Finsko – Slovensko 8:1 (kon.) | Česko – Německo 3:4 (kon.) | Švýcarsko – Švédsko 2:5 (kon.)
Rusko – Kanada 6:0 (kon.)
konec
Rusko
6:0 (3:0, 3:0, 0:0)
Kanada
Sobota 28.12.2019, 19:10Mistrovství světa do 20 let • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký den všem hokejovým fanynkám a fanouškům! Vítám vás u sledování textového online přenosu ze třetího hracího dne mistrovství světa hráčů do dvaceti let, který na přelomu letošního a příštího roku hostí Moravskoslezský kraj, konkrétně Ostrava s Třincem.

    Společně se zaměříme na večerní zápas skupiny B, kdy síly poměří juniorské výběry Ruska a Kanady. Pro oba týmy se bude jednat o druhé zápasy na turnaji, souboj těžkých vah vypukne chvíli po 19:00 středoevropského času. Buďte u toho s námi!
     
    Kanada

    Kanada se zúčastnila všech dosavadních juniorských šampionátů a s celkovým počtem sedmnácti mistrovských titulů je nejúspěšnější zemí v historii. Mladí Kanaďané zažili zlaté časy v letech 1993-1997 (čtyři zlaté medaile v řadě) a mezi roky 2005-2009 (pět titulů mistrů světa v řadě).

    V obou případech si výběr javorových listů užil mistrovské oslavy na českém ledě. Před dlouhými pětadvaceti lety pozvedli Kanaďané trofej nad hlavu právě na ledě Ostravar Arény, tehdejšího Paláce kultury a sportu v Ostravě. Zámořský tým se na ostravský led vrátí znovu v tomto roce, aby se porval o celkově osmnáctý titul mistrů světa.

    První zápas na letošním šampionátu již svěřenci trenéra Huntera mají za sebou, v severoamerické vřavě nakonec ovládli přetlačovanou se Spojenými státy a vyhráli 6:4. Čtyřmi kanadskými body zazářil Alexis Lafrenière – generační talent a očekávaná jednička nadcházejícího draftu NHL.
     
    První letošní zápas Kanady na MS U20:

    Kanada – USA 6:4 (0:2, 3:0, 3:2)
    Branky a nahrávky: 24. McMichael (Thomas), 27. Hayton (Lafreniere), 34. Foote (Smith), 51. Hayton (Lafreniere, Veleno), 57. Lafreniere, 59. Lavoie (Lafreniere) – 4. Pinto (Jones, Brink), 19. Kaliyev (Zegras, Turcotte), 53. Robertson, 57. Pinto (Robertson).
    Sestava Kanady: Daws (Hofer) – Bahl, Bernard-Docker, McIsaac, Smith (A), Addison, Byram, Drysdale – Veleno (A), Lafreniere, Foote – Byfield, Cozens, Hayton (C) – Foudy, Dellandrea, Dudas – Thomas, McMichael, Mercer – Lavoie.
     
    Rusko

    Ruská juniorská reprezentace se prakticky před každým šampionátem hokejistů do 20 let pasuje do role favorita na zlato. Vždyť patří po Kanadě s 22 medailemi k nejčastějším sběratelům cenných kovů (hokejisté dřívějšího SSSR přidali dalších 14 medailí). Poslední ruský triumf se pak váže k šampionátu v roce 2011, v Bufallu se ze zlata radoval Dmitrij Orlov, opora Washingtonu Jevgenij Kuzněcov nebo třeba superstar New Yorku Rangers Artěmij Panarin. Na tento seznam hvězd však jejich mladší kolegové navazovali osm šampionátů v řadě jen marně.

    V roce 2018 dokonce Rusové neprošli přes čtvrtfinále a skončili pátí. Ruský výběr nebyl v kontextu předchozí bilance na turnaji z roku 2018 výrazněji favorizován. Pro řadu skautů je totiž MHL nebo VHL mnohem méně zmapovaná než třeba skandinávské soutěže. Rusové spíše v kanadském Vancouveru překvapovali. V základní skupině si poradili s Dány, Čechy, Švýcary a dost nečekaně i s pořádající Kanadou. Ve čtvrtfinále, do kterého šli výhodně z prvního místa ve skupině, navíc přehráli Slováky. V semifinále je ovšem v parádní bitvě zastavil výběr USA. Sestava okolo Romanova, Kočetkova nebo Děnisenka se tak musela spokojit pouze s bronzem, který sborná získala po výhře nad Švýcary.

    Ani vstup do letošního šampionátu zatím pro ruské barvy nedopadl podle jejich představ – v otevíracím zápase celého turnaje nestačili Rusové na domácí Česko, se kterým padli těsně 3:4. Český národní tým v utkání ani jednou neprohrával, a i když dokázali Rusové smazat i dvoubrankovou ztrátu, na rozhodující trefu Jana Jeníka už odpověď nenašli. Dva góly v tomhle zápase zaznamenal obránce Jegor Zamula.
     
    První letošní zápas Ruska na MS U20:

    Česko -Rusko 4:3 (2:2, 2:1, 0:0)
    Branky a nahrávky: 3. Kubíček (Jeník, Teplý), 8. Myšák (Teplý), 26. Blümel, 38. Jeník (Teplý, Šír) – 11. Zamula (Chovanov, Denisenko), 15. Podkolzin (Marčenko, A. Romanov), 27. Zamula (Voronkov, Alexandrov).
    Sestava Ruska: Askarov (41. Miftachov) – Žuravljov, A. Romanov, Zamula, Malyšev, Galeňuk, Pylenkov – Chovanov, Denisenko, Dorofejev – Voronkov, Sokolov, Alexandrov – Ivan Morozov, Marčenko, Podkolzin – Sorkin, Rtiščev, Grošev.
     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Miftachov (Askarov) – A. Romanov, Žuravljov, Misjul, Zamula, Pylenkov, Galeňuk, Malyšev – Marčenko, Ivan Morozov, Podkolzin – Dorofejev, Voronkov, Alexandrov – Rtiščev, Kruglov, Sorkin – Grošev, Denisenko, Chovanov – Sokolov.

    Kanada: Daws (Hofer) – Bahl, Bernard-Docker, McIsaac, Smith, Byram, Addison, Drysdale – Lafreniere, Veleno, Foote – Byfield, Hayton, Cozens – Foudy, Dellandrea, Dudas – Mercer, McMichael, Thomas – Lavoie.

    Rozhodčí: Tscherrig (SUI), Vikman (FIN) – Merten (GER), Nordlander (SWE).
     
    Oba týmy jsou již na ledové ploše v rámci předzápasové rozcvičky. Rusko nastoupí v červených dresech, na Kanadu čeká bílá varianta.
     
    Oba týmy nastupují na ledovou plochu, zápas bude moci brzy začít.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:34
    Vhazování sice vyhráli Kanaďané, Rusové se ale rychle usadili v útočném pásmu, mezi kruhy se snažil vystřelit Podkolzin, jeho pokus byl ale zblokován mimo.
     
    01:26
    Pokus Alexandrova z levého křídla mířil mimo.
     
    01:44
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Rusové těží ze svého lepšího nástupu do zápasu a otevírají skóre utkání! ALEXANDER CHOVANOV vystřelil z pravého kruhu, jeho pokus vyrazil brankář Kanady vyrážečkou jen nad sebe, puk však nakonec zaplaval pod břevnem do brány. Na úvodní branku jsme tak nečekali nijak dlouho.
    01:44 Alexander CHOVANOV - 1:0
     
    01:58
    Kanada hned usazena v útočném pásmu, bude se vhazovat po levici brankáře Miftachova.
     
    03:19
    Kanaďané se snaží vymyslet nějakou kombinaci v útočném pásmu, Rusové se ale zodpovědně brání.
     
    04:00
    S tímto nahozením z levého křídla neměl brankář Daws žádný problém. Pro jistotu ale přeruší hru.
     
    04:22
    Barrett se z levého křídla snažil najít některého ze svých spoluhráčů, jeho přihrávka ale byla zblokována mimo.
     
    05:32
    Nahození Bahla od modré pořádně protáhlo ruského brankáře, k jeho štěstí nakonec puk letěl těsně mimo vzdálenější tyč.
     
    06:05
    Postavení mimo hru Ruska a první komerční přestávka zápasu.
     
    06:39
    Pokus Foudyho z levého křídla, gólman Miftachov měl pevně nalepený beton u své bližší tyčky.
     
    07:43
    Morozov si vyměnil puk s Dorofejevem, pokus druhého jmenovaného z pravého křídla ale gólové parametry nakonec neměl.
     
    08:17
    Na druhé straně velký závar před ruskou bránou, snad čtyři pokusy měl Alexis Lafreniere, ruská obrana v čele s gólmanem Miftachovem ale svůj náskok uhájila!
     
    08:36
    Založení dalšího útoku Kanadě nevyšlo, po icingu se hra vrací do jejich obranného pásma.
     
    09:48
    Kanada se snaží probít a usadit se v útočném pásmu, obrana Ruska zatím pracuje bez chyb.
     
    10:14
    Rusko právě vstřelilo branku!
    A jelikož nejlepší obrana je útok, utrhli se Rusové do rychlého přečíslení a navyšují svůj náskok! PAVEL DOROFEJEV dostal zbytečně moc prostoru s pukem před brankářem, toho si roztáhnul na brankové čáře a pohodlně skóroval. Asistence: Nikita Alexandrov, Danil Žuravljov.
    10:14 Pavel DOROFEJEV - 2:0
     
    11:21
    Rusové jsou při chuti, gólman Daws musí zastavovat další nájezd sborné.
     
    11:21
    Vyloučení v týmu Kanada (Joseph Veleno – 2 min., nedovolené bránění).
     
    12:13
    Kanada se zatím dobře brání, Rusové se nedostali ještě do útočného zámku.
     
    12:13
    Zamula nahrál na pravý kruh Chovanovi, jeho pumelenice z první ale trefila jen prvního bránícího útočníka Kanady.
     
    13:21
    Kanada v plném počtu.
     
    13:43
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Až po konci přesilovky navyšuje Rusko svůj náskok už na rozdíl tří branek! NIKITA RTIŠČEV se dostal mezi kruhy k vyraženému puku a bekhendem ho uklidil za záda Dawse! Asistence: Danil Pylenkov, Ilja Kruglov.
    13:43 Nikita RTIŠČEV - 3:0
     
    14:11
    Rusům to nestačí, další ostrý nájezd jednoho z útočníků přímo k bráně musí s problémy řešit brankář Daws.
     
    14:28
    Vyloučení v týmu Kanada (Nico Daws – 2 min., podrážení).
     
    14:48
    Kanadě se povedlo vyvést puk pryč z obranného pásma a ušetřit cenné vteřiny.
     
    15:39
    Další problémy pro Kanadu! Vyloučení v týmu Kanada (Jacob Bernard-Docker – 2 min., držení hole). Kanada bude hrát 49 vteřin ve třech!
     
    16:28
    Kanada ve čtyřech, Rusové za 50 vteřin dvojnásobné výhody nic velkého nevymysleli.
     
    16:50
    A bez problémů se Kanaďané brání i v pokračující přesilovce pěti proti čtyřem.
     
    17:40
    Kanada v plném počtu, Rusové svůj náskok nedokázali navýšit.
     
    18:51
    Několik ostrých hitů u mantinelu, hraje se ale jinak převážně ve středním pásmu.
     
    19:50
    Závar před bránou Ruska po nahození od levého mantinelu. Ruští obránci ale byli důrazní a pomohli svému ležícímu brankáři uhájit brankovou čáru. Bude se ale vylučovat.
     
    19:50
    Vyloučení v týmu Rusko (Dmitrij Voronkov – 2 min., hrubost).
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:59.
     
    Perfektní první třetina z pohledu Ruska! Hráči sborné vstoupili do zápasu ve velkém stylu, poctivě bránili kanadské nájezdy a byli velmi nebezpeční v útočné zóně. Zaskočená Kanady si dokázala vytvořit také několik šancí, brankář Ruska Miftachov ale dnes chytá ve velkém stylu a pohodě. Vedení Ruska nicméně po první třetině zasloužené, uvidíme, s čím hvězdný kanadský tým vyrukuje do druhé třetiny.
     
    Střely na bránu v první třetině: 17:9
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:17
    Cozens měl dobrou šanci mezi kruhy, místo střely ale nepochopitelně přihrával na pravý kruh hůře postavenému hráči. Z velké šance tak nakonec nic nebylo.
     
    20:57
    Veleno střílel z první z pravého kruhu, jeho pokus dokázal brankář Ruska vytěsnit mimo.
     
    21:30
    Parádní individuální akce Lafreniera! Ten přešel jeden na jednoho ruského obránce, sám před brankářem ale nezamířil přesně.
     
    21:30
    Kanadská hvězda se následně po své akci srazila s brankářem Ruska a upadla nešťastně na led. Z něj se Lafreniere zvedl až po delší době a s pomocí spoluhráčů odjíždí na střídačku. Vypadá to, že si minimálně narazil koleno, doufáme, že to nebude nic vážného, byť podle prvního zjištění nemůže na nohu došlápnout.
     
    22:10
    Rusko je v plném počtu.
     
    22:18
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Hned po ubráněném oslabení přidávají Rusové čtvrtou branku! NIKITA ALEXANDROV se individuálně natlačil před brankáře Dawse a v tváří tvář mu nedal šanci! Asistence: Dimitrij Voronkov.
    22:18 Nikita ALEXANDROV - 4:0
     
    22:18
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Nico Daws, přichází Joel Hofer.
     
    24:02
    Pokus Marčenka z pravého křídla, ruský útočník byl už ale ve velmi ostrém úhlu a nový brankář Kanady s ním tedy neměl žádný problém.
     
    24:54
    A tentokrát v akci lapačka Hofera! Našla si skryté nahození od levého mantinelu.
     
    25:23
    Přečíslení Ruska tři na dva! Romanov mohl už dávat do prázdné brány, přihrávka šla však těsně mimo jeho hokejku!
     
    26:37
    Další zajímavou možnost mezi kruhy měl Podkolzin, dlouho ale váhal se střelou, až mu byl čistě odebrán puk.
     
    27:32
    Kanada očividně není v herní pohodě. Nadějně vyhlížející přečíslení tři na dva zkazili hráči s javorovým listem už ve středním pásmu.
     
    28:09
    Rusům nevyšla přihrávka – icing.
     
    28:18
    Po delší době v permanenci i brankář Ruska. S nahozením od mantinelu ale neměl žádné problémy.
     
    28:30
    Kanada se snaží rozhodit ruskou obranu s dobře chytajícím Miftachovem, brankář Ruska je dnes ale velmi jistý.
     
    29:28
    Kanada se na delší dobu usadila v útočném pásmu, nedokázala si ale vytvořit žádnou střeleckou příležitost. Rusové nakonec puk odpálili do středního pásma.
     
    29:35
    Vyloučení v týmu Rusko (Vasilij Podkolzin – 2 min., podrážení).
     
    30:04
    Půl minuty přesilovky pryč a Kanada se ještě neusadila ani v útočném pásmu.
     
    30:31
    Z dalšího pokusu se jí to už povedlo, po drobném závaru zůstal na ledě ležet jeden z kanadských útočníků. Rusové svůj prostor před brankářem čistí zodpovědně a zároveň tvrdě.
     
    30:51
    Kanaďané jako kdyby se báli vystřelit. Místo střeleckých pokusů spíše hledají spoluhráče a jejich pokusy jsou často nepřesné.
     
    31:35
    Rusko v plném počtu.
     
    32:06
    Podkolzin to zkusil z mezikruží, jeho rána ale neměla gólové parametry.
     
    33:09
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tak to už je velmi špatný výsledek pro kolébku hokeje! Ránu obránce Zamuly od modré čáry tečoval JEGOR SOKOLOV přesně za záda náhradního kanadského brankáře. Obránce Smith s ním vůbec nic nezmohl. Asistence: Jegor Zamula a Grigorij Denisenko.
    33:09 Jegor SOKOLOV - 5:0
     
    34:25
    Kanada se snaží něco vymyslet na druhé straně, pokud Dudase od modré byl ale nepřesný.
     
    35:45
    Nahození Addisona jen dokumentuje nepohodu kanadského týmu. Příležitost z relativně dobré pozice mířila zcela mimo tři tyče ruské brány.
     
    36:24
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tenhle zápas si Kanada za rámeček určitě nedá! GRIGORIJ DENISENKO dostal na pravém kruhu více prostoru a pod vyrážečkou propálil kanadského brankáře. Ten jeho pokus dokázal ztlumit, ale ne zastavit. Asistence: Alexander Chovanov.
    36:24 Grigorij DENISENKO - 6:0
     
    37:21
    Další útok Ruska zastavuje ofsajd.
     
    37:26
    Lavoie měl asi největší šanci Kanady ve druhé třetině! Jeho rychlá střela švihem z levého kruhu skončila na vyrážečce Miftachova.
     
    39:26
    Rusko znovu usazeno v útočném pásmu a nedává Kanadě spát. Ránu Galeňuka vyrazil brankář až do ochranné sítě.
     
    39:56
    Vyloučení v týmu Kanada (Joseph Veleno – 2 min., podrážení).
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 20:55.
     
    Také druhá třetina byla zcela v režii ruského týmu, hráči sborné přidali další tři branky a překvapivě drtí Kanadu již 6:0 po 40 minutách hry. Kromě už jen minimální naděje na bodový zisk přišli Kanaďané také o svoji největší hvězdu týmu – útočník Alexis Lafreniere si po jednom svém útočném výpadu zranil koleno a do dnešního zápasu již nezasáhne.
     
    Střely na bránu ve druhé třetině: 9:14 (celkem 26:23)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:59
    Rusové zase hned v útočném pásmu, pokus Žuravljov končí těsně mimo.
     
    41:19
    A hned další práce pro kanadského gólmana Hofera. Buly po jeho levici.
     
    41:43
    Marčenko to zkusil rychle z pravého kruhu, brankář Kanady na svém místě.
     
    41:56
    Kanada v plném počtu, Rusové svůj náskok nenavýšili.
     
    43:09
    Byfield se natahoval po dorážce vyraženého puku v mezikruží, ruští obránci ho ale opět rychle odstavili od puku a z palebné pozice.
     
    43:51
    Rusům nevyšla rozehrávka, hra se vrátí před Miftachova.
     
    43:56
    Rána Addisona od modré orazítkovala jen mantinel za bránou Ruska.
     
    45:26
    Zápasu postupně opadá tempo, oběma celkům je jasno, že o vítězi je už dnes rozhodnuto. Přibývá spíše ostrých hitů u mantinelu. To bude úkol pro rozhodčí, aby udrželi nervy hráčů na uzdě.
     
    46:10
    Kapitán Denisenko vyslal nenápadný pokus od levého mantinelu, brankář Hofer raději přeruší hru.
     
    46:51
    Drysdale a jeho pokus od pravého mantinelu zblokovala ruská obrana.
     
    47:49
    Ruští hráči si hodně věří. Obránce Zamula si rozmyslel střelu od modré, šel do kličky a nakonec prověřil kanadského brankáře z mezikruží. Ten úspěšný.
     
    48:39
    Skákavý puk v brankovišti Ruska po pokusu Footeho, z celé situace opět vyšel jako vítěz brankář Miftachov.
     
    50:25
    Rusové se stále tlačí do útočení, skákavý puk nakonec pro jistotu ukryje v lapačce brankář Hofer. On i celý kanadský tým si nejvíce přeje, aby tento zápas hrůzy již co nejdříve skončil.
     
    50:53
    Kapitán Kanady Hayton chytrou zadovkou hledal někoho ze svých spoluhráčů mezi kruhy, všichni ale byli obsazeni dnes velmi precizní ruskou defenzivou.
     
    52:40
    Pylenkov to chtěl zkusit individuálně, neuspěl.
     
    53:05
    Po delší době práce pro Miftachova, se střelou od levého mantinelu ale neměl příliš mnoho práce.
     
    54:21
    Zápas už se spíše dohrává, žádný z týmů se nedostává do zajímavých příležitostí.
     
    54:43
    Lavoie chtěl nachytat ruského brankáře, který možná až trochu laxně odpálil vyražený puk do rohu, kanadský útočník rychle vrátil puk do brankoviště, kde ho však Miftachov udržel před brankovou čárou a přeruší hru.
     
    55:17
    Pokus Chovanova zápěstím vyráží gólman Kanady do ochranné sítě.
     
    55:26
    Zápas dnes v Ostravě sleduje 8.693 diváků!
     
    55:55
    Alexandrov se natlačil do další slibné pozice na hranici brankoviště, v šermovačce ale nakonec neuspěl.
     
    56:32
    Kanada by ráda dnes dala alespoň branku. Ruská obrana si však nechce komplikovat život a vyhazuje přes všechny čáry.
     
    56:48
    Foudy to zkusil z levého kruhu pro vhazování, na konci opět úspěšný brankář Ruska.
     
    57:25
    Marčenko přenechal puk Morozovi, ten tísněn obráncem Kanady v dobré pozici těsně míjí!
     
    58:12
    Rusové usazeni v útočném pásmu, snaží se hrát co nejdále od svého brankáře.
     
    58:58
    Rusové asi na minutu zamkli kanadskou pětici v obranném pásmu, do žádné velké příležitosti se sice nedostali, ale určitě jim to vadit nebude. Jejich jediným cílem už je udržet nulu vzadu pro brankáře Miftachova.
     
    59:36
    Rychlá střela Alexandrova vyražena brankářem Hoferem vysoko nad.
     
    59:44
    Vyloučení v týmu Rusko (Jegor Sokolov – 2 min + 10 min OT za zásah do oblasti hlavy a krku.).
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči zápasu:

    RUS: Amir Miftachov
    CAN: Liam Foudy.
     
    Takový výsledek čekal málokdo. Rusko po úvodním nezdaru s Českou republikou opanovalo bitvu hokejových gigantů a kolébku hokeje doslova vymazalo drtivým vítězstvím 6:0. Kanada se bude muset oklepat jak z nevídaného debaklu, tak i z pravděpodobné ztráty své největší hvězdy na turnaji Alexise Lafreniera. Jestli a jak dokáže tento nezdar hodit za hlavu, dozajisté ovlivní působení Kanady na zbytku turnaje.

    S konstatováním, že ve skupině B, též označované jako skupině smrti, mají všechny týmy na kontě jednu výhru a jednu prohru, tudíž shodně tři body, se s vámi loučím a přeji hezký zbytek večera! (21:33:50)
    Marken.cz

    Pavel Kuba

    Branky a nahrávky: 2. Chovanov, 11. Dorofejev (Alexandrov, Žuravljov), 14. Rtiščev (Pylenkov, Kruglov), 23. Alexandrov (Voronkov), 34. Sokolov (Zamula, Denisenko), 37. Denisenko (Chovanov)


    Rusko: Miftachov (Askarov) – A. Romanov, Žuravljov, Misjul, Zamula, Pylenkov, Galeňuk, Malyšev – Marčenko, Ivan Morozov, Podkolzin – Dorofejev, Voronkov, Alexandrov – Rtiščev, Kruglov, Sorkin – Grošev, Denisenko, Chovanov – Sokolov.
    Kanada: Daws (23. Hofer) – Bahl, Bernard-Docker, McIsaac, Smith, Byram, Addison, Drysdale – Lafreniere, Veleno, Foote – Byfield, Hayton, Cozens – Foudy, Dellandrea, Dudas – Mercer, McMichael, Thomas – Lavoie.

    Rozhodčí: Tscherrig (SUI), Vikman (FIN) – Merten (GER), Nordlander (SWE)
    thejrc.org