Blansko – Žižkov 1:2 (kon.) | Varnsdorf – Dukla Praha 2:2 (kon.)
konec
FK Blansko
1:2 (0:1)
FK Viktoria Žižkov
Neděle 27.09.2020, 10:15 • Stadion na Mlýnské, Blansko • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:15.
     
    Vítám všechny fanynky a fanoušky fotbalu! Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE se tento víkend hraje 5. kolo a v rámci něj se na domácím hřišti představí FK Blansko, které přivítá FK Viktorii Žižkov.
     
    FK Blansko

    Domácí si coby nováček soutěže na startu ročníku nevedou vůbec špatně. V tabulce celku z jihu Moravy patří 8. místo se ziskem pěti bodů za jednu výhru, dvě remízy a jednu porážku. Blansko má doma na podzim velmi těžký los, ale druholigovou domácí premiéru před dvěma týdny zvládlo skvěle, když si poradilo 1:0 s pražskou Duklou. Minulý týden pak vybojovala na hřišti Varnsdorfu cenný bod za remízu 1:1, ačkoliv velkou část duelu vedlo. Nejlepším střelcem týmu je prozatím se dvěma góly záložník Lukáš Kania.
     
    FK Viktoria Žižkov

    Pražský celek je jedním z největších favoritů na postup do nejvyšší soutěže a začátek sezóny mu vyšel skvěle, když vyhrál tři ze tří duelů. První stopka však přišla minulý týden ve šlágru kola s Hradcem Králové, v němž tradiční klub prohrál ve svém azylu na Proseku 0:2. Momentálně je pražský celek s devíti body na třetím místě, v případě výhry v Blansku se ale může vrátit zpět na druhé místo před Líšeň a za vedoucí Hradec Králové. Nejlepším střelcem týmu i celé ligy je se čtyřmi góly útočník Jaroslav Diviš.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Blansko: Halouska – Sukup, Štrbák (C), R. Buchta, Klusák – Kania, Lahodný, Kopičár, Žák – Harba – J. Šašinka.
    Náhradníci: Maňák – Helebrand, Ilko, Bartolomeu, Přerovský, Vasiljev.

    FK Viktoria Žižkov: Švenger (C) – Urbanec, Březina, Pudil, Tusjak – Súkenník, D. Richter, Sixta, Jaroslav Diviš – Batioja, Auer.
    Náhradníci: K. Hrubeš – Muleme, Skopec, Bezdička, Řezáč, Petrlák, Nabijev.

    Rozhodčí: Jakub Vojkovský – Zdeněk Koval, Karel Mikeska.
     
    Hezké dopoledne z promrzlého Blanska. Na stadionu v Mlýnské dnes panují slušná zima, ale ta nebrání tomu, aby se zde hrálo historicky druhé utkání F:NL. Domácí nastoupují v čerených dresech, hosté zvolili černo-červenou pruhovanou kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí se ujali rozehrávky. Kopičárův nákop hosté odvrátili a následně se Harba provinil útočným faulem. Žižkov jde dopředu.
     
    2
    Hosté zakombinovali na levé straně, kde nejprve akci dobře zastavil Klusák, ale následně míč vypadl před vápno. Tam se do rány opřel Urbanec, pokus byl však zablokován.
     
    3
    Další akci Žižkova domácí zastavili už na polovině hřiště. Hlavička Štrbáka míří ke Švengerovi, který se zapojí do rozehrávky.
     
    4
    První tutovka zápasu a v ní domácí! Kopičár dostal prostor k ráně a vyslal prudký pokus z dálky po zemi. Před Švengerem míč skočil a vyrazil jej pouze před sebe, kde mohl dorážet Šašinka, ale ten v jasné pozici trefil znovu jen gólmana hostů!
     
    5
    Domácí poté měli k dispozici rohový kop, z centru na přední tyč ale nic nepřišlo. Blansko se vrací na vlastní polovinu.
     
    6
    Buchta dostal hodně špatnou přihrávku, z nějž mohl vzniknout brejk, ale Kopičár se skvěle vrátil a stihl míč odrazit o soupeře do autu.
     
    7
    Opět se domácí velmi rychle prokombinovali vpřed. Šašinka si vzduchem narazil s Harbou, nakonec ale první jmenovaný ve vápně z otočky vypálit nedokázal.
     
    8
    Lahodný skvěle sebral odražený míč ve středu hřiště a okamžitě rýsoval kolmici za obranu na rozběhnutého Harbu, tomu však na poslední chvíli skočil pod nohy Březina a balón odvrátil.
     
    9
    Rohový kop opět nic nepřinesl. Kania chtěl poté rozdat míč zpět doleva na Kopičára, ale pas byl nepřesný. Hosté mohli jít do brejku, nicméně Auer si míč moc předkopl.
     
    11
    Žák mohl vysunout Harbu, ten ale míč nezpracoval. Hosté otočili hru a Urbanec vybojoval faul v zajímavé pozici.
     
    12
    Exekuce se nakonec ujal David Březina, který ti zkusil rovnou na branku, jenže jeho pokus letěl daleko od branky domácího celku.
     
    13
    Hra se nyní srovnala a hraje se převážně ve středu hřiště. Dlouhé míče létají ze strany na stranu, ovšem bez kýženého efektu.
     
    14
    Šašinka prodloužil míč hlavou na Harbu, který chtěl dlouhým pasem vysunout Kaniu, jenže ten nezpracoval a navíc se provinil útočný faulem.
     
    15
    Domácí sice vyhrávají na útočné polovině osobní souboje, nedaří se jim však dávat přesné přihrávky. Po dalším nepřesném pasu musel rodící se brejk soupeře zastavit faulem Lahodný.
     
    16
    Švenger nyní hodně zariskoval svým výběhem, ale míč nakonec rybičkou odhlavičkoval v těžké pozici mimo dosah domácích fotbalistů.
     
    17
    Na druhé straně vracel přetažený balón zpět do ohně Diviš, z celé akce Žižkova je ale nakonec jen rohový kop.
     
    18
    Centrovaný míč skončil jen na hlavcě Štrbáka, který zamezil prvotnímu nebezpečí. Po dalším centru se dostal odražený balón na nohu Sixty, jeho pokus levačkou byl ale zablokován.
     
    19
    Další rohový kop zakroutil Tusjak umně na zadní tyč, kde musel zasáhnout Halouska a vyboxovat míč na rohový kop.
     
    20
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Hosté se dostávjí do vedení. Rohový kop tentokrát směřoval na přední tyč, kde Dadvid Sixta prodloužil míč za sebe a JAKUB ŠAŠINKA si srazil balón míč do vlastní sítě. Halouska se snažil na čáře zareagovat, ale ani nadvakrát balón nevyškrábl – 0:1.
     
    21
    Domácí se snaží co nejrychleji odpovědět a opět se vydali dopředu. Harba podržel balón a centrem hledal Šašinku, ten měl k němu ale nakonec hodně daleko.
     
    22
    Nyní jsou na balónu už zpět Pražané, kteří aktivně kombinují.
     
    23
    Nejprve po centru z levé strany netrefil míč Sixta. Urbancův zblokovaný pokus se poté dostal ve vápně k Divišovi, ten ale ránu z voleje poslal vysoko nad břevno blanenské branky.
     
    24
    Diviš si dobře sbíhal za obranu a nakonec se dostal k ráně, která rozvlnila síť, domácí ovšem nehráli, protože už dávno předtím byl pískán ofsajd.
     
    25
    Batioja se u levé lajny zbavil Žáka a byl faulován. Další zajímavá standardní situace pro hostující celek.
     
    26
    Tusjakův centr nakonec pouze proletěl šestnáctkou. Nakonec míč ještě doběhl Auer, ale při zpracování si pomohl rukou.
     
    27
    Hra trochu ztratila z tempa. Hosté jsou mírně aktivnější, ale kombinace jim nyní vůbec nevycházejí podle představ.
     
    28
    Dlouhý Halouskův výkop dopadl až k Harbovi, ten ovšem míč na nabíhajícího Sukupa nepropasíroval. Domácí ale v útoku zůstávají.
     
    29
    Nakonec kulatý nesmysl sebral z druhé vlny nabíhající bek Klusák, jenže tvrdou ránu hosté zablokovali. Kania už se poté do vápna nedostal.
     
    30
    Domácí ve středu přišli o míč a rodil se brejk. Ten Blanenští zažehnali, ale Žižkov zůstal usazen kolem vápna. Tvrdý centr vyslal Diviš a skluzující Štrbák si míč málem srazil do vlastní branky!
     
    31
    Následoval opět roh, ten ale Blansko tentokrát odvrátilo bez problémů. Po odkopu Harby pokračuje s míčem brankář Švenger.
     
    32
    Hosté výborně presují rozehrávku soupeře, který nemůže najít cestu směrem vpřed. Dlouhé nákopy navíc výborně odvracejí stopeři Žižkova.
     
    33
    Diviš se dostal ve vápně k míči a ještě chtěl najít na zadní tyči volného Auera, důležitý zákrok však předvedl domácí kapitán Štrbák. Míč poté sebral gólman Halouska.
     
    34
    Nadějná šance na vyrovnání. Harba se uvolnil na levé straně a vyslal prudký přízemní centr, který nakonec proletěl vápnem. Nabíhajícím Šašinkovi s Žákem však moc nechybělo, aby jej nasměroval do prázdné branky.
     
    35
    Rychlá akce take na druhé straně. Tusjak dostal míč u lajny do prostoru, okamžitě odcentroval pod sebe na volného Aurera, ten však z jedničky mířil nad.
     
    36
    Útok domácích skončil dalším nezdarem. Žižkov na dvě přihrávky otočil hru a výsledkem byla rána Diviše z dálky, tu ale na poslední chvíli srazil na roh pozorný stoper Štrbák.
     
    37
    Po rohu se na zadní tyči srazili nepříjemně Březina a Klusák, na hrací plochu míří lékařské týmy obou celků.
     
    38
    Domácí obránce je nakonec v pořádku zpět na nohou, ale podstatně otřesenější je hostující stoper. I ten ale podle prvotní signalizace bude ve hře pokračovat.
     
    39
    Žák odcentroval z pravé strany a našel na vápně volného Harbu. Ten už klidně mohl střílet, ale ještě zkusil vysunout nabíhajícího Sukupa, kterého osamoceného před brankou na poslední chvíli zastavil čistě tělem jeden z hostů.
     
    40
    Po chybě vyrazil Žižkov do dalšího rychlého brejku. Do vápna centroval Richter a hosté po zásahu jednoho z domácích beků signalizovali hru rukou, hra však pokračuje.
     
    41
    Ostrý faul na polovině hřiště předvedl Marián Štrbák, rozhodčímu domácímu kapitánovi domlouvá a hra bude pokračovat rozehrávkou Pražanů.
     
    42
    Nakonec přišla kombinace po zemi a po dlouhém pasu Březiny se vpřed hnal Batioja, vybíhal ovšem z ofsajdové pozice.
     
    43
    Diviš přesprintoval Štrbáka a chvíli šel zleva sám na branku. Domácí stoper jej ovšem skvěle doběhl a navíc přečetl i kličku, kterou na něj nejlepší střelec ligy zkusil.
     
    44
    Bleskově se hra přelila opět na opačnou stranu. Žák centroval do ohně, Kania ovšem míč hlavou netrefil podle představ, a míč tak pouze prodloužil do autu.
     
    45
    Klusák na pravé straně ostře zajel do Richtera a na závěr první půle tedy přichází první žlutá karta duelu. Hosté navíc mají k dispozici přímý kop.
     
    45
    Březinovi centr nevyšel a první půle se chýlí ke konci.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 11:19.
     
    Úvodní dějství je za námi a do kabin nakonec odcházejí spokojenější hosté. Do vedení přitom už v úvodu mohli jít domácí, když z dálky pálil nebezpečně Kopičár, ovšem ani jeho rána, ani dorážka Šašinky se neujaly. Naopak do vedení se dostali ve 20. minutě hosté, když hlavička Davida Sixty srazill jeden z domácích borců do vlastní branky. Oba celky poté měly ještě další náznaky pohnout ukazatelem skóre, ale stav zůstal neměnný.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hosté uvedli míč do hry, ale bleskově o něj přišli. Vpřed jdou fotbalisté Blanska.
     
    47
    Po faulu na levé straně zahrával Žižkov přímý kop, Březinův centr byl ovšem odvrácen. Blansko jde vpřed.
     
    48
    Take akce domácích ale měla jepičí život, nyní byl faulován sám David Březina. Žižkov může uklidnit hru.
     
    48
    Klidně to mohlo být o dvě branky! Z levé strany přilétl do vápna Blanska prudký centr, který proskákal na zadní tyč a nabíhající Diviš v pádu hlavou jen těsně minul odkrytý prostor svatyně soupeře.
     
    49
    Klusák na levé lajně kombinoval s Kopičárem, následný centr mu ale vůbec nesedl a míč zamířil do autu.
     
    50
    Urbanec se poté prohnal po pravé straně právě kolem Klusáka, následný centr ale nic zajímavého nepřinesl.
     
    52
    Domácí se nyní usadili na polovině soupeře, jejich centry ale pouze létají kolem vápna a k vidění je řada nepřesností.
     
    53
    Z ničeho nic bylo málem vyrovnáno! Po průnikové přihrávce napřáhl z velké dálky Kopičár a jeho pokus směřující do šibenice zamířil o centimetry vedle branky hostů!
     
    55
    Žižkov právě vstřelil branku!
    A jak to tak bývá, zahřmělo na druhé straně! Obraně utekl po levém křídle Auer, kterého však dokázal Halouska skvěle vychytat. Hostující křídelník ale ve hře pokračoval a míč svým centrem přetáhl na zadní tyč, kde se do halfvoleje opřel JAROSLAV DIVIŠ a jeho rána zamířila parádně doprostřed branky kolem vracejícího se Halousky, který už v pádu na čáře míč nezachytil.
     
    55
    Žlutou kartu dostává Adrián Kopičár (FK Blansko).
     
    57
    A další obrovská komplikace pro domácí! Batioja se zbavil Buchty, který musel zatáhnout za záchrannou brzdu a povalit jej na zem. Bylo jasné, že rozhodčí vytáhne kartu, k údivu všech však domácího stopera posílá rovnou do sprch!
     
    57
    Zejména domácí jsou nyní hodně nervózní a každý zákrok je doprovázen několika poznámkami.
     
    58
    Pro Blansko mohlo být ještě hůře. Hosté šli do akce pěti proti dvěma, Auer nakonec sám před Halouskou posílal pas pod sebe, ale našel jen připraveného Štrbáka.
     
    59
    Následoval rohový kop a k odraženému míči se dostal zhruba dva metry za vápnem Richter, jehož rána plachtící k tyči pořádně protáhla brankáře Blanska!
     
    60
    Střídání v týmu FK Blansko: ze hřiště odchází Lukáš Kania, přichází Tomáš Vasiljev.
     
    61
    Domácí přestáli i druhý roh a sami se ženou vpřed, ani v hodně nepříznivé situaci nic nebalí a ženou se vpřed.
     
    62
    Po kombinaci na pravé lajně zkusil Harba překvapit brankáře Švengera, jeho rána ovšem směřoval přesně do rukavic připraveného kapitána hostů.
     
    63
    Vasiljev získal míč a vytáhl jej středem, následný centr Žáka ale směřoval jen na kopačky hostujícího Březiny.
     
    64
    Do protiakce vyrazili také hosté. Diviš kombinoval s Batiojou, centr druhého jmenovaného byl ale sražen.
     
    65
    Hra je i nadále hodně kouskována drobnými fauly, což je voda na mlýn pro hostující barvy. Domácí se navíc s přibývajícími minutami budou muset víc a víc tlačit dopředu.
     
    68
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Jonas Auer, přichází Farid Nabijev.
     
    68
    Opět hosté rozjeli rychlý kontr. Diviš mohl na zadní tyči najít úplně volného nabíhajícího Nabijeva, adresoval mu však hodně nepřesný pas.
     
    69
    Střídání v týmu FK Blansko: ze hřiště odchází Jakub Šašinka, přichází Robert Bartolomeu.
     
    70
    Bartolomeu ihned vybojoval rohový kop, ten ale domácím vůbec nevyšel. Kopičár svůj centr přetáhl a Vasiljev na něj nedosáhl.
     
    71
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Augusto Batioja, přichází Miroslav Petrlák.
     
    72
    Lahodný roztáhl hru dlouhým pasem doprava na Kopičára, jeho centr ale směřoval pouze na kopačky Pudila.
     
    73
    Na druhé straně po sérii přihrávek vypálil z otočky střídající Petrlák, přízemní pokus si ale Halouska pohodlně sebral do rukavic.
     
    73
    Také domácí zahrozili. Aktivní Harba vypálil podobně jako Petrlák, ale daleko nebezpečněji a brankář Švenger se musel natáhnout za střelou, aby ji vyrazil na roh.
     
    74
    Blansko právě vstřelilo branku!
    Domácí snižují a máme postaráno o drama! Kopičár vyslal krásný centr do prostoru penalty, kde se z otočky z voleje opřel do míče FILIP ŽÁK a Švenger na prudkou ránu neměl šanci zareagovat – 1:2.
     
    75
    Blansko prakticky ihned vyrazili znovu vpřed. Bartolomeu svůj průnik nedotáhl následně však Kopičár hledal na zadní tyči Klusáka, ten byl ale dobře postrážen.
     
    76
    Bartolomeu sprintoval za dlouhým centrem od Halousky, ovšem v souboji jej trefil Pudil. Rozhodčí posoudil zákrok jako čistý, ovšem po chvíli hru opět přerušuje, protože s domácím záložníkem to nevypadá vůbec dobře...
     
    77
    Žlutou kartu za protesty dostává domácí bek Sukup
     
    78
    Zranění Bartolomea nakonec asi tak vážné nebude. Záložník Blanska nohu rozhýbal a ve hře zkusí pokračovat, i když viditelně pokulhává.
     
    79
    Další útok Žižkova skončil nepřesnou přihrávkou, domácí jdou vpřed a Halouska posílá dlouhý výkop.
     
    80
    Sérii centrů nakonec fotbalisté Žižkova zvládli a po chybě Kopičára získávají míč. S kombinací vpřed ale nikterak nepospíchají.
     
    81
    Žák se nejprve neprobil přes Pudila, ale akce domácích trvala. K ráně se nakonec ve vápně dostal Robert Bartolomeu, pokus mu však příliš nesedl.
     
    83
    Hosté mohli pojistit výhru. Do vápna domácích se dostali trochu krkolomně, ale po sérii odrazů přeci jen zakončil Richter, leč jen do rukavic připraveného Halousky.
     
    84
    Domácí zkoušejí v závěru s výsledkem ještě něco udělat. Klusák chtěl pasem vysunout Žáka, míč vzduchem byl ale na něj až moc dlouhý.
     
    85
    Žižkov opět na polovině soupeře, jenže náběh Diviše končí jen ofsajdem. Blansko jde znovu rychle vpřed.
     
    86
    Nakonec po krkolomné kombinaci centroval Bartolomeu, Pudil byl na své pozici ale opět připraven.
     
    87
    Problémy má nyní po srážce se soupeřem i Sukup, ale znovu nepůjde o nic vážného. Domácí obránce je zpět na nohou.
     
    88
    Súkenník ve středu hřiště fauloval Žáka, domácí se mohou nastěhovat zpět na polovinu soupeře.
     
    89
    Kopičarův centr nikoho nenašel a hosté rozjeli parádní brejk. Po pravé straně se vyřítil vpřed Richter, který nacentroval pod sebe na nabíhajícího Sixtu, ten ale tvrdou ránou napálil jen přesouvajícího se Halousku!
     
    90
    Žlutou kartu dostává Farid Nabijev (FK Viktoria Žižkov).
     
    90
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Farid Nabijev, přichází David Bezdička.
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Daniel Richter, přichází David Skopec.
     
    90+1
    Nastavují se tři minuty!
     
    90+2
    Domácí se pokusili usadit na polovině soupeře, ovšem Bartolomeovi míč utekl.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Utkání končí! Za nevole fanoušků nakonec domácí odcházejí z duelu poraženi, hosté z Prahy si naopak připisují tři body a vracejí se na druhé místo tabulky. Ve druhé půli nejprve Kopičár pálil z dálky vedle, aby následně zvýšil náskok Pražanů svou ranou z voleje Diviš. Blansko poté navíc přišlo o vyloučeného Buchtu, ale paradoxně dokázalo přežít šance soupeře a ještě snížit, když se po rohu trefil Žák. Na vyrovnání už domácí ovšem nedosáhli, a tak musejí zkousnout druhou porážku v sezóně.
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 2:5. Rohy: 4:8.
     
    Ode mně je to pro dnešek z Blanska vše, hezký zbytek dne. (12:12:32)

    Daniel Kinc

    Branky: 74. Žák – 20. J. Šašinka (vla.), 55. Jaroslav Diviš

    Karty:   45. Klusák (BLA), 55. Kopičár (BLA), 77. Sukup (BLA) – 90. Nabijev (ZIZ)   57. R. Buchta (BLA)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 2:5. Rohy: 4:8.
    FK Blansko: Halouska – Sukup, Štrbák (C), R. Buchta, Klusák – Kania (60. Vasiljev), Lahodný, Kopičár, Žák – Harba – J. Šašinka (69. Bartolomeu).
    Náhradníci: Maňák – Helebrand, Ilko, Bartolomeu, Přerovský, Vasiljev.

    FK Viktoria Žižkov: Švenger (C) – Urbanec, Březina, Pudil, Tusjak – Súkenník, D. Richter (90. Skopec), Sixta, Jaroslav Diviš – Batioja (71. Petrlák), Auer (68. Nabijev, 90. Bezdička).
    Náhradníci: K. Hrubeš – Muleme, Skopec, Bezdička, Řezáč, Petrlák, Nabijev.

    Rozhodčí: Jakub Vojkovský – Zdeněk Koval, Karel Mikeska
    thejrc.org