Tisková konference FC Fastav Zlín (kon.) | TK s Jiřím Veselým (kon.)
Tisková konference SK Slavia Praha (kon.) | Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
konec
Tisková konference s Jiřím Veselým

Čtvrtek 13.02.2020, 11:00 • Národní tenisové centrum • Tiskové konference
     
    To je z tiskové konference vše, děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek čtvrtečního odpoledne. (11:29:25)
     
    J Veselý o budoucích turnajích
    Hlavně bych chtěl zůstat zdravý, to byl v minulých letech každý. Teď jsme možná trochu namlsaní, ale každý turnaj začíná vždycky od nuly. Já se budu soustředit na svoji hru, abych se dobře hýbal, dobře podával... snad budu klidnější než jsem byl bez těch vítěství a důležité momenty pak zlomím ve svůj prospěch.
     
    J. Veselý o DC
    Bude záležet, jak dopadnou další turnaje před DC, ale určitě tam pojedu s lepším nastavením a lepší formou než minulý rok, nebo ty další roky, kdy jsem neměl žádné turnajové vítězství. Myslím, že tu šanci na výhru máme, ale Slováci mají také zkušený tým. Je to první kolo světové skupiny a jde o to, dostat se do Madridu. Karty jsou určitě otevřené. Mají silný double, ale ostatní zápasy budou otevřené. Určitě se pokusím využít té výhry.
     
    J. Veselý o kontaktu s trenérem
    Po každém zápase jsme si volali a rozebírali jsme to. Jsme spolu v kontaktu každý den. Jde hlavně o to, aby se člověk připravil na zápas. Vybral vhodnou taktiku a soustředil se na sebe. Pan Navrátil mně zná, zná moji hru a ví, jak ji postavit.

    Myslím, že to vítězství je za těch posledních 7-8 měsíců takovým zadostiučiněním.
     
    J. Veselý o obhajobě výsledků
    Až do Marakéše nic neobhajuju (čtvrtfinále), potom je tam Wimbledon... podíl na tom měl i fakt, že jsem dlouho marodil.
     
    J. Veselý o svém návratu do stovky
    Měl jsem večery, kdy jsem nemohl usnout. I když jsem trénoval, tak se to neprojevovalo. Začalo se to otáčet až po loňském Wimbledonu. Neuhrál jsem sice důležité zápasy, ale podařilo se mi třeba sebrat brejk. To období bylo náročné. Obzvlášť po prostějovském turnaji, tady hraji vždycky rád a předtím jsem tu měl i dobré výsledky. Někdy o tom člověk možná až moc přemýšlí a pouští si do hlavy až moc nereálné představy. Třeba po návratu z Thajska, kde jsem nedokázal prodat svou přípravu. Paradoxně se to otočilo až teď v Indii. Je třeba se soustředit vždycky na ten následující turnaj, protože se to může rychle otočit.
     
    J. Veselý o mečbolech
    Ne všechny jsem odvrátil esem nebo přímým bodem, měl jsem na své straně i štěstí. Někdy se to tak sejde... já jsem strašně dlouho čekal na nějaký výsledek a úspěch, abych se dostal do stovky. Obvykle ty výhry nepřichází samy a člověk se s tím musí poprat.
     
    J. Veselý o svých servisech
    Myslím si, že servis se tak moc zlepšil, že si s ním dokážu pomoct a soustředit se na podání soupeřů. Můžu je tak brejknout a dostat se jim pod kůži. Soupeři, s nimiž teď budu hrát, budou určitě lepší a budou hru lépe číst, proto je důležité se stále zlepšovat.

    Začali jsme na tom pracovat už vloni, nevěděl jsem si s tím rady a moje hra byla neslaná nemastná. Tak jsme na tom servisu začali pracovat. Změnil jsem si postavení, posunul jsem se při podání pozičně. Postupně se to začalo zlepšovat a začal jsem se na podání lépe cítit. Teď už si na servis věřím a stavím na něm celou hru.
     
    J. navrátil o servisu J. Veselého
    Forhandy i servis se zlepšily, ale musí se na tom pořád pracovat.
     
    J. Veselý o zdravotním stavu
    Měl jsem natáhnuté tříslo, v tom finále jsem to vzhledem k náročnosti programu cítil. To byl jeden z důvodů, proč jsem se teď odhlásil z turnaje.
     
    J. Navrátil o Davis Cupu
    Všichni se známe, těžko se vzájemně můžeme překvapit. Bude to bonbonek pro hráče i fanoušky. Určitě bude vyprodáno, takže tam bude skvělá atmosféra. Jdeme tam s tím, že chceme vyhrát a jet do Madridu.
     
    J Veselý o Davis Cupu
    Bude to pikantní utkání. Všichni se na něj těšíme. Určitě to bude zajímavé pro české i slovenské fanoušky. Myslím, že to bude dost vyhecované, ale věřím, že vše bude ve férové rovině a všichni si to užijeme. Věřím, že máme na to, abychom uspěli.
     
    J. Veselý o oslavě a o dalších plánech
    Oslava na místě nebyla na místě žádná, na to nebyl čas. Doma jsme si dali dort a připili si šampaňským.

    Ještě jsme neřešili další turnaje, ale tím 72. místem jsem si zajistil místo na turnaji ATP. Čeká mě challenger ve Francii, potom Davis Cup a po něm začnu hrát ty turnaje v Americe. Po nich bude následovat antuková část.
     
    J. Veselý o cestě domů
    Cesta byla dlouhá. Samozřejmě se ale s takovým pohárem cestuje mnohem nejlépe než po porážce. Pocity jsou super. Vrátil jsem se do stovky, což byl jeden z cílů letošní sezóny. Podařilo se to hned na začátku roku, takže spokojenost, ale i motivace do další práce. Touto výhrou jsem se dostal do Miami, kde jsem si vybojoval účast v hlavní soutěži.
     
    J. Navrátil o tom, proč J. Veselý nehrál kvalifikaci AO
    Příprava byla těžká. Po dlouhé době jsem byl velmi spokojen, připravoval se v Tatrách a v Dubaji a opravdu tam – co je nejdůležitější – nechal všechno. Potácel se se svým servisem, na tom se zapracovalo nejvíce. Cesta do Austrálie nebyla jednoduchá, protože vynechat grandslam si může dovolit málokdo. Rozhodli jsme se ale, že nebude hrát 3 kola kvalifikace v Austrálii, protože je tam velké teplo. A tak jsme jeli do Thajska. Tam se to nepovedlo podle našich představ. Vrátil se zpátky a trénoval tady. Přípravě dal všechno, myslím, že má na to, aby se vrátil do 50. Teď je podstatné to, že by mu vítězství mělo pomoct hlavně v sebevědomí. Teď nás totiž čeká velmi důležitý Davis Cup. Věřím, že se teď dostane do USA na turnaje a posune se do té padesátky.
     
    M. Černošek: Jsem rád, že na takové akci můžu být. Vzpomínám, jak jsme tady kdysi seděli s Tomášem Berdychem po vítězství Paříži... společně s Jirkou mám také jeden příběh. Jirka k nám formálně přišel ve 13, ale už tak od 12 s námi trénoval. Určitě je to hráč, který má na 30. Věřím, že jednou prolomí tu bariéru a vyhraje také v Prostějově. Je to moje velká prosba a přání.
     
    Tiskové konference se zúčastní tenista Jiří Veselý, trenér Jaroslav Navrátil, mluvčí České sportovní Karel Tejkal a zástupce TK Prostějov Miroslav Černošek.
     
    Český tenista Jiří Veselý udělal pořádný krok k návratu mezi světovou elitu, když v indickém Puné vyhrál titul na turnaji ATP kategorie 250. Pro Veselého šlo o první titul na okruhu ATP po pěti letech. Loňský výpadek z elitní světové stovky je tak zapomenut – Veselý se vyšvihl až na 72. místo žebříčku. V Indii se prezentoval výbornou mentální odolností a skvělým servisem – právě tyto dva aspekty hry ho v předešlých měsících tak často nedoprovázely. Jsou protrápené dny zažehnány? I o tom promluví nejlepší český tenista na tiskové konferenci v Prostějově, doprovázet ho bude před novináři jeho trenér Jaroslav Navrátil.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    Kristýna Nováková

    thejrc.org