Rusko – Německo 2:1 (kon.) | Finsko – Švédsko 3:2 (kon.)
konec
Finsko
3:2 (0:2, 1:0, 2:0)
Švédsko
Sobota 02.01.2021, 21:40 • Rogers Place, Edmonton • Mistrovství světa do 20 let • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Nyní je to z mé strany už opravdu vše. Přeji vám příjemný zbytek hokejové noci a zároveň vás zvu ke sledování přenosu čtvrtfinále mezi Kanadou a Českou republikou, které v Edmontonu začne už za několik desítek minut. Našim mladíkům přeji, aby favorita zaskočili podobně, jako to před chvílí dokázali Finové, a s vámi – čtenáři – se v tuto chvíli loučím. Na shledanou! (00:20:42)
     
    Statistické okénko:

    Střely na branku: 31:24 (4:11, 12:6, 15:7).
    Vhazování: 23:31.
    Trestné minuty: 10:6, navíc Helenius (FIN) a Gunler (SWE) oba 10 min OT.
    Využití přesilovek: 1:1.
    Nejvytěžovanější hráči: Ville Heinola (O, 27:58) – Victor Söderström (O, 25:03).
     
    Finové si ve velké euforii už vyslechli svou národní hymnu, pojďme si ale jejich postupový výkon připomenout ještě v krátké rekapitulaci! Do zápasu nevstupovali jako favorité a také první třetina vyšla lépe Švédům – ti hokejisty Suomi přestříleli a na konto zapsali dvě branky, jenže do prostřední části vlétlo Finsko s neskutečnou vervou. Odměnou mu byla alespoň kontaktní branka, když tu vyrovnávací nakonec rozhodčí pro ofsajd neuznali. A třetí dvacetiminutovka? Anton Lundell v ní coby správný kapitán využil přesilovku a srovnal stav na 2:2, poté Finové všem divákům potvrdili, že hrát se musí až do konce. 25 vteřin před sirénu zúročil obrovský tlak Roni Hirvonen a bylo rozhodnuto – Finsko po senzačním obratu a výhře 3:2 postoupilo do semifinále juniorského šampionátu pro rok 2021!
     
    Protože cesta Švédů letošním turnajem je u konce, jsou vyhlášeni také čtyři nejlepší hráči jejich reprezentace za celý šampionát – cenu v podobě hodinek z Kanady odvezou obránci Tobias Björnfot a Victor Söderström a útočník Arvid Costmar.
     
    Nejlepšími hráči zápasu jsou zvoleni finský bek Ville Heinola a švédský forvard Elmer Söderblom.
     
    Na ledě jsou vidět úplně odlišné emoce – zatímco Švédové mají hlavy v rukavicích a nemají daleko k slzám, Finové po odhodlaném výkonu a obratu s viditelnou radostí slaví postup do semifinále, které si tak na rozdíl od svého dnešního soupeře zahrají znovu po roce!
     
    Konec zápasu.
     
    59:59
    Současně se sirénou ještě přichází osobní desetiminutový trest za nesportovní chování pro Švéda Noela Gunlera.
     
    59:57
    Jenže Švédové teď špatně rozehráli na zakázané uvolnění a tři vteřiny před koncem – nejspíš zápasu – se bude vhazovat před Alnefeltem, který se vrací do brány!
     
    59:37
    Švédsko hraje bez gólmana, po oddechovém čase zůstal Hugo Alnefelt na střídačce!
    59:37 Roni HIRVONEN - 3:2
     
    59:35
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Neskutečný tlak Finů v posledních vteřinách teď vyústil v gólovou odměnu a 25 vteřin před třetí sirénou hráči Suomi obrací skóre a ujímají se vedení! Několik střel a dorážek k vytouženému cíli nedoputovalo, RONI HIRVONEN však pak vzal puk za brankou a otočkou ho zametl pod lapačku ležícího brankáře – 3:2! Asistence: Mikko Petman.
     
    59:16
    Heinola obkroužil pásmo a nabil Hatakkovi, ten netrefil.
     
    58:21
    Mikko Kokkonen vyslal nečekanou ránu zprava, po které se Alnefelt ohlížel, zasáhla část brankové konstrukce!
     
    57:35
    Alexander Holtz vyslal nepříjemnou jedovku z vrcholu kruhu, Piiroinen podle všeho vyrazil kotouč svou maskou.
     
    57:11
    Jenže dobře brání i Finové, je znát, že čas se krátí a nikdo nechce udělat zbytečnou chybu, která by mohla vést k inkasování.
     
    56:38
    Švédové teď vytáhli napadání hluboko do finského obranného pásma, hokejisté Suomi tak mají problémy se zahájením útoku.
     
    55:54
    Elmer Söderblom zametl od mantinelu puk na bránu, z tohoto pokusu však nic nebezpečného nevzešlo.
    Marken.cz

    Klára Petrásková

    Branky a nahrávky: 26. Nikkanen (Viro, Lambert), 52. Lundell (Heinola), 60. Hirvonen (Petman) – 15. Raymond (Johansson), 17. Söderblom (Raymond)


    Finsko: Piiroinen (Taponen) – Hatakka (A), Heinola, Kokkonen (A), Niemelä, Viro, Puutio, Rajaniemi – Hirvonen, Lundell (C), Simontaival – Pyyhtiä, Pärssinen, Aku Räty – Järventie, Nikkanen, Lambert – Korhonen, Helenius, Petman – Puhakka.
    Švédsko: Alnefelt (Wallstedt) – Björnfot (A), Broberg (C), Söderström (A), Johansson, Andrae, Hedström, Brännstam – Holtz, Niederbach, Raymond – Gunler, Costmar, Holmström – Heineman, Sundsvik, Söderblom – Kvist, Bjerselius, Nybeck – Olausson.

    Rozhodčí: Gouin, Langin – Mannella, O'Quinn (všichni CAN)
    thejrc.org