Anglie – Německo 4:2 (po pr.)
po prodl.
Anglie
4:2 (1:1)
Německo
Neděle 29.03.2020, 12:25 • Wembley Stadium (Londýn) • Mistrovství světa 1966 • Finále
     
    Je konec! Tento finálový duel nakonec nabídl nesmírně napínavou záležitost, která nakonec končí úspěchem Anglie, jenž v tomto utkání působila o něco aktivnějším dojmem a po zásluze zvítězila výsledkem 4:2, Německo sice díky brance z koncovky zápasu dovedlo tento duel do prodloužení, to se ovšem povedlo soupeři, který skóroval hned dvakrát. Němci se v závěru druhého prodloužení snažili s výsledkem něco udělat, místo vyrovnání však přišel závěrečný útok Anglie, která pečetila své vítězství na tomto turnaji. Hrdinou tohoto zápasu se stal forvard Geoff Hurst, jenž si připsal hattrick! (13:44:35)
     
    120
    Konec zápasu.
    120. HURST - 4:2
     
    120
    Anglie právě vstřelila branku!
    O osudu tohoto finálového duelu je definitivně rozhodnuto! Německu totiž nevyšla jedna z posledních útočných akcí, to samé se ovšem nedalo říct o Anglii, která díky dalekonosnému nákopu přešla do přečíslení. To nakonec na sebe vzal GEOFF HURST, jenž si navedl míč na levou nohu a poté nechytatelným způsobem zamířil do bližší šibenice branky.
     
    119
    Moc času už nezbývá. Německo se konečně dokázalo usadit na polovině soupeře, kde ovšem kombinuje daleko od anglické branky. Banks proto nemá žádnou práci.
     
    117
    Nebezpečným pokusem se na opačné straně prezentoval Ball, který to nemyslel vůbec špatně. Jeho rána nakonec nebyla přesná, Tilkowski rychle rozehrál od branky.
     
    116
    Na pořadu dne byl rohový kop pro Německo, které raději rozehrálo po zemi. Beckenbauer to přesto zkoušel centrem levou nohou, avšak ten si dokázal najít Charlton.
     
    115
    Ba naopak táhl rychlou protiakci německé reprezentace Beckenbauer, který se snažil o načasování nahrávky směrem na Helda, avšak ten měl nahrávku na paty.
     
    114
    Pomalu a jistě se nám blíž konec druhého prodloužení, Německo se stále nemůže dostat k žádnému výraznějšímu náporu. Nepovedlo se to ani po centru od Webera.
     
    113
    Prudký odkop z kopačky Cohena nebyl vůbec přesný, naopak směřoval daleko mimo hrací plochu. Hottges tak spěchal pro míč, který ihned poslal směrem na hřiště.
     
    112
    Už to vypadalo, že by se k nahrávce mohl dostat Peters, jenomže na poslední chvíli tento úmysl přečetl pozorný Schnellinger, který odpálil míč daleko do bezpečí.
     
    111
    Hodně slaboučký pokus vyprodukoval Overath, který nikterak vážně neprověřil brankáře Tilkowskiho. Ten navíc rychle rozehrál, na levé straně se mu nabídl Hottges.
     
    110
    Do akce se dostal také pomezní sudí, jenž si všiml dalšího ofsajdového postavení, ve kterém se tentokráte nacházel Held. Anglie tak má na rozehrávku dost prostoru.
     
    109
    Dnes aktivně hrající Beckenbauer nejprve přešel přes prvního protihráče, načež to zkoušel směrem na anglickou branku. Banks si ovšem připsal další snadný zákrok.
     
    108
    Přesné přenesení hry našlo na levém křídle Seelera, který se ovšem nedostal přes prvního protihráčů. Posléze se do útočeného výpadu zapojila také druhá reprezentace.
     
    107
    Rozehrávku druhého prodloužení si tentokráte vzala na starost Anglie, která i nadále vede o jedinou branku. Tento výsledek je ale postupem času hodně ošemetný.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    105
    První prodloužení skončilo.

    David Suchý

    Branky: 18. Hurst, 78. Peters, 101. Hurst, 120. Hurst – 12. Haller, 89. Weber


    Anglie: Banks – 2 Cohen, 5 J. Charlton,6 Moore, 3 Wilson – 4 Stiles,9 R. Charlton, 16 Peters –7 Ball, 10 Hurst, 21 Hunt
    Německo: Tilkowski – 2 Hottges, 5 Schulz, 6 Weber, 3 Schnellinger – 4 Beckenbauer, 8 Haller, 12 Overath – 9 Seeler, 10 Held, 11 Emmerich

    Rozhodčí: Gottfried (Švýcarsko)
    thejrc.org