Německo – Kazachstán 6:0 (kon.) | Švédsko – Finsko 3:2 (kon.) | Kanada – Rusko 4:3 (kon.)
konec
Kanada
4:3 (0:0, 1:2, 3:1)
Rusko
Neděle 05.01.2020, 19:08 • Ostravar Aréna, Ostrava • Mistrovství světa do 20 let • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    V tuto chvíli už mi nezbývá nic jiného, než se s vámi rozloučit. S pohledem na radující se Kanaďany na ledě i v hledišti vám přeji nejen hezký zbytek dne, ale také příjemně prožitý rok 2020. Děkuji vám za pozornost při sledování on-line přenosů z letošního juniorského šampionátu a u toho následujícího se za rok těším na shledanou! (22:08:27)
     
    Moderátoři ještě děkují všem zúčastněným zemím a hokejistům, fanouškům a zkrátka všem, kteří se na právě uplynulém turnaji podíleli.
     
    Oba týmy si ještě na ledě dělají společnou fotku na památku, juniorské mistrovství světa 2020 v Ostravě a Třinci je mezitím oficiálně prohlášeno za ukončené. Brány juniorského šampionátu se otevřou znovu příští rok – v Edmontonu a Red Deeru!
     
    Kapitán javorových listů Barrett Hayton si po vyslechnutí národní hymny Kanady teď přijel pro pohár mistrů světa, za zvuku písně We Are The Champions se kolem něj shlukli všichni spoluhráči a v záplavě zlatých konfet slaví svůj úspěch!
     
    Medaile samozřejmě obdrželi také členové obou realizačních týmů, mimo jiné také hlavní kouč čerstvých mistrů světa Dale Hunter.
     
    Moderátor utkání představuje jmenovitě všechny čerstvé mistry světa, stejně tak se před malou chvílí stalo také při stříbrném ceremoniálu.
     
    Kanaďané s radostí v obličejích a za obrovského potlesku haly plné kanadských fanoušků přebírají na krk medaile z nejcennějšího kovu, tedy zlatého.
     
    Kapitán Ruska Grigorij Děnisenko si teď přijíždí přebrat cenu pro druhý nejlepší juniorský tým světa, nyní už můžeme jít na ocenění mistrů!
     
    Teď už Rusové po jednom přistupují k funkcionářům, kteří jim na krk věší stříbrné medaile. Pro sbornou je druhé místo v tuto chvíli vzhledem k průběhu duelu nejspíš zklamáním, s odstupem času ale jistě tento cenný kov ocení.
     
    Cenu přeberou nyní nejlepší hráči finálového utkání, kterými byli zvoleni ruský Nikita Alexandrov a kanadský Barrett Hayton.
     
    Cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje, kterou rovněž určovali novináři, si domů do Kanady odveze Alexis Lafreniere. I když dva zápasy kvůli zranění vynechal, jasně ukázal, že ne nadarmo se mu pasuje role letošní jedničky draftu NHL.
     
    Zároveň je také představen All-Star Tým turnaje, který mohli až do dnešního dne volit akreditovaní novináři. Podle jejich soudu se mezi nejlepší pětku dostali kanadský brankář Joel Hofer, ruský bek Alexandr Romanov, švédský obránce Rasmus Sandin, kanadští útočníci Barrett Hayton a Alexis Lafreniere a švédský forvard Samuel Fagemo.
     
    Na kostce jsou nyní představovaní nejlepší tři hráči turnaje podle direktoriátu. Stali se jimi kanadský brankář Joel Hofer, švédský obránce Rasmus Sandin a kanadský útočník Alexis Lafreniere.
     
    Začátek zápasu nepřinesl příliš zajímavého, druhá třetina ale odstartovala gólovou a střeleckou smršť. Po většinu času byli o krok napřed Rusové, jenže Kanada se nevzdala, čtyři minuty před třetí sirénou dokonala obrat a nakonec po výhře 4:3 bere zlato! Druzí tedy končí Rusové a třetí Švédsko, které odpoledne porazilo Finsko.
     
    Konec zápasu, známe nového mistra světa v juniorském hokeji, kterým se pro rok 2020 stává Kanada! Hokejisté javorových listů ihned naskákali na led a vyhodili do vzduchu všechno, co měli po ruce, Rusové naopak s hlavami v dlaních smutní – zbylo pro ně stříbro.
     
    Konec zápasu.
     
    59:53
    Kanaďané krouží útočným pásmem, tohle pro ně už vypadá dobře!
     
    59:22
    A trest teď obdržel Grigorij Děnisenko, dvě minuty dostal za nedovolenou hůl, protože hrál se zlomenou hokejkou. Miftachov zpět v bráně, Kanada má přesilovku pět na tři!
     
    59:21
    Kanada je v plném počtu, počet hráčů na ledě je vyrovnaný!
    Marken.cz

    Klára Petrásková

    Branky a nahrávky: 32. Cozens (Veleno, Lafreniere), 50. McMichael (Addison, Byram), 52. Hayton (Addison, Lafreniere), 57. Thomas (McMichael, Addison) – 30. Alexandrov (Zamula), 35. Děnisenko (A. Romanov, Sokolov), 49. Sorkin (Kruglov)


    Kanada: Hofer (Daws) – Byram, Bernard-Docker, McIsaac, Smith (A), Bahl, Addison, Drysdale – Lafreniere, Hayton (C), Foote – Foudy, Veleno (A), Cozens – McMichael, Dellandrea, Dudas – Byfield, Thomas, Lavoie – Mercer.
    Rusko: Miftachov (Askarov) – A. Romanov (A), Galeňuk, Pylenkov, Zamula, Misjul, Žuravljov, Malyšev – Děnisenko (C), Chovanov, Sokolov – Dorofejev, Ivan Morozov, Alexandrov – Marčenko, Voronkov, Podkolzin (A) – Rtiščev, Kruglov, Sorkin – Grošev.

    Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Vikman (FIN) – Lundgren (SWE), Synek (SVK)

    Diváci: 8 693
    ocianews.com