Rusko – Německo 2:1 (kon.) | Finsko – Švédsko 3:2 (kon.)
konec
Rusko
2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Německo
Sobota 02.01.2021, 18:10 • Rogers Place, Edmonton • Mistrovství světa do 20 let • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Přeji příjemné sobotní odpoledne při sledování textového přenosu z MS v hokeji do 20 let. Základní skupiny jsou za námi a právě tímto zápasem nám startuje boj o semifinále. Dnes večer a v neděli ráno nás čeká opravdu bohatý program zápasů. Od 18:00 se utkají hokejisté Ruska s Německem. Následovat bude severská bitva Švédska s Finskem, poté přijde na řadu souboj Kanady s Českem a jako poslední zápas programu budeme sledovat souboj mezi USA a Slovenskem.
     
    Výsledky základních skupin

    Skupina A

    1. Kanada, 12 bodů, skóre 33:4
    2. Finsko, 9 bodů, skóre 16:8
    3. Německo, 5 bodů, skóre 14:28
    4. Slovensko, 4 body, skóre 5:13
    5. Švýcarsko, 0 bodů, skóre 5:20

    Skupina B

    1. USA, 9 bodů, skóre 25:5
    2. Rusko, 8 bodů, skóre 16:9
    3. Švédsko, 7 bodů, skóre 14:9
    4. Česko, 6 bodů, skóre 10:14
    5. Rakousko, 0 bodů, skóre 1:29
     


    NĚMECKO

    Hokejisté Německa si na turnaji zažili obrovské potíže. Těsně před šampionátem jim kvůli onemocnění koronavirem vypadlo několik hráčů. Proto si Německo muselo v prvních třech zápasech poradit jen se čtrnácti hráči do pole. Tohle se samozřejmě projevilo na výsledcích. V úvodním zápase Němci podlehli Finům 3:5, v utkání druhém se zrodil pro ně debakl v poměru 2:16 s Kanadou. Ve třetím a důležitém zápase ale Němci i s necelými třemi formacemi zdolali po prodloužení Slovensko. Až před posledním a klíčovým duelem se Švýcarskem skončila německým hokejistům karanténa. To se podepsalo na výsledku, neboť Německo rozhodující zápas s přímým konkurentem o postup zvládlo výsledkem 5:4. O všech pět branek našich západních sousedů se postarala formace ve složení John-Jason Peterka – Florian Elias – Tim Stützle. Všichni tito hráči jsou bráni za budoucí hvězdy NHL. Peterka byl draftován ve 2. kole Buffalem, Eliase čeká draft teprve letos a Tim Stützle byl v roce 2020 draftován na celkové 3. pozici Ottawou Senators!
     


    RUSKO

    Sborná je úřadujícím vicemistrem světa v této věkové kategorii a letos určitě bude chtít být ještě o příčku lepší. Svěřenci kouče Igora Larionova skončili v základní skupině na druhé příčce, když nejprve zdolali Spojené státy 5:3, následně jednoznačně porazili Rakousko 7:1, ale ve třetím zápase překvapivě padli. S českým výběrem prohráli 0:2 a rozhodně si zkomplikovali boj o první místo ve skupině. Nakonec na ni nedosáhli, i když v posledním zápase Rusko porazilo Švédy 4:3 po prodloužení. Ruští „maladci“ tak skončili s osmi body druzí a ve čtvrtfinále je čeká souboj s Německem. Oba tyto celky se utkaly na loňském MS juniorů v Ostravě. Před posledním zápasem základní skupiny ani jeden tým neměl jistotu postupu. Ruští junioři ale nezaváhali a Němce porazili poměrem 6:1. Dnes se Rusko s Německem také utká o postup, ale tentokrát o postup do semifinále.
     
    Produktivita

    Rusko
    1. Rodion Amirov, 4 zápasy, 6 bodů (2+4)
    2. Marat Chusnutdinov, 4 zápasy, 5 bodů (2+3)
    3. Jegor Afanasjev, 4 zápasy, 4 body (2+2)
    4. Vasilij Podkozlin, 4 zápasy, 4 body (2+2)
    5. Artěmij Kňazev, 4 zápasy, 4 body (1+3)

    Německo
    1. Tim Stützle, 4 zápasy, 10 bodů (5+5)
    2. John Peterka, 4 zápasy, 10 bodů (4+6)
    3. Florian Elias, 4 zápasy, 8 bodů (3+5)
    4. Simon Gnyp, 4 zápasy, 4 body (0+4)
    5. Manuel Alberg, 4 zápasy, 2 body (0+2)
     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Askarov (Achťamov) – Čisťakov (A), Muchamadullin, Byčkov, Kuzněcov, Kňazev, Kirsanov, Čajka, Šechovcov – Amirov (A), Chusnutdinov, Podkolzin (C) – Gricjuk, Baškirov, Afanasjev – Spiridonov, Safonov, Firstov – Grošev, Ponomarjov, Bardakov.

    Německo: Bugl (Tiefensee) – Glötzl, Gnyp (A), Zimmermann, Münzenberger, Szuber, Raabe, Flade – Reisnecker, Dubé, Alberg – Stützle (C), Elias, Peterka (A) – Nijenhuis, Samanski, Schweiger – Chrobot, Henriquez-Morales, Schumacher.

    Rozhodčí: Kowalski, Menniti – Harris, Mackey (všichni Kanada).
     
    Německo na juniorském MS v hokeji ještě nikdy nevybojovalo medaili, dokonce si ani jednou ještě nezahrálo čtvrtfinálový duel, neboť v play-off systému hrálo vždy o udržení. Podaří se dnes německým mladíkům udělat historický úspěch?
     
    Naopak Rusko (i jako bývalý Sovětský svaz) je druhým nejúspěšnějším celkem juniorských MS. Získalo celkem 13 zlatých, 13 stříbrných a 11 bronzových medailí, lépe je na tom v historických statistikách jen Kanada, která má sice méně medailí, ale více medailí zlatých. Sborná má v této kategorii opravdu výborné výsledky. V uplynulých deseti letech hned devětkrát získala medaili, pouze v roce 2018 v Buffalu se nedostala do semifinále, protože ve čtvrtfinále podlehla USA 2:4.
     
    Jak bývá v zámoří zvykem, úvodní buly padne zhruba deset minut po 18:00. Rusové do dnešního zápasu nastoupí v červených dresech, zatímco Němci v dresech bílých.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:38
    Poprvé se dopředu vydali Rusové, ale při své první kombinaci mezi tři tyče německé brány vystřelit nedokázali.
     
    01:12
    Německá druhá lajna si po přejetí útočné modré čáry dělala prostor, ale ruská defenzíva taktéž odolala.
     
    01:36
    Němci se dostali pryč z obranného pásma, na kotouči pokračuje ruský obránce Kňazev, jenž bude mít dostatek prostoru k rozehrávce.
     
    02:13
    Hosté dokázali opět zahustit vlastní pásmo a Rusy nepustili do koncovky. Následné vhazování bude před německým brankářem Buglem.
     
    02:36
    Po teči kotouč opustil hrací plochu. Po krátkém přerušení se znovu bude vhazovat po levici brankáře Německa.
     
    02:52
    Šakir Muchamadullin pálil od modré čáry pouze do brusle bránícího hráče. Puk tak zamířil do středního pásma a Rusko bude muset zakládat další protiútok.
     
    03:16
    Filip Reisnecker jako první z německých hokejistů prověřil Jaroslava Askarova. Talentovaný brankář Sborné poté hru přerušil.
     
    03:47
    Velká šance Maxima Groševa! Útočník Ruska pronikl po levém křídle do velmi dobré pozice a následně vypálil. Ve chvíli střely byl faulován, ale i tak dokázal vyslat zajímavý pokus. Bugl zakročil pravým betonem.
     
    03:47
    Vyloučení v týmu Německo (Lucas Flade – 2 min., sekání).
     
    04:38
    Rusové sice na začátku přesilovky kombinovali v útočném pásmu, ale Němci se už dvakrát dokázali osvobodit.
     
    05:12
    Muchamadullin nabil přes celou šíři pásma Afanasjevovi, jehož ránu si ale německý brankář bez potíží našel.
     
    05:30
    Kirsanovova přihrávka hledala u zadní tyče Amirova, ovšem německá defenzíva dokázala zapracovat.
     
    05:57
    Ve chvíli, kdy už hosté byli v plném počtu, se do šance dostal Tim Stützle. Hlavní německá hvězda vypálila po přihrávce Peterky přímo do tyče! Německo bylo blízko k prvnímu gólu.
     
    06:56
    Čajkovo nahození od modré čáry bylo pro Bugla velmi nepříjemné. Gólman hostů si ale nakonec dokázal touš najít a vyrážečkou zakročit.
     
    07:25
    Rychlou souhru Rusů zakončil Jegor Afanasjev. Útočník Ruska okamžitě pálil, ale Florian Bugl si přední tyč pokryl.
     
    07:50
    Německá rozehrávka nebyla moc přesná. Po zakázaném uvolnění se těžiště hry vrátí před Bugla.
     
    08:23
    Vasilij Ponomarjov sice šikovně prostrkával na levé křídlo, ale německý obránce Gnyp dokázal šikovně vyhodit puk za mantinel tak, aby z toho nebylo vyloučení.
     
    08:52
    Dvojice Němců velmi nebezpečně zahrozila před Jaroslavem Askarovem. Rychlý německý kontr ale úspěchem neskončil.
     
    09:00
    Vyloučení v týmu Rusko (Daniil Čajka – 2 min., podrážení).
     
    09:06
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Rusko se dostává do vedení v oslabení! Čisťakov touš šikovně prostrčil na úplně volného VASILIJE PONOMARJOVA, který svůj samostatný únik zakončil dlouhou kličkou do forehandu. Německý brankář pravým betonem nestačil puk vyrazit. 1:0. Asistence: Semjon Čisťakov a Zachar Bardakov.
    09:06 Vasilij PONOMARJOV - 1:0
     
    10:12
    Němci se až nyní dostali do přesilovkového vzorce, ale zatím na Askarova vyzrát nedokázali. Ani jej v této početní výhodě nějakou kvalitnější střelou nepřekvapili.
     
    11:00
    Ruské oslabení končí. Čajka se vrátil na led, takže hokejisté v červených dresech jsou v plném počtu.
     
    11:54
    A právě Daniil Čajka si další střídání prodloužil. Jeho skrytá střela z vrcholu kruhu ale byla tečovaná do ochranné sítě, takže pokračovat budeme až za moment, neboť teď je na řadě druhá komerční pauza v první třetině.
     
    12:12
    Kirsanov pálil hned po buly těsně vedle levé tyče z pohledu německého brankáře. Poté se kotouč od mantinelu odrazil k hokejkám německých hráčů.
     
    13:03
    Samuel Dubé si najížděl za obranu, ale na přihrávku spoluhráče od mantinelu dosáhnout nedokázal. Askarov byl u kotouče jako první.
     
    13:29
    Rusové nahodili do útočné třetiny a rychle se vydávají za kotoučem.
     
    13:52
    Sledujeme rychlý hokej z obou stran. Další útok táhl Grošev, ale ten přes dva beky hostů projít nedokázal.
     
    14:28
    Jegor Afanasjev vypálil z otočky jen těsně nad horní tyč brány Floriana Bugla. Vzápětí se Německo ubránilo pouze za cenu zakázaného uvolnění.
     
    15:06
    Rodion Amirov hledal v předbrankovém prostoru elitního centra Chusnutdinova. Druhý jmenovaný se ale k teči nedostal.
     
    15:36
    Elias se společně se Stützlem vydali do útočné akce. Florian Elias hledal u zadní tyče hokejku svého spoluhráče, ale k úspěšnému zakončení chybělo Německu jen pár centimetrů. V podání hokejistů v bílém to byla ale další sympatická akce.
     
    15:50
    Nahození domácího celku od modré čáry skončilo v prostoru za bránou. Rusové si nyní právě tam chtějí vynutit tlak na kotouči.
     
    16:32
    Hra se trochu uklidnila. Daniil Čajka vyčkává za bránou na nabídku svých spoluhráčů, kteří ale zatím střídají.
     
    17:12
    Vladislav Firstov pálil z nepřipravené pozice na modré čáře. Nelze se co divit, že ruský útočník bránu minul, neboť to opravdu nebyla gólová pozice.
     
    18:03
    Rusko má v těchto chvílích zápasu více ze hry. Svěřenci Igora Larionova krouží okolo německé svatyně.
     
    18:48
    Steven Raabe chtěl vyhodit kotouč po mantinelu, ale ruský obránce dokázal puk zastavit. Rusko tak znovu získává tlak v útočné třetině.
     
    19:16
    Rusové znovu vybojovali útočné pásmo. Necelou minutu před koncem třetiny se tak bude vhazovat před Buglem.
     
    19:33
    Další ruská akce končí ofsajdem. Tak ještě jednou se hra musela přerušit.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Skončila nám první třetina, která vyzněla lépe pro hokejisty Ruska. Zásluhou útočníka Ponomarjova se Sborná dostala do vedení ve vlastním oslabení. Rusko bylo lepší, ale také Němci několikrát zahrozili. Nejblíže ke vstřelení gólu ze strany hostů byl útočník Tim Stützle, talentovaný mladík draftovaný Ottawou ale zamířil pouze do tyče.
     
    Střely na bránu: 8 – 3
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:17
    Chusnutdinov zatlačil na německého beka za bránou hostů, ovšem poté ve spolupráci s Amirovem vypálit nedokázal. I tak ale Rusko druhou třetinu začalo tak, jak minulou třetinu skončilo.
     
    20:48
    Vladislav Firstov zkusil štěstí z pravého kruhu. Brankář Florian Bugl se ale překvapit nenechal.
     
    21:04
    John Peterka se dostal ke střele z druhé vlny. Jeho pokus zápěstím bránu minul, ale Němci ukázali, že se chtějí dopředu častěji tlačit.
     
    21:12
    Další šance Němců! Hned po buly vystřelil z mezikruží Stützle a vyražený kotouč doputoval k nekrytému Eliasovi. Útočník elitní lajny Německa ale prázdnou bránu minul.
     
    21:17
    Vyloučení v týmu Rusko (Kirill Kirsanov – 2 min., podrážení).
     
    22:02
    Jako první však v přesilovce Německa zahrozili Rusové. Jejich přečíslení dva na jednoho ale úspěšným zakončením neskončilo.
     
    22:28
    Německu se ale v dnešním utkání zatím přesilovky moc nedaří. Kombinace je zdlouhavá a velmi těžce se hokejisté v bílém dostávají ke střelám. Nyní ale budou mít možnost zahrozit po vhazování, neboť vybojovali buly před Askarovem.
     
    23:03
    Rána Stützleho zápěstím skončila na těle bránícího hráče.
     
    23:17
    Kirsanov je zpět na ledě. Rusové své oslabení bez potíží přežili.
     
    23:39
    Florian Elias ztratil celkem zbytečně touš ve vlastním pásmu. O pár sekund později dostal na pravém kruhu dostatek času Podkolzin, který se dlouhou přihrávkou snažil hledat Amirova. Útočník Ufy ale střelu nezvládl ideálně.
     
    23:56
    Vyloučení v týmu Rusko (Semjon Čisťakov – 2 min., vysoká hůl).
     
    24:20
    Němci mají znovu potíže s tím, aby se udrželi v pásmu soupeře. Rusko je v početní nevýhodě nesmírně aktivní i směrem dopředu.
     
    24:49
    Alberg našel Zimmermanna, jehož pokus byl zablokován poctivou defenzivní prací Rusů.
     
    25:35
    Peterkova tvrdá rána skončila na pravém betonu gólmana Askarova. Němci ale už konečně sehrávají kvalitní přesilovkový vzorec.
     
    25:56
    Ani třetí početní výhodu ale Německo nevyužilo. Také Čisťakov se už vrátil na led.
     
    26:49
    Německo je ale v posledních minutách velmi aktivní. Favorit zápasu se musí mít na pozoru.
     
    27:24
    Mario Zimmermann vyslal od modré čáry zajímavou střelu, která však až k Jaroslavu Askarovovi nedoputovala. Ruská defenzíva znovu ukázala kvalitní blok.
     
    28:11
    Hosté nevyhodili puk a pořádně si zavařili. Dlouhé střídání Německa nakonec bylo přerušeno sraženou střelou Rodiona Amirova. Sborná ale ukázala, že když získá prostor v útočném pásmu, tak je opravdu velmi nebezpečná.
     
    28:27
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Německo ztratilo puk ve vlastním pásmu a tentokrát už Rusové trestali. Arsenij Gricjuk uvolnil za bránou Afanasjeva, který šikovnou přihrávkou vybídl DANILA BAŠKIROVA v ideální pozici. Hokejista s číslem 25 poté pěknou střelou do horního růžku zvýšil ruské vedení. 2:0. Asistence: Jegor Afanasjev a Arsenij Gricjuk.
    28:27 Danil BAŠKIROV - 2:0
     
    29:24
    Německo hledá odpověď, ale zřejmě tímto gólem se Rusové ještě více uklidní. Přestože to určitě není jednoznačný zápas, tak Sborná vede už o dva góly.
     
    30:01
    Spiridonov se chytře otočil těsně před bránou, ale průniku jeho střely mezi tři tyče zabránily brusle německých hokejistů.
     
    30:48
    Rusko znovu přitlačilo a rozjelo kolotoč v útočném pásmu. Marat Chusnutdinov drží puk na holi a čeká na ideální varianty k přihrávce.
     
    31:22
    Hra pokračuje v opravdu vysokém tempu. Německo vystřídalo a hnalo se vpřed, ale ruští beci už poměrně dlouho nenechali hosty vystřelit na Askarova.
     
    32:12
    John Peterka projel do střelecké pozice v opravdu velké rychlosti. Zařízení ale svou šikovnou střelou o chlup minul.
     
    32:46
    Semjon Čisťakov si udělal prostor na vrcholu kruhu, ale jeho střelecký pokus výborným způsobem zablokoval Steven Raabe.
     
    33:11
    Němci se po delší době usadili v útočném pásmu. Rusko se bude muset také bránit.
     
    33:30
    Markus Schweiger se po levém křídle dostal k zakončení. Hůl bránícího hráče ale střelu srazila do ochranné sítě.
     
    33:30
    Vyloučení v týmu Rusko (2 min. – příliš mnoho hráčů). Trest odpyká Jegor Spiridonov.
     
    34:12
    Němci ani tentokrát nezískali úplný klid na kotouči. Nyní ale zkouší kombinovat v rohu kluziště.
     
    34:59
    Tim Stützle se uvolnil na levém kruhu, aby mohl rychle pálit. To se mu povedlo, ale i v tento okamžik ruští obránci obětavě zasáhli.
     
    35:24
    Další přesilovka Německa pomalu končí. Vyložená šance našich západních sousedů ale zatím nepřišla.
     
    35:41
    Pár sekund po konci německé přesilovky se hosté nakonec dostali do šance. Nepřehlednou situaci u svého brankoviště ale Jaroslav Askarov pohotovým zákrokem vyřešil.
     
    35:56
    Další rozehrávka se Rusům nepovedla. Kotouč proskočil až za brankovou čáru Němců, takže se píská zakázané uvolnění.
     
    36:06
    A přesně o deset sekund později přichází další icing. Ruská formace už poměrně dlouho nevystřídala.
     
    36:13
    Po rychlé střele od modré čáry Askarov zasáhl vyrážečkou. Touto částí výstroje puk zároveň dostal na svého spoluhráče.
     
    36:56
    Rusové si ve vlastním pásmu mění pozice a za chvíli se zřejmě ve velké rychlosti vřítí do třetiny soupeře.
     
    37:22
    Simon Gnyp odvedl svou defenzivní práci na jedničku. V souboji jeden na jednoho dokázal odrazit ránu Arsenije Gricjuka nad Buglovu bránu.
     
    37:57
    Roman Byčkov hledal spoluhráče v mezikruží. Němečtí bránící hráči ale také do této pobídky stačili vložit hůl.
     
    38:38
    Podkolzinův tandem uvolnil Čajku, kterému se ale puk pod hokejkou zamotal, proto ke střele nedošlo.
     
    39:06
    Firstov si pro kotouč dojel téměř až k modré čáře, jeho následný pokus zápěstím byl brankářem Florianem Buglem vyražen do rohu hrací plochy.
     
    39:36
    Poslední vteřiny druhé periody ale patří Rusům. Ti už dlouhou dobu drží kotouč v pásmu Německa.
     
    39:52
    Florian Bugl si připsal další těžký zákrok. Nabídka centra Ponomarjova hledala Zachara Bardakova, který si sjížděl do předbrankového prostoru. Bugl si ale pohotově puk ve výstroji našel.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina je za námi a blíže k postupu do semifinále mají Rusové. Sborná se také ve druhé části jednou prosadila a nyní už vede o dva góly. Po přihrávce Afanasjeva se radoval Danil Baškirov, jenž přesně zamířil k zadní tyči. Ještě za stavu 0:1 z pohledu hostů ale mělo Německo obrovskou šanci. Odražená střela Stützleho doputovala k Eliasovi, který z ostrého úhlu minul úplně prázdnou ruskou svatyni. Na konci třetiny už mělo Rusko jednoznačně více ze hry.
     
    Střely na bránu po 2. třetině: 18 – 11
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:25
    První pokus o útočnou akci Němci nezvládli. Kotouč si na útočné modré čáře nepředali moc ideálně.
     
    40:52
    Čisťakov udělal v útočném pásmu šikovný manévr, aby se dostal do lepší pozice. Jeho následná střela ale byla hostujícími hráči zastavena.
     
    41:21
    Přihrávka Johna Peterky byla přizvednuta až na zadní mantinel. Rusko se poté zmocnilo kotouče a nyní chce už založit další akci.
     
    41:53
    Florian Bugl musel řešit první potíže ve třetí třetině. S přehledem ale dokázal zastavit tlak útočníka Afanasjeva, který se tlačil před brankoviště.
     
    42:22
    Joshua Samanski odvedl dobrou práci za svou bránou, poté však s pukem na holi nedokázal vyjet z vlastní třetiny.
     
    42:47
    Maximilian Glötzl vystřelil hned po přejetí útočné modré čáry. Jeho pokus ale zamířil pouze do lapačky Askarova.
     
    43:24
    Německo právě vstřelilo branku!
    Němci jsou ve hře! Rodion Amirov chyboval u vlastní brány, když kotouč nedokázal dostat z prostoru mezi kruhy. Právě tam si odražený kotouč zastavil FLORIAN ELIAS, jehož přesná a tvrdá střela zaplula přesně pod lapačku Jaroslava Askarova. 2:1. Bez asistence.
    43:24 Florian ELIAS - 2:1
     
    44:28
    Německo se brankou rozhodně nabudilo. Jan Nijenhuis, jenž dnes hraje první zápasu na turnaji, vypálil z levého kruhu. Askarov musel být na pozoru.
     
    45:03
    Hosté přidali v bruslení a rozhodně se čím dál více budou tlačit do zakončení. Rusy určitě nečeká snadná třetí perioda.
     
    45:36
    Šakir Muchamadullin se z ničeho nic ocitl ve velké šanci na kruhu. Florian Bugl ale dokázal kotouč po střele ruského beka zastavit.
     
    46:03
    John Peterka se natlačil do samostatného úniku, ale ruského zadáka měl na zádech. Nicméně vypálit dokázal a po zákroku Askarova se k dorážce dostal Münzenberger, který v kvalitní pozici branku minul.
     
    46:46
    Rodion Amirov pronikl do útočného pásma, ale jeho rána neměla naději na úspěch. Bugl ji moc dobře viděl a bez větších problémů zasáhl lapačkou.
     
    47:27
    O puk se nyní bojuje ve středním pásmu. Němci trochu ubrali na aktivitě, ale i tak jsou nesmírně nebezpeční pokaždé, když se dostanou před ruskou bránu.
     
    48:01
    Několik dalších osobních soubojů je k vidění v rohu kluziště v německém obranném pásmu. Kotouč si ale našel Maksymilian Szuber.
     
    48:47
    Vasilij Podkolzin poslal puk jen za německou bránu. Ruská formace poté vystřídala.
     
    49:22
    V posledních dvou minutách sledujeme opravdu opatrný hokej. Žádný tým se nikam nežene a počet střel na bránu nikterak nenarůstá.
     
    50:00
    Přesně v polovině třetí části vypálil vší silou Semjon Čisťakov. Florian Bugl ale dnes chytá jistě a ránu ruského obránce v pohodě zastavil.
     
    50:24
    Kňazev vystřelil od modré čáry. Těsně před německou bránou puk tečoval Bardakov, ale černá guma stejně mezi tři tyče nezaplula.
     
    51:06
    Rusové už odvádějí daleko lepší výkon směrem dozadu. Počet střel na bránu se ze strany Německa na pár minut zastavil.
     
    51:24
    Po delší době střela hostů. Chvíli po ní si dělal prostor před bránou Stützle, ale k odraženému kotouči se nedostal.
     
    51:45
    Obrovská šance Německa na vyrovnání! John Peterka svým střeleckým pokusem ale orazítkoval pouze tyč. Jeho ránu navíc jemně tečoval Elias. Už podruhé v tomto zápase zvonila za Askarovem konstrukce brány.
     
    52:19
    Jegor Spiridonov se ve velké rychlosti natlačil před bránu, ale jeho bekhendové zakončení svatyni Němců minulo.
     
    52:54
    Rána Amirova z otočky se neujala. Rusko ale tlačí a po chvíli zase přidalo i směrem dopředu.
     
    53:27
    Němci se stále nedokázali vymanit z tlaku Rusů. Hosté už mají poměrně dlouhé střídání.
     
    53:55
    Afanasjev se dostal ke střele, ale Florian Bugl s pokusem prvně jmenovaného neměl problém.
     
    54:10
    Rusko ale našlo recept, který v posledních minutách třetí třetiny musí praktikovat. Na svého soka zatlačilo a právě Němci se osvobodili pouze zakázaným uvolněním. Navíc dvojice německých zadáků má už dlouhé střídání v nohách.
     
    54:44
    Za okamžik se bude vhazovat před Jaroslavem Askarovem. Také Rusko vyhodilo na icing.
     
    54:54
    Vyloučení v týmu Rusko (Jegor Spiridonov – 2 min., zdržování hry).
     
    55:00
    Rusko vyhrálo buly a Vasilij Podkolzin hned vyhodil kotouč až k německé bráně.
     
    55:16
    Přejetí do útočné třetiny se ale německým hokejistům moc nepovedlo. Pískán je ofsajd.
     
    55:33
    Přichází vyloučení, tentokrát však na straně Německa, takže uvidíme hru čtyř proti čtyřem. John Peterka je na trestné lavici za nedovolené bránění.
     
    56:43
    Vasilij Ponomarjov se uvolnil mezi kruhy a najel si až před bránu. Jeho rychlá střela těsně před bránou ale skončila v lapačce německého brankáře.
     
    56:54
    Jaroslav Askarov musel znovu zachraňovat své spoluhráče. Ruská přesilovka sice už začala, ale v oslabení se vpřed vřítil Elias. Askarov nadvakrát úspěšně zasáhl.
     
    57:29
    Rusko předvedlo velký tlak do brány, ale brankář Florian Bugl odolal.
     
    57:58
    V další útočné akci se ocitl Baškirov, ruský útočník ale v těsné blízkosti brány nestačil zakončit.
     
    58:27
    Ruští mladíci skvěle přečetli německou rozehrávku a nyní šetří několik desítek sekund. Tlak Německa zatím nepřichází.
     
    58:40
    Němci se ubránili pouze za cenu icingu. Střídačka hostů tak reaguje oddechovým časem.
     
    59:05
    Němci už hrají bez brankáře. Pomalu se dostávají do útočné třetiny.
     
    59:25
    John Peterka ohrozil ruskou bránu z otočky. Askarov vyrazil touš před sebe, ale k dorážce se žádný hráč v bílém dresu nedostal. Poté přišel odpal Rusů na zakázané uvolnění.
     
    59:25
    Také Igor Larionov si vyžádal oddechový čas. Vhazovat se po něm bude po levici Askarova.
     
    59:36
    Rusové vyhodili tak, že zakázané uvolnění z toho tentokrát nebude.
     
    59:49
    Teď už to s Rusy vypadá dobře. Amirov sice ze středního pásma v pádu netrefil prázdnou bránu, ale Německo se už do pásma sborné těžko dostane.
     
    Konec zápasu.
     
    Rusko se stává prvním týmem letošního MS juniorů, který si zajistil postup do semifinále. Němci ale předvedli velmi kvalitní výkon.
     
    Nejlepší hráči zápasu

    Danil Baškirov (Rusko)
    Florian Elias (Německo)
     
    Tři nejlepší hráči Německa na turnaji

    Florian Bugl
    Mario Zimmermann
    Tim Stützle
     
    Statistiky utkání

    Střely na bránu: 27-19
    Vyloučení: 5-2
    Góly v přesilovce: 0-0
    Góly v oslabení: 1-0
    Vhazování: 38-21
     
    Je za námi první čtvrtfinále dnešního programu. Rusko zvítězilo nad Německem 2:1 a potvrdilo roli favorita. Potvrdily se však spekulace, že Německo, které v posledních dvou zápasech už nastoupilo v plné síle, rozhodně nenechá sborné postup jen tak. Sledovali jsme kvalitní hokej z obou stran. Rusové nakonec byli o gól lepší a po vítězství 2:1 postupují. Rozdílovou branku dnešního utkání vstřelil Danil Baškirov ve 29. minutě. V závěrečné části snížil Florian Elias a stejný hráč byl blízko k vyrovnání v 52. minutě. Jeho teč po přihrávce Peterky ale skončila na horní tyči. I díky kvalitnímu výkonu Jaroslava Askarova si tak sborná i podesáté z posledních jedenácti let zahraje o medaile.
     
    Z mé strany už je to pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek večera. Nezapomeňte, že program juniorského MS pokračuje už za necelou hodinu! (20:42:29)
    Marken.cz

    Daniel Fekets

    Branky a nahrávky: 10. Ponomarjov (Čisťakov, Bardakov), 29. Baškirov (Afanasjev, Gricjuk) – 44. Elias


    Rusko: Askarov (Achťamov) – Čisťakov (A), Muchamadullin, Byčkov, Kuzněcov, Kňazev, Kirsanov, Čajka, Šechovcov – Amirov (A), Chusnutdinov, Podkolzin (C) – Gricjuk, Baškirov, Afanasjev – Spiridonov, Safonov, Firstov – Grošev, Ponomarjov, Bardakov. Trenér: Larionov
    Německo: Bugl (Tiefensee) – Glötzl, Gnyp (A), Zimmermann, Münzenberger, Szuber, Raabe, Flade – Reisnecker, Dubé, Alberg – Stützle (C), Elias, Peterka (A) – Nijenhuis, Samanski, Schweiger – Chrobot, Henriquez-Morales, Schumacher. Trenér: Abstreiter

    Rozhodčí: Kowalski, Menniti – Harris, Mackey (všichni Kanada)
    thejrc.org