San Francisco 49ers - Minnesota Vikings 27:10 (kon.)
konec
San Francisco 49ers - Minnesota Vikings

27:10

(7:7, 7:3, 10:0, 3:0)

Sobota 11.01.2020, 22:35 • Levi's Stadium • Americký fotbal • Divisional Round
Předzápasové kurzy
     
    Dnes ale ještě nekončíme, za zhruba 40 minut začíná utkání Baltimore Ravens – Tennessee Titans v konferenci AFC, ve kterém se představí noví držitelé absolutního rekordu NFL v počtu týmem naběhaných yardů v sezóně. Takže nechoďte spát a vydržte. Do té doby děkuji za pozornost. (01:37:15)
    Statistické ukazatele hlavní hvězdy utkání, running backa San Francisca Tevina Colemana
     
    San Francisco 49ers s přehledem poráží Minnesotu Vikings 27:10, potvrzuje roli favorita a stává se prvním účastníkem finále konference NFC, které navíc bude hrát na vlastním stadionu. Na soupeře si počká až do posledního souboje tohoto víkendu. Bude jím Green Bay Packers, nebo Seattle Seahawks.
     
    To vše sledovalo přímo na stadionu 71 649 diváků.
    Oslava obrany po interception Richarda Shermana symbolizuje převahu Niners ve druhém poločase a postup do finále konference
     
    Kdo čekal ve druhém poločase drama, mýlil se. Velmi rychle se ukázala větší kvalita týmu Niners, kteří vyhráli zápas na line of scrimmage. Jejich O-line i D-line vládly a znamenalo to, že domácí mohli ukrajovat čas běhy po zemi, které se jim navíc výborně dařily. V prvním drivu po přestávce to ještě kombinovali s pasy a dosáhli aspoň na 35yardový field goal Robbieho Goulda, vzápětí po interception zachycené Richardem Shermanem už pouze běhali a Tevin Coleman se dočkal po 2yardovém běhu druhého touchdownu v zápase. San Francisco se dostalo do vedení o 14 bodů a zápas byl prakticky rozhodnutý, protože Vikings se v útoku absolutně k ničemu nedostali. Ve druhém poločase nedokázali přidat ani jeden bod, naopak quarterback Kirk Cousins byl bit jak žito. Na začátku poslední čtvrtiny ještě přidal Robbie Gould jednoduchý 21yardový field goal a zbylých 14 minut se prakticky pouze dohrávalo.
    Pocit, když vyhrajete první zápas v play off v pozici hlavního trenéra. V hlavní roli Kyle Shanahan.
     
    Konec utkání.
     
    0:26
    MIN, 4&22, SF 45
    Big play na závěr. Smith si naběhl na střed a chytá dlouhý míč, jenže po catchi ve výskoku nemohl pokračovat dál, protože se neudržel na nohou a kvůli dobré práci obránců upadl. Sice si zapíše 21 yardů, ale 1 chybí a tím zápas končí!
     
    0:49
    MIN, 3&29, MIN 48
    Cousins sice hodil přesný míč Abdullahovi, ale tomu bylo dovoleno jen 7 yardů.
     
    1:18
    MIN, 2&21, SF 44
    O-line Vikings teď vůbec nefunguje a další čárku do statistik má Bosa! Druhý sack v řadě a dalších 8 yardů vzad.
     
    1:18
    Poslední time out Vikings.
     
    1:22
    MIN, 1&10, SF 33
    Cousins neutekl Zettelovi a je sackován, ztráta 11 yardů!
     
    1:45
    MIN, 1&10, 50
    Cousins nachází na levé straně Thielena pro 17 yardů a hosté jsou aspoň na dostřel.
    Anthony Barr zařídil fumble a sám zalehl míč
     
    1:49
    SF, 4&1, SF 49 – FUMBLE RECOVERY
    Niners poněkud překvapivě šli hrát a Breida se probil pro první down, jenže Barr si výbornou obranou vynutil fumble, který sám zalehl a hosté ještě mají šanci aspoň na kosmetickou úpravu skóre!
     
    1:49
    Druhý time out Vikings.
     
    1:53
    SF, 3&2, SF 48
    Breida se vrhl do středu, ale první down nezískal.
     
    1:53
    První time out Vikings.
     
    2:00
    SF, 2&4, SF 46
    Znovu Breida, Stephen mu ale povolil jen 2 yardy.

    Libor Štěpán

    Walt Anderson
    71 649
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad SF, 3&5, MIN 42 – U míče je San Francisco, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Minnesoty.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri