Tisková konference FC Fastav Zlín (kon.) | TK s Jiřím Veselým (kon.)
Tisková konference SK Slavia Praha (kon.) | Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
konec
Tisková konference SK Slavia Praha

Čtvrtek 13.02.2020, 13:00Tiskové konference
     
    Tisková konference je u konce, díky za pozornost. (14:29:11)
     
    Trpišovský o zdraví středových záložníků: Traore a Stanciu byli zraněni. Dnes absolvovali lehčí trénink, kdybych to měl odhadnout, oba snad už budou připraveni do nominace na nedělní zápas. Obě dvě zranění vypadala jako vážnější, ale naštěstí to už teď vypadá, že budou v pořádku.
     
    Tvrdík o hráčích: O Tomáši Součkovi jsem slyšel, že nebude mít na úroveň Slavie. Dnes je to hráč, který hraje v Premier League. Kdyby se náhodou West Ham neudržel, tak věřím tomu, že Tomáše prodáme ještě jednou a lépe. Alexe Krále jsme kupovali zpětně na pokyn Jindry a ukázalo mi, že máme skvělého sportovního ředitele a super trenérský tým. Když mi zkrátka Jindra řekne, že tohoto hráče chce a naznačí mi třeba, že to je nejlepší obránce v republice, tak se ho snažím za každou cenu přivést. Trochu se ale snažíme filozofii prodeje hráčů měnit a dle různých faktorů pak stanovovat jejich cenu.
     
    Trpišovský o odchodu Součka personálně i systémově: Už jsem o tom mluvil, že nahradit Tomáše, bude těžké. Musíme ho nahradit jako tým. Tomáš měl určité vlastnosti, které se strašně těžko hledají. Musíte mít i dostatek sebevědomí. Začátek jara nám komplikují karty Oscara i zranění Laca Takácse. Musíme tedy zvládnout především první dvě kola. Zkoušeli jsme tam různé hráče, ale bude záležet i na odlišné typologii soupeře. Jinak to bude na Bohemce a jinak doma s Opavou. Máme jasno, jací hráči tady nastoupí. Jednou z variant by mohl být i Lukáš Červ.
     
    Jan Bořil: Soustředíme se na to, abychom ten titul získali, je jedno jak. Spousta kluků nám odešla, jsme ve fázi zapracování dalších hráčů. Asi to nebude taková jízda, ale za každou cenu chceme titul a je jedno, jak ho uděláme. Snad budeme předvádět stejné výkony jako doposud a dojdeme k titulu co nejrychleji.
     
    Trpišovský o cílech pro jaro: Pro mě začíná v neděli liga a my máme nula bodů. My začínáme ligu s tím, že nemáme žádný náskok a chceme vyhrát i jarní část. Chceme do jara dobře vstoupit. První kolo a nepříjemný soupeř, na Bohemce se hraje těžce. Chceme každopádně vyhrát i jarní část, souepři za námi jsou velmi kvalitní. Viděl jsem zápasy Plzně, která hraje výborně. Nesmíme nic podcenit. Čeká nás patnáct zápasů a ideálně tuto jarní část vyhrát. Rekordní šňůry nás samozřejmě motivují a za dva roky jsme jich hodně překonali. Pro nás je ale podstatné jarní část zvládnout a zabudovat do toho i nové hráče. Jde to ruku v ruce i s kvalitou předvedené hry.
     
    Tvrdík o akcionářích: Jediným akcionářem je CITIC Group. Druhý akcionář je společnost SINOBO, ta je zatím v situaci, kdy dojednává svůj vstup do Slavie u čínských regulatorních orgánů. Do jednání s Prahou ohledně mládežnické akademie vstupujeme zcela neomezeni. Tato jednání budou probíhat v první polovině března a věřím, že tyto podmínky budou adekvátní. Věřím, že nám radní pomohou a to jednání bude rychlé a efektivní. Investice do akademie ve výši 14 milionů eur jako u Dunajské Stredy bude u nás minimální. Nejspíš se dostaneme ještě výš.
     
    Tvrdík: Od jara nečekáme zázraky. Je to pro nás příprava na podzim a zhruba na další dva roky budoucnosti klubu.
     
    Jindřich Trpišovský: Čeká nás na jaře už jen jedna soutěž, a na tu snad máme dostatečný kádr. Zaměřili jsme se hodně na mladší hráče a kostra týmu pořád zůstala. Když nějakého hráče přivedeme, musíme o něm být stoprocentně přesvědčeni. Nechceme se pouštět do toho, že za každou cenu někoho uděláme. Spousta hráčů se nám bude vracet z hostování. Je tam teď spousta hráčů, kteří by to měli převzít. Půjde samozřejmě i o jejich mentalitu. Kdy jindy k tomu přistoupit než teď na jaře. V létě samozřejmě bude situace složitější. Bude EURO, kam pojede spousta kluků od nás. Dává nám to prostor pro kluky, kteří si nyní budou muset vybojovat prostor v týmu. Určitý zásah to bude, změní se nám typologie hry. Pro nás bude úkolem, aby se ti hráči na daných pozicích přizpůsobili. Všichni víme, že odešli důležití hráči a že nás čekají dvě derby, dva zápasy s Plzní. To proč ten kádr je užší, je to, že nás čeká jen patnáct zápasů a proto je důležité mít rozdělené role v týmu.
     
    Ondřej Kolář o odchodu a nabídkách: Každý ví, že já jsem s Tomášem Součkem velmi dobrý kamarád. Na hřišti jsme si vyšli vstříc. Mohl jsem si s ním pomoct a jeho ztráta je pro mě znát. To, že jsem řekl, že odejdu s Tomem Součkem, to byla spíš ztráta. Věřím, že ho ale dokážeme nahradit, nebo budeme hrát třeba jiný styl.
     
    Tvrdík pokarčuje: Předložili jsme akcionáři střednědobý rozpočet. A v současné době tento plán finalizujeme. Je super, že už neřešíme pouze A tým. Zohledňujeme tedy investice do zázemí. Některé záměry půjdou rychle (sportoviště, posilovna, dvě vyhřívaná hřiště za Edenem), některé budeme představovat do tří až čtyř měsíců. Strašně bych si ještě přál, aby nám s pozemky pomohlo hlavní město Praha a v takovém případě by naše mládežnická akademie mohla mít skvělé podmínky pro trénink.
     
    Jaroslav Tvrdík: Spíš než rozpočtové omezení nás trápí náhrada za Tomáše Součka na pozici defenzivního záložníka. Hledáme ale mimo Českou republiku a zde musíme mít výborný zahraniční skauting. Musíme zkoumat i charakter i další vlastnosti hráče. Téměř jistota je, že takový hráč bude dražší. V tomto kontextu snad máme dostatečně finanční polštář.
     
    Jaroslav Tvrdík: Náš rozpočet stojí na kladných číslech. Nechceme vytvářet velký zisk. Přebytkové částky chceme investovat do zázemí, do tréninkových ploch, do posilovny, do mládežnického akademii. Pro nás je dobrou zprávou, že si to nejbližší tři roky můžeme dovolit.
     
    Tvrdík: Jsme v situaci, kdy si trenér napsal strašně málo jmen. Trochu mě děsí, že pro úroveň Slavie hráči z české ligy dochází. Pro mě Jidnra Trpišovský není jenom trenér A mužstva, ale také investiční ředitel. Naučil jsem se, že když mi Jindra s Honzou doporučí hráče, tak ho téměř s jistotou dokážeme přivést a posléze třeba i prodat. V našem byznys modelu tento plán zohledňujeme. Náš byznys model ale nestojí na prodeji hráčů, nicméně na příjmech ze vstupného, příjmech z evropských soutěží, děkujeme i za velké příjmy od našich sponzorů. Máme také stabilního akcionáře, na jehož podporu se můžeme spolehnout. Podpora je přiměřená a úměrná tomu, co nám může dát.
     
    Jaroslav Tvrdík o finanční stránce klubu: Nejedná se u hráčů o jednorázový příjem. Jedná se o splátkové kalendáře. Umožňuje to opřít se o stabilitu klubu. V českém prostředí se nedá spoléhat na to, že hráče prodáte dráze. Sportovní situace směřuje k horšímu a může se stát, že to bude už jen jedeno místo do kvalifikace Ligy mistrů. V tomto kontextu, kdy stoupá hodnota kádru a nabídky jsou vysoké, tak nám to poskytuje určitý komfort. My jsme si řekli, že přistoupíme k výraznému omlazení kádru. Trenér si napsal, jaké posily by si přál – Hellebrand a Zima. Kádr nám zvedá sportovní úroveň. Hrajeme o titul, ukázali jsme se v LM a to zvedá hodnotu hráčů. Mohlo se zdát, že Král byl v českém prostředí spíše nahodilost, u Součka se však ukazuje, že se může jednat o pokračování trendu. Já bych si proto velmi přál, kdyby Česká reprezentace uspěla na ME. Byly by to pro nás další příjemné zprávy do rozpočtu klubu.
     
    Jaroslav Tvrdík: Fortuna je navíc naším největším sponzorem a její zajímavý kurz 1,7:1 na to, že Jindřich Trpišovský odkoučuje alespoň jeden záaps v obleku asi přitáhne dost sázkařů.
     
    David Vaněk (generální ředitel Fortuny): Naším společným zájmem je ale samozřejmě i podpora českého fotbalu i celé české reprezentace.
     
    David Vaněk (generální ředitel Fortuny): Pro nově registrované zákazníky také budeme nově mít slávistický dres.
     
    David Vaněk (generální ředitel Fortuny): Naším cílem je být blíž slávistické fanouškovské základně. Protože i tuto věc dělá Slavia dobře a skvěle komunikuje s fanoušky. Fortuna zde bude mít od prvního kola pobočku. Za vsazení tiketu například budeme dávat pivo zdarma. Pro naše zákazníky pak máme k dispozici i extra vstupenky. Jsou tu i skyboxy pro naše zákazníky, budeme dělat i soutěže a akce před zápasem i během něj.
     
    David Vaněk (generální ředitel Fortuny): Spousta klubů se tu na to dívá jen z toho obchodního hlediska. Fotbal je skvělý produkt, bez kterého je těžké uživit klub, když to nefunguje. Není to ale jen o nabídce. Je to i o vizi. I proto jsme se domluvili se Slavií o takovéto spolupráci. Není to jen o vylepení banneru, protože to by u Fortuny nemělo smysl. Slávistické vedení proto přišlo s nabídkou spolupráce a budeme pracovat na projektech společně. Jedním z nich je právě zmiňovaný Sportbar.

    Radek Barkman

    thejrc.org