Chrudim – Prostějov 1:2 (kon.) | Táborsko – Varnsdorf 1:2 (kon.) | Vyšehrad – Třinec 0:2 (kon.)
Hr. Králové – Ústí n. L. 5:1 (kon.)
konec
FC Slavoj Vyšehrad
0:2 (0:1)
FK Třinec
Sobota 21.11.2020, 13:30 • Stadion Evžena Rošického (Strahov), Praha 6 • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 8. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Máme tu konec utkání, ve druhém poločase se jako jediný dokázal v 83. minutě prosadit z rychlého protiútoku Třince střídající Bronislav Stáňa, který tak upravil na konečných 2:0 pro hosty. Ti zaznamenali druhou výhru v řadě, Vyšehrad naopak zůstává přikovaný na dně tabulky s jediným bodem a znovu bez vstřelené branky. Na počtenou se s vámi loučí David Sokol. (15:27:19)
     
    90
    Konec zápasu.
     
    90
    Tak nakonec nebyla Gáčova žlutá karta tou poslední v zápase, pár okamžiků před závěrečných hvizdech dostává barevný kartonek ke svému jménu domácí Jiří Januška (VYS).
     
    90
    V poslední minutě základního hracího času využívá Třinec hned dvě střídání najednou, ze hry odchází Christian Attah a Lukáš Cienciala, na jejich místech je nahradí Tomáš Zlatohlávek a Jakub Bolf.
     
    90
    Asi poslední žlutou kartu utkání vidí hostující David Gáč (TRI) za svůj nevydařený skluz těsně před polovinou hřiště.
     
    89
    A nyní už Pastornický uklidňuje hru a šetří cenné vteřiny.
     
    88
    Z následného rohu nakonec dokázal nejvíce vytěžit Jan Kubala, ovšem ani on neprocpal svůj pokus skrz chuvel červeně oděných těl.
     
    88
    Tomáš Dočekal zachytil nepřesnou rozehrávku Slezanů a z hrany vápna zkoušel své střelecké štěstí, napálil však jen před sebou stojícího obránce.
     
    87
    Třinec už jen dohrává a drží míč především daleko od své branky.
     
    86
    Tentokrát Felix Čejka našel vepředu postaveného Králíčka, ke kterému se ale okamžitě seběhla trojice soupeřů a domácí forvard zůstal bez šance.
     
    84
    Čejka nacentroval pouze na nohu Janoščína, který odklízí do bezpečí.
     
    83
    Třinec právě vstřelil branku!
    A je zřejmě rozhodnuto. Christian Attah tentokrát dostal dostatečně kvalitní balón, o milimetry se udržel mimo ofsajd a následně poslal na BRONISLAVA STÁŇU, který z kraje vápna poslal nechytatelnou ránu k bližší tyči.
     
    82
    Alexandrovi podklouzla noha a hned z toho byl zajímavý protiútok hostí, ten ale Martin Samiec zakončil nepřesnou přihrávkou na Attaha.
     
    81
    Drobílek našel na hranu malého vápna dobíhajícího Janušku, ovšem než stihla domácí šestadvacítka zakončit, ukopl jí balón jeden z hostujících beků.
     
    80
    Januška ale nakonec vymyslel jen centr do vápna, který dostal z předbrankového prostoru Pastornický.
     
    79
    Gáč judisticky zezadu stáhl na zem Králíčka a o pár sekund později se faulu dopouští i Vaněk. Vyšehrad má možnost zklidnit hru a vymyslet jeden z posledních útoků.
     
    78
    Ke stejnému kroku se záhy rozhodují i hosté, ti do hry posílají Martina Samiece a na střídačku stahují Tomáše Webera.
     
    76
    Další pár čerstvých nohou pro domácí, Denise Laňku nahrazuje Jiří Januška.
     
    74
    K míči se postavil Richard Vaněk, který sice svým centrem žádného spoluhráče nenašel, vzápětí ale míč proskotačil ke Gáčovi, který řádně protáhl Babku, ten zasáhnul na poslední chvíli konečky prstů.
     
    73
    Tak reparát číslo dvě pro třinecké exekutory pokutových kopů a znovu ze zajímavější pozice.
     
    73
    Z následného volného kopu nakonec hrozil Habusta, který zkoušel protečovat ze vzduchu k tyči. Ovšem zamířil jen do náruče Babky.
     
    71
    A další faul domácích, tentokrát v o něco příznivější pozici pro Slezany, kopat se bude zhruba ze dvou metrů za rohem velkého vápna.
     
    69
    To je velice nepříjemný pohled. U pomezní čáry Vojtěch Šandera (VYS) tvrdě sestřelil Tomáše Webera a už to skoro vypadalo, že hostující borec utkání nedohraje. Nakonec se ale dokázal i přes viditelnou bolest oklepat, Šandera za svoje provinění dostává žlutou kartu a ještě přispěchal za Weberem s omluvou.
     
    69
    Na druhou stranu je ale třeba pochválit důrazný domácí forčeking. K získání míče to sice zatím nestačí, ale alespoň to řádně prohání obránce Třince.
     
    68
    Avšak nakonec se musí z útočné půlky pakovat bez toho, aby donutil hostujícího brankáře k zákroku.
     
    67
    Vyšehrad se posledních takřka deset minut nedokázal dostat ze své poloviny, kupil jednu chybu v rozehrávce za druhou. Až teď se Šandera postaral o průnik po pravém křídle.
     
    66
    Hodně hlasitě si hostující trenér zakřičel o své první střídání, v jeho rámci posílá na hřiště Bronislava Stáňu, jenž nahrazuje zatím jediného střelce dnešního duelu Jana Javůrka.
     
    64
    Habusta dostal nabito od Webera a zkoušel z dálky bez přípravy překvapit Babku. Svou střelu ale poslal skoro až do Vltavy.
     
    62
    Denis Laňka si z levé strany hezky seběhl na kraj velkého vápna, odkud vyslal razantní projektil, naneštěstí pro něj však pouze doprostřed Martina Pastornického.
     
    61
    Celba centroval na Attaha, ten ovšem hlavičkový souboj prohrál. Z druhé vlny se pak ještě k odraženému míči dostal Tomáš Weber, jeho dalekonosný projektil ale postrádal kvalitu a kýženou energii.
     
    60
    Třinec se po malých kouscích posouvá útočnou polovinou, ale stojí to hodně sil a potu, Vyšehradští brání důrazně a kvalitně.
     
    59
    Laňka sprintoval sám proti Pastornickému a už už se chystal k zakončení, když v tu ránu vystřelila nahoru pravačka s praporkem pomezního sudího, domácí borec stál mimo hru.
     
    57
    No to byla minela. Po krátké kombinaci Vyšehradu zamířil z levé strany míč přímo doprostřed vápna, kde si nikdo z hostujících obránců nepohlídal Milana Králíčka. Ten ale z polootočky poslal míč trestuhodně nad břevno.
     
    56
    Sprinterský souboj pro míč na pravé straně končí žlutou kartou, hostující Matěj Hýbl (TRI) tvrdě zajel do Čejky, který byl o krok balónu blíž.
     
    55
    Javůrek se po souboji ve středovém kruhu octl na zemi a hlavní sudí píská faul proti domácím, což se setkalo se silně negativní odezvou z pražské strany. Vztekat se ale nakonec moc nemusí, Třinec svou akci jen zahodil za brankovou čáru.
     
    54
    A Čejka se hned dostává k míči, když dokázal před soupeřem pokrýt dlouhý křižný centr Javůrka z volného kopu.
     
    53
    První střídání dnešního utkání je tu a postarali se o něj domácí, Michala Vaňka nahrazuje Felix Čejka.
     
    52
    A domácí nakonec dokázali přeci jen trošku zahrozit, ovšem centr z pravé strany mířil sotva půl metru od Martina Pastornického.
     
    51
    Alexandr na oko pohlednou fintou zlomil oba kotníky Jakuba Habusty.
     
    49
    Kubala poměrně zbytečně na kraji vápna přihrával do prostoru, kde se to hustilo červenou. Králíček sice ještě vybojoval míč zpět, záhy se ale octl sám proti trojici soupeřů a s takovou situací by si poradil leda Lionel Messi.
     
    48
    A Cienciala znovu nehlídaný, tentokrát se k němu dostal odražený míč a křídelník Třince mohl sprintovat po pravé straně, na hraně malého vápna jej ale zastavila dobíhající vyšehradská obrana ve spoupráci s Matoušem Babkou.
     
    47
    Weber chytře hledal nabíhajícího Ciencialu, ten ale i přes veškerou snahu prohrál fyzický souboj s Janem Kubalou.
     
    46
    Vyšehrad do druhé půlky žene bouřlivý potlesk jednoho klubového funkcionáře na tribuně.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    A hosty už na hřišti doplňují i domácí borci a všichni sudí, jdeme do druhého poločasu.
     
    Třinečtí fotbalisté jsou asi poměrně zimomřiví, už totiž opustili teplo svých šaten a prohání se po zeleném pažitu.
     
    Ačkoliv drtivou většinu prvního poločasu měli převahu domácí, kteří svého soupeře pustili za prvních bezmála čtyřicet minut do svého vápna jen jednou, do šaten se nakonec vrací podstatně šťastnější právě Slezané. Těm těsné vedení vystřelil proměněnou penaltou Jan Javůrek.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45
    Hlavní sudí ještě po souboji u pomezní čáry slovně konfrontoval svého jmenovce a kapitána domácích. Mezitím čtvrtý rozhodčí ukazuje, že se nastavuje jedna minuta.
     
    45
    Vzdušnou nahrávku Habusty nakonec Ciencala nezpracoval dle představ.
     
    43
    Králíček spěchal za míč za obranu a vypadalo to, že půjde jeden na jednoho proti vybíhajícímu Pastornickému. Brankáře hostí ale před rizikem souboje se soupeřem zachránil asistent rozhodčího, jenž mává Králíčkův ofsajd.
     
    43
    Ten ale Dočekal odhlavičkoval do bezpečí a Králíček následně donutil Slezany poslat míč za pomezní lajnu.
     
    42
    A proměněná penalta Třinec očividně nakopla, nyní má možnost zahrávat první rohový kop utkání.
     
    42
    A Drobílek opět zůstal krátký, balón mu posílal až z obranné řady Tomáš Dočekal. Útočníkovi Vyšehradu zůstalo jen zoufale prohodit pár slov ke svému spluhráči.
     
    41
    Obětavý zásah Webera proti rozehrávce domácích nakonec končí o milimetry v zámezí.
     
    39
    Třinec právě vstřelil branku!

    A k penaltě se postavil sám JAN JAVŮREK, který poslal míč milimetrově do spodního pravého rohu branky. Babka sice směr pokutového kopu vystihl a natahoval se opravdu nejvíc, jak to jen šlo, ale Javůrek mířil přesně, Babkovi chybělo tak dvacet centimetrů.
     
    38
    Javůrek kouzlil ve vápně a zničehonic spadl jako poďtatý. Ovšem ne vlastním rozmarem, za vším stála nastavená noha domácího soupeře a bude se kopat penalta!
     
    37
    A žlutí se i na domácí straně, barevný karton vidí po faulu na Webera Adam Alexandr (VYS). S rozhodnutím hlavnímu rozhodčímu pomohl Alexandrův spoluhráč Denis Laňka, který hned po hvizdu hlasitě zvolal, že on to nebyl.
     
    35
    Ač sázkové kanceláře před utkáním lehce favorizovaly Třinec, zatím jsou výrazně aktivnější domácí borci. Vyjma nedokončeného úniku Attaha a nevyvedené střele Ciencaly Slezané skoro nic nepředvedli, Babka zatím ještě zasahovat nemusel.
     
    34
    Hýbl nezpracoval míč úplně jak chtěl a jen posílá do zámezí.
     
    33
    Právě Lukáš Cienciala odnesl celou situaci trochu hůře, ale zdravotní problém z toho nakonec není, největší komplikací pro něj nakonec je rozvázaná tkanička.
     
    32
    Parádní spolupráce Celby a Ciencialy na pravé straně vrací míč na kopačky hostí.
     
    31
    Dočekal kroutil balón do vápna, patrně hledal Michala Vaňka. Ten byl ovšem dobré tři metry víc vzadu, než si nahrávač s třicítkou na zádech myslel.
     
    30
    A ani tentokrát ale volný kop Vyšehradu nic nepřinesl, Drobílkovi chyběly možná dva metry.
     
    29
    A je tu první žlutá karta utkání. Richard Vaněk (TRI) zcela zbytečně zezadu skluzem zajel do Adama Alexandra, který se nakonec ještě nechává rychle ošetřit. Hostující hříšník ale nijak neprotestuje a ještě zašel za Alexandrem s omluvou.
     
    29
    Králíček byl tvrdě zastaven Janoščínem, vše ale v mezi pravidel a domácí útočník se na sebe dost vzteká.
     
    28
    Trochu paradoxně je zatím nejlépe hrajícím bekem Vyšehradu standardně útočník Dočekal. Nicméně vypadá to, že i vzadu mu to svědčí.
     
    26
    Hrubka domácího brankáře Babky! Ten zahrával volný kop z pravého rohu, ovšem pouze mistrovsky namazal na kopačku Attahovi. Naštěstí pro mladého gólmana ale nigerijského forvarda dokázal včas doběhnout a hlavně zastavit Tomáš Dočekal.
     
    25
    Ale z následného přímého kopu Pražané zahrozit nedokázali.
     
    24
    Hodně tvrdý souboj mezi hostujícím kapitánem Janočšínem a Filipem Drobílkem. Po dlouhém pasu Šandery Janoščín nepříjemně naskočil do Drobílka a i když nakonec vyvázl bez žluté karty, schytal několik nevybíravých slov od šéfa domácí skvadry Milan Černého.
     
    23
    Hýbl vystihl Laňkovu kličku a hned posílal dopředu, Attaha ale přehlavičkoval Dočekal.
     
    22
    Třinec se už poměrně dlouho nedostal dopředu, Vyšehrad zatím hatí všechny jeho akce zhruba dvacet metrů od své branky.
     
    21
    Parádní práce Králíčka, nejprve zastavil kombinaci Hýbla a Attaha a posléze si na druhém jmenovaném vybojoval faul.
     
    20
    Milan Králíček byl centimetry od prvního gólu! Skvěle si naběhl za obranu a dostal lehce skákavý míč zhruba na penaltový puntík, v klíčovém okamžiku mu ale balón přeskočil nastavenou nohu.
     
    20
    Drobílek si nepřišel na Javůrka, ten jej sice důrazně, ale naprosto čistě zastavil v průniku z pravé strany.
     
    19
    Pastornický obětavě skočil do míče a vyboxoval jej do bezpečí.
     
    18
    Po faulu Gáče na Vaňka to chvíli vypadalo, že se bude poprvé v utkání žlutit, hlavní sudí Černý ale nakonec do kapsičky nesáhl.
     
    17
    Javůrek sprintoval po levé straně, kde ho ale mistrovsky stíhoval Laňka a donutil křídelníka Slezanů nacentrovat až za branku domácích.
     
    16
    Králíček zkoušel na levé straně obehrát dvojici soupeřů, nakonec se ale sám dopouští útočného faulu.
     
    15
    Gáč těsně neudržel míč před pomezní čárou.
     
    14
    A rovnou odkopnul po vhazování míč daleko do zámezí.
     
    14
    Na trávníku zůstal po souboji docela dlouho ležet Dočekal a držel se za obličej, nakonec je ale v pořádku a už je zpět v obranné pozici.
     
    13
    Z rychle zahraného autu profitoval Attah, dokázal nakonec vybojovat proti dvojici soupeřů alespoň další aut pro hosty v blízkosti rohového praporku.
     
    12
    Cienciala prosprintoval z pravé strany do půlkruhu u vápna, svou následnou střelu levačkou ale vůbec netrefil a míč jen pomaličku proskákal kolem bližší tyče.
     
    11
    Šandera to znovu trošku přehnal se sílou. Poslední dvě minuty jsou ze všech hráčů na hřišti v držení balónu nejvíce oba brankáři.
     
    9
    Dlouhá kombinace Třince na útočné polovině končí trochu zahozeným pasem Webera, Javůrek neměl šanci se k míči dostat včas.
     
    8
    Obětavý útočný skluz Králíčka po dlouhém pasu Laňky sice udržel míč mimo dosah Třineckých, ovšem už ne mezi čtyřmi bílými čárami.
     
    7
    Králíček zkoušel prohlavičkovat na nabíhajícího Drobílka, k balónu se ale jako první dostal až gólman Pastornický. Drobílek by ostatně s největší pravděpodobností prohrál běžecký souboj se svým obráncem.
     
    6
    Attah o krok, možná krok a půl, nestihl dlouhou přihrávku před brankovou čárou.
     
    5
    Ale Šandera dlouhý balón nechal trochu moc agresivní a míč míří do zámezí.
     
    4
    Laňka si vybojoval útočný faul na Javůrkovi, pro domácí tu je tak možnost se uvolnit z třineckého sevření.
     
    4
    Ale hosté z akce nedokázali nic moc vytěžit, Vyšehrad dokázal odhlavičkovat míč do bezpečí.
     
    3
    První faul utkání se píská proti domácím, hlavnímu sudímu se nelíbil souboj ve středovém kruhu.
     
    2
    Na centr domácího Kubaly si doskočil Pastornický.
     
    1
    Pomezní sudí ještě krátce před zahájením duelu zainstruoval obě lavičky o dodržování povinných rozestupů. Zatímco domácí si přistavili druhou lavičku vedle své primární, hosté vše vyřešili tak, že poslali své náhradníky na tribunu.
     
    1
    Vykopávají domácí, jako první se s míčem v tomto utkání potkává Filip Drobílek.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Domácí právě vchází na hřiště, těsně za nimi na pažit vbíhají hosté. Po malém okamžiku dorazila i trojice rozhodčích, od zahájení utkání nás tak už dělí jen několik okamžiků.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Slavoj Vyšehrad: Babka – Laňka, T. Jablonský, Šandera, Dočekal – Kubala, Alexandr, M. Černý (C), Vaněk – Drobílek, Králíček.
    Náhradníci: Otáhal – Burda, Vandas, Januška, Kříž, Košút, Čejka.

    FK Fotbal Třinec: Pastornický – Hýbl, Janoščín (C), Celba, Gáč – R. Vaněk I., Weber – Habusta, Javůrek, Cienciala – Attah.
    Náhradníci: Ciupa – Zlatohlávek, Samiec, Foltyn, Bolf, Ngimbi, Stáňa.

    Rozhodčí: Černý – Hok, Novák.
     
    Zdravím všechny příznivce sportu a fotbalu zvlášť!

    Zima nám už klepe na dveře, v Praze je aktuálně jen lehce nad nulou, ale zato příjemné polojasné počasí. Každopádně, dnešní utkání dvou posledních celků tabulky nebude ani pro jeden z nich lehké, hlavně chudáci náhradníci na lavičce budou zažívat krušné chvíle. Snad alespoň některé z nich zahřeje nějaký zajímavý bodový zisk, který obě mužstva tak zoufale potřebují...
     

    FK Fotbal Třinec
    Ani Třinci se letos příliš nedařilo, na rozdíl od domácích ale k jedné remíze dokázal přidat alespoň jeden tříbodový úspěch. Hosté mají navíc podstatně růžovější vyhlídky do budoucna, všechny své čtyři body totiž zaznamenali v posledních dvou zápasech; po pěti prohrách v řadě přišla přestřelka 3:3 s Vlašimí a minulou neděli se konečně zadařilo, když si Slezané poradili se Žižkovem poměrem 2:0. S trochou nadsázky se dá říct, že za třineckým probuzením stálo jedno rozhodnutí – mírné vysunutí Jana Javůrka z levé obrany na levé křídlo. Jedenatřicetiletý borec totiž v posledních třech duelech, které všechny odehrál nově právě na kraji červeno-bílo zálohy, dokázal pokaždé jednou skórovat a se třemi brankami vede žebříček střelců celého mužstva. Se stejným počtem asistencí je pak předsezonní posila z Jihlavy také nejlepším nahrávačem týmu, veškeré zraky třineckých příznivců se tak upínají především na jeho směrem. Kromě něj se budou hosté opírat i o dvoubrankového Jakuba Habustu, jediného hráče, jenž letos ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE ještě nevynechal jedinou minutu, či ukrajinsko-nigerijský ofenzivní tandem Leonid AkulininChristian Attah, oba mají v současnosti na kontě po jednom gólu.
     

    FC Slavoj Vyšehrad
    Takový vstup do své druhé sezony ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE si Vyšehrad rozhodně nepředstavoval. Přesněji řečeno, horší to snad ani být nemohlo. Fotbalisté z hlavního města za prvních sedm utkání zvládli pouze zaskočit bezbrankovou remízou aktuálně vedoucí Hradec Králové a vstřelili jen jednu jedinou branku, o tu se postaral doma proti Ústí nad Labem Filip Drobílek. Sečteno podtrženo, pokud se domácí rychle nevzchopí, mají našlápnuto na nejhorší ročník v historii české druhé nejvyšší soutěže, překonali by i jen devítibodový a jedenáctigólový výkon Uherského Hradiště ze sezony 97/98. Nejvíce to drhne právě vepředu, kde zatím jako hlavní muž operuje pětadvacetiletý Pavel Vandas, loni se sedmi přesnými trefami třetí nejproduktivnější hráč Táborska, a právě na něj se nejvíce upínají naděje vyšehradských příznivců. Zajímavé vyhlídky do budoucna pak přináší i patrně nejpříjemnější překvapení dosavadní sezony, teprve osmnáctiletý gólman Matouš Babka. Ten v poločase utkání s Prostějovem převzal štafetu od dosavadní jedničky Martina Otáhala a od té doby jej nepustil zpět mezi tři tyče; za dva a půl zápasu zatím inkasoval Babka šestkrát. Zvládne mladý tým Vyšehradu s pouze pěti třicátníky v sestavě konečně nastartovat nepříjemně rozjetou soutěž?
     
    Nový termín utkání byl stanoven na sobotu 21. listopadu se začátkem v 13:30 hodin.
     
    Všechny zápasy 8. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY byly vzhledem ke státním opatřením v boji proti koronavirové pandemii odloženy.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.

    David Sokol

    Branky: 39. Javůrek (pen.), 83. Stáňa

    Karty:   37. Alexandr (VYS), 69. Šandera (VYS), 90. Januška (VYS) – 29. R. Vaněk I. (TRI), 56. Hýbl (TRI), 90. Gáč (TRI)


    FC Slavoj Vyšehrad: Babka – Laňka (76. Januška), T. Jablonský, Šandera, Dočekal – Kubala, Alexandr, M. Černý (C), Vaněk (53. Čejka) – Drobílek, Králíček.
    Náhradníci: Otáhal – Burda, Vandas, Januška, Kříž, Košút, Čejka.

    FK Třinec: Pastornický – Hýbl, Janoščín (C), Celba, Gáč – R. Vaněk I., Weber (78. Samiec) – Habusta, Javůrek (66. Stáňa), Cienciala (90. Bolf) – Attah (90. Zlatohlávek).
    Náhradníci: Ciupa – Zlatohlávek, Samiec, Foltyn, Bolf, Ngimbi, Stáňa.

    Rozhodčí: Černý – Hok, Novák
    ocianews.com