Olomouc – Plzeň 2:2 (kon.) | Bohemians 1905 – Zlín 2:0 (kon.) | Liberec – Příbram 3:0 (kon.)
Ostrava – Slavia 0:1 (kon.)
konec
FC Baník Ostrava
0:1 (0:0)
SK Slavia Praha
Neděle 04.10.2020, 18:00 • Městský stadion, Ostrava-Vítkovice • FORTUNA:LIGA • 6. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z utkání 6. kola FORTUNA:LIGY mezi Baníkem Ostrava a Slavií Praha. Utkání začíná v 18:00.
     
    FC Baník Ostrava

    Ostravský Baník zůstává v letošní sezóně zatím za očekáváním. Z pěti zápasů vyhrál pouze jeden, a sice proti nováčkovi z Pardubic, a náleží mu až 12. místo se ziskem 5 bodů.

    Právě na duel s Pardubicemi Ostrava v minulém kole nenavázala, když na hřišti Teplic prohrála 1:2 po nešťastném vlastenci Martina Filla, jenž si spolu s Fleišmanem vydobyli místo v sestavě na úkor Jurošky a Potočného.

    K dispozici sice proti Slavii nebude stoper Patrizio Stronati, avšak defenzíva Ostravy inkasovala v dosavadním průběhu jen 6 branek. Slezany spíš tlačí bota v útočné fázi, jelikož se do sítě soupeřů trefili pouze šestkrát, na čemž by společně s herním projevem měli určitě zapracovat.
     
    SK Slavia Praha

    Obhájce titulu si prozatím v lize počíná velmi zdatně a bez jediné porážky stíhá z druhé pozice suverénní Spartu, která je i nadále stoprocetní. Sešívání tedy dohromady posbírali 13 bodů a navíc se mohou pyšnit i nejlepší obranou soutěže.

    Tuto statistiku však nepotvrdili v odvetě 4. předkola Ligy mistrů v Midtjyllandu, což ale bylo způsobeno hlavně extrémně přísným rozhodnutím sudích o opakování penalty. Poté Pražané již otevřeli hru, do konce duelu dostali ještě dva góly a po porážce 1:4 na ně „zbyla“ Evropská liga.

    Citelné oslabení defenzívy navíc přinesl odchod Vladimíra Coufala, jenž přestoupil do londýnského West Hamu a zahraje si tak vysněnou Premier League. Uvidíme, jak se s touto ztrátou Jindřich Trpišovský a celá Slavie vypořádá...
     
    Poslední tři vzájemná utkání

    20.6.2020 Baník – Slavia 1:3
    10.6.2020 Baník – Slavia 2:2
    2.11.2019 Slavia – Baník 4:0
     
    Úvodní sestavy:

    FC Baník Ostrava: Laštůvka (C) – Fillo, J. Pokorný, Svozil, Fleišman – de Azevedo, Jánoš, Daniel Tetour, Kaloč, Holzer – Mu. Tijani.
    Náhradníci: Budinský – Juroška, Jirásek, O. Šašinka, Kuzmanović, D. Buchta, Potočný.

    SK Slavia Praha: O. Kolář – Holeš, Kúdela, Zima, Bořil (C) – Takács, Stanciu – Provod, Lingr, Olayinka – Musa.
    Náhradníci: Kovář – Hovorka, Tecl, Kuchta, Oscar, Ševčík, Masopust.

    Rozhodčí: Hrubeš – Moláček, Leška.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba týmy již přicházejí na hrací plochu a za malou chvíli začíná poslední duel 6. kola FORTUNA:LIGY.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hned ve druhé minutě se mohli dostat domácí do vedení! Přihrávku zleva si na malém vápně zpracoval zády k bráně Tijani, ale jeho zakončení z otočky srazili na roh.
    2. Tijani z otočky mířil těsně vedle
     
    3
    Slavia jakoby se zapomněla v šatně nebo snad ještě v Midjtyllandu. Po rohovém kopu se ocitl ve velké šanci Pokorný, nicméně ze středu vápna zamířil jen těsně vedle Kolářovy brány.
    3. Po Fleišmanově centru se od Pokorného nebezpečně odrazil míč
     
    4
    A další možnost Ostravy. Hosté se zahrávali při rozehrávce, avšak chybu jejich defenzívy nepotrestal Tijani ve spolupráci se svými kolegy.
     
    6
    Slavistická obrana je zatím velmi snadno prostupná, na vkus sešívaných až příliš. Jánoš z pravé strany šestnáctky posílal balón před bránu, kde se však Holzerovi z dobré pozice zakončení hrubě nevyvedlo.
     
    8
    Baník po odkopu Laštůvky a ztrátě míče vysunul vysoký presink, se kterým si však Slavia poradila a bude moci kombinovat na polovině Baníku.
     
    9
    První náznak šance i na druhé straně. Centr zleva na zadní tyči již hosté nevrátili přesně před bránu, ale zpoza velkého čtverce se do míče opřel Nico Stanciu, jehož táhlá střela letěla nad Laštůvkovo zařízení.
     
    10
    Pokorný v těžké pozici nůžkami odvrátil míč do bezpečí a možná si trochu v akrobatické pozici ublížil. Sudí nicméně nechal pokračovat, ale domácí stoper se po chvíli zvedl a zapojil se do bránění.
     
    12
    Slavia následně po Stanciově standardce nedosáhla na centr a míč opustil hrací plochu.
     
    13
    Sudí Hrubeš nyní uklidňuje dvojici Tijani- Kúdela. Baník za malou chvíli bude vhazovat.
     
    14
    Domácí fanoušci i hráči se zlobí na sudího Hrubeše, jenž nechal hru pokračovat po souboji u pokutového území Slavie, ačkoliv si Ostravané přáli odpískání nedovoleného zákroku.
     
    15
    Kolář vyběhl daleko z brány, aby pomohl svým spoluhráčům s rozehrávkou. Baník po jeho odkopu míč na okamžik získal, ale poté jej vrátil zpět soupeři.
     
    16
    Laštůvka posléze stáhl do rukavic centr z pravé strany a ihned zakládá protiútok Baníku.
     
    17
    Tijani poté napřáhl ke střele z pětadvaceti metrů, ale v rozhodujícím okamžiku si balón ukopl druhou nohou a svůj pokus o ránu promáchl.
     
    18
    Kúdela si nyní trochu zavařil, když pustil balón za sebe, ale nakonec situaci před dotírajícím Tijanim zvládl.
     
    19
    Slavia se následně hnala do protiútoku, avšak slibně rozjetou akci nepodpořil Bořil přesným centrem a potom se neujal ani další střelecký pokus zpoza vápna.
    19. Stanciova sražená střela se do brány nevešla
     
    20
    A tak vpřed pospíchal znovu slezský klub. Fillo měl napravo dostatek prostoru k centru a zvolil přihrávku pod sebe za šestnáctku. Odtud ovšem Tetour technickou ranou přestřelil.
     
    21
    Slavia poté dobře přehrála domácí na levé straně, odkud také přilétl centr do vápna. Baník se poté ubránil i další akci hostů, načež vracející se Tijani fauloval na pětadvaceti metrech a Pražané rozehrají přímý kop.
     
    22
    Pro Provodův centr si ovšem v pohodě došel Laštůvka, který okamžitě rozehrává na kopačky svých spoluhráčů.
     
    23
    Vášně na tribunách vzbudil další souboj u rohového praporku, který sudí Hrubeš neposoudil na jako faul. Baník ale následně míč přeci jen vybojoval a de Azevedo se snažil odcentrovat přes Zimu. Ten ho ovšem dobře vystál a centr doletěl jen do Kolářových rukavic.
     
    24
    S těžkou malou domů si Kolář poradil na výbornou a dostal míč do bezpečí. Baník po dobře práci ve středu pole ale balón znovu vybojoval.
     
    25
    Pomezní rozhodčí nyní čekal, jestli se Tijani zapojí do hry. A jelikož se tak stalo, tak je máván a pískán ofsajd domácího forvarda.
     
    27
    Tak to byla další obrovská šance Ostravy. Holzer si dobře naběhl za obranu a nacentroval na malé vápno. Tam se o zakončení pokoušel Tijani, poté po zásahu Zimy míč poskakoval po brankové čáře a následná dorážka de Azeveda letěla nad.
    27. Zima nastřelil vlastní tyč, de Azevedo pak překopl bránu!
     
    30
    Kolář teď dlouho otálel s rozehrávkou, až se k němu přiřítil Holzer. Brankář Slavia ale stačil ještě míč odpálit do bezpečí.
     
    31
    Svozil skvělým obranným skluzem na polovině hřiště zamezil Slavii v postupu vpřed a navíc založil další akci Baníku. Zpětná přihrávka z levé strany však našla jen kopačky hostů.
     
    32
    De Azevedovi se teď nepovedlo dostat míč přes Zimu na Tijaniho, nicméně Bořil si míč ukopl do autu a Baník může pokračovat.
     
    32
    Sudí Hrubeš dlouho otálel odpískat s odpískáním faulu, ale nakonec přeci jen správně posoudil zjevný faul Olayinky na Filla.
     
    33
    Martin Fillo následně centroval zprava, ale po jeho centru a zásahu hostující defenzívy se bude kopat rohový kop.
     
    34
    Slavisté se však ubránili, ale Olayinka míč proti přesile ztratil. Tetour se poté snažil prostrčit na Tijaniho, což hostující obrana dobře přečetla.
     
    36
    Velmi dobrý nákop směřoval na de Azeveda, jenž se ocitl na hrotu. Ten však v obtížné pozici nezpracoval.
     
    37
    Ondřej Kolář musel velmi rychle na zem. De Azevedo ranou zpoza vápna donutil gólmana Pražanů k výbornému zákroku, po kterém se bude kopat rohový kop.
    37. Carlos de Azevedo přízemní střelou protáhl Koláře Vložte si toto video do své stránky 400px 550px 640px Vlastní velikost Skrýt komentáře k videu
     
    38
    Který si domácí zopakují, pro změnu z druhé strany.
     
    38
    Slavia je nyní pod velkým tlakem. Nakrátko rozehraný roh vyústil až k ráně Holzera, kterou ovšem Kolář vyrazil na roh.
    38. Holzerovu bombu vyrazil Kolář
     
    39
    Další nakrátko rozehraná stamdardka. Tentokrát pálil z pravé strany Fleišman, jehož ránu před Kolářem stínoval de Azevedo. Pomezní sudí následně odmával ofsajd domácího křídelníka.
     
    40
    Vzápětí je tady však nebezpečí pro Ostravu v podobě přímého kopu z pětadvaceti metrů.
     
    41
    Nico Stanciu se vzal na starost exekuci přímého kopu a jeho velmi dobrý pokus těsně minul Laštůvkovu bránu.
    41. Stanciova standardka byla nepřesná
     
    43
    Po standardní situaci Slavie zůstal po souboji ve vápně ležet Kaloč se Zimou. Oba se však po krátkém ošetření vrátili do hry.
     
    45
    Slavia opět riskovala při vlastní rozehrávce, ale s vysokým napadáním domácích si Pražané poradili velmi zkušeně.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase 1 minutu.
     
    45+1
    Tak ještě v závěru se pokusili zahrozit hosté. Po standardní situaci pálil z pravé strany vápna, avšak domácí obrana ránu srazila na roh.
     
    45+2
    A po vypršení nastavení ještě mohli skórovat hosté. Olayinka zády k bráně ještě nezakončil, ale jeho kolegovi se to již podařilo. Ke štěstí Baníku však hostující hráč nezamířil mezi tři tyče.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Je za námi úvodní dějství zápasu. V něm byli jednoznačně lepší hráči Baníku, kteří si hned v úvodu vypracovali několik dobrých šancí, ze kterých ale Koláře nepřekonali. Ostrava poté pokračovala v aktivní hře a Slavia měla znovu co dělat, aby se ubránila dalším šancím Tijaniho a de Azeveda. Největší možnost Pražanů přišla až v závěru poločasu, kdy ale Stanciu z přímého kopu minul. V nastavení ještě Slavia neproměnila slibné možnosti, a tak se oba týmy rozcházejí do kabin za bezbrankového stavu.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:03.
     
    Slavia nastoupí do druhé půle se dvěma změnami. Do hry půjdou Tecl se Ševčíkem a na to, koho nahradí, si musíme chvíli počkat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Ladislav Takács, přichází Stanislav Tecl.
    Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Ondřej Lingr, přichází Petr Ševčík.
     
    47
    Adam Jánoš napřáhl ke střele z velké dálky, ale Kolář s jeho projektil neměl sebemenší problémy.
     
    47
    Martin Fillo dostává první žlutou kartu za faul na Stancia, jenž situaci dost přidal. Poté se strhla mela u postranní lajny, po které bude Slavia rozehrávat standardku.
     
    49
    A hosté mohli jít v úvodu druhé půle do vedení. Musa si na zadní tyči našel prodloužený centr a hlavou zamířil do tyče domácí brány.
    49. Po Ševčíkově standardce otřel Musa svou hlavičku o tyč
     
    50
    Slavia posléze zahrávala další rohový kop, proti kterému se ale Baník velmi snadno ubránil.
     
    52
    A udeřit mohlo také na domácí straně po rohovém kopu. Na přední tyči prodloužil balón jeden z Ostravanů na tyč zadní, kde číhal osamocený Svozil. Tomu se však nepovedlo zamést míč do odkryté brány.
     
    54
    Skvělá obranná práce Svozila. Ten nejprve skluzem ubránil přihrávku do vápna a poté se ještě v následném souboji nechal faulovat.
     
    56
    Teclovi nyní unikl míč, čehož využil Holzer, který jej vybojoval. Tijani posléze posunul na Fleišmana, jenž prohrál sprinterský souboj s Olayinkou. Baník pak málem mohl pokračovat v akci, ale Tetour již nestihl balón na hrací ploše.
     
    56
    Olayinka navíc za svůj předchozí zákrok vidí žlutou kartu.
     
    56
    Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Tomáš Holeš, přichází Oscar.
     
    57
    Levý bek Baníku musel být posléze ošetřován po svém skluzu, ale už opět pokračuje ve hře.
     
    58
    Tecl následně vyhrál souboj ve vápně k Bořilovi, jenž ale v těsné pozici zakončil vysoko nad.
     
    60
    Baník nyní dobře zapracoval v obranné fázi, ale bude se muset bránit dalšímu rohu Slavie.
     
    61
    Ten si hosté ještě jednou zopakovali. Na přední tyči přizvedl balón jeden z Ostravanů a hrací předmět poté přeletěl na hlavami všech ve vápně až do zámezí.
     
    63
    Slavia také aktivně napadá na polovině Baníku a vyplatilo se. Po Laštůvkově odkopu získává míč na své kopačky.
     
    65
    Ve středu pole zastavil Oscar průnik domácích a sudí Hrubeš neváhá tasit další žlutý kartónek.
     
    66
    Tak to jsou opravdu věci. Pomezní sudí rozhodl proti Baníku, který měl možná kopat roh a Slavia šla kupředu. Fleišman upadl v souboji s Teclem, který si poté obhodil Laštůvku a ten ho fauloval. Penalta pro Slavii.
     
    66
    Žlutou kartu dostává Jan Laštůvka (FC Baník Ostrava).
     
    68
    Bouře emocí se snáší na Pražany a sudí. Karel Hrubeš navíc potrestal žlutou kartou domácího vedoucího Romana Fialu.
     
    69
    Slavia právě vstřelila branku!
    Další protesty na adresu sudího se snesly po vstřeleném gólu, nicméně Slavia se ujímá vedení. Laštůvka si vybral pravou stranu, načež NICOLAE STANCIU zamířil zkušeně doprostřed.
    69. Nicolae STANCIU - 0:1
     
    71
    Nico Stanciu teď pokazil centr ze standardní situace a balón v pohodě sebral Jan Laštůvka.
     
    72
    Holzer následně dokázal odcentrovat do vápna, kde ale kraloval Ondřej Kolář.
     
    74
    Fleišman u postranní lajny po odehrání povalil Olayinku a sudí Hrubeš trestá domácího beka žlutou kartou.
     
    74
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Filip Kaloč, přichází Nemanja Kuzmanović.
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Daniel Holzer, přichází Roman Potočný.
     
    75
    Nemanja Kuzmanović se mohl hned stát střelcem vyrovnávací branky. Po přiťuknutí svého kolegy pálil zpoza vápna a Kolář konečky prstů vyrazil na roh.
    75. Ránu střídajícího Kuzmanoviče famózně vytáhl Kolář
     
    76
    Dnešní utkání sleduje 2000 diváků.
     
    76
    Roman Potočný následně u postranní čáry fauloval Tecla a také on vidí zblízka žlutý kartónek.
     
    77
    Baník se i nadále snaží o vyrovnání. Nyní rozehraje další rohový kop.
     
    78
    Karel Hrubeš ovšem píská útočný faul Ostravy, po kterém zůstávají ležet na trávníku Zima s Kolářem.
     
    79
    Zima už je na nohou, ale Kolář zůstává stále v nefotbalové pozici.
     
    79
    Až teď brankář Slavie zaujímá své místo v bráně a vypadá to, že bude moci pokračovat. Na hrací ploše jsou nicméně ještě pořád zdravotníci pražského klubu.
     
    81
    Baník po faulu na Jánoše rozehrával standardku ze středového kruhu, ale ve vápně se po práci Svozila a Tijaniho k zakončení nedostal.
     
    82
    Potočný sice vyslal nadýchaný centr, ale ten v pohodě sebral do rukavic Ondřej Kolář. Stejně úspěšně si počínal o chvíli později po prodloužení Tijaniho.
     
    83
    Potočný se poté neprobil do vápna, ale de Azevedo následně vybojoval alespoň rohový kop pro Baník.
     
    84
    Ten domácí rozehráli nakrátko, načež zpoza vápna nepropálil obranný val Jánoš. Nicméně z toho resultuje další roh Ostravy.
     
    85
    Domácí dostali míč do vápna až po centru Martina Filla, ale Tijani z těžké pozice nezakončil vůbec přesně.
     
    86
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Daniel Tetour, přichází Milan Jirásek.
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Martin Fillo, přichází Ondřej Šašinka.
     
    87
    Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Petar Musa, přichází David Hovorka.
     
    88
    Spolupráce dvou střídajících hráčů. Kuzmanović z pravé strany nacentroval na hlavu Potočného, jehož zakončení však chyběla razance a Kolář uschoval míč bezpečně ve své náruči.
     
    89
    Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Nicolae Stanciu, přichází Lukáš Masopust.
     
    89
    Tijani nyní vlétl do Koláře a píská se pochopitelně proti Baníku. Následnou strkanici odstartoval Bořil strčením do Tijaniho a vznikl tak závar, který musel rozhánět až sudí Hrubeš.
     
    90
    Žlutou kartu dostává Jan Bořil (SK Slavia Praha).
     
    90
    Žlutou kartu dostává Muhamed Tijani (FC Baník Ostrava).
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 6 minut.
     
    90+2
    Masopust nevybíravě zajel do Kuzmanoviće a veškeré dění se stěhuje před vápno Slavie. Standardka pro Baník.
     
    90+3
    Zajímavý centr Fleišmana hosté odvrátili na rohový kop, na který spěchá také Jan Laštůvka.
     
    90+3
    Domácí z něj sice nezahrozili, ale pokračovali dále v útoku. Pokorný na středu vápna pálil z dobré pozice, ale nakonec val Pražanů nepropálil.
     
    90+4
    Otevřené obrany Baníku málem využil Tecl, jenž pálil také z dobré pozice. Laštůvka však zachránil svůj celek parádním zákrokem.
    90+4. Tecl mohl zvýšit vedení hostí, Laštůvka byl proti
     
    90+5
    Slavia chtěla následně strávit co nejvíce času u rohového praporku, ale Ostrava se po chvíli čistě zmocnila míče.
     
    90+6
    Fleišman s Jiráskem vzali do kleští u rohového praporku Ševčíka a Slavia nejspíš tento duel již zvládne.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a Slavia si dnes odváží všechny body. Byl to ovšem Baník, který si dnes vypracoval větší množství šancí, které ovšem zejména v první půli nedokázal proměnit. Ve svých možnostech se neprosadili Tijani či de Azevedo.
    Ve druhém poločasu Slavia poslala do hry čerstvé síly a krátce po pauze Musa nastřelil tyč. Ostrava ve druhé půli rovněž hrála aktivně, ovšem její šance brankou neskončili. O jediný gól se tak postaral Nicolae Stanciu, jenž proměnil pokutový kop po faulu na Tecla. Baníku se poté ani po veškeré snaze nepodařilo srovnat, byť si za svůj výkon minimálně bod zasloužil. Pražané se tak radují z výhry 1:0 a dále stíhají svého pražského soka ze Sparty.
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:6. Rohy: 11:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 23:13.
     
    Z mé strany je to vše. Přeji hezký večer a u dalších online přenosů na počtenou. (20:01:20)

    Radomír Fukala

    Branky: 69. Stanciu (pen.)

    Karty:   47. Fillo (OVA), 66. Laštůvka (OVA), 68. Fiala (OVA), 74. Fleišman (OVA), 76. Potočný (OVA), 90. Mu. Tijani (OVA) – 56. Olayinka (SLA), 65. Oscar (SLA), 90. Bořil (SLA), 90+2. Masopust (SLA)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:6. Rohy: 11:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 23:13.
    FC Baník Ostrava: Laštůvka (C) – Fillo (86. O. Šašinka), J. Pokorný, Svozil, Fleišman – Jánoš, Kaloč (74. Kuzmanović) – de Azevedo, Daniel Tetour (86. Jirásek), Holzer (74. Potočný) – Mu. Tijani.
    Náhradníci: Budinský – Juroška, Jirásek, O. Šašinka, Kuzmanović, D. Buchta, Potočný.

    SK Slavia Praha: O. Kolář – Holeš (56. Oscar), Kúdela, Zima, Bořil (C) – Takács (46. Tecl), Stanciu (89. Masopust) – Provod, Lingr (46. Ševčík), Olayinka – Musa (87. Hovorka).
    Náhradníci: Kovář – Hovorka, Tecl, Kuchta, Oscar, Ševčík, Masopust.

    Rozhodčí: Hrubeš – Moláček, Leška

    Diváci: 2000
    thejrc.org