osmičku. Pokud tedy chce do vyřazovacích bojů, musí nutně zabrat.

    Soči má na kontě tři prohry v řadě a celkem čtyři porážky z posledních pěti zápasů. Jokerit je na tom mnohem lépe, vyhrál dva poslední zápasy a 7 z posledních 8 utkání.
     
    Jedná se o druhý vzájemný duel v této sezoně. Na začátku října se povedlo finskému Jokeritu vybojovat těsnou výhru 3:2 po prodloužení.
     
    Soči s Helsinkami svedou souboj během sobotního programu v Kontinentální hokejové lize.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Tomáš Lysý

    Branky a nahrávky: 10. Šmeljov, 32. Mosaljov (Šmeljov), 43. Bertilsson (Vyglazov), 61. Leščenko (Bertilsson, Collins) – 28. Joensuu (O'Neill, Regin), 30. O'Neill, 38. D. Sklenička (Pihlström, Oksanen)


    HK Soči: Proskurjakov (Nalimov) – Ellis, Bertilsson, A. Petrov, Pogorišnyj, J. Alexandrov, K. Vorobjov, Gordějev – R. Rosén, Strömwall, Altybarmakjan – Lugin, Leščenko, Collins – Makarenko, Mosaljov, Šmeljov – Archipov, Starkov, Vyglazov – Rybakov.
    Jokerit Helsinky: A. Niemi (Kalninš) – D. Sklenička, Lehtonen, Lööv, Lepistö, Eronen, Kivistö, E. Räsänen – O'Neill, Joensuu, Regin – H. Ikonen, Kontiola, Halme – Haapala, Moses, Norman – Anttila, Oksanen, Pihlström.

    Rozhodčí: Roman Gofman, Jurij Cyplakov – Konstantin Gordenko, Jevgenij Strelcov
    thejrc.org