Brno – Ostrava 0:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Slovácko 2:3 (kon.) | Zlín – Teplice 2:3 (kon.)
Karviná – Pardubice 0:2 (kon.) | Plzeň – Slavia 0:1 (kon.)
konec
FC Zbrojovka Brno
0:1 (0:1)
FC Baník Ostrava
Středa 23.12.2020, 15:00 • Městský fotbalový stadion Srbská, Brno • FORTUNA:LIGA • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Vítám všechny fanynky a fanoušky fotbalu. V posledním kole FORTUNA:LIGY v tomto kalendářním roce se na svém hřišti představí FC Zbrojovka Brno a jejím soupeřem bude FC Baník Ostrava.
     
    FC Zbrojovka Brno

    Domácí jsou prakticky během celého letošního podzimu namočeni v sestupových vodách a je jasné, že záchrana bude na konci sezóny hlavním cílem. Zbrojovka je v tabulce momentálně na 16. místě se ziskem 9 bodů. Vůbec první domácí výhru si svěřenci nového kouče Richarda Dostálka připsali před týdnem doma po skvělém obratu se Slováckem, v neděli však prohráli 0:1 v Teplicích.
     
    FC Baník Ostrava

    To ostravský celek je v posledních kolech ve velmi slušné formě, už čtyři duely neprohrál a výsledkem je 10. místo tabulky se ziskem 18 bodů. Ostravští fotbalisté si v posledních kolech postupně poradili s Opavou, Bohemians i Mladou Boleslav, a až minulý pátek doma jen remizovali s Olomoucí 1:1. Na hřišti Brna budou ve středu mírným favoritem a v případě tříbodového úspěchu se mohou dostat na stejný bodový zisk jako pátý Liberec.
     
    Řekli před utkáním:

    Richard Dostálek (trenér Zbrojovky Brno): "Síla Baníku je nesporná, venkovní bilance hovoří jasně. Je to poslední zápas roku a je naším cílem jej zvládnout. Složení základní sestavy nás trochu trápí, ale to je v této fázi asi stejné pro většinu týmů. Uvidíme, jak se nakonec vyvine zdravotní stav u některých dalších hráčů. Podle toho se budeme rozhodovat."

    Ivan Kopecký (trenér Baníku Ostrava): "Vnímáme situaci Brna, nemůžeme nic podcenit. Brno bude chtít doma bodovat. I když je na chvostu tabulky, dokáže podávat dobré výkony jako třeba se Slavií nebo Slováckem. Myslíme si, že soupeř svou kvalitu má. Je tam nový trenér, pro hráče to je nový impuls, musíme si dát pozor. Ale chceme se dívat sami na sebe a uplatnit svoje silné stránky."
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    FC Zbrojovka Brno: Šustr – Bariš, Dreksa (C), Gajić, Jakub Šural – Štepanovský, Jambor, Vaněk, Šumbera – A. Fousek – Růsek.
    Náhradníci: Marek – Hlavica, Kotula, Koudelka, Fila, Hladík, M. Vintr.

    FC Baník Ostrava: Laštůvka (C) – Fillo, J. Pokorný, Stronati, Fleišman – de Azevedo, Jánoš, Kuzmanović, Daniel Tetour, Holzer – Zajíc.
    Náhradníci: Budinský – Azackij, Chvěja, D. Buchta, Jirásek, Kaloč, Mu. Tijani.

    Rozhodčí: Berka – Horák, Hurych.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hosté se po rozehrávce domácích hned zmocnili míče a do vápna směřoval ostrý centr Kuzmanoviče, ten Brno odvrátilo na rohový kop.
     
    2
    Za centrem se nakonec jeden z hostů dostal a zkusil zakončit hlavou, nevýrazné zakončení skončilo vysoko nad brankou.
     
    3
    Na druhé straně našel Šumbera nabíhajícího Fouska, ten se ale kolem Tetoura nedostal k centru.
     
    3
    Právě Tetour poté skvěle vytáhl hru a dlouhým pasem našel Zajíce. Ten si v akci jeden na jednoho poradil s Dreksou a byl úplně sám před Šustrem, ale v první tutovce vůbec netrefil branku!
     
    5
    Do útoku se poté propracovali také fotbalisté Zbrojovky, nicméně dalekonosná rána Vaňka neměla ty potřebné parametry.
     
    6
    Růsek skvěle prodloužil hlavou míč do běhu Fouskovi, který se protáhl do vápna a střílel kolem posledního beka, ale rána mu nesedla. Míč poté sebral Vaněk a centroval na malé vápno, jenže Růsek se provinil faulem.
     
    7
    Šural vytáhl míč z obranné poloviny a chtěl po lajně vysunout Šumberu, ten jeho myšlenku nepochopil.
     
    8
    V další akci Baníku si naopak překáželi na levé straně Fleišman s Holzerem, první jmenovaný míč posunul nechtěně jen k Štepanovskému a ten poté vybojoval faul.
     
    9
    Opět se hra přenesla na levou stranu útočné poloviny Ostravských, jenže Kuzmanovič si na Bariše nepřišel.
     
    10
    Zleva už následně přišel centr od Stronatiho, před nabíhajícími Zajíce a de Azevedem odehrál míč na roh pozorný Gajič.
     
    11
    Následný rohový kop nic nepřinesl, domácí ustáli i opětovný centr někam na penaltu a míč vyvezl z šestnáctky mladík Jambor.
     
    12
    Znovu po presinku soupeře rozjeli hosté na tři přihrávky rychlý brejk. Výsledkem byla kolmice na mezi stopery volného Zajíce, který šel chvíli sám na branku, ovšem Bariš se výtečně vrátil, a hostujícího útočníka nepustil do zakončení.
    12. Zajíc v dalším úniku! Ale byl pomalý, dostihl ho Bariš
     
    13
    Při další akci hostů musel zasahovat Gajič, míč ovšem dokázal před de Azevedem srazit na rohový kop.
     
    14
    Po rohu zkusili hosté signál s centrem na hranici na Holzera, ten se dostal k ráně z voleje, ale poslal ji vysoko nad branku.
     
    15
    Baník tentokrát zapresoval obranu domácích, čímž ji donutil k odkopu, a opět může kombinovat kolem poloviny hřiště.
     
    16
    Jenže přišla chyba a domácí poprvé vážně zahrozili. Do centru z pravé strany se ve vápně položil Šumbera, jeho rána ovšem byla sražena kousek vedle pravé tyče Laštůvky.
    16. Šumbera málem usměrnil centr do sítě, ale zasáhl Fillo
     
    17
    Po rohu hosté opět vyrukovali do brejku, míč táhl po levé lajně de Azevedo, ale kousek před šestnáctkou Brna nedostal přesnou narážečku od Tetoura.
     
    18
    Mírná herní převaha hostů pokračuje i díky většímu důrazu ve středu hřiště, kde zatím Baník jasně vítězí. Další centr na nabíhajícího Zajíce ovšem domácí pokryli.
     
    19
    Akci hostů nyní ve středu hřiště zastavila hru rukou, do hry Zbrojovky se mezitím vrací kapitán Dreksa, který si vyžádal z a postranní čarou drobné ošetření.
     
    20
    Aktivní Kuzmanovič se po dalším zajímavém centru mezi stopery dostal k hlavičce, ale jeho zakončení přišlo z ofsajdového postavení.
     
    21
    Fousek vybojoval míč ve středu hřiště a okamžitě chtěl nastartovat rozběhnutého Růska, ale míč mu poslal na paty. Mezitím je hra přerušena, zranění má také Gajič.
     
    22
    Smolná zranění Zbrojovky v tomto ročníku, zdá se, nekončí. Gajič ukazuje, že ve hře nebude moci pokračovat, a Dostálek tak musí nuceně střídat...
     
    23
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Zoran Gajić, přichází Juraj Kotula.
     
    24
    Hra je nyní hodně neurovnaná, sledujeme množství nepřesných přihrávek a kombinací.
     
    25
    Nakonec se k míči dostal Fillo a zprava se umně protáhl do vápna, prošel přes dva soupeře, ale po další kličce byla jeho rána na poslední chvíli zablokována.
     
    26
    Útočné snažení hostů ale trvalo dále, ve zmatcích kolem vápna se rychle zorientoval Tetour, míč si hodil kolem Dreksy a nakonec upadl, rozhodčí ale zapískal právě jemu faul.
     
    27
    Tutovka hostů! Po centru de Azeveda sice Šustr vyboxoval míč před Kuzmanovičem, ale přímo na nohu Holzera, který poté pálil z voleje a Šustr jej fantasticky vychytal!
     
    28
    Nakonec akci Baníku opět utnul útočný faul, obrana domácích v čele s brankářem Šustrem, který bude vykopávat, může vydechnout.
     
    29
    Domácí se po odmlce dostali do kombinace kolem vápna soupeře, jenže hosté opět skvěle napadali a vytlačili Zbrojovku zpět na její polovinu.
     
    30
    Po půlhodině se aktivní de Azevedo dostal k míči na středu útočné poloviny, po nepřesném zpracování ale přišel faul.
     
    31
    Rozehrávka se ale domácím nevyvedla a po levé lajně pádil za dlouhým centrem Fillo. Míč si chtěl z první píchnout kolem Kotuly, ten ale stačil zareagovat a odehrál na rohový kop.
     
    32
    Rohový kop nic nepřinesl, dobře zasáhl Fousek a domácí hru otočili. Nakonec vyslal zajímavý centr po zemi Kotula a jeden z hostů musel odvracet na rohový kop.
     
    33
    Ani na druhé straně ale z rohu nezahřmělo, po rozehrávce nakrátko centroval Kotula a chtěl najít na zadní tyči nabíhajícího Štepanovského, ovšem centr výrazně přetáhl.
     
    34
    Znovu akci hostujícího celku zhatil zbytečný útočný faul, provinil se Holzer.
     
    35
    Domácí se snažili opět aktivně kombinovat, vše ale zhatila nepřesná přihrávka a Vaněk musel takticky faulovat Kuzmanoviče.
     
    37
    Penalta pro Baník!
     
    37
    Tetour dostal míč do šestnáctky, kde jej zcela zbytečně poslal k zemi, a Jambor a rozhodčí ukazuje na penaltový puntík.
     
    38
    Baník právě vstřelil branku!
    Hosté se dostávají do vedení! Penalty se ujal DYJAN CARLOS DE AZEVEDO, který zvolil razantní ránu po zemi do levého dolního rohu. Šustr sice směr vystihl, ale po míči se natahoval marně – 0:1.
    38. Dyjan Carlos de Azevedo - 0:1
     
    39
    Hosté jsou gólem viditelně povzbuzeni a ženou se opět v kombinaci vpřed.
     
    40
    Akce ale měla jepičí život, a tak se míče zmocnili domácí. Po faulu na Vaňka budou fotbalisté Brna rozehrávat.
     
    41
    Po jednoduché akci přišel centr zprava, který netrefil zcela ideálně obránce Stronati. Domácí získávají zadarmo rohový kop.
     
    42
    Z rohu domácích nic nevzešlo, ale poté se míče zmocnil Fousek, kousek za vápnem obešel obránce a tvrdě vypálil levačkou. Brankáře Laštůvka donutil k výbornému zásahu.
    42. Fousek se proháčkoval ke střele zpoza vápna, Laštůvka byl pozorný
     
    43
    Akce domácích poté skončila útočným faulem, a tak obranná čtveřice Baníku může uklidnit hru v kombinaci na své polovině.
     
    44
    V závěru půle se domácí pokoušejí rozjet ještě nějakou kloudnou útočnou akci, všechny možné založení ale brzdí nepřesnost při přihrávkách.
     
    45
    Nastavuje se jedna minuta.
     
    45+1
    Domácí ale drží míč na své polovině a k ničemu dalšímu už se nedostanou.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:01.
     
    Úvodní dějství je za námi a hosté jdou do kabin spokojenější. Nejprve měl dvě velké šance Zajíc, ale v úvodu netrefil branku osamocen před Šusterem a v další šanci vůbec nezakončil. Další možnost otevřít skóre měl Holzer, ale ani on domácího brankáře nepropálil. To se povedlo až de Azevedovi, který v 38. minutě po faulu Jambora bezpečně proměnil penaltu. Vyrovnat mohl Fousek, jeho tvrdou ránu ale Laštůvka skvěle vyrazil.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Šimon Šumbera, přichází Marek Vintr.
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Juraj Kotula, přichází Jan Hlavica.
     
    47
    V úvodu druhé půle hned přišel faul ve středu obranné poloviny domácích, přímý kop pro Baník.
     
    48
    Nakonec hosté zkusili rozehrávku opět přes signál, kolmici Fleišmana na nabíhajícího spoluhráče ale Vaněk přečetl. V pokračování akce byl pískán ofsajd hostů.
     
    49
    Opět se domácí při kombinaci dostali pod tlaku presinku soupeře, z něj se nakonec vymanili, ale Růsek před vápnem o míč přišel.
     
    50
    Posléze už byla akce zajímavější. Vaněk roztáhl hru do křídla na Vintra, který zkusil vypálit odstřelem na zadní tyč, tu však o dobrých pět metrů minul.
     
    51
    Kuzmanovič se hnal za dlouhým míčem, jenže byl ustrašen důraznějším Dreksou a navíc byl pískán ofsajd.
     
    52
    Šustr nevyslal nijak povedený odkop, z čehož mohl těžit Tetour, ale byl faulován dostoupivším Štepanovským.
     
    53
    Ostravští rozehráli nakrátko a výsledkem byl centr Holzera, leč přímo do rukavic připraveného brankáře Brna.
     
    53
    Žlutou kartu dostává Marek Vintr (FC Zbrojovka Brno).
     
    54
    Hra je v úvodu druhé půle hodně kouskována, akci Baníku zastavil opět faul někde kolem poloviny hřiště.
     
    55
    Z něj nakonec Tetour parádním dlouhým míčem našel ve vápně de Azeveda, který vracel míč hlavou do ohně, ale dřív u něj byli domácí.
     
    56
    Sám Tetour si poté zabíhal na průnikový pas, Dreksa jej ve skluzu čistě odzrojil. Na opačné straně neuspěl svým průnikem Vintr.
     
    57
    Holzer dostal rychlý pas do křídla, odkud vyslal ostrý centr, ale nikdo v modrém se k míči neprodral. Hlavica odvracel na rohový kop.
     
    57
    Po Fleišmanově centru hlavičkoval nikým nehlídaný de Azevedo, jeho zakončení naštěstí pro domácí směřovalo vysoko nad branku.
     
    58
    Vaněk vytáhl míč středem a poslal jej doprava Štepanovskému, ten však neměl žádnou nabídku a centr z těžké pozice pouze odrazil o soupeře.
     
    59
    Domácí se na polovině soupeře udrželi a slušně kombinovali, jenže závěrečný centr Vaňka na Šurala byl hodně nepřesný.
     
    60
    Po hodině hry hledal Bariš dlouhým centrem na hrotu nabíhajícího Růska, ten si však v souboji se Stronatim pomohl viditelným faulem.
     
    62
    Baník se nyní drží v kombinaci a nikam se neženou, druhá půle zatím přináší hodně bojovnosti, ale na první větší šanci čekáme.
     
    63
    Domácí rozjeli slibnou akci, míč přes Vaňka a Štepanovského putoval k Vintrovi, ten ale přes beka neodcentroval a uvidíme rohový kop.
     
    64
    Vaňkův centr si našel na zadní tyči Štepanovský, ale hlavičkoval v záklonu a hosté poté míč bezpečně odvrátili.
     
    65
    Znovu v centru dění aktivní Štepanovský, který se sice zbavil Tetoura, ale míč poté nepropasíroval do vápna pes Fleišmana.
     
    66
    Rohový kop Vaňka byl opět odvrácen, načež domácí středopolař dostal na pravé straně šanci na reparát, ale opět zapracoval dobře Fleišman a míč srazil k Laštůvkovi.
     
    68
    Domácí se nyní více než minutu drželi v kombinaci na útočné polovině, jenže okénko v obraně Ostravy hledají marně.
     
    69
    Málem se to nyní povedlo Růskovi, který se tlačil za míčem mezi stopery, ale byl dobře přizdržen a poté si sebral míč Laštůvka.
     
    70
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Tomáš Zajíc, přichází Muhamed Tijani.
     
    70
    Baník měl dvacet minut před koncem k dispozici opět přímý kop, tentokrát z vysokého centru hrozba nepřišla. Domácí jdou vpřed.
     
    71
    Fousek byl v souboji pozdě a do soupeře zajel hodně ostrým šlapákem. Výsledkem je jasná žlutá karta.
     
    72
    Zbrojovka kombinuje na obranné polovině, ale stále je to z její strany nemastné slané. Domácí se prakticky přes blok soupeře nemohou k ničemu dostat.
     
    73
    Až nyní si v náznaku šance našel míč ve vápně hlavičkující Vintr, který prodlužoval míč na Fouska, ten k němu měl ale daleko.
     
    74
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Nemanja Kuzmanović, přichází Filip Kaloč.
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Daniel Holzer, přichází David Buchta.
     
    75
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Adam Fousek, přichází Daniel Fila.
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází David Jambor, přichází Jan Koudelka.
     
    76
    Kaloč zastavil brejk Brna jen za cenu taktického faulu, na řadu přichází žlutá karta.
     
    77
    Asi největší šance druhé půle a v ní domácí. Fila táhl rychlý brejk, nakonec vše vzal na sebe a po kličce doleva vypálil, vzdálenější šibenici ovšem po lehké teči beka minul!
    77. Fila se probojoval přes Stronatiho k nebezpečné střele!
     
    78
    Rohový kop opět ustáli hosté bez úhony, po nepřesném zakončení bude Jan Laštůvka vykopávat.
     
    79
    Zbrojovka se snaží tvořit, ale při dlouhých nákopech má Růsek ve vápně takřka nulovou podporu. Dvakrát si nyní míč do své moci pohodlně sebral Laštůvka.
     
    80
    Střídající Koudelka zatáhl míč po levé straně a vyslal prudký centr, nikdo v červeném na něj ale nereflektoval.
     
    81
    Další šance domácích! Po dobré práci na pravé straně přišel centr na Růska, jehož hlavičku musel Laštůvka vyrazit před sebe a hosté poté raději odkopli míč na rohový kop.
     
    82
    Po rohu hlavičkoval Růsek, ale míč byl odvrácen a Baník zvládl i centr Koudelky. Opačným směrem poté mohl sprintovat sám na branku de Azevedo, ale v půlce cesty mu došly síly. Zasáhl Šural.
    82. de Azevedo v úniku! Ale od míče ho odstavil Bariš
     
    83
    Domácí mají celkem velký tlak a hosté volí pouze dlouhé odkopy z vlastní poloviny. Zbrojovka už nyní nemá co ztratit.
     
    84
    Další brejk hostů táhl Tijani, dostal se k levému okraji vápna, ale přes Hlavicu míč na nabíhající spoluhráče nedostal.
     
    85
    Tijani dobře zpracoval míč ve středu hřiště a obhodil si Hlavicu, který jej musel za cenu žluté karty poslat k zemi.
     
    86
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Dyjan Carlos de Azevedo, přichází Ondřej Chvěja.
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Daniel Tetour, přichází Olexandr Azackij.
     
    87
    Čas domácím běží velmi rychle a závěr začíná být hodně nervózní a plný nepřesností z obou stran.
     
    88
    Baník teď ušetřil několik sekund na polovině soupeře, nakonec byl Tijanimu pískán ofsajd.
     
    89
    Další faul u levé lajny dal domácím možnost rozehrávky přímého kopu, míč hlavou prodlužoval Bariš, leč neúspěšně.
     
    90
    Opačným směrem poté vyrukoval s míčem do brejku střídající Buchta, míč si píchl kolem Koudelky, ale domácí záložník jej čistě odstavil od míče.
     
    90+1
    Nastavují se tři minuty.
     
    90+1
    Nakonec po kombinaci s Koudelkou centroval zleva Šural, míč ale skončil jen na boční síti.
     
    90+2
    Do vápna hostů nyní přiletěly tři centry, první dva byly odvráceny a ten poslední z levačky Koudelky šel do země nikoho.
     
    90+3
    Hosté z posledních sil skvěle napadají rozehrávku domácích a navíc dlouhé balóny. Zbrojovka rozjíždí svůj nejspíš poslední útok.
     
    90+4
    Centr končí jen v rukavicích Laštůvky, ale rozhodčí ještě nechává hru pokračovat.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Utkání je u konce, Ostrava veze z Brna cenné tři body! O všem rozhodla penalta z 38. minuty, kterou po faulu Jambora na Tetoura proměnil nekompromisně Dyjan Carlos de Azevedo. Ve druhé půli jsme sledovali spíše taktickou bitvu, v níž měl dvě šance Růsek, ale nejprve branku přestřelil a poté jej vychytal Laštůvka. Hosté zvládli u závěrečný tlak ustáli a slaví těsnou výhrou.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 1:1. Střely mimo: 1:4. Rohy: 7:5. Ofsajdy: 0:7. Fauly: 16:18.
     
    Ode mne je to dnešek vše, příjemný zbytek večera a hezké Vánoce. (16:57:41)

    Daniel Kinc

    Branky: 38. de Azevedo (pen.)

    Karty:   53. M. Vintr (BNO), 71. A. Fousek (BNO), 85. Hlavica (BNO) – 76. Kaloč (OVA)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 1:1. Střely mimo: 1:4. Rohy: 7:5. Ofsajdy: 0:7. Fauly: 16:18.
    FC Zbrojovka Brno: Šustr – Bariš, Dreksa (C), Gajić (23. Kotula, 46. Hlavica), Jakub Šural – Štepanovský, Jambor (75. Koudelka), Vaněk, Šumbera (46. M. Vintr) – A. Fousek (75. Fila) – Růsek.
    Náhradníci: Marek – Hlavica, Kotula, Koudelka, Fila, Hladík, M. Vintr.

    FC Baník Ostrava: Laštůvka (C) – Fillo, J. Pokorný, Stronati, Fleišman – de Azevedo (86. Chvěja), Jánoš, Kuzmanović (74. Kaloč), Daniel Tetour (86. Azackij), Holzer (74. D. Buchta) – Zajíc (70. Mu. Tijani).
    Náhradníci: Budinský – Azackij, Chvěja, D. Buchta, Jirásek, Kaloč, Mu. Tijani.

    Rozhodčí: Berka – Horák, Hurych
    thejrc.org