Blansko – Hr. Králové 1:2 (kon.) | Prostějov – Ústí n. L. 0:1 (kon.) | Třinec – Táborsko 2:0 (kon.)
Líšeň – Vyšehrad 4:2 (kon.) | Varnsdorf – Žižkov 1:3 (kon.) | Dukla Praha – Chrudim 0:2 (kon.)
Vlašim – Jihlava 0:1 (kon.)
konec
FK Blansko
1:2 (0:0)
FC Hradec Králové
Středa 25.11.2020, 13:00 • Stadion na Mlýnské, Blansko • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 9. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Zápasy 9. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY byly odloženy z důvodu vládních opatření proti šíření koronaviru.
     
    Nový termín utkání byl stanoven na středu 25. listopadu se začátkem v 13:00 hodin.
     
    Vítám všechny fanynky a fanoušky fotbalu. Dnes se v rámci 9. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY představí na domácím hřišti FK Blansko, které přivítá FC Hradec Králové.
     
    FK Blansko

    Nováček soutěže se ve své historicky první sezóně ve druhé nejvyšší soutěži drží v tabulce na 10. místě se ziskem 9 bodů za dvě výhry, tři remízy a tři porážky. Před týdnem zaznamenali svěřenci Oldřicha Machaly dosud nejlepší výsledek v této sezóně, když na hřišti Jihlavy vyhráli překvapivě, ale zaslouženě vysoko 4:1. Nejlepším střelecem domácích je druhý nejlepší střelec soutěže Lukáš Kania, který letos nasázel čtyři branky, produktivní je i Filip Žák se třemi zásahy.
     
    FC Hradec Králové

    Východočeši začali novou sezónu skvěle a viditelně se hlásí o postup do nejvyšší soutěže. Na čele F:NL mají votroci nyní 20 bodů za šest výher a dvě remízy, přičemž stále drží neporazitelnost. O tu nepřišli ani ve víkendovém šlágru kola proti Ústí nad Labem, které přejeli 5:1. I na hřišti Blanska budou hosté jasným favoritem. Nejlepším střelcem týmu je se čtyřmi zásahy Slováka Erik Prekop, po třech brankách si letos připsali Adam Vlkanova či Jan Záviška.
     
    Řekli před utkáním:

    Oldřich Machala (hlavní trenér Blanska): „Hradec pravidelně hraje nahoře, je to adept na postup do ligy. Musíme se na něj dobře nachystat a já věřím, že pokud zopakujeme výkon z Jihlavy, půjde o kvalitní zápas před televizními kamerami, z kterého s prázdnou neodejdeme."

    Zdenko Frťala (hlavní trenér Hradce Králové): „Už to není neznámá, měl jsem možnost vidět je na vlastní oči i na videu. Je to úplně jiný soupeř než Ústí, co se týče způsobu hry – urputný, bojovný tým s množstvím zkušených prvoligových fotbalistů. Sice je to nováček, ale jejich ambice jsou určitě vyšší než desáté místo v tabulce, na kterém se momentálně nacházejí.“
     
    Úvodní sestavy:

    FK Blansko: Halouska – Sukup, Štrbák (C), Vincour, Klusák – Vasiljev, Kopičár, R. Buchta, Kania – Harba – Žák.
    Náhradníci: Maňák – Helebrand, Huška, Ilko, Přerovský, Martin Holek, J. Šašinka.

    FC Hradec Králové: Ottmar – Mejdr, Donát, J. Král, Urma – Soukeník, Kodeš – Záviška, Kateřiňák, Vlkanova (C) – Prekop.
    Náhradníci: Mach – Leibl, P. Dvořák, F. Novotný, D. Procházka, Samko, Šípek.

    Rozhodčí: Marek – Mojžíš, Mikeska.
     
    Ještě jednou hezký den z Blanska, kde je dnes chladné sychravé počasí. Vůbec poprvé v historii Blanska navíc bude utkání vysíláno živě na ČT Sport.
     
    Oba celky jsou již na hrací ploše. Domácí hrají v červeném, hosté se oděli do černého.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkopu se ujali domácí a ihned směřoval dlouhý míč vpřed Kopičár, hosté jej však sebrali. Z jejich strany přišel také dlouhý nákop, ten ovšem směřoval jen do autu.
     
    2
    Urma se chtěl protlačit po levé straně až do šestnáctky, nicméně Vincour jej nepustil vpřed. Hosté v aktivitě pokračují.
     
    3
    První větší šance. Vlkanova se protáhl do šestnáctky, jeho zblokovaný pokus se odrazil na hranici vápna ke Soukeníkovi a jeho rána placírkou k tyči pořádně protáhla brankáře Halousku!
     
    4
    V další rychlé akce hostů centroval zprava Kateřiňák a Sukup na poslední chvíli na zadní tyč nůžkami odrazil míč o nabíhajícího Vlkanovu, kterému chyběl krok k zakončení.
     
    5
    Aktivita je rozhodně na straně votroků, další akci ale domácí opět pokryli a rychle otočili hru. Kania se ovšem kolem obránce neprotáhl.
     
    6
    Štrbák dobře ztlumil hlavou míč pro Kopičára, tomu však nevyšlo zpracování a míč odrazil jen k Prekopovi, kterého následně musel faulovat.
     
    7
    Záviška na pravé straně kooperoval se spoluhráčem, nakonec se ale kolem Klusáka vpřed neprotáhl. Domácí jsou u míče.
     
    8
    V centru dění opět kapitán hostů Vlkanova, který napřáhl k dalekonosné ráně levačkou, Halouska však jeho ránu nadvakrát lapil do svých rukavic.
     
    9
    V útoku se objevili také domácí, jejich akce ale měla jepičí život – na hrotu operující Žák se provinil nedovoleným zákrokem.
     
    10
    Další velká šance hostů! Urma skvělou kolmicí vysunul Kateřiňáka, který se zjevil sám před Halouskou, ale ten rychle vyběhl a hostujícího borce vychytal. Následně si pokryl i nevýraznou dorážku.
     
    11
    Hosté zahrávali přímý kop z levé strany, ale ten žádné nebezpečí nepřinesl. Navíc byl Východočechům pískán útočný faul.
     
    12
    Harba se chtěl uvolnit před vápnem zasekávačkou ke střele, jenže ta mu nevyšla. Následně směřoval dlouhý křižný balón vpřed na Kaniu, Mejdr však hlavou dobře zasáhl a srazil míč k Ottmarovi.
     
    13
    Mimochodem dnes se hraje na hodně těžkém terénu, hřiště v Blansku není v úplně nejlepší kondici. To nyní poznal i Záviška, jemuž nevyšla patička na spoluhráče.
     
    14
    Vlkanova se znovu prosmýkl obranou Blanska a nakonec místo střely střely nabil Záviškovi, ale jeho pokus obětavě zablokoval připravený Štrbák.
     
    16
    Obrázek hry se nemění ani po úvodní čtvrthodině, Hradec je na míči hodně aktivní, ale do obrany domácích zatím buší marně.
     
    17
    Vlkanova si náběhem po pravé lajně řekl o dlouhý křižný balón, na hrací ploše jej ale nezachytil. Dopředu mohou vyrazit domácí.
     
    18
    Žák se chtěl na levé straně zbavit Krále, ten mu ale na kličku neskočil. Následně přišel další dlouhý nákop, ten ale Štrbák společně s Halouskou v pohodě sebrali.
     
    19
    Na konci devatenácté minuty se před vápnem kolem Klusáka uvolnil k ráně Jan Záviška, pokus levačkou ale zaplul přímo do rukavic připraveného Halousky.
     
    20
    Poprvé v dobré šanci také domácí. Vasiljev zprava vyslal hodně ostrý centr do chumlu hráčů, Ottmar však hru skvěle četl a nadvakrát míč v pádu lapil.
     
    21
    Domácí lehce ožili a opět vyrukovali na polovinu svého soka, Kopičár se však provinil útočným faulem.
     
    22
    Nepřehledná situace ve středu hřiště plná chyb, nakonec vše ukončil hvizd sudího, který dobře viděl faul na Štrbáka.
     
    24
    Prekop kombinoval s Vlaknovou, ale druhý jmenovaný ani nadvakrát nedostal míč do šestnáctky. Domácí otáčejí hru.
     
    25
    Po dlouhém centru za obranu Ottmar trochu necitilivě vyběhl a míč sebral Král, který jej musel před dobíhajícím Žákem odehrát do autu.
     
    26
    Kopičár měl prostor ve středu hřiště, který čechral míč dopředu na rozběhnutého Vasiljeva, ovšem ten proti Královi kličkou neuspěl, a navíc hostující bek vybojoval faul.
     
    27
    Sledujeme méně výraznou pasáž, akci domácích opět utnul rozhodčí, který zaregistroval ofsajd útočníka Žáka.
     
    28
    Kania se nyní dobře vrátil do obrany a zastavil průnikový centr na Kateřiňáka, Halouska dlouhým odkopem vrátil míč dlouhý odkopem na hradecké kopačky.
     
    29
    Harba se na hrotu tlačit za nákopem, Donát s Králem ale byli úspěšnější. Na druhé straně neuspěl v podobné situaci Prekop, a tak si zahraje opět Halouska.
     
    30
    Ani Žák v dalším náběhu za centrovaným míčem nepochodil, míč doputoval k Ottmarovi, který rozjede další akci celku z východu Čech.
     
    32
    Právě Žák se nyní na opačném křídle provinil faulem na Mejdra, hosté mají k dispozici přímý kop.
     
    33
    Ten nevyšel a do třetice v krátkém sledu šel vpřed Žák, ten zkusil na Donáta v souboji jeden na jednoho zasekávačku za patou, ale výsledkem je jen rohový kop.
     
    33
    Centr z rohového kopu od Kopičára hosté opět pokryli a rychle otočili hru, Prekop však místo míče treifl jen nohu Sukupa.
     
    34
    Po faulu Kopičára se na zemi octl Prekop, rozhodčí ze své kapsičky poprvé v utkání tasí žlutou kartu.
     
    35
    Největší dosavadní šance Blanska! Žák si skvěle naběhl za obranu na dlouhý míč, jenže v ideální palebné pozici pravačkou netrefil míč ideálně a zamířil hodně vedle.
     
    36
    Žák se následně tlačil také za centrem Harby, byl ovšem opět v ofsajdu.
     
    37
    Centrum dění se poté otočilo opět před vápno Blansko, k ráně napřáhl opět Vlkanova, skákavý křižný pokus se ale mezi tyče nevešel.
     
    38
    Hosté se drží v kombinaci, domácí však hru kouskují drobnými fauly.
     
    39
    Výsledkem akce byl centr Kateřiňáka, který zaplul přímo do rukavic připraveného brankáře Halousky.
     
    40
    Opačným směrem se pak po levém křídle vydal Kania, byla až ve vápně, ale přes Mejdra neodcentroval. Výsledkem bude rohový kop.
     
    41
    Ten nic nepřinesl, pozorný Ottmar vyboxoval míč do prostoru a Kateřiňák na Kopičárovi vybojoval taktický faul.
     
    42
    Po ostrém centru Sukupa protétl míč na malé vápno ke Kaniovi, kterému nevyšel centr, načež Mejdr zahrál rukou, ale rozhodčí nechává ve hře pokračovat.
     
    43
    Prekop v dalším útoku hostů neuspěl, navíc poté fauloval Štrbáka.
     
    44
    Další šance hostů! Kateřiňák nejprve prudkou ranou protáhl Halousku, míč se k němu vrátil a parádním centrem hledal na zadní tyči Vlkanovu, kterému chyběl kousíček, aby míč trkl do úplně prázdné branky.
     
    45
    Dlouhý nákop srazil Klusák hrudí k Halouskovi a první poločas směřuje ke svému konci.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 14:01.
     
    Úvodní dějství je za námi, branku jsme zatím neviděli. V úvodu zahrozili Soukeník a Kateřiňák, oba však proti Halouskovi neuspěl. Domácí se poté osmělili a srovnali krok se soupeřem, v závěru půle dokonce po ruce Mejdra měli kopat penaltu. Uvidíme, co nám přinese druhá půle, a zdali Hradec potvrdí roli favorita.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hosté se ihned po rozehrávce vydávají vpřed a kombinují.
     
    47
    Z akce ovšem nic nebylo, načež Král ostře trefil Žáka, jemuž na pomoc přichází klubový lékař.
     
    48
    Zatím ale sledujeme ve druhé půli více ostrých faulů, než nějaké fotrbalovosti. Nyní byl faulován Kopičár Prekopem.
     
    50
    Blansko právě vstřelilo branku!
    Domácí jdou překvapivě do vedení! Obrovskou chybu po autu vyrobil na středu hranice vápna Král, kterého skvěle zapresoval Žák, a tak se k míči dostal HARIS HARBA, který si jej navedl do pravé strany a prudkou ranou pravačkou nasměroval míč nechytatelně na zadní tyč – 1:0!
     
    51
    Obránce Urma tvrdě zajel do Kopičára a také on si z dnešního duelu odnese žlutou kartu.
     
    52
    Obrovská šance domácích, mohlo to být 2:0! Po přímém kopu prodloužil jeden z Blanenských míč hlavou na volného Žáka, který osacemocen před brankou z voleje parádní ranou napálil břevno!
     
    53
    Hosté vyrazili opět dopředu, ale jejich akce neměla dlouhého trvání. Domácí mohou rozehrát.
     
    55
    Presink domácích nadělal soupeři velké starosti a znovu z toho mohl být gól. Harba získal míč, který rozdal doleva na Kaniu, jehož křižná rána levačkou zamířila o centimetry vedle tyče.
     
    56
    Blansko i nadále číhá na brejky. Na kolmici si zabíhal Vasiljev, dříve u míče byl ale nakonec Ottmar.
     
    57
    Druhá půle je zatím jasně v režii domácích, kteří svou aktivitou lídra soutěže hodně zaskočili.
     
    58
    Tentokrát už Vasiljev prostor s míčem dostal, následoval prudký centr na zadní tyč a aktivnímu Žákovi moc nechybělo, aby hlavou nasměroval míč do sítě.
     
    59
    Domácí zapomněli na zadní vrátka, čehož mohl využít Vlkanova, po zasekávačce ale nevystřelil a z odraženého míče nevytěžil nic ani Prekop, který byl ustrážen.
     
    60
    Střídání v týmu FC Hradec Králové: ze hřiště odchází Jiří Kateřiňák, přichází Pavel Dvořák.
     
    60
    Střídání v týmu FC Hradec Králové: ze hřiště odchází Jan Záviška, přichází FIlip Novotný.
     
    61
    Vasiljev opět vpravo kooperoval se Sukupem, následný centr šel opět na zadní tyči, ale Kania v pádu nezakončil, jak si představoval.
     
    62
    Harba chtěl soupeři na pravé straně vápna udělat kličku, octl se na zemi, ale rozhodčí jeho počínání ohodnotil jako simulování a udělil žlutou kartu.
     
    63
    Další akce Blanska skončila faulem, brankář Ottmar posílá vpřed dlouhý nákop.
     
    65
    Tutovka hostů! Prekop se protáhl kolem Vincoura až před Halousku a míč ještě posunul na Vlkanovu, který zakončoval do prázdné branky, ale jeho pokus vykopl Klusák na poslední chvíli z brankové čáry!
     
    66
    Hosté se nyní drželi v tlaku, domácí ale zvládli míč odkopnout zpět na polovinu soupeře. Tento obrázek hry už se asi měnit nebude.
     
    67
    Urma s Novotným v kombinaci u levé lajny, domácí však své soupeře včas dostupují. Následný centr skončil vysoko nad.
     
    68
    Ve středu hřiště domácí přišlo o míč, ale ani hosté z protiakce nic nevytěžili.
     
    70
    Střídání v týmu FK Blansko: ze hřiště odchází Haris Harba, přichází Jakub Šašinka.
     
    71
    Do konce duelu zbývá zhruba dvacet minut a Hradec Králové už musí vrhnout zbytky sil do útoku. Po faulu Buchty na levém okraji vápna bude navíc zahrávat hodně zajímavou standardní situaci.
     
    72
    Exekuce se ujal Vlkanova, který vsadil na prudký střílený centr, Prekopovi však chyběl krok a Halouska tak mohl míč u tyče pohotově vyrazit.
     
    73
    Na opačné straně prodloužil Šašinka dlouhý nákop Halousky na rozběhnutého Kaniu, po jeho akci budou domácí zahrávat rohový kop.
     
    74
    První centr vyboxoval Ottmar, následně zasáhl Mejdr. Kopičár poté dostal prostor ke třetímu centru v krátkém sledu, ale vysoký balón byl pozdravem pro připraveného Ottmara.
     
    75
    Střídání v týmu FC Hradec Králové: ze hřiště odchází Otto Urma, přichází Michal Leibl.
     
    75
    Další dlouhý nákop stopoval na hrotu Prekop, jenže mezi Sukupem a Vincourem nenašel prostor, a navíc fauloval.
     
    76
    Na opačném pólu hřiště v obdobné akci Šašinka, leč se necházel v ofsajdu, a tak je akce u konce.
     
    78
    Žák signalizoval faul na svou osobu, ale rozhodčí nechal ve hře pokračovat. Domácí o něj poté přišli.
     
    79
    Štrbák dobře ubránil Vlkanovu, nakonec ale míč odrazil jen rohový kop.
     
    79
    Domácí nakonec přežili jak první centr, tak přetažený míč z druhé strany, a dobře zapracovali i proti Prekopově ráně z vápna, kterou zablokoval Klusák.
     
    80
    Střídání v týmu FC Hradec Králové: ze hřiště odchází Dominik Soukeník, přichází Denny Samko.
     
    81
    Další tutovky na vyrovnání! Vlkanova pálil prudce z vápna, ale Halouska skvěle zasáhl, a ještě lépe pokryl dorážku Dvořák, kterou vytáhl na roh. Parádní zákroky!
     
    82
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Zaslouženě máme vyrovnáno! Na pravé straně se parádně pod tlakem uvolnil Dvořák, který se otočil a odcentroval na malé vápna, kde se před Klusáka natlačil FILIP NOVOTNÝ a zblízka nasměroval míč do prázdné branky – 1:1.
     
    83
    Emoce na hřišti pokračují. Prekop si obhodil ve vápně Vincoura, který jej stáhl k zemi, rozhodčí však situaci viděl zblízka a ani tentokrát penaltu nepíská!
     
    84
    Tlak hostů je i nadále obrovský, domácí ovšem s vypětím sil dlouhé míče odvracejí.
     
    85
    Střídání v týmu FK Blansko: ze hřiště odchází Tomáš Vasiljev, přichází Daniel Přerovský.
     
    86
    Kousek před vápnem fauloval Buchta pronikajícího Vlkanovu, Východočeši mají k dispozici přímý kop z takřka ideální střelecké pozie na ose hřiště.
     
    87
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Tak tohle byla neuvěřitelná paráda a hosté zaslouženě vedou. Exekuce se ujal ERIK PREKOP, který napřáhl k luxusní střele levačkou, kterou nasměroval do levé šibenice a brankář Halouska se za nechytatelným pokusem přikován na čáře jen smutně ohlédl – 1:2.
     
    88
    Žlutou kartu dostává Erik Prekop (FC Hradec Králové).
     
    88
    Hosté během šesti minut otočili skóre a opět drží míč na svých kopačkách, domácí jsou hodně rozhození.
     
    89
    Faulem se nyní navíc na hrotu provinil opět Šašinka, míč patří Hradci Králové.
     
    89
    Střídání v týmu FK Blansko: ze hřiště odchází Adrián Kopičár, přichází Martin Holek.
     
    90
    Kania se po propadnutém míči v šestnácte octl sám před brankou, jenže klička mu nevyšla a nakonec se s míčem dostal do autu.
     
    90+1
    Nastavují se tři minuty.
     
    90+2
    Další faul zastavil akci hostů, Jakub Šašinka navíc obdržel žlutou kartu.
     
    90+3
    Buchta vyslal dopředu ještě jeden dlouhý nákop, ale z něj nic nevzešlo a Prekop takticky vybojoval faul na Sukupovi.
     
    90+4
    Domácí nakonec vyslal vpřed ještě poslední centr od Buchty, ale nikdo se k hlavičce nedostal, a Kania byl v ofsajdu.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Divoký duel je za námi a Hradec Králové si nakonec z jihu Moravy po velké bitvě odváží tři body. Zkraje druhé půle šli ale do vedení domácí, když se trefil Harba, následně Žák napálil břevno. Hosté si svůj obrat nachystali na závěrečnou desetiminutovku, kdy nejprve vyrovnal Novotný a následně rozhodl parádní ranou z přímého kopu Prekop. Hradec Králové tak zůstává na čele soutěže a stále je neporažen.
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 2:15. Střely mimo: 1:2. Rohy: 4:2.
     
    Ode mne je to z Blanska pro dnešek vše, hezký zbytek dne. (14:54:21)

    Daniel Kinc

    Branky: 50. Harba – 82. F. Novotný, 87. Prekop

    Karty:   34. Kopičár (BLA), 62. Harba (BLA), 90+2. J. Šašinka (BLA) – 51. Urma (HKR), 88. Prekop (HKR)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 2:15. Střely mimo: 1:2. Rohy: 4:2.
    FK Blansko: Halouska – Sukup, Štrbák (C), Vincour, Klusák – Vasiljev (85. Přerovský), Kopičár (89. Martin Holek), R. Buchta, Kania – Harba (70. J. Šašinka) – Žák.
    Náhradníci: Maňák – Helebrand, Huška, Ilko, Přerovský, Martin Holek, J. Šašinka.

    FC Hradec Králové: Ottmar – Mejdr, Donát, J. Král, Urma (75. Leibl) – Soukeník (80. Samko), Kodeš – Záviška (60. F. Novotný), Kateřiňák (60. P. Dvořák), Vlkanova (C) – Prekop.
    Náhradníci: Mach – Leibl, P. Dvořák, F. Novotný, D. Procházka, Samko, Šípek.

    Rozhodčí: Marek – Mojžíš, Mikeska
    thejrc.org